餐廳: 一遊
資訊:

🔸海鮮沙律 $118好新鮮,海鮮量非常多,有吞拿魚、三文魚粒等,清新開胃🥗🔸炸魷魚鬚 $82高質炸物! 炸粉薄,魷魚鬚酥脆惹味,送酒一流‼️🔸海膽吞拿魚卷 $245呢道菜係今晚MVP👏海膽超鮮甜,爆餡海膽夾埋吞拿魚嘅魚油香,滋味無窮🤩🔸串燒1️⃣牛舌 $522️⃣和牛 $783️⃣蕃茄豚肉卷 $304️⃣京蔥雞肉 $305️⃣明太子雞肉 $326️⃣露荀豚肉卷 $38大推呢度嘅串燒!串燒燒得岩岩好,牛舌/和牛肉味濃郁,蕃茄豚肉卷咸甜味道好balanced,明太子雞肉,咸香惹味!😍🔸海鮮燉湯 $70各種海鮮鮮甜味加上味噌香,煲得好入味,加埋元貝煲嘅湯特別鮮甜👍🔸泡菜豚肉石頭鍋飯 $88味道微辣好開胃;有大量豬肉片都好入味, 最驚喜係有飯焦! 超香,食完暖笠笠,特別岩冬天食🔸菠蘿杏子酒 $49🔸海鹽荔枝梳打 $42同朋友小酌一杯談心正呀~味道調較得恰到好處,易入口唔會太甜🫶
🔸海鮮沙律 $118
好新鮮,海鮮量非常多,有吞拿魚、三文魚粒等,清新開胃🥗

🔸炸魷魚鬚 $82
高質炸物! 炸粉薄,魷魚鬚酥脆惹味,送酒一流‼️

🔸海膽吞拿魚卷 $245

🔸泡菜豚肉石頭鍋飯 $88

🔸菠蘿杏子酒 $49
🔸海鹽荔枝梳打 $42

2024-12-09
朋友食過大讚 所以今晚聚會就揀咗呢到🤩餐廳裝修同氣氛好日式 I like it🥰餐牌大部分都圖文並茂 👍🏻👍🏻👍🏻分哂類 有前菜 串燒 刺身 壽司 海鮮類 飯類 麵類 🥗🥗🥗🥗🥗海鮮沙律 Seafood salad好fresh 有好多角切刺身 又有啲蒟蒻絲 增多左口感 個汁酸酸甜甜 超開胃🐟🐟🐟🐟🐟胡麻白身魚薄切 Sliced white fish(Sashimi)呢個超好味❤️❤️❤️個魚好新鮮 啲肉好嫩 加埋個汁 酸酸甜甜 又係勁開胃🍣🍣🍣🍣🍣海膽蟹肉牛油果卷 Sea Uni crabmeat Roll將我鍾意嘅嘢食堆埋成一座小山丘 超級超級好食🤗個海膽好鮮 無臭味 一個人可以食兩碟🤫🤭🍢🍢🍢🍢🍢Grilled lamp chop + ox tongue +fresh eel +chicken wing + chicken with spring onion + corn with butter大推牛舌❤️❤️❤️ 有厚度之餘 燒得岩岩好 記得趁熱食仲有燒鱔一樣係ichiban 肥美嘅鱔肉 加埋啲醬汁 滋味無窮🦪🦐🪼🦞🦀道湖淺蜊石鍋燒 Fried clam with butter sau
朋友食過大讚 所以今晚聚會就揀咗呢到🤩

將我鍾意嘅嘢食堆埋成一座小山丘 超級超級好食🤗
個海膽好鮮 無臭味 一個人可以食兩碟🤫🤭

🍢🍢🍢🍢🍢
大推牛舌❤️❤️❤️ 有厚度之餘 燒得岩岩好 記得趁熱食

道湖淺蜊石鍋燒 Fried clam with butter sauce
🦪🦐🪼🦞🦀
個汁勁香 香到我地爭住飲😂😅
每隻蜆 + 一粒菇 +一啖湯 = 好食到飛上天☺️☺️

