2018-12-25 329 瀏覽
今晚返粉嶺食晚想起台灣菜 「一葉小廚」🥢鹽酥雞扒飯 $50鹽酥雞扒蘸上粉漿的雞肉過油鑊炸至香脆,跟配的肉燥飯醬油味濃很好吃,最值得我欣賞是半隻糖心鹵水蛋,入口滿滿鹵水夾雜蛋香,味道都層次都令我有好大驚喜。👍🥢香葉三杯雞鍋 $60香氣四溢因有薑蔥蒜佐料配以糖醋醬油,味道恰好合我口味😋,份量就蕃薯頗多了。🥢手搖脆雞翼 $21手搖意思是有三款味粉,店員會比三個罐自己可以自行手搖加上面,我喜歡海草味食落更惹香,雞翼炸得外脆內軟勁好食。😋非常吸引的煲仔飯下次必試一頓豐盛晚餐二人才 $134 😋抵食👍
今晚返粉嶺食晚想起台灣菜 「一葉小廚」
🥢鹽酥雞扒飯 $50

🥢香葉三杯雞鍋 $60

🥢手搖脆雞翼 $21

非常吸引的煲仔飯下次必試

一頓豐盛晚餐二人才 $134 😋抵食👍
  • 手搖脆雞翼
  • 香葉三杯雞鍋
2018-06-17 619 瀏覽
一般來說呢類店會越做越差,只不過沒諗過咁快啫。今日叫咗個台式炒米,之前食有3,4隻蝦,而家竟然已經敢做到一隻蝦都無。減低成本?呢啲叫偷偷加價。你夠彊嘅咪用食物圖片只供參考囉。我睇你幾時摺
2018-06-17
2018-05-15 618 瀏覽
今日食晏去咗食台式野。呢間食店係食晏時間都幾繁忙,我同朋友去到見到有兩三檯都有位,但就未有侍應得閒收拾檯面。我點咗特式鹵水拼盤餐配肉燥飯,餐飲送熱蜂蜜紅茶。拼盤有白蘿蔔、鹵水豆腐各兩件,豬頸肉同埋鹵水雞翼各3件,都幾豐富,味道不算太咸。肉燥飯面有d切碎嘅豆角粒,感覺冇咁肥膩,仲有半隻流心蛋,呢個蛋要讚一下,軟滑好食。食呢個餐都幾飽。杯蜂蜜茶少少甜味,清清地幾好。朋友點嘅台式咖哩炒米配荔枝蜂蜜爆珠綠茶,睇落個炒米都幾油,但都算足料。朋友說爆珠綠茶普通啦。佢嘅午餐普遍五十幾蚊,冇加一,算合理。
,軟滑好食
。食呢個餐都幾飽
。杯蜂蜜茶少少甜味,清清地幾好。
朋友點嘅台式咖哩炒米配荔枝蜂蜜爆珠綠茶,睇落個炒米都幾油
,但都算足料。朋友說爆珠綠茶普通啦。
佢嘅午餐普遍五十幾蚊,冇加一,算合理。
台式咖哩炒米
2018-05-08 368 瀏覽
今日起身想食台灣野,就坐車入左黎食一葉揀左S02。高雄蔥香肉排黎到碗飯都大碗,有豆有半隻蛋同埋肉燥,如果肉燥再多多少少,個飯同肉燥個比例就更加好肉排好香口,咬落去都有肉汁,唔會乾身野飲叫左杯蜂蜜紅茶,味道剛剛好,唔太甜
今日起身想食台灣野,就坐車入左黎食一葉

