2017-06-30 210 瀏覽
第一次食新鮮食材,粉曷湯主打👍🏻👍🏻湯夠熱,沒有味精👍🏻👍🏻餃子款式多,我牛肉餃子第一次食,鮮味。其他款式未試。手拍青瓜$14,份量大碟,調味剛剛好。環境清潔,整體推薦粉曷湯👍🏻一定會再去
第一次食
新鮮食材,粉曷湯主打👍🏻👍🏻
湯夠熱,沒有味精👍🏻👍🏻
餃子款式多,我牛肉餃子第一次食,鮮味。其他款式未試。
手拍青瓜$14,份量大碟,調味剛剛好。
環境清潔,整體推薦粉曷湯👍🏻
一定會再去

2017-06-30 1072 瀏覽
無聊去逛大埔超級城,其實是個大型商場,集大部份零售品牌於一身,基本上沒需要大埔。於是離開商場,去到附近的舊商場走走,記得之前在這裡吃過冷糕和金莎格仔餅。未找到雞蛋仔,友人嚷肚餓,正好前面是餃子。店面不大,很街坊的氣氛。餃子店的餐牌都大同小異。前菜先到。野味酸辣木耳猜是惹味。細細片,圓圓的,表面滑溜,口感爽脆的木耳酸又辣,很開胃,但偏甜。回味手拍青瓜果真拍過的青瓜少少扁,除了應有的爽脆,還有點鬆脆。鹹酸的調味可以,但只局限於青瓜的表面。醃得不重,保留了青瓜的清新。湯杞子餃子配四寶元氣湯餐牌特地詳細介紹杞子的營養和功效,價錢比其他餃子稍貴。湯是粉葛鯪魚豬骨湯,標明自家熬製,沒有味精。沒有調味,偏淡,但質地幾厚,如牛奶般,熬得夠濃。餃子不小,包得飽滿,半透明的皮露出餡的粉紅和綠。皮有少少厚度,口感實在,正是餃子皮相比雲吞皮的特色,有點嚼勁卻不會乾或硬。包著豬肉湯餡,果真有幾粒杞子在內,但不太吃到杞子的甜。作為一粒正常的豬肉餃,是不錯的,但附多了價錢去換杞子,或者會有少少失望。雙拼煎餃子,要等20分鐘。仔細看會見到顏色稍為不同。雲耳椰菜豬肉餃有雲耳腍腍的爽,椰菜味不出但口感出,跟杞子餃一樣,豬

店面不大,很街坊的氣氛。餃子店的餐牌都大同小異。
前菜先到。
野味酸辣木耳
野味酸辣木耳
回味手拍青瓜
回味手拍青瓜
湯杞子餃子配四寶元氣湯
湯杞子餃子配四寶元氣湯
雙拼煎餃子,要等20分鐘。仔細看會見到顏色稍為不同。
雙拼煎餃
雲耳椰菜豬肉餃
有雲耳腍腍的爽,椰菜味不出但口感出,跟杞子餃一樣,豬肉味香又鮮。
雲耳椰菜豬肉餃
大白菜豬肉餃
最喜歡這款,白菜味明顯,在豬肉的鮮味以外添上清新,味道較特別。
大白菜豬肉餃
竹蔗水
指明沒有茶水供應,唯有點杯自家製的竹蔗水。清清地,甜度不過份,順道當糖水為晚餐作結。
竹蔗水
簡單又健康的晚餐。不少人是一個人來吃餃子,加碗麵,數十元就夠吃飽。
2017-06-25
2017-06-12 431 瀏覽
鍾意食餃子, 以餃子為命既專門店, 好吸引到我, 今日趁星期日, 搵到呢間小店約埋兩位朋友黎食LUNCH, 唔係好熟呢頭, 喺大埔廣場外圍兜左個圈, 都唔難搵到, 呢度附近每間食肆都好多人, 三哥餃子都唔例外, 店員更係忙到無停手, 不過都保持禮貌, 同埋食物上菜效率都快, 值得讚!竹庶水$10本來想叫豆漿, 可惜賣晒(咁早!), 唯有飲竹庶水, 無加冰, 凍凍地, 夠濃夠清甜, 咁熱天氣下飲, 當堂有消暑效果!回味手拍青瓜 $14青瓜夠爽夠脆, 微涼, 加上蒜、麻、辣, 好開胃既小食, 食到停唔到口。野味酸辣雲耳$14雲耳係細細粒既, 質感好軟身帶D爽口, 酸酸辣辣中似乎有少少甜, 食落又有少少麻, 又係唔同感覺。松茸腐皮卷$28腐皮煎香過但唔油膩, 包住切到細細粒既雜菇同松茸, 菇香十足, 好滋味!松茸餃子配四寶湯$96 (12隻)皮薄, 餡料飽滿, 每隻都好夠份量, 松茸餃子咬開見豬肉有D粉紅色, 好新鮮既色澤, 隨之而來既係好鮮既肉味, 唔需要特別調味, 已經好突出, 豬肉半肥瘦, 鬆軟多汁, 松茸切到細碎, 混入豬肉中, 份量唔少, 所以松茸獨特既菇香都好明顯, 加上少少蔬菜

