2019-09-18 75 瀏覽
中午搵食,放工又搵食,中秋兩個人過,兩口子團團圓圓便可以!平時與同事食lunch已食過,現在過來飲過晚茶,貪佢搭巴士回家夠方便,兼且食物係即叫即蒸,即煎炸的。五指無桃燉豬骨雖然係細盅的燉湯,不過未飲已散發五指無桃嘅香味,飲落清香而且有肉甜味,份量多d就好Lu!咸水角熱燙燙,餡料不會放滿,個人認為這個至係好食,因咸水角食炸脆同煙韌嘅皮,太多餡料,主角就變成配角,而家就剛剛好。千島醬脆皮蘿蔔糕食到有條條的蘿蔔,加埋千島汁,幾盞鬼!龍蝦湯鮮竹卷皮脆又多餡,龍蝦湯似醬多一d,不過有濃郁的龍蝦味。懷舊糯米雞糯米好又綿帶煙韌,餡料調味十足,有肉有冬菇粒,係細隻咗d。白灼靚菜心都幾大碟,抵食。流沙飽軟綿綿嘅皮,溶化嘅流沙流到出黎,重食到咸蛋黃!
中午搵食,放工又搵食,中秋兩個人過,兩口子團團圓圓便可以!

五指無桃燉豬骨

咸水角

千島醬脆皮蘿蔔糕
食到有條條的蘿蔔,加埋千島汁,幾盞鬼!

龍蝦湯鮮竹卷
皮脆又多餡,龍蝦湯似醬多一d,不過有濃郁的龍蝦味。

懷舊糯米雞
糯米好又綿帶煙韌,餡料調味十足,有肉有冬菇粒,係細隻咗d。

白灼靚菜心
都幾大碟,抵食。

流沙飽
軟綿綿嘅皮,溶化嘅流沙流到出黎,重食到咸蛋黃!

2019-09-13
2019-09-17 1060 瀏覽
一哥點故 (English name: Dim Sum Heritage) is a new all day dim sum restaurant near my home. Located near the wet market, boyfriend and I decided to give it a try as I was too lazy to make dinner that evening.Not very big  but at least spacious.  It started to fill up quickly after we sat down.Menu is in English and Chinese. There is no 10% service charge but there is a  tea charge. Ordering is by checking off a piece of paper. You pay on your way out at the cashier.I noticed they also serve double b

I noticed they also serve double boiled soup. I think that's a fairly inexpensive price for soup and I noticed a number of lone diners ordering a soup and steamed rice for dinner.

Steamed Rice Flour Roll Wrapped With Crispy Prawn Roll ($38). This  was something we haven't seen any where so we took a chance and ordered something unknown. And it's a good thing as these were excellent. The skin was a bit thick but it wasn't too starchy in texture. The prawn were wrapped in a nice crispy coating and tasted delicious.

Xiaolong Bao ($28). This was a bit of a fail as the skin didn't hold together well and ripped open, spilling all the juices out. Sad really a the filling was quite good.

Pan Fried Pork and Vegetable Buns ($32). This was ok. Not as oily as some places that serve this. The bun was fluffy and sweet.

Siu Mai ($28). The siu mai was pretty good. The filling savory and nicely seasoned. There was  firm, fresh bit of shrimp on top.

Steamed Marinated Chicken Feet ($21). A bit on the spicy side but well braised. The skin fell apart off the bone very well.

Char Siu Bao ($21). The bao was nice and fluffy. The char siu used was not too sweet but a good portion.

Heritage Steamed Traditional Shrimp Dumplings ($35). This was excellent. The skin was not thick at all. The shrimp filling was firm and fresh. Probably one of the better shrimp dumplings I've had in these all day dim sum places.

Honeycomb Tripe With Satay Sauce ($30). Probably one of our favorites we ordered. The tripe was soft and soaked up this wonderful braising sauce. We found some daikon soaked in all the yummy liquid.

