2020-04-14 32 瀏覽
疫情因素原因都無得食甜品一段時間,平時啲糖水舖都係舖頭入面都好高風險,但又食去食下甜品,就決定去一糖因為舖頭出面都有好大地方可以用。收工約埋4個人一齊去,晚飯都唔食就直接去食可以試多幾款甜品。去到當然係坐出面啦,睇定叫先叫左啲小食打打底先,有腸粉夠滑又多醬、燒賣、陳皮魚蛋、雞尖$20但份量都好多幾抵食辣辣的幾好。因為我都幾鐘意食榴槤所以叫左兩款榴槤甜品。榴槤心太軟 好少地方有得食,多數都係朱古力心太軟,一切開好多榴槤漿流出黎充滿哂陣陣榴連香味,食落都好濃榴槤味。榴槤奶凍榴槤蓉加奶凍,真係用榴槤肉打成蓉出黎,而家啲榴槤都好貴自己都唔捨得買黎食,所以去甜品舖食都食返榴槤既甜品滿足一下。另外再叫左一個百利甜酒窩夫黎食,窩夫外脆內軟仲要係即叫即整,加埋baileys味既Cream都幾好味,唔會好似只係得cream 食落咁肥膩。整體都唔錯,每次食甜品都好開心,下次再唔食晚餐甜品當飯食,正呀!

2020-04-06
  • 榴槤心太軟
  • 蒜香香辣雞翼尖
2020-04-13 34 瀏覽
要問天水圍最出名高質既糖水鋪,應該都會答你一糖呢日同朋友去左一糖食糖水小聚一番,由西鐵站行過去五分鐘就到,唔難搵我地因為冇食晚餐,所以叫多少少小食首先叫左碟腸粉 加燒賣魚蛋份量都幾多,麻醬同甜醬都會比足你,腸粉夠滑,燒賣魚蛋都幾大粒另外叫左個蒜香香辣雞翼尖,味道同YL某間鋪唔同,但都好夠蒜香同辣味,都幾滿意甜品方面,我地叫左個抹茶麻薯窩夫配朱古力雪糕同一份蕉脆森林抹茶麻薯窩夫有4大塊,配以抹茶cream同蜜紅豆,窩夫中間真係有麻薯,少少煙un,窩夫上面都灑左少許抹茶粉同糖霜,除左賣相好睇,同埋d配料一齊食口感十足因為辣尖真係幾辣,所以叫份蕉脆森林平衡下蕉脆森林其實就係一款朱古力沙冰,上面灑上華田脆脆粉,提升左口感層次。配料有香蕉、綿花糖粒同朱古力漿,可以跟據自己喜好落幾多就幾多,朱古力漿令到沙冰朱古力更濃,但落哂會好糖,最好逐d食逐d落就唔驚一次過重手左
要問天水圍最出名高質既糖水鋪,應該都會答你一糖

