2019-09-06 451 瀏覽
咁啱去銅鑼灣同朋友有啲嘢做, 做完有到左食晏嘅時間, 幾個女仔就去左附近嘅上海姥姥食啲野醫肚<姥姥生煎包>上海姥姥嘅生煎包唔會好油膩, 只係將包底煎得脆卜卜麪包部份依然好鬆化, 裏面充滿肉餡之餘, 亦保留到佢嘅肉汁<擔擔麪>擔擔麪花生味都幾重, 但辣度同肉碎都唔係好夠, 有少少油膩<加配排骨>排骨新鮮炸出黎, 所以熱辣辣又脆卜卜, 唔錯呢<涼拌雞絲粉皮>雞絲粉皮份量都幾大, 可惜食落唔夠凍, -般般
咁啱去銅鑼灣同朋友有啲嘢做, 做完有到左食晏嘅時間
, 幾個女仔就去左附近嘅上海姥姥食啲野醫肚

<姥姥生煎包>
上海姥姥嘅生煎包唔會好油膩, 只係將包底煎得脆卜卜
麪包部份依然好鬆化, 裏面充滿肉餡之餘, 亦保留到佢嘅肉汁

<擔擔麪>
擔擔麪花生味都幾重, 但辣度同肉碎都唔係好夠, 有少少油膩

<加配排骨>
排骨新鮮炸出黎, 所以熱辣辣又脆卜卜, 唔錯呢

<涼拌雞絲粉皮>
雞絲粉皮份量都幾大, 可惜食落唔夠凍, -般般
2019-08-25 430 瀏覽
麵食一向都係我至愛,而呢間餐廳上餐速度超快,食物水平都十分之高。我地叫左2個麵,啲麵既口感好彈牙,配埋個沙嗲味既湯,好濃郁!炒年糕加左薑黎炒,食落好開胃,另外蔥油餅好鬆化,好似入口即溶咁,形狀亦有別於一般既蔥油餅,好特別。 最後仲叫埋豆沙鍋餅做甜品,甜度適中,外皮亦吾會太厚,食完都吾覺得膩。
2019-08-24
2019-08-24 338 瀏覽
星期六去銅鑼灣行街,行到累就去食個下午茶。叫左1個蔥油餅、豆沙鍋餅、雪菜肉絲炒年糕、擔擔麵同酸辣麵。每一樣份量都適中,其中蔥油餅真係好邪惡,好好味,但真係十分油膩,食左半舊已經滯滯地,成個咁咀都係油。豆沙鍋餅個皮有D 過厚,整體都OK。而麵食都OK,唔會好突出,冇咩特別。整體黎講,都係一間唔錯嘅上海餐廳,一般最有名嘅上海菜都會食到。價錢方面,4個人食左$298,係銅鑼灣食LUNCH/下午茶算係咁。

2019-08-24
2019-07-25 495 瀏覽
星期三約咗個朋友去銅鑼灣明珠廣場食午餐,今次就試下間上海佬佬。我哋叫咗兩個午餐,一個係鮮茄滑蛋豆腐配白飯+宋嫂魚羹 +熱甜豆漿,另一個係滬式蔥油排骨配上海菜飯+魚羹 +凍甜豆漿,最後再加咗兩隻小龍包。最快嚟嘅當然係豆漿,雖然甜咗啲,不過都算好飲,唔稀好有豆味。宋嫂魚羹就一般,筍絲略多咗少少。至於兩個主菜份量都好大好多,鮮茄滑蛋豆腐食落有啲甜,相信落咗好多糖,至於排骨真係炸得好鬆口,好好味,小龍包皮薄多汁,唔錯!總結: 兩位合共$213.6,午餐嚟講,唔算抵食,不過份量都算大,所以一定夠飽,環境都算坐得舒服,最值得讚嘅係有位似上海人嘅女職員,服務周到!👍

