2024-06-23 4598 瀏覽
在Airside 有不少食肆,想吃大眾化食物會選擇冰室,因為選擇多食物大份。店舖在地鐵出口小電梯直達,西式裝修的冰室,帶咖啡店風格挺特別。食物有散點和套餐,跟餐可用優惠價升級飲品🙈。-▪︎雪糕紅豆冰 +HKD$21|黑牛 +HKD$19飲品是跟餐升級價,點了2款懷舊冰室飲品,也是有軟滑的雪糕拌著🤤。紅豆冰味道香甜,紅豆大粒飽滿。黑牛是可樂跟雪糕,加了雪糕令到可樂錦上添花。-▪︎鮮油多士 HKD$35|秘制辣雞翼 HKD$62多士和小吃也有多款選擇,也點來吃吃唄。鮮油多士外脆內軟的質感,裡有一層厚牛油😝。雞翼色澤深色挺入味的,肉質鮮嫰入味,味道香濃微辣。-▪︎三點三雜扒餐 HKD$108賣相吸引份量十足的扒餐,裡有豬肉、雞肉、司華力腸及煙肉。跟餐附送日式粟米湯和焗薯蓉,選擇了惹味黑椒汁,醬汁濃郁味道微微辣。啖啖肉食肉獸會喜歡,肉質嫰滑有嚼感。-▪︎咖喱雞扒飯 HKD$78咖喱有幾款肉肉選擇,裡有胡蘿蔔和土豆等配料,也是吸味的食物,吃起來挺惹味。雞肉大件肉質嫰滑,是無骨版本挺方便吃。咖喱質感濃稠,味道不算太辣。-

▪︎雪糕紅豆冰 +HKD$21|黑牛 +HKD$19
▪︎鮮油多士 HKD$35|秘制辣雞翼 HKD$62
多士和小吃也有多款選擇,也點來吃吃唄。

鮮油多士外脆內軟的質感,裡有一層厚牛油😝。

雞翼色澤深色挺入味的,肉質鮮嫰入味,味道香濃微辣。

▪︎三點三雜扒餐 HKD$108

▪︎咖喱雞扒飯 HKD$78

2024-06-19
2天前 0 瀏覽
係Airside想食嘢,通常都會過黎呢間鐘意佢坐得舒服,每次黎都好多人。見仲有下午茶餐迷你焗豬扒飯雖然話迷你,但份量都唔少熱辣辣芝士味濃,炒飯底夠惹味。超邪惡西多幾乎每次黎都會食,即叫即炸,大大份外脆內軟,中間仲有大量花生醬勁邪惡。妙齡乳鴿 朋友都好鍾意食乳鴿,熱辣辣,肉質嫩滑又多汁,必叫!鐵板燒羊架跟餐仲有日式粟米湯三大件羊架都係厚切,肉質剛剛好淋上黑椒汁食味道啱啱好。食鐵板餐飲返杯龍鳳檸樂,爽。
係Airside想食嘢,通常都會過黎呢間
鐘意佢坐得舒服,每次黎都好多人。

見仲有下午茶餐
迷你焗豬扒飯
雖然話迷你,但份量都唔少
熱辣辣芝士味濃,炒飯底夠惹味。

超邪惡西多
幾乎每次黎都會食,即叫即炸,大大份
外脆內軟,中間仲有大量花生醬
勁邪惡。

妙齡乳鴿
朋友都好鍾意食乳鴿,熱辣辣,肉質嫩滑又多汁,必叫!

