2019-06-01 223 瀏覽
🔥一粥麵 (藍田)藍田茶果嶺道88號麗港城商場1樓85-88號舖~~~上次吃完他們的福建炒飯配冬瓜盅 覺得性價比很高很驚艷 今天媽媽沒煮飯 又要自己吃 就再次買了冬瓜盅 不過這次配的是海鮮煎蛋餅 原本抱著嘗新東西的心情吃 結果確是令人失望的 冬瓜盅依然美味清甜 喝著很舒服 可是海鮮煎蛋卻烹調得非常一般 海鮮全是冰鮮的海鮮 毫無鮮味 而且冰鮮海鮮的份量還非常少 雞蛋炒得乾乾的 不嫩不滑 這個套餐還比上次的冬瓜盅配福建炒飯貴上幾元 真的沒有下次了!~~~推薦度:🔥(5🔥最高)
🔥一粥麵 (藍田)
藍田茶果嶺道88號麗港城商場1樓85-88號舖
~~~
推薦度:🔥(5🔥最高)
2019-05-29 101 瀏覽
🔥一粥麵 (藍田)藍田茶果嶺道88號麗港城商場1樓85-88號舖~~~冬瓜盅 -比想象中大超多的 中間餡料也很多 有蠔乾 素翅 海蝦 清清甜甜的 一人獨霸一個非常爽 不過如果再多兩個人也完全夠吃的 天氣熱了吃這個好舒服啊~福建炒飯 裡面有海蝦 冬菇 紅蘿蔔 肉粒等等 炒飯汁濃淡適中 但略嫌汁份量有點多 導致飯太濕 不過也有值得稱讚的地方 就是吃完沒有口渴的感覺 應該沒什麼味精啊~紅豆沙 比酒樓的紅豆沙沒那麼甜 質感很沙 是個不錯的飯後甜點~~~推薦度:🔥🔥🔥🔥(5🔥最高)
🔥一粥麵 (藍田)
藍田茶果嶺道88號麗港城商場1樓85-88號舖

~~~
推薦度:🔥🔥🔥🔥(5🔥最高)

2019-05-03 237 瀏覽
Alipay HK呢一排做咗好多推廣的優惠活動, 大部分的快餐連鎖店都有掃一掃QR code優惠。進了一粥麵,見到有2部自助點餐機。用支付寶apps掃了一掃優惠QR code,跟住選了 五香碎腩粒河粉配蔥花炸腸,我加8元要椰汁喳咋。 因為用了自助點餐機,送咗一杯熱鴛鴦。五香碎腩粒河粉, 牛腩粒好入味, 幾好食, 河粉一般。 蔥花炸腸不過不失。 至於喳咋食落有口感同埋都唔係太甜,算是ok.熱鴛鴦算係好飲, 通常一般就會在香港茶餐可以飲到, 還是香港其中一種特產飲品。下次再來食吓中菜套餐。
下次再來食吓中菜套餐。
五香碎腩河粉套餐
五香碎腩河粉套餐
2019-03-01 257 瀏覽
突然想起這裡,早前與友人來過一次這日又想吃粥,於是再來.柴魚豬骨粥及香茜魚粥早已吃過了,這天要了南瓜粥粥底是保持一貫的清甜。碗粥既顏色就好橙啦。但係唔覺有南瓜味道?豬骨斬得細細件的。以便顧客容易進食。豬骨帶點鹹鹹的。炒麵是非常的幼細,每條都是十分的柔軟。麵的鹹淡度適中,配料不算多。印象中只吃到蔥花,洋蔥及少量火腿絲等...要讚油份不會多但佢炒完後那味道依舊是溫柔無比。令我吃罷也不會有膩滯的感覺。友人點的餐蛋麵及咖啡一望落去碗麵感覺其貌不揚。一見隻蛋熟到過火。友人說不好吃!!!總結食物普通,每人要三十元落樓....感覺一粥麵而家真係愈黎愈貴....排隊購票等五分鐘,再等顯示又十分鐘。服務效率真慢,趕快食完立即上班!
突然想起這裡,早前與友人來過一次
這日又想吃粥,於是再來.
柴魚豬骨粥及香茜魚粥早已吃過了,
這天要了南瓜粥

