2024-08-26 0 瀏覽
每次經過都見到有人排隊,今天沒有人排,便進內午膳,餐牌大部份是湯鍋,一個鍋+一份飯、薯粉、米線或米粉,端在枱上有一小爐加熱,點了一個花膠雞湯鍋+米線,$68元,另一個胡椒蜆豬手湯鍋+米粉,$58元,再點一份拍青瓜,$28元,雞湯非常好味,少許花膠,雞肉一般,胡椒蜆豬手湯也一樣很好飲,米粉和米線一大份吃不完,兩鍋湯全清,拍青瓜少有切得較厚身,味道不錯,本來食物好,環境好,服務好,價錢平,食得飽,真係非常好,可惜美中不足的是,店鋪播放內地歌曲,似京劇之類,有些吵耳,如果可以不播,更好!
2024-08-26
2024-08-10 815 瀏覽
中午我们两个人在这边吃饭 人很多排队 先在门口等了半小时多,终于可以进去吃了,服务员听到我们的普通话,态度一下子变了,安排我们在一个四人桌吃,也没跟我们说要做到桌子的另一边,过来直接说“要做另一边啊 ”语气极差,后面我们旁边来了一对香港人,服务员态度立马就变了,笑脸相迎 点完菜之后终于上菜了 我们点的是竹笙椰子鸡 需要在锅下面点燃酒精 服务员拿了一把打火机点了后 直接扔进来 最后再来说下菜品 太淡了 汤很难喝 点了一个蚝油菜心 没想到直接就是菜心生烫加上家里的蚝油 很差 我们都没有吃完总之 不推荐!
总之 不推荐!

2024-08-10
最近被朋友推介一定要吃這間主打濃雞湯的米線,又在網絡上做下攻略,發現餐廳在當區是熱門餐廳。但餐廳位置不多 我有好幾次下班過去都見到大排長龍,起碼要等半小時以上,唯有放棄了。但前幾天好想吃濃湯雞米線,於是就叫了個外賣回家吃。竹笙椰子雞濃湯,一打開就已經聞到一股好濃郁的椰子雞湯味,相比一般的椰子清雞湯,這個湯底反而多了一種奶香的味道,竹笙和粟米也給浸透了濃郁的椰香味,雞件也嫩滑,如果在餐廳享用,用爐滾燙著熱辣辣進食,我想味道一定更加出色。!而且餐廳給食材的份量一點也不吝嗇,一個女生真是會吃不完。另外也叫了一份手拍青瓜,應該是即場調味的,青瓜並不入味,可不叫。不過值得一提的是,平常在外面吃的米線,味精超級多,吃完必然會非常口渴狂喝水,但是反而吃這個並沒有,反而有種在喝椰子雞湯的感覺,十分推薦,下次會試試他的招牌花膠雞濃湯。
2024-08-05
2024-08-03 1104 瀏覽
店舖晚上開18:00, 我星期日17:45 去到已大排長龍,有無咁誇張呀! 而且條龍是由我食完離開仍未短過,所以提醒大家這裏不是好友飯聚的地方,是要快食快離的,而且要接受搭枱情況。 招牌花膠濃湯雞 + 稻庭烏冬 : 因為流量迅速,未必每鍋湯都夠熱,建議上鍋後代爐火熱一吓才吃。有幾片花膠👍,質感很淋滑,不爛且吸足雞湯味。旺菜份量不少,而且是足夠吸收到雞湯味,淋甜,好味好食👍。有幾件切雞,雞皮很滑(可惜我不食皮),雞味和肉質正常。個雞濃湯算是我暫時飲過最好味的👍,無雞羶味,濃郁但不膩,和烏冬一起,幸福爆燈,湯量很多,就算2人飲也足夠,我飲後回家無口渴。由於客似雲來,服務要做到好有效率,不能要求高質款待。這個價錢有如此質素,我感覺是良好企業呢!😄

招牌花膠濃湯雞 + 稻庭烏冬 :
有幾片花膠👍,質感很淋滑,不爛且吸足雞湯味。
旺菜份量不少,而且是足夠吸收到雞湯味,淋甜,好味好食👍。
有幾件切雞,雞皮很滑(可惜我不食皮),雞味和肉質正常。
招牌花膠濃雞湯

由於客似雲來,服務要做到好有效率,不能要求高質款待。
這個價錢有如此質素,我感覺是良好企業呢!😄
2024-07-28
招牌花膠濃雞湯
  • 招牌花膠濃湯雞
非常足料,無味精椰子竹笙雞湯 (米粉)- 入面有厚竹笙、粟米 湯好甜,小朋友超鍾意啲粉掛湯超正!番茄豆腐海鮮真係俾足4隻靚蝦! 青口、蜆都好新鮮!湯鮮甜,開胃招牌花膠濃湯雞有頗多件花膠,質素很好。其他地方啲花膠有陣奇怪膠味,呢道既係爽滑無奇怪味!真材實料。外賣三個湯粉都非常好食。下次希望可以到店堂食睇下會唔會更好味!小朋友食完無好似平時出街食飯咁要喺咁飲水,證明真係無味精。希望呢啲小店可以做得住!非常值得支持!
非常足料,無味精

椰子竹笙雞湯 (米粉)- 入面有厚竹笙、粟米
湯好甜,小朋友超鍾意
啲粉掛湯超正!

