2016-01-02 1794 瀏覽
今晚決定麵包當晚餐,不過食top pot既麵包唔知算唔算係"捱"麵包 一袋好有重量既麵包!收獲豐富 日式粟米乳酪 $38麵體軟熟重身有彈性,混合了大蒜,蔥末,核桃搓成,味道同口感都好豐富餡料非常多,係cream cheese 混合了香甜既粟米粒 黑眼豆豆 $28一袋有5個,幾抵 這個黑眼豆豆,開頭仲以為係無餡既朱古力餐包,原來入面有濃郁既朱古力醬+朱古力粒粒,叮幾秒先食仲正呀 海洋吞拿魚乳酪 $38原來呢個麵體同日式粟米乳酪係一樣既,只係餡料唔同,呢個係吞拿魚+cream cheese,食落淡淡吞拿魚肉同芝士,非常滿足!
一袋好有重量既麵包!
收獲豐富
日式粟米乳酪 $38
日式粟米乳酪
餡料非常多,係cream cheese 混合了香甜既粟米粒
黑眼豆豆 $28
一袋有5個,幾抵
海洋吞拿魚乳酪
海洋吞拿魚乳酪 $38

海洋吞拿魚乳酪
2015-11-23 968 瀏覽
田園南瓜乳酪 $35三十五元一個麵包並不便宜,可是絕對物有所值。先說size是平常買到家庭裝麵包的大小,而且頗有份量。麵體非常柔軟,餡料是香甜的天然南瓜泥,夾著一層較南瓜泥薄的忌廉芝士,大概是5:1的比例嗎,這樣剛好,忌廉芝士太多反而會膩啊。餡料豐富,每吃一口都一定嚐到,並不像方間的"頭尾都無餡"麵包。南瓜泥與忌廉芝士,兩者味道與口感十分搭,甜度剛好!
田園南瓜乳酪 $35

三十五元一個麵包並不便宜,可是絕對物有所值。

田園南瓜乳酪
田園南瓜乳酪
2015-11-13 1213 瀏覽
過江龍年前來港,曾帶起熱潮,可惜後期因為加工材料問題而被起訴貨不對辦,曾經在港島區開的分店早已不知所踪,但太子店仍在舊址。香港人是善忘的,生意照做。剛好走過太子,順道回味一番,買了最喜歡的貝爾乳酪。獨立包裝的膠袋刻上保全方法,非常實用。馬鞍型,肥大身脹,有份量。同一品種,相比我近日在天后發現的新店,這個麵包顏色較淺,不及後者有烘烤烙印吸引。主要饀料是紅莓及乳酪粒,放進微波爐片刻,乳酪半溶,口感最好。麵包鬆軟,質感綿密,吃完飽肚。但做到有此水準的店大有人在,雖然亦不多,無需老遠走來,價錢不便宜,三十多元起一個包!
主要饀料是紅莓及乳酪粒,
放進微波爐片刻,乳酪半溶,口感最好。

麵包鬆軟,質感綿密,吃完飽肚。

• 貝爾乳酪
2015-10-12 906 瀏覽
今次係在下第二次嚟太子呢間去買麵包食。 在下好少會經開太子,所以今次去到係一件好難得嘅事。☺ 之前呢間嘢俾左下的印象十分之好。在下記得之前好鍾意食紅莓乳酪包,同埋朱古力乳酪包。 所以今次在下嚟到梗係要買在下最鍾意食既嘢啦! 在下入到間鋪頭之後,就四圍搵下在下D麵包係邊。跟着在下見到啦,佢給在下的印象是:「縮左水?咩嚟嫁?我係咪眼花啊?」然後再問店員,佢話:「係啊,係咁嫁啦!」在下真係憤怒過憤怒鳥!😠😠 This two kind of bread is awful!

