2010-08-15 10 瀏覽
其實星期6 晚!!!係邊到食野都會多人!!!!更可況係mk!!!7點等友人放工!!!係沙田1行左一陣!!又想食sushi!!!但係沙田1又無咩好選擇!!!就把心一橫搭車去mk食!!!點知一sushi要10點先開始優惠時段!!!要等孤個鐘!!!!聽到都灰!!就諗住買杯珍珠奶茶!!!再諗去邊食!!!都係唔死心理!!兩個鐘都等!!!有朋友陪同!時間又過得特別快!!!入到去!!!第一點點點!!!帆立貝壽司:::超級超級好味!!!食落有好滿足既感覺!!火炙左口魚邊壽司:::好好味!!!食完有陣甘香!!停流係口1到!!海老天掃羅卷!!入面個炸蝦好脆!!!加上好多炒香的芝麻!!好香口!!燒玉子::平平實實!!但係因為等左兩個鐘!!第一樣就係上佢!!所以覺得份外美味!!玉子壽司:::比燒玉子差!!!冷冷地!!d飯好散!!!鰻魚壽司:::一般!!!涼的!!!><汁燒三文魚壽司:::肉質入口既溶!!!但係辣味三文魚軍艦!!無咩感覺!!!三文魚沙律軍艦:::都係差不多!!海膽軍艦:::綿綿的!!!但係無咩鮮味!!!蟹膏鮮蝦壽司:::蟹膏好臭魚腥!!!但加埋一齊食又好好味啵!!軟穀蟹壽司:::
都係唔死心理!!兩個鐘都等!!!
有朋友陪同!時間又過得特別快!!!

入到去!!!第一點點點!!!
帆立貝壽司:::超級超級好味!!!食落有好滿足既感覺!!
玉子壽司:::比燒玉子差!!!冷冷地!!d飯好散!!!
鰻魚壽司:::一般!!!涼的!!!><
汁燒三文魚壽司:::肉質入口既溶!!!但係
辣味三文魚軍艦!!無咩感覺!!!
三文魚沙律軍艦:::都係差不多!!
海膽軍艦:::綿綿的!!!但係無咩鮮味!!!
軟穀蟹壽司:::唔係既炸!!涼了!!!脆漿比較硬!!!!!
等左兩個鐘食一餐!!!感覺特別滿足!!!特別好味!!!
2010-07-11 10 瀏覽
星期五果日;諗住去一壽司去Lunch;因為好耐冇去過;想試下有冇差到xd我地吾係等左好耐就有位lu;之後入到去叫野食;變左用紙黎落單;之後我叫左個鯖魚+火焰三文魚卷+雜敢魚生飯*個敢吾識打;s0r*家姐叫左煙鴨胸salad+脆脆三文魚卷+炸軟殻蟹飯;0rder左之後黎左2杯野飲;跟住就冇黎過野食;等到一陣之後;d野食就一次過黎哂;我果個鯖魚幾好食喎;炸得幾香;幾脆喎;果個火焰三文魚卷都0kay;d三文魚幾好味xp雜敢魚生飯有好多魚生;但係好多都係三文魚-_-有少少油甘魚/青瓜;但係d飯堅係吾掂;好硬牙-3-'家姐果個煙鴨胸salad吾錯;幾好食(!)脆脆三文魚卷堅係幾好味;上面有少少脆脆地幾野;好香口;而且個三文魚都好新鮮;炸軟殻蟹飯個軟殻蟹好大舊;不過太多粉拉;食落硬左d同粉左d個度既甜蝦仍然甘好味;正牙(!)
星期五果日;諗住去一壽司去Lunch;
我果個鯖魚幾好食喎;炸得幾香;幾脆喎;
果個火焰三文魚卷都0kay;d三文魚幾好味xp
雜敢魚生飯有好多魚生;但係好多都係三文魚-_-
有少少油甘魚/青瓜;但係d飯堅係吾掂;好硬牙-3-'
家姐果個煙鴨胸salad吾錯;幾好食(!)
脆脆三文魚卷堅係幾好味;上面有少少脆脆地幾野;
好香口;而且個三文魚都好新鮮;
炸軟殻蟹飯個軟殻蟹好大舊;不過太多粉拉;食落硬左d同粉左d
個度既甜蝦仍然甘好味;正牙(!)
熱檸茶
炸軟殻蟹飯
脆脆三文魚卷
  • 牡丹蝦刺身
2010-07-11
今日冇等到黑夜時段,, 又見到冇咩人等位,,, 個時先係七點,,, 所以就去左,, 驚遲D周圍都要等位.... 一壽司都食過唔少次,, 但係一壽司PLUS就係第一次試... 基本上MENU大概一樣,,,, 呢到多左飯,,拉麵同埋烏冬個D,,, 原本想叫烏冬,, 不過又驚食完會太飽,,, 食唔到壽司,,, 所以結果都係冇叫到...今日唔係好肚餓,,, 而且個到冇迴轉位既關係,,, 冇見左係咁攞,,, 比平日食得少左 XDDD因為平日都叫得多到有D誇張 芒果蟹籽沙律 芒果幾新鮮幾甜,,, 而且夠沙律醬,,,, 成個感覺都幾FRESH,,, 而且都唔算細碟... 賣相唔錯架.. 火灸三文魚壽司平次必食,,, 今次都同平日一樣好好味,, 燒得尼三文魚味仲好濃...不過略嫌今日D飯太多醋味,,, 有少少蓋過D主角. 火舞之卷 最鍾意就係佢既創作壽司,,, 點可以唔食呢,,, 好似呢個都食過幾次喇,,, 其實佢係軟蟹入面,,, 出面係飯加蟹子... 本來我最鍾意食軟蟹,,, 不過今日失望了,,, 因為食落去有SEN味,,,, 本來以為係蟹子既問題,,, 不過特登分開試過,, 應該係蟹膏既問
因為平日都叫得多到有D誇張

