2024-05-03 122 瀏覽
今日係青衣收工,想喺附近搵啲嘢食,行行吓見到呢間好光鮮嘅冰室,現場都有好多侍應同埋食客,就決定入去試吓啦。睇餐牌見都係冰室種類嘅食物,比較特別就有妙齡乳鴿同芝心蝦多士(6件),我哋都有叫到嚟試下。另外要左個鐵版西冷牛扒餐(配焗薯,黑椒汁,日式粟米湯)同一個焗牛舌芝士意粉。兩份小食就上枱先,蝦多士有六件,上枱都好熱辣辣,大大份,另外有啲配菜同沙律醬可以點,食落好香口。個乳鴿我哋有要求到一開二,一人一半都好多肉食,個皮又香膽,仲有椒鹽點。之後就到主菜,個焗意粉上枱先,蕃茄醬好香,牛舌就又厚又大片,送意粉真係一流。鐵版餐就有跟個粟米湯,又大碗又熱。個鐵版上枱都好熱,仲可以自己倒汁,塊牛扒我地揀左五成熟,上枱都無過熟到,食落啖啖肉,另外仲有個焗薯,好少何喺鐵板餐會見到有焗薯揀,個焗薯都好好食,入邊夠腍。最後我哋叫左兩杯嘢飲,紅豆杏霜同菠蘿冰。紅豆杏霜喺出邊比較少見。兩杯飲品都好大杯好足料,好飲!#青衣美食 #香港美食 #香港必食 #香港探店 #香港打卡 #香港旅遊 #香港必喝 #青衣探店 #香港日餐 #香港好去處 #青衣推薦食品

2024-04-29
2024-05-02 131 瀏覽
同朋友逛青衣城,買咗衫同褲,行經附近三點三冰室歇腳,見到餐牌好多菜式,入去餐廳食嘢,必點杏霜同紅豆冰。邪惡西多士最經典又邪惡嘅港式美食。西多士厚身,用了厚多士加入蛋漿,油炸到黃金色黃,食落好香脆,點了煉奶食,甜絲絲嘅味道,喺冰室必點之選。瑞士雞翼撈丁瑞士汁味道夠鮮,麵吸收瑞士汁精華又有色澤,撈麵乾身爽彈, 瑞士雞翼入味,yummy 😋芝心蝦多士原隻蝦肉餡料好爽脆,炸多士酥脆可口,食落有半融芝士嘅微微焦香,食到停唔到口!二世祖撈丁豪華牌撈丁,有鮑魚同帶子又有冬菇,鮑魚夠彈牙,再加入好大粒帶子,配搭加入醬油嘅撈丁,真喺二世祖級嘅享受。妙齡乳鴿簡單嘅菜式,要花上3小時才完成,感覺好抵食。鴿皮金黄色,外皮脆嫩,骨軟肉酥。
同朋友逛青衣城,買咗衫同褲,
行經附近三點三冰室歇腳,見到餐牌好多菜式,
入去餐廳食嘢,必點杏霜同紅豆冰。

邪惡西多士

瑞士雞翼撈丁

芝心蝦多士

二世祖撈丁

妙齡乳鴿

✿╮❤╭✿✿雜感女生   好味日記✿˚*•✰。三點三冰室.創意好食的茶記。✰•*˚✿✿小資女的Dolce Vita✿✿❤餓底飯聚.食勻全世界❤❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤  ❤去青衣城除左買野睇戲,就是食飯今次試了一家新的冰室食品都加了心思與創意味道也不錯賣相很港式經典的特飲美祿暴龍 + 薄荷朱古力朋友最愛美祿此店大推美祿暴龍,重量的美祿粉,加上忌廉好香,好濃,真的美祿粉FANS必食 我比較喜歡薄荷朱古力聞說中意薄荷朱古力的人勁中意討厭的人就要借過了因為足料香濃,我飲得很滿意!粟米濃湯 (跟扒餐配)濃湯是堅濃,多粟米非常融為一體而有粒粒粟米可吃 西冷牛扒餐肉厚多汁惹味牛扒是燒的剛剛好所以保留肉汁與五成熟的效果粉嫩易咬,牛味夠香 扒餐配了焗薯有煙肉碎與沙律醬加持所以都好好食 配的蒜蓉汁,亦非常香建議是點來吃  避風塘炒麵非常香辣惹味怕辣的朋友可以點走辣我就吃得津津有味朋友掃走辣粉,一樣讚麵夠彈牙這隻大蝦是炸香的,肉厚爽口軟殼蟹就是滋味,有蟹香體整水準有85分 妙齡乳鴿經典的港式英食炸得香脆可口可以選擇切半或不切2個人分1隻剛剛好   黑白多士

