【🥁荃灣愉景新城|🫖上海名居】愉景新城成日被人有親子商場感覺,其實都有成熟之選,今次和半素食朋友嚟到「上海名居」品嘗清新摩登上海菜,餐廳有唔少點心及素菜款式,素食者一齊嚟都可以有唔少野揀!.🥕小茶壺泡茶有五款茶葉供客人自己選擇,包括:胎菊、普洱、鐵觀音、人蔘烏龍及茉莉龍井。最近我成日飛成日食,我揀咗胎菊,有清熱氣嘅作用。小小茶壺加入茶葉和滾水,體驗感覺一流。.🥕麻醬腐皮卷清新無肉冷盤,腐皮包上紅蘿蔔、粉絲等,淋上麻醬,都幾飽肚。.🥕花膠螺頭干貝雲吞雞燉湯小盅仔二人份量,材料好足,一啲都唔少野。花膠好滑,滋陰養顏,雲吞好好食。.🥕上海炒年糕鑊氣十足,炒得好香口惹味,加埋豆瓣醬真係一流,而份量都好大,細食人士注意‼️.🥕上海春卷炸到脆脆,點醋食非常滿足,係我最鍾意食嘅點心呢。.🥕欖菜四季豆拌素雞素食之選,以冷盤嚟講比想像中大碟,絕非前菜感覺,簡直是小菜size。四季豆斜切,爽口新鮮,加上素雞絲,口味口感都好啱我!.
【🥁荃灣愉景新城|🫖上海名居】

🥕小茶壺泡茶

🥕麻醬腐皮卷
清新無肉冷盤,腐皮包上紅蘿蔔、粉絲等,淋上麻醬,都幾飽肚。

🥕花膠螺頭干貝雲吞雞燉湯

🥕上海炒年糕

🥕上海春卷
炸到脆脆,點醋食非常滿足,係我最鍾意食嘅點心呢。

🥕欖菜四季豆拌素雞

2024-11-22
2024-11-14 512 瀏覽
心血來潮,在網上熱搜榜#荃灣#上海菜,原來在愉景新城,就有一間上海菜館。鍾意它的裝修,以及瓷器餐具上的水墨花紋,很有江南風,有一種中式的優雅。幸好提早一點入座,不到7點已經客滿。🔸水晶肴肉淮揚菜代表作之一,江蘇鎮江的名菜,傳統功夫菜。外觀晶瑩通透,瘦肉酥軟、豬皮Q彈,半透明的啫喱鹵凍,蘸著薑絲和鎮江香醋, 更見風味。🔸上海小籠包皮薄餡鮮, 薄薄的一層皮,做得出色 充滿彈性,用筷子夾起能承重,沒有軟爛。而麻油的香氣和湯汁都鎖在裡頭,湯汁濃稠鮮美。🔸黑醋排骨又名黑醋小排,上海其中一道最出名的本幫菜。 排骨香酥內嫰,裹着濃稠的黑醋醬汁,味道酸甜可口,油而不膩,十分開胃。也善用各種配料,有菠蘿和紫洋蔥的亮眼的顏色及酸甜味,豐富和提升味道層次 。🔸金腿百頁浸白菜煨,是這道上海菜的烹調方法。以金華火腿、雞湯,加入百頁,小白菜來煨煮。以鹹肉提鮮,增加了白菜的鮮甜味。甜中帶咸,咸中有鮮,配菜和湯汁互相融合,清甜好味。🔸高力豆沙我自己偏好甜食。在香港的京川滬餐館用饍時,經常見到這款中式甜點,(由於製作方法較為複雜,我都必定會點)。外皮彈彈,豆沙甜甜,咬入口軟綿綿的感覺,叫人無法抗拒。 以這道甜品,作為一

