2022-02-21 461 瀏覽
今晚諗住食返個羊腩煲,因為之前去過呢間三陂小廚堂食,羊腩煲都OK,今晚買外賣,估唔到差得咁緊要,一個細嘅羊腩煲$380 ,得11件,仲要好少汁,返到屋企打開睇,覺得唔對路即刻打電話去問,跟住WhatsApp張相片俾佢睇,佢伙記都話離譜,叫我地去攞返錢,咁我哋就諗住算啦,咁就照食,跟住佢伙記WhatsApp過泥老細話你地食咗冇得退錢,如果個羊腩煲係百零蚊,我覺得OK,你收$380 ,之前堂食四個人食都啱啱好,宜家得11件真係接受唔到,同埋我覺得個老細好有問題,如果係唔退錢就應該一早講,所以我哋以後我都唔會幫襯呢間野,請大家小心!!
2021-11-22 357 瀏覽
週末出街食飯, 搵啲大dd,易揾位嘅餐廳先。menu都幾多嘢食, 但四個人未必食得好多,心大心細之下,揀咗五樣嘢食。 豉油王龍鬚炒麵,豉油味香嘅,但比較淡,有鑊氣,油份多左少少。龍鬚係魷魚鬚,份量唔多,但都算彈牙嘅。冰鎮咕嚕肉, 上枱時 ,好多冰,仲有閃燈,幾搶眼。 咕嚕肉比平時嘅更脆, 肉質滑,酸甜適中,可惜份量太少。 啫啫豬潤雞煲, 有驚喜。啫啫聲正,味道吸引 ,豬潤大大片,入口爽又滑,一啲都唔嚡。 雞件滑,幾入味, 亦都唔老。 薑蒜芥蘭,份量十足,大大碟,唔錯。 酥炸蠔餅,三大塊蠔餅,好大塊, 蠔仔幾大粒,粉漿唔算太厚, 配合魚露就鹹咗啲啦。呢餐飯都唔錯,下次仲可以試埋其他。
週末出街食飯, 搵啲大dd,易揾位嘅餐廳先。

薑蒜芥蘭,份量十足,大大碟,唔錯。

呢餐飯都唔錯,下次仲可以試埋其他。

又來到三陂坊,這晚找家沒去過的,這𥚃人氣不錯,就這𥚃吧。先點個娘娘喜歡吃的生蠔,但餐牌上有砵酒蠔、薑蔥蠔,但就沒有酥炸蠔,奇怪,問了侍應,也是支吾以對的,最終點了“蠔餅”。雖然比較上火,還好,夠蔥,香口,魚露夠鮮,味道挺不錯的。“豉椒鵝腸” ... 味道還好,但略厭水汪汪了點。“油鹽水浸蜆” ... 先呷口湯,味鮮,雖然蜆比較小,但胡椒粒足夠,夠鮮味,無砂,不太鹹,很好。投訴:櫈好不舒服,太硬,全場坐立不安,屎忽很疼。
又來到三陂坊,這晚找家沒去過的,這𥚃人氣不錯,就這𥚃吧。

“豉椒鵝腸” ... 味道還好,但略厭水汪汪了點。

投訴:櫈好不舒服,太硬,全場坐立不安,屎忽很疼。

2021-10-08
2021-10-02 156 瀏覽
10月1國慶紅日7點令鐘黎到 成條街得佢同街頭間潮州打冷爆場 都唔洗排即刻有位三個人叫人頭餸1)椒鹽鮮魷乾身岩岩好 出到黎唔會淋哂 👍🏽👍🏽2)辣酒煮花蜆原本想食螺 但同行女友唔想撩出黎食所以揀蜆 辣味岩岩好 有酒香 粉絲底吸哂汁辣麻麻滲出黎以上兩款送啤酒一流🔥🔥🔥🔥🔥3)涼瓜炒牛肉份量夠大 涼瓜唔苦唔澀有鑊氣👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽
10月1國慶紅日

