2024-07-05 66 瀏覽
粉圓鮮奶茶 (M) $35。茶味唔夠濃,珍珠較細粒,如春水堂的珍珠差唔多細粒,但唔夠煙韌彈牙,質感有D似西米,唔好當食珍珠,當西米露會開心D不過一芳個名都寫明水果茶,可能㨂水果茶比較好。
呢日同朋友喺太古一帶行街行咗好耐,一路行一路傾湊女經傾到口水都乾埋😅😅😅但朋友話唔係好口渴🤦🏻‍♀️所以就費事特登搵個地方坐低飲野啦,醒起太古城中心有間一芳,就行過嚟買杯野飲啦☺️芒果水果茶內有百香果,香橙🍊和蘋果🍎等水果,初初以為有埋芒果所以先揀芒果水果茶,原來係芒果味嘅水果茶😂😂😂記得早排飲過嘅一芳水果茶飲落清新解渴嘅而呢杯芒果水果茶芒果味偏甜完全蓋過咗茶味,不過整體飲落都幾好味嘅,只係唔夠解渴😅

記得早排飲過嘅一芳水果茶飲落清新解渴嘅
2024-05-03
2022-10-12 734 瀏覽
星期一至五9:00pm關門,店員就至少8:30pm開始玩手機,又話生果賣曬,完全唔憂做!8:45pm已經落閘,不如直接收8:45pm啦!莫非依啲係一芳嘅待客之道?

8:45pm已經落閘,不如直接收8:45pm啦!

莫非依啲係一芳嘅待客之道?

2022-01-19 856 瀏覽
一芳台灣水果茶說到最經典的當然是水果茶,就水果茶中會有果肉,喝茶之餘也能吃上水果!除卻水果茶這款招牌飲品,他們還有鮮奶茶、甘蔗、古早味系列等剛好有天逛太古城中心時看到這間店又人不多便打算試試。✦ 甘蔗鮮奶 ($30/L) - 暫時我只見過一芳台灣水果茶有買這個!這款可以選甜度,其實就是甘蔗汁與鮮奶的比例吧我這杯是微糖 (30%),喝起來不會過甜,但也不失甘蔗的甜味!融合了甘蔗香與牛奶的濃郁,口味很獨特的喔
一芳台灣水果茶說到最經典的當然是水果茶,
就水果茶中會有果肉,喝茶之餘也能吃上水果!
除卻水果茶這款招牌飲品,他們還有鮮奶茶、甘蔗、古早味系列等
剛好有天逛太古城中心時看到這間店又人不多便打算試試。

甘蔗鮮奶 ($30/L)
暫時我只見過一芳台灣水果茶有買這個!
這款可以選甜度,其實就是甘蔗汁與鮮奶的比例吧
融合了甘蔗香與牛奶的濃郁,口味很獨特的喔
甘蔗鮮奶 (L)
2022-01-15
5 分鐘 (外賣自取)
$30 (其他)
2021-12-19 396 瀏覽
行太古商場行到口渴,去買杯茶飲,原本諗住照舊黑糖珍珠奶茶,可惜太夜去到已經賣曬珍珠。唯有睇下menu,發掘下d平時未必會叫既茶飲。見到甘蔗青茶都幾特別,去開其他茶飲店,都唔覺有甘蔗系列,於是決定試下。飲落果然有驚喜,我平時唔鍾意叫純茶主要係覺得飲完一啖後有d澀味,甘蔗既清甜完全解決左依個問題。一入口先有綠茶既茶味,然後就係甘蔗既清甜,兩者出乎意料地夾。另外一點值得講既就係店鋪既位置,係正溜冰場隔離,行街行到累可以邊睇人溜冰,邊嘆茶飲休息下。
2021-12-19
10 分鐘 (堂食)
  • 甘蔗青茶
炎炎夏日 最鍾意就係飲番杯手搖每次👧🏻同朋友出街 有個朋友次次都話要買 (所以肥係有原因嘅😉)水果茶嘅感覺比人嘅感覺更健康 同埋無咁膩嘅不得不提呢間嘅水果茶 真係成日都飲👧🏻 #feiching_foodie手搖👦🏻🌟一芳水果茶呢間水果茶唔會話好甜 杯入面杯裡水果較多 加埋茶底飲落幾清新 唔錯唔錯但如果同之前我地介紹個間比較 👧🏻偏向鍾意個間多d 但呢間就分店比較多更加方便📌一芳台灣水果茶沙田沙田正街18號新城市廣場1樓158號舖🚇 港鐵沙田站 A3 出口📌一芳台灣水果茶 香港仔田灣街17號田灣商場地下G03A號舖📌一芳台灣水果茶 黃大仙龍翔道136號黃大仙中心北館地下G05A及G05B號舖🚇 黃大仙龍翔道136號黃大仙中心北館地下G05A及G05B號舖📌一芳台灣水果茶 屯門屯隆街3號屯門市廣場一期3樓3219-3221號舖🚇 港鐵屯門站 B 出口📌一芳台灣水果茶 尖沙咀加連威老道100號港晶中心地下58號鋪🚇 港鐵紅磡站 D1 出口📌一芳台灣水果茶 灣仔軒尼詩道292號地舖🚇 港鐵灣仔站 A5 出口, 步行約6分鐘📌一芳台灣水果茶 荃灣楊屋道1號荃新天地一期UG52A號舖🚇 港鐵荃
炎炎夏日 最鍾意就係飲番杯手搖

