呢間日本過江龍都開咗好多年,而且有唔少分店,不過之前喺YouTube見到人食,搞到自己都有心郁郁想試~今次試咗期間限定menu 厚切牛舌黑醬油拉麵 ($85) 佢個炙燒厚切牛舌入口爽彈,用鹽稍微吊咗牛味出嚟,而且燒得好香🤎 兩塊卷腩叉燒肉質軟嫩夠肥美,加埋原隻溏心蛋一流~黑醬油雞湯鹹香鮮甜,湯底仲有好多洋蔥粒,食落都幾香~朋友就要咗特製白丸 ($85),一上枱已經超香,叉燒揀咗慢煮豬柳叉燒,豬柳相對冇咁肥膩,但係一樣咁軟稔,自已都幾鍾意🐷🩷 拉麵麵質揀咗硬,自己覺得啱啱好,麵身偏幼,所以掛湯嘅面積大幅增加🍜 相對起醬油湯底,自己更加鍾意呢個湯底,更加香同濃厚🫶🏻小食嗌咗廣島蠔(2件 $32),呢個係熱辣辣炸出嚟,而且都算大隻🦪 黑松露汁餃子($48) 皮都幾薄,但係黑松露味唔突出🥟芝麻菠菜($22) 幾啱做前菜過下口癮~跟餐送嘅檸檬南非茶都唔會太甜🍋總括嚟講,呢間拉麵定價合理,而且個叉燒係一大賣點,期間限定都有驚喜,整體來講都算唔錯🥰

• 白丸元味
  • 白丸拉麵
  • 白丸
  • 白丸元味拉麵
  • 特製白丸
  • 特製白丸元味
今日同老公拍吓拖👫,行行吓街,突然間好想食日本🇯🇵拉麵🍜,我地就去咗食#一風堂 💕💕💕香港一風堂每日新鮮長時間餚製香醇豚骨湯,同時亦致力研發多款創新湯底口味,迎合大眾嘅口味。最新推出期間限定「厚切牛舌黑醬油拉麵」,大家都必定要一試🙌🏻🙌🏻👍🏻。🐂極上厚切牛舌黑醬油拉麵 🍜 $85以鮮香醇厚嘅黑醬油雞湯為湯底,同時加人背脂,令湯底更富誘人香氣,輕輕一嚐便能享受到略帶鹹香嘅鮮甜雞湯滋味。作為主角嘅炙燒厚切牛舌片口感份外彈牙,燒至外脆內軟嘅厚切牛舌唔單止嚼勁十足,仲有豐富肉汁,令濃郁牛香縈繞味蕾間,配上一風堂精心烹調嘅卷腩叉燒同原隻玉子,超級好味😋。而拉麵都好彈牙,配埋豬腩同玉子,簡直一流👍🏻👍🏻🥰。🦪吉列廣島蠔 (跟餐加配)$32外脆內軟,非常新鮮,香脆可口,好好味😋🐷特製白丸拉麵🍜係佢哋No.1必叫嘅拉麵🍜,湯底非常鮮甜,配合埋炙燒卷腩叉燒,味道恰到好處👍🏻👍🏻🥟一風堂餃子 6件 $40餃子多汁香脆,食完一隻又想食多一隻,口感一流😋😋🍚迷你牛肉飯 (跟餐加配) $28喂細細碗,如果食完拉麵唔夠飽,加個迷你飯就啱晒啦👍🏻👍🏻最後我地仲叫咗兩杯野飲,🍹雪糕可樂同雪糕忌廉汽水🍨🍧,雪糕好香滑配

