2018-08-10 376 瀏覽
朝早8點幾search附近嘅餐廳想食早餐,得31間,錄錄下見到一家大細都係開九點,於是等到九點先去。搵好耐唔覺有,因為第一次食,實際位置都唔係好清楚。於是問咗隔離租單車嘅婆婆,婆婆指向茶樓個位說:冇咁早㗎,佢哋起碼十點先開。你哋踩唔踩單車啊,而家冇咁多人,踩完單車返來差唔多啦。見婆婆咁識做生意,於是我哋租訓兩部單車踩咗轉,十點正遙見一家大細開檔啦,出一身汗,趕一餐早餐。店內座位不多,開放式廚房,牆上寫咗幾句溫馨提示,各位要留意啦。同埋啲食物都係先付款後製作。職員比咗兩份menu我哋,有早餐亦可以散叫其他嘢食,由小食、意粉、pizza、飲品同各式咖啡,再有兒童餐。蘋果凍麥皮+牛油多士係早餐所有食物都係即點即叫,所以等候需時。爽口清脆嘅蘋果粒配以牛奶味濃嘅麥皮,清新得來甜度剛好,配搭一流。個pizza要等25-40分鐘,來到嘅時候已經嘢飲都飲晒,下次可能要叫完嘢食差唔多先落嘢飲好啲,但又要比完錢先製作食物,呢層真係要店家想想計啦。Pizza 係薄皮,夏威夷薄餅有粟米菠蘿同番茄,芝士鋪最底層,焗得好脆口,芝士味好濃郁。芝士蜜糖雞翼,睇落去芝士有好多,但仍然甜蜜蜜,份量控制得很好。順帶一提係佢

蘋果凍麥皮+牛油多士係早餐

所有食物都係即點即叫,所以等候需時。

順帶一提係佢哋嘅飲品,

每杯飲品都係有耳仔唔會整濕手,杯墊都係松木做嘅矮身兜,唔驚倒汗水仲可以環保再用,飲筒唔係膠類,抵讚!

以近年長洲商業化嘅速度來講,希望一家大細可以持續落去,有質素有心意嘅小店,值得大家多多支持。
2018-08-09
2018-08-08 146 瀏覽
食物賣相同味道質素一般,店主態度更加一般,好似唔想做生意咁,板起塊面。一定唔會再幫襯!空間比較細,傾偈唔方便,遇正隔離果枱大大聲,真係走都走唔切。。。。。。。。

2018-04-30 230 瀏覽
每次去長洲,我都嚷住要去“一家大細”,唔知點解覺得個名好溫馨,warm warm地.所以去長洲指定動作-幫襯,除左想支持小店之外,店員真係用心製作食物,試過有一次,去到“一家大細”,個時餐廳只有室內,當室內坐滿,老闆娘就欄繩不再接待等候的客人,但室內只有數張枱,令我更加肯定佢認真製作!薑味唔太濃,即焗所以好燙手,有空氣感流心蛋芝士味濃鬆化,蘋果味濃,帶微酸,雪糕軟滑
薑味梳乎厘

