咖啡店內位置寬敞 鍾意入邊暖色調木系裝修同傢俬擺設 好有溫暖家居嘅感覺🌞食物選擇唔算多 今次叫咗兩款輕食試下🌝-🍞古早味黃豆粉黑糖法式吐司 ($88)呢個french toast幾有驚喜!!雖然製作需時 但值得等待!吐司表面帶微微香脆 內裏係好軟熟🤤鋪滿滿滿黃豆粉 香氣濃郁 配住甜甜嘅黑糖 仲有mascarphone cheese一齊食 邪惡得嚟每咬好滿足🥳面頭香蕉係有層薄薄烤過嘅焦糖 為味道更加加分🍌〰️🥯伯爵茶貝果 ($35)Bagel就係失望的🥲雖然聞係有伯爵茶香 但食係冇咩味 連本身麵包嘅味道都冇乜 重點係bagel應有嘅質感完全做唔到 冇嚼勁 係個好普通嘅麵包...唔值得推介🥲
🍞古早味黃豆粉黑糖法式吐司 ($88)

〰️
🥯伯爵茶貝果 ($35)

2021-03-28 1060 瀏覽
📍荃灣 -#一日之間 Between Haru——-韓式高麗菜炒五花腩定食-英式司康scone duo -古早味黃豆粉黑糖法式吐司-煙三文魚牛油果他他貝果-Mocha -Latte——-呢間Cafe 好韓系 木質設計簡單舒服☺️座位唔算特別多 但空間感夠大 夠舒服 -講一講韓式高麗菜炒五花腩定食先 唔可以話好特別 但真係好好食😋 好開胃 辣辣地嘅韓式炒五花腩配白飯一流🤤 加埋太陽蛋💯想食定食嘅話 呢個韓式高麗菜炒五花腩定食 唔好錯過💕-甜品嚟講 我會推介古早味黃豆粉黑糖法式吐司💕 雖然呢款甜品要等 需要製作時間 不過值得☺️ 佢個吐司好香好香 熱辣辣食超好味😋佢個個cream 應該係自己整 好香好滑 配埋吐司加香蕉一齊食超夾 😆 總括嚟講 好食到 我會再去食多一次☺️💕-英式司康scone duo 呢間嘅scone 冇太大驚喜 不過就抵食 $30有兩件 同埋個size 唔細🤣 -煙三文魚牛油果他他貝果佢嘅貝果🥯 口感唔錯 配上煙三文魚牛油果 唔會太膩 整體嚟講 中意食貝果嘅可以試試😗-Latte同Mocha 都好飲 不過特別啲會係Mocha 佢加左一塊Chocolate片落去 溶
📍荃灣
座位唔算特別多 但空間感夠大 夠舒服