我地因為冇食晚餐,所以叫多少少小食

首先叫左碟腸粉 加燒賣魚蛋

甜品方面,我地叫左個抹茶麻薯窩夫配朱古力雪糕同一份蕉脆森林

因為辣尖真係幾辣,所以叫份蕉脆森林平衡下

👫女人有兩個胃,食完正餐緊係要食埋甜品啦😍 呢間位於天水圍西鐵站附近嘅甜品鋪睇落好似好難搵,其實從西鐵站落車沿途都有店家嘅旗仔指示🤘🏻 露天停車場直入就係㗎啦,門口仲有鯉魚壁畫,小平房設計,同埋室外同室內都設有雅座㗎😋一一一一一一一一一一一一一一#榴槤心太軟 <$58>到咗榴槤當做嘅季節啦,一定要瘋狂食榴槤🙈一望到有心太軟就即嗌🤤賣相唔錯,聞落有陣陣嘅榴槤香❤️除左有主打心太軟外,仲有雜果同一球雪糕🍦 口味可以自選㗎😳切開心太軟,雖然無爆漿,但都見到流心嘅效果,外皮少脆食落又唔太乾☺️仲有好濃郁嘅榴槤香,入面嘅漿好似食緊拖肥糖咁😆整體嚟講甜得嚟又唔會好膩,三兩下就KO曬😋鍾意食榴槤嘅朋友仔不妨試下💓.#榴槤皇子 <$60>椰皇內有啖啖嘅榴槤果肉同燉奶🌈味道清甜又帶榴槤嘅濃香,口感同味道異相地夾💕西米令成個口感更添層次感😚食完燉奶同榴槤肉,一定要食埋椰皇嘅椰子肉,夠曬香甜😝.#焦糖布甸牛奶冰 <$65>牛奶冰就算唔落糖漿都好夠味,口感軟綿綿入口即化😳焦糖布甸加埋牛奶冰一齊食係另一番感覺🍮不過整體嚟講偏甜,食咗兩啖就好漏,可能唔落糖漿會更好🤔一一
👫

一一一一一一一一一一一一一一
#榴槤心太軟 <$58>
到咗榴槤當做嘅季節啦,一定要瘋狂食榴槤🙈
一望到有心太軟就即嗌🤤
賣相唔錯,聞落有陣陣嘅榴槤香❤️
除左有主打心太軟外,仲有雜果同一球雪糕🍦 口味可以自選㗎😳

仲有好濃郁嘅榴槤香,入面嘅漿好似食緊拖肥糖咁😆
整體嚟講甜得嚟又唔會好膩,三兩下就KO曬😋
鍾意食榴槤嘅朋友仔不妨試下💓

#榴槤皇子 <$60>
椰皇內有啖啖嘅榴槤果肉同燉奶🌈
味道清甜又帶榴槤嘅濃香,口感同味道異相地夾💕
西米令成個口感更添層次感😚
食完燉奶同榴槤肉,一定要食埋椰皇嘅椰子肉,夠曬香甜😝

#焦糖布甸牛奶冰 <$65>
牛奶冰就算唔落糖漿都好夠味,口感軟綿綿入口即化😳
焦糖布甸加埋牛奶冰一齊食係另一番感覺🍮
不過整體嚟講偏甜,食咗兩啖就好漏,可能唔落糖漿會更好🤔

一一一一一一一一一一一一一一
👾驚喜指數:❗️❗️❗️
🔙翻撻指數:❗️❗️❗️❗️
(5個❗️最高)
2020-04-09 45 瀏覽
想吃一吃甜品,又想去散下心,於是去了天水圍西鐵站位於屏欣的甜品店。甜品店位於較郊野的停車場內,很貼近大自然。.🔥鮮芒果腸粉好特別,是必點之一!Yes 腸粉都可以是甜品!腸粉包著的是芒果果肉,腸粉皮當然不是麵粉的那一種,而是很有椰香味,質感似啫喱有咬口的。今次食腸粉就不用加豉油,而是加上芒果汁。整個甜品十分有趣有Cross Over的感覺,既豉油腸粉的賣相又是香濃的芒果甜品。一共有三條切開一半可以給六個人吃。.🔥紫薯窩夫🧇綠茶雪糕窩夫果然是招牌,外脆卜卜,又不會太硬,香脆軟熟。入面放有不少紫薯,滿口薯薯好幸福呀!賣相都好好,有紫薯薯蓉。一共有4塊窩夫,食完都可以當一個晚餐了。另外還附送一個雪糕球,有不同口味可以選擇,綠茶味就很香濃抹茶的味道,我就把它用來沾窩夫食,更加好味。.🔥鮮雜果奶凍如果怕肥,但又想食甜品,this is a good choice!因為新鮮生果好多,當食生果杯。另外也有奶凍及麻薯,都不會太甜,整杯食晒都好輕盈。.🔥榴槤皇子必食之一!原隻椰皇上,入面的燉奶好香滑,加上上面的榴槤蓉,好正。食完之後還可以刮椰肉來食,豐富!.🔥蜂蜜菠蘿梳打梳打原瓶上,refreshing~

甜品店位於較郊野的停車場內,很貼近大自然。
🔥鮮芒果腸粉
好特別,是必點之一!