幸好提早一點入座,不到7點已經客滿。

🔸水晶肴肉

🔸上海小籠包

🔸黑醋排骨

🔸金腿百頁浸白菜

🔸高力豆沙
我自己偏好甜食。在香港的京川滬餐館用饍時,經常見到這款中式甜點,(由於製作方法較為複雜,我都必定會點)。外皮彈彈,豆沙甜甜,咬入口軟綿綿的感覺,叫人無法抗拒。 以這道甜品,作為一餐飯的尾聲。十分滿足。

特別要提的是,這裡的茶好好飲,而且茶具精美小巧,十分有feel。 我和太太分別選左人參烏龍及胎菊,熱水一沖,茶味撲鼻而來,十分舒適。而人參烏龍,飲耐左還有一種甜味在裡頭。
2024-09-24 2347 瀏覽
環境優雅光亮為主. 卡位比較大同舒服. 圓桌會反而有機會放不到太多食物.酸菜炒牛肉 (88hkd)牛肉十分嫩口多汁. 份量也多, 配一碗細白飯食一流.酸菜微酸作為開胃菜也不錯. 可以選辣和不辣. 最重要的是88hkd一碟實在不貴.花雕醉雞(88hkd)要注意這是冷盤, 如果比較喜歡熱食的人就不太合適.雞肉比較新鮮, 肉身雪白色. 湯汁很入味, 陣陣酒香. 味道上有一點點微甜味.小籠包(42hkd)小籠包對比其他店皮比較厚一點, 但也不影響它的風味. 湯汁很鮮甜. 剛出來時會很熱要小心湯汁過熱. 但也不能放太冷.肉餡肥而不膩, 性價比高.生煎鍋貼(42hkd)鍋貼底部金黃酥脆,邊緣略帶焦香.鹹鮮適中, 配醋和辣椒油食用,可以解膩提鮮.紅燒牛肉拉麵(72hkd)湯不會過於油膩,喝完後也不會有口乾舌燥的感覺, 清甜為主.肉質軟嫩, 半肥半瘦, 有一點入口即化的感覺.麵條偏彈牙, 不算太軟.整體價錢合理, 有收加一, 茶位10hkd一位.服務好. 環境舒服.值得一試.
酸菜炒牛肉 (88hkd)
牛肉十分嫩口多汁. 份量也多, 配一碗細白飯食一流.
酸菜微酸作為開胃菜也不錯. 可以選辣和不辣.
最重要的是88hkd一碟實在不貴.

花雕醉雞(88hkd)
要注意這是冷盤, 如果比較喜歡熱食的人就不太合適.
小籠包(42hkd)
小籠包對比其他店皮比較厚一點, 但也不影響它的風味.
肉餡肥而不膩, 性價比高.

生煎鍋貼(42hkd)
鍋貼底部金黃酥脆,邊緣略帶焦香.

鹹鮮適中, 配醋和辣椒油食用,可以解膩提鮮.

紅燒牛肉拉麵(72hkd)
湯不會過於油膩,喝完後也不會有口乾舌燥的感覺, 清甜為主.
肉質軟嫩, 半肥半瘦, 有一點入口即化的感覺.

麵條偏彈牙, 不算太軟.

