2024-07-21
点解一个普通游客,要去皇朝食茶记呢?因为太耐无用张澳门通,锁左卡,要去客户服务果度启动返张卡,唯一一间周末仲有开嘅分店,就系皇朝旗舰店。有呢张卡,就可以享受返普通巴士$3一程,X线$4一程啦!启动之后开始饿,就开始附近揾嘢食,见到呢间合眼缘,都有好多款嘢食想试。睇下餐牌有咩食舖头环境XO酱炒公仔面配鸡扒 $55食亲几次炒公仔面,一系就好咸,一系就好油,呢个完全唔会。都系普通嘅豉油干炒面,但佢调味足够,炒得干身,面又够爽。面头加少少XO酱,增加左鲜味,系唔错嘅。吉列厚切黑毛猪扒饭$68炸猪扒真系厚,唔系厚粉扮肉厚,同埋咬落口,吉列脆皮都唔会分开,呢个几好。酱汁系偏甜嘅日式咖哩,有好多洋葱嘅甜味,感觉开胃。斑斓脆脆多 $32睇呢个名,以为多士上面绿色呢层系脆嘅。原来呢啲绿色酱好滑,仲有斑斓同椰子香味,放喺烘到微焦嘅多士上面好夹好舒服,非常惊喜。一块方包切开4条,方便容易食。薄荷爆打柠檬茶 $28#爆打柠檬茶 ,的确唔系澳门嘢,不过呢种舖头澳门系多过香港好多,分支嘅口味都会多啲,所以喺澳门试下都唔错。呢杯柠檬打得好碎,加左少少糖,味道酸甜适中。薄荷配茉莉茶底,感觉更加清新,消到头先食咁多肥腻
食亲几次炒公仔面,一系就好咸,一系就好油,呢个完全唔会。都系普通嘅豉油干炒面,但佢调味足够,炒得干身,面又够爽。面头加少少XO酱,增加左鲜味,系唔错嘅。 吉列厚切黑毛猪扒饭$68
炸猪扒真系厚,唔系厚粉扮肉厚,同埋咬落口,吉列脆皮都唔会分开,呢个几好。酱汁系偏甜嘅日式咖哩,有好多洋葱嘅甜味,感觉开胃。 斑斓脆脆多 $32
睇呢个名,以为多士上面绿色呢层系脆嘅。原来呢啲绿色酱好滑,仲有斑斓同椰子香味,放喺烘到微焦嘅多士上面好夹好舒服,非常惊喜。一块方包切开4条,方便容易食。 薄荷爆打柠檬茶 $28
#爆打柠檬茶 ,的确唔系澳门嘢,不过呢种舖头澳门系多过香港好多,分支嘅口味都会多啲,所以喺澳门试下都唔错。呢杯柠檬打得好碎,加左少少糖,味道酸甜适中。薄荷配茉莉茶底,感觉更加清新,消到头先食咁多肥腻嘢嘅滞。 泰式波霸奶茶 $23
系有泰奶嘅香味,茶奶比例好好,竟然无过甜,饮到一半仲有少少唔够甜,需要落枱上面嘅糖水。珍珠咁大,仲摆面头,影相的确好靓,不过有啲用筒饮唔到,都系要靠匙羹食。 总数$206
🏪#太阳冰室 店铺资讯⬇:
皇朝店◀◁◀今次帮衬呢间分店
🕘营业时间: 周一至周五:07:30-21:00 周六至周日:10:00-21:00
📌地址:澳门罗马街110号东南亚商业中心AK座
☎电话853) 6809 3996 ===↓↓↓仲有以下分店↓↓↓============
金峰南岸店
🕘营业时间:11:30 – 20:30
📌地址:澳门石排湾马路金峰南岸10-11号铺
☎电话:(853) 2877 2686
#foodie #foodiesofinstagram #hkfoodie #hkfoodlover #fusion #food #cafe #chachannteng
#早餐 #多士#公仔面 #炒饭 #美食 #茶餐厅 #冰室
#融合菜 #食好西 #相机食先