🔥紫薯窩夫🧇綠茶雪糕

🔥鮮雜果奶凍

🔥榴槤皇子

🔥蜂蜜菠蘿梳打
梳打原瓶上,refreshing~

甜品店都是有幾個年輕人打理的,你們要加油努力!
2020-04-08 313 瀏覽
最近天氣不停下雨🌧️,使人感到鬱悶,情緒低落,所以想起吃甜品使人有一種幸幸福感,而且已經很久沒有出外吃,更加想放肆一次!這次來到妹妹經常去的天水圍甜品店,因為價錢實在,質素不差,不怕吃到「荷包」穿袋。最厲害是甜品店竟然有鹹的小食,可以中和甜味,真是聰明的做法。咖喱魚蛋$8及腸粉4條$10這個價錢真是好抵食,醬料好像不用錢而淋上,魚蛋比較實淨較小,腸粉滑而份量足,是吃甜品前的墊胃「前菜」!蒜香香辣雞翼尖$20這是必食推介,我妹妹自己一個人就可以吃完,每次她來必點一份,因為夠辣和蒜香味重,如果可以轉單骨雞翼就更好!楊枝甘露$33、燉蛋$32我覺得這兩款甜品的質素較普通,味道跟大眾的甜品店差不多,可叫可不叫。榴槤皇子$60、榴槤心太軟$58如果你是一個榴槤迷,這兩款甜品值得一試。首先不多店會整榴槤心太軟,而且是整得好吃!其次是榴槤香味比冷食更濃烈,所以一定要趁上碟時熱辣辣切開,一切開心太軟,流出的榴槤醬好像朱古醬般稠些,好有飽感。榴槤的味道完全蓋過了其他味道,所以我覺得配上雪糕有點多餘,只是忌廉配上榴槤醬已經令人好滿足。而榴槤皇子是燉蛋白加上榴槤肉,再淋上椰汁,簡直是完美配合。我吃完這兩款甜品

咖喱魚蛋$8及腸粉4條$10

蒜香香辣雞翼尖$20

楊枝甘露$33、燉蛋$32

榴槤皇子$60、榴槤心太軟$58

我吃完這兩款甜品後立刻有飽滯感,可見是下足重料,令我回味無窮!值得再吃!
蒜香香辣雞翼尖
榴槤皇子
榴槤心太軟
楊枝甘露
2020-04-07 39 瀏覽
一糖 依間一食再食,因為門口有個大空地所以好多車友黎食,價錢合理 綠茶心太軟紅豆配綠茶雪糕  心太軟是人見人愛的甜品,上次食bailey’s今次已經無了,今次就叫綠茶味道,蛋糕濕潤,內裡流出的綠茶,味道帶少少苦,配上幼滑的綠茶忌廉,伴碟有甜甜紅豆及清新的綠茶雪糕,小編最喜歡雪糕🍦 鮮雜果蛋撻配紅棗茶定食 依個係小編推薦,上次已經介紹過,撻好有芝士香味,記得黎到要叫👍🏻👍🏻 芒果腸粉 上台勁多芒果汁,腸粉皮做得好薄,應該係椰奶外層,粉皮滑溜👍🏻👍🏻下次黎又有必叫啦🤣🤣芒果果肉甜不帶酸
一糖
2020-03-28 88 瀏覽
今日就去完屏山,順便去朋友推介的甜品店搵食,係天水圍西鐵站E出口,向左行一陣就到,都好易搵,如果揸車都好方便,有大大個停車場。店鋪門口有一大幅壁畫,有點日本風格。見到份menu靚到呢!忍唔住點了兩款窩夫生磨芝麻窩夫($62)啖啖芝麻香味,好特別,外脆內軟,配上棉花糖增加層次感。蘋果🍎玉桂窩夫($60)賣相勁靚,玉桂味的醬蘋果粒酸酸甜甜,仲有脆脆玉米片,配搭好有創意,窩夫有麻薯夾心,超好味!宇治抹茶巴菲杯($48)大大粒日本紅豆,甜度剛剛好,配上濃濃綠茶雪糕,正!蒜香雞翅尖($20)雖然係甜品店,估唔到雞翅尖十分有驚喜,少少辣,整得好入味,十分推介,必點!香滑腸粉($10)麻醬係自家製作,好香花生味。下次再來要試埋其它糖水。

