2023-11-02 40 瀏覽
啱啱同男朋友喺屯門睇完戲,又未肚餓唔想食飯住,反而好想買杯手搖飲住行吓街🤩,咁啱就見到呢間新開嘅《一鼎茶》。▪️提芝提芝其實杯提芝提芝就即係芝士青提,平時都係多數飲開芝士配純茶,不過呢排又鍾意咗飲提子,發現呢個配搭都幾新鮮,估唔到提子又同芝士夾得來!▪️芝士奇異果男朋友都同樣叫咗呢一個系列,但係佢就揀咗奇異果,奇異果本身就比起提子個杯再酸少少,但係出奇地都係同芝士幾夾。我同男朋友都覺得佢哋呢個芝士系列真係好好飲,個芝士做得特別出色,下次都會再想要呢個系列嘅其他水果試吓🌟
▪️提芝提芝
▪️芝士奇異果
2023-11-01 33 瀏覽
同男友路過,我叫咗兩杯黑糖珍珠牛乳:♨️黑糖珍珠牛乳是一種受到廣大飲品愛好者喜愛的經典,呢杯飲品結合了濃郁的牛奶、香甜的黑糖和Q彈的珍珠,為口腔帶來一種豐富的口感和美味的享受,牛奶的濃郁與黑糖的甜味相互一起,創造出一種濃香迷人的口感。牛奶的柔滑質地與黑糖的甜度相得益彰,令人回味無窮。在飲每一啖你可以感受到牛奶的濃郁奶香和黑糖的甘甜滋味,讓我感到舒適和滿足呢度的環境上好舒服,環境空間感十足,所有地方都好乾淨,門口有餐牌可清晰看到,環境裝修簡約,讓人好想坐多一陣‼️‼️味道質素🎖️🎖️🎖️🎖️🎖️餐牌明確🎖️🎖️🎖️🎖️🎖️
同男友路過,我叫咗兩杯黑糖珍珠牛乳:

味道質素🎖️🎖️🎖️🎖️🎖️
餐牌明確🎖️🎖️🎖️🎖️🎖️
12 分鐘 (外賣自取)
經過見到呢間新開嘅手搖飲品店,夏天熱辣辣🔥,所以買咗兩杯嘢飲同老公返屋企慢慢嘆👩‍❤️‍💋‍👨🥭芒芝芒芝。芝士奶蓋芒果奶蓋有豐富鹹鹹嘅芝士味,質地軟滑濃稠芒果香甜,混埋一齊飲,香濃清新奶蓋量剛剛好,大大杯,飲晒都唔會覺得好膩好漏‼️‼️🥑牛油果草莓沙冰。好少見到手搖飲品店有牛油果冰沙,我不嬲都好鍾意食牛油果,-見到Menu上有呢杯冰沙,即刻忍唔住叫咗黎試。🥰一層層鬆軟嘅牛油果肉,同埋新鮮嘅草莓,再加上冰沙,整個味道非常豐富。牛油果嘅滑順口感同草莓嘅甜酸味道相互融合,帶出一種濃郁而清香嘅滋味。飲落去,你可以感受到冰涼爽口同時又帶有濃郁的水果風味。夏天消暑嘅必飲佳品! ☀️☀️
🥭芒芝芒芝。芝士奶蓋芒果
奶蓋有豐富鹹鹹嘅芝士味,質地軟滑濃稠
芒果香甜,混埋一齊飲,香濃清新
奶蓋量剛剛好,大大杯,飲晒都唔會覺得好膩好漏‼️‼️
2023-10-31 26 瀏覽
今日喺屯門附近行吓,見到呢間茶店,於是買左黎試吓。全店採用新鮮生果,用心製作,安心飲用。🔅 芝士桂花烏龍+純茶 🔅$21 + $9芝士 超抵 , 好大杯, 有1/3係奶蓋!芝士奶蓋鹹鹹地,芝味濃郁,重口味得來又唔會搶咗桂花烏龍嘅清香,幾清新亦唔會好甜。好飲指數⭐️⭐️⭐️⭐️🔅 草莓爆檸🔅好重檸檬味,有果肉,真係真材實料。草莓嘅香甜中和返檸檬嘅酸澀,我自己就叫咗微糖, 係夏天消暑解渴嘅代表飲品!好飲指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🔅一鼎西柚🔅微糖剛剛好,茶底香濃,配埋鮮甜西柚果肉,整體味道清新,消暑解滯😌好飲指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🔅 芝士桂花烏龍+純茶 🔅