鐵板燒羊架跟餐仲有日式粟米湯
三大件羊架都係厚切,肉質剛剛好
淋上黑椒汁食味道啱啱好。

食鐵板餐飲返杯龍鳳檸樂,爽。
2024-12-07 0 瀏覽
隨著啟德發展日趨完善, 吃喝玩樂設施一應俱全, 冰室是港人嘅飲食文化這間位於AIRSIDE嘅冰室位置好開揚, 卡位設計相當足夠。下午茶款式多, 還有餐飲。X0醬叉燒炒腸粉腸粉炒得香口滑溜, 帶有X0醬香辣味, 叉燒腍滑有嚼口。美極乾炒牛河 炒得有鑊氣, 河粉沾滿醬油甜香, 不會有油膩感。雙拼三文治點咗餐蛋治, 餐肉好厚身, 滑蛋有蛋香。鐵板餐下午六時後供應, 即叫即做, 需等候20-25分鐘。西冷牛扒餐日式粟米湯好稠厚焗薯好有份量, 熱辣辣配以忌廉更顯幼滑。牛扒肉質厚滑, 點配黑椒汁就更加惹味。 三點三雜扒餐份量十足, 大大條香腸好香脆, 雞扒和豬扒油香肉嫩, 還有脆口嘅煙肉, 配以蒜蓉汁, 好有滿足感。

下午茶款式多, 還有餐飲。
X0醬叉燒炒腸粉

腸粉炒得香口滑溜, 帶有X0醬香辣味, 叉燒腍滑有嚼口。
美極乾炒牛河

炒得有鑊氣, 河粉沾滿醬油甜香, 不會有油膩感。
雙拼三文治

點咗餐蛋治, 餐肉好厚身, 滑蛋有蛋香。
鐵板餐下午六時後供應, 即叫即做, 需等候20-25分鐘。
西冷牛扒餐

日式粟米湯好稠厚

焗薯好有份量, 熱辣辣配以忌廉更顯幼滑。
牛扒肉質厚滑, 點配黑椒汁就更加惹味。
三點三雜扒餐

2024-12-04 0 瀏覽
啟徳 airside 開咗好多新食肆,行完街攰攰底想搵間餐廳坐低食個晚飯,見到呢間冰室價錢都幾抵,嘢食又大份,就入咗去啦!♥ 西冷牛扒餐 $134牛扒揀咗七成熟,唔會太老肉質啱啱好有咬口,淋上黑椒汁食味道啱啱好,份量都好大份配菜仲有紅蘿蔔、西蘭花同埋薯條跟餐仲有 日式粟米湯♥ 海南雞飯 $89食海南雞飯梗係要配返個黃油飯㗎啦,個飯夠香送雞先好食!雞雞肉質好嫩滑,三色醬裏面,我就最鍾意點黑醬油。♥ 妙齡乳鴿 $62同屋企人都好鍾意食乳鴿,特登嗌返一隻,熱辣辣上枱燒得香噴噴,肉質嫩滑又多汁♥ 秘製辣雞翼 $62雞翼色澤好深色做得好入味,味道係滷水雞翼底,沈上辣椒粉辣辣地好過癮!愛辣人士一定啱,一份雞翼有5隻,每隻都好大隻多肉!

♥ 西冷牛扒餐 $134

♥ 海南雞飯 $89

♥ 妙齡乳鴿 $62

♥ 秘製辣雞翼 $62

作為區內少數嘅港式茶餐廳/冰室類別嘅餐廳,雖然佢嘅定價比起其他茶餐廳唔平,但由於已經平過商場內其他餐廳,所以都十分受居民同商場客歡迎。到店嘅時候座無虛席,亦需要先攞飛等候入席。但光顧嘅過程就讓我感受到餐廳嘅運作係非常混亂,我叫嘅係一份常餐同埋午餐炒貴刁,首先,喺炒貴刁上菜嘅時候就發現碟炒貴刁上面只有素材配料,冇任何肉類配料,於是就問店員有冇俾漏餸,而相信第一位店員對炒貴刁係毫無認識,佢居然話炒貴刁係咁樣冇任何肉類成份,而過程中就有第二位店員見到,佢就即刻提出需唔需要重新做過一份還是可以配菜另上,由於我哋唔想浪費食物,於是就接受配菜另上,跟住肉類配菜包括火腿,叉燒蝦好快就用碗仔送上,相信係廚房準備嘅時候,忙中有錯落漏咗。另外一份常餐我哋叫嘅係煎反蛋同丹麥酥,但係佢又出錯咗太陽蛋同埋多士,不過喺向店員提出之後佢哋都好快幫我哋更換。店員的態度係OK嘅,但係餐廳嘅流程實在太過混亂