番茄豆腐海鮮
真係俾足4隻靚蝦! 青口、蜆都好新鮮!
湯鮮甜,開胃

招牌花膠濃湯雞

2024-07-14
外賣送餐
  • 招牌花膠濃湯雞
2024-07-04 2107 瀏覽
今日試咗招牌花膠雞湯米線同椰子雞湯米線🍜湯夠濃🐔雞夠嫩😋😋飲曬D湯😁兩個湯比較 自己比較喜歡椰子雞湯 所以食完之後再買多一隻椰子雞湯返去同屋企人分享😇個個都話讚👍🏻👍🏻👍🏻第日屋企聚餐又多一個好選擇😇
第日屋企聚餐又多一個好選擇😇

2024-07-04
已經係第二次黎食 嚟到一定要試佢地嘅招牌花膠雞湯米線 不過除咗呢個招牌湯底之外,仲有好多其他湯底選擇唔加底嘅米線份量本身已經唔細 餐廳仲有得免費加大 好適合大食嘅人士個湯底好飲到一定要飲晒 同埋好足料,花膠同雞都有唔少😋😋 小食就叫咗個皮蛋豆腐 個汁甜甜地都幾特別,值得一試雖然舖頭比較細,繁忙時間好多人可能要搭枱不過總括嚟講呢間餐廳性價比好高 一碗米線都係60幾蚊最緊要係可以飲晒啲湯 飲完完全唔口渴 又可以食得好飽😆
個湯底好飲到一定要飲晒 同埋好足料,花膠同雞都有唔少😋😋
小食就叫咗個皮蛋豆腐 個汁甜甜地都幾特別,值得一試
雖然舖頭比較細,繁忙時間好多人可能要搭枱
不過總括嚟講呢間餐廳性價比好高 一碗米線都係60幾蚊
最緊要係可以飲晒啲湯 飲完完全唔口渴 又可以食得好飽😆
2024-05-12 2084 瀏覽
一鍋雞⭐️⭐️⭐️💫🐾 客家黃酒雞 $58如果再食嘅話,推介呢個。聞落酒味好香。雞件滑度算係咁,起碼唔會稱得上係鞋口,同埋醃得有味。個湯底送麵嗰陣都食到酒香+雞肉味,就算就咁飲都唔會過鹹,唔錯。🐾 鮮茄豆腐濃湯海鮮鍋 $68湯底似超市買嘅盒裝雞湯,所以就會好似自己喺屋企打邊爐咁。但入面嘅料都多,除咗蕃茄豆腐,仲有4隻蝦2隻青口同埋幾隻蜆,同menu張圖差唔多。海鮮嘅新鮮程度/質素以呢個價錢都合理。🐈‍⬛ Overall堂食好食過外賣好多。如果喺附近真係諗唔到食咩湯麵好嘅話,可以考慮呢間。📍 一鍋雞 (長沙灣)長沙灣營盤街145號天悅廣場B1B號舖#香港美食 #長沙灣美食 #neko_nibbles_csw #唔好伏自己
一鍋雞

