2024-01-19 139 瀏覽
荃灣廣場有一間好高級好靚,裝修嘅三希樓茶樓,呢一日就同屋企人一齊嚟到食點心。屋企人都係第一次嚟到呢一間茶樓到食嘢,大家都覺得個環境好舒適好有風味。今次我哋就一共叫咗幾款點心:☑️燒賣皇燒鵝皇大大粒,餡料好足皮又夠薄,一啖一粒超滿足。☑️水晶鮮蝦餃今日我嚟到一間名氣響噹噹嘅茶樓,試佢哋嘅招牌點心—水晶鮮蝦餃😋。一上桌,就見到啲蝦餃晶瑩剔透🌟,好似珍珠一樣閃閃發光,令人食指大動👍。輕輕一撩,蝦餃嘅皮薄得黎又得彈性,有種軟綿綿嘅觸感,真係令人期待。一入口,鮮蝦嘅味道即刻爆發,鮮甜嘅海洋氣息伴隨著略帶彈牙嘅口感,簡直美味得令人心醉💓。啲蝦仁又大塊又飽滿,每一啖都充滿了蝦嘅鮮美🦐,而且每粒蝦餃裏面嘅蝦仁都好新鮮,毫無腥味。特別值得一讚嘅係嗰皮薄餡多嘅設計,足以見到師傅嘅匠心獨運👨‍🍳。再加上特製嘅醬料點綴,既提升咗鮮味,又唔會蓋過蝦餃本身嘅滋味🍤。食晒半籠蝦餃之後,我已經完全明白點解呢間茶樓咁受歡迎啦。唔單止蝦餃,佢哋嘅服務同環境都非常優質🥢,無論係同朋友聚會定係周末嘅家庭早午餐,呢度都絕對係個完美嘅選擇🌈。下次再嚟,一定要再嘆多幾份,真係令人回味無窮啊❤️!☑️香煎蘿蔔糕蘿蔔糕煎得啱啱好,外脆內軟,而

今次我哋就一共叫咗幾款點心:
☑️燒賣皇
燒鵝皇大大粒,餡料好足皮又夠薄,一啖一粒超滿足。
☑️水晶鮮蝦餃
☑️香煎蘿蔔糕
蘿蔔糕煎得啱啱好,外脆內軟,而且蘿蔔食落好清甜。
☑️極品溜沙飽
流沙包嘅餡料好,咬落去淡淡熱辣辣嘅餡料連埋個包一齊食好正。

整體嚟講,我同屋企人都覺得呢一間嘅茶樓,無論係環境定係食物都非常之出色。
外賣自取
2024-01-18 139 瀏覽
今日同屋企人去咗荃灣廣場新開嘅三希樓食晚飯,食物整體質素非常OK🤭 雖然每一碟嘅份量不多,但係佢價錢亦都唔貴,變咗我哋一家都可以選擇多幾樣食物。基本上今次點嘅所有食物都非常好食,尤其是木桶豆腐花同埋樟茶鴨。木桶豆腐花非常幼滑,一桶大概可以有六碗左右,抵食。樟茶鴨好juicy, 煙熏味亦恰到好處,不過包子只有四個太少🤭服務質素亦都好高,所有店員都有禮貌,喺香港食飯已經好耐冇咁高質嘅service, 呢個我覺得值得讚賞😬唯一係因為我比較遲訂枱,所以安排嘅位置唔太理想,有D熱,其他都冇咩可以挑剔
2024-01-17
慶祝紀念
生日
  • 樟茶鴨
  • 木桶豆腐花
2024-01-17 190 瀏覽
系元朗附近行完山,🏃🏻♀️🧍♀️就選擇左過來荃灣食飯,食物質素都好高!👍🏻#@@燒賣皇一擺上臺,香氣撲鼻,豬肉餡料配合其他配菜,加上非常薄既外皮,口感豐富,點心既好選擇。香濃得嚟又有層次又不會太膩,味道調教得恰到好處,真係令人非常喜愛,好好食。#@@水晶鮮蝦餃非常窩心,全部都系好多好新鮮,非常大粒,鮮美滿載。#@@鮮蝦腐皮卷外脆內軟,而且個皮好薄,滿分!#@@烤椒桂花蚌烤椒桂花蚌,睇落已經覺得口水直流🤤!首先,盤菜擺放整齊,喺一個典雅的藍白色瓷碟中展示出嚟,加上頂部撒上嘅新鮮香菜,視覺上已經令人感到賞心悅目😍。試咗一啖,味道真係無得頂!椒香配上桂花蚌嘅鮮美,一啲都唔覆蓋住蚌肉嘅自然鮮甜,仲令人一啖再一啖🎉。蚌肉嘅口感煮得剛剛好,嫩滑又有彈性,咬落去既有咬口又唔會太硬。加上烤椒嘅微微辛辣,刺激緊味蕾,更係喚起晒整個味覺👅。每一啖都充滿層次,辣、香、鹹、甜恰到好處,就好似係味道嘅交響樂🎵一樣。服務員向我哋介紹呢道菜嘅時候,我哋已經期待住呢道創意十足嘅美味。實際品嚐之後,果然令人眼前一亮⭐️。呢款烤椒桂花蚌,無論係做頭盤定係作為飯後小食,都係一流之選👌。總結來講,依家諗到都仲覺得回味無窮,下次再去
#@@燒賣皇
#@@水晶鮮蝦餃
非常窩心,全部都系好多好新鮮,非常大粒,鮮美滿載。
#@@鮮蝦腐皮卷
外脆內軟,而且個皮好薄,滿分!
#@@烤椒桂花蚌
烤椒桂花蚌,睇落已經覺得口水直流🤤!首先,盤菜擺放整齊,喺一個典雅的藍白色瓷碟中展示出嚟,加上頂部撒上嘅新鮮香菜,視覺上已經令人感到賞心悅目😍。試咗一啖,味道真係無得頂!椒香配上桂花蚌嘅鮮美,一啲都唔覆蓋住蚌肉嘅自然鮮甜,仲令人一啖再一啖🎉。蚌肉嘅口感煮得剛剛好,嫩滑又有彈性,咬落去既有咬口又唔會太硬。加上烤椒嘅微微辛辣,刺激緊味蕾,更係喚起晒整個味覺👅。每一啖都充滿層次,辣、香、鹹、甜恰到好處,就好似係味道嘅交響樂🎵一樣。服務員向我哋介紹呢道菜嘅時候,我哋已經期待住呢道創意十足嘅美味。實際品嚐之後,果然令人眼前一亮⭐️。呢款烤椒桂花蚌,無論係做頭盤定係作為飯後小食,都係一流之選👌。總結來講,依家諗到都仲覺得回味無窮,下次再去食飯絕對會再點,推薦畀所有鍾意嚐鮮嘅朋友哋。真係可以話係味道同質素上都一流嘅美饌之選!🌟🌟🌟🌟🌟