🐂極上厚切牛舌黑醬油拉麵 🍜 $85

🦪吉列廣島蠔 (跟餐加配)$32
外脆內軟,非常新鮮,香脆可口,好好味😋

🐷特製白丸拉麵🍜

🥟一風堂餃子 6件 $40
餃子多汁香脆,食完一隻又想食多一隻,口感一流😋😋

🍚迷你牛肉飯 (跟餐加配) $28喂
細細碗,如果食完拉麵唔夠飽,加個迷你飯就啱晒啦👍🏻👍🏻

最後我地仲叫咗兩杯野飲,🍹雪糕可樂同雪糕忌廉汽水🍨🍧,雪糕好香滑配合埋汽水一流😋😋💕💕💕好滿足👍🏻🙌🏻

🌟 一風堂🌟喺 尖沙咀,銅鑼灣,金鐘都有分店,最啱就係shopping 完去食🩷❤️🧡
2023-05-05 266 瀏覽
價錢本身唔算貴,加配小食同飲品做套餐重抵。今次淨係食拉麵同share咗兩粒餃子已夠飽,下次再肚餓啲一定加配做套餐😆同朋友專登叫咗三碗唔同口味嘅拉麵試吓🍜:兩款豚骨湯底,一款豚骨雞白湯底。其中我哋揀咗兩碗係特製,主要分別係特製拉麵比普通款多咗兩片叉燒✨、溫泉蛋✨同紫菜✨。整體湯底濃厚,油份都幾重,拉麵口感彈牙,掛湯幾唔錯。溫泉蛋🥚煮到勁流心,配搭住食,味道更提升😋😋每碗拉麵都有三款叉燒🥓可以揀,我哋分別試咗炙燒卷腩叉燒 及 慢煮豬柳叉燒:🥓炙燒卷腩叉燒肥瘦適中,脂油香較突出,帶少許焦香👍🏻🥓慢煮豬柳叉燒相對無咁肥,有咬口,同埋帶啲煙燻香,豬肉味更突出,值得試👍🏻~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🍜白丸元味 (特製) $85豚骨湯底,最原始口味,鹹香味幾突出,質感順滑。🍜赤丸新味 (特製) $85同樣係豚骨湯,湯底有黑蒜油香味,帶微辣,香濃得嚟又唔會體過鹹,整體味道豐富。幾鐘意😋💖🍜橫濱家系豚骨 $85依款比較少見,係豚骨加雞白湯底。諗住加咗雞白,相對冇就咁豚骨湯咁濃味,點知飲第一啖已好驚喜!首先湯底係好濃郁惹味,比起另外兩款更要多咗份鮮味✨都係我同朋友一致最鐘意嘅🍜💖💖黑松露汁餃

🥓炙燒卷腩叉燒
肥瘦適中,脂油香較突出,帶少許焦香👍🏻

🥓慢煮豬柳叉燒

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

🍜白丸元味 (特製) $85
豚骨湯底,最原始口味,鹹香味幾突出,質感順滑。

🍜赤丸新味 (特製) $85

🍜橫濱家系豚骨 $85

黑松露汁餃子 (6件) $48
餃子細細地一隻,餡料帶肉汁,配上醬汁有淡淡黑松露香,特別嘅配搭。
厚切牛舌黑醬油拉麵 (期間限定)🐮👅🍜Taste: ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️🖤📍 一風堂 @ippudohongkong尖沙咀廣東道30號新港中心210號舖#拉麵 #ラーメン #拉麵 #らーめん #foodiehk #globaleats #forkyeahfoodies #foodiesinternationalchat #foodphotography #foodporn #foodblogger #foodie #hkig #hkrestaurant #hkfoodie #noodleporn #拉麵關注組 #try#香港美食 #香港日本菜 #IPPUDOHK #香港一風堂 #厚切牛舌黑醬油拉麵 #香港美食指南 #期間限定 #日式拉麵—————————————————-拉麵大王河原成美所創立嘅一風堂,主打正宗博多日式拉麵。新鮮長時間餚製香醇豚骨湯,的確令人印象深刻。最新推出嘅期間限定「厚切牛舌黑醬油拉麵」卻以鮮香醇厚嘅黑醬油雞湯為湯底,再特別加入背脂,令湯底鮮甜醇厚又香氣撲鼻。主角嘅炙燒厚切牛舌彈牙爽口、牛香味濃。另外仲有卷腩叉、溏心蛋、竹筍、芽菜,保證一試難忘!
厚切牛舌黑醬油拉麵 (期間限定)🐮👅🍜