芒果蟹籽沙律

火灸三文魚壽司
不過略嫌今日D飯太多醋味,,, 有少少蓋過D主角.

火舞之卷
因為食落去有SEN味,,,, 本來以為係蟹子既問題,,, 不過特登分開試過,, 應該係蟹膏既問題... 另外有人試過都覺得怪,,,, 因為個到有四個,,, 我就叫左個WAITER換,,, 我已經食左兩個,,, 所以我都只係想叫佢俾番另外兩個我就得,,, 都冇要求要一碟新,,,, 不過佢話一做只可以做四件,,, 問我地CANCEL左佢定係要碟新,,, 我地見個時已經飽飽地就算, CANCEL左嚕... 都算佢服務好,,, 冇要收我個碟錢,,,

香芒花之戀
都算好味,,, 不過以佢既水準,, 同平日比,,, 三文魚可以再新鮮D,,, 同埋多D沙律醬就好,,, 都冇唔滿意既...

仲食左其他冇太特別要評論既,,,, 整體都接受,,,, 可能係因為之前食個咁多次一直都覺得好好味,,, 今日有少少失色都冇扣哂佢分,,,, 只係美中不足既飯多左醋,,,, 同埋蟹膏既問題.. 不過下次都係食番普通一壽司,,, 好似有迴轉食得開心D咁.. 哈哈
2010-07-07
2010-07-05 1 瀏覽
以前不嬲覺得呢間一壽司唔錯加埋一都係五十幾蚊有大大碗烏冬或者拉面或者炒飯或者豬扒飯之類的跟住有4件卷物SALAD係必送叫SUSHI果個就會有埋面豉湯但唔知幾時換左MENUSET LUNCH就變左又貴又少叫最平要$59再加一即係65蚊以前拉面/烏冬/炒飯之類都係大碗,而家得返面豉湯咁上下大…呃錢呀!!!!!而家餐飲唔洗加錢,杯凍檸水極多冰,檸檬放係面,支管都放唔入更唔好講篤檸檬,咁基本既野都做錯仲學人扮高級?!又要用ORDER紙落單,諗住做少D?咁就出事我同我兩個朋友總共三個人食,佢竟然落左兩個餐……佢冇覆單已經係第一個錯跟住催佢快D果陣佢亦冇CHECK差D乜野到我兩個朋友食完我終於忍唔住問佢係唔係漏左單佢先PRINT張單出黎CHECK總之呢間野已經完完全全唔掂 ( LUNCH部份 )我絕對絕對唔建議大家再去食LUNCH
以前不嬲覺得呢間一壽司唔錯