The dim sum was quite good. Prices were reasonable and not too expensive. Food comes out very fast so you and in and out the door quickly. Though not open long, it appears they already have regulars. And as I live close enough, I would probably return here again if I wanted a casual late night dim sum.
2019-09-11
2019-09-17 75 瀏覽
跟朋友運動完畢已晚上九時半,突然口癢癢想吃點心,朋友就推介了這店,位於鵝頸橋附近,店的前身是X記粉麵,位置相當好找。這裡的蒸籠有別於一般的圓形,反而採用了長方形,整體感覺比較別緻XO醬菜苗餃 $34皮薄通透,菜的比例較多,XO醬使味道提升也增加了口感一哥傳統蝦餃 $35蝦肉非常彈牙,一口就可把整粒蝦餃放於口中,滿足感十足蟲草花棉花雞 $33雞肉十分嫩滑,魚肚吸收了雞肉的精華但又不會很肥膩春風得意腸 $38其實是炸兩的進化版,腸粉包裹著油炸鬼,還加入了蝦肉、玉米和蟹籽,口感豐富👍🏼千島醬脆皮蘿蔔糕 $34分量相當驚人😱蘿蔔糕成粗條狀,即點即炸,十分香口原籠雲耳滑雞飯 $44雲耳跟雞的比例差不多一比一,雲耳爽口,雞肉滑溜,配上醬油,味道💯

XO醬菜苗餃 $34
皮薄通透,菜的比例較多,XO醬使味道提升也增加了口感

一哥傳統蝦餃 $35
蝦肉非常彈牙,一口就可把整粒蝦餃放於口中,滿足感十足

蟲草花棉花雞 $33
雞肉十分嫩滑,魚肚吸收了雞肉的精華但又不會很肥膩

春風得意腸 $38

千島醬脆皮蘿蔔糕 $34
分量相當驚人😱蘿蔔糕成粗條狀,即點即炸,十分香口

原籠雲耳滑雞飯 $44

2019-09-12
$125 (宵夜)
  • 春風得意腸
  • XO醬菜苗餃
  • 一哥傳統蝦餃
事源點心癮起好想食點心, 有打算食點心放題 但晚市食點心放題都唔平而且重要加一可能兩個人埋單都3百蚊 , 所以決定去散叫鋪頭算。兩個人叫左7碟野都飽到攬住個肚走。點心都算多選擇! 有新式野亦有懷舊點心。鋪頭坐位都幾寬闊。叫左幾樣點心紙有介紹的食物灌湯小龍包(三件)  $28皮算薄, 湯汁多, 味道濃淡適中。如果係四件就重抵食!懷舊燒賣王 (四件) $28體形比一般酒樓的燒賣細少少! 味道就OK , 燒賣扎實不鬆散。流沙包 (兩件) $28比較小巧。沒有竹炭味跟普通的奶黃包差唔多味。流沙餡味道OK一哥傳統蝦餃 (3件) - $35 皮薄餡靚韭王鮮蝦腸 $30尋有厚度的腸粉皮, 軟燸皮滑﹐大蝦新鮮彈牙。但唔夠熱千島醬脆皮蘿蔔糕 $34幾創新! 味道幾特別! 同名一樣係脆皮既! 但可惜係唔夠熱。原籠鳳爪排骨飯 $42個籠就大飯唔算多。用荷葉墊底但冇咩荷葉味。飯粒不會太乾身。鳳爪同排骨夠淋身易離骨。整體黎講味道唔錯, 同平時去酒樓飲茶果D差唔多! 可惜係唔夠熱!而且算係偏貴。可一試既。
點心都算多選擇! 有新式野亦有懷舊點心。鋪頭坐位都幾寬闊。
叫左幾樣點心紙有介紹的食物

灌湯小龍包(三件)  $28
皮算薄, 湯汁多, 味道濃淡適中。如果係四件就重抵食!