3)涼瓜炒牛肉
份量夠大 涼瓜唔苦唔澀
有鑊氣👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽
2021-03-09 685 瀏覽
連續幾日夜晚都想試下舊式香港風味 又用戶戶送叫外賣食 今次係傳統荃灣舊區三陂坊😉全部外賣送到都覺得好大份!性價比好高🍤椒鹽白飯魚💰98每條白飯魚都裹住麵粉炸起 長度感人😭食起上來好有滋味!🦪酥炸蠔餅💰92新鮮蠔仔好多!蠔仔混係麵粉入面一炸真係超好食!軟綿綿嘅蠔餅配上仲鮮甜嘅蠔真係絕配!推薦點魚露🥳🥘啫啫雞煲💰106有齊雞件 豬潤 冬菇仲有好多洋蔥!豬潤有D乾爭爭 但係撈埋D汁還可以 而雞好似一品雞煲咁樣炸過先撈醬!所以零社有滋味🤩呢間大排檔份量真係好足夠 但係炸野食到一半會滯所以食唔曬🤣但係滋味可以!推薦大家嘗試~

🍤椒鹽白飯魚
💰98
每條白飯魚都裹住麵粉炸起 長度感人😭食起上來好有滋味!

🦪酥炸蠔餅
💰92

🥘啫啫雞煲
💰106

外賣送餐
  • 酥炸蠔餅
2020-06-28 977 瀏覽
<高質小炒>🔥呢間三陂小廚敢喺荃灣三陂坊用番地方個名黎做鋪名 一定有番甘上下 見星期6 晚成個 area甘多人幫襯 尤其係呢間食店 就入左去試 環境大排檔格局冇乜好形容 重點係食物 😁🍴小炒王🔥小炒王夠鑊氣 魷魚乾 蝦乾 🦐腰果 夠香口 韭皇炒得好夠香 顏色夠靚 咸度剛好 仲有 d彈牙魷魚🦑 好味🍴沙薑雞腳🐤雞腳大大隻口感夠彈牙 應該係浸水 同煮既時間剛好先有呢個口感 食落有 d黏稠 再點 d香濃既沙薑汁 正🍴燒乳鴿🔥乳鴿一上枱好香, 外皮好夠香脆 乳鴿肉 肥瘦適中 夠彈牙 點少少准鹽食就好正🍴咕嚕肉🐷用三色椒同菠蘿炒🍍🌶️酸甜醬汁夠香濃 夠開愚 咕嚕肉 個豬肉皮帶 d香脆 入面夠軟林 好食🍴椒鹽鮮魷🦑鮮魷外層夠香脆 夠蒜香 個茨粉唔會太厚 魷魚夠彈牙 椒鹽味香 😁🍴芥末腰果牛柳粒🐂勁多腰果 加上三色椒加紫洋葱 牛柳粒切得大粒食落啖啖肉 芥末汁唔會太辣 帶少少辣同甜 令到牛柳粒好入味🍴豆豉鯪魚油麥菜🐟豆豉鯪魚 係罐頭野 所以最緊要菜夠新鮮 同炒得豆豉夠入味 🔥 加 d薑蒜就好香🍴椒鹽九肚魚🐟九肚魚出面整得好香脆 茨唔會過厚 一咬開熱辣辣又夠林既九肚魚肉 好正 點 d黑醋都
<高質小炒>🔥