薑味唔太濃,即焗所以好燙手,有空氣感

流心蛋芝士味濃
蘋果金寶撻配雪尼拿雪糕

鬆化,蘋果味濃,帶微酸,雪糕軟滑
下午茶
2018-04-22 170 瀏覽
我們點了一個早晨全餐,配檸檬可樂。東西送來,可能是樽裝,夠哂氣!但全餐送來,份量略嫌少。味道還不錯的,整個套餐要56元。不嫌貴可以試試。室內環境還ok,環境乾淨舒適,可慢慢坐。
2017-10-06 366 瀏覽
Seems restaurant operated by family The grandma who was in counter was so friendly and welcome us nicely. Food was all nice and price was reasonable. Especially I recommend black&white triffle pizza! Wanna go again.
2017-10-05
Fish burger
Fish burger and egg benedit
Black & White truffle Pizza
Smoked Salmon salad
honey lemon tea
  • Black white truffle pizza
2017-07-28 273 瀏覽
個漢堡飽乾到無朋友 吾只係難食 味道完全吾係正常漢堡飽嘅味 塊牛肉似牛丸味 好膠 仲有問佢攞多個醬點薯條 都要加$5除左食物 服務好差好差好差 個樣表示吾休做咁 好串 吾Nice 入到嚟好似要受佢地氣如果你地中意食牛丸味既漢堡 就可以黎不過勸你地都吾好嚟嘥錯 去食碗牛丸河仲好
如果你地中意食牛丸味既漢堡 就可以黎
不過勸你地都吾好嚟嘥錯 去食碗牛丸河仲好
2017-07-28
30 分鐘 (堂食)
2017-06-20 298 瀏覽
餐厅名字,狭小的空间,然后里面的营商模式都是很温暖窝心的既家庭模式又亲民的餐厅,但价钱不大亲民😂。饮料点的是托菲鲜奶咖啡、爱尔兰咖啡。托菲鲜奶咖啡略嫌过甜,爱尔兰咖啡不过不失。这餐厅的价钱不便宜,但用的食材兴许都是最便宜的吧…夏威夷薄饼,也不过不失吧,没什么特别。香草焗田螺,味道差强人意,薯蓉有点儿油腻切口感不大好,还有进步空间。最后是他家的班尼迪蛋配火腿。其实,我一直觉得班尼迪蛋是比较麻烦的面包料理,最麻烦的就是那抹荷兰酱😂但他家做得确实别具一格,味道很好。虽然食材都不算新鲜或好的,但这功夫搭救了,因他们的荷兰酱真的做得挺好吃的。遗憾的是配的沙拉菜不新鲜,都变微黑了,影响了卖相和味道。有机会去这餐馆,班尼迪蛋是必试之选哦!
有机会去这餐馆,班尼迪蛋是必试之选哦!
咖啡,薄饼,班尼迪蛋,焗田螺
2017-06-16
20 分鐘 (堂食)
今日我哋入黎長洲行吓行吓有 D 肚餓,剛剛見到尼間🚪面不太高調的小店,所以入黎試一試 ~ 🤔🤔🤔尼度嘅氣氛好家庭式同感覺慢慢的,店員招呼親切有禮,知我哋是專程入黎行吓所以吹咗一陣幾好傾,睇完餐牌叫咗 2 個菜同試吓杯咖啡 ~ ☕️☕️☕️,等咗都有 10 分鍾先上菜 ~ 有 D 心思,冰係用番凍 🍋 茶做,所以唔會好似普通水冰咁杯嘢越飲越淡 ~ 😯😯😯拉花手工唔錯,不過味道沒有太大驚喜,中上質數 ~ 🤔🤔🤔尼份賓尼狄 🥚火腿 size 有 D 細,剛好一個 🐷柳 🥚包份量,味道 ok 幾好味,一樣手工精細 ~ 😀😀😀尼個都好好食吓 ~ 三文魚果然係配酸甜嘅沙律醬先正嘅 ~ 個沙律菜有落黑醋,唔錯唔錯,不過依然係 size 問題 ~ 😳😳😳總結黎講尼度坐得舒適、休閒慢活、地點方便適中、菜色好食,的確係一個食嘢嘅好地方,不過如果大家大食一 D 嘅請多叫一份喇 ~ 😋😋😋