店鋪門口有一大幅壁畫,有點日本風格。

見到份menu靚到呢!忍唔住點了兩款窩夫

生磨芝麻窩夫($62)

啖啖芝麻香味,好特別,外脆內軟,配上棉花糖增加層次感。

蘋果🍎玉桂窩夫($60)

宇治抹茶巴菲杯($48)

大大粒日本紅豆,甜度剛剛好,配上濃濃綠茶雪糕,正!

蒜香雞翅尖($20)

香滑腸粉($10)

麻醬係自家製作,好香花生味。

下次再來要試埋其它糖水

2020-03-27 61 瀏覽
我朋友說帶我去天水圍一個很隱蔽的甜品店,這個是在近郊邊的一個停車場上,很有遠離繁囂的感覺。.芒果小丸子份量都好足,有不少小丸子及芒果粒。加上芒果汁濃郁,每一口都充滿滋味!.焦糖燉蛋非常creamy,燉蛋內是呈奶黃色的,充滿蛋香及奶油香。.香滑腸粉、魚肉燒賣、魚蛋、腸仔每款都是$8-$10,如果好似我這樣,四款都叫齊基本上可以當一個晚餐,總共都只是30幾元,其實都尚算抵食。.菊花蜜糖花茶見到茶包是用某T字名品牌,上面又有好幾粒菊花,充滿清香的菊花味。蜜糖是另上的,所以甜度可以亦完全由自己控制。.桃膠皇燉蛋白(熱)十分驚喜,桃膠滿滿的灑在表面,已下面是很豐盈又滋潤的燉蛋白!蛋白很細嫩,有很香的的椰子及蛋白味,甜品中的補品!

芒果小丸子
份量都好足,有不少小丸子及芒果粒。
加上芒果汁濃郁,每一口都充滿滋味!

焦糖燉蛋
非常creamy,燉蛋內是呈奶黃色的,充滿蛋香及奶油香。

香滑腸粉、魚肉燒賣、魚蛋、腸仔

菊花蜜糖花茶

桃膠皇燉蛋白(熱)
蛋白很細嫩,有很香的的椰子及蛋白味,甜品中的補品!
2020-03-27 45 瀏覽
一糖今次搵食搵到天水圍,朋友介紹西鐵站附近就有間隱世甜品鋪,就算揸車黎都唔使擔心冇位泊, 石灰色外牆非常調和,寧靜舒適。不消一會已坐滿客人,綠茶味心太軟賣相擺盤精緻,綠茶味係咁湧出黎,勢不可擋,流心度令人滿意。所以大家真係唔好早切開哂,而則邊仲有雪糕、生果同忌廉添, 入面啲伴碟嘅鮮雜果份量唔少,睇落幾豐富。白桃梳打食完咁多甜品,都應該要飲返杯,白桃梳打唔會太甜,白桃汁、乳酸、梳打水,分開三款上枱,自己調教味道估唔到白桃配活乳酸又幾平衡。鮮雜果蛋撻配薑茶定食超推薦,撻好有芝士香味中間餡夠曬熱,濃厚芝士蛋撻酥皮香脆,食完唔會濟。撻皮咬落鬆化,芝士撻咬落是有流心的,食完會再想食,紅棗茶是用紅棗醬開的,味道濃得來又不過甜。配生果一齊食,夠fresh,真材實料
一糖

