2016-12-01 4924 浏览
朋友介紹來這間葡國式經營的燒烤店, 哥日唔係假日 , 但都坐左7,8 成人.去到叫左朋友話必食的咖哩, 佢D 咖啡 小小辣, 小小甜, 真係冇介紹錯,點包食一流店員推介這個新菜,  烤羊仔脾,肉質嫩滑有口感,外邊燒得唔錯. 要讚一讚個配菜好出色, 燒雜菜 好正.價錢都好平.食燒烤點可以唔食燒海鮮, D 蝦大大隻, 用來鹽燒,加米佢個特別醬汁, 好食.燒豬肋骨 肉汁都留係入邊,食落唔怕干.老闆同我地吹左二句, 仲灑自己的得左獎, 影張相宣傳下先.食飽飽就走人. 體驗好好的一餐,係員工唔係好夠,要叫幾次先有人理.

烤羊仔脾配烤雜菜
燒豬肋骨 肉汁都留係入邊,食落唔怕干.
2016-11-25
烤羊仔脾配烤雜菜
嘻嘻!時間過得真係快,開開心心咁就同屈小姐一齊左1年啦!好多謝妳一年以黎既包容,令賴生呢年都勁開心!感受到拍拖係應該咁好開心咁幸福嫁!遇上妳,很感恩,不遲也不早一週年既晚餐地點係黑沙環既《林記》,今次賴生一早同屈小姐講定冇surprise 嫁啦!唔會熄燈,唔會有蛋糕同甜品!(詳情可以Refer番Escada既食評) 賴生一個月前book位既時候,已經問過話冇呢啲野嫁啦 廢事屈小姐有期待麻,正正經經食餐飯啦Btw, 間舖係內街有D難搵,但坐得好闊落,好鬆動,用緊既係黑色長方型餐枱配番黑色倚背櫈,感覺好宜家傢私Feel! 燈光都好光猛!好啦,到叫野食環節啦!餓啦 (其實岩岩先係澳門美食節狂歡完黎⋯)睇完一輪menu之後,我地已經諗好叫咩啦⋯係差在個份量⋯我地問一問個waiter一碗咖哩牛腩($55)同一客($80)分別係幾多,個waiter用手整左一碗比我地睇⋯係同平時大家係酒樓叫碗白飯個size差唔多,因為驚唔夠食,我地就叫左一客啦,點知:1)咖哩牛腩 一客(4.5星)- 一黎到嚇親我地⋯個碗係劇大碗,好似人地叫一個羮(4-5人份量)果啲咁大- 入面超足料!牛筋牛腩薯仔洋蔥全部都有,薯仔
嘻嘻
!遇上妳,很感恩,不遲也不早

!(詳情可以Refer番Escada既食評
) 賴生一個月前book位既時候,已經問過話冇呢啲野嫁啦
 廢事屈小姐有期待麻,正正經經食餐飯啦

1)咖哩牛腩 一客(4.5星)

- 入面超足料!牛筋牛腩薯仔洋蔥全部都有,薯仔起碼有3大粒,牛筋同牛腩加埋最少有1斤

- 咖哩好食,夠辣!夠多汁!

- 牛腩全部都炆得好淋
牛筋就有一半左右都好淋
略嫌薯仔可以再炆淋啲~

2)葡式燴雜菜 (5星)

- 同咖哩牛腩一樣咁大碗!
都係$48咋!

- 個汁好正呀!好似重酸味既羅宋湯汁咁!撈飯同雜菜食一流

- 仲有好多料:椰菜,薯仔,甘荀粒,葡國腸,蕃茄仔,洋蔥同劇多紅腰豆

- 啖啖紅腰豆+埋有甘荀粒既爽脆口感!正

- 滿足哂我地兩個菜怪

3)葡式凍蝦 (4星)

- 有5隻熟大蝦!蝦肉好彈牙爽口

- 個汁好多洋蔥!酸味好夠!重酸既!超開胃

- 一定要蝦連埋啲洋蔥食~ 重點所在!