💛整體而言食物水準保持水準,算系多人聚會既好去處,值回票價!👍🏻 🥂
2024-01-17 183 瀏覽
荃灣美味式洒家同屋企人黎三希樓食午餐,呢度菜式豐富多選擇,好味有水準!🔶🔶🔶🔹🔶🔶🔶🔹🔶🔶🔶🔹🔶🔶🔶香煎蘿蔔糕💯香煎蘿蔔糕外脆內軟,廚師將佢煎得好靚,唔會太燶。蘿蔔的甜味臘肉和糯米粉相互融合,鹹鹹香香,讓人一口接一口欲罷不能。勝瓜洋蔥炒雲耳💯勝瓜洋蔥炒雲耳係一道非常精緻嘅廣東菜,嚟自傳統廚藝嘅手法,完美地結合咗健康同美味。食材新鮮,烹調得啱啱好,每啖入口都係咁滑咁脆。勝瓜嘅清爽口感,加上洋蔥嘅微微甜味,令呢道菜肴充滿鮮甜感覺。雲耳亦都炒到啱啱好,夠晒爽口,又吸收晒啲調味料嘅精華。👍😋🌟而家我哋嚟聽下啲食客點評。一位顧客話,「呢個菜真係好正,勝瓜好有嚼勁,洋蔥同雲耳都好夾,我每次嚟都一定叫!」另一位則讚賞咗烹調嘅手法,話「師傅嘅火侯掌握得好好,雲耳炒得啱啱好,唔會太過柔腍。」🎉😍整體嚟講,勝瓜洋蔥炒雲耳係一道充滿色香味嘅佳餚。無論係想健康食飯嘅朋友,抑或係想嘗試新口味嘅食客,呢道菜都絕對值得一試。下次大家有機會嚟到廣東,千祈唔好錯過咗呢個美食啊!🙌🌈😄鮮蝦腐皮卷💯鮮蝦🦐腐皮卷係腐皮入面包滿鮮蝦和蔬菜,鮮蝦的鮮甜和腐皮的酥脆相互融合,再加上充滿水份的蔬菜,令整件鮮蝦腐皮增添濕潤感,美味更加