雜感女生   好味日記

˚*三點三冰室.創意好食的茶記*˚

✿✿小資女的Dolce Vita✿✿

餓底飯聚.食勻全世界

去青衣城除左買野睇戲,就是食飯

今次試了一家新的冰室

食品都加了心思與創意

味道也不錯
賣相很港式經典的特飲

美祿暴龍 + 薄荷朱古力

朋友最愛美祿

此店大推美祿暴龍,

重量的美祿粉,加上忌廉

好香,好濃,真的美祿粉FANS必食

我比較喜歡薄荷朱古力

聞說中意薄荷朱古力的人勁中意

討厭的人就要借過了

因為足料香濃,我飲得很滿意!
粟米濃湯 (跟扒餐配)

濃湯是堅濃,多粟米

粉嫩易咬,牛味夠香

扒餐配了焗薯

有煙肉碎與沙律醬加持

所以都好好食

配的蒜蓉汁,亦非常香

建議是點來吃

避風塘炒麵

非常香辣惹味

怕辣的朋友可以點走辣

我就吃得津津有味
朋友掃走辣粉,一樣讚麵夠彈牙

這隻大蝦是炸香的,肉厚爽口

軟殼蟹就是滋味,有蟹香

體整水準有85分

妙齡乳鴿

經典的港式英食

炸得香脆可口

可以選擇切半或不切

2個人分1隻剛剛好

黑白多士

就係衝住個名而點來吃的

個名好特別,吃起來味道很正

芝麻醬好香,搶過了煉奶的甜

原來唔加花生醬,芝麻醬更可提升多士的口感

小評:

三點三冰室 @3.3cafehk

青衣青敬路31-33號青衣城1地下G24-G25號舖

電話號碼 27629818

2024-05-01 64 瀏覽
生炸雞脾薯條🍗🍟雞脾好大隻,皮炸得好香脆,味道香濃又夠入味,肉質嫩滑且多汁,真喺抵食!配搭曲型薯條,有濃郁薯香味,點茄汁就yummy!海南雞飯海南雞用走地雞入饌,雞肉結實且脂肪較低,以上海浸雞,肉嫩滑鮮美,雞嘅香味,配搭雞油飯就好夾!鰻魚蛋包飯鰻魚大塊塗上醬汁,咸甜味道適中,且焗至表面酥脆,吃一口鰻魚,再嚐一口蛋包飯,感受鮮香味道。葡汁鴛鴦扒上枱時聞到香噴噴嘅葡汁,厚切雞扒同埋豬扒真喺啖啖肉,配飯一流。鴛鴦(少奶)冰室必點飲品,聞上有咖啡嘅香味融入奶茶嘅濃滑,味道敦厚,苦中帶甘。三點三冰室青衣青敬路31-33號青衣城1地下G24-G25號舖
炸雞脾薯條🍗🍟

海南雞飯

鰻魚蛋包飯

鰻魚大塊塗上醬汁,咸甜味道適中,
且焗至表面酥脆,吃一口鰻魚,再嚐一口蛋包飯,感受鮮香味道。

葡汁鴛鴦扒

鴛鴦(少奶)