因為分店太多 所以唔能夠詳細打曬

等候時間🕰 5mins
📍#太古
2021-08-22 293 瀏覽
買了一杯外賣冬瓜檸檬愛玉,發現裏面有頭髮,店家說可以更換,當收到另一杯後,未打開,同樣有頭髮在飲品內!!!!!太可怕!從未遇過如此悪劣的品質!再告知店家,店家還堅稱自己無問題,只可以退錢作罷,不會處理問題想請問一家有這樣多分店的鋪頭,處理如此重要的清潔問題和飲品品質可以如此粗劣粗疏,太離譜吧?真是令人難以支持他們希望他們好好訓練員工及檢討自己的食品安全,不要以為退錢就解決了問題,這種處事手法只會令食客不再有信心光顧!

想請問
真是令人難以支持他們
外賣送餐
2021-02-25 626 瀏覽
平時飲開水果茶同埋冬瓜茶,有一排冇飲啦!經過見到大甲芋頭西米露,即刻想飲,平時我好鍾意食芋頭,可惜冇人識欣賞,要整一大煲又唔想,呢個份量啱啱好!選用台灣靚芋頭,煮出嚟特別香,我揀咗熱飲,店員好細心,整到剛剛入口嘅溫度,非常好味,呢一款大夾芋頭西米露甜度同埋冰島都係固定嘅而且size只有M, 有熱飲或凍飲比大家選擇,個人意見覺得西米露選擇熱會好味啲,可以食到甜品應該有嘅味道。另外佢仲有個新出品紅豆西米露同埋紅豆沙冰,呢兩款下次都要再試!

• 一芳水果茶
  • 大甲芋頭西米露
2020-06-03 642 瀏覽
I have visited Yifang for many times for the 'Signature Fruit Tea'🍎🍊🍋. Even when I was in London 🇬🇧, I still waited in front of the long queue because you can't find any other similar drink in the town!As seen on Instagram, many people recommend 'Sugarcane milk', so why not?Unlike the signature fruit tea with lots of fruits inside, there are only milk and sugarcane juice. I have ordered '30% sugar' and it still tastes perfect, thanks to the high quality of the sugarcane. The milk surprisingly ma

The milk surprisingly matches perfectly well with sugarcane juice. Unlike bubble tea, it's refreshing which is perfect for summertime. It is definitely a new experience 😍

However, if I have to choose again, I may choose signature fruit tea. But it is certainly worth a try 😋😋
  • 一芳水果茶
台灣一芳放除咗水果茶之外一直都想試吓其他飲品,今次飲佢哋嘅溪口甘蔗鮮奶半糖微冰,係我第一次見飲品店運用到甘蔗呢個元素,我本人係超級鍾意蔗汁架!!呢杯仲要好文青呀😍·攪勻左之後飲,本身以為會攪肚痛點知又冇。鮮奶同甘蔗汁撞埋一齊嘅效果竟然出乎意料地好,完全唔會有搶風頭嘅情況出現,有驚喜呀🎋!·身為其中一間出名嘅💛店,一芳對秉承着佢一貫嘅質素,重要緊有一間喺左近!下次唔想飲水果茶可以買呢個飲,感覺不錯😗!·望到太古黃店得嗰一間,真心覺得慘慘豬,希望行多一步都要消費下黃色經濟圈🥰-溪口甘蔗鮮奶|$26-一芳台灣水果茶 (太古)太古太古城道18號太古城中心2樓202號
溪口甘蔗鮮奶