🍴椒鹽鮮魷🦑

🍴芥末腰果牛柳粒🐂

🍴豆豉鯪魚油麥菜🐟

🍴椒鹽九肚魚🐟
九肚魚出面整得好香脆 茨唔會過厚 一咬開熱辣辣又夠林既九肚魚肉 好正 點 d黑醋都好味

🍴椒鹽鴨舌 🦆
鴨舌 整得好夠椒鹽味 鴨舌入面又唔會話太乾身 食落夠香口又夠鴨舌味 正 推介

#中菜 #小炒 #大排檔 #椒鹽鮮魷 #鴨舌 #豆豉鯪魚 #油麥菜 #九肚魚 #乳鴿 #腰果 #牛柳粒 #咕嚕肉 #雞腳 #小炒王
Score 平均分 <7.8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#三陂小廚
荃灣三陂坊26 號地下
~~~~~~~~~~~~
2020-06-27
2020-04-27 775 瀏覽
乘著疫情稍為緩和的時候,星期六又是吃的周末!荃灣友當然是就近取材啦!於是約了三兩知己,到荃灣食街逛逛。咦!門前排隊,必有好東西呀! 三陂小廚的門面整潔,裏面環境尚可,是清潔版的大排檔。無可否認,大排檔的港式小炒是最正宗的,一般餐廳酒樓做不到,但這裏可以嘗到-----鑊氣!武功有真氣,廚功有鑊氣。三個人點了幾個菜,有薑蔥蠔,椒鹽鮮魷,小炒皇......。蠔有蠔味(本人對生蠔最反感,有烹調的蠔才可以突顯蠔的美味),鮮魷也不錯,小炒皇夠鑊氣。 總括而言,這裏的賣點是夠鑊氣,價錢和服務水準還是有改善空間的,但大家也不妨一試。
小炒皇
薑蔥蠔
小炒皇
薑蔥蠔
2020-04-02 618 瀏覽
果日其實我地兩個人叫左以下既餸水煮牛肉、冰鎮鮑魚、辣酒煮蜆、酒糟鴨掌、兩枝大啤酒、一罐可樂、一碗飯價錢其實都相當唔錯🤑主要想講下個辣酒煮蜆🥰本身係想食東風螺,但咁岩就冇,所以介紹我地試下個蜆本身我以為係細蜆,但黎到見到係大蜆已經眼前一亮🥴而且個辣酒底並唔係紅色油淋淋得辣酒味無酒味果種,睇相都見到,只有少許辣油,仲有淡淡酒香味用個蜆殼裝住啲湯連蜆肉一齊食,✨超好味另外酒糟鵝掌好香,冰鎮鮑魚乾淨、鮮甜水煮牛肉我本身唔鍾意食,唔評論不過當日我地坐室外,好多人唔戴口罩行出行入,👋🏻所以都係等疫情好啲再光顧
果日其實我地兩個人叫左以下既餸
價錢其實都相當唔錯🤑

主要想講下個辣酒煮蜆🥰
本身係想食東風螺,但咁岩就冇,所以介紹我地試下個蜆
本身我以為係細蜆,但黎到見到係大蜆已經眼前一亮🥴
而且個辣酒底並唔係紅色油淋淋得辣酒味無酒味果種,
睇相都見到,只有少許辣油,仲有淡淡酒香味
用個蜆殼裝住啲湯連蜆肉一齊食,✨超好味
另外酒糟鵝掌好香,
冰鎮鮑魚乾淨、鮮甜
水煮牛肉我本身唔鍾意食,唔評論

不過當日我地坐室外,
好多人唔戴口罩行出行入,
👋🏻所以都係等疫情好啲再光顧
2020-02-08 657 瀏覽
這間都好多朋友約出來吃飯時選擇的餐廳,今次就和屋企人一起來吃飯,等了十五分鐘去樓上坐,坐的位置偏窄,但還可接受,今次我們一行五人吃了五個餸都食不完,價錢都吾貴,整體食物質素都不錯保持到。今次第一次吃的黃金蝦有點失望,咸蛋唔夠多而蝦新鮮程度一般,但幸好夠熱夠新鮮煮出來,如果再惹味送飯一流。這個啫啫雞偏咸咗少少,但雞件食落覺得好嫩滑而香,配菜不少。蔥魚頭煲,好味道!~蔥炒得香又夠多,薑份量剛好,魚頭炸得十分好味又多肉。每次必叫的小炒王今次當然都叫啦,依然十分好味夠惹味而且材料新鮮,岩晒送啤酒。最後九肚魚就普通水準,吾夠熱。

這個啫啫雞偏咸咗少少,但雞件食落覺得好嫩滑而香,配菜不少。

最後九肚魚就普通水準,吾夠熱。
2020-01-11 499 瀏覽