三點三冰室

青衣青敬路31-33號青衣城1地下G24-G25號舖

2024-04-29 118 瀏覽
想去青衣城搵食,無意間看到这一間新開的餐廳,大部分食評都唔錯,所以專門去幫襯,由於兩點半才有下午茶,所以逛了一下商場、看見都有很多不同類型食店,既然專門前來,當然要入去一試.这裡是掃碼點餐,一掃碼已有提示說60分鐘用餐時間,下午茶時段並不多人,為何有比提示,感覺已很不好,叫了一個咖哩焗豬扒飯,豬扒雖然是厚切,但一點味道都沒有,完全沒有腌制過,飯雖是炒底,但也是冇味而且很硬,咖哩也是淡的,下午茶份量虽然很少,但我也只吃了一半便吃不下了,雖然是55元也不值得,如果不是下午茶,普遍都要7,8拾元一碟飯,一點都不便宜,如果水準如此,很難阻港人北上消費,希望香港食肆能反思一下.
去完青衣探朋友BB,之後再落青衣城食飯,發現地下個層有間新開新派茶餐廳「三點三冰室」大排長龍,於是一試究竟。三點三雜扒:媲美扒房既質素,呈菜時滋滋炸炸聲,充滿回憶感,煙肉🥓煎至金黃焦香,豬油滋豐腴,外脆卜卜。司華力腸脆卜卜,𠝹好曬花紋美觀得很。重頭戲係大過我手掌既豬扒,食得出沒有鬆肉粉,很容易撕開,豬肉呈一絲絲質感,偶爾塔配肥膏部分,層次豐富。仲有毫不吝嗇的巨大雞扒,重到差點拎吾起。芝士蝦多士:口痕想叫小食,蝦多士用上蝦膠燴入香脆多士中,帶有蝦粒顆粒感,一對半切開,流心芝士溢出,喜歡蘸上沙律醬解一解細膩,不俗。二世祖撈丁:呢盤根本係新年菜,有香菇、軟嫩帶子、仲有鮑魚仔,加埋邪惡撈丁,根本無輸,加埋辣椒油就更上一層樓,喜歡佢撈丁吾會太干柴太重口味,坊間有時會太多味精,不過呢到無,比較淡口味版。妙齡乳鴿:估吾到茶記都有乳鴿食,一開二慢慢LUN,有點驚艷是乳鴿到做到酒樓質素,外脆保持多汁,肉質嫩滑可一絲絲撕開,怕吾夠味又可以蘸上准鹽。黑白多士:用上毫不吝嗇的香濃芝麻醬,加上煉奶、真是黑白配,芝麻醬帶顆粒感,幼滑煉奶配合得相得益彰。雪糕紅豆🫘冰:雪糕🍦是香草味,質感帶黏性,玩上煲焾曬的紅豆🫘,

雪糕紅豆🫘冰:雪糕🍦是香草味,質感帶黏性,玩上煲焾曬的紅豆🫘,絕配。

總結:
青衣城必食新派茶餐廳
大推二世祖撈丁 撈喜撈喜
三點三對於香港人來說是吃下午茶的時間。不過我們來到青衣這間 三點三冰室 是為了吃晚飯。晚上6點半去用餐,不用排隊可以直入,但卡座位就坐滿了。有實體餐牌,不過下單就是使用 QR Code。先選了一個鐵板餐,因為入座時路過別人桌子時覺得好吸引。西冷牛扒餐 (HKD 147) 這個價錢是加配了一杯菠蘿冰。還另外點了一杯 檸檬百香果茶 (HKD 38)  要將底下的糖漿攪勻,喝起來酸酸甜甜。鐵板餐包了一碗 日式粟米湯 就是罐頭湯那種味道吧。不會太稀。西冷牛扒選了五成熟,因為這鐵板確實是超熱,加黑椒汁時會聽到滋滋聲。而且靠邊的位置會比較熟一點,吃落帶焦香,中間部份會較軟嫩,汁也很惹味。配的是焗薯,不是很粉糯的那種,是我喜歡吃的爽口感。避風塘海鮮炒麵 (HKD 78) 很大一碟。絕對不能看輕這間的「避風塘」,那辣度連吃得到辣的朋友都只能吃到一半左右。海鮮的話則是炸過的魚、蝦和魷魚。
三點三對於香港人來說是吃下午茶的時間。
不過我們來到青衣這間 三點三冰室 是為了吃晚飯。
晚上6點半去用餐,不用排隊可以直入,但卡座位就坐滿了。
有實體餐牌,不過下單就是使用 QR Code。
先選了一個鐵板餐,因為入座時路過別人桌子時覺得好吸引。
日式粟米湯
配的是焗薯,不是很粉糯的那種,是我喜歡吃的爽口感。
避風塘海鮮炒麵 (HKD 78) 很大一碟。
海鮮的話則是炸過的魚、蝦和魷魚。
避風塘海鮮炒麵
2024-04-20
2024-04-23 77 瀏覽
📍今晚放工就係去搵朋友🎁朋友屋企附近呢間餐廳環境唔錯👍裝修好時尚又夠寛躺✅座位亦都坐得好舒服添🥳🐣海南雞飯 $83🌈有冇人同我地一樣咁鍾意食海南雞飯❓😋呢度嘅海南雞飯啲雞肉夠嫩滑👍配埋油飯✅水準唔錯🥳🥪芝心蝦多士 $72/6件🌈呢個絕對係一定食嘅小食呀💯芝心蝦多士上衣面鋪滿蝦膠🦐咬落口中間有芝士🧀多士炸得仲好鬆脆添✅正呀喂🥳🦐XO醬虎蝦炒公仔麵 $83🌈超惹味嘅XO醬炒公仔麵🍜公仔麵炒得好香仲有好有鑊氣添♨️公仔麵嘅質地好爽口✅唔會太腍又有咬口👍仲有幾隻爽口彈牙嘅大蝦🍤好食又抵食🥳🍡鹽酥花枝丸 $42/6粒🌈新鮮炸嘅鹽酥花枝丸🍡熱辣辣又大夠大粒😍好香口呀🥳🧋凍紅豆奶茶 $38🌈紅豆冰本身已經係好好味道👅但係原來將會紅豆加多落去奶茶入咗面係別有一番風味噃👍呢個好推介比又喜歡紅豆冰又喜歡奶茶嘅朋友仔喔🥳🥤凍紅豆杏霜 $38🌈加咗紅豆嘅杏霜加埋真係各有特色👍大家都唔會搶咗大家嘅味道❤️好夾呀🥳