整體價錢合理, 有收加一, 茶位10hkd一位.
服務好. 環境舒服.
值得一試.
2024-09-19
2024-08-02 5548 瀏覽
女朋友呢排話好想食邪惡嘅肥豬肉,咁岩見到呢度有間新開嘅上海菜,所以過嚟會一會佢。聽個職員講佢哋開張咗一個禮拜左右,連門口都堆滿左貪新鮮嘅人排隊等食飯。佢呢度嘅茶位係每人一款,而且可以揀唔同嘅茶,啱晒唔同人嘅需要。呢個亦都會濃郁啲,最重要係有我鍾意嘅人蔘烏龍揀,佢個回甘真係冇得輸。食上海菜一定要試佢個小籠包,所以我哋都揀咗,$42四隻都算係一個合理嘅價錢。而佢呢個質素亦都絕對對得住佢個價錢,因為佢真係超多湯汁,而且個皮真係超薄,薄到你可以睇到入邊啲肉。而且佢個饀做到成粒擺落口嘅話會入口即溶,真係好好味。冷盤前菜,我哋叫咗個海鮮拼盤,分別有海蜇八爪魚,蟶子同埋鮮蝦。佢個醬油味道比較淡,如果可以濃返少少就更好。不過佢個性都算大隻,而且口感都好實淨。鮮蝦同埋八爪魚都爽口彈牙,唔錯嘅冷盤。平時酸菜魚就食得多,今晚我哋試吓酸菜炒魚片。佢個酸菜偏甜嘅款式,魚片都好滑,魚皮仲係爽口嘅添,都幾值得一試。另外我哋叫咗個羊肚菌雲吞雞湯,佢個雞湯都好足料,入邊除咗有雞同埋羊肚菌之外,仲有螺肉,所以成個湯真係好鮮甜。而且佢個湯一啲都唔油,而兩粒菜像雲吞亦都好足料,個肉饀亦都好鮮甜,今晚呢個湯係我哋最愛。最後就到

最後就到主角出場,我哋揀咗個冰塊元蹄。一上嚟個size真係嚇死你,勁大份。職員都準備出刀叉俾我哋分屍。

但係其實唔係好洗出嚟,已經可以骨肉分離,因為佢真係炆到超級腍,好鬼正,我會形容為冇牙都可以品嚐到。

佢嗰塊皮先至係精華中嘅精華,超級腍之餘仲有滿滿嘅骨膠原,真係好滿足。

上海菜嚟講,兩個人連埋加一大約五百幾蚊,個價錢都係正常價,係值得一試。
2024-08-01
2天前 0 瀏覽
貽菊茗茶有5款揀,淡淡飄香,無咖啡因之選。花膠螺頭干貝雲吞雞燉湯燉湯十分清甜!湯料仍然保留香味,好明顯雲吞吸收咗湯精華,齒頰留香。清蒸大閘蟹雌雄蟹有分別,一般嚟講雌會鮮嫩啲,不過呢隻雄唔點蟹醋都得,內裏蟹膏好金黃,鮮味十足。蟹粉豆苗蟹粉份量一啲都唔吝嗇!肉眼可見密絲蟹肉,橄欖油撈蟹肉,唔使額外調味都有提鮮作用。薑茶湯圓(2粒)薑味同紅糖味都好突出,湯圓細細粒,但皮好薄,芝麻饀靚。蟹粉小籠包一咬爆汁,very juicy,食之前最好圍一圍紙巾,容易彈到件衫。蟹粉拌飯炒飯底,軟硬乾濕程度拿捏啱啱好,蟹黃顏色吸睛!雖然蛋炒飯份量好多,但蟹粉量足夠清碟,而且有爐keep住温度,唔怕凍晒👍🏼座位好闊落,有唔同種類,呢兩邊可坐12人
貽菊
茗茶有5款揀,淡淡飄香,無咖啡因之選。

花膠螺頭干貝雲吞雞燉湯

清蒸大閘蟹

蟹粉豆苗

薑茶湯圓(2粒)
薑味同紅糖味都好突出,湯圓細細粒,但皮好薄,芝麻饀靚。

座位好闊落,有唔同種類,呢兩邊可坐12人
2024-11-27
2024-11-21 0 瀏覽
荃灣有間中式餐廳想試很久,今日終於有空試一試。一入到去超古色古香的中國庭園設計環境,座位寬闊舒適。 餐廳內的杯、碗及碟都印有水墨畫圖案、更融合餐廳內的中式設計。採用一人一壺的紫砂茶壺,可帶出茶香。 蟹粉拌麵超多蟹肉及濃濃的蟹黃味、麵條夠彈性爽口。撈完拌麵吸收晒蟹粉的鮮味,食過不停。花膠螺頭干貝雲吞雞燉湯非常多料的湯,有花膠、螺頭、干貝、雲吞雞在湯入面。飲完好保身及暖身,湯呈金黃色證明真材實料,用雞來燉製。雞的精華融落湯底,飲落好重雞味及螺頭味道,湯的味道帶點螺頭嘅清甜味。炒鱔糊鱔糊份量超多,非常肥味,食落好新鮮爽口彈牙,加埋韭黃去抄,非常香。醬汁亦調配得好香濃。整碟菜式陪飯很好味。
採用一人一壺的紫砂茶壺,可帶出茶香。