價錢合理嘅荃灣小廚.荃灣三陂坊出名多有風味的大排檔、打冷、雞煲、小廚。週末一到晚飯時間所有飯店經常客似雲來,座無虛席、排隊等位。呢間我已經幫襯過幾次,廚藝及味道真心唔錯㗎!今次一行六人來食生日晚飯,揀咗呢一間「三陂小廚」。佢哋有樓上樓下兩層,環境好有大排檔風味。我地點了10個小茶,有豉油雞、椒鹽鮮魷、水煮蜆、冰鎮咕嚕肉、腰果芥末牛仔粒、蠔仔粥、煎蠔餅、肥牛粉絲煲、另外兩個菜。今餐有食神~。樣樣小菜都好好食。.豉油雞肉質相當滑,勁推介椒鹽鮮魷好彈牙,好大舊。我最愛水煮蜆又係好好味、好大舊蜆肉冰鎮咕嚕肉皇牌,要試!好好食腰果芥末牛仔粒牛仔粒肉質好霖,我食左勁多蠔仔粥食到後面已經好飽,但好想食牙好好味肥牛粉絲煲雖然飽都要食,好好味煎蠔餅我最愛,好耐未食過咁好食嘅煎蠔餅。一定要食當中叫左兩個菜真心好食,絕對無令我失望。想吃大排檔,尼間係唔錯嘅選擇。室內環境都算整潔。唔好處係三陂坊附近比較雜,女仔出入比較危險。同埋大排檔嘅店舖,預咗只有坐*燉*仔,及有時客人攜帶很多袋東西,只可搵*燉*仔擺放。所以建議如買了很多東西的時候,就不要去大排檔,因為比較唔方便。
價錢合理嘅荃灣小廚

呢間我已經幫襯過幾次,廚藝及味道真心唔錯㗎!
。樣樣小菜都好好食。
肉質相當滑,勁推介

椒鹽鮮魷
好彈牙,好大舊。我最愛

水煮蜆
又係好好味、好大舊蜆肉

皇牌,要試!好好食

腰果芥末牛仔粒
牛仔粒肉質好霖,我食左勁多

蠔仔粥
食到後面已經好飽,但好想食牙
好好味

肥牛粉絲煲
雖然飽都要食,好好味

煎蠔餅
我最愛,好耐未食過咁好食嘅煎蠔餅。
一定要食

當中叫左兩個菜

2020-01-10
慶祝紀念
生日
2019-07-29 771 瀏覽
同fd去完街,搭shuttle bus 一出就黎到荃灣,於是決定係荃灣食埋晚飯先走。係街覓食之際撞到熟人,佢就介紹左呢間中式野比我地試。熟人推介左油鹽水煮蜆$98同豉油皇龍鬚炒麵$70,我同fd 就叫左呢兩樣加碟清炒蒜茸通菜$60菜好快就到,大大碟先$60,好抵食,而且唔會好咸,清清地幾健康,不過朋友就嫌佢d 莖唔夠軟身,可以煮耐d。炒麵好好食,又係大大碟,兩個人食都夠飽!蜆反而一般,因為有沙同埋食落個味唔係好新鮮,有d 仲有陣臭味但個湯底就幾好飲,入面仲有d 粉絲tim

炒麵好好食,又係大大碟,兩個人食都夠飽!

但個湯底就幾好飲,入面仲有d 粉絲tim
2019-07-27
2019-06-09 664 瀏覽
🙍🏻‍♀️唔算突出,試過一次就夠。俘虜唔到👩🏻餓妹子個胃👨‍👩‍👧👵🏻同屋企人去荃灣食大排檔,食小菜,好無所謂咁喺二三四陂坊(其實👩🏻餓妹子都未識分呢幾條街)求其入一間試試!😅If you never tried food stalls in HK right beside the streets, you have never been to HK. 😎🥘大排檔小炒 ~$95 Signature stir fried 味道係唔錯,有鑊氣!😄韭菜新鮮唔老!但宜家d大排檔小炒真係越嚟越細碟,明明見到隔離果碟大碟好多。😕Nothing beats the stir-fried chives with seafood and nuts. 😍You should at least try once though the dish portion has been downsizing recently due to inflation maybe.🧐🤔🐓炸子雞 ~$145/半隻 Deep fried chicken炸得唔錯!😋皮脆肉嫩!旁邊仲拌有老抽,色水都吸引,應該有落玫瑰露吊味!😎唔錯唔錯!