粥底是保持一貫的清甜。
碗粥既顏色就好橙啦。
但係唔覺有南瓜味道?
豬骨斬得細細件的。
以便顧客容易進食。
豬骨帶點鹹鹹的。
炒麵是非常的幼細,每條都是十分的柔軟。
麵的鹹淡度適中,配料不算多。
印象中只吃到蔥花,洋蔥及少量火腿絲等...
要讚油份不會多
但佢炒完後那味道依舊是溫柔無比。
令我吃罷也不會有膩滯的感覺。
友人點的餐蛋麵及咖啡
一望落去碗麵感覺其貌不揚。

一見隻蛋熟到過火。友人說不好吃!!!
總結食物普通,每人要三十元落樓....

感覺一粥麵而家真係愈黎愈貴....
排隊購票等五分鐘,再等顯示又十分鐘。
服務效率真慢,趕快食完立即上班!
2018-11-04 350 瀏覽
這兩天胃口欠佳,想食一啲清清地嘅午餐,可讓腸胃休息一下, 行到麗港城商場,記得自己有儲起優惠券,就望下有咩啱食, 揀雲吞麵餐(有麵有菜$38元)。用埋優惠券,再用電子付款,最後只付$25元,果然係精明消费者😎。鮮蝦雲吞麵,有五粒鮮蝦雲吞,細細粒一口一粒,味道清清地,就算冇優惠都食得過,有就更加理想啦🤗!生菜配蠔油, 菜可以幫助消化,有助腸胃蠕動, 食多些菜對身體健康喔!

午餐
用餐優惠
優惠券
2018-06-16 775 瀏覽
有時想平平地,清清地,我都會去一粥麵。每隔一段時間都會更新餐牌~之前試咗黑醋豬軟骨烏冬,結論係食返廣東麵穩陣,日式唔好試!紫菜魚皮餃麵併雞翼唔記得$31/$32,有麵、雞翼同飲品,好豐富啦!抵食~勁多紫菜,完美覆蓋!食七分飽既份量,整體不俗,魚皮餃都ok~食飽仲可以坐下hea下打下機都無人趕~
有時想平平地,清清地,我都會去一粥麵。

每隔一段時間都會更新餐牌~
之前試咗黑醋豬軟骨烏冬,結論係食返廣東麵穩陣,日式唔好試!

紫菜魚皮餃麵併雞翼

紫菜魚皮餃麵併雞翼
唔記得$31/$32,有麵、雞翼同飲品,好豐富啦!抵食~
勁多紫菜,完美覆蓋!

食七分飽既份量,整體不俗,魚皮餃都ok~

食飽仲可以坐下hea下打下機都無人趕~
今天又要上堂。由於觀塘比較難找到有座位坐的食店,所以行遠一點到藍田附近。原本想吃特色菜色的餐廳早已滿座,而且還有很多人在門外等位。見「一粥麵」有位坐,於是入內點餐。服務員的待客的態度友善和有禮貌。我點了粟米魚塊飯及熱好立克。粟米魚塊飯有魚塊,粟米粒及白飯。賣相可以。份量也多。魚塊有六大件。軟腍腍的,好明顯不是新鮮炸起。估計是放在雪櫃一段時間,再取出來加熱。魚肉塊比較肥厚,仔細看內𥚃紋理分明。肉質嫩滑。不過,味道就淡了少少。白飯的有少許粗糙。不過,撈粟米玻璃獻汁就易入囗得多。熱好立克,好立克及淡奶味兩者都重,香濃嫩滑。味道又甜甜地,好好味。總括而言,粟米魚塊飯的口感及味道稍為遜色。這個價錢享受以上質素的食物是勉強可以的。

