第三次黎呢间三星餐庞,水准依然! 食物顶级、服务顶级、环境都系顶级。如果你系第一次光顾8,我相信佢既每道菜,或多或少都会带到少少惊喜俾你。由头讲起:餐前小吃:一开始已经送鲍鱼仔,除左心理同视觉上得到享受,食埋落口更加系带俾你第一道惊喜! 惊喜唔系在于只鲍鱼仔,而系鲍鱼仔下面既柚子果冻,清新既味道,甜甜地又凉凉地,完美示范乜野系「开胃前菜」。菠菜茸鲜虾羹:望落去绿色以为加左唔知D咩色素落去,食落先知原来系极大量既菠菜打成茸而令到碗汤变成绿色。当你以为佢好似一般汤水咁稀泥泥既口感,食落先知原来佢真系足料到菠菜沟水都可以煮到好有质感。记得第一次黎食时仲犹豫紧好唔好叫呢个汤....因为$120得一碗实在唔系便宜,但依家回想起,真系物有所值。瑶柱竹笙炖沙鱼骨汤:如果上面个$120汤系物有所值,呢个沙鱼骨汤一定系物超所值,钟意饮中汤既人必定要试一次,如果唔系人生就多一个遗憾。由细到大我都唔钟意食瑶柱,原因系我根本未食过煮得好味既瑶柱,不论煲汤/ 煲粥/ 炆瓜/ 炒菜都好,无论你点煮佢都系软得黎有少少烟韧令你好难先咬得断既口感。但呢个汤佢除左煲到D瑶柱味出晒黎之外,仲可以令到佢好淋身,好易入口。再讲
餐前小食

菠菜茸鲜虾羹

瑶柱竹笙炖沙鱼骨汤:如果上面个$120汤系物有所值,呢个沙鱼骨汤一定系物超所值,钟意饮中汤既人必定要试一次,如果唔系人生就多一个遗憾。由细到大我都唔钟意食瑶柱,原因系我根本未食过煮得好味既瑶柱,不论煲汤/ 煲粥/ 炆瓜/ 炒菜都好,无论你点煮佢都系软得黎有少少烟韧令你好难先咬得断既口感。但呢个汤佢除左煲到D瑶柱味出晒黎之外,仲可以令到佢好淋身,好易入口。再讲个汤,饮一啖,D沙鱼骨胶原系直头浆住左成个口同喉咙,又足料又好味。如果可以的话,我会俾呢个汤6星!!!

瑶柱竹笙炖沙鱼骨汤

酥炸椒盐田鸡腿:田鸡腿够大只,肉质实净,出面应该都食唔到咁大只既田鸡腿,相信佢全部都净系用后腿而无用前腿。而已洗得好干净,唔会有D黑色筋键连住;层炸粉超薄超脆,唔会好似其他炸野咁食到成口厚炸粉,呢D先系真正既「酥炸」。配合埋佢D椒盐调味....天下一绝!! 最紧要系,佢咁样炸法,食落一D油腻感都无 (可能已经印走晒D油)....真系无得顶~!
蒜片A4和牛粒伴露荀:和牛粒其实系一样几难处理既食材。坊间好多都系会为左令牛粒淋身少少就煮到出面熟而入面未熟,又或者为左入面7成熟熟而煮到出面熟过头,变到粒野好似香口胶咁又韧又无汁。铁板烧/ 炉端烧可能会好少少,但我自己对牛粒基本上系敬而远之、可免则免。但8既和牛粒系做到恰到好处,外软内熟,有少少入口即溶既感觉。如果未食过好味既牛粒就对不能错过。

香辣脆薯法边豆:呢味系唯一觉得唔好既食物。咁谂住叫个菜食下,就试下呢个啦,但佢个脆薯条同个菜唔夹,同个酱汁又唔夹。薯条本身就系脆卜卜,但佢淋左D甜酸汁上去,搞到一条脆卜卜薯条变到淋pat pat,失败! 仲要甜酸汁配咸既薯条,即系又甜又酸又咸又辣,味道怪异,失败!  你著衫出街都唔会衬到5颜6色红橙黄绿咁啦!? 咁既野用黎炒菜,我唔识欣赏。

乳猪焗饭:相信系镇店之宝,早几年开始香港好多地方都抄佢个乳猪焗饭,但真系完全天堂同地狱既分别。香港果D只乳猪本身已经皮厚、唔脆、多肥膏,仲要D饭吸晒D猪油,一食落去就成口油,食完一次永远唔会再食。但8既乳猪焗饭完全无呢D问题,佢做到皮薄得黎脆,脆得黎唔会有焦味,而且饭唔会有油,加埋佢D藏起饭粒入面既膶肠香到不得之了....回想起第一次食落口真系想好似家燕妈妈咁大叫:好好味呀~~~~~~~~~~~~~

免费饭后甜点 - 蛋挞:睇落普通酥皮蛋挞仔一个,最多加左少少朱古力粉,但食落去真系攞你命....个酥皮整到脆卜卜~!!! 边可以想像到酥皮蛋挞都整到脆....如果可以我会叫一打拎走~!

总结:去过香港好多间好出名既中菜餐厅例如:福临门、波士厅、镛记、龙景轩等等,但无乜边一间令我食饭食到惊喜不断,食完成个人系开心既~! 8 真系唯一一间做到咁既效果,午市饮酒我未试过唔知有几好,但佢晚餐质素、装潢、服务真系名副其实既三星。最重要系佢既价钱比起其他中菜厅黎讲算好平好平~! 举例晌福临门饮个午茶人头要$900,龙景轩食个晚饭人头$1500,但晌8如果你唔系食D咩时令海鲜、山珍海错的话,每人$700都应该可以了。
酥炸椒盐田鸡腿
蒜片A4和牛粒伴露荀