2018-10-23 445 瀏覽
#double_馬鞍山-【沙漠中的美食】—————————-🔻魚肉燒賣($12/7粒)彈牙🤤有咬口 吾會痴埋一pat pat🤩#🍋👧🏻 最憎就係食到啲剩係得粉嘅燒賣 好彩呢度唔會😉而且真係食到魚味🐠豉油微甜 唔會蓋過左燒賣嘅味 每一粒都脹卜卜❤️大過乒乓波🏓⭐️評分:8.5/10-呢間鋪頭另有仲有煎釀三寶 同樣都超大舊 $10/4件 有人龍啊😆🐉~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
#double_馬鞍山

【沙漠中的美食】
—————————-
🔻魚肉燒賣($12/7粒)

彈牙🤤有咬口 吾會痴埋一pat pat🤩
⭐️評分:8.5/10

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
2018-08-18 603 瀏覽
星期六,決定做個師奶去買餸順便掃街,和老公一起去恆安逛逛市場和新開的商場。恆安市場即是種類還算挺多的,我們吃了一間抵食鐵板炒麵,然後經過另一間店看見有位姐姐正在包燒賣,便立刻成了我們的目標。店舖不斷有人排隊,所以也要等一會才吃到。本身我已很喜歡吃魚肉燒賣,新鮮即包的其實買少見少。看見有三大蒸籠,另外姐姐還是不斷地包,應是該店的鎮店之寶吧。買了一串,燒賣的size比平日的大。吃下去的口感和平日大不同,魚肉的感覺比肥豬肉多很多, 十分彈牙,應該也比較健康吧。減少肥豬肉令它少了點平日我喜歡那種煙韌的感覺,但這種真材實料確實令人欣賞。而且這樣的價錢,以人手包的燒賣來說實在便宜!
魚肉燒賣
5 分鐘 (堂食)
魚肉燒賣
2018-05-21 539 瀏覽
一直以黎都好鐘意食燒賣奈何人愈大啲燒賣愈難食更食唔番以前嘅味道早幾年元朗食到但佢一轉左鋪就變左勁難食從前無食過會另我回頭嘅燒賣直至遇到三寶皇本身無咩特別大期望見佢寫住手包又真係有幾個人一直係旁邊狂包心諗好唔好食都值得支持下啦!又唔係貴,係咪先熱辣辣燒賣配上豉油辣油個樣好飽滿大大粒啲皮又唔厚唔乾個樣已經另我起出望外左再食個口感一啲都唔膠好咬度係岩唔岩唔粉但又唔係咬刷膠咁離譜其實無啲一粒粒嘅料或者肉係入面我估係豬肉魚肉打到好均勻真係打到起膠先有呢個咁真嘅口感係呀好耐係食過真。燒賣當然唔係點心有冬菇有蝦個啲其實我鐘意食呢種多啲無咁油佢個皮都好值得一讚平時個啲黃皮一係硬一係就濕曬水咁睇都唔好睇啦但呢個乾身得黎又唔硬真心無得輸
一直以黎都好鐘意食燒賣
本身無咩特別大期望
見佢寫住手包
又真係有幾個人一直係旁邊狂包
心諗
好唔好食都值得支持下啦!
又唔係貴,係咪先
唔粉但又唔係咬刷膠咁離譜
其實無啲一粒粒嘅料或者肉係入面
我估係豬肉魚肉打到好均勻
真係打到起膠先有呢個咁真嘅口感
係呀好耐係食過真。燒賣
當然唔係點心有冬菇有蝦個啲
其實我鐘意食呢種多啲無咁油
佢個皮都好值得一讚
平時個啲黃皮一係硬一係就濕曬水咁
睇都唔好睇啦
但呢個乾身得黎又唔硬
真心無得輸
2018-04-23 573 瀏覽
上月我跟老公到馬鞍山海濱長廊野餐,得知恆安市場新增一條食街,特地在野餐前到來添加一些野餐食物。我事前已做足功課,搜尋了幾間在雜誌大受好評的小食店,三寶皇是其中一間必試餐廳。去到已見有部份店員即場包燒賣,包好後便拿去蒸。燒賣流動率極高,幾乎每有人行過都起碼要了一份燒賣。由於每籠燒賣都很快賣光,所以更為新鮮。我在旁看了會後也點了一份燒賣,剛好是該籠的最後一份。下一籠燒賣要在約6分鐘後才蒸好啦﹗在觀察期間,我見到生菜魚肉也很受歡迎,所以我也點了一碗。燒賣熱的時時食超好食!!!魚肉味濃郁,香口又有咬口!!!可惜我留了一些在到達海濱長廊才吃,燒賣涼了後,由神級燒賣變為普通版,所以一定要趁熱吃!生菜魚肉份量極多,魚肉尚算彈牙,不過相比之前吃過最好吃的還差一點。下次再來必定再點燒賣,還會試一下其他小食!

下次再來必定再點燒賣,還會試一下其他小食!
燒賣

生菜魚肉
2018-03-24
5 分鐘 (外賣自取)
燒賣
生菜魚肉