餐廳: 一杯鐵板燒居酒屋
資訊:

久違了的食評。這次去了朋友很久以前說值得一去的一家居酒屋,本來滿心期待去支持,結果感覺有點失望,無論是價位還是食物的質素,都不太符合預期。我們一共點了一份卷物壽司、兩份炸物、一份串燒和大阪燒。之前在網上看到食評介紹了一個海膽蟹肉卷物,朋友看到立刻說要點這個,另外我自己很喜歡明太子,所以我點了明太子雞肉串,還有軟皮蝦、唐揚炸雞軟骨和這裡的招牌「大阪燒」。海膽蟹肉牛油果卷🍣 $238一上桌看到黑黑的海膽,其實已經不太想吃了,外觀看起來不太新鮮,而且份量非常少,海膽吃下去沒有什麼味道,也不太有蟹肉的味道,吃下去味道最濃烈和口感最好的,應該是裡面的筍😅。揚軟骨🐓 $54應該是這餐最好吃的菜式,不過一向炸雞軟骨的,都難以不好吃。關西燒兩份 $98看到食評,每個人都會點,所以我們也點了一份,其實就像大阪燒,可以選擇喜歡的配料,加上蔬菜和雞蛋,再加上燒汁。我們選了魷魚和豬肉,味道還不錯,不過豬肉有點腥味。炸軟皮蝦🦐 $8x 整隻蝦可以吃下肚,配酒也不錯😌。雞肉明太子🐓 $3x雞肉沒有味道,而且明明是明太子,但吃起來像芝士🙄。最後結帳600多元,因為我們其實只吃到第3份食物,感覺食物一般般,所以沒有繼

海膽蟹肉牛油果卷🍣 $238

揚軟骨🐓 $54
應該是這餐最好吃的菜式,不過一向炸雞軟骨的,都難以不好吃。

關西燒兩份 $98

炸軟皮蝦🦐 $8x
整隻蝦可以吃下肚,配酒也不錯😌。

雞肉明太子🐓 $3x
雞肉沒有味道,而且明明是明太子,但吃起來像芝士🙄。

最後結帳600多元,因為我們其實只吃到第3份食物,感覺食物一般般,所以沒有繼續點了,其實他們其他菜式的價格都偏高,和食物質素不太成正比。只能說這個環境還不錯,和幾個好朋友一起來拍照也不錯,但如果想吃一頓美味的日本菜,還是有其他選擇的。久違了的食評。今次去了朋友好耐以前話值得去的一間居酒屋,本身滿懷歡喜去幫襯,誰不知感覺有點「伏」無論價位又或者食物的質素,都不太合乎正比。我們一共叫了一客卷物壽司、兩份炸物、一份串燒還有大阪燒。上網見食評介紹有一個海膽蟹肉卷物,朋友見到立即說要叫這個,另外本身很喜歡明太子,所以我就點了明太子雞肉串,之後就仲有軟皮蝦🦐,一個唐揚炸雞軟骨和一份這裏的signature「大阪燒」
2023-10-08 524 瀏覽
颱風來襲前的居酒屋晚餐以前星期五晚一定大排長龍但而家冇book位8:00pm去到都仲立即入得打開menu好多食物都加咗價性價比變得相對低了Order了- 豚平大阪燒- 豚肉煎餃子-牛肉石鍋飯-燒雞泡魚干豚平大阪燒醬汁惹味但口感有點軟腍亦只包裹了豚肉片沒有椰菜絲蛋漿尚算香濃個人認為如果質感實在一點會較吸引豚肉餃子火喉剛好外皮煎得金黃微焦但又不會過硬肉汁亦豐盛好吃燒雞泡魚干$98一份味道正常但份量很少牛肉石鍋飯以泡菜和醬汁混合夠熱亦夠好味
颱風來襲前的居酒屋晚餐

味道正常但份量很少

牛肉石鍋飯以泡菜和醬汁混合
夠熱亦夠好味
2023-08-20 982 瀏覽
只試過食午市! 午市午餐出色價錢合理食物質素高另外特別推薦佢嘅海膽壽司! 非常鮮甜 但唔會好貴同埋飲品可以選擇芒果汁飲得出係並唔係一般係超市買到嘅坐得舒服一般唔會等太耐位
只試過食午市!
飲得出係並唔係一般係超市買到嘅
坐得舒服
一般唔會等太耐位
2023-08-08 1069 瀏覽
今天又再黎觀磄APM呢間居酒屋食晚飯喇~呢間居酒屋的裝修令我諗起幾個月前的日本之旅,真係好掛住日本呢,要趁有機會再去返一次呢~今次得自己一個,淨係叫左個一杯關西燒、菠蘿杏子酒、鵪鶉蛋串一杯關西燒、菠蘿杏子酒照舊有芝士同大量椰菜,仲有牛筋到,味道不俗,口感層次豐富,食落一啲都唔會膩。配埋充滿菠蘿味嘅杏酒一齊食,一個字”正”!鵪鶉蛋串好有蛋味,同個醬幾夾,都OK~環境優美,食物價位唔算貴,主打關西燒,多選擇又好食,值得再黎食~
今天又再黎觀磄APM呢間居酒屋食晚飯喇~
今次得自己一個,淨係叫左個一杯關西燒、菠蘿杏子酒、鵪鶉蛋串