🔶🔶🔶🔹🔶🔶🔶🔹🔶🔶🔶🔹🔶🔶🔶
香煎蘿蔔糕💯

勝瓜洋蔥炒雲耳💯

鮮蝦腐皮卷💯
鮮蝦🦐腐皮卷係腐皮入面包滿鮮蝦和蔬菜,鮮蝦的鮮甜和腐皮的酥脆相互融合,再加上充滿水份的蔬菜,令整件鮮蝦腐皮增添濕潤感,美味更加發揮。

即撞豆腐花💯
即撞豆腐花即叫即撞,充滿豆香味,食落去暖笠笠。豆腐柔滑細嫩非常綿密,入口即化,豆香濃郁而不膩,甜度適中,令人一食上癮。
2024-01-17 152 瀏覽
上星期同老公出荃灣,shopping前飲轉茶先🥰見荃灣廣場新開的中菜,二話不説去試一試🔥職員十分主動詢問人數及帶位👏🏻 讚🥰入到去環境挺美很大很舒適🤩裝修挺有懷舊風格,而且環境不會太嘈吵。餐牌上有多款不同的小菜和點心選擇🙈我哋點了小菜及幾款點心😝~烤椒桂花蚌~蚌質地爽口啊有鮮味,口感鮮嫩。烤椒煮法完全帶出味道,加埋青椒一齊食,非常清新。~點心款式頗多,點了老公和我最想食既🤓~蒜香鮮蝦春卷~春卷炸得好脆,加埋鮮蝦係入面不得不讚!再點埋醬汁,簡直一流!🥰一定要嗌呢個😘~極品溜沙飽~賣相白嘟嘟包皮,咬落彈彈動人😋
一撇開就見到黃澄澄和閃閃發光的流沙內餡,味道香濃可口!最後試埋~鮮蝦腐皮卷~外形和其他酒樓唔同,呢度整得薄薄的,容易入口🥰一塊集結了酥、香、脆、甜、鹹味感。絕對是我目前吃過的港式腐皮卷中排行第一名不用沾取甚麼調味料就已經非常美味😜

職員十分主動詢問人數及帶位👏🏻 讚🥰
餐牌上有多款不同的小菜和點心選擇🙈

我哋點了小菜及幾款點心😝
~烤椒桂花蚌~
蚌質地爽口啊有鮮味,口感鮮嫩。
烤椒煮法完全帶出味道,加埋青椒一齊食,非常清新。~

點心款式頗多,點了老公和我最想食既🤓
~蒜香鮮蝦春卷~
春卷炸得好脆,加埋鮮蝦係入面不得不讚!
再點埋醬汁,簡直一流!🥰
一定要嗌呢個😘~極品溜沙飽~
賣相白嘟嘟包皮,咬落彈彈動人😋
一撇開就見到黃澄澄和閃閃發光的流沙內餡,味道香濃可口!
最後試埋~鮮蝦腐皮卷~
絕對是我目前吃過的港式腐皮卷中排行第一名
不用沾取甚麼調味料就已經非常美味😜
2024-01-17 194 瀏覽
一直搜尋緊中菜和屋企人做節,經朋友介紹荃廣有酒家新開,就決定網上訂座了😋💎用餐時感覺不錯,餐廳侍應見我們坐好,便過來介紹餐廳的招牌菜式。我們揀選了多款小菜👇🏻登登!霸王辣子雞🐔點了例牌,份量超多!一啖食落已經知有蔥、乾辣椒、薑片、花椒、胡椒炒成。呢個辣子雞真係不得了!🌶️🌶️麻辣鮮香,酥香爽脆,眼見滿碟滿滿的乾辣椒,就知正啦!必點👏🏻瓦撐焗胡椒海蝦👈🏻睇名就知😉瓦撐已經係一個賣點啦!胡椒嘅辛辣配蝦嘅鮮甜,一上菜就香到令全枱人大叫,影相📸️影到電話無電🤣濃濃的胡椒香辣味撲鼻,特別是中蝦吸收了胡椒香氣,精華味道,豐富有層次!另外,蝦肉新鮮彈牙,味道帶椒香,非常惹味!☑️青椒清香魚魚肉肉質嫰滑無骨,這個味道雖然簡單。但配合青椒🫑調味,完全提升到魚既鮮味🤩。真係齒頰留香,令人回味無窮呀!最後一道☑️干鍋豬大腸☑️大腸靭度岩岩好,夾雜著辣椒🌶️們在口腔散發著很香口,這道菜拌飯吃很棒呢!餐廳食物質素新鮮及美味,比起其他同區中更勝一籌。價錢亦大眾化,是一家人聚會的選擇!

我們揀選了多款小菜👇🏻
登登!霸王辣子雞🐔
呢個辣子雞真係不得了!🌶️🌶️
麻辣鮮香,酥香爽脆,眼見滿碟滿滿的乾辣椒,就知正啦!
必點👏🏻瓦撐焗胡椒海蝦👈🏻睇名就知😉
瓦撐已經係一個賣點啦!
另外,蝦肉新鮮彈牙,味道帶椒香,非常惹味!
☑️青椒清香魚
魚肉肉質嫰滑無骨,這個味道雖然簡單。
但配合青椒🫑調味,完全提升到魚既鮮味🤩。
真係齒頰留香,令人回味無窮呀!
最後一道☑️干鍋豬大腸☑️