叫SUSHI果個就會有埋面豉湯

但唔知幾時換左MENU
SET LUNCH就變左又貴又少
叫最平要$59再加一即係65蚊

又要用ORDER紙落單,諗住做少D?咁就出事
我同我兩個朋友總共三個人食,佢竟然落左兩個餐……
佢冇覆單已經係第一個錯
跟住催佢快D果陣佢亦冇CHECK差D乜野

總之呢間野已經完完全全唔掂 ( LUNCH部份 )
我絕對絕對唔建議大家再去食LUNCH
可笑既迷你烏冬
不知所謂凍檸水
2010-06-30
2010-07-03 1 瀏覽
食黑夜壽司預左要排成粒鐘我地係第3枱入去,已經即刻叫野,但D野食都要等好耐先黎尢其唔明點解可樂都要等15 mins??D壽司飯我覺得好酸,但朋友就唔覺帶子刺身唔新鮮,失望!食左超多款壽司同小食,味道只係一般,只有火炙三文魚、甜蝦同雞軟骨比較好味~賣單每人只係100,半價真係好抵
食黑夜壽司預左要排成粒鐘
我地係第3枱入去,已經即刻叫野,但D野食都要等好耐先黎
尢其唔明點解可樂都要等15 mins??

D壽司飯我覺得好酸,但朋友就唔覺
帶子刺身唔新鮮,失望!

賣單每人只係100,半價真係好抵
2010-07-01
60 分鐘 (堂食)
$100 (宵夜)
慶祝紀念
生日
2010-07-01
等左成大半個鐘先有位,入到去冷氣凍到死....太肚餓,叫左好多魚生同壽司,d魚生都ok新鮮ge,不過d軍艦就好似整定左好耐咁,d紫菜"lam"哂,叫左個蟹膏壽司,又係整定好耐,d青瓜乾哂...其他都還可以ge
等左成大半個鐘先有位,入到去冷氣凍到死....

太肚餓,叫左好多魚生同壽司
叫左個蟹膏壽司,又係整定好耐,d青瓜乾哂...
其他都還可以ge
2010-06-30
2010-06-27 1 瀏覽
幾年前係銅鑼灣食過一壽司, 都覺得ok. 開多左分店都冇再試過, 聽過佢地有宵夜半價優惠都幾吸引, 早2個星期8點幾行過, 又唔想等到10點, 唯有正價食.叫左冷麵沙律同柚子沙律, 2個都酸酸地, 幾fresh. 咁當然要叫壽司食啦, 試左幾款(太耐唔係好記得)都覺得唔係太有印象, D飯好得意, 明明見佢係一粒粒, 一放入口未咬就一patpat!食左幾款都唔係太滿意, 就食D大路野, 三文魚三食, 都唔記得有咩料喇, 只記得三文魚超薄, 真係好薄, 比元氣簿一半有多...男友話不如比多個機會佢, 叫左一件$35ge toro壽司, wa真係嬲囉, 又係好薄切, 好刀工!!!! 有冇攪錯呢, 我地食緊正價架wo, 男友話之前食過半價都冇咁差!好後悔當時要食個toro壽司, 我地食左$3xx, 接近4佰, 但就好似冇野落肚, 真係嬲左!