4)香草燒羊架 10oz (3星)

- 燒羊架太熟,少少鞋

- 冇乜羊味

- 配果個黑椒汁好正!超重黑椒味

5)烤蒜蓉包 (3.5星)

- 有4小塊!超脆!點咖哩同葡式汁都好正

- 但冇乜蒜蓉味

6)烤豬仔包 (4星)

- 外脆內軟!好正

- 就咁食本身有少少甜味

7)白飯(d汁太正忍唔住叫)

食完棒住2個大肚腩番酒店!本來屈小姐諗住食義順雙皮奶,但真係太太太太飽啦,食唔落

(建議一大班朋友尼Gathering就可以Share食~ 超正!)

#兩個人食4個人份量

#太飽啦~要深呼吸下~

#積脂防冬

葡式燴雜菜
烤豬仔包
  • 咖哩牛腩
2016-11-01 3425 浏览
預先係openrice 訂位,食滿300就送左一杯吉仔水,味道一般般,來到燒烤店,燒烤味道一般般,估唔到咖哩牛腩係甘好食,加埋豬仔包送汁真系唔錯,washiba 燒羊架,羊架上鋪滿椰絲少少甜中帶少少washiba味,味道幾特別,但少了羊的味道,蜜汁燒豬手都不錯。
2016-10-29
  • 咖哩牛腩+豬仔包,washibi 羊架,蜜汁燒豬手
2016-09-25 3604 浏览
每次都會來這一間吃飯,每次都食大量的葡國菜和燒烤,之後滿足地離開.每一次來都看見老闆推介新菜色.蒜子烤羊仔脾肉質很彈性,不怕膻味,配上醬汁 和炸過的蒜頭...一種全新的食物感覺法式花甲王這個低調的菜色,完全刺激我的味雷, 全因他的汁很清甜,卻有淡淡的馬介休味.薯仔絲炒馬介休脆口的薯仔絲,配上馬介休和蛋肉,好味.烤肉眼扒,完全表現師父的燒烤功力.肉質的油脂分佈也不錯.葡式逼鮮牛尾, 這個也好好食.桔仔冰,老闆說這是自創特飲,別家難求. 飲下去酸甜酸甜,很開胃

每一次來都看見老闆推介新菜色.蒜子烤羊仔脾
蒜子烤羊仔脾

葡式薯絲馬介休
脆口的薯仔絲,配上馬介休和蛋肉,好味.
烤肉眼扒,完全表現師父的燒烤功力.肉質的油脂分佈也不錯.
2016-09-21
葡式薯絲馬介休
2016-07-11 4629 浏览
名氣很高,就連非澳門人都推薦的一間,所以抱了很大的期望而去,炸馬介休 - 細粒又無馬介休味,辣非洲雞 - 不是辣的天而是甜的,炸細漿超厚,烤乳豬 - 只的肥糕無肉,燒牛舌 - 過咸,炒什菜 - 一般般,唯一好食只有咖哩牛腩配豬仔包,牛腩超腍,又多牛筋,豬仔包又熱又脆配咖哩真係一流
2016-07-01
雖然標題係巷仔裡的美食,但都只是比較貼近民居,坐巴士或者的土都好易到達.一來到,叫左條鹽焗立魚.老板話要焗45分鐘,好內但唔緊要,其他食物都好快.做左D 功課叫左佢最出名 咖哩,香草芥末羊架, 葡式凍蝦,葡式乳豬飯.咖哩牛腩 ,佢個汁真係好惹味,加上牛腩唔怕太淋, 爽爽地配米佢D 脆豬仔包真係冇得頂香草介芥羊架,烤到外表好靚, 肉好嫩又唔怕酥,芥末味甜甜.葡式凍虾, 大大隻的蝦, 配合佢D 凍的洋蔥, 甜中帶小小苦.唔錯.葡式乳豬飯, 個皮好脆,D 肉唔怕太肥, 但冇汁點.最後個鹽焗立魚 終於焗好.正! 鹽焗帶出魚的魚味,D 魚肉又嫩唔怕鞋. 等內D 都值得.這一餐好滿足,諗返起D 味道,搞到口水都流米,但環境普通,裝修簡單.

香草介芥羊架,烤到外表好靚, 肉好嫩又唔怕酥,芥末味甜甜.
葡式乳豬飯, 個皮好脆,D 肉唔怕太肥, 但冇汁點.