凍 🍋 茶

榛子咖啡

拉花手工唔錯,不過味道沒有太大驚喜,中上質數 ~ 🤔🤔🤔

煙三文魚沙律包

2017-05-20
凍 🍋 茶
榛子咖啡
煙三文魚沙律包
  • 煙三文魚蘋果沙律包
2016-08-19 680 瀏覽
食物味道一般,重點係佢地嘅服務態度太差了,我地入到餐廳感到好焗,所以想問佢可唔可較大啲冷氣,因為好焗好熱,佢就好串咁同我地講:「唔係我地省住唔開大啲冷氣俾你地,只係我(老闆娘)會覺得凍嫁麻!」我地全部人即刻靜了,感到好無奈...得佢一個員工,但我地個個都焗得好辛苦..唔會有下次了,始終食物不算平,最慘係入到去要落單俾錢先,走唔到....職員態度令我地太失望了!
食物味道一般,
重點係佢地嘅服務態度太差了,
我地入到餐廳感到好焗,
所以想問佢可唔可較大啲冷氣,
因為好焗好熱,
我地全部人即刻靜了,感到好無奈...

得佢一個員工,但我地個個都焗得好辛苦..
唔會有下次了,始終食物不算平,
最慘係入到去要落單俾錢先,走唔到....
職員態度令我地太失望了!

2016-03-20 870 瀏覽
生日, 小時候總想一大群人一起慶祝,但長大了卻相反,比起要這樣熱鬧,更喜歡跟家人及男朋友簡單地慶祝。 .恰巧是長洲櫻花花開的時間,男朋友帶我來到長洲一日遊,順道去看一下傳說中的長洲櫻花。 .一下船第一件事就是醫肚。雖然已經十一點多,但可能是平日的關係,有好幾間平常會去吃的餐廳都還沒開門。在碼頭左轉沒多久,發現這一間小小的餐廳——「一家大細」,從名字讓人感到家的感覺,而且從門口的板子,價格親民,在十二點前都仍可選擇早餐,很適合我們這些坐車又坐船才來到的人,所以就內進一試。 .餐廳不大,只有大約10個位子,裝潢方面簡單舒服,讓人有點「家」的感覺,有一種很warm的感覺。坐下後,老闆娘還貼心地為我準備多一張椅子用來放袋子,很細心~.打開menu,第一頁就是餐廳的簡介,是一間家庭式經營的小店,而且堅持不加味精、即叫即整,在牆上還有告示提醒那些想快點吃完去趕船的朋友就未必適合在這用餐,很欣賞餐廳這種精神忠止。 慢慢吃,才能品嚐食物的好,也才能體會到廚師的用心。.而餐廳是採用半自助方式經營,客人在收銀處點食物及付錢,待食物來到就會送來。廚房是半開放式,一點完餐就看到廚師在內開始製造,即叫即

慢慢吃,才能品嚐食物的好,也才能體會到廚師的用心。
而餐廳是採用半自助方式經營,客人在收銀處點食物及付錢,待食物來到就會送來。廚房是半開放式,一點完餐就看到廚師在內開始製造,即叫即整。
早餐全餐
第一樣點了早餐的全餐,包括了炒蛋、蘑菇、蘋果豬肉腸、茄汁豆、蕃茄及黑糖提子包,每樣都是熱辣辣地上菜。炒蛋不錯,再流心一點會更好;蘑菇很腍很入味;蘋果豬肉腸煎得香口; 蕃茄juicy;黑糖提子包亦先烘熱過,烘得表面有點點脆;整體都不錯,性價比超高!

Egg Benedict
再來是煙肉Egg Benedict 。雖然外表同平時的egg benedict 有少許不同,不是兩小份,而是一大份egg benedict。Poached egg非常流心,輕輕一切,內裹的蛋汁就流出來,連著香口的煙肉、烘熱過的English Muffin及荷蘭醬,很好吃!而且是平常的一半價錢,性價比超高!

跟全餐點了一杯熱檸蜜,驚喜的是餐廳選用蜜糖而非菜蜜,值得一讚!

Apple Crumble
雖然長洲街頭有很多街頭小食,但還想要吃點甜品,待會逛一圈再吃其他小食吧,嘻嘻~

選了Apple crumble,沒想到男朋友事先請他們寫下生日子句(我完全發現不到),無論是「Happy Birthday」還是我的名字都寫得很漂亮。
吃下去撻底很脆,而且有很多蘋果,只是略嫌表面未夠脆,但有撻底的補償,整體不錯!

