2008-11-17 55 浏览
來澳門一定幫趁這類萄國店,喜愛它們大多製作認真,食得出食物的誠意。不知為何HK沒有這類萄國餐廳。3 個人(兩個大食一個中等)order了蒜溶蜆......蒜汁好香,蜆歹鮮味海鮮飯.......這食物令人感覺滿足,i like it沙甸魚.....普通馬价休椰菜......普通燒大蝦......惹味多肉汁1 jar Sangria......太口渴,飲咗一半才記得影。OK la, 濃D都得會再去
不知為何HK沒有這類萄國餐廳。

海鮮飯.......這食物令人感覺滿足,i like it
沙甸魚.....普通
馬价休椰菜......普通
燒大蝦......惹味多肉汁

會再去
2008-10-17 43 浏览
澳門朋友推介, 姑且一試, 竟喜出望外.炭燒牛扒 - medium, 火候掌握得十分準繩, 外微焦而內鬆軟, 充滿肉汁, 分量十足, 超班!西班牙汁燴蜆 - 鮮甜肥美, 沒有砂子, 吃海鮮實在有點"撞手神", 需要一點運氣.炸馬介休球 - 外脆內軟, 薯仔與馬介休比例恰到好處, 微微咸香, 叫人難忘. 木糠布甸 - 明知超"脂", 卻抵不住誘惑, 奶香幼滑, 真是一頓晚餐的完美句號.
澳門朋友推介, 姑且一試, 竟喜出望外.

• 炭燒牛扒
  • 西班牙汁燴蜆
  • 炸馬介休球
2008-09-29 57 浏览
是日7個人去, 本來想book位,但係因為大家放工放遲左...去到澳門都差不多6:00p.m.所以就決定早d去排隊!去到未開門,想book位,但係已經要9:00先有位啦9:00入到去, 西班牙d蜆好細隻,唔係幾好食,搵笨!!萄國雞d雞就幾好,但係d薯仔唔係好夠林,林d就好嗱!!馬介休無呢度介紹講到甘好食,無乜咸魚味!!炸蝦角幾好食!!海鮮焗飯就真係幾好食,好有蟹味幾足料!!
9:00入到去,

西班牙d蜆好細隻,唔係幾好食,搵笨!!

萄國雞d雞就幾好,但係d薯仔唔係好夠林,林d就好嗱!!

馬介休無呢度介紹講到甘好食,無乜咸魚味!!

炸蝦角幾好食!!

海鮮焗飯就真係幾好食,好有蟹味幾足料!!
2008-09-28 48 浏览
9:45pm步行到《船屋葡國餐廳》,人開始少,很快便入座了…第一次來這裡吃飯,我之前已上網「備好課」,西班牙汁燴蜆、葡式海鮮燴飯及炸馬介休球這三道菜好評最多,而他則多點了一道非洲雞… 整體來說味道都不錯,我們同時覺得燴蜆最好吃(我還用麵包點那些汁來吃),海鮮燴飯也不錯…非洲雞的汁及薯條也很好吃,但炸馬介休球則普通了點(只有薯蓉的味道)。不過原來每道菜的份量也頗多的,我們二人怕浪費、都吃得很很很很飽(如果不點海鮮燴飯應該會剛剛好)。這頓豐富的晚餐,總共$400.4,絕不便宜,但好吃…