溪口甘蔗鮮奶|$26
一芳台灣水果茶 (太古)
太古太古城道18號太古城中心2樓202號
溪口甘蔗鮮奶
2019-11-06 270 瀏覽
很好喝的果茶及珍珠奶茶,每逢經過都會來一杯,心情輕鬆哂。同事有時會特地找人嚟買返公司,係做下午茶,喝着珍珠奶茶,大家稍微緩和一下緊張的工作,所以大家每次都很期待.........
很好喝的果茶及珍珠奶茶,每逢經過都會來一杯,心情輕鬆哂。
2019-09-05 262 瀏覽
食完晏仲係有啲心思思想食野,所以就去左公司附近嘅一芳買野飲。之前已經聽過朋友講甘蔗青幾好飲,上網search果陣發現有分甘蔗青茶同甘蔗牛奶 (但係好似聽人講話飲青茶多啲), 同埋上網見到啲人一般都係買微糖,甚至無糖。👩🏻‍💼健康嘅我當然係揀無糖啦 為咗養生仲揀埋熱飲添。😎飲落果然好清甜 有微微嘅蔗甜味。甜度對我嚟講啱啱好,但係對於想甜少少嘅朋友,聽講可以叫「甘蔗濃」,就可以加啲天然嘅甜味啦。🙆‍♀另外,個茶仲有好輕微嘅青澀味 我諗就係因為青茶嘅味道?都幾特別幾好飲。但係作為熱飲,佢都幾唔熱下,似係室温多啲,哈哈。😅有飲開一芳嘅朋友應該都知道買滿HKD30就可以儲印仔,儲滿10個印仔就可以換一個中杯嘢飲。但可惜。。。我杯甘蔗青茶啱啱好HKD29。。。差一蚊!wuwu 😭Overall嚟講係好飲嘅,會返嚟飲。但下次我一定會加啲料,令到佢變返HKD30以上,哈哈,咁樣感覺上抵好多嘛,kuku!😛
甘蔗青茶

健康嘅我當然係揀無糖啦 為咗養生仲揀埋熱飲添。😎

2019-09-04
5 分鐘 (外賣自取)
2019-08-13 487 瀏覽
我在今次光顧位於「太古城中心」分店的「一芳台灣水果茶」之前,必須事先聲明,自己曾經在將軍澳坑口商場「東港城」裡面,光顧過「一芳台灣水果茶」,位於「東港城」裡面的分店。後來我在港島東的「太古城中心」商場裡面,發現到「一芳台灣水果茶」,原來還在「太古城中心」商場裡面,開了一間全新的分店,「一芳台灣水果茶」還趁新開張,以「一元優惠」推廣他們的招牌水果茶飲品。「太古城中心」分店的「一芳台灣水果茶」,裡面的一日限定,賣「一元」平價招牌飲品「一芳水果茶」的優惠,店舖規定了數量限制,只有頭五十位購買水果茶的食客才能享用優惠。幸好我來到「太古城中心」商場的時候,「太古城中心」分店的「一芳台灣水果茶」食店,現場實際排隊購買的人龍不算很長,排隊輪候「一芳水果茶」的人數,肯定未足夠清光所有限定一元一杯「一芳水果茶」的名額。所以我到最後,仍然有幸成功以一元的價錢,購買到一杯來自「一芳台灣水果茶」,裡面廚房製作的招牌飲品「一芳水果茶」飲品,代價就是要另外再買一杯正價飲品。但是我早在九個月之前,上手手提電話跟裡面的「開飯喇」戶口還未報銷之前,已經在將軍澳坑口商場「東港城」分店的「一芳台灣水果茶」裡面,花錢購買了「

但是我早在九個月之前,上手手提電話跟裡面的「開飯喇」戶口還未報銷之前,已經在將軍澳坑口商場「東港城」分店的「一芳台灣水果茶」裡面,花錢購買了「一芳台灣水果茶」廚房製作的黑糖鮮奶飲品「黑糖粉圓鮮奶」飲品。

所以今次我在「太古城中心」分店裡面的「一芳台灣水果茶」,就沒有再選擇購買「黑糖粉圓鮮奶」飲品,我早已經把「一芳台灣水果茶」「黑糖粉圓鮮奶」裡面的甜味味道已經完全了解。