100x差, 嬲!
老細唔喺公司,就可以行遠d食晏。新世紀都無咩特別好食嘅餐廳,一壽司算不錯了。大概十二點半去到,人不多。個menu 十年如一日。揀咗壽司餐,配沙律同麵豉湯 ($49)。有十件壽司,包括鰻魚、salmon、燒salmon, 蛋、蟹棒、蟹子、甜蝦、魷魚鬚、北寄貝同鱆紅魚。全部都好新鮮嘅,當中以燒三文魚最正,因為d魚油燒晒出黎,好香又唔膩。魷魚鬚彈牙唔會韌;其他都不過不失。反而個壽司飯就差d,好鬆散,一夾即散。食得有d狼狽。環境一般,燈光較暗;枱貼枱,好迫吓。而且冷氣好勁。服務也是一般,服務員工作未見勤快。
老細唔喺公司,就可以行遠d食晏。
新世紀都無咩特別好食嘅餐廳,一壽司算不錯了。
大概十二點半去到,人不多。
個menu 十年如一日。
揀咗壽司餐,配沙律同麵豉湯 ($49)。
魷魚鬚彈牙唔會韌;其他都不過不失。
反而個壽司飯就差d,好鬆散,一夾即散。
食得有d狼狽。

環境一般,燈光較暗;枱貼枱,好迫吓。
而且冷氣好勁。
服務也是一般,服務員工作未見勤快。
2010-06-10
打算看完戲, 開開心心食餐飯~~ 但想不到佢的質素越來越唔得....甜蝦和帶子壽司係腥的...花之戀係大件咗, 但三文魚的新鮮度一般但三文魚壽司卻保時水準~~.
甜蝦和帶子壽司係腥的...
花之戀係大件咗, 但三文魚的新鮮度一般
但三文魚壽司卻保時水準~~.
2010-06-09
慶祝紀念
紀念日
  • 三文魚壽司
2010-05-06 8 瀏覽
由第一間尖沙咀 "一壽司" 開始食, 到而家愈開愈多, 最鍾意食日本野既我間間都去過~而旺角既黑夜壽司經常最多人排隊, 因為真係幾抵, 坐得舒服環境又幾好, 個魚缸又大又靚, 服務都可以啦, 佢地咁多人要serve, d服務員都無黑口黑面~但有時肚仔餓都唔會等黑夜時段!每次都一定叫三文魚壽司(自己都可以食4件), 有時就一個食一份三文魚刺身, 正! 另一款食品一定會叫---- 就係汁燒玉子, 外而又香又脆脆地,內裡都幾滑, 而且好有蛋香味! 不過有時多人食, 水準都會差少少, 燒老左, 咁就唔好食喇 甜虾、蟹膏軍艦、帶子(厚肉) 都好鮮海膽蟹肉棒壽司, 蟹棒好甜又唔會太乾+海膽既甘甜味, 幾特別~天婦羅& 炸雞軟骨都ok吞拿魚就一般以價錢黎講食物, 服務, 環境各方面都合格, 值得我間唔中去幫襯下
但有時肚仔餓都唔會等黑夜時段!

甜虾、蟹膏軍艦、帶子(厚肉) 都好鮮
天婦羅& 炸雞軟骨都ok

汁燒玉子
海膽蟹肉棒壽司
天婦羅
2010-05-04 5 瀏覽
一向喜欢一寿司的烧玉子,抵食兼好味之选但是这次却是烧多春鱼占尽风光12蚊/串,不平可是火候适中,香味诱人,我一向都不喜油腻,这次也忍不住多叫了一串呢同去的朋友便钟爱软壳蟹手卷咯,size不大,所以不会一下子被饭顶到饱,而且精致的食物在慢慢品尝之下才能感觉出它的好~不足的是,服务员走来走去不知在忙什么,对我们加水的要求频频无视……
一向喜欢一寿司的烧玉子,抵食兼好味之选
但是这次却是烧多春鱼占尽风光