懷舊燒賣王 (四件) $28
流沙包 (兩件) $28
比較小巧。沒有竹炭味跟普通的奶黃包差唔多味。流沙餡味道OK
一哥傳統蝦餃 (3件) - $35 皮薄餡靚
韭王鮮蝦腸 $30
尋有厚度的腸粉皮, 軟燸皮滑﹐大蝦新鮮彈牙。但唔夠熱
千島醬脆皮蘿蔔糕 $34
原籠鳳爪排骨飯 $42
整體黎講味道唔錯, 同平時去酒樓飲茶果D差唔多!
可惜係唔夠熱!而且算係偏貴。可一試既。
2019-09-11
  • 灌湯小龍包
2019-09-08 162 瀏覽
好耐冇食點心,咁啱經過銅鑼灣就嚟試吓,起時代廣場行過嚟都好方便,行到街市尾端果間就係喇。 佢嘅點心款式都幾多,而且仲加入新派元素。✨黑松露蝦餃( $37 ):佢d 餃皮薄得黎幾Q彈,蝦肉紮實彈牙,又有黑松露同蔥既香味。✨黑金流沙包( $28 ):個包摸上手微微暖,本身以為唔會好流心,點知一撕開啲餡咇晒出嚟。個流沙好香咸蛋黃味,最驚喜入面仲有大大舊咸蛋黃,真係超正👍🏻✨XO醬菜苗餃($34 ):賣相都幾靚,加咗XO醬辣辣地好惹味,菜苗餃食落多汁,非常好食。✨龍蝦汁鮮竹卷( $37 ):其實呢個龍蝦汁味道唔算好出,不過個鮮竹卷就真係好好食。大大件而且食落仲有少少脆脆地,入面係勁多餡添😋✨春風得意腸($38): 呢個又係好好食,腸粉皮薄有彈性,入面仲有蝦肉粟米同埋脆脆既米網,好香口。✨千島醬脆皮蘿蔔糕( $34 ):呢個食法都係第一次,感覺幾新鮮。賣相有d 似炸鮮奶🤣,個皮好鬆脆,入面啲蘿蔔糕仲有粗身蘿蔔粒,加埋千島醬都幾夾幾好食,如果炸粉薄啲更加好。✨3.6牛乳奶凍太陽蛋($28): 呢個真係好得意,開頭以為蛋黃係一啲芒果醬,點知原來唔係。佢個質地有啲似鬼口水🤣食落又唔係芒果味,甜甜地又帶

黑松露蝦餃

龍蝦汁鮮竹卷

春風得意腸

✨3.6牛乳奶凍太陽蛋($28): 呢個真係好得意,開頭以為蛋黃係一啲芒果醬,點知原來唔係。佢個質地有啲似鬼口水🤣食落又唔係芒果味,甜甜地又帶點彈性似係蒟蒻。個奶凍好香奶味同雲呢嗱味,而且好滑又大兜,真係幾抵食。呢度嘅嘢食整體都幾滿意,而且賣相唔錯又幾有新鮮感,真係值得一試。

黑松露蝦餃
龍蝦汁鮮竹卷
3.6牛乳奶凍太陽蛋
夜晚放工想食點心🥧,可以黎呢度試下,唔洗等到星期六日放假先去飲早茶😝環境亦都不錯,有獨立卡位,四位、六位的,當晚去都唔洗同人搭枱😛🌟養顏藥膳鳳爪 $38🌟成晚最期待既一款點心🤤一見到係期間限定,即刻order🤪怕下次黎無得食🙈藥膳味非常濃烈,感覺食完好養生😝不過如果鳳爪再炆得淋一點,就梗加好了😍🌟松草花上湯牛肉球 $28🌟平時飲茶牛肉球就食得多,連湯都飲得既牛肉球就第一次食,個湯好鮮味,好重牛肉味,而且個湯飲落係零味精的🤤🌟姬松茸菌燉雞湯 $35🌟好少地方有姬松茸菌湯飲,湯渣真係有原隻姬松茸菌的,飲落又係零味精的,仲有呢度湯有六款選擇,每半個月只有三款指定的湯選擇,要留意喔😝🌟黑金流沙包 $28 🌟好流沙既黑金流沙包,一咬開就有流沙流出黎,食既時候要小心一點,而且記得要襯熱食,味道更佳🤤

