2009-01-03 57 浏览
因为12/30至confirm到行程, 我已经book 唔到葡京酒店Robuchon a Galera, 所以就转左去The Eight. 而我又发觉, The Eight真系一个很好的决定. 佢地o既decoration 就唔讲喇, 是日点了几个点心.虾饺 - 我估因为佢地以金鱼为theme, 所以刻意将虾饺包成金鱼型, 一笼只得三条小金鱼, 好矜贵呢, 用料新鲜, 皮薄, 一啖入口, 虾肉爽口弹牙.饺子盅 - 4 只水饺, 内有木耳, 虾, 猪肉为材料, 配上一件萝卜, 萝卜去心, 再酿入原粒尧柱, 试一口汤, 觉得甜美非常. 鱼翅汤包 - 翅针很粗, 肉汁再混合上汤, 真太美味了, 最有心思o既系, 佢地serve 呢个点心o既时间, 系会俾枝饮管你架, 咁就可以用饮管饮哂d精华呢. 荔蓉凤尾虾 - 囝囝食左一啖, 就话要食哂成碟, 一碟有三件, 好不容易我至分到一件, 荔蓉外脆内棉软, 真系好好味.鲍鱼鸡柳脆面 - 面炸得很脆口, 鸡柳同鲍鱼都好鲜味, 可能我地两个人(一大一细)去食, 真系食唔哂咁多, 下次都系叫个甜品算了.服务真系一流, 饮成餐茶都未掂过个茶壶

服务真系一流, 饮成餐茶都未掂过个茶壶, 次次都有waitress帮我地酙茶. 下次过澳门都一定会再帮衬.
很有心思的前菜
有外在美又有内在美的虾饺