2022-12-19
早排見到呢間日式丼飯店聯乘蠟筆小新推出期間限定「雪糕咖哩飯」。我身為小新粉絲,好想去潮聖一下,就約咗朋友放工嚟食啦~ 店內外都以簡約設計為主,白色主色調配一排木枱,白色牆身黐上一個個小新不同角色人物,好可愛ですね😍雪糕咖喱炸雞飯(甘口) (HK$118).碟上見到有半支凍冰冰嘅阿波羅雲呢拿雪糕放咗喺咖喱飯上面,仲有一支小新旗仔添,賣相好搞笑,好吸睛😍.是不是中伏?初初見到也覺得奇怪,但係食咗一啖,凍冰冰嘅雪糕與鋪滿熱咖喱汁嘅脆口炸雞肉,2者出奇哋夾,冰火交融下,真係好好味喎,朋友食咗都話正😋.炸雞扒也炸得皮脆肉嫩厚肉地,也好正㗎!📌咖喱汁可揀甘口、小辣、美冴大辣📌隨餐附送腐皮壽司2件、特飲1杯、味噌湯1碗腐皮壽司 (隨餐附送).我最愛食嘅壽司之一,腐皮甜甜的,濕潤度剛好,配煙韌的日本米飯,好正.配有動感超人旗仔,被我沒收啦😍動感超人芒果特飲 (隨餐附送).藍紫色梳打配橙黃色芒果果醬,漸層效果好靚呀💜.調飲師好重手,落咗好多芒果果醬,非常酸甜濃郁呀~鵝肝和牛丼 (HK$138).5分熟嘅肩板腱和牛,厚切、燒烤得肉嫩多汁,塗上醬汁好味道.鵝肝,燒烤得有啲過熟,乾一啲.另有白蔥、紫酥葉和酸菜
雪糕咖喱炸雞飯(甘口) (HK$118)
.炸雞扒也炸得皮脆肉嫩厚肉地,也好正㗎!
📌咖喱汁可揀甘口、小辣、美冴大辣
📌隨餐附送腐皮壽司2件、特飲1杯、味噌湯1碗
腐皮壽司 (隨餐附送)
.配有動感超人旗仔,被我沒收啦😍
動感超人芒果特飲 (隨餐附送)
.藍紫色梳打配橙黃色芒果果醬,漸層效果好靚呀💜
.調飲師好重手,落咗好多芒果果醬,非常酸甜濃郁呀~
鵝肝和牛丼 (HK$138)
.5分熟嘅肩板腱和牛,厚切、燒烤得肉嫩多汁,塗上醬汁好味道
.鵝肝,燒烤得有啲過熟,乾一啲
.另有白蔥、紫酥葉和酸菜,配飯一流
📌隨餐附送味噌湯1碗和小食1份 (沙律菜)