🌟養顏藥膳鳳爪 $38🌟

🌟松草花上湯牛肉球 $28🌟

🌟姬松茸菌燉雞湯 $35🌟

🌟黑金流沙包 $28 🌟

2019-09-03 1202 瀏覽
又到左放工時間,今日突然好想食點心,所以約左友人去公司附近的點心店試下!餐廳係鵝頸橋街市附近,位置唔難搵!餐廳唔算好大,主要都有梳化位!點心選擇都算幾多,即叫即製,非常全部都好熱辣辣!春風得意腸,見到呢款餐牌上寫必食所以就試下!呢款其實係腸粉入面有炸蝦,上面再有些蟹籽,有多重的口感!炸蝦爽口又脆口,點上豉油更美味!黑金流沙包,呢度既包雖然比出面的細少少,但係佢既流沙都真係好流,入面的奶黃餡一咬開就已經流出黎,食果陣要小心!而餡料唔會太甜,食完都唔怕太漏!一哥傳統蝦餃,皮薄餡靚,蝦肉爽口彈牙!XO醬菜苗餃,xo醬都有點點辣,菜苗餃內都幾多菜,仲有少少蝦粒,食落清新又惹味!蒜香蝦春卷,呢度的春卷係長身的,所以有剪開一半,方便食用!春卷炸得香口,蝦肉爽口,再配上喼汁更能特出鮮味!千島醬脆皮蘿蔔糕,平時食開蒸或者煎蘿蔔糕,咁樣食真係第一次!用上炸粉包住蘿蔔糕,令蘿蔔糕外脆內軟,配上千島醬味道特別,如果再點埋佢地的辣椒油味道更惹味!蟲草花上湯牛肉球,第一次咁樣食牛肉球,其實味道跟平時食的差不多,不過腐皮變了蟲草花,多了一份香味!這裡的點心有傳統的也有新派的,總有一款岩食!
點心選擇都算幾多,即叫即製,非常全部都好熱辣辣!

一哥傳統蝦餃
一哥傳統蝦餃,皮薄餡靚,蝦肉爽口彈牙!

蒜香蝦春卷
蟲草花上湯牛肉球

這裡的點心有傳統的也有新派的,總有一款岩食!
2019-09-02
2019-09-02 228 瀏覽
有日突然好想食點心,所以就同朋友去左呢間食,其實之前已經好想食,但次次都總係有原因去唔到食。春風得意腸👍🏾👍🏾入面係脆卜卜既油炸鬼,好香口,係略嫌個皮厚左少少姐,但整體都算唔錯,可以一試!薑蔥牛柏葉個牛柏葉好入味,好好食,又有咬口!但唯一唔好嘅係個牛柏葉太大舊,會有啲難咬,如果係小朋友/老人家就要慢慢食。五指毛桃燉豬骨呢個燉湯好飲,應該冇乜味精,但我覺得又冇乜特別,想飲湯既都可以叫一盅。蟲草花上湯牛肉球我個人覺得牛肉球都係同鮮竹襯啲,加埋喼汁就更加Perfect,所以我上湯就麻麻地。千島醬脆皮蘿蔔糕呢個蘿蔔糕幾特別,食落有啲似章魚小丸子嘅味道,不過記得唔好放太耐先食,如果唔係脆皮蘿蔔糕就會淋左🙈🙈紫薯流汁煎堆仔👍🏾👍🏾呢個好食,值得推介!出邊係一層好煙銀嘅紫薯皮,入面係流沙奶黃,好食!懷舊燒賣皇咁多樣嘢食來講,我對個燒賣係比較失望,唔好食,可以唔使試🙈🙈草莓桂花糕呢個幾特別,估唔到草莓同桂花有幾襯,同埋個質地都幾硬身。椰香黃金糕👍🏾👍🏾呢個超好食!平時喺出邊好少食到,黎呢一間真係必食,佢入面係蜂巢型,個質感超煙銀,又唔會太甜。😋😋😋🤤🤤健康燕麥糕👍🏾👍🏾開頭叫呢一個嘅時候諗住會中伏,點

春風得意腸👍🏾👍🏾

五指毛桃燉豬骨
五指毛桃燉豬骨

紫薯流汁煎堆仔👍🏾👍🏾

懷舊燒賣皇
懷舊燒賣皇

草莓桂花糕
呢個幾特別,估唔到草莓同桂花有幾襯,同埋個質地都幾硬身。
草莓桂花糕

椰香黃金糕👍🏾👍🏾

健康燕麥糕👍🏾👍🏾
開頭叫呢一個嘅時候諗住會中伏,點知有意外驚喜,個味道有啲似燕麥饅頭,但係質感普通饅頭煙銀,而且唔甜, 好好食,值得一試!😍😍
健康燕麥糕

總結我哋呢一間野都幾高評價,下次會再嚟食!除咗味道好食之外,個賣相一啲都唔馬虎,好有心機!值得推介!😍😍
健康燕麥糕
2019-08-31 81 瀏覽
去到邊都要叫既春風得意腸,哩份重要係有蟹子既。一份有成10粒,兩個人食都夠曬呀,味道不錯。另外,食點心就一定要叫懷舊燒賣皇啦,一份四粒,都幾大粒,入面都粒粒蝦肉架仲有XO醬菜苗餃,清新得黎又惹口,好食!我最鍾意就係哩個千島醬脆皮蘿蔔糕,平時香煎或者清蒸蘿蔔糕我都超鍾意食,炸既就比較少見,重要配沙律既best friend 千島醬,真係好特別,超好味呀。最後就係哩期既限定,龍蝦湯鮮竹卷啦,好特別又清新,件件都好大,食完真係夠皮啦哈滿足!