整體來說味道都不錯,我們同時覺得燴蜆最好吃
(我還用麵包點那些汁來吃),海鮮燴飯也不錯…

非洲雞的汁及薯條也很好吃
,但炸馬介休球則普通了點(只有薯蓉的味道
)。

西班牙汁燴蜆、葡式海鮮燴飯
炸馬介休球、非洲雞
西班牙汁燴蜆、葡式海鮮燴飯
炸馬介休球、非洲雞
  • 西班牙汁燴蜆
  • 非洲雞
2008-09-26 49 浏览
  到澳門吃葡國菜總是會到媽閣廟附近的船屋,對這店的印象向來不錯。這裏晚飯時段經常滿座,於是便提早訂位,以免掃興。今次四個人光顧總可以多叫幾味,試多一點菜式。今次點了三個主菜:海鮮燴飯、炭燒雪魚、馬加介焗薯蓉、木糠布甸。  主菜未到先來幾個香軟的豬仔飽,外脆內軟,非常好味,這是在澳門吃葡菜的特色,總會送上幾個豬仔飽,論素質,這店的出品最不錯,所以例必吃下肚裏。  海鮮燴飯是我在這店的至愛,每次例必柯打,米飯中滲透着香濃的汁非常惹味,加上各種海鮮材料(蟹、青口、蝦)的配搭十分豐富;炭燒雪魚非常香口,但魚肉略嫌過硬,味道屬普通;至於馬加介焗薯蓉,用上芝士焗上枱時熱騰騰、香噴噴,內裏還有大大塊的咸鮮魚塊配上薯蓉及芝士,恰道好處。至於甜品方面,來了個木糠布甸,非常柔滑,還有香濃的奶香,十分好味,但一個人很難吃上一份,故此我們還是兩個一分享一杯。這間店子總給人暖暖的感覺,可能因為店子小小,而人客總是滿滿,希望下次再來光顧吧。
肥大香脆的豬仔飽,好味!
香濃海鮮飯,必食。
炭燒魚,一般。
焗薯蓉,意外驚喜!
2008-08-27 48 浏览
早2個星期, 同男友去左澳門玩上黎search過有邊間葡國菜好味又去開媽閣個邊就決定試下船屋冇booking, 6點9去到個waiter比左張枱我地,不過就請我地8點食完因為得2個人,唔可以咩都叫,怕食唔哂~叫左3樣野:炸馬介休球, 海鮮飯同非洲雞3樣野都好好味, 雖然黎左頭2樣之後等左好耐先黎非洲雞, 不過都抵由於本身中意食意大利飯, 對更濕的葡國飯一樣喜愛~個waiter話非洲雞辣辣地, 本身都怕自己食唔到因為我實在好怕辣, 但試過之後發覺只係一入口時有d辣,之後就唔覺仲好惹味tim~ 所以怕辣的人絕對可以一試~因為只有2個人, 食完之後真係好飽><*之前係度睇過有人話船屋的waiter/waitress唔識講中文, 我一入到去就同佢講英文,點知原來佢地大部份都識講dd, 所以唔駛好似我咁白痴,走入去同人講英文~
早2個星期, 同男友去左澳門玩
上黎search過有邊間葡國菜好味又去開媽閣個邊
就決定試下船屋
冇booking, 6點9去到
個waiter比左張枱我地,不過就請我地8點食完
因為得2個人,唔可以咩都叫,怕食唔哂~
叫左3樣野:
炸馬介休球, 海鮮飯同非洲雞
3樣野都好好味, 雖然黎左頭2樣之後
等左好耐先黎非洲雞, 不過都抵
由於本身中意食意大利飯, 對更濕的葡國飯一樣喜愛~
個waiter話非洲雞辣辣地, 本身都怕自己食唔到
因為我實在好怕辣, 但試過之後發覺
只係一入口時有d辣,之後就唔覺
仲好惹味tim~ 所以怕辣的人絕對可以一試~
因為只有2個人, 食完之後真係好飽><