🙍🏻‍♀️唔算突出,試過一次就夠。俘虜唔到👩🏻餓妹子個胃

小炒王

脆皮炸子雞

炸得唔錯!😋皮脆肉嫩!旁邊仲拌有老抽,色水都吸引,應該有落玫瑰露吊味!😎唔錯唔錯!👍🏻 Juicy chicken with crispy outer layer. The soy sauce beside for dipping is nice! 😋
豆腐火腩煲

🐷豆腐火腩煲 ~$85 Pork with toufu in pot
男人至愛!🤨只可惜火腩有d老,唔係我嘅菜!😞豆腐亦都偏少!失望!🙍🏻
Men’ favourite in HK! Disappointed since the pork is a bit over cooked with too little toufu inside. 😕
2019-02-17
脆皮炸子雞
山長水遠嚟到荃灣 同朋友仔食小菜飲啤酒第一次黎到三陂坊 估唔到成條有咁多食肆夜晚仲好鬼旺 間間餐廳都坐滿人 好彩一早黎到 可以坐喺餐廳入面 慢慢歎依間有樓上二樓 方便坐更多食客門口仲放滿海鮮畀客人揀煎封倉魚 墨魚餅 豉油皇龍鬚炒麵 值得推介煎封倉魚 好香口 唔係度度有得食墨魚餅 炸得啱啱好又唔乾身 啖啖肉 送酒佳品真係想叫多碟豉油皇龍鬚炒麵 味道恰到好處 加埋有啲 魷魚鬚 落去炒 又有咬口 好好味埋單一人約150蚊 就可以飲飽食醉 超值
山長水遠嚟到荃灣 同朋友仔食小菜飲啤酒

墨魚餅 炸得啱啱好又唔乾身 啖啖肉 送酒佳品
真係想叫多碟

埋單一人約150蚊 就可以飲飽食醉 超值

2019-01-01 1054 瀏覽
和朋友去完看馬戲,不想和人迫倒數,故去荃灣吃大排檔。朋友說他來過一次,雞煲好吃。他吃辣,故點了三杯雞、豉椒聖子,而我覺得太冷了則點了芥菜咸排骨湯。三杯雞當然不是正宗,但乾身香口,甜甜的,也配上九層塔,不錯。聖子普通,獻汁比較稠,但也是惹味的。芥菜湯,熱辣辣已在冬天拿不少分數。咸鮮,芥菜淋甜。排骨被朋友全吃,我沒吃到。。。我相信應該非常不錯。另外,多點一個三杯雞外賣。合共428元。okok有下次。同場,配飲店家仙露,很不錯,甜甜易入口在這裡和眾食客倒數,是另一個体驗。happy new year
和朋友去完看馬戲,不想和人迫倒數,故去荃灣吃大排檔。

朋友說他來過一次,雞煲好吃。

聖子普通,獻汁比較稠,但也是惹味的。

另外,多點一個三杯雞外賣。合共428元。okok

有下次。

同場,配飲店家仙露,很不錯,甜甜易入口

2018-12-15 838 瀏覽
呢間三陂小廚經常性都好full,好多人食,因為佢嘅炒野確實係唔錯,三個人叫咗兩個冷盤小食,加兩個餸,叫咗辣嘅拍青瓜,辣嘅牛肚絲,沙拉蝦,菜炒豆腐!推薦牛肚絲同沙拉蝦!四個餸都好食,特別係沙拉蝦出邊好少見到,啲蝦有成十幾粒,大粒爽脆加埋啲沙律汁炒,滋味無窮,非常推薦!牛肚絲好味,好辣但好惹味, 食到停唔到口!菜炒豆腐啲豆腐大嚿,同埋入晒味,都好推薦!拍青瓜味到正常,得一個辣度!之前食過佢嘅牛仔骨煲,豬手同乳鴿都唔錯!推薦!

牛肚絲好味,好辣但好惹味, 食到停唔到口!

菜炒豆腐啲豆腐大嚿,同埋入晒味,都好推薦!
拍青瓜味到正常,得一個辣度!

之前食過佢嘅牛仔骨煲,豬手同乳鴿都唔錯!推薦!