超出色嘅炸蠔😍 個炸粉岩岩好令到蠔身變脆
一咬就係鮮滑嘅蠔肉 一隻唔係好夠喉🤤🤤

🍚🍚🍚🍚🍚
生薑豚肉石頭鍋飯 Kimchi pork with fried rice
有我最愛嘅飯蕉😍
好完美嘅晚餐

呢間嘅推薦指數爆哂分 每一款食物都超高水準
好快好快會有第二餐🤭🤭
2024-10-14
2024-08-28 2778 瀏覽
今日去咗尖沙咀嘅一間居酒屋嗰度食嘢,呢間已經喺尖沙咀諾士佛諾士臺位置開咗好多年,主打唔同嘅日本料理同配酒小菜。除咗叫咗嘢食之外,仲揀咗支佢哋自家製嘅sake--神龍《純米大吟釀》嚟飲吓,估唔到支酒都幾有驚喜,用泉水製成特別清甜,米味醇香,後勁唔會太辣,相信唔係太飲酒嘅人都接受到!白生魚刺身肥美飽滿的生魚片完全沒有任何腥味。濃郁的鰹魚味,配合清新的海帶,為這道刺身增添了豐富的口感層次。炸芝士海膽卷外層金黃酥脆的炸麵衣,包裹住濃郁細膩的海膽和芝士餡料。口感層次豐富,軟滑綿密的內餡和酥脆的皮形成美妙對比,入口即化。作為居酒屋都點咗少少串燒嚟食吓😋串燒系列豚肉蕃茄卷 - 鮮嫩多汁的豬肉,帶有些許煙燻香,清新爽口。明太子雞肉卷 - 鮮嫩爽滑的雞肉,與濃郁鹹香的明太子醬完美搭配。免治雞肉棒 - 細緻綿密的雞肉,加上軟骨增強口感,嫩多汁。大蔥雞肉串 - 肥嫩多汁的雞肉塊,與清新爽口的蔥香完美融合。汁燒牛舌 - 外香內軟, 火喉控制剛好, 不會過老。燒羊架 - 肉嫩多汁, 味道香濃, 燒到恰到好處, 不錯。石鍋泡菜炒飯加入肥瘦均勻的豬肉絲和酸甜的泡菜,營造出層次豐富的滋味。泡菜的酸甜恰到好處,不會過於

白生魚刺身

炸芝士海膽卷
作為居酒屋都點咗少少串燒嚟食吓😋
串燒系列

豚肉蕃茄卷 - 鮮嫩多汁的豬肉,帶有些許煙燻香,清新爽口。

免治雞肉棒 - 細緻綿密的雞肉,加上軟骨增強口感,嫩多汁。

汁燒牛舌 - 外香內軟, 火喉控制剛好, 不會過老。

燒羊架 - 肉嫩多汁, 味道香濃, 燒到恰到好處, 不錯。

石鍋泡菜炒飯
加入肥瘦均勻的豬肉絲和酸甜的泡菜,營造出層次豐富的滋味。泡菜的酸甜恰到好處,不會過於刺激。

香蔥吞拿魚腩蓉壽司
新鮮的吞拿魚腩肉搭配香氣馥郁的蔥段,鮮嫩滑順,清新脫俗。蔥香為整道菜增添了層次感,令人食得一卷接一卷。
我同朋友都好滿意佢哋每道菜嘅設計,配搭非常用心有創意,係同外間食到嘅居酒屋唔一樣,唔會感覺千篇一律,傳統料理下總有一啲小驚喜,而且師傅手法熟練,每道食材都好妥善運用,係近期食過好推介嘅一間居酒屋👍👍👍
2024-08-19
2025-02-13 0 瀏覽
1. **海膽蟹肉卷 HK$245** 馬糞海膽如奶油漫溢,松葉蟹肉絲絲鮮甜衝擊味蕾。 2. **金桔蜜餞 HK$54** 琥珀色蜜汁包裹去籽金桔,酸甜前奏喚醒味覺。 3. ** 海膽炒飯 鑊氣十足的粒粒分明,海膽碎如金沙點綴其間。 4. **野菜豚肉湯 昆布柴魚湯底溫潤,蘿蔔吸飽肉汁堪稱隱藏版主角。 5. **吉列蟹肉忌廉6. **(Gin Back)HK$54** 酒味幾重7.藍莓茶味道帶有藍莓的天然甜味和微酸,藍莓的酸味讓茶喝起來更清爽。茶中散發著濃郁的藍莓香氣,給人一種清新的感覺。The Yuu Japanese Dining4/F One KnutsfordNo. 1 Knutsford TerraceTsim Sha Tsui