想食定食嘅話 呢個韓式高麗菜炒五花腩定食 唔好錯過💕

-英式司康scone duo

-煙三文魚牛油果他他貝果

-Latte同Mocha 都好飲 不過特別啲會係Mocha 佢加左一塊Chocolate片落去 溶溶地 一齊飲落去 朱古力味會出啲☺️💕

***整體我會推介 韓式高麗菜炒五花腩定食,古早味黃豆粉黑糖法式吐司,Mocha 🤩

2020-11-02
午餐
  • 古早味黃豆粉黑糖法式吐司
  • 韓式高麗菜炒五花腩定食
  • Mocha
2021-03-09 872 瀏覽
紗廠文青風cafe💛超簡單裝修環境係好舒服既,有提供小量定食個人鍾意湯烏冬多d,清淡d仲有跟餐小食係紫薯,好鍾意呢個小食,好健康又唔甜啊推介蛋糕好好食,質素絕對不差,但價錢真的偏貴。Mocha的朱古力都比較特別,但別的咖啡店也未見過😁.和風牛肉年糕湯烏冬 $65溫泉蛋鴨胸胡麻汁撈烏冬 $65Mocha $45Vanilla latte $45草莓鮮奶油蛋糕 $60.📌 一日之間 (荃灣)荃灣白田壩街45號南豐紗廠1樓103號舖
紗廠文青風cafe💛超簡單裝修
環境係好舒服既,有提供小量定食
個人鍾意湯烏冬多d,清淡d
仲有跟餐小食係紫薯,好鍾意呢個小食,好健康又唔甜啊
推介蛋糕好好食,質素絕對不差,但價錢真的偏貴。
Mocha的朱古力都比較特別,但別的咖啡店也未見過😁
和風牛肉年糕湯烏冬 $65
溫泉蛋鴨胸胡麻汁撈烏冬 $65
Mocha $45
Vanilla latte $45
草莓鮮奶油蛋糕 $60
📌 一日之間 (荃灣)
荃灣白田壩街45號南豐紗廠1樓103號舖
小編上年有到訪過這間位於the mills內的#黃店🍮當時有覺得他們的mocha跟french toast蠻好食的✨所以最近決定兩訪(๑•̀ㅂ•́)و✧ .1. 肉桂捲cinnamon bun ($35)// 肉桂在每一層都沾得滿滿的🥰每一口都是濃濃的肉桂香🤎而且麵包軟硬適中🤏🏼表層有cream cheese icing增加另一種甜度//Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑2. Mocha🍫☕️ ($45)// 第一次喝的時候一直被掛在杯緣的朱古力樹葉塊狀吸引住🍃喝下去揉合了黑朱古力和咖啡層次更分明✨是小編心目中數一數二的mocha之選//Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌗3. 玄米茶麻糬卷蛋genmaicha and mochi with hokkaido cream ($50)// 玄米茶香也蠻濃的🍵忌廉挺香的,但是偏硬實 容易跟卷蛋分離☁️至於麻糬的質感跟一般的麻糬不一樣,不是軟Q而且有點像豆沙的質地😳除少麻糬以外都很正常🙈//Food:🌕🌕🌕🌕🌘🌑4. Latte($40)// 很喜歡拉花很細膩而且nutty的latte小編超愛!☕️//Food:🌕🌕🌕🌕🌖🌑.🪵整體環境很舒服,半cafe半商店的概念✨咖啡好喝東
1. 肉桂捲cinnamon bun ($35)
Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑

2. Mocha🍫☕️ ($45)
Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌗

Food:🌕🌕🌕🌕🌘🌑

4. Latte($40)
Food:🌕🌕🌕🌕🌖🌑

🪵整體環境很舒服,半cafe半商店的概念✨咖啡好喝東西好食✨是小編到the mills幾乎必到訪的店*:゚*。⋆ฺ(*´◡`) 推薦mocha,肉桂卷和toast喔!

🪜一日之間 (荃灣)

🍮#aiiifoodie
🍔#aiiifoodie_tsuenwan #aiiifoodie_荃灣
#手繪 #荃灣 #tsuenwan #一日之間 #foodiegram #荃灣美食 #香港美食 #黃色經濟圈 #荃灣黃店 #黃店 #topcitybiteshk #topcitybites
  • 肉桂捲cinnamon bun
  • Mocha
2021-02-18 1154 瀏覽
食完睇店內qq精品 有韓國咖啡店嘅感覺﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣▶煙三文魚牛油果他他貝果 $78上網搵圖想食呢個bagel,睇咗一陣先發覺要加錢轉~是日伯爵茶bagel非常期待😆bagel幾好咬口,偏向麵包質感都有少少煙韌嘅,慢慢就會食到淡淡伯爵茶味,配鹹食唔會太搶,牛油果都熟度剛好,成個包都好食😗﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣▷肉桂卷 $35▶培茶卷蛋 $50原來肉桂卷係可以好食嘅🙈 之前食過其他覺得怪怪的,仲以為個人口味問題🤣肉桂粉配上糖霜,好香~裡面質感超軟熟😙😙 而且唔會太甜!食多個我都ok我鍾意動重茶味嘅嘢,卷蛋個培茶味就偏淡,但個北海道牛奶cream係幾soft,整體都係食完覺得唔錯嘅,都係個句,唔甜可繼續食~☺️﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣▷海鹽焦糖咖啡 配薑餅曲奇 $55▶熱拿鐵 $40咖啡杯係重點,覺得好靚!!咖啡本身都香濃,latte奶泡厚度適中,飲得過~店入面都有賣啲好靚嘅杯杯碟碟,食完仲可以行下,咁就半日weekend喇☕️﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣­­✐ @betweenharu__✐ 一日之間荃灣白田壩街45號南豐紗廠1樓103號舖
食完睇店內qq精品 有韓國咖啡店嘅感覺