揀左S02。高雄蔥香肉排

黎到碗飯都大碗,有豆有半隻蛋
同埋肉燥,如果肉燥再多多少少,個飯同肉燥個比例就更加好
肉排好香口,咬落去都有肉汁,唔會乾身
野飲叫左杯蜂蜜紅茶,味道剛剛好,唔太甜
2018-05-06 325 瀏覽
星期日同屋企人週圍行下,住左粉嶺幾十年,近呢十年八年都無行過祥華村商場,今日突然想行過去,發覺煥然一新,差d唔識行,想睇下有咩特別野試下,行過一間台灣菜,本身對屋村野期望唔算高(中伏大多),但係家中兩老又中意,所以就試下,野食幾好食,可能人多關係,待應服務一般,有求不應,上菜態度一般,但不用加一服務費,尚可以接受啦。因為我7:00前已開始,食完門口有很多人等位,應該平時食物都唔會太差,可以值得再試試
台式咖喱炒米
2018-05-06
台式咖喱炒米
長假期就是要吃過去既好幾天假期 終於都可以來個好好休息除了可以放鬆一下身心 仲可以一嚐不同美點 呢間位於粉嶺祥華邨既一葉小廚主打台式平價抵食之選午市有著不同種類既套餐提供有飯有麵任君選擇仲有小食完全可以滿足想去台灣而又暫時未能去既人士 跟姨姨一行四人可以多點大家一併開心share點了紅燒牛肉麵、黑醋豬軟骨併蛋餃魯肉飯、香酥雞排併魯肉飯以及小食手搖雞翼先來的是紅燒牛肉麵 麵既份量也不少不過就連牛肉也不算少以中等價位來說是十分抵吃味道濃厚但又不會過於咸吃得出牛肉嫩口唔韌兩份魯肉飯隨即上枱 黑醋豬軟骨味道比牛肉麵更濃烈不過味道卻是控制得蠻好濃味的豬軟骨併上淡味既蛋餃可以說是相映成趣不過卻又奇妙的夾不會令人有抗拒感以及討厭唯一就是覺得豬軟骨份量少得可憐...這個香酥雞排相比之下就略為失色了 雞排的皮的掉了似覺是炸了良久等了很長時間一樣雖然吃進口是有點熱不過感覺有點不是新鮮酥炸的味道也不如其餘兩款好吃不過又不會很難以接受手搖雞翼是加錢而來的小食 其實也算合理價錢配上三款自選味粉分別為梅子粉、七味粉以及海苔粉 各有特色不同風味 不過個人好中意海苔粉大概是因為對海苔有情意結吧~ 吃著時
長假期就是要吃

不過味道卻是控制得蠻好
濃味的豬軟骨併上淡味既蛋餃可以說是相映成趣
不過卻又奇妙的夾
不會令人有抗拒感以及討厭
唯一就是覺得豬軟骨份量少得可憐...
這個香酥雞排相比之下就略為失色了

雞排的皮的掉了似覺是炸了良久等了很長時間一樣
雖然吃進口是有點熱
不過感覺有點不是新鮮酥炸的
味道也不如其餘兩款好吃
不過又不會很難以接受
手搖雞翼是加錢而來的小食

其實也算合理價錢
配上三款自選味粉分別為梅子粉、七味粉以及海苔粉

各有特色不同風味
不過個人好中意海苔粉
大概是因為對海苔有情意結吧~
吃著時間又差不多到下午茶時段
假日都有下午茶套餐可真好嗯
而且價錢非常相宜非常抵吃
由於四人行只點了三個餐
所以就多叫了兩個下午茶餐
分別係滷味併盤併魯肉飯以及煎餃子併煎蝦餅

大概是因為下午茶餐既價錢吧
所以滷味併盤不算大份 味道不過不失

餃子味道是不錯(不過相信是現成貨吧~)
至於蝦餅 相信調味醬起了好大作用

地址: 粉嶺祥華邨商場3樓

就此,謝謝喔~
2018-03-31
2018-03-20 236 瀏覽
呢間台灣嘢係個屋村商場入面, 唔係朋友住付近真係唔會知佢存在, 都幾多人去食晚餐, 不過應該唔使點等位, 幾寬落。 個台灣炸雞係好食嘅, 咬落去仲熱辣辣, d麵就一般la。 個fd就食菜膽雞, 湯底有dd鹹不過都可以, 份量女仔一定夠, 男仔就可能會差少少因為個飯碗都幾細, 若果正返杯珍珠奶茶應該會好好多 。
2018-01-27 290 瀏覽
祥華邨 另一新美食推介可以試下一葉小廚佢哋 出名係台灣滷肉飯滷肉汁好有味道另外值得推介嘅係香蔥惹味雞菜飯或者 台式清燉牛肉鍋都係可以一試嘅選擇最緊要食完飯 配返個 柚子果蜜真係食到食指大動
祥華邨 另一新美食推介