竹庶水$10

回味手拍青瓜 $14

野味酸辣雲耳$14

松茸腐皮卷$28

松茸餃子配四寶湯$96 (12隻)
皮薄, 餡料飽滿, 每隻都好夠份量, 松茸餃子咬開見豬肉有D粉紅色, 好新鮮既色澤, 隨之而來既係好鮮既肉味, 唔需要特別調味, 已經好突出, 豬肉半肥瘦, 鬆軟多汁, 松茸切到細碎, 混入豬肉中, 份量唔少, 所以松茸獨特既菇香都好明顯, 加上少少蔬菜, 令整體口感味道更豐富, 一絕!

四寶元氣湯係粉葛鯪魚豬骨湯, 睇顏色就知到濃, 因為無加鹽同味精, 味道天然有D粉葛同魚香, 有清熱解渴之效, 雖然無鹽係最健康, 但我覺得加少少鹽調味亦無不可, 可以帶起個味道!

杞子餃子配四寶湯$105 (12隻)
幾欣賞餃子唔會煎到太燶, 只輕輕咁煎過, 而且一D都唔油, 同松茸餃一樣, 豬肉都係粉色既, 亦好鮮味, 食完呢D餃子, 唔會想食返雪藏餃, 個味道差太遠了, 而杞子大大粒, 有甜味, 每隻都有唔少杞子, 煎餃要趁熱食, 放耐左個皮會變得較煙靭。煎餃同樣配四寶湯, 唔重複講啦。

相比起杞子餃, 我地更愛松茸餃, 以及蒸既方式, 下次都想食返。
其實呢間餃子既菜式, 好似我食過太子某間餃子店, 唔知兩間有冇關係呢, 質素亦好接近, 如果住喺呢頭, 唔駛出城就食到靚餃子, 確係方便既, 車錢都慳返, 三哥餃子健康、新鮮、足料、用心, 無得輪既!

• 杞子餃子配四寶湯
  • 竹庶水
  • 松茸餃子配四寶湯
2017-06-05 196 瀏覽
放假日同朋友去踩單車去到大埔,已經好肚餓 經過呢間,三哥餃子店決定有去食啲餃子醫下肚,入到去真係全部淨係食餃子嘅啫 係完全冇其他嘢食㗎喇,但係我好欣賞佢 喺現今香港租金咁貴嘅地方只做單一食品都可以生存嘅小店,已經好難得,所以一定好好食 先可以頂得住,為咗支持香港嘅小店我叫咗個價錢最貴嘅,八隻松茸煎餃子再加一個四寶湯 首先我真係要講過四寶湯,佢係用粉葛在加上 中藥材料嘅補湯,飲落去真係完全有媽媽煮嘅味道完全冇味精嘅湯,煎餃子我要咗松茸餃子,呢個松茸餃子食落去 非常之香如果佢唔話畀我聽係松茸嘅話,我真係以為佢係黑松露,餃子煎到外脆內軟,非常好食,配上去店裏面嘅特製辣椒醬簡直人間美味店裏面全部人都係食餃子,有啲食湯餃,我下次真係會試一試,但由於辣椒醬真係比較辣,所以叫左杯豆漿,豆漿感覺上都算新鮮嘅,但係稍嫌豆味比較小,呢個可以有待進步
店裏面全部人都係食餃子,有啲食湯餃,我下次真係會試一試,