一杯關西燒、菠蘿杏子酒

鵪鶉蛋串
好有蛋味,同個醬幾夾,都OK~

關西燒, 菠蘿杏子酒
關西燒
2023-07-27
關西燒, 菠蘿杏子酒
關西燒
2023-08-02 644 瀏覽
APM其中一間必試之選~呢間行關西風嘅居酒屋,唔飲去食,你都唔知原來係咁有特色!餐廳內環境昏暗,加埋裝修風格,超有feel~食物款式種類都唔少,關西燒係其中一個一定要試嘅,同一般食開嘅大阪燒真係好唔同,幾特別
APM其中一間必試之選~
2023-07-24 632 瀏覽
初次嘗試呢間位於APM商場的餐廳,環境覺得好有feel嘅,真係日式居酒屋嘅風格,店員都好有禮貌❤️呢度啲串燒真心唔錯,特別係豚肉連筋串燒,真係好有厚實口感😍個吞拿魚海膽壽司卷都高質,海膽都好甜,然後仲嘗試咗煮蜆,不過就中規中矩啦鹹咗少少,另外有個紅酒炆牛肉好正,牛肉炆得好腍,味道都適中,配飯一流!
  • 海膽吞拿魚壽司
2023-07-04 998 瀏覽
和朋友食餐飯,傾吓偈,雖然是星期一,不過都9成以上滿,在食肆臨立的apm ,競爭不少,有這樣的入座率,反應捧場客不少,座位都幾舒適,傾偈飲下食下很適合,喜歡居酒屋,除了有酒精飲品,食物的種類多,份量不大,可以多試幾樣,兩個人都幾啱。下次會再同朋友嚟。最有驚喜是魷魚軟骨和年糕。不過魷魚軟骨因為太好食,忘記影相。
2023-07-03
2023-06-14 905 瀏覽
行APM行到肚餓見到宜間餐廳好靚就一於試下 首先佢地每一碟賣相都好好而且餐廳環境裝修非常好 有一種去左日本既餐廳既感覺餐廳刺生同壽司都食得出好新鮮除左賣相之外食物都好好食 會再帶朋友來食
而且餐廳環境裝修非常好 有一種去左日本既餐廳既感覺
餐廳刺生同壽司都食得出好新鮮
除左賣相之外食物都好好食 會再帶朋友來食
2023-06-14
30 分鐘 (堂食)
1pm 到達餐廳拎咗飛排隊,期間不斷見到有人食完出嚟,但門口條友就冇叫過飛,等到1:25pm 終於安排入座,入到嚟見到好多張吉枱執好晒位,但係冇人安排入座態度勁hea 好似完全唔憂做咁!。。。take 完order 5分鐘,啲嘢食已經到齊晒,efficient! 叫咗個豆腐牛肉鍋,食物質素ok,但係真係要改善下入座安排~
2023-05-17
25 分鐘 (堂食)
2023-05-13 1077 瀏覽
今日嚟一杯提早慶祝母親節!! 係奶奶成日經過,但一直未有試食嘅餐廳。餐廳大,樓底高,即使枱與枱之間嘅空間有少少窄🤏🏻但配合埋日式嘅裝修風格,整體環境都幾舒服。我哋一行三人,都係隨便叫,正確嘅食物名稱就唔太記得啦🤣螢光魷魚醬油漬 (先生同奶奶都覺得唔錯,我就未能接受🙈)芝士年糕,用紫菜包住,年糕係一口size,略嫌芝士味唔多,但都好食😋烤日本番薯🍠 烤過之後番薯嘅甜味出晒嚟,仲有些少焦糖嘅感覺,非常好食雞皮餃子🥟真係用雞皮包住餡料!好吃!一咬落去,雞皮嘅油份滲透出嚟另外仲叫咗鵪鶉蛋串燒,牛舌,牛舌芯,明太子雞肉,仲送咗烤車厘茄俾我哋☺️ 全部都好味😋先生叫左隻日本時令生蠔 🦪 大隻,厚肉,鮮甜👍🏻另外仲叫咗廚師發辦10件壽司🍣 估唔到居酒屋來講壽司都做得唔錯西京燒銀鱈魚!非常出色,醬汁甜味恰到好處,啖啖肉,旁邊嘅菇炒得非常入味👍🏻烤雞翼,正常發揮,偏乾身。鐵板煎豆腐,都係正常水準。全晚唯一嘅敗筆😂就係呢一個牛肉石頭鍋飯。牛肉無乜肉味,個飯又無乜調味,呢個飯唔好食。餐廳員工態度親切服務貼心👍🏻會再幫襯👍🏻

