2024-10-10 96 瀏覽
平時好少嚟荔枝角,今日過開嚟做嘢,見肚餓就附近搵餐廳,之前食過土瓜灣嗰間都覺得幾好,不如試下荔枝角呢度啦,粟米通心粉,仍然都係咁好食,夠濃夠味,唔會話撈左通粉就淡哂味,我上次我係加午餐肉,今次試下加個咸牛肉落去,出奇地又好好味,又唔會太鹹 ,咁個炒蛋係有水準嘅,炒後啱啱好,唔會太老唔會太生,我夾埋個丹麥多士一齊食,我覺得係超正啊哈哈,如果下次我再嚟荔枝角做嘢,都會返來再食嘅,利申唔係打手啊,係難得食到一間樣樣都好食嘅餐廳先寫下,哈哈。
2024-10-10
  • 鮮粟米忌廉湯通粉
2024-05-12 622 瀏覽
4/5/2024📍一冰廳🙆‍♀️幾鍾意飲粟米湯 特登嚟食佢嘅粟米濃湯通粉嚟食呢日掛紅雨 中午都冇咩客人留意翻餐廳只係開到下晝五點 唔做晚市㗎!我哋之前都差啲摸門釘😂⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯✨鮮粟米忌廉湯通粉 配蔥花炒蛋 + 丹麥多士 ($51) + 奶茶紅豆冰 ($7)粟米湯冇想像中咁甜 唔似野飲果種粟米湯咁甜 有啲失望🙂都唔係好濃粟米味 似忌廉湯加咗粟米🌽通粉嘅配料揀咗鹹牛肉 份量都唔少 同個湯都夾鹹甜咁食都幾好昩味蔥花炒蛋只係係原本嘅炒蛋加咗蔥 唔加好過加😅 但炒蛋都係好滑嘅👍🏻丹麥多士一定好食㗎啦 脆脆哋甜甜哋 入面好鬆軟 都幾重牛油味奶茶紅豆冰飲過有少少酸味 但我哋飲完都冇肚痛嘅😌✨芝士咖哩蛋包飯 配烤雞 ($61) + 生椰拿鐵 ($7)芝士汁似龍蝦伊面果種汁 偏杰身咖哩汁有少少辣 但唔食得辣嘅🙆‍♀️都覺得可以接受烤雞幾大件 幾嫩滑👍🏻蛋包飯嘅賣相都唔錯 比起其他食蛋包飯嘅餐廳平咗一大截生椰拿鐵只係普通咖啡 完全冇椰子味⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯我哋兩個人食咗 $126 (冇加一)係幾唔錯嘅茶餐廳 平平哋食一餐都幾好 推薦指數🌟:3.5/5📍 荔枝角長
4/5/2024

烤雞幾大件 幾嫩滑👍🏻
蛋包飯嘅賣相都唔錯 比起其他食蛋包飯嘅餐廳平咗一大截
生椰拿鐵只係普通咖啡 完全冇椰子味

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
我哋兩個人食咗 $126 (冇加一)
係幾唔錯嘅茶餐廳 平平哋食一餐都幾好

推薦指數🌟:3.5/5
📍 荔枝角長沙灣道883-889號億利工業中心地舖
2024-05-04
2024-03-02 702 瀏覽
睇咗媒體介紹,被那日本粟米湯湯底吸引,就響星期六下午茶時段,諗住非繁忙時段去試吓。雖然去之前都參考過open rice上面食評既評語,已經點咗一的相,影得比較靚,並且較低技術既菜式- 招牌常餐,點知都係非常伏 :粟米湯餐肉粒通心粉餐(影相靚)粟米湯(完全冇味,唔會好似媒體主持講咁樣,好味到一定要食曬成碗通心粉咯!超失望)餐肉粒(預制又硬又乾,勁難食,我有的懷疑係隔夜)通粉 (普通)多士(預制又凍唔熱,難食)䓤花炒蛋(得個樣,唔係好熱,冇蛋味又冇蔥味,唔好食咯)奶茶紅豆冰(+$7 係平既,但光有茶味,但唔夠厚)沙嗲牛一丁餐熱央(難飲,飲咗1/4杯,就飲唔落去)一丁麵係唯一正常發揮,上枱夠熱。沙嗲牛(就唔係太好食)多士及蔥花炒蛋(同一評語)兩個餐雖然係平,只係$109,但已經揀咗的招牌常餐,點解都煮得咁冇誠意呢!我寧願你收貴啲!新鮮做多士,炒個蛋同煎餐肉,真係咁難咩!?我都係懶自煮至去茶餐廳食啫!出品差過我自己煮,就真係接受唔到囉!Sorry, 真係冇下次!