Taste: ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️🖤

📍 一風堂 @ippudohongkong
尖沙咀廣東道30號新港中心210號舖

—————————————————-

🌸一風堂周圍都有,但係小編好似都淨係食過兩次,而且無咩記憶點,今次食返又覺得幾經濟實惠,係尖沙咀打工仔嘅𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡選擇之一🥳-𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評 🍜 赤丸新味 $𝟔𝟒呢個價錢,味道可以話係唔錯,麵質彈牙,冇鹼水味👍🏻小編揀左炙燒卷腩叉燒,叉燒好香,肥瘦各半🙆🏻‍♀️湯底係豬骨湯底,另外配上紅味噌,有好輕微嘅香辣🤏🏻可以見到湯底用豬肥膏熬製,好香濃,不過小編覺得湯底太肥,唔適合減肥人士食用🫢-呢個價錢嘅𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡黎講,一風堂性價比算高,對女士黎講呢個份量岩岩好,男士就可能要叫𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐬𝐞𝐭先夠喇🙆🏻‍♀️-📍 一風堂 (新港中心)尖沙咀廣東道30號新港中心210號舖環境:🌸🌸🌸味道:🌸🌸🌸🌸服務:🌸🌸🌸衛生:🌸🌸🌸性價比:🌸🌸🌸-#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_tst #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #hzentre #慢活 #香港好去處 #尖沙咀美食 #打卡餐廳 #相機食先 #海港城美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #
🌸
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評
🍜 赤丸新味 $𝟔𝟒
📍 一風堂 (新港中心)
尖沙咀廣東道30號新港中心210號舖

環境:🌸🌸🌸
味道:🌸🌸🌸🌸
服務:🌸🌸🌸
衛生:🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸
#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_tst #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #hzentre #慢活 #香港好去處 #尖沙咀美食 #打卡餐廳 #相機食先 #海港城美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介#香港 #尖沙咀餐廳 #尖沙咀餐廳推介 #香港拉麵 #一風堂 #米芝蓮推介 #香港拉麵關注組 #新港中心
一風堂雖然現在沒有像之前的那種免費加小食,但始終價格還是很親民的。面和湯底都還是不錯的~店員態度也很好,尖餃也不錯雖然不能說特別驚艷但畢竟價格還是很低食的~~~~~
一風堂雖然現在沒有像之前的那種免費加小食,
但始終價格還是很親民的。
面和湯底都還是不錯的~
店員態度也很好,
尖餃也不錯
雖然不能說特別驚艷但畢竟價格還是很低食的~~~~~
2023-02-14 241 瀏覽
連鎖餐廳好多人都食過,今次黎試係因為覺得佢睇落幾傳統期間限定嘅蟹膏蟹肉拉麵有驚喜,坦白講好多人話連鎖拉麵唔好食,但我覺得呢間係可以嘅❤️‍🔥少少意見就去買單嘅店員似乎唔太識使用舖頭嘅系統,結果搞到10分鐘先買到單,企喺度有啲尷尬😳總括來講,地點方便係令我過嚟食嘅原因,期間限定嘅款式都好食,但有機會要再試吓佢平時嘅款式先得😝如果喺附近返工或者做嘢,想食一個快嘅、平價嘅午餐或者晚餐會食呢間,如果想食服務嘅話就要搵其他了
連鎖餐廳好多人都食過,今次黎試係因為覺得佢睇落幾傳統

2023-01-02 397 瀏覽
Claimed to close at 10pm on their company website- but closes at 9.10pm? There’s something fishy going on with this store. Simply avoid.
2022-12-15 473 瀏覽
今日試吓一風堂的新拉麵。午飯時候的客人不多,環境也寬濶安靜。這新的拉麵是蟹味噌拉麵。送上的前菜是辣芽菜,味道真係辣,只能淺嚐。蟹味噌拉麵$118這拉麵賣相吸引,有兩片叉燒、蟹柳和竹筍等。叉燒沒有相片的厚,但肉質十分柔軟肥美,半肥瘦的;蟹鉗是真蟹肉,肉質唔會太韌,味道唔係好鮮甜,但算幾ok的;拉麵上的那-球蟹味噌牛油十分香滑,有濃厚的蟹味,加上湯汁味道濃,-如蟹味濃湯,唔會好鹹,蟹湯是主調,加上味噌的香,配上那掛湯力也不錯的粗身拉麵,再夾上竹筍的爽滑和粟米的甜香,味道還不錯。
今日試吓一風堂的新拉麵。