我哋叫咗兩個午餐,

一個係鮮茄滑蛋豆腐配白飯+宋嫂魚羹 +熱甜豆漿,

2019-07-24
午餐
2019-07-19 391 瀏覽
補祝番朋友生日🎂問佢有咩想食佢淨係話唔想食西餐🍽️因為來來去去都係🍝意粉🍕pizza食到好厭, 佢淨係畀咗呢個方向我就叫我自己諗一間餐廳同佢補食生日飯我就醒起係翡翠明珠廣場入面有間叫上海姥姥嘅上海菜無論咩時候人龍都好長,就一於推薦呢間上海店畀朋友!因為長期爆多人嘅原因就約咗朋友早少少時間🕕去攞位,不過去到依然已經有人排隊等,等咗幾個字到我哋都可以入座!由於啲餐飯係補祝我朋友生日所以就由佢發板點菜💋上海炒年糕上海菜其中一款經典,年糕煙煙韌韌配上豬肉粒秘製醬料年糕片吸收曬所有味道精華💋姥姥生煎包熱辣辣生煎包內脆外軟包裏面吸收曬肉汁精華,肉料份量夠大咬落去好多肉汁💋乾扁四季豆四季豆炒得好滋味,帶有少少🧂鹹配上少許肉碎送飯一流💋四川松花皮蛋皮蛋🥚獨有味道配上少少辣係一到開醒胃前菜💋黑醋骨黑醋滲入排骨內帶甜醋味勁惹味,一口一粒排骨做得好淋身好易咬

由於啲餐飯係補祝我朋友
生日所以就由佢發板點菜

💋上海炒年糕

💋姥姥生煎包

💋乾扁四季豆
四季豆炒得好滋味,帶有少少🧂鹹配上少許肉碎送飯一流

💋四川松花皮蛋
皮蛋🥚獨有味道配上少少辣係一到開醒胃前菜

💋黑醋骨
黑醋滲入排骨內帶甜醋味勁惹味,一口一粒排骨做得好淋身好易咬

2019-07-16 1847 瀏覽
回歸日下午的銅鑼灣,堆滿了大量準備上街的市民,包括我在內。我為免到時遊行期間,行囊裡面放滿太多蒸餾水,所以選擇在起步之前,先在銅鑼灣食完下午茶,然後慢慢步行消化。我就選擇在接近「維多利亞公園」的購物商場「翡翠明珠廣場」裡面,上街之前在「上海姥姥」食個上海菜下午茶,好讓自己在遊行之前,儲存足夠的能量跟水份,步行初期也不用急於飲水。上次我在銅鑼灣光顧「上海姥姥」的時候,食了一碟辣味的五香牛拌麵、小籠包、銀絲卷跟凍豆漿,食到有飽肚感覺之後,就正式開始踏出步伐,跟隨上街的大隊。由於我早在上午十一時左右的時間,已經在西貢墟裡面食完午飯,所以在大約下午一點半時間,上門光顧銅鑼灣「翡翠明珠廣場」一樓的「上海姥姥」,食下午茶就不用再顧忌,想食什麼就食什麼。當然,公眾假期期間的「上海姥姥」,「上海姥姥」午餐時間,肯定也沒有任何套餐提供,我需要以單品價價錢,享用「上海姥姥」廚房親手製造的招牌食品「小籠包」。至於我上次光顧「上海姥姥」,跟今次光顧「上海姥姥」,都是選擇了食「上海姥姥」的辣味牛肉拌麵食品,售價港幣六十三元的「紅油五香牛肉拌麵」。而且「上海姥姥」的「紅油五香牛肉拌麵」,牛肉都是選擇了使用,薄身