綠茶味心太軟

白桃梳打

鮮雜果蛋撻配薑茶定食

2020-03-26 42 瀏覽
今日去完天水圍濕地公園 朋友話帶我去食隱世甜品 經過天水圍站下面個聚星樓一直在行 竟然有間裝修非常日本風格嘅甜品店一糖 下午茶時間嚟到竟然都好多學生哥幫襯 睇嚟有驚喜榴槤心太軟 依家並非榴槤當造季節但一直心思思都好想食榴槤 呢個心太軟出爐已經聞到好香榴槤味同埋牛油香味 一切開充滿榴槤香氣嘅流心即刻湧出嚟 榴槤味而且唔會假不過略嫌太甜 配埋蛋糕一齊食反而啱啱好 Baileys百利甜酒窩夫 窩夫份量好巨型兩個人食就啱啱好 外皮香脆入面軟糯 配埋 creamy嘅baileys味忌廉 清新唔油膩而且冇食蛋糕咁有罪惡感 揀咗綠茶雪糕正常發揮我至愛嘅香蕉朱古力奶昔 香蕉味濃而且唔會搶咗朱古力未做得唔錯

下午茶時間嚟到竟然都好多學生哥幫襯 睇嚟有驚喜

係呢個時候,想出街食下野都要揀啲空間感比較大嘅地方,啱啱佢去朋友屋企附近,知道呢間甜品已經好耐都未試過,既然佢可以坐外面空間感大啲,同隔離嘅人距離遠啲,都不失為一個好嘅地方。一打開餐牌見到珍珠奶茶窩夫,已經諗都唔諗就叫咗。超級欣賞佢打起嘅珍珠奶茶泡泡mousse,非常龍嘅奶茶味,而佢啲珍珠亦都唔會過甜,我和副本睇對面有少少麻薯嘅煙銀感覺,外面好趣,一個人食晒成個都唔會好飽,算係近來食過幾高分嘅窩夫。既然叫咗個窩夫就再揀咗一個比較溫和嘅椰皇桃膠燉奶。燉奶就當然要叫熱㗎啦,佢啲桃膠非常真材實料勁多,相信應該冇乜加糖所以食落去都幾舒服,奶都好呀,最緊要係成個椰皇上影相真係好靚。

珍珠奶茶窩夫

既然叫咗個窩夫就再揀咗一個比較溫和嘅椰皇桃膠燉奶。
桃膠椰皇

宵夜
珍珠奶茶窩夫
桃膠椰皇
2020-03-25 33 瀏覽
今日就同朋友去屯門市廣場行下,之後朋友就帶左我去天水圍附近食甜品,甜品店地點都好隱蔽,係停車場裏面,少d眼力都搵唔到甜品店地方都好大,可以坐裏面/出面,雖然地點隱蔽,但都見好多一家大細黎食Bailey's心太軟$58味道同朱古力差不多,有流心感覺焦糖燉蛋$32燉蛋比較結實,食落有質感綠茶牛奶冰加鮮雜果$72味道唔會太甜,加上紅豆,就好似食緊紅豆冰咁,仲有丸子(有嚼口),多款配料,食落唔會覺得單調魚蛋要咖哩汁$8(9粒)咖哩汁配魚蛋一定係絕配,唔會太辣,唔食辣既朋友都可以食到蒜香香辣雞翼尖$20雞翼尖整得好入味,每一隻都充滿香蒜味,有小許辣,食到唔停得口,非常惹味菠蘿沙冰$38菠蘿冰飲落冰凍加酸酸甜甜,非常解渴,三色Q果,好似食緊啫喱咁,又Q又彈荔枝沙冰$38有大大粒荔枝仲要係冇核,成粒食超甜同多汁,沙冰飲落爽口清甜
今日就同朋友去屯門市廣場行下,之後朋友就帶左我去天水圍附近食甜品甜品店地點都好隱蔽,係停車場裏面,少d眼力都搵唔到