栗米魚塊飯及熱好立克

題外話/補充資料: 粟米魚塊飯要注意烹煮的方法。例如重新翻炸魚塊和落適量的調味料等等。
2018-03-22
2018-03-20 511 瀏覽
黃氏力牆其實我想係呢一度打邊爐好耐啦,今日終於有機會!我叫左兩個一模一樣嘅火鍋餐,真係估佢唔到,我覺得$78有咁嘅質素唔錯架!如果大家有去開連鎖快餐店打邊爐的話,相比之下我會寧願選擇去呢一度打邊爐!點解咁講?大家一睇圖就知啦,佢有兩塊都幾厚嘅石斑再加一隻蝦俾你係啲粥底上邊蒸,啲魚同埋啲蝦都算係新鮮!爽口彈牙,沒有霉爛的感覺!牛肉就有五片,另外同出邊打邊爐唔同嘅,除咗佢係用粥底做火鍋湯底,佢仲有兩塊豬潤及油炸鬼,都幾過癮!另外我想講佢果兩粒雲吞都幾好食,其他配料都非常之新鮮!最重要嘅係佢所有嘅材料我都可以食晒,沒有浪費!其他某啲出面嘅火鍋餐有部份嘅配料係我覺得好難食要放棄唔食,但係呢度呢係冇嘅!不過佢個餐係唔包飲品,但我覺得我會再度來打邊爐!份量啱啱好又夠新鮮!用粥底嚟打邊爐,煮出來的烏冬特別滑,正!
2018-02-02 445 瀏覽
Lunch如果想食得冇咁heavy同平d, 我通常都會去麗港城lee間一粥麵,一黎人唔太多,二黎就真係好平!好似今次既雲吞麵餐咁都只係$35,平到喊講返佢個雲吞麵,有大約4粒雲吞,幾驚訝麵好彈牙,但我就覺得雲吞就偏咸左小小,但都仲接受。仲有碟蠔油生菜,唔會好老,lee個價錢黎講好超值,唔可以要求太多,其實佢d粥都好好食,有時想清下腸胃,減下肥都係個好好既選擇🤣🤣🤣🤣下次再介紹埋佢d粥比大家,
2017-10-11 857 瀏覽
今日近近地係屋企附近食,依間快餐店啲嘢凊清地,都係近排嘅最愛,今日試吓食依個餐!以為自己食得晒,結果都係食剩一大半,唔會浪費食物嘅,打包,外賣盒不另收費!讚!砂鍋雲吞花膠雞湯加個上海豬扒再一碗白飯,一杯茶雲吞我冇數喎但係最少有四粒,一隻燒春雞size 嘅雞, 有4,5片花膠,個湯唔錯!我食晒其實食完都好飽啊!所以呢嗰個豬扒我就食咗一塊,冇喳,好味老老實實$70想點啊!我覺得兩個人食就飽啦!我朋友就order 咗粥一個腸粉一疊油炸鬼我朋友話個油炸鬼好好味!下次要試吓啦
砂鍋雲吞花膠雞湯加個上海豬扒再一碗白飯,一杯茶
其實食完都好飽啊!
所以呢嗰個豬扒我就食咗一塊,冇喳,好味
老老實實$70想點啊!我覺得兩個人食就飽啦!

我朋友就order 咗粥一個腸粉一疊油炸鬼
我朋友話個油炸鬼好好味!下次要試吓啦
2017-09-14 499 瀏覽
一個人趕住食個晚餐又上路... 諗住食個頹飯算...點知見呢間快餐店有位,價位又低,就快快落單,食個麵算叫咗魚腐麵,加$7有碟油菜,咁抵梗係加啦!可能本來就無咩期望,拎餐時真係幾驚喜... 食物: $30碗麵,有咁多餸,抵啦! 有成6件魚腐! 食落都爽口彈牙,不錯的。但奇在...與我認知的魚腐有出入... 外型似炸過的魚片,食落唔係軟淋淋,係彈牙既... 係咪俾錯魚片我呀? 不過我都幾鍾意食,唔理lu仲有個生菜,嘩...多到俾咗半個我咁... 啱晒我菜菜子!! 食落唔係普通水碌,係真係上湯浸菜喎! 有湯味又唔油膩,健康之選,讚! 環境:唔算好大,平日7pm幾食飯時間,都7成滿,也不難找位置。環境幾乾淨。服務:整體服務都友善,出菜收碟也是正常速度,個抹枱就未夠細心,枱邊有些食物醬汁...我不小心弄髒了

叫咗魚腐麵,加$7有碟油菜,咁抵梗係加啦!
可能本來就無咩期望,拎餐時真係幾驚喜...