我哋一行三人,都係隨便叫,正確嘅食物名稱就唔太記得啦🤣

螢光魷魚醬油漬 (先生同奶奶都覺得唔錯,我就未能接受🙈)

先生叫左隻日本時令生蠔 🦪 大隻,厚肉,鮮甜👍🏻

烤雞翼,正常發揮,偏乾身。

鐵板煎豆腐,都係正常水準。

餐廳員工態度親切服務貼心👍🏻
會再幫襯👍🏻
2023-05-12
2023-05-11 859 瀏覽
諗住係居酒屋坐bar枱享受下日本風情,估唔到會有D失望。。可能對個品牌,見到個假錢,覺得點都會物有所值吧~·海膽蟹肉牛油果卷 全晚好食之一,足料,食落都算新鮮,口盛豐富😋 都見唔少人叫·和牛厚燒拼帶子個牛如果唔係和牛都勉強合格。。食落唔嫰,什至靭🤨 帶子係普通冰鮮貨·串燒牛舌好彩係正常操作,只係伴碟的三色茄味道有D怪,同D牛舌唔係好夾😅·鹽燒活鰻 好多骨。。搞唔掂,魚肉燒到好‘鞋’口·響螺片炒野菌店員推介。。又係好唔搭。。D菇好咸,但D螺肉又炒到有D太油,食刺身會好D,嘥咗舊螺🥲·燒銀鱈魚本身是最期待的。。因為好鍾意食銀鱈魚。但真係好少見會將舊魚醃了,D汁仲要勁咸🥹 又嘥咗舊魚,點搞呀😞·關西燒三品 (蝦、魷魚、芝士)全晚好食之二。可能係另一邊鐵板煮的,個麵糊開得好好,燒得又剛剛好。入口好鬆軟唔會硬,而且唔會成口粉糰味👍🏻👍🏻 餡料又夠多,又彈牙😋 好食!總結,收呢個價錢真係不用再去🤷🏻‍♀️

·海膽蟹肉牛油果卷
全晚好食之一,足料,食落都算新鮮,口盛豐富😋 都見唔少人叫

·和牛厚燒拼帶子

·串燒牛舌
·鹽燒活鰻
好多骨。。搞唔掂,魚肉燒到好‘鞋’口
·響螺片炒野菌
·燒銀鱈魚
·關西燒三品 (蝦、魷魚、芝士)

總結,收呢個價錢真係不用再去🤷🏻‍♀️
  • 關西燒
  • 蟹肉牛油果卷
2023-05-08 785 瀏覽
星期五放工唔知食乜好,結果行行下就去左呢間居酒屋排隊等位,呢間都幾出名,真係人山人海,等左一個鐘之後,終於到我地啦~ 內裏係好地道嘅居酒屋裝修,有卡位,有吧枱位,幾寬敞,最後我地坐左係卡座,都坐得舒服。我地揀左一杯關西燒,海膽吞拿魚壽司,壽司盛。關西燒好足餡,勁多椰菜,個味幾濃,正!海膽吞拿魚壽司嘅海膽好鮮美,配合吞拿魚一齊食都幾唔錯。壽司盛都各有特色,算唔錯。大致上唔錯,係服務人員態度差一D,要叫多幾次先得閒回應,但食物同境都滿意!
星期五放工唔知食乜好,結果行行下就去左呢間居酒屋排隊等位,呢間都幾出名,真係人山人海,等左一個鐘之後,終於到我地啦~ 內裏係好地道嘅居酒屋裝修,有卡位,有吧枱位,幾寬敞,最後我地坐左係卡座,都坐得舒服。我地揀左一杯關西燒,海膽吞拿魚壽司壽司盛。
一杯關西燒

