2012-11-23
一直以黎都因为懒 , 所以黎亲澳门都留o系氹仔 , 食黎食去都系水蟹粥 , 榴莲雪糕 , 木糠布甸等等 ,好少会周围揾路捐癃捐罉去横街小巷寻找特色美食今次我地决定先o系澳门呢一边周围食完先过氹仔揾食资料睇过后 , 首当其充必试o既系真材实料碗仔翅比较过有名o既好几间 , 从价钱 , 地点便利等各方面 ,最后选定了位于新马路福隆新街o既添发碗仔翅美食幸好 , 呢条街一 d 都唔难揾 , 因为基本上未正式上到去就己经见到一大堆人群同一大条人龙 , 统统都系同一目的就系为左食翅 , 人多到无可能挤得入去 , 好多人都买外卖企晒o系路边食 , 我地都唔例外 , 买左一碗鸡丝竹笙碗仔翅两份碗仔翅味道好浓 , 稀稠程度不错 , 但真系有 d 点过咸 , 竹笙好似有两片 , 鸡丝得好少 , 反而翅就有一大片 , 口感爽软 , 好有胶质 , 无可否认我系唔识得分佢真定假 ,但个人黎讲我钟意食一条条翅多过咁样一片翅裙 ## 食完都几口渴 , 比我期望o既略为一般 , 其实最想都系堂食我见有 d 系用小锅滚热辣咁上 , 有机会或有兴致再黎过碰运气吧
一直以黎都因为懒 , 所以黎亲澳门都留o系氹仔 ,
食黎食去都系水蟹粥 , 榴莲雪糕 , 木糠布甸等等 ,
好少会周围揾路捐癃捐罉去横街小巷寻找特色美食
今次我地决定先o系澳门呢一边周围食完先过氹仔
揾食资料睇过后 , 首当其充必试o既系真材实料碗仔翅
比较过有名o既好几间 , 从价钱 , 地点便利等各方面 ,
最后选定了位于新马路福隆新街o既添发碗仔翅美食
就己经见到一大堆人群同一大条人龙 , 统统都系同一目的
就系为左食翅 , 人多到无可能挤得入去 , 好多人都买外卖 企晒o系路边食 , 我地都唔例外 , 买左一碗鸡丝竹笙碗仔翅两份
竹笙好似有两片 , 鸡丝得好少 , 反而翅就有一大片 ,