朱古力乳酪麵包
紅苺乳酪麵包
乳酪一條過
朱古力多,乳酪少!
題外話/補充資料: I won't buy this bread again!
2015-10-10
  • 黑眼豆豆
2015-09-27 790 瀏覽
出開來太子,就順便去胖達人度買返個皇冠包⋯其實自己喺台灣都食過,當然香港嘅味道係差台灣好多。台灣嗰D乳酪食落去好軟滑同埋一啲都唔溜,相比香港嘅入面餡料就比較硬小小⋯口感亦冇咁滑溜。今次一口氣買咗兩款包包括皇冠包、藍莓乳酪包⋯第一次食藍莓乳酪包反而有驚喜,包入面除咗食到有藍莓嘅果肉外⋯入邊亦加左合桃粒, 增加左唔少口感嘅層次⋯好味道。而皇冠包就普普通通,因為自己食咗好多次⋯所以覺得冇咩特別。
皇冠包、藍莓乳酪包
藍莓乳酪包
皇冠包
而皇冠包就普普通通,因為自己食咗好多次⋯所以覺得冇咩特別。
2015-09-27
外賣自取
$70 (早餐)
藍莓乳酪包
2015-09-08 769 瀏覽
甚少到太子那邊,今天難得路過,又見店內人頭湧湧,我又昅下有乜吸引到我,第一眼已經鎖定了目標!綠茶紅桑子?定紅苺鬆餅不記得了……總之不是紅豆。一袋三個,咬下去綠茶味香濃,不甜,也吃到牛油味,都幾鬆軟,第一次食綠茶配紅苺,又不會食到酸味喎!不錯既,下次試其他先。
不錯既,下次試其他先。
2015-05-01 1521 瀏覽
一直有幫襯開,雖然價錢較貴,但因為包入面芝士份量足,所以一直有幫襯,尋日中午經過買左個皇冠包,我同朋友都好鍾意食,因為一個皇冠包可分為五小個,而且入面有大量cream cheese,食到停唔到口。本來滿心期待,但點知一咬入口…cream cheese變左硬塊芝士?勁難食!唔知係師傅失手定改左平價材料!成塊芝士可以喺包入面拎出嚟!
一直有幫襯開,
雖然價錢較貴,
但因為包入面芝士份量足,
所以一直有幫襯,
尋日中午經過買左個皇冠包,
我同朋友都好鍾意食,
因為一個皇冠包可分為五小個,
而且入面有大量cream cheese,
食到停唔到口。
本來滿心期待,
但點知一咬入口…
cream cheese變左硬塊芝士?
勁難食!
唔知係師傅失手定改左平價材料!
成塊芝士可以喺包入面拎出嚟!
2015-04-30
2015-04-24 1357 瀏覽
聽人講黑松露飽好多人食。成日賣完。今天有幸比我遇到佢。飽選擇多。大約35至50元不等。最鐘意可以試啱先買。包用袋袋著。感覺衞生。黑松露包軟熟。麵粉密度高。cream多。好食。 40元抵食
黑松露包軟熟。麵粉密度高。cream多。好食。 40元抵食
  • 米蘭諾松露麵包
2015-04-15 1324 瀏覽
我經常會光顧這家麵包店的,因為太好吃了,而且款式又多,每個包也很特別,在別的地方少有的味道,我這次選擇了這兩種包,分別是黑松露包和櫻花蝦包,價錢是$40黑松露包的香味難以抗拒,包內是用cream cheese 和黑松露造的涵料,滿滿的,每一口也是黑松露的味道,甜鹹適中雖然價錢中了一點,但非常值得,因為在別的地方很難找到黑松露包的櫻花蝦包也是不錯,粉紅色的包外觀吸引,內涵也是加了cram cheese 的,雖然會很肥,但真是太美味了,櫻花蝦的鮮味很出,會吃到粒粒的蝦,真材實料。其實很多包也可以試吃,可以說很多包我也吃過了,很美味。

其實很多包也可以試吃,可以說很多包我也吃過了,很美味。
1 分鐘 (外賣自取)
2015-03-01 1836 瀏覽
Lately, I have been fascinated by a new bread hub. TOP POT BAKERY is the name. I have heard good things about TOP POT, but when I got there I was surprised by its size. Wow! It was big and classy. The first time I visited, there was not much selection left as I came after 7pm. So I randomly picked something. I am usually not so keen on jujube, but the bread's jujube-based cream was alright. I could take that, but not the fruit which you can see in the middle. The bread was soft and had some fill
養生紅棗
I am usually not so keen on jujube, but the bread's jujube-based cream was alright. I could take that, but not the fruit which you can see in the middle. The bread was soft and had some filling inside. Um, this I would only try once (not really my thing).
Second try: scones. Again, I came late in the evening when it was pretty much sold out time. The scones came in a bag of three. They were soft and moist. I am not a fan of this second choice though. It was too buttery and too easy to stay stuck in one's mouth.
蔬菜芝士鬆餅
My third visit turned out to be the best one. It was around 3pm and the place was full of bread and samples to try. Ah yes, the samples! I like this concept of free tasting before deciding on which one to take home. This time, I bought a berry, walnut & cream cheese loaf. It had some sugar on top and was quite yummy.
法式修酪
I am just a little sad that there is no plain bread like baguette, etc. Most of what one can buy has filling and other ingredients.
2015-02-28 1550 瀏覽
新年不停食食食,個人已經開始滯!唔想食咁多嘢,買個麵包做晚餐!以為我食麵包係委屈自己?錯了!我買了一個$25麵包做晚飯。唔好以為好似一條方包咁大個!其實只你一個比正常麵包大少少嘅麵包,店內麵包好「矜貴」,好多牌寫住「請勿以手觸摸麵包」,店員在膠食外再加個膠袋朱古力核桃($25):自家酵母、朱古力、核桃,含牛奶,招牌將成份寫得好清楚,比錢只可用現金,無八達通唔方便!返到屋企食,一咬落好鬆軟,個麵包咬落去扁咗之後,會即刻彈上來,彈性十足!朱古力味唔重,中間夾雜核核好脆!如果多啲會仲好味!成個包味道清爽,食得天然安心!店內仲有一本小冊子介紹晒咁多款產品,圖文並茂,幾好!店員一入店就落力叫買三個包有折,不過啲包真係幾貴!服務正常!
朱古力核桃包