2019-05-17
午餐
2019-08-31 609 瀏覽
到茶樓飲茶對青年一輩是一個假日陪伴長輩的活動,往往都會用上半天時間輪候座位及用膳,感覺大費周章,加上每每飲茶都吃著同類同款食品感到生厭。喜愛陪伴可愛婆婆與吃點心的我幸好沒那麼抗拒例行週未活動,只覺得有點費時,於是我便忽發其想帶婆婆到這裡來個飲茶新體驗!婆婆甫進餐廳不禁道出一句:「那麼細小的餐廳真有點心吃嗎?」,餐廳面積確實不大,正正方方以深和淺啡木、灰色及藍色為主,簡約設計一反傳統酒樓華麗風格,營造一種簡樸而隨意的吃點心文化附上一貫酒樓用上的餐具,連瓷杯大小也仿效酒樓所用到的,看到婆婆坐下後已手到拿來,我也放下擔憂之心點心紙一張兩面,款式不缺得能與酒樓相比,種類涵括蒸點、腸粉、煎炸炒灼點、粥飯、燉湯及甜品,內裡還包括創新、新穎與2.0版之點心,令人好奇不而,開通的婆婆任由我點選,其實只因我已非常了解她的飲茶習慣明顯靈感源於港式傳統食品-炸兩,炸兩做法而腸粉皮包裹油炸鬼,而此碟把酒樓炸物春卷代替油炸鬼,炸春卷比油炸鬼來得更爽脆鬆化,加上夾雜著春卷餡料及表面蟹籽粒,令味道與層次都比炸兩豐富,再沾上少許甜豉油,令粘口的腸粉皮變的順滑並帶出腸粉皮甜香婆婆就是愛吃腸粉,所以特意點選二款腸粉品嚐,

安格斯滑牛肉腸

婆婆就是愛吃腸粉,所以特意點選二款腸粉品嚐,選用安格斯牛肉替代了一貫酒樓常用粘性較高的山竹牛肉餡。安格斯小牛肉片嫩滑而且重牛肉味,亦較傳統做法多增一點咀嚼感,但由於牛肉片較鬆散,牛肉與腸粉皮容易分離,婆婆吃得有點狼狽,而且味道較單一,沾上甜豉油會錦上添花

龍蝦湯鮮竹卷

金黃色的龍蝦湯淋在鮮竹卷上,脆皮並沒有因湯汁變腍,反而比酒樓還要酥脆,脆得咬下時脆皮四處飛彈!餡料味道如春卷,但西芹味較重。龍蝦湯顏色為餸菜加分不少,但略嫌味道清淡

黑金流沙包

熱烘烘冒煙的竹碳包呈上果然吸睛,輕輕掃上一層金箔頓時變得雍容華貴,咬開後鹹蛋黃醬滿瀉並隨即溢出,香濃鹹蛋黃味偶而還吃出小鹹蛋黃粒,配上竹碳饅頭甜香,鹹甜得到中和令整體味道更圓滿