關西燒好足餡,勁多椰菜,個味幾濃,正!
海膽吞拿魚壽司

海膽吞拿魚壽司嘅海膽好鮮美,配合吞拿魚一齊食都幾唔錯。
壽司盛都各有特色,算唔錯。

2023-05-05
海膽吞拿魚壽司
2023-04-30 507 瀏覽
19:30 左右在APM 等人,突然想飲Sake 配2-3串串燒,在OpenRice 搜尋,有的在工厦,見有間有點feel的, 致電餐廳問有無位,裝修中。那就不如留返在APM, 到了「一杯」餐廳門口,因無留意到門框位有個細細部的取票機,還站在counter 等服務員😅但無人理我😅,直至在另一旁有人取票才知有部取票機,但服務員一直見到我,但無問下或提下🫣😎只等了5分鐘就有位,如我想坐的Bar枱。他們推介我不在drink list 上的「300mL 一心純米大吟釀」 ,只是比同量的+$10。 反正全都未試過,就試下。有一點值得讚的,bar 裏的廚師,全都有帶口罩,這點對我是非常重視,因日本菜很多都不經煮熟而可食用。讚👍🏼職員推介:魷魚軟骨爽,話少有。牛舌芯 $118/串/3片與一般的牛舌不同,其實我大多數食串燒的,我都會必點,但這間就薄咗d. 只有2-3mm/片。這$118/串/3片(附上3粒燒小蕃茄仔/串)價錢就貴咗點。 邊等食物來,見眼前有2隻小昆蟲出現(食市,其實都理解)攪笑的,坐在我旁的男生,食食下,突然用紙巾殺 😅🤣 大家都見到,職員都道歉!😅本來都差不多打算走。 突然見到脆皮雞
只等了5分鐘就有位,如我想坐的Bar枱。

本來都差不多打算走。 突然見到脆皮雞皮餃子,點了試試。食了第三塊起,感太過油膩。以為邊餸酒會ok, 但食完離開後4個鐘,也滯咗😅😅,回到家要即冲茶飲,解解油膩帶來的不適😵 。

總結:如果在APM求方便,都可以來試☺️
千萬勿試 ❌❌脆皮雞皮餃子❌❌
300mL  一心純米大吟釀
魷魚軟骨掃
牛舌芯附送小蕃茄串
❌脆皮雞皮餃子❌
2023-04-29
5 分鐘 (堂食)
魷魚軟骨掃
2023-04-20 645 瀏覽
觀塘·有氣氛居酒屋一杯鐵板燒居酒屋 📍觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)4樓20-21號舖➰依間屋酒屋都幫襯過幾次,一直係apm開業咗好耐,今日收工就嚟再試試佢。✥一杯關西燒⭐️4.1/5⭐️上枱賣相吸引,沙律醬同燒汁都好多,味道好滋味,餡料亦充足,可以一試。.✥壽司盛合 ⭐️3.9/5⭐️有6件壽司,正常水準發揮,不過不失,唔試無損失。. ✥滑蛋牛肉豆腐鐵窩煮 ⭐️4.1/5⭐️原窩上枱,材料幾豐富,牛肉撈埋蛋一齊食好味。.➿➿➿#一杯鐵板燒居酒屋 #觀塘美食#hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger#食好西 #相機食先 #香港美食#BaseStarMartini #MyGirlfriendsFavourite#烤鴨酥皮紙卷 #芝士菠菜意大利雲吞.➿世上偶遇也是重遇,祝大家拼命無恙🫶🏻賣吓廣告先,一個90後偽文青鐘意食好西聽好歌去旅行😋🎵✈️有興趣睇更多好西好歌好玩推介,或者大家有好嘢Share嘅🥳請大家Follow下我IG,比D支持,多
觀塘·有氣氛居酒屋

一杯鐵板燒居酒屋

✥一杯關西燒⭐️4.1/5⭐️
壽司盛合 ⭐️3.9/5⭐️
有6件壽司,正常水準發揮,不過不失,唔試無損失。
壽司盛合
. ✥滑蛋牛肉豆腐鐵窩煮 ⭐️4.1/5⭐️
原窩上枱,材料幾豐富,牛肉撈埋蛋一齊食好味。
滑蛋牛肉豆腐鐵窩煮

➿➿➿
#一杯鐵板燒居酒屋
#食好西 #相機食先 #香港美食
#烤鴨酥皮紙卷 #芝士菠菜意大利雲吞

世上偶遇也是重遇,祝大家拼命無恙🫶🏻
賣吓廣告先,一個90後偽文青鐘意食好西聽好歌去旅行😋🎵✈️
有興趣睇更多好西好歌好玩推介,或者大家有好嘢Share嘅🥳
請大家Follow下我IG,比D支持,多謝✨:@healoop.foodie
壽司盛合
滑蛋牛肉豆腐鐵窩煮
2023-04-05 694 瀏覽
想吃日本料理可到這間日式居酒屋在門外已看到日系和風的裝潢一杯關西燒$88店內主打關西鐵板燒除了豚肉或大蝦外更可自由撘配兩至三種餡料成二品燒或三品燒至於一杯關西燒除了大量切絲椰菜外居然還有牛筋真意想不到配合醬汁的味道很開胃胡麻火灸三文魚卷$238三文魚輕輕灸燒面上舖了滿滿的魚子廚師推介和牛炒飯$180雖說是廚師推介但完全不覺得和牛和一般牛肉有何太大分別上湯揚豆腐$46這豆腐只能算是前菜吧餃子$46餃子味道正常不過感覺油的份量好像太多了
想吃日本料理可到這間日式居酒屋

在門外已看到日系和風的裝潢