花膠螺頭干貝雲吞雞燉湯

炒鱔糊
2024-11-19
  • 炒鱔糊
  • 花膠螺頭干貝雲吞雞燉湯
  • 蟹粉拌麵
2024-11-17 334 瀏覽
裝修乾淨企理又帶有特色得來空間闊落,坐得舒服,最適合朋友家人歡聚。十分讚賞這裏每個員工都笑容滿面顧客至上。【茗茶】店員用木盒裝着獨立包裝的茶葉,有五款口味選擇,每人都可以品嚐自己喜歡的茶,烏龍茶和茉莉香味清新。【上湯小籠包】熱辣辣的小籠包,中間包着濃濃的湯汁,係水準以上的小籠包。【蟹粉拌飯】端出來的時候蟹黃醬汁是煲仔裝着,底下還有明火一路預熱,蛋炒飯的份量足夠四人分享。不論是在自己的碗內攪拌,或是直接倒進煲內吃都可以品嚐都蟹肉的甜味。【紅燒獅子頭】肥瘦適中,肉的香味十足,用來拌飯一流。【醬燒茄子】預先用油爆香過的茄子很軟腍惹味,配着咸香肉碎醬汁,真的好好吃。

茗茶

蟹粉拌飯

【紅燒獅子頭】肥瘦適中,肉的香味十足,用來拌飯一流。

2024-11-14
茗茶
2024-11-16 0 瀏覽
我一向都怕試新嘢,通常都唔啱食。好食就bonus,相反就無下次。今日嚟到荃灣,臨急臨忙先嚟摷食肆,最後決定嚟呢樹。。qrcode落單,茶又唔洗開,直接俾茶葉自己沖。埋單就收加一 🤷‍♂️,茶錢。只係問過侍應攞牙簽,同埋見會抹枱。。侍應們都𥄫實啲枱,邊枱離開,係咪驚大家 “走塑” 😂。一般食肆都收加一服務費而沒有什麼服務 😂,香港文化 🤦$108 蟹粉拌麵:出餐跟個茶蠟放底,都唔係好明咩意思。放低又咩都無講,唔知點入手。雖則話裝飾但又唔靚,都幾多餘。。我擺到最尾先吃 🤷‍♂️。味道腥甜,唔係唔好食但又唔可以叫好食,因為都成百蚊所以先食晒,蟹黃麵一百蚊就唔好咁高要求,食咗算,反正無下次 😛$42 小籠包(4件):皮薄尚可,囊得住高湯。最深刻肉餡微酸,食落無咁漏。但唔係我平時接觸開嘅味道,顏色偏粉紅。$26 南乳豬手:豬手唔夠色,食落唔係好夠南乳,汁呈稀狀不會杰撻撻。花生唔夠透。個人喜歡再淋啲。$8 人參烏龍:初飲似功夫茶。後段一直帶甜。甜住走,都幾啱飲。茶具崩嘅都出客,係咪要刮手先可以銷毀?!😂 要有特色所以用佢,但就俾個崩嘅人 😒整體嚟講,肯定無下次。都係適合做街坊生意,特登去食就無需要。同
今日嚟到荃灣,臨急臨忙先嚟摷食肆,最後決定嚟呢樹。。
同埋喺收銀上聽句“多謝”真係好難。總覺得電子落單出餐付費係有必要,至少螢幕會出現“多謝”。人呢:得嘞!/ 拍咭呢度!🤷‍♂️