獨包裝

店內仲有一本小冊子介紹晒咁多款產品,圖文並茂,幾好!
2015-02-25
朱古力核桃包
  • 朱古力核桃
2015-02-04 1483 瀏覽
如有留意新聞, 這店實在真係…可歌可泣… 在台灣, 標榜天然酵母素材,誰知被揭發用”人工香精”, 罰款兼停業, 最後還被迫賣盤, 後來店名也改埋…唔知台灣人係未天真無邪, 還是香港人老練古惑…. 我估, 係未出事前, 問一問香港人, 到底你信唔信麵包店完全唔落香味香精之類的調味?? 我估十個香港人, 九個都唔信囉…. 真係唔知係香港人醒? 還是香港人的悲哀? 香港商人已經訓練到我地香港人眉精眼企非常高超的程度, 講得唔好聽, 就係香港人從來唔會相信商家佬的推銷技倆. 真心講一句: “我們由細比人呃到大, 你以為搵個明星係電視講兩句, 我就信你呀!?, 你都傻傻地既….” ...Sosad….哈哈…是日, 買了一包”朱古力吐司”, 六片裝, $32, 不便宜呀…. 牌上寫著成份: 有朱古力喎...呀….咿….唧… 唔講真係唔知道…哈哈…急不及待, 上車立即打開試一片, 一手拿起, 頂! 成手朱古力…. 哈哈, 果然夠多朱古力醬. 入口, 麵包口感, 雖未及市面上最軟的牛奶方包軟身, 但都相差不遠, 一口氣連續食了三件, 朱古力味比我食過市場上的其他店都要濃, 而且有不少的朱克力軟粒粒醬在
急不及待, 上車立即打開試一片, 一手拿起, 頂! 成手朱古力…. 哈哈, 果然夠多朱古力醬. 入口, 麵包口感, 雖未及市面上最軟的牛奶方包軟身, 但都相差不遠, 一口氣連續食了三件, 朱古力味比我食過市場上的其他店都要濃, 而且有不少的朱克力軟粒粒醬在麵包裡, 這是我食過最濃朱古力味的朱古力包, 正所謂…出街食嘢, 最近要好味…
店內的每個放麵包位置, 都放了告示: “請勿以手觸摸麵包”和“請以夾子夾取試食”, 有D嘢, 對於香港人係”常識”, 但對於其他人, 可能變成”知識”….. 應該又係有不少人做了無公德的事, 店鋪才會放這麼多那麼大的告示牌來提醒. 太子也算是邊緣旅遊區, 幸好我住的紅磡黃埔區內的麵包店沒有這種”提示”….哈哈…
2015-02-02
2014-08-27 3216 瀏覽
我好幸運!兩次嚐到來自台灣的 <達人手感烘焙> 麵包,都不是自己買! 記得大約一年前,出席試食中菜活動中,有位好身材的食友誠意送上作為小禮!  而今次是媽咪出開太子花墟買花時,順道買麵包給我做翌日早餐! 上年,我曾聽過店方打算在上環德輔道中開設分店,我還留意那個舖位!最終卻告吹了! 媽咪買了一個重手感的麵包給我做早餐!香草合桃包 $38她說她從來未試過買如此貴的麵包!一於買來讓我試試,她也嚐了一點!麵包好大個!亦好重手! 份量十足!香草帶出清新,包身密度高!卻是很鬆軟,合桃富有嚼感,口感豐富!好多時,父母會把最好的東西給子女,有時,作為子女卻是身在福中不知福!

而今次是媽咪出開太子花墟買花時,順道買麵包給我做翌日早餐!

媽咪買了一個重手感的麵包給我做早餐!