午飯時候的客人不多,環境也寬濶安靜。

這新的拉麵是蟹味噌拉麵。

送上的前菜是辣芽菜,
味道真係辣,只能淺嚐。

蟹味噌拉麵$118

2022-12-15
地址-尖沙咀廣東道30號新港中心店舖名稱— 一風堂環境/設施-地方寬敞闊落,位置坐得舒服特色-有免費小食人均價格-$100評分- 8/10好耐冇食過拉麵,喺尖沙咀返工,唯有將就吓去新港中心一風堂,雖然佢不算特別出色,但係都有優勝之處,幾年前食過一次,佢個小食芝麻菠菜,任添任食,但好可惜今次去嘅時候,已經唔係再免費無限食,雖然冇咗,但係另可以加錢去選擇,今日叫咗個白玉叉燒拉麵,湯底非常濃郁味道不錯,最重要係位置坐得舒服,因為我哋得壹個鐘頭食飯,食完飯想坐喺度休息一下都無任歡迎
地址-尖沙咀廣東道30號新港中心

店舖名稱— 一風堂

環境/設施-地方寬敞闊落,位置坐得舒服

特色-有免費小食

2022-10-02
白元叉燒拉麵
酥炸生蠔
2022-08-20 759 瀏覽
適合返工時間,工作太忙想一個人獨處食午餐思考下午的工作或想忙裏偷閑休息一陣😮‍💨就可以食呢間拉麵。設有一人私人空間座位,方便你獨自享受為你專屬的拉麵。赤丸新味+可樂$72味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️總括來講份量不算太多,湯底少少辣。很濃厚的香味。味道正常水平發揮。女士吃就剛剛好的份量,男士應該要加面或加上小食,唔係應該唔夠飽。午餐時間人流不算太多,不需要等位。下單也是用Apps,你完全唔使同人講嘢靜靜地吃拉麵就可以了。
設有一人私人空間座位,方便你獨自享受為你專屬的拉麵。

赤丸新味+可樂
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️

赤丸新味

總括來講份量不算太多,湯底少少辣。
很濃厚的香味。
味道正常水平發揮。

• 一風堂餃子
  • 赤丸
  • 赤丸新味拉麵
2022-08-13 427 瀏覽
今日下雨,昨晚有沒吃晚餐,肚子餓得很,想吃些好吃的。午餐時段客人唔多,店內有大量座位,坐得梳落舒適。雖然這間店的鵝肝沾麵定價較高,看到廣告賣相相當吸引,禁不住要試吓一下。鵝肝沾麵$178這鵝肝即叫即煎,雖然面積比較少,但鵝肝煎得甘香柔軟,脂香豐腴,油潤可口,唔會太鹹,加埋黑醋吊味,正!叉燒大大片,滿有質感,肉質軟身,唔會太膩口,肥瘦適中;而那鴨肉肉質軟熟帶煙燻味,皮脂爽口,不錯吧!沾麵份量十足,配上濃厚鵝肝粟米雞白湯底,湯汁濃厚creamy, 質地少少稠厚,有著雞湯的鮮甜味,,又有粟米的甜香,加上流心旦和粗身彈牙的麵條,麵條有口感,充滿彈性,掛湯力不錯,味道香濃而不膩口,也是比較新的口味,好滋味!p.s 吃得要快,湯涼了味道沒熱的好。
今日下雨,昨晚有沒吃晚餐,肚子餓得很,想吃些好吃的。

午餐時段客人唔多,
店內有大量座位,坐得梳落舒適。

雖然這間店的鵝肝沾麵定價較高,
看到廣告賣相相當吸引,禁不住要試吓一下。

鵝肝沾麵$178

這鵝肝即叫即煎,雖然面積比較少,

叉燒大大片,滿有質感,
肉質軟身,唔會太膩口,肥瘦適中;而那鴨肉肉質軟熟帶煙燻味,
皮脂爽口,不錯吧!