1. **海膽蟹肉卷 HK$245**

馬糞海膽如奶油漫溢,松葉蟹肉絲絲鮮甜衝擊味蕾。
2. **金桔蜜餞 HK$54**

琥珀色蜜汁包裹去籽金桔,酸甜前奏喚醒味覺。
3. ** 海膽炒飯

鑊氣十足的粒粒分明,海膽碎如金沙點綴其間。
4. **野菜豚肉湯

昆布柴魚湯底溫潤,蘿蔔吸飽肉汁堪稱隱藏版主角。
5. **吉列蟹肉忌廉

6. **(Gin Back)HK$54**
酒味幾重

7.藍莓茶

The Yuu Japanese Dining
4/F One Knutsford
No. 1 Knutsford Terrace
Tsim Sha Tsui
1. **章魚沙拉(歐式風)HK$108** 彈牙章魚搭配清爽蔬菜,檸檬油醋醬畫龍點睛。 2. **東洋卷 鰻魚與牛油果的綿密,蟹籽爆破口感令人驚豔。 3. **白身魚刺身 HK$280** 如絹帛般的魚肉,山葵現磨與柚子及其他酸酸的dressing 直衝口腔。 4. **厚切牛舌(2串)HK$104** 炭烤焦紋鎖住肉汁,擠上金桔解膩堪稱神來之筆。 5. **手打雞肉丸 HK$60** 雞軟骨碎粒增添口感,照燒醬甜鹹平衡得宜。 6. **鱈魚子雞肉串 HK$64** 鹹鮮鱈魚子包裹嫩雞,海陸雙重鮮味暴擊。 7. **豚肉番茄卷(2串)HK$76** 爆汁小番茄中和豬五花油脂,視覺與味覺的雙重享受。 8. **現烤活鰻 HK$156** 炭燒火逼出酥脆魚皮,肉身仍保溼潤質地🍸 **杏桃鳳梨清酒 HK$45** 果香與米麴的絕妙平衡,完美洗去燒烤煙燻感

1. **章魚沙拉(歐式風)HK$108**

彈牙章魚搭配清爽蔬菜,檸檬油醋醬畫龍點睛。
2. **東洋卷

鰻魚與牛油果的綿密,蟹籽爆破口感令人驚豔。

3. **白身魚刺身 HK$280**
4. **厚切牛舌(2串)HK$104**

炭烤焦紋鎖住肉汁,擠上金桔解膩堪稱神來之筆。
5. **手打雞肉丸 HK$60**

雞軟骨碎粒增添口感,照燒醬甜鹹平衡得宜。
6. **鱈魚子雞肉串 HK$64**
鹹鮮鱈魚子包裹嫩雞,海陸雙重鮮味暴擊。
7. **豚肉番茄卷(2串)HK$76**
爆汁小番茄中和豬五花油脂,視覺與味覺的雙重享受。
8. **現烤活鰻 HK$156**

炭燒火逼出酥脆魚皮,肉身仍保溼潤質地

🍸 **杏桃鳳梨清酒 HK$45**

果香與米麴的絕妙平衡,完美洗去燒烤煙燻感
2025-02-06 0 瀏覽
餐廳環境頗有特色,燈光十分有氣氛,餐廳主打刺身、壽司、串燒、漬物和各種日本酒。「一心」清酒出品於奈良縣 ,味道不會過於濃烈,有淡淡米香味同時帶點果香,口感順滑,適合配搭刺身、串燒等飲用,餐廳有提供酒專用容器,保持清酒冰凍同時不會沖淡其味道。八爪魚沙律 歐陸式風格口味,八爪魚切片配以橙和柚子汁,果香味濃厚,八爪魚口感煙韌,酸酸甜甜,相當開胃。海膽炸起司紫菜卷日式海膽配搭上韓式炸起司紫菜卷,起司味道濃郁,海膽甘香純厚,兩者混合感覺十分和諧。有提供抹茶鹽沾點,減輕起司和海膽既油膩感。白生魚薄切外觀晶瑩剔透,生魚片處理恰當,完全沒有任何腥味,香蔥、魚蓉都增加其口感和豐富了味道。豪華什錦刺身師傅選用時令刺身,今次包括中拖羅、牡丹蝦、吞拿魚等,拖羅厚身肥美,油香味濃厚,牡丹蝦鮮甜可口,鮮味十足。飲酒當然唔少得食串燒,份量有誠意加上有一定質素,款式亦十分繁多。- 豬肉番茄粒串燒- 牛舌串燒- 京蔥雞肉串燒- 鵪鶉蛋串燒- 明太子雞串燒- 活鰻魚串燒元貝蛋餅用鐵板上碟,可保持其溫度,元貝鮮甜,蛋餅外脆內軟,配搭甜酸汁特別惹味。海膽炒飯粒粒分明的黃金炒飯,香氣滿瀉,連同海膽配搭食用,充滿來自海洋的鮮味,
餐廳環境頗有特色,燈光十分有氣氛,餐廳主打刺身壽司、串燒、漬物和各種日本酒。