灌湯京滬小籠包

小籠包皮薄得夾起時已破了小許並留下了一條灌湯路,喝下餘下湯汁後一口吃光整個小籠包,滿口也是肉湯和餡,味道與酒樓一樣,婆婆開始流露幸福的笑容了~
黑松露鮮蝦餃

軟綿綿的外皮薄身透餡,餡料豐富,其實大致外貌和味道都與酒樓相似,只多了淡淡松露菇菌味

起初還擔心婆婆習慣不了新派點心,幸好點心把創新與傳統融為一體,不謹吸納到年青一代步向傳統,還令老一輩容易接受新時代,我想這是我與婆婆的一個橋樑,婆婆最後還度出一句:「真好!晚上也有點心吃。」
2019-08-22
安格斯滑牛肉腸
黑松露鮮蝦餃
到訪灣仔藍屋後,便去週邊逛一逛,利東街出口向胡忠大廈方向行又得,再向前走到街口,藍屋,橙屋及黃屋就在右手邊,香港故事館免費參觀,穿過故事館又去了附近的歷史意義的景點。穿插了每幢部分均已活化為住宅或餐廳。呢趟旅程係時候透透了,歷史既遊行突然想吃一點中或食物,呢個鐘數想起了點心。走走走...差不多到了摩理臣山道附近就見到【一哥點故】。腦海中想起了元朗的【一哥點心】。一問之下原來真係有關係既。今時今日食點心唔一定要去酒樓,新派點心都幾流行,【一哥點故】出名點心精緻,更會不定時推出創意點心,外觀吸引,味道可口,聽員工話灣仔限定點心都新增五六款。可以一試。如果愛吃煎炸野就必定會喜歡家鄉咸水角及春風得意腸,款款點心新鮮製造,叫我地慢慢揀。呢度不設加一服務收費,只收茶錢每位4元。我地揀完就飲啖茶望下四週,店舖都係走新派路線一洗傳統風格,佈置簡潔,光猛闊落環境舒適,有卡位整體都不會有壓迫感。🔹一哥點拼 $55果然菜肴令人感動,因為黎到既時候覺得點心非常細心製做。最容易感受真功夫就是尤最基本做起,所以睇個籠💕黑松露鮮蝦餃,一試難忘,餃皮超薄,晶瑩剔透,蝦餃功夫到家用料十分新鮮,配上陣陣松露香,味道吸引。

腦海中想起了元朗的【一哥點心】。一問之下原來真係有關係既。

🔹一哥點拼 $55
一哥點拼

入面仲有XO醬菜苗餃、潮洲粉果、懷舊燒賣、蜜汁叉燒包、健康燕麥糕

💕XO醬菜苗餃同💕潮洲粉果:
餃皮相對煙韌,餡料食落同樣爽口,菜苗餃配埋自家製嘅 XO醬幾特別,大大粒,味道都非常夾。剛好帶出苗餃香氣。而潮洲粉果正常,有以沙葛、花生、冬菇為主。

💕懷舊燒賣係下面再提及一下
💕蜜汁叉燒包:點心時間很多人都喜歡這個蜜汁叉燒包,而我都唔例外,蜜汁叉燒包是廣東具代表性的點心之一,以切成小塊的叉燒,加入蚝油等調味成為餡料最重要既一環,真心那甜滋滋的內餡配試軟綿綿既包身,好好食。
一哥點拼

💕健康燕麥糕:呢個真係估佢唔到係咁既味,唔係唔好食,係太健康了吧,默為冇咩味,食落口感鬆軟又夠彈性既,但又唔似馬拉糕又唔似白糖糕,我都唔係咁識形容到,哈哈!素食、養生!好似係是一道營養又健康的 點心似的。
🔹原籠章魚餅蒸飯 $42
用傳統蒸籠上,蒸籠先放上荷葉墊底,面頭放上章魚餅,中間粒粒飯香,原籠章魚餅,大過手掌,整體份量十足,夠晒兩人享用。可能3-4人食用都可以喔。
原籠章魚餅蒸飯

章魚味幾濃,保留章魚原味再加點豉油,一絕。吃原籠蒸飯必要淋上的就是甜豉油。如果沒有甜豉油,蒸飯好像也會失色一點。

🔹紫薯流汁煎堆仔 $35
紫薯流汁煎堆仔有別一般煎堆,因為紫薯煎堆除了厚度非常足夠之外,外層也有很多一顆超脆的東西,吃起來口感挺多樣化的!而且紫薯味道也蠻濃烈的!不錯不錯~
紫薯流汁煎堆仔

一切開紫薯外皮,一股濃烈的奶黃香氣馬上撲出來了!配上熱呼呼的超濃奶黃內餡!天啊,怎麼這麼好吃的!奶黃的甜度也控制得非常合適,整體甜度適中,不會太膩。但食兩粒的話就多左少少啦。一粒剛好滿足。