而且「上海姥姥」的「紅油五香牛肉拌麵」,牛肉都是選擇了使用,薄身而又呈圓形外表的牛肉,所以薄身的圓形牛肉,把五香調味醬料裡面的強烈辣味,都完全吸收進入牛裡面。

另一方面,「上海姥姥」原來安排了「紅油五香牛肉拌麵」以套餐方式上檯,「紅油五香牛肉拌麵」上檯的時候,還有一碗「杞子雞湯」隨拌麵一起送上。

我最初以為「紅油五香牛肉拌麵」裡面,類似深紅色的五香紅油,紅油最多只是味道偏向油膩,原來紅油實際上的味道,味道辣得我個人也未能完全克服。

另一方面,被「上海姥姥」廚房店員切成一塊塊的牛肉,牛肉的實際味道,也被五香醬油裡面的強烈辣味所沾染,味道變得麻辣之餘,叫我未能完全接受得了。

所以對於有意上門享用「上海姥姥」「紅油五香牛肉拌麵」的朋友們,給予一個泗馨提示,就是不必把「紅油五香牛肉拌麵」表面的紅油,完全攪拌進麵條裡面了,除非你自認是無辣不歡的人。

另一方面,「紅油五香牛肉拌麵」實際製成品裡面,除了有強烈麻辣味道紅油之外,還加入了大量的蔥花和蒜茸,蔥花和蒜茸令到「紅油五香牛肉拌麵」實際辣味味道,變得更加濃厚。

至於「紅油五香牛肉拌麵」裡面的拌麵麵底,麵條質地看似偏幼,實際上偏幼幼麵麵條,把很多的紅油醬油麻辣辣味,都完全吸收進入麵條之內,只食一口麵條已經能夠直接感受到強烈辣味。

至於伴着「紅油五香牛肉拌麵」一起上檯的「杞子雞湯」,「杞子雞湯」的味道不像「紅油五香牛肉拌麵」那麼麻辣,但是我意外從「杞子雞湯」裡面喝到過猶不及的鹹味。

「杞子雞湯」裡面雖然都有雞件,可惜雞件跟「杞子雞湯」一樣,都已經完全吸收了強烈的鹹味,原本是我至愛的雞件味道,也變得鹹味鹹得難以接受得了。

就算「杞子雞湯」裡面的斬件雞肉,雞肉的口感還不算太硬,但是由於「杞子雞湯」裡面的味道被「上海姥姥」廚房弄到太過鹹的關係,結果雞件也無法倖免,雞件味道也變鹹了。

「杞子雞湯」的味道太鹹,「紅油五香牛肉拌麵」的實際味道又變得太辣,結果我食「紅油五香牛肉拌麵」食到一半,喝了幾口「杞子雞湯」已經支撐不了下去,最後改去飲「凍豆漿」飲品。

在強烈味道效果對比的情況之下,我覺得「凍豆漿」的實際味道很甜,甜得足夠收復撫平,「杞子雞湯」造成的鹹味,還有助沖淡「紅油五香牛肉拌麵」裡面的麻辣辣味。

雖然「上海姥姥」的「凍豆漿」實際上的份量,只是使用一般矮身玻璃餐杯,去裝起甜味的「凍豆漿」。但是「凍豆漿」不會無端端加冰塊,所以「凍豆漿」裡面的甜味可以造到,純淨不被冰水影響。

「上海姥姥」每一口的「凍豆漿」甜味,都是純粹來自黃豆,反覆研磨原材料黃豆,再加水煮的過程,最後加入糖分,變得味道偏甜的「凍豆漿」。

至於「上海姥姥」裡面的招牌食品「招牌小籠包」,「招牌小籠包」一式四個,放置在大蒸籠裡面。最後隔水蒸煮製作完成的「上海姥姥」「招牌小籠包」,還有薑絲加上醋製成的調味醬料。
凍豆漿

「小籠包」在上海菜裡面,肯定是屬於需要即食的菜式,再擱置檯面多一陣的時間,「小籠包」的實際口感,也會隨時間流逝更放涼和變得不好食。

所以我儘快在完成拍照工作之後,馬上就開始品嚐試食「上海姥姥」的「招牌小籠包」食品。趁早享用的「上海姥姥」「招牌小籠包」,小籠包裡面的湯汁,湯汁份量仍然十分之多。
紅油五香牛肉拌麵