「家」是一個讓人放慢腳步、輕鬆自在的地方。而在這裡用餐的感覺很舒服,會不自覺地什麼都慢慢來、慢慢吃,有一種在家的慢活感覺。

最後值得一提的是餐廳的洗手間很乾淨,不單分開了男女廁,而女廁還有地方讓媽媽們幫小朋友換尿片,真的是適合一家大小來。另外,餐廳是沒有加一,性價比真的超高,而且在這樣划算的情況下,還提供優惠給部分長洲的社區團體,看得出這間餐廳很有企業良心,絕對值得推介,值得來支持下!
早餐全餐
Egg Benedict
Apple Crumble
2015-11-11 673 瀏覽
繼續長洲遊記的飲食部分。吃了些小吃後, 當然要吃正餐! 在會合朋友之前, 先來了新興海傍街上的其中一家咖啡店 - 一家大細。其實不用一家大細也能來...店內也頗舒適, 過了午市高峰期, 全店除了我就只有另一桌客人。素食選擇不算多, 扒芝士番茄香草包 ($42) 是其中之一。是番茄跟芝士意大利拖鞋包 (panini) 烤三文治。旁邊有一些蔬菜沙律。很容易想像到是甚麼味道, 事實也是沒有甚麼驚喜, 但最少是即叫即做。另外的是香草炒雜菌 ($34), 挺香口但有點多油。都說長洲有的是人情味, 從鄰座的客人還有店員阿姨 (是長洲人啊) 口中得知一些長洲好吃處, 是賺到啦。
其實不用一家大細也能來...
另外的是香草炒雜菌 ($34), 挺香口但有點多油。

2015-04-23 449 瀏覽
趁車爸爸放假去長洲走一轉行下食下嘢輕鬆返日,須然仲係假期但人流比5號3萬多人巳少了很多人喇~第一間要試嘅係車哥哥介紹的一家大細食Burger家庭式經營慢工出細貨首先出飲品我例牌凍檸茶車爸爸order係凍檸蜜,凍檸茶味尚算香濃不澀但最驚喜嘅係凍檸蜜那香甜不假嘅蜂蜜味道好清新勁後悔不跟車爸爸order凍檸蜜呢!!等咗大約20min食物都陸續上檯我的芒果蟹肉沙律長扒飽$40,包包好鬆軟夾著香甜芒果肉蟹柳沙律吃下清新怡人伴菜也不求其有一小撮新鮮沙律菜最驚喜係那陳醋香醇濃厚畫龍點睛之作車爸爸的漢堡包配薯條$50車爸爸大讚漢堡牛肉juicy有肉味配上不少薯條仲要勁大條又好吃~真係好鬼大條架haha~這店還不收服務費好鬼抵食架^0^
真係好鬼大條架haha~這店還不收服務費好鬼抵食架^0^
2015-04-06
2015-04-05 514 瀏覽
約了長洲一個導賞活動「匍匐長洲」離集合時間還有一小時。長洲碼頭一個攤賣飯,一個攤賣小食,一個攤賣飲品,船上賣自助杯麵……記得長洲海旁新街上好多食肆。於是一下船,就去向東堤走去,見這家店堂前毫不起眼;可是遙看客人在吃的漢堡,好像很不錯。幸好是店員提醒我們漢堡要不要切開四瓣;哇,能夠切開四瓣的還會小碼嗎?於是兩人只加選了燒吞拿魚凱薩沙律;於是,這個份量實在太完美。漢堡只收 HK$50!好抵。燒吞拿魚凱薩沙律——一絕!必須一試!不過,「隔離飯香」,見鄰桌上的梳乎厘 Souffle,禁不住歡呼。時間不許可!必須再來!不過,今次一定不能只有一個小時!
約了長洲一個導賞活動「匍匐長洲」離集合時間還有一小時。
時間不許可!必須再來!不過,今次一定不能只有一個小時!