🔹椰香黃金糕 $19
在廣東的早茶里,黃金糕是挺受歡迎的一款點心,可以煎著吃,也可以蒸著吃。但【一哥點心】的黃金糕我就認為一般了。
椰香黃金糕

黃金糕切片有魚翅絲狀,整塊糕呈金黃色,看圖睇夠厚度,但咬落去口感柔韌,但韌多過柔,雖然椰香味都足夠。但口感就失望了一點。

🔹懷舊燒賣皇 (4件) $28
 掃街小食,燒賣必入頭三甲!,但相對飲茶燒賣皇都係三甲之一,黎到面前都係大大粒,顏色美美,燒賣皮好薄,食落口豬肉比例剛剛好,同埋口感會令你覺得材料都好飽滿,蟹籽係面頭,蝦肉豬肉爽口。唔需要加豉油加辣油就已經好惹味。值得一試!
懷舊燒賣皇 (4件)

🔹豉汁排骨陳村粉 $32
成日都覺得方圓三百里都無得賣陳村粉,今次見到我同我朋友都話好耐冇食了,不如就試下啦。因為呢一個都算係又一惹味既蒸品。
豉汁排骨陳村粉

用豉汁蒸南瓜配粉皮真不錯!排骨油脂均勻,陳村粉薄、爽、滑、軟,吃過後定會回味無窮。整體配上豉汁調味,往往是令人喜愛的菜式帶出香濃的味道,未食過既可以一試呀~
豉汁排骨陳村粉

最後讚好及打卡都會再送你一個小甜品。但味道同賣相就有待改善啦。

香港人都係比較隨心的!行到邊食到邊,遇上喜歡便可以入去一試,今次行完咁多路,【一哥點故】既點心慢慢食,食完心情確實滿足又放鬆。
一哥點拼

可能就係港島區某時候帶來既優閒。明天自有明天的憂慮,還到糾結的事情不妨先來吃一頓豐足的下午餐,讓腦袋放空一下,增加能量再處理吧﹗
下午茶
紫薯流汁煎堆仔
懷舊燒賣皇 (4件)
  • 懷舊燒賣皇
  • 蜜汁叉燒包
港島中區食飯不嬲唔平,但呢間點心舖食一盅兩件竟然唔貴牛肚菌燉瘦肉湯 個湯唔錯,30雞算足料算係咁黑松露鮮蝦餃 蝦餃加咗黑松露幾香表皮幾薄幾煙韌,蝦肉好爽口龍蝦湯鮮竹卷 個湯濃稠得似汁鮮竹卷幾香脆,要蘸龍蝦汁先好味黑金流沙包 平時食嘅奶黃包係白色,今次變成黑色+金箔幾特別咬落去流沙奶黃餡噴晒出嚟沙嗲金錢肚 個汁幾惹味椰香黃金糕 我鍾意黃金糕煙煙韌韌Feel,同唔佢唔算甜,清清哋先最好食3.6牛乳奶凍太陽蛋 真係玩味十足,開頭以為係煎Pan裝住隻太陽蛋點知係牛乳奶凍中間黃色扮蛋黃其實係啫喱不過啫喱味偏淡,牛乳奶凍算細滑,但偏甜羅漢果茶食完飲返杯幾舒服
港島中區食飯不嬲唔平,但呢間點心舖食一盅兩件竟然唔貴

