2024-06-18 172 瀏覽
下午14:00去到冇乜人好正常,QR Code落完單就問個男侍應有冇小食,個男侍應態度好好,俾個下午茶餐牌我再睇睇,放低冇耐,個女侍應問都唔問就直接攞走個餐牌。好!你預我唔會再叫嘢食?上菜喇!款式少,份量又少,中途上錯嘢食,我哋冇為意(因為各自各落單),個女侍應一嘢就拎去扔,其實我想同佢講可以放低,照計錢啦,無謂浪費。叫咗M4和牛、肉眼扒仲有個薯麵,食物質數比茶記好少少。總之,第一次食呢間,亦係最後一次。

澳洲肉眼扒配薯條
2024-06-18
2024-05-17 258 瀏覽
我叫左一份牛扒薯條set午餐,要價$128。塊牛扒薄到茶記咁,個面好似冇乜點煎過,自己煎都靚過佢。要5成熟但其實已經煎過頭。跟餐啲薯條味道同口感同麥當勞無分別,份量重要少過麥當勞細薯條。朋友叫左份燒雞,隻雞重要未熟,個餐會比埋個pan要你自己煎。唯一比較正常係份魚柳跟薯容,份量夠飽,味道一般,算過得去,但價錢都係偏貴。要你自己電話落單,服務又麻麻,重要收你加一服務費。非常唔建議黎食,附近重多好選擇。👎
我叫左一份牛扒薯條set午餐,要價$128。

要你自己電話落單,服務又麻麻,重要收你加一服務費。

非常唔建議黎食,附近重多好選擇。👎
  • 唔推薦
2024-05-04 205 瀏覽
朋友介紹先知li間餐廳,無諗過企業廣場入面竟然會有餐廳喺入面朋友話腐乳醬帶子耳朵粉好食,有人介紹埋,唔洗諗,啱曬我,就叫你la個味道係幾好嘅,但係可能我大食嘅關係,就覺得佢個份量有d細
個味道係幾好嘅,但係可能我大食嘅關係,就覺得佢個份量有d細

2024-05-03
咁啱想食果間餐廳無開,就轉咗去食位於企業廣場1樓嘅1/F😆主要是見到裝潢不錯😝同朋友都不約而同地揀咗食Egg Benedict1/F嘅Egg Benedict 就比較特別,混入冬陰荷蘭汁,估唔到拼埋一齊都ok!沒有遺和感!😊當中的煙三文魚及西班牙火腿都不錯,但底層的麵包口感就略兼有點兒硬,若軟身少少口感會好點,凍檸檬茶就屬正常味道🤗食物質素整體來說都ok,但同朋友都覺得份量都不太夠,畢竟計埋加一約$91!

2024-02-28
2024-02-27 347 瀏覽
一樓 1/F Nan Kok 📍九龍灣常悅道9號企業廣場1期1樓B2號舖🥢臘味卡邦尼意粉味道其實係幾好食嘅,賣相亦都唔差但係佢一上枱實在太震撼了🫣🫣因為真係太細份女仔都要慢慢食慢慢咀嚼先會有飽足感男仔係絕對冇可能夠食🫣佢個餐包咗杯水果茶 不設加一 都接近$100Unmmmmm間唔中星期五都可以食下嘅🤣🤣
一樓 1/F Nan Kok
📍九龍灣常悅道9號企業廣場1期1樓B2號舖

🥢臘味卡邦尼意粉
味道其實係幾好食嘅,賣相亦都唔差
但係佢一上枱實在太震撼了🫣🫣
因為真係太細份
女仔都要慢慢食慢慢咀嚼先會有飽足感
男仔係絕對冇可能夠食🫣

佢個餐包咗杯水果茶 不設加一 都接近$100
Unmmmmm
間唔中星期五都可以食下嘅🤣🤣

2024-01-13 496 瀏覽
岩岩路過見都幾靚裝修 有朋友嚟搵我食飯我係open rice見有全日套餐就諗住去食🥹我睇單係得下午茶時間⋯ 本身仲想食佢意粉🥹🥹下午茶得多士/沙律/蛋糕🥹🥹🥹🥹🥹🫠仲枉我滿心歡喜⋯ 不過都唔緊要啦 照食住先🫠我朋友食黑松露蛋酸種多士 咁我諗應該正常我食鴨肉酸種多士 一上枱係係咁⋯我都好難影好睇少少😂我技巧唔係幾好我都估唔到係咁嘅樣😂有啲驚喜⋯或者意想唔到應該係會貼切啲因為一大塊上 我又要扮到好淑女咁切😆 係幾好食 有埋牛油果🥑 鴨肉有調左少少味但又唔會太咸 牛油果可以再切薄啲 會易入口🤣埋單$124 我都係會比較想食意粉多啲🥹🥹 <-重點
岩岩路過見都幾靚裝修 有朋友嚟搵我食飯