2008-08-22 29 浏览
去澳門前係『澳門開飯喇』搵定有咩好食﹐看完後心思思想來試試船屋﹐所以係腦入面不停咁諗住『要食! 要食! 要食! 』本來都打算Book枱﹐但男友說不用Book啦﹐有得吃就吃﹐沒位子就去其他地方吃啦﹐不要太神經質。不知就裡﹐打算五點幾去到早點開飯﹐但原來下晝有段時間係落場的﹐見佢寫話6:30pm會開舖﹐所以係附近媽閣行下。到六點多一點﹐我心急的催促男友番去船屋﹐一入門口﹐女Waitress問有沒有訂枱﹐但由於沒訂枱﹐所以就說已全店滿座﹐失望的走出門口﹐拿出資料看看去那裡吃好﹐Waitress突然走出來說﹐她們剛好有一張二人枱﹐所以我們高高興興的走回店裡去。根據資料﹐有好幾樣東西都值得一試﹐但由於只得二個人不能點太多﹐最後點了西班牙汁燴蜆、葡式海鮮燴飯同埋海鮮湯! 西班牙汁燴蜆好好味﹐有小小辣﹐份量很夠﹐男友說有點意外這個幾好味;葡式海鮮燴飯﹐我最鐘意食燴飯﹐所以哩D濕濕地o既飯好o岩我;海鮮湯好鮮甜﹐好好味。在澳門﹐好多餐廳都不提供開水﹐哩度都一樣﹐但沒東西喝的晚餐會很乾的啊;後尾點了凍檸檬茶、同埋7Up with Lemon﹐每杯不到二十元﹐覺得這樣也很可以接受。有些網友曾說店裡的Wai

有些網友曾說店裡的Waiter 跟Waitress呼呼喝喝﹐但我覺得佢地極其量都只係不斯文﹐不會令你感覺很貼心﹐但又不算沒禮貌﹐或者我們就給他們多一點體諒吧!!
很脆的豬飽
海鮮湯
很脆的豬飽
海鮮湯
西班牙汁燴蜆
  • 西班牙汁燴蜆、葡式海鮮燴飯、海鮮湯。
聽人講船屋係澳門食葡菜必去既餐廳,所以就算地點比較僻都慕名而來。因為塞車,遲左預約時間半個鐘先到,好在都俾我地入去,不過個侍應好搞笑咁問我地做乜遲到,好似老師咁。餐廳地方唔大,有唔少外國人同一家大細,全部都預先book位來,如果walk in既話好多時都被拒諸門外,就算當時有空位都冇人情講,認真有guts!餐前每人有一個豬扒包質地既餐飽,都幾大個,建議唔好食晒先,如果唔係就食唔落主菜喇,不過好肚餓又另計!人少少叫兩個主菜就夠喇:1)西班牙汁燴蜆(蜆肉鮮味,蕃茄汁帶少少辣,非常惹味醒胃,用汁點餐飽更好食)2)葡式海鮮燴飯(用煲仔上既飯唔單只可以keep住溫度,仲可以保持鮮味。燴飯濕濕地,非常入味,用料有好多蝦,兩件蟹同兩隻大青口。燴飯唔似焗飯咁膩,所以雖然份量多,但慢慢食都食得晒,仲回味無窮添)3)餅乾碎牛奶忌廉布丁(其實即係木槺布丁,可能一向食開既都比較"實",呢度既布丁好似慕絲咁,只係比糊仔杰少少,質感麻麻,好似未雪硬咁,但味道係ok既)呢度冇清水供應,如果需要就要用廿幾蚊買一枝,勁唔抵,所以最後我地都係叫可樂算。總括黎講食物幾好,如果人多啲可以試埋葡國雞,都好出名的。呢度既侍應大部
人少少叫兩個主菜就夠喇:
總括黎講食物幾好,如果人多啲可以試埋葡國雞,都好出名的。
呢度既侍應大部分唔識講粵語,落order時要講英文,都幾high。
不過有一樣比較差,就係厠所塞左都冇人理,要扣少少分!
大大個餐包
木槺布丁
2008-08-03 21 浏览
0黎到澳門,一心諗住食一餐正宗的葡國餐,之前search到話媽閣0既呢間船屋出名,d 0野好ok,跟住咪去囉,橫掂未黎過媽閣。8月2日0個日,坐巴士一落到車就已經去到門口,好開心啦,入到去已經好多人,包括侍應都好多0架,但係冇一個人會理我地囉,行到好入,d人都當我地透明,跟住當我地行過收銀處的時候,有一個企左0係入面0既肥女人話我地知而冇位(態度都唔係幾好),然後指住一大堆booking0既牌,意思話你地要等囉,嘩!慶到0丫!你地冇位唔緊要,但係唔好當我地死先得0架,點都搵人話比我地知0丫,我知澳門人唔憂做,唔怕冇生意,但係都唔駛咁串掛,所以我地冇食過佢地0既野就滿肚氣咁離開,好彩隔離有野食,如果唔係仲慶。無論佢地d野幾好食都好,我都唔會去幫襯囉,因為俾我個印象已經係差!
2008-07-29 51 浏览
前日去澳門 , 之前做定 research 食乜野好 , 上黎呢度見到好多評價話 船屋 又好食又正 , 正到要排隊要 booking 咁 , 咁一心就諗住去試同係 hk 打定電話去 book 位啦 , 點知原來一 d 都唔值囉 ! 我地兩個人 , 叫左 3 樣野 欖油蒜溶蜆 - 呢個 ok 啦 , 但冇蜆味囉 ( 有部份有沙 ) , 純綷係 d 湯有味囉 ( 只係香莞同其他香料味 )炸馬介休球 - 普普通通 , 可能我未試過就咁食馬介休啦 , 都唔覺有味囉呢個球 .海鮮飯 - 嘩 , 呢個真係唔掂囉 , 濕飯係冇問題 , 我都鍾意食 , 但個問題係 , 話海鮮飯 , 入面其實得 3 隻青口 , 兩隻蟹腳同蝦 ( 一 d 都唔新鮮 , d 肉實既 , 冇蝦味 ).真係唔抵囉我覺得 , 我一定唔會再去 ! 我真係情願去隔離條街試 港灣餐廳 囉 ! 又多人去食 , 又令 d , 又唔使咁迫 !