燒吞拿魚凱薩沙律
午餐 - 漢堡
題外話/補充資料: 這家店主慢活出品,如果午餐少於一個半小時,還是找天寬裕點時,再來吧!
2015-03-29
燒吞拿魚凱薩沙律
  • 漢堡
  • 薯條
  • 燒吞拿魚沙律
  • 梳乎厘
2014-12-29 165 瀏覽
這裡沒有浪漫氣氛,沒有絕讚美食,沒有高貴的下午茶,卻有一種溫馨溫暖的情感。為什麼呢?因為這裡叫做一家­大細,而裡面的店員就是一家大細。收銀的是女麻女麻或婆婆,接待的是女兒,煮菜的是爸爸,飲品部是媽媽負責­的。看見他們一家人在小店裡分工合作服務客人,有說有笑,在談論著一些日常的話題,真的感覺到他們一家的感­情。這裡有沙律,小吃或是pizza,味道當然沒有名餐廳的那麼出色,可是卻有一種家的感覺。簡簡單單的裝潢,平平凡凡的餐單,有時候這才是最幸福的事情。這間店外特別貼起了如果客人需要在一小時內趕­船的話恕不招待,我想,不是有沒有性格的問題。除了製作食物需時以外,我想也是因為他們希望客人可以放慢腳­步,好好品嚐一下他們為你付出的努力,好好享受一頓屬於這一家人的午餐或是下午茶,這樣想,其實店主還是蠻­體貼的喔。點的檸檬利賓納,份量足夠,檸檬的酸度配搭著利賓納的甜,剛剛好。於夏天的時候,在長洲的小島上遊逛,能夠坐在這個舒服的地方,喝杯冰凍的飲品,也算是一大享受。叫了一個芝士煙斗粉,雖然賣相普通,乍看之下有點平凡,我想如果能夠加一點有顏色的配搭,說是粟米,青椒或紅椒會更好。可是味道不錯,芝士味不致於
叫了一個芝士煙斗粉,雖然賣相普通,乍看之下有點平凡,我想如果能夠加一點有顏色的配搭,說是粟米,青椒或紅椒會更好。可是味道不錯,芝士味不致於太濃,煙斗粉熟度適中,咬下去不會太硬,亦不算太油膩,作為小食一流。
2013-03-17 252 瀏覽
一月十六日,遊完張保仔洞,本應按自己中午既行程出發去豬士家同允升甜品,但可能係天意,當天的允升沒開門,而行來行不亦找不到豬士家的蹤跡,祗好找找其他地方醫肚啦。行到海傍街,看到一間設計很寫意的露天茶座,於是便走進去try try 一家大細的英文名好奇怪〜 WSYZ cafe, 唔知有乜意思呢?小店原來係一間別緻西餐廳,有意粉、沙律、Burger等食品。 係寧靜小店看着大街與海,慢慢細嘗煙三文凱撒沙律及Iced Mint Chocolate Coffee別有風味。沙律是即做的,翠綠羅馬生菜很新鮮清甜,沙律汁加上碎芝士、煙肉粒、麵包粒十分香,増加味道層次感;而三文魚片都算厚身,但只得2片實在太少了,希望下次來吃會多返啲啦。Iced Mint Chocolate Coffee 賣相很正,有層次的,朱古力醬、Cream 奶,Coffee 分開一層層好得意,Mint 冰涼味道好出,朱古力咖啡好滑,不太甜,啱哂我,份量大大杯啱哂炎炎夏日。 下次再遊長洲希望再有新驚喜啦
,而行來行不亦找不到豬士家的蹤跡

一家大細的英文名好奇怪〜 WSYZ cafe, 唔知有乜意思呢?小店原來係一間別緻西餐廳,有意粉、沙律、Burger等食品。 係寧靜小店看着大街與海,慢慢細嘗煙三文凱撒沙律Iced Mint Chocolate Coffee別有風味。
2013-01-16