2024-12-03 0 瀏覽
昨晚途經Airside,見到這冰室門外人頭湧湧,應該是有好嘢食。我們等了不久便有位了。看到餐牌的食物款式很多而且特別,很多款的食物都想吃🤤老虎蟹避風塘炒麵($98)意想不到冰室會有避風塘炒麵。即叫即製的炒麵,辣味十足。原隻軟殼蟹炸得十分香口,還有大大隻虎蝦,十分彈牙鮮甜。鐵板牛仔骨餐 ( $118)牛仔骨肉質嫩滑,粗大的薯條,加上熱辣辣的黑椒汁,完美的配搭。新鮮熟淋的西蘭花,又厚又多汁的大番茄,滿足三方面的營養:有肉、有碳水化合物、有蔬菜。跟餐還有粟米湯,十分香濃的粟米味。鹽酥花枝丸($42)6粒大大粒的花枝丸,外皮酥脆,加上調味,吃完主餐再加這小食,十分滿足。凍薄荷咖啡(跟餐+14)飲一啖咖啡,清香的薄荷味散發在口腔中,喉嚨也充滿了薄荷的涼快感,咖啡味和薄荷味互相擁抱,沒有違和,甜度適中。滿意。狂牛(跟餐+$19)這杯色彩繽紛的飲品,是混合七喜,利賓納,雜果和士多啤梨雪糕。雪糕上還加上粒粒的爆糖,帶出不同的層次,值得一讚。

老虎蟹避風塘炒麵($98)

鐵板牛仔骨餐 ( $118)

鹽酥花枝丸($42)

凍薄荷咖啡(跟餐+14)

狂牛(跟餐+$19)

2024-11-29 0 瀏覽
今晚唔想煮飯又同屋企人嚟Airside 食3.3冰室😆 選擇好豐富,空間闊落坐得好舒服,唔使加一性價比好高😚🥢二世祖撈丁今日想食好啲,一於試依個豪華版撈丁🤩 有冬菇、帶子、鮑魚、西蘭花,色香味俱全😋 帶子鮑魚口感一流鮮味十足,撈公仔麵醬汁非常惹味😍🥢三眼仔雞扒飯雞扒經過精心醃製,外脆內嫩,搭配三隻太陽蛋,好吸引!流心蛋黃加鮮嫩雞扒好正🥰 加埋甜醬油嘅飯好好味🥢哈哈哈炒飯炒飯好有鑊氣,配料豐富,包括蝦羔、蝦米及蝦球,每一口都能食到蝦的鮮香和米飯的Q彈,好滿足🥢田園蔬菜粒炒飯清新健康的選擇🥬 米飯粒粒分明,搭配各式新鮮蔬菜,如胡蘿蔔、瓜和玉米,炒飯調味適中不油膩,非常適合喜愛清淡口味的人士🍯一口雪花西多創意十足的小食,外層酥脆,味道非常香甜,完美結束今次晚餐🥰

🥢二世祖撈丁

🥢三眼仔雞扒飯

🥢哈哈哈炒飯

🥢田園蔬菜粒炒飯

🍯一口雪花西多
創意十足的小食,外層酥脆,味道非常香甜,完美結束今次晚餐🥰
2024-11-26 211 瀏覽
去左Airside, 呢間冰室食係喺呢一個商場比較大眾化嘅選擇,而且光猛企理坐得舒服😌妙齡乳鴿香港🦆估唔到喺冰室都會有乳鴿,水準都OK,醃得夠味,而且咬落去Juicy有彈性焗豬扒飯🐷去冰室最鍾意食嘅飯類之一,熱辣辣,冬天食最舒服,經典嘅港式味道👅凍奶茶☕️好多時去冰室嘅原因都係為咗杯奶茶,呢到嘅奶茶都唔錯,茶濃香醇😊📍 三點三冰室 (九龍城)九龍城啟德協調道2號AIRSIDE B1樓B127號舖