2016-04-03
2016-04-03 3314 浏览
上網都睇過啲食評,話呢間唔錯,咁就嚟個宵夜先。位置屬於住宅區,遊客唔多覺,而我去到嘅時間都成夜晚11點幾,仲有成6到7枱客人。當然要叫幾個燒烤試試佢。厚薄適中,燒到剛好面頭有啲焦脆,肉質夠腍,佐酒呢個有腌過,但肉被嗱過,食唔到本身牛肋骨嘅香味同肉質,味道一般。呢個厚度非常好,食落有咬口但唔韌,但食唔到新鮮墨魚嘅爽脆。芥末醬份量超足(保証會標眼水呢,芥末加上蜜糖一齊燒,甜甜辣辣,一咬落去啖啖肉,仲帶點肉汁,無被過份腌製,仍保留到肉質彈性。一上枱已經比佢粉紅嫩嫩嘅肉色吸引住肉質有彈性,燒得夠香,外皮稍微硬咗少少,腌得有啲過鹹,不過有蜜糖汁伴碟,可中和返。呢道都啱宵夜吹水嘅,價錢都適中,都可試吓。
上網都睇過啲食評,話呢間唔錯,咁就嚟個宵夜先。

當然要叫幾個燒烤試試佢。
燒鹹牛脷
厚薄適中,燒到剛好面頭有啲焦脆,肉質夠腍,佐酒
炭燒牛肋骨
日式燒墨魚
呢個厚度非常好,食落有咬口但唔韌,但食唔到新鮮墨魚嘅爽脆。
芥末燒豬鎚
芥末醬份量超足(保証會標眼水呢
蜜味燒鹹豬手
一上枱已經比佢粉紅嫩嫩嘅肉色吸引住
呢道都啱宵夜吹水嘅,價錢都適中,都可試吓。

2016-04-01
$160 (宵夜)
燒鹹牛脷
芥末燒豬鎚
蜜味燒鹹豬手
收藏了很久的店家,每次都覺得只有兩個人應該吃得不多吧~ 難得有朋友過來找我們正好有藉口到訪嚕!!吃過下午茶後,兩位男生都跑去游泳 是想搞得自己更餓的意思嗎?!店名叫氹仔林記燒烤 但其實就在澳門本島這邊,千萬不要被它的名字所誤導喔 ((是說傻傻的人是我林記燒烤就像是大排檔的感覺,很吵吵鬧鬧的氛圍 若是怕這般吵鬧的話,可到金海山花園分店而且它的座位還蠻密集 當下亦是客滿的狀況 所以沒拍下來泰式燒花螺﹝MOP$98﹞初次品嚐燒花螺,烤至外殼乾乾的 內裡卻是鮮嫩多汁拿著竹籤一隻隻的挑出來吃很過癮,吃完也把外殼放到桌上排排站就成了首圖那張照片新加坡胡椒蝦﹝MOP$110﹞蝦料理也有不少的選擇,我想吃微辣的胡椒味就選了它看起來份量好像很多 但其實並沒有,大概有6隻左右吧~ 黑胡椒的香氣夠濃但掛不上蝦子身蝦子其實只要新鮮就怎麼做都好吃,這道可吃可不吃日式燒鰻魚﹝MOP$120﹞肥美的烤鰻魚 烤至皮脆肉嫩,濃郁的鰻魚香氣令人著迷不過單吃可能會有點膩 建議沾著辛香微嗆的青芥末同吃,可把膩感大大降低泰式燒豬頸肉﹝MOP$50﹞一大塊的豬頸肉烤好後再切成片狀,附上沾醬本身好像沒怎麼調味過,豬頸肉本身就很爽脆