牛油果可以再切薄啲 會易入口🤣

埋單$124
我都係會比較想食意粉多啲🥹🥹 <-重點

2023-12-04 716 瀏覽
唔知你地有無食過九龍城好出名嘅南角 ,佢地依家原來開左兩間姊妹店,而今日我就黎到九龍灣嘅1st floor kitchen🥳 餐廳裝修以藍綠色為主🩵 踏入去猶如置身於秘密花園,有啲似喺法國嘅小餐館🌹 First Floor Kitchen has recent opened up in Kowloon Bay, decorated with flowers and pastel blue which made it feel like a little French garden. 佢地將香港特色味道注入西式餐點,例如腐乳意粉、陳皮咖啡等,仲同大孖醬聯成推出幾款食物添🙌🏼 呢到平日lunch set包嘢飲最平$78就食到,唔怪得咁多人幫襯啦🤣 今日週末2點過黎啱啱避開繁忙時間,仲可以同友善嘅店員傾計💕They infuse HK flavours into western dishes, and collaborates with old HK brands. Their prices are very reasonable, attracting large crowds every

They infuse HK flavours into western dishes, and collaborates with old HK brands. Their prices are very reasonable, attracting large crowds everyday.

八珍甜醋沙律碗 $78
Pat Chun Salad Bowl
「八珍甜醋分外香」😂 配上新鮮嘅沙律菜十分和諧清爽🥗 裡面仲有杏桃、紫薑、番茄仔、流心水煮蛋,仲有貴價嘅牛油果同塞蘭諾火腿,以呢個價錢黎講真係好抵食👏🏼
There are so much variety in this bowl, including the more expensive serrano ham and avocado. RIt’s my first time having Pat Chun vinegar with salad, and it was so appetising!

M4和牛扒配黑松露薯蓉 $148
M4 Wagyu Beef Steak
和牛扒脂肪分佈平均,肉質嫩滑同時頗具咬感,每啖都帶著獨有嘅肉香🥩 黑松露薯蓉夠綿滑,穿插著陣陣嘅黑松露香🤤 紅酒汁酸中帶甜,可以減低油膩感🍷
The steak was tender and cooked to medium rare, which went well with the Bordelaise sauce. Alongside was a smooth and fragrant truffle mashed potato.

烤牛骨髓牛肝菌貝殼通粉 $118
Roasted Bone Marrow and Porcini
Conchiglie Rigate
貝殼粉本身已經充滿牛肝菌醬嘅鹹香味,配埋好似啫喱咁滑嘟嘟嘅牛骨髓一齊食,滿嘴都係甘香嘅油脂👅 裡面加左蒜頭同蘑菇,食落更惹味🔥
The bone marrow was so fatty and umami, which upgraded the already flavourful al dente pasta.

英式鬆餅配果占及忌廉芝士 $38
Scone with Jam & Cream Cheese
鬆餅好重牛油味,外脆裡面夠蓬鬆,搽上果醬同忌廉芝士一鹹一甜,真係好夾🍪
The scones were crumbly yet moist, and the buttery aroma coupled well with the condiments.

沖繩黑糖海鹽鮮奶咖啡 $42
Okinawa Salted Black Sugar Latte
店員特別推薦嘅果然有料到🤭 自家咖啡豆味道偏nutty,甘苦嘅後韻配上沖繩黑糖同明治鮮奶變得好溫和,而海鹽令佢甜中帶一絲鹹香☕️
Their house blend had a nutty flavour which was balanced out by the black sugar and sea salt.