「一心」清酒

- 明太子雞串燒
- 活鰻魚串燒

元貝蛋餅

海膽炒飯
粒粒分明的黃金炒飯,香氣滿瀉,連同海膽配搭食用,充滿來自海洋的鮮味,特別甘香惹味。

荔枝蘇打 荔枝海鹽蘇打 陳年柑桔蜜

2025-02-04 46 瀏覽
“一遊 ”日本料理,環境氣氛好有日本feel ,餐廳開業多年,質素有保證👍先點 2款特別燒酎果味梳打🥂提子燒酎梳打🍇蜜桃燒酎梳打🍑前菜:凍豆腐配秘制醬料健康又開胃😋南瓜沙律南瓜甜美軟綿香脆炸蓮藕片增添層次味道更豐富炸芝士海膽外脆內軟,海膽芝士入口軟綿,完美配搭,停唔到口😋再來驚喜串燒:單骨燒雞翼勁方便容易食👍燒活鰻肥美外脆肉厚,不得了🤣羊架 肉嫩多汁牛舌口感順滑彈牙總結:每次來用餐,都仍然保持高質水準,環境又舒服唔會令人失望,值得推介👍
“一遊 ”日本料理,
環境氣氛好有日本feel ,
餐廳開業多年,

味道更豐富

炸芝士海膽
外脆內軟,
海膽芝士入口軟綿,
完美配搭,停唔到口😋

再來驚喜串燒:
單骨燒雞翼勁方便容易食👍
燒活鰻肥美外脆肉厚,不得了🤣
羊架 肉嫩多汁
牛舌口感順滑彈牙

總結:
每次來用餐,都
仍然保持高質水準,
環境又舒服
唔會令人失望,
值得推介👍

📍一遊 🔍尖沙咀諾士佛臺1號4樓-----木製枱凳、暗黃燈光、榻榻米座位,加上店員穿着和服及木屐,整個餐廳,每一個裝潢細節都散發着江戶時代的日本氣息。餐牌選擇頗多,由串燒、壽司、卷物、天婦羅、日式小食等等都有,不過今次係過嚟同朋友happy hour就淨係叫少少小試牛刀。豚肉烏冬好足料,烏冬煙靭彈牙,加上大量肉脂豐腴嘅豚肉,看似小小的一碗,其實幾飽足。🍢燒雞皮蝦Grilled prawn roll with chicken skin大大隻蝦肉緊實彈牙,加上薄脆燒雞皮,口感甚佳,而蝦肉亦帶有少許肉脂香氣,好特別。🍢豚肉車厘茄串Grilled pork and tomato豚肉薄薄的一層包裹著車厘茄,入口有爆汁感,酸甜開胃。🍢雞肉京蔥串Grilled chicken with spring onion雞肉質感柔嫩,京蔥索去部分雞油,令雞肉油膩感大減之餘,亦帶有少許京蔥的清新氣息。🍢豚肉蘆筍串Grilled pork and asparagus經典清新的配搭,兩者互相平衡底下,令人多吃也不會覺得膩,而且蘆筍嫩口無渣,食材選得不錯。
📍一遊
🔍尖沙咀諾士佛臺1號4樓
-----