牛肚菌燉瘦肉湯
個湯唔錯,30雞算足料算係咁

蝦餃加咗黑松露幾香
表皮幾薄幾煙韌,蝦肉好爽口

個湯濃稠得似汁
鮮竹卷幾香脆,要蘸龍蝦汁先好味

黑金流沙包
平時食嘅奶黃包係白色,今次變成黑色+金箔幾特別
咬落去流沙奶黃餡噴晒出嚟

沙嗲金錢肚
個汁幾惹味

椰香黃金糕
我鍾意黃金糕煙煙韌韌Feel,同唔佢唔算甜,清清哋先最好食

3.6牛乳奶凍太陽蛋
真係玩味十足,開頭以為係煎Pan裝住隻太陽蛋
點知係牛乳奶凍
中間黃色扮蛋黃其實係啫喱
不過啫喱味偏淡,牛乳奶凍算細滑,但偏甜

羅漢果茶
食完飲返杯幾舒服
  • 黑松露鮮蝦餃
  • 椰香黃金糕
  • 黑金流沙包
2019-08-26 63 瀏覽
今日陪表妹嚟到港島,夜晚肚餓但又有少少想食返香港特色嘢,就嚟到位於灣仔嘅一哥點故食點心。佢喺係元朗起家,依間係第一間嘅分店,個地理位置相對有小小唔就腳,佢係喺銅鑼灣同灣仔中間,但如果坐叮叮或者巴士就會方便好多。環境都唔錯,店舖坐得幾舒服,一啲都唔覺得逼,最好嘅係佢唔收加一架!好多食點心嘅餐廳都會收加一搞到好貴,灣仔區黎講呢間都算幾抵食。蝦餃粒粒都好飽滿,好足料。個流沙包同春風得意腸呢兩樣點心,我係十分之推薦!個流沙包外觀好靚,流心量又多,又好香奶黃味 真係好唔錯。個春風得意腸係佢地嘅招牌菜,好香好脆口,一定要盡快食,唔係淋咗就會冇咗個脆嘅口感。服務態度都唔錯,店員都幾有禮貌同好客。

個流沙包同春風得意腸呢兩樣點心,我係十分之推薦!

個流沙包外觀好靚,流心量又多,又好香奶黃味 真係好唔錯。

服務態度都唔錯,店員都幾有禮貌同好客。
2019-08-26 65 瀏覽
一向知道元朗的一哥受歡迎要排隊,發現灣仔也開了分店,一於試一試龍與鳳。店內是中式木系風,也坐得頗舒服唔會迫。我們只有兩人用膳,又想試多一點款式,就必點一籠有六款的點心拼盤,有XO醬菜苗餃、蝦子燒賣、叉燒包、粉果、蝦餃及燕麥糕。點心拼盤XO醬菜苗餃XO醬的香濃配上下面爽脆的菜苗,口感豐富,要來多客。蝦餃蝦餃皮薄而軟身,蝦🦐肉爽口彈牙,內裏唔乾身,有少少餡的汁😋蝦子燒賣燒賣大大粒,上面的蝦子脆脆配上彈牙的蝦肉。叉燒包鬆軟香甜的叉燒包,鹹甜度剛剛好,做得有水準。粉果粉果的皮不會太濕太黏,內裏有沙葛花生等嘅材料,咬下外軟內爽口,果然是一粒靚粉果。龍蝦湯鮮竹卷鮮竹卷極度爽脆,一咬那種清脆的聲音,喜愛香口的人是一定會喜歡的。春風得意卷一道很精緻的點心,外軟內裏炸過有一層脆膜包住,還有爽脆的蝦肉及蝦籽,口感極度豐富。
店內是中式木系風,也坐得頗舒服唔會迫。
點心拼盤

XO醬菜苗餃
XO醬的香濃配上下面爽脆的菜苗,口感豐富,要來多客。

蝦餃
蝦餃皮薄而軟身,蝦🦐肉爽口彈牙,內裏唔乾身,有少少餡的汁😋
蝦子燒賣
燒賣大大粒,上面的蝦子脆脆配上彈牙的蝦肉。
叉燒包
鬆軟香甜的叉燒包,鹹甜度剛剛好,做得有水準。
粉果

春風得意卷
2019-08-15 112 瀏覽
咁啱放工嚟到灣仔人來人往之間 見到轉角位有呢間點心點 仲要老闆親自出嚟宣傳同迎客 默然地有種親切感 所以同客人決定嚟試老實講 我通常都喺酒樓先食點心 未試過去小店因為覺得點心好花時間 花功夫 小店好難有資源做到有質素既點心但以小店嚟講 呢度既食物種類都算幾多呢個口感相當豐富 入面蝦粒好多 俾一層脆脆包住 再俾一層腸粉包住 配埋自家醬油 我俾5星呢碟其實好抵食 都好有創意 有脆皮蘿蔔糕 但一個人食一舊已經好足夠 因為每舊咬落去都係滿滿蘿蔔絲 好易會有飽滿感強推呢個!因為真係好食 真係做到流心效果 唔會變成一舊餡 出現未溶狀態👍🏻👍🏻👍🏻本身都好中意蝦餃 個皮都夠薄夠靚 唯美中不足就係黑松露唔算太濃郁重口味之選 因為金錢肚已經好味 再加秘制沙嗲汁!令有好有胃口!我個客都食得非常津津有味👍🏻
咁啱放工嚟到灣仔
老實講 我通常都喺酒樓先食點心 未試過去小店