而且它的座位還蠻密集 當下亦是客滿的狀況 所以沒拍下來

蝦子其實只要新鮮就怎麼做都好吃,這道可吃可不吃
本身好像沒怎麼調味過,豬頸肉本身就很爽脆有嚼勁 但不沾酸辣醬的話很清淡 偏普通了些
香草燒羊腿扒﹝MOP$35/件﹞這個我們點了3件,因為服務生說它的份量偏小 擔心我們會不夠吃
一般都不會主動說要吃羊的,這天被雷打到嗎 居然說要點耶,嫩滑的羊腿扒 不帶半點羶味
油脂的部份烤得Q彈香香甜甜的,還帶淡淡的香草味
海盜燒豬肋骨﹝MOP$75﹞男伴愛吃豬肋骨而點的,火候控制得很好 肉質不會過於乾柴
加上微酥的外皮 讓人會忍不住一直想吃,這邊的菜都用黑盤子上桌很隨興不花巧的感覺
這樣吃下來卻不覺得膩口,其實這頓也有吃到蔬菜但我忘了拍
跟朋友吃飯有時真的不知好氣還是好笑,總愛玩搶單子的戲碼
下午茶給我搶到了 這頓一不小心單子就飛走...甜點總要給我了吧
2014-11-21 5218 浏览
朋友推介林記燒烤,因為食評讚好的實在太多,所以一定要去試試。為左令行程更順暢,我們預先預留了位置。餐廳位置不是在市區,我們遊覽完阿婆井,見到有巴士就隨意上了巴士往關閘,應該不近餐廳的位置,即是我們上錯車但由於車箱太多人,根本上落也行不到,於是我們決定去到總站才轉車我們不經不覺睡著了,直至落車一刻,趕快問站長坐什麼巴士去到站長告訴我們30及34號在東北大馬路下車。足足用了一小時多才到達。待應安排我們五人到二樓的一間房子,可能是平日的關係,餐廳並不是那麼多人。因為太多好吃的東西,我們叫了待應推介。葡式凍蝦: 看似非常普通,份量不多,夾起一隻蝦,真的沒有特別但原來夾起蝦下面的酸菜一起進食,味道非常特別,酸菜與蝦的味道與非常合拍,怪不得很多人也推介。蕃茄汁葡式菜: 因為食了太多次葡汁時蔬,我們點了這個款式,味道有點像羅宋湯,不過不失。芝士蝦伊面: 蝦很新鮮,面很彈牙,芝士與面很配合,不會有太濃烈的感覺,不會覺得油膩。咖哩蟹: 強烈推介,香濃咖哩汁配上肉質鮮甜的蟹肉,食到停不了口。豬仔包: 熱辣辣及鬆軟的面包,沾上咖哩汁,味道很好馬介休: 咸….待應說地道的馬介休就是這麼咸。這裡環境舒適,平日不
為左令行程更順暢,我們預先預留了位置。
餐廳位置不是在市區,我們遊覽完阿婆井,見到有巴士就隨意上了
巴士往關閘,應該不近餐廳的位置,即是我們上錯車
我們不經不覺睡著了,直至落車一刻,趕快問站長坐什麼巴士去到