🍢燒雞皮蝦

🍢豚肉車厘茄串
Grilled pork and tomato
豚肉薄薄的一層包裹著車厘茄,入口有爆汁感,酸甜開胃。

🍢雞肉京蔥串

🍢豚肉蘆筍串
Grilled pork and asparagus
收工同朋友仔去咗尖沙咀覓食,揀咗呢一間環境幾精緻嘅日式居酒屋。Uni Tuna Sushi海膽金槍魚壽司入口細膩,海膽的鮮甜伴隨金槍魚肉的柔嫩,兩者的搭配恰到好處,很不錯。Seafood salad 這道沙律以多樣的海鮮為主角,搭配清新的沙律菜和微酸的和風醬汁。海鮮的鮮味得以保留,沒有過多加工,讓食材的原味得到了很好的展現,挺開胃的。Deep fried beancurd in soup炸豆腐吸飽了高湯的鮮味,外層的炸衣仍然保有些許酥脆感。豆腐本身的口感細膩柔軟,搭配湯底的溫潤,給人一種舒心的感覺。Fresh fruit tea餐後我們再叫了鮮果茶一起分享,果茶帶著自然的果香與微酸的口感。水果的新鮮度令人滿意,茶香也恰到好處,既不過於濃烈,也不失層次感,而且有持續加熱,適合最近寒冷的天氣。一遊 (尖沙咀)尖沙咀諾士佛臺1號4樓

Uni Tuna Sushi

Seafood salad

Deep fried beancurd in soup

Fresh fruit tea

一遊 (尖沙咀)
尖沙咀諾士佛臺1號4樓
🐟海膽蟹肉卷 新鮮、大大舊海膽與細膩的蟹肉十分相配,口感滑順。每一口都散發著鮮味,搭配自家製的醬汁,增添了層次感。🍚豪華刺身丼 這道豪華丼飯是每天由廚師發辦的,盛滿了各式新鮮的生魚片,色彩斑斕,魚生片的鮮嫩與米飯的香氣相得益彰,很鮮味。🐮烤牛舌 烤牛舌外焦內嫩,肉質鮮美,而且口感厚厚的。🐄烤雞肉搭配春中雞肉鮮嫩多汁,春蔥的香氣則為整道菜增添了一抹清新。簡單卻不失美味。🐽烤豬肉搭配番茄這道菜色香味俱全。豬肉的油脂與番茄的酸甜相互交融,口感豐富。🐷烤豬肉搭配蘆筍這道菜將烤豬肉與清脆的蘆筍結合,豬肉的香氣與蘆筍的清新形成絕妙的搭配,讓人一口接一口。🍅冷番茄沙拉冷番茄沙拉清爽可口,番茄的鮮甜與自家製清新的醬汁完美融合,讓人感受到夏日的清涼。這道菜非常適合作為開胃菜或配菜,清爽又不油膩。🥚韓式煎扇貝蛋餅這道韓式炸扇貝蛋餅外酥內嫩,扇貝的鮮美與蛋餅的滑順形成完美的口感對比。每一口都讓人感受到海鮮的鮮味,加上微微的香料,十分香口。🍸海鹽荔枝梳打水這款荔枝汽水帶有淡淡的鹽味,讓人耳目一新。清甜的荔枝味與鹽的搭配形成奇妙的口感,適合在吃串燒時解膩。🍹杏桃橙子燒酒酸甜可口,果香四溢,燒酒味不會太濃容易入口
🐟海膽蟹肉卷

