2024-04-21 913 瀏覽
應該不少於二十年的三河屋,今天跟家人來晚飯,叫了一客三文魚刺身,明太子茶漬飯,叉燒拉麵,雞泡魚魚乾,牛肉鍋定食,麵豉湯大蜆煲,芝麻雞翼等。三文魚刺身都是新鮮,份量相對合理。明太子茶漬飯,份量足,味道尚可。叉燒拉麵,價錢一貫經濟實惠,有四塊叉燒,性格比高。不得不提是芝麻雞翼,上桌時熱騰騰的,新鮮炸出來,味道有驚喜。價錢不算太便宜但值得一試!雞泡魚魚乾熱辣辣,配上美乃滋好味麵豉湯大蜆煲,蜆肉新鮮,份量算多其他食物都是合理,結帳五百多元,不失為經濟實惠的日本晚飯好選擇。

三文魚刺身都是新鮮,份量相對合理。

明太子茶漬飯,份量足,味道尚可。

叉燒拉麵,價錢一貫經濟實惠,有四塊叉燒,性格比高。

雞泡魚魚乾熱辣辣,配上美乃滋好味

麵豉湯大蜆煲,蜆肉新鮮,份量算多

2024-04-21
2023-02-03 2272 瀏覽
一直聽朋友介紹話呢間又平又抵食較大份又好味 今日經過終於去咗試下 冇話有好高期望但完全唔expect 係差到咁 嗌咗漢堡扒咖喱飯 同埋中華冷麵 上菜都算快,嗌咗10分鐘左右就差唔多啦,見到咖喱飯 真係呆咗,漢堡扒個大細同一隻匙羹差唔多😓,不過味道都還可以正常日式咖喱味。幾分鐘之後上埋中華冷麵,叉燒好乾好柴 👎🏻👎🏻鳴門卷冇咩味 ,個質感係好似濕水法包應該係解凍再冰咗好多次, 蟹柳有陣腥味🤢  呢啲食材呢啲味道完全唔值呢個價。。真係唔會再里。。
漢堡扒咖喱飯
中華冷麵
2022-11-29 1748 瀏覽
逢星期五晚的教務工作完成後, 要在紅磡找一家還在營業的晚飯也不太容易, 隨着取消食肆營業時間的限制, 選擇越來越多, 也就在選擇上不會太辛苦. 這家日式食肆很厲害, 又三河, 又尾張, 我還以為是在日本戰國時代呢! 有著織田信長和德川家康的領地, 但不走霸氣風格, 而是很典型的日式家庭食肆, 沒有豪華的Omakase, 有的是日式大碗飯以及炸/燒物等佐酒小食.到了晚上10點才能吃晚飯, 所以點了北海道忌廉炸豬扒飯, 五十多元的份量相當大碟, 忌廉醬現成開成, 味道偏甜而比較稀身, 加入蔬果就是更健康而甜味更大然. 白飯有什麼好說的, 就是分量十足, 定能填飽肚子. 炸豬扒外表香脆而內裡炸得較乾, 肉汁可以再多一點, 但如此價錢和份量, 我就不要求太多了. 多春魚炭烤味豐富, 一咬下去爆春的口感, 已合付烤多春魚基本要有的質素.Mikawaya Owariya House is the home feel Japanese restaurant that focused on bowl rice, grilled and deep fried dishes. The price is r

Mikawaya Owariya House is the home feel Japanese restaurant that focused on bowl rice, grilled and deep fried dishes. The price is really cheap and portion is big enough to fill my tummy after long time work. The cream sauce with the vegetables are sweet enough and it is good partner for the rice. The deep fired pork can be improved by reduction of cooking time. Grilled Capelin is rich in fish egg and the grilled taste is nice. Cannot expect too much as the price is really cheap.
2022-06-14 1691 瀏覽
飯堂😼 #紅磡美食 #三文魚腩三河屋係世一,每次黎都必點 #三文魚腩,雖然佢加左價,但無阻我既愛🫶🏻仲有大大份既 #炸蝦定食🍤啲蝦大碌過啲手指,食落啖啖肉,炸粉都剛剛好👌2個人share食都夠曬皮,仲有個麵豉湯同2個小菜😼由於我諗左好耐都諗唔到我既main course食咩,又驚食唔曬,所以嗌左個 #梅子飯團🍙 新鮮熱辣辣,即叫即揑,不過啲梅子真係好酸😹都話甜品係第二個胃,做完gym食咪個甜水。。。。肥呀🤣食完再減囉,長命功夫長命還🏋🏻‍♂️
飯堂😼 #紅磡美食 #三文魚腩