今次我選擇了「太古城中心」分店「一芳台灣水果茶」裡面的另一款飲品,飲品是以乳酸飲品益力多酸味混合綠茶而成,飲品的名稱叫做「益力多冰茶」。

「一芳台灣水果茶」裡面售賣的「益力多冰茶」飲品,分開了大小不同份量版本,兩者的價錢實際上相差幅度才港幣三元而已,我當時又不是沒錢剩下,所以理所當然地選擇了大杯裝「益力多冰茶」。

「太古城中心」分店的「一芳台灣水果茶」店員,在我們還正在排隊的時候,已經按剩餘名額,派發可以換購一元「一芳水果茶」的「優惠券」,所以輪到我光顧「一芳台灣水果茶」,幾乎不用擔心買不買到飲品的問題。

反而我對於「一芳台灣水果茶」裡面的招牌「一芳水果茶」飲品,飲品裡面的實際甜味跟酸味調劑比例是否合理,「一芳水果茶」裡面有否機會試食新鮮水果,才是我真正關心的問題所在。

或者「太古城中心」新開張,所以需要送平賣版本的招牌水果茶飲品,去吸收食客光顧「一芳台灣水果茶」的關係吧,所以「一芳台灣水果茶」裡面的招牌「一芳水果茶」飲品,其實很快就可以領取和試飲。

反而「一芳台灣水果茶」裡面最近推廣的飲品「益力多冰茶」,反而需要等候多一會兒,才能等候到「一芳台灣水果茶」廚房店員製成「益力多」乳酸混合綠茶而成的合體飲品。

「益力多冰茶」裡面的酸味乳酸飲品,跟底層的綠茶飲品,經過「一芳台灣水果茶」廚房的攪拌過程之後,最後把飲品攪拌發成至到泡沫的狀態,飲品裡面的乳酸酸味,亦都完全融入綠茶飲品裡面。

所以「益力多冰茶」裡面的實際味道,其實應該說是一半來自「益力多」乳酸飲品裡面的甜酸味道,至於飲品另一半的味道,則是綠茶裡面的清淡味道。

「一芳台灣水果茶」裡面的綠茶,成功把「益力多」裡面原本酸味比較強的味道感覺,調劑至到酸味剛剛好的程度,又不會過份主導飲品的味道,也沒有完全取代綠茶原有的清新味道感覺。

不過,雖然「一芳台灣水果茶」的近期推出飲品,「益力多冰茶」裡面的酸味,能夠跟綠茶的清淡味道調劑至到適可而止的程度,但是「益力多冰茶」整體味道始終不及招牌飲品「招牌一芳水果茶」那麼出色。

因為「一芳台灣水果茶」店舖店員,在我購買飲品的時候,有詢問過我是否需要為「一芳水果茶」飲品另外減甜,我同意為飲品糖分稍為減半,另外還為水果茶選擇了「少冰」。

結果我的招牌「一芳水果茶」飲品,雖然飲品也有被發起了少許的泡沫,但是水果茶整體的味道,沒有因為飲品裡面減了糖,而令水果茶整體味道變酸。

而且招牌「一芳水果茶」裡面的水果,還是每一塊還能直接放入口,每塊水果包括蘋果、百香果、火龍果、香橙,種種水果都能吃到甜味,而不只只有酸味。

所以當我把「太古城中心」分店「一芳台灣水果茶」,店裡面的招牌「一芳水果茶」,「一芳水果茶」飲品裡面的甜味都完全喝完享受完之後,就開始嘗試享用,感受水果茶裡面的水果甜味。

我發現「一芳台灣水果茶」的招牌水果茶飲品,無論是飲品底層水果茶的味道,抑或是水果茶飲品裡面的各款切片新鮮水果,水果的味道也是感覺很甜。

招牌飲品「一芳水果茶」裡面,包含了不同品種的水果,不同的水果都有一個共通點,共通點就是水果在飲品裡面的實際狀態,都是已經完全成熟。

所以我拿着店舖向食客提供的膠叉,從「一芳水果茶」飲品裡面,逐一拿起水果,然後逐一把切片水果都直接放入我的口中,我立刻感到水果除了橙之外,其餘水果的味道也是純粹甜味。
一芳水果茶

就連被「一芳台灣水果茶」廚房切成一片片,然後逐一放進「一芳水果茶」飲品底層的切片蘋果,切片蘋果裡面的味道經過綠茶浸泡之後,仍然保持清甜。

「一芳水果茶」廚房裡面的店員,巧妙地把「招牌台灣水果茶」飲品裡面的每一款水果,都能夠把新鮮的水果,都能逐個切成一塊塊的狀態。

「一芳台灣水果茶」店內飲品款式眾多,至於「一芳水果茶」裡面的水果種類說少不少,每種水果都能夠把自己身上的甜味,完全發揮滲透進入「一芳台灣水果茶」的「一芳水果茶」飲品裡面。