粟米湯餐肉粒通心粉餐(影相靚)

餐肉粒(預制又硬又乾,勁難食,我有的懷疑係隔夜)
通粉 (普通)
多士(預制又凍唔熱,難食)
䓤花炒蛋(得個樣,唔係好熱,冇蛋味又冇蔥味,唔好食咯)
奶茶紅豆冰(+$7 係平既,但光有茶味,但唔夠厚)

沙嗲牛一丁餐
熱央(難飲,飲咗1/4杯,就飲唔落去)
一丁麵係唯一正常發揮,上枱夠熱。
沙嗲牛(就唔係太好食)
多士及蔥花炒蛋(同一評語)

2024-02-12 614 瀏覽
一如既往搵早餐食,而今次的一冰廳我幾鍾意食佢既沙嗲豚肉麵。好香的沙嗲味,份量適中。好想讚佢地的服務,令客人感覺好舒服。喺普通價錢的茶記來講,佢地真係做得唔錯。值得回頭👅

2024-02-03 442 瀏覽
晨光微露,腸仔蛋熱辣辣,奶油脆豬一件件咬落嘴唇又厚又滿足,火腿通粉香味撲鼻而來🥣。溏心蛋神采飛揚,火腿切得厚實,每啖都有著營營彭彭嘅歡樂感。尤其係湯底,滿滿嘅粟米風情,暖笠笠真係好解饞。熱杏霜對我黎講真係神來之筆,啱啱好嘅甜度,夠哂暖!仲有你以為唔夠料?腸蛋又係硬朗中帶著鬆化嘅對比,唔講唔知,啖啖正宗。飲品迎接熱辣辣嘅早晨,真係要有杯啖啖甜度啱啱好嘅熱朱古力💖。啫喱嘅口感、樣樣嘢都係咁地道,平民價格食到咁嘅手藝,真係已經幸福到彈起!我會再嚟,下次目標沙嗲肥牛麵,等我嚐嚐另一番滋味。荔枝角多咗我嘅開心早餐回憶🍲。

2024-01-22 409 瀏覽
行過荔枝角,肚仔餓咗,就揀咗間茶記嚟填飽肚。🍜 個人推介佢地個「鮮粟米忌廉湯火腿通粉」,湯頭滑滑地,粒粒粟米咬落又甜又香,一啖火腿,咸香得嚟彈牙,順滑既通粉都吸滿咗湯汁,食落令人滿足!「奶油脆豬」真心不得了,啖啖脆皮,配埋黏牙既奶油,一啲都唔膩口,真係perfect match!至於旁邊既腸蛋,腸仔香脆,煎蛋雖然微過熟,但都係滑嫩,食落舒服。選咗杯熱朱古力,暖笠笠,咖啡香濃郁,甜度啱啱好,暖笠笠既飲品令整個早晨都暖笠笠。🍫🥐 這家茶記既地點好正,幾分鐘就行到地鐵站,環境清靜,服務又好,好啱朝早起身未開工前嚟渡過個悠閒早上。下次打算試吓沙嗲肥牛麵,聽講都係出名美食之一!总之,呢度係個記住嘅好地方,真心推薦大家嚟試試!👍
2023-12-22 412 瀏覽
講起值得試嘅茶餐廳都會聽到呢間嘅名,主要因為佢哋嘅出品有誠意,同一般茶記唔同。👍🏻常餐A($51)(凍飲+$3)鮮粟米忌廉湯通粉🌽🥣呢個係佢哋嘅名物,粟米忌廉湯味道偏甜,帶少少奶香質地稠身,但又未去到明顯加好多麵粉做出嚟嘅稠,作為通粉湯底,我覺得係啱啱好。😙當然食耐咗會有少少膩,小編建議加少少黑椒,有多啲層次。😋至於餸我揀咗午餐肉,冇乜特別。😃招牌炒蛋🍳炒蛋原本以為冇乜特別,但反而幾有驚喜。🥹原因係炒蛋幾香蛋味,而且非常滑身,亦唔會過分油膩,調味亦都啱啱好。😁厚多士🍞原本想揀丹麥多士,可惜店家話已經冇晒。唯有叫返厚多士。🫠多士中間會有層薄薄嘅牛油,調味尚算可以。幾欣賞佢烘嘅程度啱啱好,唔會過分乾,亦唔係求其烘一烘就算。😉凍奶茶🧋味道正常。🙂