好飲指數⭐️⭐️⭐️⭐️
🔅 草莓爆檸🔅
好飲指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🔅一鼎西柚🔅
好飲指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
11 分鐘 (外賣自取)
2023-10-30 23 瀏覽
聽朋友講屯門時代廣場有間新開嘅台式飲料店唔錯,於是去試一試佢♥️因為食完飯好飽,所以想飲D酸酸地嘅,易入口嘅,消下濟,就揀左果茶!一鼎西柚 🔸杯入面裝著新鮮嘅西柚肉,賣相非常清新,令人心情愉悅。一飲入口,柚子口感爽脆多汁,西肉咬落去多汁。柚子帶嚟微微味道清香鮮甜,帶有微酸,解渴又提神。夏天喝一杯,真係消暑解渴,好適合! ✔️一鼎橙橙 🔸一片片新鮮橙片,色彩鮮豔,而且帶有橙嘅清香。味道鮮爽,帶有淡淡的果香,消濟解渴,而且橙酸甜得黎又有營養,真係一款令人滿意嘅飲品!✔️
一鼎西柚 🔸
一鼎橙橙 🔸
2023-10-27 7 瀏覽
🏻👩🏻岩岩係附近落堂〰️咁啱有人陪我〰️一齊附近既買杯野飲〰️🍽️🍽️〰️點知行過就比呢一間一鼎茶吸引我地〰️〰️整個店舖都有高級感覺氣氛。🥂《《🧀🧀芝士綠研+ 純茶🍋🍋@@不得了不得了!呢間入面幾款奶蓋飲品都係芝士迷唔錯嘅選擇,而且真係非常有特色!而且每款飲品都好鬼趣緻!我呢杯芝士綠研果個人覺得價比好高🧀,好好味而且都飽肚🍋,而且芝士味道好香濃。《《🧀🧀芝士琥珀+ 牛乳茶🍋🍋@@濃郁的芝士為基礎,搭配琥珀色的牛乳茶。都絕對新鮮,有好重牛乳味,但系又唔會太油膩,系夏日解膩之選啊。大家有機會經過屯門,都可以來試下佢地既飲品啊!📷

《《🧀🧀芝士綠研+ 純茶🍋🍋@@

《《🧀🧀芝士琥珀+ 牛乳茶🍋🍋@@

大家有機會經過屯門,都可以來試下佢地既飲品啊!📷
2023-10-26 5 瀏覽
同妹妹食完lunch經過見到呢間新開嘅茶飲店,梗係飯後一杯珍珠奶茶啦~😚我點咗黑糖珍珠牛乳 (少少冰),奶泡口感滑身,加上黑糖珍珠好Q軟☺️口感更豐富,都挻飽肚🤣 妹妹就點咗杯一鼎西柚(少少冰 少少甜),西柚味好香,有好多片嘅西柚🤩,口感好清新,解膩一流😜,另外佢每杯個size都幾多,我同妹妹行到返屋企都未飲完🤣最後想講吓店內嘅衛生環境十分好,店員都好細心去幫助我哋去挑選嘢飲,佢個Menu簡單清晰,令到我哋睇得好舒服👍🏻