🍚豪華刺身

🐮烤牛舌
烤牛舌外焦內嫩,肉質鮮美,而且口感厚厚的。

🐄烤雞肉搭配春中

🐽烤豬肉搭配番茄

🐷烤豬肉搭配蘆筍

🍅冷番茄沙拉

🥚韓式煎扇貝蛋餅

🍸海鹽荔枝梳打水

🍹杏桃橙子燒酒
酸甜可口,果香四溢,燒酒味不會太濃容易入口。
2025-01-21 143 瀏覽
最近去咗尖沙咀諾士佛台嘅一遊日本料理,真係一個好正嘅體驗!一入餐廳,已經俾佢嘅日本古色古香格調吸引咗,仲有個吧枱添,氛圍一流。前菜我哋叫咗凍蕃茄,真心推介!蕃茄去皮切件,配上餐廳自家製嘅酸甜醬汁,清新又爽口,係完美嘅開胃頭盤。主菜方面,我哋試咗一系列串燒,全部都係啱啱好嘅火喉,唔會燒過火,鮮嫩入味。最推介嘅係牛舌鹽燒,鹹香味配檸檬,真係一絕;豚肉車厘茄串,車厘茄夠Juicy,豚肉又唔會膩;雞肉京蔥串亦都好香口,每一啖都係享受。仲有佢嘅雜錦魚生飯,係每日新鮮魚生配搭,魚生種類多又鮮甜,份量仲好多,CP值爆表,必試!壽司卷方面,海膽蟹肉牛油果卷係亮點,海膽鮮甜Creamy,配埋蟹肉同牛油果,層次感豐富。最後仲試咗鮮帶子薄餅,用鐵板上枱,帶子鮮甜,搭配酸甜醬汁,熱辣辣嘅口感好滿足。飲品方面,我哋試咗海鹽荔枝梳打同杏子鮮橙燒酌梳打,兩杯都清新唔膩,特別係海鹽荔枝,甜中帶鹹,幾特別!

2025-01-21 106 瀏覽
今晚同3位朋友到日式居酒屋,呢間有令人有置身日本嘅感覺✨。餐廳內部裝潢非常有日式風情,氛圍輕鬆而愉快。胡麻白魚薄切非常精緻,薄切嘅白魚鮮美細膩,配上香濃嘅胡麻醬汁,每一口都充滿咗幸福嘅味道🍣。雜錦串燒各種串燒種類繁多,每一款都燒得外焦里嫩,肉質滑嫩多汁,令人食指大動🍢。軟殼蟹沙律軟殼蟹香脆無比,配上新鮮嘅沙律菜,口感層次豐富,令人回味無窮🦀。原條燒魷魚更係令人難以抗拒,魷魚燒得恰到好處,外焦内嫩,香氣撲鼻,咬下去鮮味十足🦑。海膽吞拿魚壽司海膽同吞拿魚嘅鮮味喺口中完美融合,每一口都充滿咗海洋嘅味道🌊。和牛炒飯米飯軟硬適中,和牛嘅香氣令人垂涎欲滴🍚。海鮮湯湯底清淡鮮美,充滿各種海鮮嘅鮮味,令感覺特別暖心🐟。

胡麻白魚薄切

雜錦串燒

軟殼蟹沙律

原條燒魷魚

海膽吞拿魚壽司

和牛炒飯
米飯軟硬適中,和牛嘅香氣令人垂涎欲滴🍚。

海鮮湯
湯底清淡鮮美,充滿各種海鮮嘅鮮味,令感覺特別暖心🐟。

相約朋友來到諾士佛臺的樓上居酒屋🏮裝修採取日本江戶時代風格一秒回到日本🇯🇵餐單種類頗豐富,提供多款串燒、熱食和壽司等飲品有清酒🍶、啤酒、燒酒等‣ 胡麻白身魚薄切 ($280)魚片很新鮮,也切的很薄配上胡麻醬很開胃🤤‣ 鮟康魚肝($108)魚肝吃起來軟軟的,調味不錯‣ 揚海苔芝士海膽卷($95)外層的海苔是脆脆的海膽鮮味十足 三者配合得很好,很好吃😋‣ 炸魷魚鬚($82)《串燒》‣ 豚肉車厘茄卷($38)‣ 豚肉蘆荀卷($38)‣ 牛舌($52)‣ 雞肉京蔥串($30)‣ 雞肉明太子串($32)幾款串燒當中,最喜歡雞肉明太子卷雞肉的火候不錯 配上明太子醬就更滋味😙‣ 生蠔($280)‣ 和牛壽喜燒($280)‣ 海膽炒飯($168)三款主食就最喜歡生蠔🦪用了秘制醬汁烹調 外層甜甜脆脆很好的鎖住蠔的肉汁‣ 梅子燒酌梳打 ($54)‣ 西柚燒酌梳打 ($54)‣ 荔枝燒酌梳打 ($54)‣ 鮮橙燒酌梳打($54)‣ 奈良縣米酒🍶💰Total: $2078 ($519.5pax 已包括10%服務費)📍一遊|@theyuu_tst尖沙咀諾士佛臺1號4樓
相約朋友來到諾士佛臺的樓上居酒屋🏮
裝修採取日本江戶時代風格
一秒回到日本🇯🇵
餐單種類頗豐富,提供多款串燒、熱食和壽司
飲品有清酒🍶、啤酒、燒酒等