濃縮咖啡配雲呢拿雪糕 $48
Affogato with Vanilla Ice Cream
熱辣辣嘅嘅咖啡倒入冰凍嘅雪糕令佢逐漸融化🍦 慢慢釋放雲呢拿嘅甜味,將咖啡兩種風格二合為❤️
There’s nothing better than a contrast between hot and cold, sweet and bitter dessert.
😍我哋平時係好鍾意行家品店🥡最近知道Mega box開咗間NITORI😍嘩❤️全部Made in 🇯🇵 超級吸引呀🥳仲試咗張餐椅又簡約又舒服🪑依家係度💭諗吓換唔換餐椅🤔所以就先食過飯先啦😋🍴今次係九龍灣就揀咗呢間餐廳好有feel嘅餐廳食個午餐🍱餐廳每個角落都佈置得好精緻🌼以木系花花為主🪵感覺好舒服😌就好似置身係外園嘅花園咁🌷🌻🪻唔單止好適合拖友仔黎拍下拖👩‍❤️‍👨一班朋友係度聚會都好正架🥳🐥烤法國公爵小黃油雞🌈精彩又有魅力嘅法國菜式🇫🇷小黃油春雞唔單止係低脂💯春雞肉質仲超嫩滑添👍烤焗出嚟又香又唔會肥膩🔥睇住店員上枱嘅時候將厚厚嘅腌料拎開個一刻😋即刻就聞到烤到香噴噴嘅小黃油雞香味🤗呢個dish真係有驚喜💯好推介呀🥳🐠寧豆醬蜆肉忌廉汁焗法國銀鱈魚 🌈銀鱈魚好厚身✅而且魚肉亦都好潔白👍肉質嫩滑😍焗完嘅口感好味🤤醬汁令銀鱈魚味道更有層次感❤️正呀喂🥳🍹冷泡茶@Teapig🌈我揀咗peach口味嘅冷泡茶☕️淡淡都有桃香嘅甜味✅唔錯🥳☕️「口立濕」陳皮梳打咖啡 🌈陳皮梳打咖啡☕️味道特別😍飲嘅時候醒神又舒服😌加咗入梳打水嘅咖啡非常清爽✅亦能夠保留咖啡嘅香濃味🥳🍩特濃朱古力蛋糕🌈賣相靚靚嘅特濃朱古力蛋糕🍫朱古

🐥烤法國公爵小黃油雞

🐠寧豆醬蜆肉忌廉汁焗法國銀鱈魚

🍹冷泡茶@Teapig

☕️「口立濕」陳皮梳打咖啡

🍩特濃朱古力蛋糕

🌈賣相靚靚嘅特濃朱古力蛋糕🍫朱古力蛋糕入口滑順❤️充滿住甜蜜苦澀嘅味道👅味道令人難以抗拒👍
2023-10-23 695 瀏覽
行經企業廣場見到有啲新開嘅食肆喎,於是搵埋同事搵日去試,點知去到先發現原來係南角2.0😝九龍城就成日都去,lunch未食過,就試吓呢間係九龍灣嘅睇吓有咩分別。其實都係一樣啫。佢個Menu應該都係同九龍城嗰個一樣,我哋三個人叫咗一個烤法國雞件大蝦辣豆瓣醬芝士鍋,一個普寧豆醬蜆肉忌廉汁焗法國銀鱈魚同埋手撕豬肉水煮蛋酸種多士。主食大部份都係用佢個酸種多士嚟點佢嘅汁醬,雞件唔會太嚡,反而係個銀鱈魚唔係好滑嫰嗰種,味道都唔錯嘅最失敗應該係跟餐加錢嘅精選三色蛋糕,其實係平時人哋hightea切開細細件細細件嘅芝士蛋糕(三種顏色)會唔會太普通咗啲?😞最驚喜係個熱朱古力都有拉花🥰又唔知那裏來的豪氣,竟然唔收返啲同事錢