­­✐
@betweenharu__

一日之間
2021-02-16 461 瀏覽
第一次去南豐紗廠 有好多手作小店之餘都有好多咖啡小店😳行過呢間cafe就比佢傳出黎既pastry味吸引 一於排隊試下🤤入面得幾張枱架炸 所以每張枱相隔好遠勁有空間感😆真係好random咁到訪 所以本身冇咩expectation但原來有驚喜😍🥯𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐆𝐫𝐞𝐲 𝐁𝐚𝐠𝐞𝐥 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 $35Bagel本身好濃伯爵茶香味 外皮口感係焗到脆脆的✨入邊就似係有少少煙韌既麵包質感多過bagel應有既札實咬感🙈不過個cream cheese有驚喜🤩佢甜甜地 搽少少落bagel到食係另一個層次 (但佢真係偏甜唔可以搽太多!🤣)🍞𝐂𝐢𝐧𝐧𝐚𝐦𝐨𝐧 𝐑𝐨𝐥𝐥 $35肉桂控就係見呢度有肉桂卷先揀左呢間試🙈果然冇令我失望好濃肉桂味😭口感鬆軟上面嘅糖霜味道同份量都岩岩好!!👏🏻(我本身唔係太中意frosting😳)整體來講唔會太甜✨雖然包體係有少少乾 但中間都有糖漿增添番濕潤感☺️(我係一個對乾野接受程度極低既人 但都覺得呢個可以😆👌🏻)

🍞𝐂𝐢𝐧𝐧𝐚𝐦𝐨𝐧 𝐑𝐨𝐥𝐥 $35
2021-01-19 633 瀏覽
🌾一日之間 🌝🌚《荃灣》又黎到南豐紗廠 經過見到呢間幾chill嘅cafe 見係💛黃店就幫襯下 佢門口有圍欄攔住咗 仲以為佢關左門 原來係要你係門口等 唔想你9衝入去 有人得閒就自然會出去招呼你🤣🤣和風牛肉年糕湯烏冬🐂🍜🍡($65)烏冬好滑 😋配埋個年糕好煙銀 個湯底亦都好好飲 成件事好夾😚海鹽焦糖咖啡配薑餅☕️🍠有兩塊小薑餅同埋一舊小紫薯😙韓國草莓🍓迷迭香茶🍵用上新鮮嘅士多啤梨唔係Hea用茶包值得一飲😍焙茶捲蛋🍵🍰個cream 好濃焙茶咪 不過個蛋糕就略嫌乾身咗少少如果濕潤返少少就會好好多🤨好彩我地當日早黎 一晏少少就好似排隊了 因為舖頭入面擺得好少枱 所以如果要等嘅話應該會等好耐 店員人數又少 所以趕時間嘅就唔洗諗!同埋佢啲蛋糕應該係日日唔同款 😌食唔食到都好講緣份 除咗嘢食之外仲擺咗少少特色嘅雜貨喺度賣 成間鋪頭有種好relax 嘅感覺 係值得支持下嘅小店✌🏿
🌾一日之間 🌝🌚《荃灣》

和風牛肉年糕湯烏冬🐂🍜🍡($65)

海鹽焦糖咖啡配薑餅☕️🍠

不過個蛋糕就略嫌乾身咗少少如果濕潤返少少就會好好多🤨

好彩我地當日早黎 一晏少少就好似排隊了
2021-01-17
2021-01-05 578 瀏覽
去買個lunch 食 牛肉湯烏冬 (收左$105)外賣有9折收錢姐姐收左堂食價諗諗吓唔對路 返轉頭問吓點解收$105然後叫我行埋去拎左張$10蚊俾返我退少左錢我都無再問 怪自己後知後覺但個女仔連唔好意思都無句想幫襯間黃店...但係換嚟咁嘅服務態度
去買個lunch 食 牛肉湯烏冬 (收左$105)
外賣有9折
但個女仔連唔好意思都無句

想幫襯間黃店...但係換嚟咁嘅服務態度
外賣自取
2020-11-22 960 瀏覽
#pb食在荃灣 #pb支持黃店💛做一日紗廠韓國文青💛覺得呢輯相影得麻麻 但係為排版 所以都照出post🙇🏻‍♀️ 次次去紗廠都好想試呢間咖啡店🤩 店內裝修超文青 簡簡單單💕 位同位之間好有空間 所以感覺好舒服🥰 不過因為環境實在太舒服 所以d人通常都坐好耐🙈 所以之前幾次都因為等太耐而放棄左🥺.佢有少少輕食提供 亦都有幾款定食 選擇都幾多😍 定食會有一個跟餐小食 我地個日係紫薯💜🔹和風牛肉年糕湯烏冬🍜牛肉同烏冬嘅份量都幾多🥰 反而年糕得一舊 相對就比較少😂 個湯底清清地 成個烏冬唔算好濃味😋 🔹韓式高麗菜炒五花腩定食🍱呢個定食甜甜辣辣 幾開胃😋 食落好似大多都係五花腩😝 同埋全部都大大片 食落有d麻煩🤪 唔知點解 佢仲有隻煎蛋提供🙈🔹肉桂捲🍞本身對肉桂麻麻 不過同事好想試下🤪 呢個肉桂捲好重肉桂味 而且包個口感都幾鬆軟😋 就算我麻麻肉桂都幾欣賞🥰.整體感覺呢間環境真係好好 夠哂文青同舒服💕 食物都幾多元化 質素正常啦😚 係紗廠想搵個地方傾下計係一個好選擇💛一日之間荃灣白田壩街45號南豐紗廠1樓103號舖
#pb食在荃灣 #pb支持黃店💛
做一日紗廠韓國文青💛