妙齡乳鴿香港🦆

焗豬扒飯🐷

凍奶茶☕️

📍 三點三冰室 (九龍城)
九龍城啟德協調道2號AIRSIDE B1樓B127號舖
2024-11-24 211 瀏覽
收銀小姐態度惡劣。我地用餐後到收銀埋單,禮貌地問收銀小姐可否多給一張收據做商場泊車優惠,因為$400有3小時免費泊車,$200只有1小時。其實餐廳冇哩個服務提供真係唔緊要的,職員禮貌地回應是絕對無問題的,因為都知道唔係間間餐廳都會提供。但這位收銀小姐既態度真令我覺得要寫一個食評,當時我只係問一句,這位小姐已經藐嘴藐舌,面口非常難看,好像我本身就得罪了她,非常不禮貌,其實工作壓力人人都有,是不是需要給客人這面口?如果你禮貌回應完:「不好意思,公司沒有提供」,都不會有人再找你麻煩。請餐廳再培訓收銀小姐服務態度,今時今日這服務態度真的很趕客。
收銀小姐態度惡劣。

Airside 三點三冰室:懷舊冰室,滋味享受啟德 Airside 間「三點三冰室」,裝修光猛😍,卡位寬敞舒適,坐得舒服!呢度嘅食物種類好多,由傳統港式粉麵飯到西式扒餐都有,啱晒一家大細或者同朋友嚟聚餐🤩🤩。香燒羊架餐:羊架燒得恰到好處,外層帶點焦香,肉質鮮嫩多汁,完全冇羶味。配上香濃嘅蒜容汁,更加惹味!跟餐仲有香甜嘅日式粟米湯、金黃香脆嘅薯條,好豐富!性價比都唔錯!焗牛脷芝士意粉:牛脷炆得非常軟腍入味,入口即化,配上香濃嘅芝士同埋軟硬適中嘅意粉,好夾!芝士嘅鹹香同牛脷嘅鮮味互相交融,令人回味無窮☺️☺️。妙齡乳鴿:乳鴿嘅外皮燒得金黃香脆,咬落去卜卜脆,肉質鮮嫩多汁,而且帶有淡淡嘅炭燒香味,真係令人食指大動!頭抽乾炒牛河:鑊氣十足,牛肉嫩滑,河粉炒得乾身,唔會太油膩。豉油嘅香味滲透到每一條河粉,加上芽菜嘅爽脆口感,整體味道唔錯🍽🍽。最後,我哋叫咗個雪糕紅豆冰做甜品。 紅豆煲得起沙,入口綿密,配上香滑嘅雲呢拿雪糕,真係透心涼,為呢餐畫上完美句號🍹🍹!
Airside 三點三冰室:懷舊冰室,滋味享受
香燒羊架餐:羊架燒得恰到好處,
外層帶點焦香,肉質鮮嫩多汁,完全冇羶味。
焗牛脷芝士意粉:
芝士嘅鹹香同牛脷嘅鮮味互相交融,
令人回味無窮☺️☺️。
妙齡乳鴿:乳鴿嘅外皮燒得金黃香脆,
咬落去卜卜脆,肉質鮮嫩多汁,
而且帶有淡淡嘅炭燒香味,真係令人食指大動!
頭抽乾炒牛河:
鑊氣十足,牛肉嫩滑,河粉炒得乾身,唔會太油膩。
豉油嘅香味滲透到每一條河粉,
加上芽菜嘅爽脆口感,整體味道唔錯🍽🍽。
最後,我哋叫咗個雪糕紅豆冰做甜品
2024-11-17 470 瀏覽