5 分鐘 (外賣自取)
2023-10-25 6 瀏覽
「芝士桂花烏龍+純茶」👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻芝士桂花烏龍茶配純茶係一種好獨特而令人愉悅既組合,首先講講,茶既風味非常清新,烏龍茶既香味同桂花融合,比到人一種花香四溢既感覺,茶既順滑質地帶有微微既茶葉苦澀,這種苦澀再加芝士既濃郁奶香互相平衡,令到整杯都好有口感,😸呢杯飲品主要有濃厚既口感同柔滑既質感,如果鍾意花香味既人士會更喜歡「一鼎橙橙」👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢杯係非常清新既飲料,這種橙味帶來豐富果香,😸讓人飲到心情愉悅和提神,呢種飲品營養價值相當高,橙汁既酸味同甜味都平衡得好好,仲可以讓人飲到涼快既清涼飲料「草莓爆檸」👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢一杯係令人好驚喜既飲品,草莓既甜味再加檸檬既酸味結合,營造出豐富既口感,草莓味道非常濃郁,係好天然既味道,檸檬就有明顯既酸度,互相交替著,增添了一點點既刺激感,係好開胃既一款飲品😸
「芝士桂花烏龍+純茶」👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
「一鼎橙橙」👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
「草莓爆檸」👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2023-10-25 5 瀏覽
今日想同大家分享呢一間新開嘅茶飲店叫做🍵一鼎茶✨住喺屯門嘅朋友就一定要試吓啦!今次我就揀咗佢哋舖頭嘅其中兩款飲品試吓:🌼芝士琥珀+ 牛乳茶呢杯絕對係我今年飲過覺得最好飲嘅芝士系列,好鍾意佢哋嘅芝士嘅鹹香味超濃郁,跟住我仲揀咗琥珀加牛乳茶嘅配搭,飲到好香甘甜嘅茶味之餘仲飲到牛乳嘅香味,呢一杯真係超值得推介!🌼草莓爆檸妹妹就order叫我買呢杯俾佢飲,我自己就冇飲過,不過佢話草莓酸酸甜甜加埋爆檸都幾好味,小朋友真係特別鍾意士多啤梨味嘅飲品💓兩個唔同嘅系列嘅飲品各有特色,見到茶飲店所推出嘅飲品種類都幾多,望到有幾杯都好想試吓,下次經過想飲一定會再幫襯😋

今次我就揀咗佢哋舖頭嘅其中兩款飲品試吓:
🌼芝士琥珀+ 牛乳茶
🌼草莓爆檸

8 分鐘 (外賣自取)
話說屋企商場附近開左間新嘅手搖店🥤食完飯就順便買杯野飲,試一試佢✌🏻本人係草莓控,所以試左杯叫莓芝莓芝嘅飲品,材料係芝士同草莓,好吸引人嘅外觀,杯頂有一層濃郁嘅芝士,中間充滿著粉紅色嘅草莓肉,色彩繽紛,真係好靚好有feel!口感方面,先係清新嘅茶味同草莓嘅甜味,然後芝士嘅滑順質感,帶嚟一陣濃濃嘅奶香味,感受到多層次嘅口感享受。推介指數🌈🌈🌈🌈🌈男朋友就揀左芝士桂花烏龍純茶,飲一啖就已經感受到散發出清香嘅桂花味,茶嘅清香同芝士嘅奶香完美融合,真係好獨特嘅風味,令人回味無窮。兩杯都好好飲!絕對滿足到我對甜品嘅渴望!推介指數🌈🌈🌈🌈
推介指數🌈🌈🌈🌈🌈
兩杯都好好飲!絕對滿足到我對甜品嘅渴望!
推介指數🌈🌈🌈🌈
6 分鐘 (外賣自取)
天時暑熱,有什麼幸福得過喝一杯冰涼解渴的飲品。天氣開始熱,而且唔洗戴口罩,終於可以一路行街一路飲嘢🤣係屯門時代廣場行街見一鼎茶,立即9衝去Order。朋友最LIKE黑糖珍珠牛乳,珍珠奶茶真係佢生活必需品🧋心情唔好要安慰下自己。佢飲一啖即話口感綿密超療癒,完全唔會係假味,超好飲呀! 黑糖珍珠都係一如既往咁煙韌,黑糖味重😋 我就喝厭黑糖鮮奶,見又正值芒果季,無理由唔叫鮮芒芒甘露。滿滿奶香及芒果香,滿滿果肉的純粹口感大滿足,下午茶來一杯剛剛好。芒芒甘露擁有風味濃郁,水分充沛,十分細緻的口感。芒果控們把握機會喝爆!感覺性價比很高,因為真的非常充足呀!