常餐A($51)(凍飲+$3)
鮮粟米忌廉湯通粉🌽🥣

招牌炒蛋🍳

厚多士🍞

凍奶茶🧋
味道正常。🙂
一冰廳同一般茶餐廳唔同 冇炒粉麵飯 反而添加日式元素 夠晒fusion特別 又不失香港地道風味✨.📌鮮粟米忌廉湯通粉 $48嚟到當然係食招牌常餐💖店主受日本罐頭粟米湯啟發 自創自家打成嘅新鮮粟米忌廉湯底 唔用罐頭🌽湯頭濃稠 好似平時粟米餐湯咁 清甜中又帶牛油同忌廉奶香🥛🧈掛滿喺每粒通粉上 香滑creamy💛通粉仲可以揀軟硬度 硬身更有咬口😚.1️⃣午餐肉-食得出係高質野 唔係大陸罐頭 有啲煙韌豬肉碎 煎香過 唔會好淋 味道唔過鹹 配搭湯底 鹹甜鹹甜好夾🥓2️⃣粟米-份量好多 豐富左整體粟米香甜味 仲有粒粒咬口🌽.1️⃣蔥花炒蛋-蔥同蛋真係最佳拍檔 蔥花保持到爽脆感 好香口 蛋夠滑又濃蛋香 不過就比較油🥚🌱2️⃣西煎雙蛋-太陽蛋冇overcooked 蛋黃流心 蛋白煎香微脆🍳.1️⃣厚多士-烘到脆卜卜 好厚身 唔乾 走油再加蛋 正🍞2️⃣奶油脆豬-多士+$10可以轉 烘到外脆內軟 帶點煙韌 鹹香牛油搭配香甜煉奶 呢個組合冇得輸🥛🧈🥖.跟餐凍飲+$31️⃣凍齋啡-味道好淡 微微甘苦☕️2️⃣凍好立克-奶香味好淡 但勝在唔會好甜 同埋冇結塊沉底情況🥛

📌鮮粟米忌廉湯通粉 $48

奶油脆豬大
凍齋啡
凍好立克
2023-10-13 326 瀏覽
難得黎到呢頭,本身求其搵餐廳🍴打算快食快走😂😂😂經過餐廳門口,見到啲廣告相好似好吸引🤩🤩🤩🤩一於入去試下先🤤🤤🤤入到去,位置比一般茶餐廳都乾淨😂😂睇完meun叫野食,叫左2個滑蛋飯🤤🤤🤤食物黎到之後,賣相十分得👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🤩🤩🤩🤩齋睇個樣都覺得好好味🤤🤤食落口之後,嘩🥳🥳🥳🥳好好好好好味😂😂😂啲蛋真係好滑🤤🤤🤤超級推薦👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻價錢合理👍🏻👍🏻👍🏻🫶🏻🫶🏻一定會再黎🤩🤩
食物黎到之後,賣相十分得👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🤩🤩🤩🤩
2023-10-09 1447 瀏覽
 前日(7-10-2023 Sat)晏晝,同老公行完D2食晏,我記得有呢間,於是走嚟,嚟到時,卡位滿晒,只剩返一張六人卡位,我都唔好意思坐埋去,但佢哋話可以坐,於是坐啦,點知坐低後至發覺原來對住廁所,我哋睇menu,由於有好多嘢揀,而我又唔太肚餓,,所以睇耐咗,睇到有好啲嘅位吉咗,於是調位,亞姐見到都好明白,重話俾我哋知有一張卡位吉咗,咁我哋就坐啦.研究完就要咗:1. $51.00嘅常餐C,沙爹黑豚一丁有炒蛋,轉通粉同丹麥多士.我先食沙爹黑豚通粉,沙爹內有花生,香香地辣辣地;黑豚通粉口感同味道都正常.3.16分丹麥多士烘得啱啱好,咬落去,佢係一絲絲嘅,而牛油亦落得啱啱好,唔錯.5分而炒蛋就嫩滑.3.5分 2. 跟餐嘅熱奶茶我唔落糖飲,係正常嘅茶味,但唔太澀,OK 嘅.3分3. $66.00嘅午餐B櫻花蝦明太子蛋包飯配吉列蝦有3隻吉列蝦,而原來落佢哋唔加味精嘅粟米忌廉汁,我試吓先,味道係唔會太鹹亦對版,櫻花蝦味道好出,蓋過咗明太子嘅味道,蛋係嫩滑;而飯係有茄汁炒飯,微微地嘅酸甜;吉列蝦炸得啱啱好,食到炸漿嘅淡淡香味,蝦亦爽口.4分4. 跟餐加$7.00嘅生椰latte我試吓先,唔會太甜,