早前去了啟德Airside 地庫的三點三冰室,享受了一頓豐富的晚餐,餐廳環境舒適,座位寬敞,適合一家大細或朋友聚餐。西冷牛扒,套餐包含日式粟米湯、薯條和燒汁。牛扒份量十足,西冷肉質鮮嫩,恰到好處,肉汁豐富,配上香濃的燒汁,更加惹味。跟餐日式粟米湯香甜 creamy,經典味道。薯條炸得金黃香脆,外脆內軟。-海南雞飯海南雞飯的雞肉滑嫩,油飯香氣撲鼻,雞油和薑蓉的搭配恰到好處。--咖哩安格斯牛肉飯的咖哩汁香濃惹味,牛肉軟腍入味,配上白飯非常滿足。-瑞士雞翼,雞肉鮮嫩,醬汁香甜入味,十分開胃。-最後,不要忘記冰室特飲:狂牛和黑牛。狂牛以七喜搭配士多啤梨雪糕,酸酸甜甜,冰涼 refreshing,是夏日消暑良品。黑牛以可樂搭配朱古力雪糕,帶來經典的童年回憶,是大人小朋友都喜歡的口味。
早前去了啟德Airside 地庫的三點三冰室,
西冷牛扒,
套餐包含日式粟米湯、薯條和燒汁。
牛扒份量十足,西冷肉質鮮嫩,恰到好處,
肉汁豐富,配上香濃的燒汁,更加惹味。
跟餐日式粟米湯香甜 creamy,經典味道。
薯條炸得金黃香脆,外脆內軟。
海南雞飯
海南雞飯的雞肉滑嫩,油飯香氣撲鼻
,雞油和薑蓉的搭配恰到好處。
咖哩安格斯牛肉飯的咖哩汁香濃惹味,
牛肉軟腍入味,配上白飯非常滿足。
瑞士雞翼,雞肉鮮嫩,醬汁香甜入味,十分開胃。
最後,不要忘記冰室特飲:
狂牛和黑牛。
2024-11-14 665 瀏覽
三點三冰室平日人潮洶湧,用餐空間寬敞舒適,每次來都需要花點耐心等待入座,三點三冰室開了好一段時間還是熱度不減,經典的港式美食幾乎都能在三點三冰室找到。芝心多士(6件)炸至金黃香酥後熱騰騰上桌,是三點三冰室的特色小食,輕輕咬下先感受到多士的香脆,卡滋卡滋聲聽了好不下飯,之後是蝦膠的彈脆,再是邪惡的芝士流心,芝心多士不會油膩,神級美味,朋友愛透。秘制辣雞翼真的很不得了,先經過瑞士汁滷多時的雞翼加入大量辣椒乾與辛香料煮透,雞翼充斥絕妙的滷香和香辣,雞皮滑溜,雞肉嫩嫩的,教人一口接一口,令人抵擋不住秘制辣雞翼的魅力,全都想吃光光。鹽酥花枝丸(6粒)上場,鹽酥花枝丸咬下一口內層,可以明顯看到超大的花枝肉塊,而且吃起來非常扎實彈牙,鮮美的程度會讓人覺得跳進大海裡頭游泳的感覺,海味十足,鹽酥花枝丸當然越吃就會越涮嘴。除了秘制辣雞翼和鹽酥花枝丸必吃外,也推薦二世祖撈丁,二世祖撈丁比一般的撈丁多了海鮮味,令味蕾大開,吮指美味,旁邊的帶子搭配撈丁吃多銷魂,鮑魚咬起來有彈勁,但不難咬,鮮度超棒,使人意猶未盡。黑椒牛仔骨焗飯讓我挺驚艷的,因為牛仔骨在黑椒汁烤焗調味下,將黑椒惹味釋放出來,芝士點綴黑椒牛仔骨,相

