2019-04-15
有位朋友黎黎去去唔係打邊爐就係燒烤,二者取其一。我就揀打邊爐,位置坐落於創興~所以路痴都識去,極為方便!到達目的地之後稍為等左一陣就已經有位。今晚由於負責食~所以點餐呢樣神聖項目由朋友代勞。 地點幾大,有自助醬料區,食客可隨心搭配自己喜歡既醬料。還設有酒精及非酒精飲品櫃,當中有一款韓國黑啤,味道似黑咖啡,大家不妨一試。湯底:椰子雞煲 椰子味算重,唯雞件份量不足,因為六人食,不過雞件的確幾滑溜。其次湯底不太油,味道幾甜。不錯~刺身拼盤 原條象拔蚌刺身,擺盤幾精美,刺身切得幾薄身,特顯廚房刀工精湛~味道而言的話,幾爽口,份量足六人用海鮮拼盤 包括帶子,脆肉,東風螺肉,生蠔,鮑魚,鮮蝦,共六款,水準各有千秋,當中個人最喜愛帶子,東風螺,鮮蝦,三款肉質新鮮度都較為特出。特別鮮蝦,鮮甜之中帶咬勁。帶子已去殼,所以煮的時候要小心點,不然煮完要花點時間才可以拿回起來,大家要小心喔~花甲 花甲幾大隻,冇沙,事前處理做待幾足,味道方面幾彈口,幾新鮮,肉身接近有兩隻手指咁大,又係值得大家一試!肥牛/手切肥牛 兩種牛肉分別試兩種不一樣口感,普遍肥牛幾薄身,入口雖則未到即溶,但係都算係唔錯,中上,而手切牛就推
湯底:椰子 雞煲 椰子味算重,唯雞件份量不足,因為六人食,不過雞件的確幾滑溜。其次湯底不太油,味道幾甜。不錯~
海鮮拼盤 包括帶子,脆肉,東風螺肉,生蠔,鮑魚,鮮蝦,共六款,水準各有千秋,當中個人最喜愛帶子,東風螺,鮮蝦,三款肉質新鮮度都較為特出。特別鮮蝦,鮮甜之中帶咬勁。帶子已去殼,所以煮的時候要小心點,不然煮完要花點時間才可以拿回起來,大家要小心喔~ 花甲 花甲幾大隻,冇沙,事前處理做待幾足,味道方面幾彈口,幾新鮮,肉身接近有兩隻手指咁大,又係值得大家一試! 肥牛/手切肥牛
兩種牛肉分別試兩種不一樣口感,普遍肥牛幾薄身,入口雖則未到即溶,但係都算係唔錯,中上,而手切牛就推薦大家一試~事關幾厚肉,入口幾有咬口,啖啖肉,肥瘦分佈好平均 ,兩者如果要我揀其一。我只可以講,我要哂!
牛柏葉 味道爽口,好乾淨,雖然都知道有那過,但係勝在夠新鮮~食落口冇咩奇怪味道
魚腐 睇個樣似係素根,其實唔係~魚腐黎既,同樣地好吸湯汁,唯一唔同係打到鯪魚肉,令到口感冇咁寡~味道幾好
響鈴 打邊爐必備既食材,新鮮即炸,帶有油香~浸係湯度幾秒,拎番上黎食,味道真係一絕,響鈴吸哂湯汁,加上豆香,令到整件事昇華左。
甜品 飲飽食醉後,點少得甜品呢,我就去左一部雪糕機度,個部機大約似係以前思樂冰咁,可以自行整到雪糕,口味有兩種,分別係密瓜及雲妮拿味,我就特別少少,揀左密瓜味,如果要比較的話佢個質地比富豪雪糕車差唔多,整體都可以收貨~