我地兩個人 , 叫左 3 樣野

真係唔抵囉我覺得 , 我一定唔會再去 !
2008-07-24 30 浏览
呢間野既SERIVCE都OK...但食物就....麻麻地, 可以話唔好食...唔明點解你地話好食, 仲出力推薦...兩個人叫左蜆, 燒牛仔肉同埋紅豆豬手...個蜆越食越咸, 燒牛仔似"烚"牛仔肉多D, 勁"鞋"...淡而無味, 好差...個紅豆豬手"炆"到一PAT野咁, 睇見都唔開胃...D豬手爛晒, 得返D骨...食到一肚氣...求其食碗魚蛋粉好過!
2008-07-22 27 浏览
我係百份百澳門人, 之前仲係船屋度做過吓!! 我daddy 同個老闆係frd...我地都係船屋ge熟客, 所以船屋有咩有食, 問我啦!!!!first, 睇左你地甘多comment...個個都淨係講佢個1. 蜆 2. 海鮮飯 3.非洲雞其實佢唔止淨係le d 好食!!!澳門最特色ge係馬加休, 姐係葡國ge salty fish!!! 所以我ge entree 推介係1. "馬介休球", first 佢將d 馬加休整成絲, 再用薯蓉將佢整成一個球狀, 然後爆!! 真係好好好好好味, le 個係我至愛呀!!!2."馬介休沙拉" 雖然le個份量好小, 但係不防一試!! 不過如果唔係好食莞茜ge朋友就唔好啦!!! 3."薯蓉青棻湯" 如果你地想飲湯ge話, le 個你一定要試啦!! 最好加小小pepper 落去吊吓味, 甘就真係vy vy vy gd 啦!!Main Course ge 推介係1. "肉眼扒" le 個好難話俾你聽點好....仲之佢ge扒身同口感都非常好!!2. "燴牛尾" 唔知香港人多唔多食le, 但係le個都係葡國特色!!3. "馬介休焗薯蓉" le 個就會比較h

其實佢唔止淨係le d 好食!!!
所以我ge entree 推介係
1. "馬介休球"
真係好好好好好味, le 個係我至愛呀!!!