• 松茸餃子
  • 四寶湯
2017-06-04 199 瀏覽
今晚特別唔想食飯又唔想食西餐,於是去食特色餃子,非一般的餃子,配特色老火四寶湯、距標榜無味精,功效適合濕氣重熬夜的我,清熱解渴,驅風去濕,個湯個質地好燶,好正!杞子湯餃子,杞子明目,對長期對電腦手機的我超有幫助,咬落去好彈牙,估唔到口感甘複雜,好多肉汁,杞子調味好甜,餃子皮厚薄適中,好有嚼頭👍回味手拍青瓜,青瓜好新鮮,好脆,每口都係脆口,爽,D汁酸酸甜甜,小小辣,好開胃😍👍酸姜皮蛋,尼個喜歡皮蛋俾食,超級好味,味道和甜酸姜好夾👍

酸姜皮蛋,尼個喜歡皮蛋俾食,超級好味,味道和甜酸姜好夾👍
2017-06-01
2017-05-15 760 瀏覽
今日收早快閃大埔,陪個朋友減減壓吹陣水先返屋企慶祝媽媽節。我地行左去大埔超級城個邊,因為商場接商場,日曬雨淋都唔怕,而且仲有好多食肆包圍,唔驚冇野食。我地經過安泰路見到間食餃子既就貢左入去。呢間餃子係係大埔廣場地下潮福隔離,對住個的士站既,位置當眼易搵。入面裝修簡單,環境都坐得舒服。呢度既主打係手工健康餃同無味精靚湯Menu既然有湯餃同煎餃,我地就各嗌左一份黎share。煎松茸餃子配四寶元氣湯(8隻)$72首先呢個四寶元氣湯係粉葛鯪魚豬骨湯,因為佢sell冇味精,所以建議落少少鹽黎調味,不過我就覺得呢個老火湯唔落鹽都唔會話冇味,仲入口有d粉葛既鮮甜味,而且春夏天飲可以袪濕同健脾tim。至於個煎餃,餃子皮薄又煎得香脆,松茸餡料味鮮豐厚,口感一流,仲話食松茸可以增強免疫力,呢個簡直係保健餃子餐粟米豬肉餃(8隻)$33呢個湯餃係餃同湯分開上,配個細四寶湯。粟米豬肉做餡料,食材普通,不過都可以食到甜粟米粒,口感唔錯,但係相對個煎餃,呢個味道就好一般

我地經過安泰路見到間食餃子既就貢左入去。

Menu

既然有湯餃同煎餃,我地就各嗌左一份黎share。
煎松茸餃子配四寶元氣湯(8隻)$72

粟米豬肉餃(8隻)$33
2017-05-14
2017-05-03 233 瀏覽
路過見到呢間餃子店,又未試過而我本身都好鍾意食餃子,就決定買外賣返去食餃子叫左湯餃,揀左粟米同韮菜,餃子味道都ok,價錢唔算平,但都可以收貨而佢跟埋個個湯...淡到我好奇怪點解佢會有呢個湯既顏色,但好似滾水咁既味😥算啦諗住佢主打餃子,都唔係賣湯,可能一日半日出左事姐同朋友講開,發覺佢有一樣既經歷,而佢係堂食既,即時反映俾職員聽,但職員叫佢自己落鹽,話個個都係咁飲等等,而咁岩後面枱既客人都有同樣問題,證明左唔係我地少數既問題😓同埋落鹽係會咸d,但個湯係無本身既味,落完鹽只會變左咸既滾水😅😅
算啦諗住佢主打餃子,都唔係賣湯,可能一日半日出左事姐