食物:
$30碗麵,有咁多餸,抵啦!

環境:
唔算好大,平日7pm幾食飯時間,都
7成滿,也不難找位置。環境幾乾淨。

服務:
2017-04-04 704 瀏覽
懶得煮飯,就同媽咪落樓下搵啲嘢食。見到一粥麵有一個晚市套餐好似好抵食,就叫左一個share啦呢度咁多嘢食都係$69咋,有一鍋花膠雲吞雞湯、冰梅骨、白飯同一杯熱茶。雞湯好大碗,有全隻雞,都幾多肉,有兩三個花膠,仲有四粒雲吞,足料。雞湯幾香,味道唔錯。冰梅骨炸得幾酥脆,而且仲有啲蜜桃醬,酸酸甜甜幾開胃。我同媽咪兩個人食份量岩岩好,抵食!

冰梅骨炸得幾酥脆,而且仲有啲蜜桃醬,酸酸甜甜幾開胃。
我同媽咪兩個人食份量岩岩好,抵食!
2017-03-29 306 瀏覽
放咗學夜晚自己一個食飯,就求其入咗一粥麵食,個人好鍾意食牛腩,所以就叫咗個牛腩撈麵。份量都幾大,牛腩幾濃味,不過肉質太韌,好難咬得開。撈麵撈左d牛腩汁,唔會話好濃,清清地唔錯,仲有啲白蘿蔔食下,幾清甜,收貨啦
2017-03-26 511 瀏覽
今日去麗港城探老豆, 老豆約我一齊去食一粥麵,咁咪去下囉...呢間分店都幾乾淨,排隊嘅人亦都唔多,所以坐得算係好舒服。兩父子一人一碗麵偈下計都幾舒服, 上次我食過呢度嘅乾炒牛河, 價錢比茶餐廳低,炒得唔係好多油, 河粉亦都冇炒到散曬,屬於水準之上。 不過最後我哋都係決定叫外賣,因為老豆要返屋企睇馬仔...今日我就叫咗個墨魚片頭加崩沙腩撈麵, 頭抽撈麵都夠味所以ok !同埋以往的連鎖快餐店好難叫到呢啲撈麵,呢個算係我喜歡的款式之一!!至於老豆叫咗個豬潤米粉, 都唔差不過豬潤粥好食啲。 我哋叫埋碟油菜簡簡單單又一餐兩父子傾下計冇所謂啦……
呢間分店都幾乾淨,排隊嘅人亦都唔多,所以坐得算係好舒服。
2017-03-26
10 分鐘 (堂食)
2017-03-26 333 瀏覽
今日無咩胃口,就諗住食粥暖下個肚!去到見到個Menu有莞茜魚粒粥,就想試下,由於本人非常鍾意莞茜做調味料嘅味道😍但因為我唔食蔥,落單時就無叫走菁,怕走埋莞茜,所以就淨係叫走蔥!唔知係咪因為中午時段較忙,易出錯,cashier寫手單俾我,要攞飛去櫃面等叫號亦因為我係手寫單,電腦無顯示,所以櫃面要叫飛做單,我聽到佢叫“莞茜魚粒、走蔥”但做單嗰個就話,即係淨魚?我即刻上前話唔係,淨係走蔥、要莞茜⋯⋯點知佢竟然話“無嘅喎,係溝埋一齊嘅!”😨即迫我要蔥,我真係覺得咁點解menu要有個莞茜魚粒粥?不如係莞茜蔥魚粒粥啦⋯⋯😒跟住我照要淨魚粥,再問佢攞莞茜蔥,諗住自己分返開啲莞茜蔥,點知⋯⋯俾得下圖個大兜裝住嗰少少😤強烈要求分店將莞茜同蔥分返開放,因真係有人唔食莞茜食蔥、食蔥唔食莞茜嘅⋯⋯另外魚粒粥入面係成舊魚,生滾粥亦無味
今日無咩胃口,就諗住食粥暖下個肚!
另外魚粒粥入面係成舊魚,生滾粥亦無味
莞茜魚粒粥
2017-03-26
10 分鐘 (外賣自取)