🔹和風牛肉年糕湯烏冬🍜
🔹韓式高麗菜炒五花腩定食🍱

🔹肉桂捲🍞

一日之間
荃灣白田壩街45號南豐紗廠1樓103號舖
10 分鐘 (堂食)
下午茶
2020-10-31 678 瀏覽
難得黎到南豐紗廠梗係要停留耐D 食多幾餐啦行下食下坐下 真係好悠閒呢間餐廳完全係文青風格白色牆身配木傢俱再加埋D靚靚乾花成個感覺好舒服岩哂大家食個light meal之餘再影埋相打下卡 食完lunch冇幾耐唔係好餓所以淨係叫左佢既Homemade Scones ($30 for two)Scones烘熱左少少好鬆軟配埋香滑cream同士多啤梨果醬真係啖啖滿足特別想讚下佢個Jam入面有果肉架 好有誠意細細份啱哂用黎做下午茶~
難得黎到南豐紗廠

配埋香滑cream同士多啤梨果醬
真係啖啖滿足
特別想讚下佢個Jam
入面有果肉架 好有誠意
細細份啱哂用黎做下午茶~
2020-10-23
2020-10-19 642 瀏覽
南豐紗廠小店林立,行完一個圈都攰到要搵個位坐下。見到「一日之間」嘅簡約設計,客人亦唔算多,可以靜靜地休息下。店內都有唔少選擇,由all day lunch到homemade bakery都有😉 唯獨是menu嘅半透明紙質睇落會有啲花,上左年紀嘅客人可能會睇得有啲辛苦。𝗘𝘀𝗽𝗿𝗲𝘀𝘀𝗼 𝘁𝗼𝗻𝗶𝗰 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗳𝗿𝗲𝘀𝗵 𝗹𝗲𝗺𝗼𝗻 ($55)比起espresso tonic,加左fresh lemon成杯都醒胃左,不過相對黎講咖啡味就唔太濃。𝗦𝗰𝗼𝗻𝗲 𝗗𝘂𝗼 ($30)小小嘅scone外面鬆脆內裏鬆軟,加上clotted cream同strawberry jam,係一口嘅幸福😌𝗖𝗶𝗻𝗻𝗮𝗺𝗼𝗻 𝗯𝘂𝗻 ($35)䁔䁔嘅cinnamon bun,灑上滿滿嘅肉桂粉,配上軟棉棉嘅麵包,又係一個完美嘅comfort food😌

𝗦𝗰𝗼𝗻𝗲 𝗗𝘂𝗼 ($30)

𝗖𝗶𝗻𝗻𝗮𝗺𝗼𝗻 𝗯𝘂𝗻 ($35)
2020-10-13 552 瀏覽
咖啡係我每朝一打開眼就會crave for 嘅一樣嘢,今朝專登以茶代啡就係為咗下晝呢一杯☕️終於等到1點開門,點了Espresso Tonic,係我喜愛嘅味道❤️唯lime味太重搶過了咖啡味,balance多一點更好。呢度嘅烘焙出名好食,呢個SoyBean Black Sugar French Toast真係鬆脆好好食,30分鐘即整絕對值得,慢活就係要學會感受時間!對於平日唔太食甜嘅,呢份其實都幾甜,但甜得黎又幾好味,我成份食晒!不過真心,除咁甜之外我就食唔到其他味喇,我味蕾就始失靈。呢度嘅環境的確好chill好舒服,枱間好疏,慢慢陶醉係自己嘅空間。花呢個時間值得嗎?絕對值得!下次帶埋電腦黎chill 住做野先!