2024-11-13
2024-11-08 391 瀏覽
偶爾都會來到荃灣嘅愉景新城搵下有咩好野食,呢到最近新開咗間名叫「上海名居」嘅上海菜!餐廳環境典雅得來同時又充滿住中國風,古色古香嘅裝修令人覺得格外迷人,別具韻味~上湯小籠包(4粒)💰HK$42小籠包外皮夠薄,內餡豐富多汁!一咬落去,熱辣辣嘅湯汁就會瞬間流出,湯汁鮮甜,充滿住陣陣豬肉嘅香味,令人垂涎欲滴~蟹粉小籠包(4粒)💰HK$88同樣都係皮薄餡靚!加咗蟹粉嘅小籠包,味道更加鮮美誘人,啖啖都充滿住蟹肉嘅香氣,香氣四溢~名居手撕雞💰HK$98手撕雞與別不同,味道比較醇厚,醬油嘅鹹香同雞肉嘅鮮嫩相得益彰!另外,因為雞肉用咗手撕嘅方法,令到雞肉嘅口感更加有層次~蟹粉拌麵💰HK$108蟹粉係用咗有火熱住嘅砂鍋另外上,令到蟹粉嘅熱度可以一直保持住!甘甜嘅蟹肉同濃郁嘅蟹黃完美融合,味道鮮美!蟹粉用來撈麵,真係惹味又滿足~茗茶💰HK$20有五款茶可以選擇,今次同朋友不約而同咁揀咗胎菊茶!每一啖都散發住自然嘅花香,味道清香宜人,仲帶有一絲淡淡嘅回甘~除咗食物味道正宗之外,連餐具擺盤都非常別緻,為每道菜增都添咗唔少風格同埋品味~

上湯小籠包(4粒)💰HK$42

蟹粉小籠包(4粒)💰HK$88

名居手撕雞💰HK$98

蟹粉拌麵💰HK$108

茗茶💰HK$20

胎菊茶
胎菊茶
2024-11-08 325 瀏覽
上海名居裝潢豪華,食物質素高,人流多,也吸引一些狗主坐外面跟愛寵共同用餐,非讚不可!.🦀 蟹粉拌飯足料蟹粉有微火烘托,餘溫蟹粉配搭蛋白飯帶有濃郁鹹香柔滑.🥟 蟹粉小籠包當咬開嫩薄外皮蟹粉汁隨即爆開,鮮甜鹹香蟹粉充斥整個味蕾.🥩 鎮江水晶肉膠質與肉粒層層分明,入口即化,點少許陳醋薑絲更別有一番風味.🥬 金湯津白濃郁雞湯醬汁包裹爽嫩大白菜.服務態度非常好,有求必應👍🏻 非常喜歡他們的茶葉跟泡菜用具,全部都是獨立的,每個人都能夠喝下自己喜歡的茶。另外食物質素很高,是可以二刷的餐廳!
🦀 蟹粉拌飯
足料蟹粉有微火烘托,餘溫蟹粉配搭蛋白飯帶有濃郁鹹香柔滑
🥟 蟹粉小籠包
當咬開嫩薄外皮蟹粉汁隨即爆開,鮮甜鹹香蟹粉充斥整個味蕾
🥩 鎮江水晶肉
膠質與肉粒層層分明,入口即化,點少許陳醋薑絲更別有一番風味
🥬 金湯津白
濃郁雞湯醬汁包裹爽嫩大白菜
2024-11-05
2024-11-06 284 瀏覽
呢間上海菜館真係抵食!食物選擇多,價錢仲好合理!首先,上湯小籠包($42, 4粒)個皮薄薄的,湯汁鮮甜,肉餡鮮美,完全係上海小籠包嘅經典之作😋紅油抄手($38, 6隻)個醬汁香辣惹味,抄手皮薄餡靚,口感一流,辣度適中。上海粗炒($82)麵質腍身,唔會太油膩,大大碟,份量好多。花膠螺頭干貝雲吞雞燉湯($88, 兩位用),湯熱辣辣。湯底清甜,有花膠、螺頭、干貝同雞肉,材料豐富。最後,醬燒豬手($88)個豬手炆得非常腍,醬汁香濃,推介🫰🏻呢間上海菜館價錢合理,環境乾淨企理,服務態度都唔錯。

呢間上海菜館真係抵食!食物選擇多,價錢仲好合理!