🐣海南雞飯 $83

🥪芝心蝦多士 $72/6件

🦐XO醬虎蝦炒公仔麵 $83

🍡鹽酥花枝丸 $42/6粒

🌈新鮮炸嘅鹽酥花枝丸🍡熱辣辣又大夠大粒😍好香口呀🥳

🧋凍紅豆奶茶 $38

🥤凍紅豆杏霜 $38

同家人喺呢度食晚餐自己掃code落餐叫咗一個扒餐,一個意粉,一個焗飯先唔講好唔好食個扒餐一嚟到薯條嚟嘅?? 即刻睇返張單唔係喎,明明真係落咗焗薯搵個人嚟問吓佢話 哦 我地無晒焗薯跟住就頭也不回走咗唔好講話態度有無問題根本係邏輯有問題其實有邊間食肆會係咁㗎?如果客人自己落咗單然後嗰樣嘢係冇嘅時候唔係會問返個客嘅咩?你咁樣上到嚟焗我要呀?我就係想食焗薯先叫如果冇,其實我可以考慮食其他餐掛?點解要逼我食薯條?食物方面,中規中矩唔會係好食,但又未至於入唔到口意粉都幾淋 會碎扒餐相對有啲咸飯都係偏淋點都好啦 呢間野永遠都唔會再去食睇到嗰啲讚嘆嘅食評真係好搞笑不過我相信大家會識分
同家人喺呢度食晚餐
自己掃code落餐

叫咗一個扒餐,一個意粉,一個焗飯
先唔講好唔好食
個扒餐一嚟到
薯條嚟嘅?? 即刻睇返張單
唔係喎,明明真係落咗焗薯

搵個人嚟問吓
佢話 哦 我地無晒焗薯
跟住就頭也不回走咗

唔好講話態度有無問題
根本係邏輯有問題

其實有邊間食肆會係咁㗎?
如果客人自己落咗單

然後嗰樣嘢係冇嘅時候
唔係會問返個客嘅咩?

你咁樣上到嚟焗我要呀?
我就係想食焗薯先叫
如果冇,其實我可以考慮食其他餐掛?
點解要逼我食薯條?