Espresso  Tonic
2020-09-30 584 瀏覽
紗廠咖啡店林立,最喜歡的莫過於這間between Haru. 簡約風裝潢,木品主調,十分寫意。餅師專心製作鬆餅,餐廳彌漫撲鼻麵包香,氣氛悠閑。翻著餐牌,點了英式司康、美式咖啡、煙三文魚牛油果他他貝果和韓式高麗菜炒五花腩定食作為這假期的午餐. 手工焙食英式司康,來得簡單脆口。塗滿果醬加奶油,香口滋味。 配美式咖啡,便剛好了。煙三文魚牛油果他他貝果,這個真的非常棒!煙三文魚跟他他醬,一直是我喜歡的配搭;而牛油果嘅香滑,替整個貝果添上層果香和柔軟的質感。份量恰當,材料也豐富。貝果也焗得軟綿的,相信比三文治來的更佳。男友的韓式高麗菜炒五花腩定食,件件軟腍,頗辣但亦很惹味。白飯配有日本飯素,定食亦有紫芋泥。紫芋泥有芋頭粒,芋頭味濃,好食。

餅師專心製作鬆餅,餐廳彌漫撲鼻麵包香,氣氛悠閑。

英式司康
Americano

韓式高麗菜炒五花腩定食

2020-08-08
5 分鐘 (堂食)
英式司康
Americano
韓式高麗菜炒五花腩定食
📍超舒適韓風餐廳 -- 一日之間☝️💛Bookmark咗一日之間好耐❣️終於趁開學前去咗🥰呢間cafe位於南豐紗廠入面,裝修簡約舒適,令人有身處家嘅感覺🤩同朋友嚟傾下計就最好不過🤫當日我哋叫咗一個定食、一個吐司同一個蛋糕🙈------------------------------⭐️古早味黃豆粉黑糖法式吐司($88)呢個吐司嘅製作時間要20-30分鐘,所以要預返少少時間等,不過食完就會知係值得等待!🙈吐司沾滿黃豆粉,食落充滿豆香非常特別😍麵包邊烘得香脆,內裡濕潤軟熟❣️加埋甜甜哋嘅黑糖醬同mascarpone cheese一齊食真係好好味😍焦糖香蕉嘅表面食落焦脆,而且夠熟夠腍👍整體好有驚喜,必試呀❣️------------------------------⭐️白桃伯爵茶卷蛋($50)賣相精美,好啱打卡🤫聞落有濃濃嘅earl grey味,可惜蛋糕體食落茶味好弱,而且甜度都幾高,同期望都幾大落差😭內裡嘅白桃同cream正正常常唔太特別~不過好彩蛋糕嘅口感幾濕潤唔會乾身,都還好👍但整體而言小編唔太推介🙊------------------------------⭐️韓式醬煮蘿蔔鯖魚定食($88)鯖魚
📍超舒適韓風餐廳 -- 一日之間☝️💛
⭐️古早味黃豆粉黑糖法式吐司($88)
⭐️白桃伯爵茶卷蛋($50)
⭐️韓式醬煮蘿蔔鯖魚定食($88)
鯖魚份量頗多,兩個人食啱啱好😆用上韓式醬烹煮,食落酸酸甜甜,好開胃👍用嚟撈飯一流🥰蘿蔔煮得軟腍,索曬醬汁嘅精華好正👍side salad嘅紫薯蓉綿密,味道天然微甜😆整體不俗❣️
⭐️韓國艾草鮮牛奶($55)
顏色微綠頗特別,聞落有微微嘅草青味🙈牛奶質感濃厚,奶味香濃😍然後後勁慢慢滲出艾草嘅青香,非常特別❣️值得一試❤️
賣相:7.8/10
前往方法:荃灣站A出口
2020-08-25
午餐
2020-08-08 1200 瀏覽
係the mills芸芸咁多間cafe 最中意一日之間既環境💓 用白色同木材設計好似置身於韓國嘅coffee shop咁,冇得去旅行都可以黎呢到嘆杯咖啡止下渴🔸mocha($45)🔸earl grey bagel ($35)好喜歡呢到既mocha 會放上一片朱古力🍫 攪勻後朱古力味更重,而呢到主要都係提供輕食例如蛋糕麵包等等,今次我試咗伯爵茶嘅bagel🥯 咬落好煙韌!而且每一啖都會有淡淡的伯爵茶香味,唯一不足係個cream cheese 太甜了,我感覺有d 似練奶😹

🔸mocha($45)
🔸earl grey bagel ($35)