香草合桃包 $38

麵包好大個!亦好重手!
香草合桃包
包身密度高!卻是很鬆軟,合桃富有嚼感,口感豐富!
2014-07-18
外賣自取
$38 (早餐)
2014-06-03 3820 瀏覽
上次在「上野」買麪包時已經發現了這包店,兩者都是位於彌敦道太子區,且只是一街之隔,真沒想到兩間甚有「來頭」之包店竟要正面對碰。「パン達人」被稱為「手感烘焙」,論名稱還以為屬於日本特式之店子,直至瀏覽其網頁才得悉パン是在台灣問世,且非屬傳統包店,店齡只有數載。其網站是這樣寫的:「パン開始征服了台灣大大小小的城巿裏每一毎人的味蕾,徹底改變了台灣的麪包巿場,並掀起了一股麪包革命,パン堅持慢工出細活的製作,讓消費者體驗什麼叫做手感烘焙。」宣傳上是那麼利害,香港店駐港已經一年,故正做周年慶之優惠。從店子外觀來看貫徹了新派的形象,走入店內是一排排沒有遮掩之麪包櫃,面積之大實屬少見,麪包款式亦多得驚人。由於麪包沒有遮掩,店內衞生必要保持極高要求。店內這兩張相片實在得來不易,這是我快手 Snap Shot 而來,因為當時已被店員阻止拍照!我在店內兜了數圈,發現幾乎所有麪包都有顯示其材料及介紹,這與上野的做法十分相似,更好的是很多麪包都有小塊試食,「食到啱」才買,可免買錯不合自己「嘴形」之麪包。此店麪包太多,令人目眩,近大門玻璃一排大部份乃吐司,且已入袋,相信未必是最新鮮出爐的。中間兩邊包櫃之麪包沒有封

此店麪包太多,令人目眩,近大門玻璃一排大部份乃吐司,且已入袋,相信未必是最新鮮出爐的。中間兩邊包櫃之麪包沒有封袋,我發現此櫃有一半以上麪包都用了忌廉芝士作基本材料,愛吃忌廉芝士的朋友一定會三心兩意了!

我還是第一次光顧,所有麪包對我來說都是新貨,故選了一個黑色長型的,叫「朱古力奶酥」,唯獨此包沒有材料介紹,又只賣剩四個,挺受歡迎啊!
朱古力奶酥 ($35)
此店的麪包傾向高價位,幾乎所有麪包都在三十五元左右,在收銀櫃檯向店員小姐查詢,她給了一份Menu給我,但指出Menu內之麪包名稱及材料介紹是不太Update的,只可作為參考之用。
此店麪包是用膠袋盛著,膠袋上顯示此包分店在中港台已超過十間,並列出麪包保存方法:「室溫下封口,甜包可保存3日,鹹包可保存2日,冷凍可保存一個月。」甚是有趣。
回家慢慢品嚐這「朱古力奶酥」,包面一派深棕色,卻沒有墨魚汁麪包或竹炭包般烏卒卒。包紋似長條型法包之做法,唯長度不算太長,質地亦非似法包的硬。包面舖滿了棕色細粒,咬下去帶點脆,是朱古力細碎。
朱古力奶酥
將包切開,可見摺了數層之痕跡,內餡淡黃色的東西吃下去是甜味的,質感有點像起砂的麪粉蓉,亦有點像新鮮芝士Ricotta(里考塔),論顏色相信有蛋黃之成份,如論擺放位置此包是放在忌廉芝士麪包那裏,相信此餡或許亦是忌廉芝士!
朱古力奶酥
論味道內餡是甜,包面之朱古力及麪糰亦是甜,味道是好,個人認為是有點過甜;賣相當然屬於吸引,顏色亦然。

再翻開送給我之麪包Menu,此店有餐包類、甜包類、吐司類、鹹包類,選擇極多,相信在港此店亦必會一起風雲!
2014-05-31
2014-06-03 2917 瀏覽
收藏好久 终于来食品种很多 而且几乎全都有试吃 非常棒 有各种奶酪的 红豆 南瓜 咖喱等等 很香浓的夹心奶酪麦包是我的爱 核桃 枸杞等都很香 还有一种巧克力咖啡味道 爱咖啡的肯定喜欢只是我没吃到硬硬的那种包 我喜欢硬的 买了枸杞包带回家 很健康哦 试了N种感觉已经吃饱啦 下次再去买别的!PS 付款处的凤梨酥也很不错!
收藏好久 终于来食
品种很多 而且几乎全都有试吃 非常棒
有各种奶酪的 红豆 南瓜 咖喱等等 很香浓的夹心奶酪
只是我没吃到硬硬的那种包 我喜欢硬的
买了枸杞包带回家 很健康哦
试了N种感觉已经吃饱啦 下次再去买别的!
PS 付款处的凤梨酥也很不错!
2014-06-02
$30 (其他)