長州呢幾年開左好多新打卡餐廳今次搵到呢間新開嘅小白屋cafe餐廳有打卡超靚嘅窗邊位入面大概只有十多個坐位仲有戶外座位店員服務超好🥰坐低左會詳細講解餐牌每皮特色飲唔係咩 仲有相😂店員得閒嘅時候仲會主動幫我同蝦子餅影打卡相 仲叫我地影自然相 🥰好好呀講番食物 我地叫左1.爆珠紫薯芋泥吐司 $38 (8/10)打卡靚 爆珠係珍珠 紫薯芋泥滿滿的紫薯控必試建議係包可以再熱d唔食甜都有肉鬆可以揀☺️2.肉醬意粉 $55 (7/10)蝦子餅要食飽肚野焗肉醬意粉上碟時超熱肉醬不會太重蕃茄味 意粉都冇好乾跟肉醬意有杯烏龍茶杯茶好濃味 正呀!3.炸薯條 $26 (8/10)最愛粗身薯條 唔夠茄汁店員都好快refill4白雪尋莓 $52 (9/10)❣️❣️打卡最愛椰果啫喱底士多啤梨沙冰再加cream同士多啤梨雖然都偏甜 但唔係糖漿死甜味 小店鋪置都好靚 有唔少植物坐係窗邊位 吹住涼風過一個舒服嘅下午☕️希望店主可以一直保持呢種待客嘅態度❤️下次想上啡碟仙子同店長爸爸茄菠蘿包💕店員講到好好食—————————————————————味道:服務:環境:性價比:回頭率:
長州呢幾年開左好多新打卡餐廳

坐低左會詳細講解餐牌
每皮特色飲唔係咩 仲有相

講番食物

我地叫左
1.爆珠紫薯芋泥吐司 $38 (8/10)
打卡靚 爆珠係珍珠 紫薯芋泥滿滿的
紫薯控必試
建議係包可以再熱d
唔食甜都有肉鬆可以揀☺️
爆珠紫薯芋泥吐司

2.肉醬意粉 $55 (7/10)
蝦子餅要食飽肚野
焗肉醬意粉上碟時超熱
肉醬不會太重蕃茄味 意粉都冇好乾

跟肉醬意有杯烏龍茶
杯茶好濃味 正呀!
肉醬意粉

3.炸薯條 $26 (8/10)
最愛粗身薯條
唔夠茄汁店員都好快refill
炸薯條

4白雪尋莓 $52 (9/10)
❣️❣️打卡最愛

肉醬意粉
炸薯條
白雪尋莓
2021-04-08 112 瀏覽
嚟到長洲其中一樣極具特色嘅係那種手造嘅祝賀企牌,大橙大黃,手寫,可重用,好環保。沿著那些「生意興隆」「駿業宏開」「可喜可賀」,上款「三:三」,下款多是街坊全名或「芳姐度假屋」,心諗「三:三」賣乜。轉個彎,卻有一大塊白牆,eyelevel位置出現一行特色有斜度的”Cheung Chau”字母嵌入牆身,右下噴有「三:三」。八卦轉向前,經過特大長方形長窗,只見一位單車look食客,剛好店長邀入內,又有位小豆丁看來是剛會走路扶牆入內,跟著入了。老闆娘正拍攝food shot, 讓出bar枱位置,向外望是悠憩小花園夠開揚,右巷通往海邊帶來陣陣微風。餐牌挺簡單,小食有薯條、雞翼,下面有主食肉醬意粉、和風牛肉飯,再落係一系列咖啡、吐司、特色飲品。不太肚餓,先點了吃來不太飽的奶油格子鮮果吐司及特色飲品。食得出製作者用心,吐司及飲品味道豐滿,也想吃紫薯芋泥吐司但怕太飽,便追加一份雞翼。我沒留意「雞翼」下有否細字註明味道,但如沒有,這款雞翼日後亦可隨時變化成檸檬炸雞翼、水牛城雞翼、鹵水雞翼、照燒雞翼,多好期間街坊來來往往,有另家BB女找小豆丁,增添一份親和感,這是長洲本地街坊新小店,預見下次再來長洲時這小

期間街坊來來往往,有另家BB女找小豆丁,增添一份親和感,這是長洲本地街坊新小店,預見下次再來長洲時這小店需排長龍了。

2021-04-04
午餐
行去包山地嘅途中,見到依間店裝修都幾靚,自然光感覺好舒服就行入去試吓新野。店員都好親切會自動介紹有咩特色食品。今次試左個爆珠紫薯芋泥吐司同波波兔子特飲,都真係幾正。芋泥加入紫薯除左令個顏色sharp左外,更提升左個芋泥口感層次,唔會太甜又夠滑。仲加左我最愛嘅珍珠。😋波波兔子店員話係easter特飲,都真係幾好飲,益力多混入菠蘿青檸真係好好飲。但唔記得影相.........店員話easter會再有新野出。好期待呀😋😋😋

今次試左個爆珠紫薯芋泥吐司同波波兔子特飲,都真係幾正。

爆珠芋泥吐司
爆珠芋泥吐司