2."馬介休沙拉"

Main Course ge 推介係

3. "馬介休焗薯蓉" le 個就會比較huge ge dish, 食左好快飽!!

4. "海鮮飯" 當然唔小得le 個啦, 可能你地會感覺佢好濕, 不過葡國飯真係甘ga, 當d飯absorb 曬d 汁個飯仲好味呀!!!

5. "血雞飯" le 個飯唔係好多人會接受得到佢ge外表, 其實佢係用醋所以個飯ge colour 好似血甘!!

Dessert ge 推介係
1. "木棣布丁" another portuguese special

大概係甘啦, 其實太多啦!!!真係講唔曬!!希望可以幫到你地食好野啦!!!
仲有我d中文唔係甘好, 真係唔好意思!!!
  • 馬加休球
  • 海鮮飯
  • 血雞飯
  • 木棣布丁
2008-07-15 24 浏览
次次去澳門都試吾到, 今次特登check 過佢開門d時間, 一定要試到星期日準時12:30 去到, 無訂位, 都有位, 但到1:00 就full 左點解話佢好似好high 因為:1. 入面有一半以上都係訂位2. 9成waiter 都係講English (即是你都要講English)啦3. 水, 係一支支樽裝 (要收茶錢)食物味道可以, 貴左d但份量多

點解話佢好似好high 因為:
1. 入面有一半以上都係訂位
3. 水, 係一支支樽裝 (要收茶錢)

食物味道可以, 貴左d但份量多

2008-02-26 23 浏览
沉晚終於試左船屋, 早幾日打左個長途去book, 6點40分去到, 已經見到坐左7成人, 侍應都好有禮貌, 我地2個人叫左蒜蓉煮蜆, 海鮮飯, 非洲雞, 呢3樣都係我上網搵番黎d網友話好食既意見黎既煮蜆唔錯, 好味, 但d蜆細隻海鮮飯, 濕濕地, 有3隻青口, 一隻蟹腳, 蟹蓋同蟹鉀, 唔錯非洲雞, 好普通, 唔覺得好食, 唯一一樣最失望另外, 就係可樂$15一鑵, 值唔值見人見智, 另加一收費最後pack走食剩既海鮮飯同非洲雞

煮蜆唔錯, 好味, 但d蜆細隻

非洲雞, 好普通, 唔覺得好食, 唯一一樣最失望

另外, 就係可樂$15一鑵, 值唔值見人見智, 另加一收費

最後pack走食剩既海鮮飯同非洲雞
2008-02-19 11 浏览
原來openrice 個電話已經係舊no, 了, 所以電話訂唔到~唯有落船去訂後兩日的飯~叫左3樣野,如下:1. 欖油蒜蓉煮蜆好味- 真係好好味!!!!好香~~ 一d沙都冇!!2. 海鮮飯- 見到個樣已經覺得好好味!!一d 星味都冇 仲好足料!!兩隻青口都好大隻!仲有好多 隻蝦!雖然要$108, 但真係值得!!3. 炭燒牛仔肉伴薯條- 睇佢個樣一d都唔似牛肉, 以為 黎錯, 食落先知係真係牛肉~鹹 鹹地, 好好味呀!係個薯條不是 即炸, 所以凍左整體黎講, 野食真係好有水準,好好味! 埋單兩人3百多, 但覺得食得好開心!!貴d都唔緊要呀!!

叫左3樣野,如下:
1. 欖油蒜蓉煮蜆好味- 真係好好味!!!!好香~~
一d沙都冇!!
2. 海鮮飯- 見到個樣已經覺得好好味!!一d 星味都冇
仲好足料!!兩隻青口都好大隻!仲有好多
隻蝦!雖然要$108, 但真係值得!!
3. 炭燒牛仔肉伴薯條- 睇佢個樣一d都唔似牛肉, 以為
黎錯, 食落先知係真係牛肉~鹹
鹹地, 好好味呀!係個薯條不是
即炸, 所以凍左