因為太多好吃的東西,我們叫了待應推介。

怪不得很多人也推介。

蕃茄汁葡式菜: 因為食了太多次葡汁時蔬,我們點了這個款式,
味道有點像羅宋湯,不過不失。

芝士蝦伊面: 蝦很新鮮,面很彈牙,芝士與面很配合,
不會有太濃烈的感覺,不會覺得油膩。

咖哩蟹: 強烈推介,香濃咖哩汁配上肉質鮮甜的蟹肉,
食到停不了口。

豬仔包: 熱辣辣及鬆軟的面包,沾上咖哩汁,味道很好

馬介休: 咸….待應說地道的馬介休就是這麼咸。

這裡環境舒適,平日不太多人,不過我們在二樓,待應未必即時在場招呼,
雖然如此,待應一上來也會即時幫我們換乾淨的碟,也會問我們食物的質素,
服務態度良好,怪不得那麼多人光顧。
葡式凍蝦:
蕃茄汁葡式菜
芝士蝦伊面
咖哩蟹
豬仔包
牛膝肉 (如果無記錯)
豬仔肶
馬介休
2014-11-17
葡式凍蝦:
蕃茄汁葡式菜
芝士蝦伊面
咖哩蟹
豬仔包
牛膝肉 (如果無記錯)
豬仔肶
2014-08-12 4655 浏览
一海之隔的澳門,米芝蓮高級食府固然精彩,價格亦相對香港的超值;同時,我更喜愛街坊價錢的食店,當中更不乏平、靚、正的,這方面必比香港優勝,相信亦是不少朋友願渡江覓食的原因上一次光顧林記至少是五年前的事,店舖門面光鮮不少,其中一小部分亦轉型作火鍋店;要品嚐燒烤及其他菜式,記緊要往屋苑內轉角位多走幾步與女友二人來到,燒烤菜式固然是主角,先叫五道菜,應該夠吃吧第一味送到的,是最後決定點菜的葡式燴雜菜,算是「食點菜」的補償心態一送來,不禁嘩一聲,份量之大沒有想像到雜菜種類非常多,計有椰菜,橄欖,車厘茄,薯仔,葡式肉腸,腰豆,紅蘿蔔,洋蔥等,其中車厘茄新鮮多汁,洋蔥入味而軟身,盡吸收甜味獻汁,特別一提一小片一小片的葡式肉腸,令雜菜不致太單調,如用來送飯會是一流,沒想到預期沒甚驚喜的雜菜這般美味接下來是凍蝦,雪凍了的蝦肉夠爽身,配上大量沾了醋的洋蔥,異常醒神,刺激味蕾之餘亦有打開食慾作用燒多春魚 - 燒烤時間剛好,魚身沒烤得太乾,亦完全無腥味,加上檸檬汁進口,一流看見菜牌,一隻燒扇貝要五十大洋,有點偏貴,故選了這薯殼焗扇貝,價錢平一大截,估計因扇貝是雪藏貨式關係薯殼即原隻薯仔切開連皮,中間是扇貝身,

與女友二人來到,燒烤菜式固然是主角,先叫五道菜,應該夠吃吧

一送來,不禁嘩一聲,份量之大沒有想像到

薯殼即原隻薯仔切開連皮,中間是扇貝身,釀了薯蓉及少量芝士,味道配合得不錯,亦不會有太膩的感覺

芥末燒羊架 - 燒烤份量掌握得剛好,約七成熟,保留羊肉本身嫰滑及油脂,啖啖滋味;至於羊架上配上芥末汁及椰絲,芥末汁混入了蜜糖之類,令芥末汁微甜而不會太嗆鼻,同時蓋到羊架本身羶味,不太好羊者亦可一試此菜,值得推介之燒烤菜式