沾麵份量十足,配上濃厚鵝肝粟米雞白湯底,
和粗身彈牙的麵條,麵條有口感,

p.s 吃得要快,湯涼了味道沒熱的好。

2022-08-12
2022-07-20 576 瀏覽
中午130去到完全唔使等位,見好耐無食拉麵即管試下。同同事叫咗兩款拉麵,一個係特制赤丸新味,因為每碗有兩片,所以我地一個要低溫慢煮,一個就要燒豚,結果我個人覺得慢煮個豚肉好味啲,但燒那個也不錯。要留意蛋要早點拎起,我食既時間已經無咗糖心,可能唔浸咁耐會好點。湯底方面,豬骨湯夠濃而不太過,呢樣幾好,雖然係赤丸不過唔算辣,想食辣可能要加辣,麵質都算ok,但如果你加底的話,佢係會將麵跟湯麵上呢個扣分,因為食完本來嗰個啲麵都硬哂,你要即時入埋落去,但又會浸得太淋,呢方面希望可以改善。
中午130去到完全唔使等位,見好耐無食拉麵即管試下。

特制白丸赤味
2022-07-18
特制白丸赤味
  • 赤丸新味
2022-07-19 421 瀏覽
本身想試吓佢個期間限定既雲吞海鮮鹽拉麵可能我太晏先去食,入到去佢話已經冇晒唯有食返最普通嘅赤丸拉麵配炙燒卷腩叉燒兩片,拉麵要超硬。$62。個人應為唔算好辣,湯底都濃味!多蔥👍🏻至於叉燒有油香,但唔算好特別。鍾意食硬身嘅拉麵嘅朋友不妨試吓勁硬,其實都唔算好晏,口感十足。之前都食過覺得佢個拉麵唔算多所以加底+$8都算抵👍🏻特製赤丸拉麵配慢煮豬柳叉燒4片,$85。佢同普通赤丸拉麵一樣多咗兩塊紫菜一隻蛋同多兩塊叉燒,個人認為慢煮豬柳叉燒都幾好食,唔會太乾身咬口都唔錯。
本身想試吓佢個期間限定既雲吞海鮮鹽拉麵
可能我太晏先去食,入到去佢話已經冇晒
唯有食返最普通嘅

之前都食過覺得佢個拉麵唔算多所以加底+$8都算抵👍🏻

2022-07-17
2022-07-03 276 瀏覽
2022復活節 long weekend day one,天晴。家人想吃拉麵,想起一風堂,很久沒有來吃。COVID--19 第5波疫情下,連我的會員生日8折優惠也錯過了!3天小長假,COVID--19 第5波疫情亦稍為緩和,我們就外出吃碗麵。評一評食物:#海老豚骨拉麵:期間限定,龍蝦湯底非常濃郁,配大蝦、櫻花蝦、日式叉燒、溫泉蛋、菠菜,豐富又好味!#白丸:我姊每次必點白丸,多年不變,水準保持。#特制白丸:比白丸更豐富,😋#一風堂餃子:餃子皮煎得卜卜脆,叫了2份才夠。#芝麻菠菜:芝麻油香味十足,每次吃都不會厭。#炸雞併薯條:2樣都好味。#橙味梳打:味道普普通通。#日本煎茶:好喝!

評一評食物:
#白丸:我姊每次必點白丸,多年不變,水準保持。
#特制白丸:比白丸更豐富,😋
#一風堂餃子:餃子皮煎得卜卜脆,叫了2份才夠。
#芝麻菠菜:芝麻油香味十足,每次吃都不會厭。
#炸雞併薯條:2樣都好味。
#橙味梳打:味道普普通通。
#日本煎茶:好喝!
2022-04-15