12蚊/串,不平

• 汁燒玉子,烧多春鱼
2010-05-01 6 瀏覽
夜晚食半價壽司,點知遲左少少,食唔到第1round等左差唔多一個鐘先有得入,本來唔係好餓都等到勁肚餓,haha差唔多到我個時已經寫定order~三文魚壽司幾好味,不過火炙左既三文魚腩仲好味~!!鰻魚,蟹棒都好味~麻麻地既有:三文魚沙律,軟殼蟹,帆立貝,吉列蝦~不過2個人埋單19X,又食到飽飽,真係好滿足呢~!!
夜晚食半價壽司,點知遲左少少,食唔到第1round

差唔多到我個時已經寫定order~
三文魚壽司幾好味,不過火炙左既三文魚腩仲好味~!!
鰻魚,蟹棒都好味~

麻麻地既有:三文魚沙律,軟殼蟹,帆立貝,吉列蝦~

不過2個人埋單19X,又食到飽飽,真係好滿足呢~!!
2010-04-29
$100 (宵夜)
2010-04-15 9 瀏覽
很久沒吃一壽司的黑夜壽司了~~~這天看完電影已9時,馬上去排隊~~~到達時已有一定人龍,幸好九時半第一輪入場時我們亦有座位~~~刺身拼盤,海膽壽司~~~刺身好新鮮~~~最喜歡吃甜蝦和油甘魚~~~但是帶子反而沒有壽司上的帶子那麼厚.......> < 有點失望.....海膽壽司也好甜~~~沒有腥味~~~吞拿魚壽司 x 2, 三文魚壽司, 帶子壽司及蟹棒壽司~~~這裡的吞拿魚好好好好吃~~~我每次都要吃最少兩件~~~吃完吞拿魚,魚的味道還會留在口中~~~很滿足~~~帶子很厚,很肥美~~~不用叫特大的都已經很大~~~蟹棒也真的有蟹的味道~~~加上沙拉醬,good!親子花之戀,蔥碎吞拿魚壽司~~~親子花之戀也是我很喜歡的壽司~~~因為有我很喜歡的三文魚籽~~~加上三文魚蠻大一個~~~吃完這個也是會很滿足的~~~因為和牛手卷缺貨.....改而點了蔥碎吞拿魚~~~也很好吃~~~加上芝麻很香~~~不過可能因為很多次黑夜壽司都吃不到和牛手卷,所以特別想吃,特別覺得和牛手卷比較好吃~~~吃完這麼豐盛的一頓~~~黑夜壽司半價後大約$220/2人~~~哇哈哈~~~太good了~~~又便宜又好
很久沒吃一壽司的黑夜壽司了~~~
這天看完電影已9時,馬上去排隊~~~

刺身拼盤,海膽壽司~~~
刺身好新鮮~~~最喜歡吃甜蝦和油甘魚~~~
海膽壽司也好甜~~~沒有腥味~~~

這裡的吞拿魚好好好好吃~~~我每次都要吃最少兩件~~~
吃完吞拿魚,魚的味道還會留在口中~~~很滿足~~~
帶子很厚,很肥美~~~不用叫特大的都已經很大~~~
蟹棒也真的有蟹的味道~~~加上沙拉醬,good!

