Jm92

Jm92

IG: petit.hkfoodoir
訊息
正顯示第 110 篇(共 91 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
2023-09-24
是次消費
每人約$36 (午餐)
OCT 23

唔知幾時開始呢度嘅餃子變咗土瓜灣名物😌 不過都真係有好多街坊去買,有啲仲會買生餃返屋企自己煮。 ➼ 湯餃(雙拼)8隻 除咗湯餃,仲可以揀煎餃同蒸餃,我通常都揀湯餃因為最穩陣😌 湯底屬於比較淡味嘅胡椒湯,唔會搶咗啲餃子嘅「風頭」;餃子嘅Size就同佢哋舖頭名一樣係珍寶,有我半隻手掌咁大。 今次我食咗椰菜雲耳豬肉餃同粟米豬肉餃。先講椰菜雲耳豬肉,椰菜同雲耳都好爽口,不過可能我一嚟就食咗粟米豬肉先,所以食返椰菜雲耳就覺得有啲啖味。我個人鍾意粟米豬肉多啲,粟米好甜!同豬肉嘅比例剛剛好...
檢視所有留言 ()
麻辣香鍋飯(雙拼)
麻辣香鍋飯(雙拼)
口水雞飯
口水雞飯
麻辣香鍋飯
是次消費
每人約$50 (晚餐)
SEP 23

雖然舖頭名叫車仔麵,但係佢哋唔係淨係得車仔麵食㗎~仲有好多好抵食嘅客飯Set💗 ➼ 口水雞飯 ✅ 口水雞舊舊都啖啖肉!仲有蒜泥喺面,鍾意重口味嘅話一定會覺得好食👍🏻 不過可以再辣啲啲🤏🏻食到底啲油有啲多,要搵啲白飯印一印😂 ➼ 麻辣香鍋飯(雙拼)✅ 麻辣香鍋可以揀單拼或雙拼,豬牛雞都有~幾十蚊一個飯Set嚟講佢哋好足料!除咗見到有辣椒,仲見到有花椒粒,食落真係有麻辣Feel唔係得個名👍🏻 就連啲配料蓮藕片都好脆口好好食!勁好送飯💗
SEP 22

➼ All Day Breakfast(連飲品) 就咁睇其實都幾豐富,乜都有咁~不過好可惜嘅係全部嘢都好普通🤣其實唔係唔好食,絕對可以食得晒成份仲要好飽🤣只係性價比真係非常低,加埋一要$174就太貴了🥲雖然All Day Breakfast不嬲都唔係Sell抵食,但其他差唔多質素嘅都冇咁貴☹️ ➺ 小分享: 我留意到佢Lunch Set啲嘢食價錢都係偏貴,可能Tea Time會抵食啲,但好在環境都算OK,可以坐得舒服~不過用呢個價錢食其他嘢會開心啲🤣
檢視所有留言 ()
喇沙雞湯米線(跟農米雞件)
喇沙雞湯米線(跟農米雞件)
SEP 22

➼ 喇沙雞湯米線(跟農米雞件) 未開始食就咁望啲雞件都已經覺得應該會好滑!點知食落真係好滑!連啲皮都好薄☺️果然係主打!而且份量都唔少,四十幾蚊嚟講好抵食! 至於湯底方面就比較一般🥺有時會好怕湯底會有一層紅油喺上面,好彩呢度都冇,而且冇好重嘅味精味👍🏻不過就略嫌唔夠濃味同比較稀,可能比較適合食得淡味嘅朋友~
燒賣
燒賣
2022-07-04
JUL 22

話說有日嚟到油塘站,咁啱又好肚餓但同時又好趕時間😂問咗朋友先知原來呢度有Snack express就拿拿臨上去買啲嘢食填返個肚先啦。 呢度咩都有,仲要全部都好抵!燒賣都只係$10就有8粒咁多,真心抵過岀面好多!本身見咁抵都唔會對佢有啲咩太大嘅Expectation,真係諗住填飽左個肚就算,點知出乎意料地覺得好好食!除咗仲好熱辣辣之外,落埋豉油同辣椒醬之後更加香,燒賣嘅口感仲好煙韌!一啲粉感都冇!絕對對得起佢個價錢!
黑松露卡邦尼扁意粉
黑松露卡邦尼扁意粉
2022-07-03
JUL 22

➼ 黑松露卡邦尼扁意粉 平時如果係嗌黑松露乜乜乜,一上枱嗰下其實都已經聞到好香,但可惜呢個一啲香味都冇,呢方面真係遜色咗啲🥲 不過如果以一個卡邦尼意粉嚟講,呢個係好食嘅,個汁好Creamy,個扁意粉都好掛到啲汁,每一啖都食得到滿滿嘅忌廉汁👍🏻 ➼ 蘑菇湯|跟餐 Lunch Set可以加$10有餐湯,可以揀蘑菇湯或南瓜湯,今次我就揀咗蘑菇湯。一路飲個湯會食到一粒粒蘑菇碎,口感層次好豐富,不過唔知係咪面頭啲忌廉溝淡咗個湯,個蘑菇味唔係架突出。 ➺ 小分享: Lunch Set有跟嘢飲,而...
香煎墨魚餅
香煎墨魚餅
JUL 22

雖然佢睇落細細碗,但食落其實都幾多下,起碼我食完成碗麵加個小食係好飽先🤣 有時會無啦啦想食薯粉,而佢哋嘅薯粉幾滑溜👍🏻至於餸方面就冇乜邊樣比較Impressive,反而小食都唔錯,尤其係個墨魚餅,新鮮整起熱辣辣幾好食,不過有啲貴,$28先得6粒,好快就食完了🤣
芝味熱狗
芝味熱狗
2022-06-16
JUL 22

我諗冇人唔識齊柏林熱狗㗎啦🤣期待有日佢開到周圍都係~佢喺土瓜灣開咗咁耐我都係第一次過去買嚟食🤣 ➼ 芝味熱狗 芝士非常澎湃!佈滿成隻熱狗😍 趁熱食嘅話,一路食啲芝士仲會一路跌出嚟🤣 除咗芝士,其實仲有粟米同蛋黃醬,有時簡單嘅配料就係最好嘅配搭❤️ 條腸都好爽脆,食完成個熱狗真係好飽,下午茶都慳返唔洗食🤣 $40都唔洗,其實真係好抵食! ➺ 小分享: 土瓜灣間齊柏林嘅隔離有茶星人,識食嘅一定會一次過買埋㗎~💛
2022-05-05
JUL 22

有陣時唔知食咩又想食清淡啲就會想食水餃,通常我都係嗌招牌水餃或者粟米豬肉水餃,呢兩款都係我覺得比較穩陣嘅選擇。有陣時我都會嗌埋台灣麵線,連鎖店嘅質素都唔會expect佢會係好好食,不過勝在夠飽肚~
這篇是 [非食評]
2022-06-17
JUL 22

以雙拼麵來講,30幾蚊其實都真係幾抵食,今次我揀咗鮮牛肉同雲吞,分量方面都唔算好多,始終都只不過係幾十蚊貨仔,都冇expect得太多。我2點幾3點食,食完之後其實都算飽,啱啱好頂到7點幾8點食夜晚嗰餐~
Top