研究完就要咗:
1. $51.00嘅常餐C,沙爹黑豚一丁
有炒蛋,轉通粉同丹麥多士.
3.16分
丹麥多士同炒蛋
丹麥多士
5分
而炒蛋就嫩滑.
3.5分

2. 跟餐嘅熱奶茶
我唔落糖飲,係正常嘅茶味,但唔太澀,OK 嘅.
3分
吉列蝦
4分

4. 跟餐加$7.00嘅生椰latte
生椰latte
我試吓先,唔會太甜,但又令到咖啡唔苦,好啱我飲,我係咁飲個不停.
5分

服務:
除咗上面話俾客人自由揀位坐外,嘢食都好快到齊.

環境:
冷氣好夠凍,而且好闊落.

抵食係 2.8分
2023-10-07
丹麥多士
櫻花蝦明太子蛋包飯配吉列蝦
生椰latte
2023-10-07 269 瀏覽
近年少有遇到滿意嘅炸髀,大大隻,唔會乾淨淨。個下午茶餐仲包埋紅豆冰。一個字 掂 !👍🏻不過,冇得配薯條。$28個餐,抵到呢。唔知邊度仲可以吃到呢個價。值得回頭再試。😎
$28個餐,抵到呢。唔知邊度仲可以吃到呢個價。
值得回頭再試。😎
2023-10-07
2023-07-06 2556 瀏覽
今朝早陪老婆過去長沙灣蔬菜統營處攞水耕菜,所以,跨區過嚟荔枝角食早餐,因為佢時不時過嚟荔枝角買嘢,可以講仲熟過我,而今次試呢間「一冰廳」都喺佢主動推介我試下。晌餐廳鋪面,喺見唔到餐廳招牌,其實喺工廠區通常見到呢個現象因為好多時呢啲餐廳都喺攞食堂牌,不過,就當普通餐廳,照樣對外開放。 入到去,一室鮮橙色襯白,加埋燈光光猛,地方整潔,睇落令人幾醒神;天花更以餐廳嘅英文造成光管,左右兩邊都喺啲4人枱或卡位,而中間就喺6人枱,排得比好多茶餐廳較為鬆動。嚟嘅時候都成十點幾,所以,客人唔多,但望上去就算坐滿,起碼都唔會背貼背,有少少隙位走盞下。 講講餐牌,都有啲花臣嘢。先講講食物,呢度嘅早餐非常多元化,有簡單嘅三文治午餐,亦有扒餐、全日早餐……,甚至乎飯餐都有,而且啲選項好多彈性,定價亦唔會話好貴,絕對突出到茶記嘅精神。用水筆直接喺餐牌上的度剔,剔好就交俾店員落單,另類環保做法。 而餐具就放晒晌枱面側,仲有簡單嘅調味料同紙巾。 歐陸早餐(板燒雞扒) $47老婆話辛苦咗一輪,今早食好啲,再者,今日食得晏就諗住一餐當兩餐。份早餐內容就幾近似另一款早餐「全日早餐」,只喺少少差別,就喺多士換成牛角包,另多
。
而餐具就放晒晌枱面側,仲有簡單嘅調味料同紙巾。
歐陸早餐(板燒雞扒) $47

老婆話辛苦咗一輪,今早食好啲,再者,今日食得晏就諗住一餐當兩餐。份早餐內容就幾近似另一款早餐「全日早餐」,只喺少少差別,就喺多士換成牛角包,另多一件薯餅,但就平$10,但依家都已經幾大份吓。沙律菜幾新鮮爽脆,配以胡麻汁,好食;香草豬肉腸比較普通雞肉腸就梗喺正好多啦,多士烘得金黃,老婆最欣賞就喺牛油另上,因為佢唔多食牛油,怕膽固醇高,再配嫩滑嘅炒蛋同茄汁豆嚟食,非常滋味。大主角雞扒亦都煎得好香口,夠晒大塊,不過,佢就話仲有少少雪味,而個蕃茄汁睇樣就知喺好茶餐廳碟頭飯嗰種醬汁底,用茄膏去推,食落缺少一種鮮活酸香味。
歐陸早餐(板燒雞扒)
沙嗲煎牛肉公仔麵餐 $39