上海粗炒($82)麵質腍身,唔會太油膩,大大碟,份量好多。

呢間上海菜館價錢合理,環境乾淨企理,服務態度都唔錯。
2024-11-06 243 瀏覽
開設在商場內的上海菜館,由室內裝潢到一桌一椅都充滿古色古香的上海菜館,招牌菜式多不勝數,細味經典上海風味。安排入座後,隨即有專人奉上一盆茶包,數種不同茶款,每人一茗茶一個壺,有專屬的味道。羊肚菌松茸雲吞雞燉湯(二位用)$88這湯品一盅為二人份量,由瘦肉、雞腳、羊肚菌和松茸燉制,加入雲吞提升特質,雲吞皮薄餡多,一次滿足飲得又食得。上海小籠包(4粒)$42小籠包的皮薄,內餡鮮美多汁,咬開時湯汁瞬間流出,湯汁帶點酒香,風味更佳。招牌菜之一。梅菜鮮肉酥餅(3隻)$42酥餅的外皮金黃酥脆,內餡的梅菜和鮮肉搭配得恰到好處,鹹香味十足。每一口都能感受到餅皮的酥脆與內餡的豐富口感,鍾意陳年梅菜的味道會贊不絕口。上海粗炒$82粗麵與蔬菜、菇菌、肉類等搭配一起,調味適中,配合辣椒醬一起食風味更佳。紅糖流心糍粑(6件)$42作為甜品,即叫即炸,外表酥脆,軟軟糯糯,與傳統的糍粑有少少不同,它是由紅糖作為流心內餡。帶來甜蜜的享受。餐廳的環境舒適,空間寬敞,服務態度友好,期間限定正逢有大閘蟹套餐。

羊肚菌松茸雲吞雞燉湯(二位用)$88

上海小籠包(4粒)$42

梅菜鮮肉酥餅(3隻)$42

上海粗炒$82

紅糖流心糍粑(6件)$42

2024-11-06 196 瀏覽
最近我去咗位於荃灣的**上海正居**,試咗個超值嘅**大閘蟹二人套餐**,價錢淨係$388,真係好抵食!### 餐點介紹#### 羊肚菌松茸雲吞雞燉湯開餐嘅第一道係呢個湯,清淡之餘又好鮮。羊肚菌同松茸嘅香味好濃,雲吞嘅皮薄餡多,肉質鮮嫩。#### 清蒸大閘蟹大閘蟹約四兩重,清蒸之後,蟹肉鮮嫩,蟹黃更係香滑。#### 蟹粉豆苗呢道菜嘅豆苗色澤鮮綠,口感脆爽,蟹粉嘅滋味提升咗整體味道,無論配飯定單食都好好味。#### 蟹粉小籠包四隻小籠包肉汁豐盈,蟹粉嘅香氣一咬開就四溢,皮薄餡多。#### 蟹粉拌麵拌麵滑順,蟹粉嘅香味同麵條Q彈感完美結合,分量都幾足。#### 薑茶湯圓最後係薑茶湯圓,湯圓皮薄餡多,內餡甜美。### 總結總的嚟講,上海正居呢個大閘蟹二人套餐真係性價比高,味道一流。服務態度親切,環境舒適。