黑椒牛仔骨焗飯讓我挺驚艷的,因為牛仔骨在黑椒汁烤焗調味下,將黑椒惹味釋放出來,芝士點綴黑椒牛仔骨,相輔相成,使黑椒辣度柔和,與嫩彈的牛仔骨入口,嚐起來更具滋味,焗飯使用炒飯為基底,飯粒粒分明,鑊氣四溢,誘人食慾。

吃美食當然還要搭配飲品才是絕配,美祿暴龍有忌廉上方擠滿忌廉與擠滿美祿粉,每一口都能喝到濃醇甜美的美祿,還有香滑的忌廉,順口不膩,喜歡美祿的朋友千萬不能錯過美祿暴龍。

熱檸檬蜜是三點三冰室人氣熱飲,不喝會後悔的那種,熱檸檬蜜蜜糖給得足,大口喝下滿嘴的蜜香,蜜糖與檸檬的酸甜度比例調配得剛剛好,不會死甜或過酸,是秋冬滋潤的聖品。

2024-11-13 630 瀏覽
早前萬聖節,Airside有得玩鬼屋,相約友人去玩!太過驚嚇,玩完之後好肚餓,我們決定找一間餐廳坐低吃晚飯休息一下!見到有一間好大的冰室,座位寬敞,入去坐低之後,見到餐牌的食物也不少,絕不單調!妙齡乳鴿想不到冰室也有乳鴿,即炸的乳鴿熱辣辣,又嫩又多汁,鴿肉有五香味,非常滋味!龍鳳檸樂、熱檸蜜另外要一讚,冰室的飲品種類非常多,有很多懷舊特色飲品!西冷牛扒餐黑椒汁西冷牛扒五成熟配黑椒汁,牛扒有咬口,但不會柴,黑椒汁倒在熱辣辣的鐵板上,發出嗞嗞的聲音,令我回想起細個去扒房既回憶,而且份量十足,十分抵食,還配了粗薯條!老虎蟹避風塘炒麵起初見到餐牌上面寫住大立,猶豫了一會兒,但是見到好多人推介,是冰室的招牌菜,就點了試試!超大隻軟殼蟹,炸到非常鬆脆,切開軟殼蟹裏面還有蟹膏!上面鋪滿炸蒜,辣得好過癮,好惹味!炒麵炒到條條分明,口感好爽!高質素,非常推薦!炸花枝丸又大又彈牙的花枝丸!整體用餐感覺好好!

龍鳳檸樂、熱檸蜜
另外要一讚,冰室的飲品種類非常多,有很多懷舊特色飲品!

西冷牛扒餐黑椒汁

老虎蟹避風塘炒麵

炸花枝丸
又大又彈牙的花枝丸!

整體用餐感覺好好!
2024-10-27
2024-11-13 492 瀏覽
瑞士雞翼🐥外皮已經老到啡色~但內裡卻保持著肉質既嫩滑。醬汁香濃而不膩,甜中帶些微鹹味,恰到好處😋鹽酥花枝丸(6粒)外層炸到金黃色,外皮炸至酥脆☺️咬下去時,彈牙既花枝丸嘅口感令人驚喜😳真係好彈牙下😛鮑魚蛋白素翅炒飯🍛炒飯米粒分明,口感豐富,鮑魚彈牙🙌🏻三點三冰室📍 九龍城啟德協調道2號AIRSIDE B1樓B127號舖#啟德美食 #香港美食 #香港必食 #香港探店 #香港打卡 #香港旅遊 #香港必喝 #啟德探店 #香港菜餐廳 #香港好去處 #啟德推薦食品

瑞士雞翼🐥

鹽酥花枝丸(6粒)

鮑魚蛋白素翅炒飯🍛
炒飯米粒分明,口感豐富,鮑魚彈牙🙌🏻

三點三冰室
📍 九龍城啟德協調道2號AIRSIDE B1樓B127號舖

2024-11-12 480 瀏覽
啟德AIRSIDE開咗好多食肆, 一於去這間冰室食吓午餐, 食物多元化, 套餐炒粉麵飯都有, 還有多款懷舊和特色美食, 地方闊落多卡位。豉汁南瓜蒸豬頸肉配白飯份量都唔少, 豬頸肉入口鬆化, 南瓜鮮甜, 加上惹味豉汁, 送飯合適。焗燒汁牛扒飯 即叫即焗, 牛扒腍滑, 燒汁稠厚香濃, 調味適中。xo醬叉燒炒腸粉 腸粉滑溜, xo醬炒得好香口, 叉燒厚肉腍滑, 惹味不肥膩。海南雞飯 雞件嫩滑有雞味, 配以三款醬汁, 黃薑飯好清香, 順滑可口。妙齡乳鴿 乳鴿皮脆肉嫩, 調味恰當, 熱辣辣好香口, 吃得滋味。沙爹牛肉西多士 西多士金黃蛋香, 沙爹牛肉饀料香滑, 加上甜甜糖漿, 鹹甜交雜, 顛覆味蕾, 多層次口感。

豉汁南瓜蒸豬頸肉配白飯

焗燒汁牛扒飯

即叫即焗, 牛扒腍滑, 燒汁稠厚香濃, 調味適中。
xo醬叉燒炒腸粉

海南雞飯

妙齡乳鴿

乳鴿皮脆肉嫩, 調味恰當, 熱辣辣好香口, 吃得滋味。
沙爹牛肉西多士

西多士金黃蛋香, 沙爹牛肉饀料香
滑, 加上甜甜糖漿, 鹹甜交雜, 顛覆味蕾, 多層次口感。