都係可以一試嘅選擇

最緊要食完飯 配返個 柚子果蜜

真係食到食指大動

2018-01-21 286 瀏覽
商場裝修中試下台灣野清靜 環境乾淨優美 綠色綠色綠色 裝備幾靚下午茶時間可以揀埋lunch menu 拍迷你份量好少 所以叫左午餐原來午餐個碗都唔大喎......等左陣我叫既飯上先 朋友飯等左成7~8分鐘先有我既香菇肉燥飯...隻蛋較樣衰 肉燥較少(對比朋友個碗)  滷水拼盤(白蘿蔔x2 雞翼x3 豆腐x2 豬頸肉x3)鹽酥雞 軟林 唔錯朋友碗香菇肉燥飯 等左7-8分鐘 靚蛋多肉燥鹽酥雞會有3種粉可以落1.海苔粉 味道似shakeshake薯條粉(你懂的)2. 梅子粉幾有趣 可以溝淡味道3. 七味粉 唔辣!似吉吉家七味粉 凍飲加$3 個餐分量偏少 男仔食未必夠飽女仔食只係剛剛好(所以減肥應該夠?!)
商場裝修中
試下台灣野

清靜 環境乾淨優美 綠色綠色綠色 裝備幾靚

下午茶時間可以揀埋lunch menu
拍迷你份量好少 所以叫左午餐
原來午餐個碗都唔大喎......

等左陣我叫既飯上先 朋友飯等左成7~8分鐘先有
香菇肉燥飯

我既香菇肉燥飯...隻蛋較樣衰 肉燥較少(對比朋友個碗)
  滷水拼盤

滷水拼盤(白蘿蔔x2 雞翼x3 豆腐x2 豬頸肉x3)
鹽酥雞

鹽酥雞 軟林 唔錯

朋友碗香菇肉燥飯 等左7-8分鐘 靚蛋多肉燥

鹽酥雞會有3種粉可以落
1.海苔粉 味道似shakeshake薯條粉(你懂的)
2. 梅子粉幾有趣 可以溝淡味道
3. 七味粉 唔辣!似吉吉家七味粉

凍飲加$3

個餐分量偏少
男仔食未必夠飽
女仔食只係剛剛好
(所以減肥應該夠?!)

滷水拼盤
鹽酥雞
2017-12-26 253 瀏覽
午餐時間一個人進餐,依間小店嘅環境都好舒服、好乾淨,枱同枱之間距離亦適中,加上服務態度好好,每位職員都好有禮貌好親切,未叫野食已經攞晒分餐牌選擇都算多,最尾揀左台式孖寶肉燥飯(黑醋豬軟骨+台灣腸)同即磨咖啡,黑醋豬軟骨很入味,送飯一流,台式腸略微較細,如腸的size變大會更好啦上菜速度亦好快,食物品質、份量、味道都好ok,旁邊的顧客大多是已多次光顧的客人,因為他們對餐牌已很熟悉,並對某些菜式情有獨鍾,相信我日後都會繼續幫襯。

黑醋豬軟骨+台灣腸肉燥飯(加咖啡)
黑醋豬軟骨+台灣腸肉燥飯(加咖啡)
2017-12-16 213 瀏覽
剛剛去完台灣番來,仲好懷念台灣各式美食。最近行過祥華村新装商埸發现呢家新開的台湾餐廰。一個人無無聊聊過黎试一下 48元套餐。估吾到好好吃 豬扒炸得好好。下次再去试台湾牛肉面。
2017-10-27 349 瀏覽
祥華商場翻新之後多左幾間餐廳 呢日試左呢間台灣野晚市餐牌選擇都唔係太多 大部分都係滷肉飯 或者炸豬排果類餐廳環境類似連鎖快餐店 座位大概有四五十個 人唔多唔洗等位就入得叫左雙併滷肉飯 有四季豆 菜 餃子 豬頸肉 台式豆腐 類似嘅選擇全碗飯整體都算唔錯 滷肉幾香但偏瘦 有冬菇係入面 豬頸肉不過不失 餃子食得出係即煮餃子 四個字果個牌子 雞蛋出人意料地好流心 味道唔錯跟餐有蜜糖紅茶 四十幾蚊黎講呢個晚餐頹左少少但算係幾抵食 住得近又懶得煮嘅話會係一個幾好嘅選擇
祥華商場翻新之後多左幾間餐廳 呢日試左呢間台灣野
晚市餐牌選擇都唔係太多 大部分都係滷肉飯 或者炸豬排果類
豬頸肉煎餃子滷肉飯