食物方面,中規中矩
唔會係好食,但又未至於入唔到口
意粉都幾淋 會碎
扒餐相對有啲咸
飯都係偏淋

點都好啦 呢間野永遠都唔會再去食
睇到嗰啲讚嘆嘅食評真係好搞笑

不過我相信大家會識分

扒餐
2024-04-19 1672 瀏覽
今日去青衣城探朋友,順道搵間餐廳諗住食下午茶,路過見到新張不久既「三點三冰室」就入去諗住食個Tea Set ,點知打開餐牌就好驚喜,除了一般茶記食物之外,在茶餐廳竟然有「蝦多士」、「炸乳鴿」、「鰻魚蛋包飯」、「二世祖撈丁」、「鐵板餐」等等多款創意美食,引到我流晒口水,唔理咁多一於想食就叫,最多今晚唔食晚飯🤣🤣🕊️▪️妙齢乳鴿雖則話妙齡,但係都幾大隻,我哋將佢斬半,用手大口大口食最滋味,炸得皮脆肉嫩,啖啖肉又夠入味,鹹香鹹香,更可以沾上淮鹽更加有風味🍤▪️芝心蝦多士(6件)完全係有酒樓水準,香脆多士配合彈牙既蝦膠,再加上流心芝士,在沾上蛋黃沙律醬,大癲咁好食,重點係一啲都唔油,推薦🍛▪️咖哩安格斯牛肉飯咖喱牛腩飯就食得多,配安格斯牛肉咁招積就第一次,首先講講咖喱濃香帶甜味又香辣,牛肉簡直冇得輸,入口充滿牛脂香又有咬口,而且帶濃厚的牛味,咖喱汁撈白飯,簡直係一絕🐷▪️焗豬扒飯焗飯做得好亦唔容易,炒飯底炒得好有鑊氣又有蛋香,焗豬扒厚身,口感彈牙而且夠入味,重點係醬汁酸甜味剛好再加上溶化咗嘅芝士,好食🥪▪️奶油多最平民嘅奶油多,亦都係我最鍾意食嘅嘢,這裏麵包厚切烘得香脆,熱辣辣配上邪惡嘅牛油和奶油,簡單又

🕊️▪️妙齢乳鴿

🍤▪️芝心蝦多士(6件)

🍛▪️咖哩安格斯牛肉飯

🐷▪️焗豬扒飯

🥪▪️奶油多
最平民嘅奶油多,亦都係我最鍾意食嘅嘢,這裏麵包厚切烘得香脆,熱辣辣配上邪惡嘅牛油和奶油,簡單又美味

☕️▪️即磨咖啡(熱)
去任何地方我都係要飲齋啡,喜歡即磨齋啡沒有帶有苦澀味,容易入口但味道濃香

🍹▪️檸檬百香果茶
朋友仔就揀咗呢款茶餐廳少有嘅特飲,檸檬加上百香果的味道,酸咪咪當中多了一份甜美,清爽又解渴

• 妙齢乳鴿
  • 咖哩安格斯牛肉飯
2024-04-18 81 瀏覽
每次到Tea Time嘅時候都會去茶記食,貪佢平靚正,方便又快捷。呢間位於青衣城,裝潢行新派路線,以藍色為主調,店內環境闊落,空間感十足,新開張好乾淨,經過試試無妨。下午茶有主食同小食供應。西多如同個名所講,超級邪惡!麵包外層炸至金黃酥脆,咬落軟熟,塗滿兩層醬汁,搭配牛油,越食越過癮。炸雞髀賣相一流,可以要沙律或薯條,小朋友最愛。個人最鍾意叉燒炒腸粉,出面好少見,以XO醬調味,叉燒大塊,肥瘦適中,腸粉滑嘟嘟,一個人可以食到兩碟!估唔到鹹牛肉蔥花炒蛋吐司係分開放,炒蛋嫩滑,吐司幾脆,一齊食都幾夾。意粉飯嘅份量會比平時少,你一啖我一啖啱啱好。咖喱焗豬扒飯嘅豬扒都幾大塊,肉質唔嚡口、焗肉醬意粉入口更濕潤,麵條掛汁、鍾意食芝士嘅一定要出去自助區攞芝士粉撈呀!