Bailey's心太軟$58

味道同朱古力差不多,有流心感覺

焦糖燉蛋$32
燉蛋比較結實,食落有質感

綠茶牛奶冰加鮮雜果$72

魚蛋要咖哩汁$8(9粒)
咖哩汁配魚蛋一定係絕配,唔會太辣,唔食辣既朋友都可以食到

蒜香香辣雞翼尖$20

菠蘿沙冰$38

荔枝沙冰$38
有大大粒荔枝仲要係冇核,成粒食超甜同多汁,沙冰飲落爽口清甜

2020-03-24 39 瀏覽
這間位於天水圍西鐵站旁邊甜品店,落車行過去只需10分鐘的時間,非常方便!行過去感受到大自然的感覺,非常之正!至於食物方面非常有特色!又創新都好吸引!我叫咗幾款甜品:百利甜酒朱古力窩夫(朱夫)曲奇雪糕,賣相真係好吸引!窩夫軟綿綿,甜品面上面舖咗軟朱古力,食入口好幼滑好正!加埋D窩夫一齊食,停唔到口!朱古力心太軟配雪糕!心太軟加埋其它材料,配搭埋其它材料,賣相好吸引!心太軟切開朱古力隨即流出來非常吸引!食入口唔算太甜!外層軟綿綿!內層食入口味道好適中,加埋D忌廉雪糕,生果非常之唔錯!桃膠椰皇燉蛋白!椰汁味好香!桃膠又養顏滋潤!蛋白潤滑皮膚!又唔會好甜又有營養,真係好正!焦糖燉蛋味道恰恰好,又唔會好甜,焦糖又脆好好味小小甜!蛋味好香濃真的好味!至於價錢方面都唔算貴!同其它甜品店價錢差唔多。
至於食物方面非常有特色!又創新都好吸引!
我叫咗幾款甜品:
朱古力心太軟配雪糕!心太
至於價錢方面都唔算貴!同其它甜品店價錢差唔多。
2020-03-24 41 瀏覽
這家位於天水圍西鐵站附近的甜品店終於去食東西😆看過朋友介紹這裡的甜品 而價錢不算太貴所以去吃吃去到的時間未算太多人 而且看到不停出外賣挻受歡迎💥百利甜酒朱古力窩夫 HKD$55 ,這個甜品的賣相很美,用來打於確實不錯。百利甜酒味道很香,食上來不太膩,窩夫口感鬆軟挻不錯。💥朱古力心太軟配芒果雪糕 HKD$50,這個甜品很喜歡吃,拍了照片後切開仍然流心的。味道不會很甜,還有水果拌著可以中和甜味。💥熱桃膠椰皇燉蛋白 HKD$56 ,這個可以選擇凍/熱,靜靜較喜歡吃熱的。熱辣辣的感覺很棒,味道不太甜,蛋白很滑身,還有美容佳品桃膠牌材料很豐富。💥焦糖燉蛋 HKD$32,由細到大也很喜歡吃的甜品之一,面頭鋪滿被火燒過的焦糖,感覺像鎬玻璃的感覺。底層的燉蛋做到很滑身,很快被吃光了。小店甜品份量挻大份,價錢可以接受的。甜品可以與朋友一起分享來吃,又可以打打於談心挻不錯呢。

這家位於天水圍西鐵站附近的甜品店終於去食東西😆
看過朋友介紹這裡的甜品 而價錢不算太貴所以去吃吃
去到的時間未算太多人 而且看到不停出外賣挻受歡迎

2020-03-20
15 分鐘 (堂食)
2020-03-20 36 瀏覽
終於收工,要去食宵夜,女人係有兩個胃既,食甜品無難度。好,坐低睇吓有咩好食先。桃膠椰皇燉蛋白,好多桃膠,蛋白好滑,呢個甜品要熱先夠好食,個燉蛋白係爆熱,正!抹茶麻薯窩夫,外脆內院嘅窩夫,裏面夾着煙煙韌韌嘅麻薯,係幸福嘅味道,仲可以配一球雪糕。Bailey’s 心太軟,特色除咗係上面多個cream之外,切開裏面嘅朱古力流出嚟,又好味又邪惡!食完甜嘢,又想食啲鹹嘢,呢度仲有小食,辣辣雞翼尖好夠辣。食完甜品今晚可以好好地瞓。
終於收工,要去食宵夜,女人係有兩個胃既,食甜品無難度。

好,坐低睇吓有咩好食先。