⭐️⭐️⭐️💫

🐾 客家黃酒雞 $58

🐾 鮮茄豆腐濃湯海鮮鍋 $68

🐈‍⬛ Overall

📍 一鍋雞 (長沙灣)
長沙灣營盤街145號天悅廣場B1B號舖

2024-02-19 2899 瀏覽
見門口排晒隊,幾個朋友又想試,落單後,之後阿姐跟單派每人一個酒精爐,手機落單,神奇唔夠2分鐘,啲食物全部嚟齊,阿姐再嚟點火。3個人叫左椰子雞,藥膳雞,花膠雞,可以跟飯或其他麵食。見到鍋裡面啲雞,係已經蒸熟斬件!!見住有煙出,唔想啲已經熟左嘅雞翻烚太老,所以夾起,我叫嘅係飯,啲雞放落啲雞度,感覺係切雞飯撈湯,咁我一啖食落啲雞,嘩……完全無暖嘅感覺,好明顯啲雞唔知蒸熟左幾耐,又唔知放落個鍋仔幾耐,等客落order就神速上枱。個湯似係濃湯寶開水,雞湯做膽,唔同味就落番啲相關味。咁就算係雞鍋,一絕 …… 覺得仲衰過去連鎖快餐店。
2024-02-02
2024-02-02 2707 瀏覽
見依間有濃湯雞米線幾吸引~未到食飯時間已經要排隊有九款濃湯雞米線可以選擇~湯底、配料唔一樣嘅招牌花膠濃湯雞有:花膠、雞4塊、娃娃菜~花膠有4片~不過雞好少~一隻雞翼尖、一隻雞翼、兩塊雞胸肉~湯就多料份量少差D喎~湯底幾重雞味白胡椒豬肚濃湯難~有:豬肚3條、雞薄切4塊、黑木耳3塊、辣椒2片、西芹菜少許~豬肚好淋仲切得好細條~呢個湯底好重白胡椒味蓋過雞湯味~唔太吸引惹味豬手粒幾好食~口水雞醬配蒜蓉、花生粒、辣椒粒、青瓜~好好味整體嚟講全部份量好少~不過味道唔錯~舖頭抽風麻麻比較焗
見依間有濃湯雞米線幾吸引~未到食飯時間已經要排隊

有九款濃湯雞米線可以選擇~湯底、配料唔一樣嘅

招牌花膠濃湯雞
白胡椒豬肚濃湯雞
惹味豬手粒
整體嚟講全部份量好少~不過味道唔錯~舖頭抽風麻麻比較焗
2024-01-27
惹味豬手粒
2024-01-18 1802 瀏覽
本身鐘意食雞湯米線,間野係附近諗住試下呢間, 一睇價值都唔平,但係見到啲圖好靚賣相好好所以都叫黎試下。外賣叫左想要脾,本身備注咗,叫兩碗都冇,埋單兩舊水,得啲好似食淨咗嘅雞胸咁,又痴牙,啲米線發脹到糊左咁,你食埋我個份
外賣送餐
天氣凍就想食鍋物 🥘餓底今次去左長沙灣食一鍋雞 呢間小店晚市由6點開始 5點45去到都已經開始排隊 座位唔算好多 竹笙椰子濃湯雞 🐥加稻庭烏冬 $58+5 湯底香濃清甜 雞件數量都有8件 仲配埋粟米 同竹笙甜上加甜 ☺️烏冬會建議放入鍋等佢吸味再食 稻庭烏冬好滑吸埋湯既味道 真係好好食食曬成個都唔會好膩 泡椒雞腳 $38 呢個雞腳充滿左泡椒既味好香 但又唔會好辣 食唔到辣既朋友都可以試下 雞腳仲要好淋 唔會好硬 呢間一鍋雞性價比好高 👍🏻☺️下次去開長沙灣一定會再去食餓底推介:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)#餓底推介 #餓底食在長沙灣 #長沙灣 #一鍋雞
天氣凍就想食鍋物 🥘

但又唔會好辣 食唔到辣既朋友都可以試下

雞腳仲要好淋 唔會好硬

呢間一鍋雞性價比好高 👍🏻☺️

下次去開長沙灣一定會再去食

餓底推介:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)

#餓底推介 #餓底食在長沙灣 #長沙灣 #一鍋雞
  • 泡椒雞腳
2023-12-23 808 瀏覽
提供9款不同湯鍋 大部份主打雞鍋 店內裝潢以現代風和傳統元素結合 一黎到已經見到排曬長龍今次一行四人 等左3張枱先到我地 黎到想試曬咁多款雞鍋~ 一口氣試左五款 ~排名不分先後次序 因為真係難分難解 唔同既雞鍋都花左唔同既心思 每款都有唔同既配料 但有一樣咁好飲既雞湯 飲湯最緊要係咩?夠熱!每款都會有個爐仔幫你熱住 大約10分鐘左右 到我食到尾聲 雞鍋依然熱辣辣!1. 招牌花膠雞 $68 招牌,真係花膠!無其他花巧野 食得出香濃雞湯如果我無睇錯門口一袋袋既應該係鱈魚膠尚算厚身 發得夠 唔會腥2. 白胡椒豬肚雞 $58呢個同招牌就好唔同喇~ 白胡椒味好出 偏辣豬肚夠淋身 附上腐皮 唐芹 雲耳3. 竹笙椰子雞 $58 一上枱 已經傳黎濃濃既椰子香🥥用上鮮椰子 竹笙係乾貨浸發 乾淨大條 吸曬D湯精華😍唯唯一個湯鍋有我最鍾意既粟米 粟米唔會無味 依家非常清甜4. 客家黃酒雞 $58配有紅棗、金針、大量薑、黃酒香濃酒味與薑味 入冬補身一流(有種爸爸整雞生腸既味🥰😍)5. 蟲草花藥膳雞 $58藥材味較多 但唔非常算濃 無苦澀味 配有藥材、蟲草 惹味豬手粒 $38 冷盤 酸酸辣辣 惹味椒鹽炸粟米