所以即使我已經按「一芳台灣水果茶」店員的建議,選擇為招牌水果茶飲品「一芳水果茶」裡面的甜度,調校減甜至到「半糖」的程度,飲品整體的味道也不會因此變得太酸。
益力多冰茶

而且「一芳台灣水果茶」原本的「一芳水果茶」飲品製成品,飲品裡面的綠茶仍然未與水果混合,綠茶飲品色澤保持清澈透明,所以感覺水果茶味道應該頗為清甜。

但是在我把「一芳水果茶」飲品完全混合之後,飲品色澤已經混合變成奶白色,但是混合後的「一芳水果茶」味道,仍然是甜味比酸味濃厚得多。

所以我今次在「一芳台灣水果茶」裡面享用的「一芳水果茶」只是中杯裝,而且已經減了糖分和甜度,但是水果茶整體的味道,始終還是清甜,或許「半糖」正正就是,「一芳台灣水果茶」強調的「一芳水果茶」飲品裡面的「黃金比例」。
2019-07-14
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
用餐優惠
優惠券
益力多冰茶
2019-08-02 215 瀏覽
今天7月14日,路過太古城,看到這個一蚊水果茶優惠。還以為7月14日自己眼花。再看到職員在派發<限時特惠第二輪>號碼籌之時,才相信<真係有咁筍>。正價購買一杯飲品,即可1蚊換購價來購買一芳水果茶。取籌後,要排隊落單和付款。不過因為客人超多,還需要等待十多分鐘,飲品才到手。    鹿谷烏龍 最大杯裝只需廿個大洋。計算一下,這個價格最便宜,且無花巧的飲品。實行無糖少冰。 無糖的烏龍茶入口甘醇,茶味直上鼻腔。如果是走冰會更好。  一芳水果茶  没有牛奶,但有粒粒水果的飲品,可能比珍奶更健康。以布做的環保手挽,拎到遊樂場,留待小米玩樂過後享用。看到小米連杯內粒粒果肉也不放過,足以証明小米很喜歡這個水果茶。  如果小米接受走甜的話,我會更開心!1蚊雞的水果茶,真係好抵!平均每杯10.5個大洋。可是杯蓋有先天缺陷:膠膜很強韌,難以刺穿。
今天7月14日,路過太古城,看到這個一蚊水果茶優惠。
還以為7月14日自己眼花。
正價購買一杯飲品,即可1蚊換購價來購買一芳水果茶。
取籌後,要排隊落單和付款。
不過因為客人超多,還需要等待十多分鐘,飲品才到手。
鹿谷烏龍
最大杯裝只需廿個大洋。
計算一下,這個價格最便宜,且無花巧的飲品。
實行無糖少冰。
無糖的烏龍茶入口甘醇,茶味直上鼻腔。
如果是走冰會更好。
一芳水果茶
没有牛奶,但有粒粒水果的飲品,可能比珍奶更健康。
以布做的環保手挽,拎到遊樂場,留待小米玩樂過後享用。
如果小米接受走甜的話,我會更開心!

1蚊雞的水果茶,真係好抵!
平均每杯10.5個大洋。

可是杯蓋有先天缺陷:
膠膜很強韌,難以刺穿。
2019-07-14
外賣自取
$10.5 (下午茶)
慶祝紀念
紀念日
用餐優惠
優惠券
2019-07-31 130 瀏覽
台式茶,如珍珠奶茶、奶蓋、烏龍茶、等等,這個水果茶好像是比較健康的,但其實也是很多糖的產品,對健康不是會太好的,可是愈唔健康的產品,就是越好飲的產品,越好吃的食品,就愈唔健康的產品。今次我都要了他的水果茶,這個水果茶是非常好喝的,因為茶味很濃而且水果好新鮮,裏面有橙及蘋果。但我一定要說一句,每一間一芳的店所給產品質素也不一樣,像我在觀塘APM要了同樣產品,兩次也好喝,但試了太古兩次味道都是一般,是當時的生果不好,還是什麼原因呢?味道: 一般環境: 尚可衛生: 清潔服務: 一般價錢: 偏貴
台式茶,如珍珠奶茶、奶蓋、烏龍茶、等等,

味道: 一般

環境: 尚可