總括而言,這晚上可以捧腹離開,水準亦保持數年前光臨般高,此店位處住宅區,店舖內熱鬧非常,體驗到平民食店應有的氣氛,價錢雖未至於十分便宜,委實物有所值,值得推介一下!
2014-08-06
  • 芥末燒羊架
2014-07-10 4738 浏览
話說同男友黎澳門玩兩日,第二日四、五點去完科學館,上facebook時無意發現有個姨姨都黎左澳門玩,而且仲係林記打埋卡添,讚到咩咁,一於同男友去試下!!好在有巴士直到,因為時間尚早,所以都冇咩人,入到去即刻點餐!!!叫左葡汁焗雜菜、燒牛舌、炸馬介休球、豬肋骨、牛尾湯加蒜蓉包!!食到攬住個肚!!正呀
2014-07-07
  • 牛舌
  • 豬肋骨
2014-06-04 4446 浏览
在澳門開工, 香港的資訊都給閂著, 沒有知道發生什麼事, 只是知道外面下著很大的雨。收工與一眾好友坐下吃個宵夜, 才知道原來香港掛上了黑雨!! 當下第一個問題即時求救, 問問回港的船還開嗎?? 幸好發現原來一切還是照常, 放下了心頭大石。幾個人, 在林記打打躉, 吃個宵夜。每次來也必點這個葡式凍蝦, 就算不吃蝦肉, 那些涼快而甜甜辣辣的洋蔥粒就足夠惹味。鮮香而吸引, 加上蝦肉爽口有彈性, 無法挑剔!再來一個豬耳沙律, 同樣的蔥蒜茜惹味, 加上咬下脆口而爽的豬耳, 清淡與濃味做平衡, 感覺不錯。而且豬肉足料, 有種吃不完的效果, 味道也是不錯。其中有老友難得我來, 跟他吃吃牛肉, 所以專誠點上這個燒加拿大帶骨肉眼。老友要求以五成熟, 穩扎穩打, 雖然上桌時感覺熟了一點, 但是入口牛質淋嫩而略帶肥脂膏。口中肉味香而有燒烤味, 值得一讚!再來的燒羊架, 同樣烤味足, 但因羊架是一枝枝已切開的來燒。效果比整件牛扒燒香的感覺差了一大截, 邊皮位置有點過乾, 肉汁流失而令肉乾, 縱有燒依然無濟於事。或許還可加上些燒汁以補不足, 但只不過是欲蓋彌彰。另外還有另外一些朋友點上的一個薯絲炒馬芥休, 甚有
或許還可加上些燒汁以補不足, 但只不過是欲蓋彌彰。
另外還有另外一些朋友點上的一個薯絲炒馬芥休, 甚有澳葡味! 薯絲一條條炸過如薄薄的薯條, 下面加上炒蛋混上馬芥休, 洋蔥, 黑橄欖, 青椒絲, 西洋腸等。入口脆香而有炒蛋嫩滑, 加上洋蔥青椒惹味與橄欖西洋腸鹹鮮香, 平衡感覺很好。
炸墨魚丸, 吉列外層炸漿, 脆口而鬆。墨魚滑打成丸, 彈性鮮香而不膩, 口中彈力不錯, 這些香口用料無人抗拒。而且配上一口清爽的德國Riesling, 味道更加豐富。
最後還有炸魚柳, 但因為魚柳肉質組織鬆散一點, 口中彈性沒如墨魚丸般搶眼。炸漿略硬但脆, 魚柳淋鬆, 但太薄, 咬下口感不夠。結果這個四塊也能剩下兩件。
2014-05-08
$130 (宵夜)
  • 豬耳沙律
  • 燒加拿大帶骨肉眼
  • 薯絲炒馬芥休
2013-09-15 3563 浏览
到珠海數天, 工作之餘, 亦了解一下當地情況。相約個澳門朋友過來喝喝聊聊, 知道珠海也開設不少品味夜店。店中有兩至三位專業調酒師座鎮, 手法專家, 連不好雞尾酒的我都也有想來一杯的衝動。然而葡萄酒方面, 餐牌中全都是上千元知名酒莊, 先不論好壞真假, 最少夠膽放入去。喝過後, 趕在半夜前回到澳門返港。回到澳門, 朋友又嚷著要去宵夜。我就貪著有24小時船及到澳門宵夜檔吃個好的, 所以抬著疲累的身軀都不顧, 就是來吃吃。林記, 之前也來過, 就是跟另一班朋友來吃, 這次是少有三兩人, 就來簡吃簡飲。甫坐下就來了一個桔仔水, 用上細隻的柑桔仔, 加上話梅, 泡在水中雪凍。口感涼快而解, 話梅味道帶有一絲絲甜香, 柑桔清爽。配上朋友點來的蒜蓉蝦, 同樣涼快。蒜蓉堆中滲出生津的醋香, 加上點點辣椒吊味, 是惹味又吸引的一道菜式。蝦隻大件, 不可以新鮮形容, 但可口彈性依然。不過蝦肉有一點點黏殼, 口感清爽, 夾著醋蒜同食, 味道可口。之後再來一個咖哩雞, 不太辣, 但是椰香味道與奶類質感強。彷彿沒有太多的咖哩香味與辣味, 就是被椰汁蓋過了的感覺。車厘茄放進咖哩之中, 感覺有點怪, 但雞肉入味。雖