### 餐點介紹

#### 羊肚菌松茸雲吞雞燉湯

#### 清蒸大閘蟹
大閘蟹約四兩重,清蒸之後,蟹肉鮮嫩,蟹黃更係香滑。

#### 蟹粉豆苗

#### 蟹粉小籠包
四隻小籠包肉汁豐盈,蟹粉嘅香氣一咬開就四溢,皮薄餡多。

#### 蟹粉拌麵
拌麵滑順,蟹粉嘅香味同麵條Q彈感完美結合,分量都幾足。

#### 薑茶湯圓
最後係薑茶湯圓,湯圓皮薄餡多,內餡甜美。

### 總結
想食中菜,有時會諗起上海菜,適逢秋季各大小餐廳都會推出同大閘蟹有關菜式,今次嚟呢間上海中菜館係愉景新城新開張,亦有唔少相關菜式!餐廳裝修融入傳統元素:亭台樓閣、古典中式餐桌椅、精緻燈飾,營造出優雅舒適嘅用餐環境。價錢方面亦幾温和,性價比高,相信呢個都係未夠晚上7點就差不多滿座嘅原因!✔️茗茶$10/位呢間中菜廳讓食客品茶的方式與別不同,食客坐低後,侍應就會用木盤端上各種口味的茶包。每位食客可挑選一款茶包,之後自行將茶葉倒進每人一個的小茶壺裏,由於茶壺容水量少,所以茶水持續香濃。✔️羊肚菌松茸雲吞雞燉湯(兩位)$88燉湯新鮮滾熱辣燉起,送上枱時,燉盅邊緣湯水仲喺度滾動。肉眼見得到嘅足料:羊肚菌、松茸、雲吞、雞腳、瘦肉、紅棗、桂圓等,湯水熱騰鮮甜,係飲得到嘅滋潤。✔️蟹粉拌麵$108半個小瓦煲份量嘅蟹粉色澤金黃,好靚,用小火烘着,保持最佳享用温度。新鮮蟹黃、蟹肉特別鮮甜!✔️火腿津白$88津白採用大娃娃菜,配合白汁調味,更感鮮甜。切片火腿鹹香四溢,令娃娃菜整體味道更添層次。✔️高力豆沙(3件)$48好耐冇食高力豆沙,呢個係傳統嘅上海菜甜品,外皮主要蛋白組成,咬落去質感彈牙,裏面嘅紅豆蓉綿密,甜度適中

✔️茗茶$10/位

✔️羊肚菌松茸雲吞雞燉湯(兩位)$88

✔️蟹粉拌麵$108

✔️火腿津白$88

✔️高力豆沙(3件)$48
好耐冇食高力豆沙,呢個係傳統嘅上海菜甜品,外皮主要蛋白組成,咬落去質感彈牙,裏面嘅紅豆蓉綿密,甜度適中。
2024-11-03 318 瀏覽
🐔花雕醉雞 $88 用花雕酒同埋多種藥材調味,口味清新完全無苦澀味,非常入味~雞肉柔嫩多汁,份量亦十分足~.🥬🍚鹹肉菜飯 $22叫咗一碗鹹肉菜飯配醉雞食,好少地方仲可以食到鹹肉菜飯,鹹肉切至碎粒,一啖裏面有菜又有略鹹嘅鹹肉,非常開胃~.🌽玉米粗糧煎餅3件 $36煎餅口感非常煙靭,淡淡嘅粟米味~.🍲鹹肉津白湯年糕 $68年糕非常煙靭,湯底用咗津白同埋鹹肉煮食,清淡健康之選~.🥙上湯小籠包4粒 $42即叫即蒸熱辣辣充滿湯汁嘅小籠包,皮薄餡靚,一定要慢慢食先唔會辣到嘴~.🍯高力豆沙3件 $48非常傳統嘅一道中國甜品,將蛋白打字企身,然後放入豆沙喺入面~呢度嘅甜品都係即叫即整,上菜時熱辣辣,好正~

🐔花雕醉雞 $88

🥬🍚鹹肉菜飯 $22

🌽玉米粗糧煎餅3件 $36
煎餅口感非常煙靭,淡淡嘅粟米味~

🍲鹹肉津白湯年糕 $68
年糕非常煙靭,湯底用咗津白同埋鹹肉煮食,清淡健康之選~

🥙上湯小籠包4粒 $42

🍯高力豆沙3件 $48