感覺性價比很高,因為真的非常充足呀!
2023-10-18 8 瀏覽
我試新嘢啦~知道屯門開咗間新嘅茶飲店,就約埋朋友一齊過去試吓快樂水😽 我哋分別揀咗3杯🧋🧋🧋芝士綠研配純茶飲落好順滑,芝士味好濃郁,純茶有回甘嘅口感,但芝士嘅味道唔會蓋過茶底😍草莓爆檸本身以為係普通嘅檸檬茶,但飲落就有驚喜🤩飲到粒粒嘅草莓肉,甜甜地,配合檸檬嘅酸,口感好舒服😌芒芝芒芝鮮芒果肉同芝士打成,飲落甜甜地,飲到少少芒果絲,解渴又順滑🤩仲有,可以提供網上落單外賣嘅服務,咁就唔使嚟到店再排隊買,非常方便☺️總括而言,三杯都好好味,每一杯都真材實料😼😼店員都好有禮貌,見到店內嘅環境都乾淨衛生👍🏻
芝士綠研配純茶
草莓爆檸
芒芝芒芝

15 分鐘 (外賣自取)
2023-10-17 13 瀏覽
行過見到依間飲品店,加上 依家天氣幾熱 飲杯野真係可以好好解暑😎我自問都係一個台式飲品控,飲過好多不同品牌既黑糖珍珠鮮奶🧋鍾愛綿密口感的客人絕對不能錯過一鼎茶的黑糖珍珠牛乳。佢既黑糖珍珠鮮奶係我飲過最好飲,黑糖珍珠煙韌彈牙!黑糖foam唔死甜,珍珠既大細唔會太大亦唔會太細,呢點相當重要!整杯喝完飽足感十足,當成代餐也完全沒問題。喜歡豐富口感與配料必點芝士桂花烏龍+純茶。芝士奶蓋亦係每日新鮮製作,面頭嘅奶蓋仲有綠茶粉非常好飲,鹹鹹甜甜,輕盈零罪惡感。Overall以黑糖珍珠鮮奶黎講非常出色,黑糖味夠香,珍珠口感煙韌軟糯,鮮奶用明治奶好rich好好飲; 芝士桂花烏龍+純茶沁涼爽口的滋味,值得encore😝

6 分鐘 (外賣自取)
2023-10-17 6 瀏覽
🪅芝士琥珀+ 牛乳茶男朋友話第一次見到牛乳茶所以要試吓🤣作為飲咩茶都覺得一樣嘅我就覺得好似冇咩太大嘅特別,但係男朋友覺得好似好飲啲,呢啲真係個人喜好問題(◐‿◑)我比較鍾意上面嘅芝士奶蓋,係鹹鹹的而且好棉真係愛啊🎊🪄提芝提芝這杯係飲完男朋友嘅芝士奶蓋後再落order的🧸個名比較特別係提芝提芝,就咁讀有啲似提子提子🍇😂其實就係平時會見到嘅芝士青提,芝士奶蓋就不必再多講啦同上面嘅comment都係一樣。提子沙冰我真係幾鍾意,提子味都幾重下而且最鍾意係就算飲晒成杯都唔會覺得好甜o(≧v≦)o呢一個位真係值得一讚~
🪅芝士琥珀+ 牛乳茶
🪄提芝提芝
5 分鐘 (外賣自取)
都唔知道點解去到就快10月都仲咁熱,前幾日喺街到行一陣都已經流晒汗,所以見到呢間茶飲店,就快快脆脆飲杯嘢降下溫🥵🌟鮮芒芒甘露勁誇張差唔多成杯都係芒果,啲芒果又好甜,真係估佢唔到,上次喺第二間茶飲店飲過杯芒果汁勁酸,呢杯質素唔錯!🌟草莓爆檸&香水爆檸兩杯爆檸飲落酸酸甜甜好,飲落草莓個杯都冇藥水味,我覺得兩杯嘅配搭都幾好飲嘅,夏天夠晒透心涼!今次叫咗呢三杯嘢飲,入面自己就最鍾意鮮芒果甘露,非常推介鍾意芒果嘅人飲,一定會愛上!另外,夏天如果想清爽啲飲番杯爆檸系列都幾解渴。
🌟鮮芒芒甘露
🌟草莓爆檸&香水爆檸
9 分鐘 (外賣自取)