上星期去了西貢半天遊~🛶想起上年夏天每星期都來西貢學潛水的日子🤿 原來都快半年沒來了~ 除了去了鹽田梓這個新地方 還去了超著名的西貢cafe!-好消息是它已經由舊店鋪搬去更大更舒適的新鋪~ 空間更大 可以容納更多人 而且全部都是室內 更為舒適♥️ 至於食物質素 同樣是保持到水準☺️ 🔻🔻🔻🔻🔻✨全天英式早餐 ($79)第一次嘗試它的全日早餐 一上碟就被它的厚多士嚇左嚇 因為真的是超厚超有份量😂 選了玫瑰蘋果果醬~ 蘋果味好清新 還散發出玫瑰味🌹它的多士烘得很鬆脆 配埋果醬 要完成整份完全沒難道😆 至於它的炒蛋 菇 蕃茄都煮得很入味~ 讚👍-✨慢煮西班牙杜洛克豬 ($108)同樣是第一次吃這份慢煮豬扒~ 很有驚喜! 豬扒因為慢煮關係 很軟腍 而且醬汁幾惹味 外皮微微焦香!!✨ 薯角雖然是配角但也很出眾!🤣 每條都炸得香脆🍟-✨玉桂蘋果茶 ($34)來到當然要試經典的果醬茶~ 天氣熱飲返杯真的很消暑~ 全都是自家製口味🍯 之前每次都會喝這款~ 今次選了玉桂蘋果味 玉桂味超香 在未除口罩下都噴到玉桂香味☺️ 裡面有蘋果果粒~ 是杯清爽香甜的飲品🍎-✨ Latte ($38)拉花很精美~☕️ 味道正常

🔻🔻🔻🔻🔻
✨全天英式早餐 ($79)

✨慢煮西班牙杜洛克豬 ($108)

✨玉桂蘋果茶 ($34)

✨ Latte ($38)
拉花很精美~☕️ 味道正常水準~ (本人還是比較推介果醬茶😂)

🔺🔺🔺🔺
📍 一起果醬 (西貢)
🗺 西貢市場街53號地舖
홍콩 시궁시 카페 🤩메인메뉴 부터 디저트까지 만족스러운 카페 🤤카페주인이 직접 잼을 만들어서 유명한 카페!!!잼을 아홉종 까지 제공입니다😱오늘메뉴:-잼s 토스트🍞(₩7000)잼을 아홉종 까지 토스트에 바랐어요!특별한 파파야 잼까지 있습니다토스트를 부드럽고 우유향기가 좋아요-홈메이드 스콘 세트 (₩10500)스콘을 고소해요잼을 찍어서 먹고 딱이에요!!!!귤잼을 시켜서 아주 추천해요-딸기쨈 갈비 세트 (₩15000)딸기쨈이랑 갈비 같이 먹는 것 첫체험!!!딸기쨈을 소금이랑 후추를 넣었어요갈비는 되게 부드러워요 감자튀김이 최고예요*세트를 음료수는 같지 드려요
홍콩 시궁시 카페 🤩
메인메뉴 부터 디저트까지 만족스러운 카페 🤤

카페주인이 직접 잼을 만들어서 유명한 카페!!!

잼을 아홉종 까지 제공입니다😱

오늘메뉴:
-잼s 토스트🍞(₩7000)
잼을 아홉종 까지 토스트에 바랐어요!
특별한 파파야 잼까지 있습니다
토스트를 부드럽고 우유향기가 좋아요

-홈메이드 스콘 세트 (₩10500)
스콘을 고소해요
잼을 찍어서 먹고 딱이에요!!!!
귤잼을 시켜서 아주 추천해요

-딸기쨈 갈비 세트 (₩15000)
딸기쨈이랑 갈비 같이 먹는 것 첫체험!!!
딸기쨈을 소금이랑 후추를 넣었어요
갈비는 되게 부드러워요
감자튀김이 최고예요

*세트를 음료수는 같지 드려요
2022-03-29
西貢區既咖啡店林立,所以如果要響呢區開辦咖啡店或輕食店而站得住腳既,實在要有一定既實力或者吸引度先得。Let's Jam 一起果醬主打以西餐輔以果醬去代替傳統既配汁,令佢地響西貢扎根多年仍然有一定既捧場客。 近月佢地就由原本既細鋪搬到近返少少西貢碼頭既大鋪,希望會有更多既客人可以享用到佢地製作既果醬。門面大左就自然可以有更多既裝飾,而Let's Jam就放置架打卡風既流動車,拎住杯飲品坐響度打卡既效果應該都唔錯架。因為用餐日未到必須使用安心出行既生效日,所以仍然有填紙仔區,上面放既豬仔又吸晴又易識別。與西貢大部分既咖啡店或西餐廳一樣,Let's Jam既菜單基本上都係有幾款主菜同幾款沙律/小食可以選擇。而如果點選全天英式早餐套餐或者特調果醬系飲品/小食既話,更加可以揀選餐牌上心儀既果醬味道,令你食個陣更加滿足。(如果係Brunch既話就會包括1杯$32或以下既飲品 - 多過$32就補差價)(果醬既價錢只係每樽原裝買走既價錢,但如果點選全日早餐或特調飲品就可以選擇心水既款式)(同舊鋪唔同,新鋪而家會多左意粉系列可以選擇 - 見佢以細餐牌形式擺放,似乎意粉系列都會有改動既機會吧)經同事介紹

經同事介紹下,小編就選擇左士多啤梨果醬燒豬肋骨套餐($109);為左可以試到佢地既果醬,所以餐飲就選擇特調果醬綠茶 (果醬:丁香香橙)。
士多啤梨果醬燒豬肋骨
可能因為豬肋骨都需要時間去烤製,大約20分鐘左右食物就上枱喇。或者你第1眼會覺得豬肋骨上面係焗燶既痕跡 - 但其實全部都係BBQ醬焗完後既脆面,當你切出黎個陣就會發覺唔係燶左個種黑色。
一般燒豬肋骨既豬肉會比較有筋位或連住骨骼,但Let's Jam既豬肋骨既質感完全唔同 - 切出黎非常容易離皮,但同時又唔覺得佢要為左令肉質煮得更加柔軟而過火既烤焗,令肉質失去味道,所以食落去有少少似手撕豬肉既感覺。而重點既士多啤梨醬唔太甜,但絕對可以令你原本覺得豬肋骨有一定油膩味既感覺會減少,食個陣既罪惡感會細好多;而薯角去連埋士多啤梨醬一齊食亦唔會有違和感。小編自己覺得原來用果醬配薯角食,會比平時用茄汁既更健康,更滋味!
特調果醬綠茶 (丁香香橙)
至於丁香香橙醬所調製既綠茶 (套餐+$8),橙香味唔錯,而果醬份量都唔少下,令杯飲品有陣陣橙香 (不過果醬可能本身唔係以甜為目標,整杯飲品會比較淡口既)。

綜觀黎講,連埋上次響舊鋪食過既感覺,Let's Jam既質素響搬鋪後仍然保持到,燒豬肋骨既柔軟肉感令人有驚喜! 下次都會試埋全日早餐,睇下佢響西貢區入面唔同咖啡店既全日早餐比較會唔會更好先!
2021-12-08
  • 士多啤梨果醬燒豬肋骨