最驚喜係個熱朱古力都有拉花🥰
又唔知那裏來的豪氣,竟然唔收返啲同事錢

三色蛋糕😜
普寧豆漿蜆肉忌廉汁焗法國銀鱈魚
烤法國雞件大蝦辣豆瓣醬芝士鍋
手撕豬肉水煮蛋酸種多士
《1st Floor》南角姊妹店1st floor於九龍灣開了新店除了多了些新菜式外,照舊都有佢地同本地醬料品牌“大孖醬園”合作的fusion菜式。八珍甜醋沙律碗 ($78) - 沙律碗好豐富,除了沙律菜外,還有牛油果、烤黃桃及水波蛋等材料,同埋份量絕不孤寒的巴馬火腿,用上八珍甜醋好有平時食姜醋嘅感覺,有種熟悉得黎又有點陌生嘅感覺。。手撕豬肉水煮蛋酸種多士 ($92) - 手撕豬肉多汁又入味,加上焦糖化洋蔥更具滋味,面頭仲有水波蛋及荷蘭醬配埋個好味嘅酸種多士。。普寧豆醬蜆肉忌廉汁焗法國銀雪魚 ($168) - 銀雪魚肉有魚脂香,旁邊有很多蜆肉仔,醬汁未話好食到豆醬味,有點少膩。。忌廉腐乳醬帶子耳朵粉 ($108) - 耳朵粉好有咬口,內圓形外形鎖住忌廉腐乳汁,個汁辣辣地嘅腐乳味,唔會過濃或過鹹,帶子亦煎得外焦內嫩,整體非常惹味。。烤牛骨喇沙通粉 ($148) - 通粉有咬口,喇沙汁無想像中濃味,蝦肉爽口,好多香菇。烤牛骨髓上枱時仲嗞嗞聲,少少配埋通粉食更香口。。Rose Latte/ Dirty/ Herbal Espresso Tonic ($46/ $42/ $48)
《1st Floor》
南角姊妹店1st floor於九龍灣開了新店

2023-10-03 1149 瀏覽
南角團隊再次打造嘅最新Cafe同61E一樣、今次一樣用小店嘅座標/位置嚟命名因為喺商廈嘅1樓所以就叫First Floor 直接了當😄新店門口放咗長櫈、盤栽佈置帶啲郊外田園風🪴入面地方闊落、傢俱以木系為主🪑Menu主打Sour Dough 同 Pasta🍝好幾款菜式加咗本地品牌「大孖醬園」出品嘅醬料🥫辣醬、豆板醬、腐乳醬配西餐幾得意咁🌶️Menu另外仲有幾款創新菜式好似「豆豉鯪魚Caesar Salad」「八珍甜醋沙律碗」等🥗聽落去Fusion得嚟又好貼地、有誠意👍🏻🔖 烤牛骨髓喇沙通粉🍝平時西餐廳都少見有牛骨髓莫講話Cafe 🐮大家唔好誤會、佢係原支牛骨開邊上🦴唔係大家街邊食撈麵嗰啲配料喔😌牛骨上檯時比想像中「大支嘢」😳食落去滿口油香(怕油?咪玩啦😌食A5和牛嗰時唔聽你咁講嘅?)大蝦彈牙、超粗管通粉口感亦煙韌🦐少少辣好開胃🌶️如果再俾多少少汁就Perfect 喇😋🔖 Latte (upgrade)❣️不設加一👍🏻❣️小店平日有供應早餐🥓
南角團隊再次打造嘅最新Cafe
同61E一樣、今次一樣用小店嘅座標/位置嚟命名
因為喺商廈嘅1樓所以就叫First Floor
直接了當😄

新店門口放咗長櫈、盤栽佈置帶啲郊外田園風🪴
入面地方闊落、傢俱以木系為主🪑

Menu主打Sour Dough 同 Pasta🍝
好幾款菜式加咗本地品牌「大孖醬園」出品嘅醬料🥫
辣醬、豆板醬、腐乳醬配西餐幾得意咁🌶️
Menu另外仲有幾款創新菜式好似
「豆豉鯪魚Caesar Salad」「八珍甜醋沙律碗」等🥗
聽落去Fusion得嚟又好貼地、有誠意👍🏻

🔖 烤牛骨髓喇沙通粉🍝
平時西餐廳都少見有牛骨髓莫講話Cafe 🐮
大家唔好誤會、佢係原支牛骨開邊上🦴
唔係大家街邊食撈麵嗰啲配料喔😌
牛骨上檯時比想像中「大支嘢」😳
食落去滿口油香
(怕油?咪玩啦😌食A5和牛嗰時唔聽你咁講嘅?)
大蝦彈牙、超粗管通粉口感亦煙韌🦐
少少辣好開胃🌶️
如果再俾多少少汁就Perfect 喇😋

🔖 Latte (upgrade)

❣️不設加一👍🏻
❣️小店平日有供應早餐🥓