‣ 胡麻白身魚薄切 ($280)
魚片很新鮮,也切的很薄
配上胡麻醬很開胃🤤

‣ 鮟康魚肝($108)
魚肝吃起來軟軟的,調味不錯

‣ 揚海苔芝士海膽卷($95)
外層的海苔是脆脆的
海膽鮮味十足
三者配合得很好,很好吃😋

‣ 炸魷魚鬚($82)

《串燒》
‣ 豚肉車厘茄卷($38)
‣ 豚肉蘆荀卷($38)
‣ 牛舌($52)
‣ 雞肉京蔥串($30)
‣ 雞肉明太子串($32)
幾款串燒當中,最喜歡雞肉明太子卷
雞肉的火候不錯 配上明太子醬就更滋味😙

‣ 生蠔($280)
‣ 和牛壽喜燒($280)
‣ 海膽炒飯($168)
三款主食就最喜歡生蠔🦪
用了秘制醬汁烹調 外層甜甜脆脆
很好的鎖住蠔的肉汁

‣ 梅子燒酌梳打 ($54)
‣ 西柚燒酌梳打 ($54)
‣ 荔枝燒酌梳打 ($54)
‣ 鮮橙燒酌梳打($54)
‣ 奈良縣米酒🍶

📍一遊|@theyuu_tst
尖沙咀諾士佛臺1號4樓

2025-01-19 88 瀏覽
最愛食日本料理,收工去咗諾士佛臺“一遊”仿似去咗日本咁,裝修精緻,有不同種類日本料理小菜😍放鬆吓先先來幾杯酒酌🍹巨峰提子酒酌梳打海鹽荔枝酒酌梳打蜜桃酒酌梳打每款果味濃郁,酒味唔會太濃壽司10貫:全部大大件刺身,超級鮮甜最愛海膽/吞拿魚蓉/中拖羅/帶子/油甘魚......😋😋海膽蟹肉牛油果卷鮮甜軟滑海膽和牛油果,加入蟹肉牛蒡完美配搭😋串燒雞翼/鰻魚/羊架/牛舌/燒碎雞肉串/豬肉每一串都勁惹味,無得輸😋海鮮豆腐湯湯底濃郁鮮甜,配料份量十足。天氣咁凍,飲碗熱湯暖笠笠😍泡菜豚肉石頭鍋飯熱辣辣少少🌶️勁多豚肉炒得好香,好滿足😋
最愛食日本料理,

蜜桃酒酌梳打
每款果味濃郁,
酒味唔會太濃

壽司10貫:
全部大大件刺身,超級鮮甜
最愛海膽/吞拿魚蓉/中拖羅/帶子/油甘魚......😋😋

海膽蟹肉牛油果卷
鮮甜軟滑海膽和牛油果,
加入蟹肉牛蒡

熱辣辣少少🌶️
勁多豚肉炒得好香,
好滿足😋

2025-01-17 107 瀏覽
今日閨蜜升職加薪🎉,請我哋幾個老死出嚟慶祝🎊。呢間居酒屋佢成日都嚟,果然冇介紹錯👍。呢度有很多美味佳餚值得推介🥢。首先,椒鹽雞軟骨炸得金黃香脆,不會油冧冧,好香脆🍗,非常適合送酒🍺。軟殼蟹沙律,軟殼蟹份量十足,佢自家製嘅醬汁酸酸甜甜,真係絕配🦀🥗。伊佐木魚刺生薄切,質地嫩滑,非常新鮮🐟。叫咗幾款串燒,最特別嘅係燒蝦,用紫蘇葉包住嚟燒,外脆內軟🍤。玉子燒剛剛熟,香濃蛋味,難怪每台客都會點🍳。最難忘係個海膽吞拿卷,食材極其新鮮之外仲配搭咗魚子醬,真係精緻無比🍣。呢度除咗出品高質,環境亦相當舒適雅致🏮。服務員非常體貼,經常提醒我們趁熱品嚐🍱。真心推介❤️。

2025-01-14
  • 芝士厚玉子