2017-10-26
2017-10-24 240 瀏覽
留在公司幫手埋數,中午一齊去呢個翻新商場食午餐,呢間餐廳新開,食過其他分店,裝修田園風光,新到仲有殘餘裝修味,午餐選擇以台式料理為主!食物好快到!紅燒牛肉湯麵($52)賣相幾靚,份量唔大,男仔應該唔夠飽,湯底唔夠濃厚,味道鹹香,幼麵彈牙,牛肉雖然入味,但瘦肉部分較嚡,又無啫喱狀軟筋平衡!一般,加入爽口四季豆粒,烚蛋太硬!ok凍蜂蜜紅茶:夠凍味道清爽!解暑好正!食物ok,店員有禮斯文!環境舒服,食物ok
留在公司幫手埋數,中午一齊去呢個翻新商場食午餐,
食物好快到!

凍蜂蜜紅茶:夠凍味道清爽!解暑好正!
食物ok,店員有禮斯文!

環境舒服,食物ok
2017-10-03
2017-10-04 305 瀏覽
粉嶺祥華商場已經重啓大概兩個月,係食既方面終於有返D選擇今次同朋友試呢間台式野,一黎餐牌選擇唔少,二黎價錢合理,三黎細佬試過話唔錯本人特別中意D比較光鮮既店舖,感覺乾淨同整齊D,所以入去果一刻對小店印象唔錯我同朋友都係叫左個台式肉燥飯餐 (注意肉燥含菇,所以唔食菇既友人挑左好耐)台式肉燥飯配黑醋豬軟骨&豆腐“色香味”中,”色”行先,就知視覺係刺激食慾既重要要素肉燥飯加上少許豆角粒、醃蘿蔔片、溏心蛋,顏色豐富,令人食慾大增溏心蛋味道平凡,但勝在有半流心既蛋黃豆腐味偏淡,原因係肉燥同豬軟骨味比佢重太多朋友嫌豬軟骨太酸,但我最中意::,淋身又唔油膩,呢個全靠黑醋既功勞,可惜只有三件(兩大一小)肉燥又係令人驚訝!! 肉燥真材實料,肉既比較比肥膏多,算係魔鬼食物中既天使~我地兩個都嫌飯太少呢,但份量其實好多,估計有一大碗滿滿既飯量,只係太好餸啦台式肉燥飯配豬頸肉&炸雞翼炸雞翼有兩隻,表皮已經炸到變深色,望落個樣比較乾身;但好脆且有肉味,雖然唔係滑肉,但勝在處理得唔錯,無雪味無腥味豬頸肉份量都多,都有成6塊,重點係厚切又彈牙油麥菜($5)油麥菜加上豉油,味道唔算特別,不過個菜頭就無切過囉…凍蜜糖紅
粉嶺祥華商場已經重啓大概兩個月,係食既方面終於有返D選擇

台式肉燥飯配黑醋豬軟骨&豆腐
“色香味”中,”色”行先,就知視覺係刺激食慾既重要要素

溏心蛋味道平凡,但勝在有半流心既蛋黃
豆腐味偏淡,原因係肉燥同豬軟骨味比佢重太多
朋友嫌豬軟骨太酸,但我最中意
~

台式肉燥飯配豬頸肉&炸雞
台式肉燥飯配豬頸肉&炸雞翼
豬頸肉份量都多,都有成6塊,重點係厚切又彈牙

油麥菜($5)
外加油麥菜
油麥菜加上豉油,味道唔算特別,不過個菜頭就無切過囉…

凍蜜糖紅茶(少甜)
我一直都唔中意飲甜野,所以叫左少甜,但唔知係佢漏左定台式飲品本身就好甜,少甜左都仲係好甜…不過好彩紅茶味好出,加上有少少茶澀味先可以中和返少少甜咋

全店無加一,上菜快,性價比高,地方舒服乾淨又唔迫,食物選擇多,無可能唔encore架
2017-09-30