小弟就揀咗個公仔麵餐,貪佢配丹麥多士,而且,本身配炒滑蛋,但又可以改配另兩款食材,因老婆嘅早晨已有炒滑蛋,所以,就改為煙肉同煎蛋,煙肉稍嫌煎得唔夠香口,睇個樣都知,煎脆少少更好;煎蛋雖然唔喺好靚仔,但蛋黃都喺流心嘅,而丹麥多士烘過龍少少,但入口不失牛油香氣。公仔麵揀硬度適中,浸咗一陣都未變腍,啲沙爹確喺唔錯,香濃惹味,餐牌就話煎牛肉,其實同平時食嘅茶記沙爹牛肉差唔多,至少夠腍滑。
熱柚子蜜、熱奶茶

呢度啲餐飲都稍多選擇,老婆今次唔使又揀檸水,試咗杯柚子蜜,落得夠多,濃濃柚子香。小弟就慣例揀熱奶茶啦,奶茶茶底香,不過,幾敢肯定花奶偏多,奶味偏重,否則喺小弟嘅心水奶茶之一。
熱柚子蜜、熱奶茶
多謝老婆嘅推介,今早兩份早餐都有料到,份量又十足,真喺一餐當兩餐,晏晝都唔使食,環境又夠闊落,招呼都OK。
$43 (早餐)
歐陸早餐(板燒雞扒)
2023-07-03 587 瀏覽
位於荔枝角的一冰廳,雖然午飯時間特別多人,但試過他們的套餐後,賣相和份量十足,選擇內容也很多,跟朋友同事一齊開飯,朋友點了咖哩炸豬扒飯,賣相也不錯,份量也十足,算性價比較好。今次我自己選擇了他們比較出名的是滑蛋蔥花叉燒飯,雖然口味比較濃,但蛋跟叉燒的融合,還是產生很好的口感,但整體還是合格的,另外飲品種類也很多,我選擇了比較多人叫的凍檸茶,茶味適中,用鋼杯令到溫度保持冰凍,這方面也特別細心。整體評分:服務4分 環境3分 食物4分 價錢3分

整體評分:服務4分 環境3分 食物4分 價錢3分
滑蛋蔥花叉燒飯
滑蛋蔥花叉燒飯
2023-03-27 1105 瀏覽
睇到雜誌介紹呢間冰廳,粟米湯係用新鮮粟米打出嚟,並非罐頭湯,於是特登過去幫襯我哋嗌咗A餐:鮮粟米忌廉湯通粉- 粟米忌廉湯,確實係有好濃郁,同好香嘅粟米味,不過個湯其實味道偏淡- 餐肉:係切粒上,不過都夠脆,冇俾湯浸到林晒- 炒蛋:微暖,微暖嘅炒蛋已經唔合格,我哋係晏晝12:30到,唔知係咪為咗要遷就多人時段,所以啲炒蛋係整定擺喺度?- 我哋加咗$10嗌芝士火腿牛角包,成個牛角包係腍啤啤,一啲都唔脆,更加係唔熱嘅,而且唔好食- 餐飲嗌咗杯凍朱古力,居然飲落去係熱嘅,如果唔係有幾粒冰喺度,我會以為佢俾錯咗熱朱古力俾我總結,成個餐,除咗個粟米湯同餐肉係可取之外,其餘所有全部唔合格、唔好食!!

我哋嗌咗A餐:鮮粟米忌廉湯通粉

- 餐肉:係切粒上,不過都夠脆,冇俾湯浸到林晒

鮮粟米忌廉湯通粉餐
2023-03-27
2022-12-18 1303 瀏覽
吃早餐,是我人生養成的第1個好習慣,茶餐廳早餐更是吃了N年,仍然愛!Open Rice發現荔枝角有一冰廳,坐巴士經過無數次,今次終於來吃,早上未到9點到達,生意非常好,果然人氣暢旺!是日早餐,包括以下的:#餐肉炒蛋公仔麵:雞蛋可以選(太陽蛋、熟蛋、炒蛋);公仔麵可以揀(軟、普通、硬),人性化茶記;午餐肉煎得剛剛好,加了芝麻,要讚1個,整碗麵唯一不足是炒蛋不夠滑,可能點煎蛋會更好!#即磨咖啡:多奶走糖,我喜歡的味道!會再來吃早餐。

是日早餐,包括以下的:
#即磨咖啡:多奶走糖,我喜歡的味道!

會再來吃早餐。
2022-11-28
$34 (早餐)