2022-05-24 2135 瀏覽
5月14號是一個很重要的日子,因為終於可以去睇失而復得的張敬軒演唱會,原本應在二月舉行的演唱會因為第五波疫情而被取消,等了數個月後終於還我心願可以現場支持皇上。之後到達我心儀的餐廳開餐,正是這間紅磡出名親民的日式美食店尾張屋,最主要想來吃我最愛的鰻魚飯。我們六點多便來到餐廳好彩不用等位可以直接入座,內裏沒有什麼裝潢可言就是小店的感覺,但食物的質素則相當令我滿意。之前為食吃了一件肉鬆班戟不算太肚餓,所以我們決定點一個鰻魚飯然後加份小食和刺身來分享,看似份量不多但其實我倆也未能完全吃光,先來一個我喜歡的小食螢光魷魚。這個即螢光魷魚38我覺鹹了一點點,當小食享用就吃得不夠舒服,如果用來佐飯品嚐我覺得還可以。車爸爸最喜歡吃油甘魚,就點來一客給他嘆一嘆!這客刺身分別有油甘魚背和魚腩刺身,這一點上檯時令我們相當驚喜,看那粉嫩有光澤的賣相已知道質素相當不俗。先品嚐油甘魚背刺身脂肪較少但有魚油香氣而且不膩,喜歡吃輕盈刺身的朋友這個便最合適。而油甘魚腩油脂則較為豐腴吃下滿嘴油香歷久不散,質素好份量也不少我倆也吃得相當滿意。然後來到今天的美食主角鰻魚飯$88!跟飯會有一碗味噌湯味道不是我喝過最好的,但內裏

然後來到今天的美食主角鰻魚飯$88!跟飯會有一碗味噌湯味道不是我喝過最好的,但內裏放滿了嫩滑的豆腐和海帶,成件事感覺就是用心絕對收貨。

鰻魚飯終於要出場了!半條蒲燒鰻魚超級肥美兼肉厚,吃下去富有彈性而且蒲燒汁調味不會過甜,而且珍珠米飯超大碗勁抵食呢!質素比起我吃過很多鰻魚飯專門店來得出色。

2022-05-14
家庭式日本餐廳,咩都有得食,見鰻魚飯最多人推介,我地就叫左,份量好夠,飯係珍珠米,夠熱,配埋個汁都算唔錯另外仲叫左豚肉鍋定食,有配埋飯,湯同埋小食,味道其實唔覺特別好食,不過老公話可能感覺因為家庭式有去左日本小店食野既感覺。我地亦叫左個其他地方較少見既梅酒煮蕃茄,有淡淡梅酒香,感覺加左唔少糖,所以蕃茄就唔覺酸,係幾清新既!不過價錢唔平,如果下次再黎都未必會再食。最後就係差唔多食曬先上既燒油甘魚,坦白講麻麻地,有d 鞋口,有d 位仲覺得好醒無食到總結黎講食物質素一般,不過家庭式體驗算都唔錯

豚肉鍋定食

梅酒煮蕃茄

燒油甘魚

總結黎講食物質素一般,不過家庭式體驗算都唔錯
豚肉鍋定食
梅酒煮蕃茄
2022-01-10 827 瀏覽
以前返學都會成日過黎食,選擇好多。除咗拉麵同烏冬之外仲有飯。咖喱飯好食,薯餅入面有牛肉碎,令到個薯餅口感好咗好多。炸帶子都非常大粒。好滿意,份量適中唔會太多,一份好夠食啱啱好食飽,仲可以有肚食多份小食。
午餐
2021-10-07 818 瀏覽
這家日式小店食評好壞參半,但朋友話呢度最出名係鰻魚飯,我又鍾意食,就試吓啦,同一條街對面就係佢間姊妹店,兩間食嘅嘢差唔多📍鰻魚飯 - 鰻魚肥大厚肉好肥美,燒得好香口,加上鰻魚汁,好好味,飯就一般般啦,但性價比超高,淨係食條鰻魚都抵番,加上麵豉湯好足料😋📍天婦羅烏冬 - 天婦羅炸槳好薄好脆,蝦彈牙,烏冬食得出係日本貨,唔喺嗰啲槳糊貨🤣價錢絕對對得住食材,環境比較舊冇乜裝修,但坐得幾舒服,整體來說尚算唔錯的😊😊

• 鰻魚飯
2021-09-01 585 瀏覽
本身係去三河屋 但係冇位侍應叫我哋去對面嗰間睇吓有冇位於是就嚟咗呢度我諗佢哋係一樣的鰻魚飯鰻魚好厚肉都等咗幾耐下先嚟唔知係咪即時燒但係個汁有啲鹹 用嚟撈飯唔錯松葉蟹蓋呢個蟹膏真係需要飯配搭淨係紫菜包好似爭緊啲加埋飯落去真係正豚角煮係一大舊肉滿足到食肉嘅慾望炸魷魚鬚有啲過鹹
本身係去三河屋 但係冇位

滿足到食肉嘅慾望

炸魷魚鬚
有啲過鹹
2021-03-13 753 瀏覽
今日走咗去紅磡,走到去明安街,見到呢間餐廳同對面餐廳個招牌一樣。雖然個名唔同,但我相信佢哋應該係分店😮入到去一坐低,我就叫咗一個雞扒拉麵🍜 豬骨湯底熬製嘅拉麵,令到每一條麵線都包含豬骨嘅味道,鹹度啱啱好👍🏼 不過我覺得粟米粒🌽同埋海帶都有少少韌,仲有進步既空間🙈雞扒方面,廚師將雞扒切件,每一件既大細剛剛好,入口容易。口感方面,每件雞扒都幾嫩滑。再配上燒汁同豬骨湯,味道都算吸引除咗雞扒拉麵之外,我仲額外叫咗個麵豉湯。原來佢用咗白麵豉做湯底,呢個都算少見 加上豆腐,蘿蔔同埋海帶,為呢一碗麵豉湯添上點綴。 不過我覺得麵豉味道略為清淡,呢度同樣有進步嘅空間。