一黎到已經見到排曬長龍
今次一行四人 等左3張枱先到我地
黎到想試曬咁多款雞鍋~ 一口氣試左五款 ~

排名不分先後次序 因為真係難分難解
唔同既雞鍋都花左唔同既心思
每款都有唔同既配料
但有一樣咁好飲既雞湯

飲湯最緊要係咩?夠熱!
每款都會有個爐仔幫你熱住
大約10分鐘左右 到我食到尾聲
雞鍋依然熱辣辣!

1. 招牌花膠雞 $68
招牌,真係花膠!
無其他花巧野 食得出香濃雞湯
如果我無睇錯門口一袋袋既應該係鱈魚膠
尚算厚身 發得夠 唔會腥

2. 白胡椒豬肚雞 $58
呢個同招牌就好唔同喇~
白胡椒味好出 偏辣

乾淨大條 吸曬D湯精華😍
唯唯一個湯鍋有我最鍾意既粟米
粟米唔會無味 依家非常清甜

4. 客家黃酒雞 $58
配有紅棗、金針、大量薑、黃酒
香濃酒味與薑味 入冬補身一流
(有種爸爸整雞生腸既味🥰😍)

5. 蟲草花藥膳雞 $58

抵食: 5/5

#一鍋雞 #深水埗美食

一鍋雞
📍長沙灣營盤街145號天悅廣場B1B號舖
花膠雞椰子雞海鮮黃酒雞還有炸豆腐 玉米 木耳 真的非常好吃 我一個人吃了三鍋 服務態度超級超級親切超級好,非常感動,大力推薦Ps 咸檸7好好味十分適合自己一個人,或者約會前來悠閒體會高級的個人小火鍋(而且價格非常合理便宜)花膠雞椰子雞海鮮黃酒雞還有炸豆腐 玉米 木耳 真的非常好吃 我一個人吃了三鍋 服務態度超級超級親切超級好,非常感動,大力推薦Ps 咸檸7好好味十分適合自己一個人,或者約會前來悠閒體會高級的個人小火鍋(而且價格非常合理便宜)
花膠雞

黃酒雞
還有炸豆腐 玉米 木耳 真的非常好吃
Ps 咸檸7好好味

2023-12-16 942 瀏覽
尋找世一米線的故事 – ep. 20 一鍋雞路經長沙灣,見到係天悅附近開左間濃湯雞米線店,店舖都幾光猛乾淨,咁就入去試一試。黎到呢度,主打當然係濃湯雞,所以就叫左<招牌花膠濃湯雞>同埋<竹笙椰子濃湯雞>,另外亦加錢叫左比較特別的小菜,分別係<惹味豬手粒>、<椒鹽炸粟米>同埋<木魚花皮蛋豆腐><招牌花膠濃湯雞>及<竹笙椰子濃湯雞>呢度原來唔係就咁上米線,係可以一人一鍋,仲可以一路滾一路食。湯底除左雞味夠晒香濃外,其實味道都幾清,最重要肯定無味精,因為全程飲晒湯都無口渴的感覺,而椰子湯底就充滿椰香味,另外,米線係另上,所以唔會浸到好淋,同時都可以放番湯到滾熱,令米線更加入味。餸料方面,雞肉幾嫩滑,同埋每碗都有5-6舊,算係足料。另外配上入晒味的竹笙或者大大舊的花膠,再加埋蔬菜,每碗都係50幾至60幾蚊,其實都算抵食。<惹味豬手粒>‧<椒鹽炸粟米>‧<木魚花皮蛋豆腐><惹味豬手粒>的豬手起骨切晒粒,啖啖都係肉,配埋青瓜
尋找世一米線的故事 – ep. 20 一鍋雞

<招牌花膠濃湯雞>及<竹笙椰子濃湯雞>

<惹味豬手粒>‧<椒鹽炸粟米>‧<木魚花皮蛋豆腐>

<惹味豬手粒>的豬手起骨切晒粒,啖啖都係肉,配埋青瓜以陳醋汁調味幾開胃。<椒鹽炸粟米>幾惹味,最重要粟米唔會乾同埋夠晒甜,另外去左芯,切成一塊塊容易食。而<木魚花皮蛋豆腐>有半舊皮蛋同大大舊豆腐,配上木魚絲同埋秘製醬汁,又係另一好味之選。

整體黎講,由於長沙灣附近無雞湯米線店,價錢同質素都唔錯,所以對街坊黎講都係其中一個好選擇!