親子花之戀,蔥碎吞拿魚壽司~~~
加上三文魚蠻大一個~~~吃完這個也是會很滿足的~~~
因為和牛手卷缺貨.....改而點了蔥碎吞拿魚~~~
也很好吃~~~加上芝麻很香~~~
不過可能因為很多次黑夜壽司都吃不到和牛手卷,
所以特別想吃,特別覺得和牛手卷比較好吃~~~

哇哈哈~~~太good了~~~又便宜又好吃~~~
還吃了很多刺身~~~很飽啊~~~
刺身拼盤,海膽壽司
吞拿魚壽司, 三文魚壽司, 帶子壽司及蟹棒壽司
親子花之戀,蔥碎吞拿魚壽司
刺身拼盤,海膽壽司
吞拿魚壽司, 三文魚壽司, 帶子壽司及蟹棒壽司
親子花之戀,蔥碎吞拿魚壽司
2010-04-08 6 瀏覽
去完男拔做野,老師事後請我吃飯,去左呢間一壽司因為個人唔太鍾意佢超暗的餐廳環境,所以一直都冇幫襯過!今日係第一次行入呢間餐廳吃的!其實都感覺幾好!冇相過原來午餐套餐選擇都有咁多款,好似都有成8款以上自己一直都鍾意吃魚生飯,特別係切左粒的!見佢張圖有,就二話不說叫左啦!唔知點度,去邊度叫魚生飯,最大的的問題就係佢的上台時間永遠感覺都等好耐,明明呢樣野係唔需要點整的,反而做好耐!賣相同味道都有水準!魚生唯然唔多款,但係新鮮好味!勁多三文魚,0岩晒我!同仲個湯送!今次個湯幾好,唔太喊!
去完男拔做野,老師事後請我吃飯,去左呢間一壽司
因為個人唔太鍾意佢超暗的餐廳環境,所以一直都冇幫襯過!

今日係第一次行入呢間餐廳吃的!
自己一直都鍾意吃魚生飯,特別係切左粒的!
見佢張圖有,就二話不說叫左啦!

唔知點度,去邊度叫魚生飯,最大的的問題就係佢的上台時間
永遠感覺都等好耐,明明呢樣野係唔需要點整的,反而做好耐!

賣相同味道都有水準!
魚生唯然唔多款,但係新鮮好味!勁多三文魚,0岩晒我!
同仲個湯送!今次個湯幾好,唔太喊!

魚生飯
吃左隻蝦先記得要影相,失敗!
2010-04-07
魚生飯
吃左隻蝦先記得要影相,失敗!
2010-03-25 3 瀏覽
見有咁多好食評,以為會食餐好野喇!點知啱啱相反!昨天晚上八點半左右,唔駛等位,但見到出面有些類似中學生的人在等,後來才知是等黑夜時段半價。我們食了以下食物:油甘魚壽司:魚好乾,不太新鮮,而且冇味,唔好食!火炙三文魚壽司:幾好,燒過的三文魚十分香口!火炙三文魚腩壽司:都唔錯,比火炙三文魚更多油,更甘口!鰻魚壽司:又係鰻魚好乾,好似冇落汁去燒。芥末八爪魚壽司:這是軍艦壽司,但D紫菜已經腍晒,唔好食!玉子壽司:十分差,其實玉子壽司真的可以反映一壽司店的功力,好明顯.......軟殼蟹手卷:未見過軟殼蟹會用咁厚的粉來炸,紫菜又腍,唔得!豬肉拉麵:麵好重鹼水味,都係唔好食!除了火炙三文魚可以接受外,其他都唔係太得!冇辦法,只可俾個喊樣。我諗都應該唔會幫襯多一次!
見有咁多好食評,以為會食餐好野喇!點知啱啱相反!

油甘魚壽司:魚好乾,不太新鮮,而且冇味,唔好食!
火炙三文魚壽司:幾好,燒過的三文魚十分香口!
火炙三文魚腩壽司:都唔錯,比火炙三文魚更多油,更甘口!
鰻魚壽司:又係鰻魚好乾,好似冇落汁去燒。
芥末八爪魚壽司:這是軍艦壽司,但D紫菜已經腍晒,唔好食!

軟殼蟹手卷:未見過軟殼蟹會用咁厚的粉來炸,紫菜又腍,唔得!
豬肉拉麵:麵好重鹼水味,都係唔好食!

2010-03-24
  • 火炙三文魚壽司