之後再來一個咖哩雞, 不太辣, 但是椰香味道與奶類質感強。彷彿沒有太多的咖哩香味與辣味, 就是被椰汁蓋過了的感覺。車厘茄放進咖哩之中, 感覺有點怪, 但雞肉入味。雖然雞肉不算嫩滑, 但整體味道不錯, 吃到雞皮更是好上加好。後來我們點了一個豬仔包, 烘得乾脆, 脆口而內軟, 能吸咖哩汁, 也有香口感。還來了一個所謂“法棍”, 其實應該是法式長麵包, 可是餐廳的“法棍”是一塊極厚的多士。
其實我們之後可能只是想多點個菜就完成。可是餐廳店員好端端的給我們遞來一個石窩胡椒桑拿蝦。朋友進行交涉, 最後陰差陽錯的繼續在吃, 畢竟吃的和做的都太累了, 偶也有失手情況。不過桑拿蝦的胡椒味的確十足, 能一粒粒脆口惹味而咬到的胡椒。乾身而入味的大蝦, 蝦肉可口爽口, 香料味道濃厚, 加上蔥蒜辣椒焗入石窩, 惹味刺激挑釁, 乾香而香辣, 感覺十分不錯。

雖說是累到了極點, 但是味覺還在開動, 加上如此刺激, 令人開心不已。可惜我的腎上線素未能支撐太久, 人也要關關燈吧!! 可是這一餐還是記得清楚。
2013-09-09
  • 蒜蓉大蝦
  • 石窩胡椒桑拿蝦
2013-08-18 2821 浏览
公司最後的工作TRIP,早上六點半做到晚上七點,終於收工,大家合錢食個NICE DINNER。桔仔冰:正呀!!!不過有D甜,超香桔味。可以再加水浸,再有一陣香味。評:豬手堅香,不太咸,不過份量不足夠。8/10其他食物新鮮上台,個包好好味, DRIP CURRY。牛舌得將塊,好多野要起二份,不太抵食。 由於我們一行十六人,不方做,每次D送位位分。不過D姐姐好惡,成日提要交房,重有半個鐘,不斷吹我們埋單,大佬未食完同未飲完。
評:豬手堅香,不太咸,不過份量不足夠。8/10

由於我們一行十六人,不方做,每次D送位位分。
题外话/补充资料: 訂位呀,好爆。
2013-07-20
桔仔冰
咖喱牛腩,唔使80蚊,好大盤,眾菜中算比較抵,面包不是配的,要另外叫7/個。和四位友人食(女仔),問眾人意見,中規中矩,ok啦,未至於網上食評說得那麼誇張,讚到天上有,....!食剩的打包走,回家給一家人食,他說好好味!!!咁就真係各人口味啦~~~  但唯一大家統一意見的是:薯仔完全沒有咖喱味,九成煮好晒才後放的吧!!!法式花甲王,大概10隻左右吧,價錢係98,超貴!見大家食評又係讚讚讚,便一試!個汁咸到...,.因為呢個菜自己都識整,自問自家的好食好多,而呢個菜煮得實在太咸了,也不見得哪裡有法式的feel,只是個名吧,唯一貴的理由就係花甲係好大隻,肉厚,除此,沒有其他!!!所以不太推薦去試!馬介休炒飯,飯身炒得幾干身,有炒飯功架!但馬介休應該之前浸水/出水,未能很好掌握其咸味,加上又有應該係葡腸粒,整個飯咸到......食到我最後係推開晒d馬介休粒,吃炒飯而已,中意吃咸的朋友可以食試個,反之,免免免大家推薦的馬來西亞吉仔冰,朋友說太淡味,本人就覺得好清新,味道適中!!非常推薦!!其實間店飲品幾乎沒有,只有吉仔冰、椰青和汽水,甜品也只有木糖布丁!!再來又係大家讚讚讚讚的葡式凍蝦,大拿拿
加喱牛腩
馬介休炒飯
馬來西亞吉仔冰
葡式凍蝦
再來又係大家讚讚讚讚的葡式凍蝦,大拿拿mop90蚊,得5隻,但不否蝦都ok大隻,但真係頗貴.上面的是碎洋蔥和小許芫茜,加上欖油和醋,好想問:有咩咁特別!!大家會讚成咁??!!
蜜汁咸豬手
蜜汁咸豬手,肉質、咸度加上蜜糖,整體味道很不錯~~呢個菜非常推薦,大家可一試,好似都係7,80蚊
题外话/补充资料: 餐應d飯價錢都ok,35左右,但其他菜式價錢普遍都不便宜~~但味道整體還算ok,可以去試下其他菜式,這次試菜,講真,未至於網上讚到咁!!
2013-06-17
馬來西亞吉仔冰