青衣城地底美食薈萃,而這家港式冰室晚飯時段全場客滿。🧇🍤芝心蝦多士脆口多士上抹上彈牙蝦膠,中間是芝士爆漿夾心,蝦多士還用芫荽作裝飾,全是手工制作心機制作,必點美味又特式小食!🥩西冷鐵板牛扒餐目測有貓太太的3個拳頭大,巨人西冷厚切牛排才$100元,肉量多到一家三口也吃不完😳。套餐還包括鮮打粟米蓉餐湯和煙肉焗薯😭😭就香港地來說是感人的便宜!🍛鰻魚蛋包飯珍珠米飯外是大片煎蛋,淋上鰻魚汁,原條鰻魚蓋面,吃撐不成問題。🍨🍌懷舊香蕉船軟熟香甜香蕉夾著三款雪糕球,上面擠滿忌廉和灑滿彩色糖。小朋友吃得滿心歡喜❤️

青衣城地底美食薈萃,而這家港式冰室晚飯時段全場客滿。

🧇🍤芝心蝦多士

🥩西冷鐵板牛扒餐

🍛鰻魚蛋包飯

🍨🍌懷舊香蕉船

2024-04-17 48 瀏覽
最近青衣城開咗間冰室,環境幾大,午餐時間都好多人食,Menu有是日午餐、常餐或單點,是日午餐的供應時間都很長,由11:30至18:00都有,所以3點幾如果好餓,除左下午茶都可唔可以食是日靚午🤣.今日是日午餐有椒鹽豬扒、燒汁雞扒焗飯、黑椒西冷牛扒、和風椰菜肉片飯和四季豆牛肉飯,每日都有五款, $69連嘢飲👍🏻.但我就想試吓呢個避風塘海鮮炒麵😍有大量炸到金黃嘅蒜蓉,每一啖嘅避風塘炒蝦都有炸蒜,食落好香口,香辣惹味,麵炒得乾身,唔會好油
2024-04-16 61 瀏覽
三點三冰室, 青衣城新分店, 佈置以淺 木色為主調, 簡潔明亮,座位舒適, 價錢親民, 款式選擇多,深受到不少街坊粉絲支持。日式燒汁海鮮炒烏冬/ 午餐$69 ( 半價配特飲)海鮮炒烏冬, 鑊氣十足 , 烏冬 Q彈,配上滑溜的蟹柳同爽彈的大蝦, 加上日式燒汁提香 , 又不會有油膩感。芝心蝦多士 $72邪惡的多士,表面填滿爽彈的蝦膠及夾滿流心芝士, 啖啖芝士的鹹香。妙齡乳鴿 $62即叫即製, 乳鴿皮炸至熱燙燙,香噴噴, 皮脆肉嫩,百吃不厭。二世祖西多士 ( 鮑魚多士) 下午茶 $55二世祖西多士是豪華版的化身, 上面放上原隻鮑魚 , 口感彈牙 ,西多士入口鬆軟綿彈。 生炸雞髀沙律 /下午茶 $51即叫即炸雞髀, 雞皮熱燙香脆, 雞髀肉 不但嫩滑還充滿肉汁, 配上開胃的生果沙律, 令人食指大動。咸牛肉蔥花炒蛋吐司/下午茶 $ 48金黃炒蛋滑溜細緻, 滿滿的蛋香, 加上 粒粒的咸牛肉 , 淡淡鹹香, 夾在烤得香脆的吐司一齊品嚐, 香脆惹味。狂牛特飲特飲用上利賓納及七喜混合而成 ,再配上雜果及士多啤梨雪糕, 充滿夏日色彩 ,啜一口,清新冰爽,仲有啖啖果肉, 炎炎夏日不二之選。

日式燒汁海鮮炒烏冬/ 午餐$69 ( 半價配特飲)

芝心蝦多士 $72

妙齡乳鴿 $62

二世祖西多士 ( 鮑魚多士) 下午茶 $55

炸雞髀沙律 /下午茶 $51

咸牛肉蔥花炒蛋吐司/下午茶 $ 48

狂牛特飲
2024-04-15 42 瀏覽
去親戚屋企食飯平時都係長輩煮,趁假期出街行吓湊下熱鬧,見到青衣城開咗間新嘢,之前喺airside都食過一次,就帶埋大家一齊去食,兩間分店餐牌好似都幾唔同二世祖撈丁勁架勢,長輩最鐘意夠體面,$102有鮑魚帶子冬菇,仲送一棵西蘭花,帶子有煎過,鮑魚同冬菇滷咗都好入味,靚料食材好似去飲咁豪,但又配出前一丁好新奇,迎合返冰室style😁另外叫咗豬扒炒烏冬、乾炒牛河等等,餸嘅份量好多好夠飽,最緊要老人家食得開心😳