再配上燒汁同豬骨湯,味道都算吸引

麵豉湯

加上豆腐,蘿蔔同埋海帶,為呢一碗麵豉湯添上點綴。
不過我覺得麵豉味道略為清淡,呢度同樣有進步嘅空間。
2021-03-08
午餐
麵豉湯
2021-02-08 706 瀏覽
唔知點解衣間可以全部都係好評炸豬排只可以用兩個字形容薄柴薄過塊枱布~柴到肉乾咁~難得同屋企人食外賣食貴d竟然係伏既🐽伏到全屋企開飯素送飯食完一餐希望店舖之後可以有所改進詳細形容一下今晚食物既內容:炸豬排餐 x2炸雞餐 x1炸蝦餐 x1總共4個餐價錢為$340HKD每個餐有一款炸物一碗白飯同一碗麵豉湯炸物:炸豬排🐽評價請看上方☝🏻炸雞🐥 - 好肥,有半舊係黃白色既肥膏,另外炸皮係淋的~炸蝦🦐-炸皮係脆而厚,食緊炸漿多過食到蝦白飯:全餐最好味就係佢啦❣係圓咕嚕日本米飯里~唔想食炸野,就拎私伙飯素撈撈佢♡麵豉湯:好少飲到唔會過咸既麵豉湯,仲有d淡添🐣💭💭不過都好過d炸物既
唔知點解衣間可以全部都係好評

一碗麵豉湯

炸物:
炸豬排🐽評價請看上方☝🏻

炸雞🐥 -
好肥,有半舊係黃白色既肥膏,
另外炸皮係淋的~

炸蝦🦐-
炸皮係脆而厚,
食緊炸漿多過食到蝦

白飯:
全餐最好味就係佢啦❣
係圓咕嚕日本米飯里~
唔想食炸野,就拎私伙飯素撈撈佢♡

麵豉湯:
好少飲到唔會過咸既麵豉湯,
仲有d淡添🐣💭💭
不過都好過d炸物既
2020-12-09 845 瀏覽
在尾張屋食咗幾次鰻魚飯,抵食又好味,鰻魚仲要係大大條。今次想叫外賣,原來鰻魚飯不做外賣,就叫咗一個櫻花蝦茶漬飯和兩個烏冬。湯和飯,烏冬沒有分開放,茶漬飯的湯漏咗一半,櫻花蝦好香,個湯底夠濃,可惜剩番一半。雖然沒有分開湯,但烏冬都唔會浸得太淋。味道還是可以的。
2020-09-12 734 瀏覽
中伏點了豬扒定食 蕎麥麵 煮物份量少又貴豬扒很薄一片 也不脆蕎麥麵 我去惠康買麵來煮都比他好吃 醬汁沒分開 沒給山葵 也沒蔥煮物太甜像泡了七天七夜一樣味道比家裡煮難吃cp值超低絕對不要來嘗試不推
中伏
不推
外賣自取
  • 沒有什麼好推薦
2020-08-29 694 瀏覽
太放肆本來在公司食tea, 炸雞鎚加薯角,太飽,晚餐食唔到太多嘢所以晚餐食小食紅磡三河屋太多人等位對面尾張屋是徒弟開,無咩人等,所以去食上菜才發現,太多炸物最愛三河屋的天婦羅,槳唔厚,又魚呢間漿厚章魚小丸子,粉唔夠滑付款處有一叠蘋果日報又係啲人買多啲送俾人,根本銷量是假的
太放肆

本來在公司食tea, 炸雞鎚加薯角,太飽,晚餐食唔到太多嘢
所以晚餐食小食

紅磡三河屋太多人等位
對面尾張屋是徒弟開,無咩人等,所以去食
上菜才發現,太多炸物

最愛三河屋的天婦羅,槳唔厚,又魚
呢間漿厚
章魚小丸子,粉唔夠滑

付款處有一叠蘋果日報
又係啲人買多啲送俾人,根本銷量是假的
雜錦天婦羅
章魚小丸子
炸魷魚鬚
2020-08-28
5 分鐘 (堂食)
2020-06-05 586 瀏覽
上次食過好食,今次咪又再黎過囉。明太子飯糰已經成左我既必然單點,而主菜就由上次既燒牛肉飯轉左做燒黑豚飯。燒黑豚飯其實就係改左做豬肉,就係咁容易理解,不過醬汁方面好似有小小唔同,醬汁帶有薑味,唔知係咪叫做生薑燒既味呢?呢個汁同樣好好送飯,配埋薄薄豬肉真係令人大啖爬飯!

明太子飯糰
燒黑豚飯