至於「招牌小籠包」裡面的免治豬肉餡料,豬肉味道仍然很鮮甜,而且鹹味不會過猶不及,「招牌小籠包」裡面的鹹味,比「杞子雞湯」裡面過火的鹹味清淡得多了。

而且「招牌小籠包」裡面的免治豬肉,剁得尚算很碎,所以我覺得我自己吃到「上海姥姥」裡面,味道仍然算鮮甜,口感尚算腍的食品「招牌小籠包」。
招牌小籠包

不過「招牌小籠包」裡面的免治豬肉餡料,在被「上海姥姥」廚房師傅,釀入包裹小籠包的餅皮,再包裹成一粒粒外表飽滿,湯汁甚多的灌湯小籠包之後,也需要時間蒸熟。

所以我覺得我自己享用「招牌小籠包」的時間稍為遲了一點點,否則「招牌小籠包」裡面的湯汁,可能會比我預計之中來得更爆滿,我咬下第一口小籠包應該可能會噴出湯汁才對。

至於「上海姥姥」裡面,尚算屬於甜品的食品炸「銀絲卷」,「銀絲卷」因為旁邊會有,隨「上海姥姥」廚房附上的甜味煉奶調味醬料,所以「銀絲卷」才會被定義成為「甜品」。

「銀絲卷」在被「上海姥姥」廚房,炸至外層呈香脆飽滿之後,本來「銀絲卷」還沒有明顯的甜味,直至「銀絲卷」沾上甜味煉奶之後,味道就立刻有了轉變。
銀絲卷

而且「上海姥姥」裡面,負責製作「銀絲卷」的廚房師傅,把已經炸好的「銀絲卷」實際製成品,再用刀切成數段,「銀絲卷」就可以正式上檯奉客。

由於「上海姥姥」「銀絲卷」旁邊煉奶的味道很甜,讓外表鬆脆「銀絲卷」再點少許的甜味煉奶,香脆的「銀絲卷」餅皮,原本的脆味口感,立刻變香脆加甜味。

而且「銀絲卷」裡面的麵包層,麵包層裡面的麵包餡味道,本來沒有明顯的味道感覺,但是「銀絲卷」麵包層加上甜味煉奶後,實際味道變得很甜很漏,變成了「上海姥姥」感覺最好的食品。

或許我是低估了「上海姥姥」「紅油五香牛肉拌麵」裡面的紅油味道吧,結果我食了兩次,「紅油五香牛肉拌麵」裡面的辣味還是讓我感到吃不消。「紅油五香牛肉拌麵」味道,比餐牌裡面其他拌麵食品味道來得更辣。
2019-07-01
22 分鐘 (堂食)
$160.6 (下午茶)
凍豆漿
招牌小籠包
銀絲卷
  • 紅油五香牛肉拌麵
2019-05-22 773 瀏覽
上海姥姥👵🏻好耐無食上海菜拉,今日午餐去左食上海姥姥🔸招牌小籠包(4件)$40熱辣辣上枱既小籠包皮薄多汁😄算係幾出色的小籠包😆😆😆🔹嫩雞煨麵$56有正常菜粒和雞粒🥬🥬🥬食落去雞粒尚算可以不過麵和湯底加分👍🏻👍🏻👍🏻😻銅鑼灣分店空間夠大舒服享用午餐
上海姥姥👵🏻
好耐無食上海菜拉,今日午餐去左食上海姥姥
🔸招牌小籠包(4件)$40

不過麵和湯底加分👍🏻👍🏻👍🏻
😻銅鑼灣分店空間夠大舒服享用午餐
  • 招牌小籠包
2019-05-21 533 瀏覽
本來想食小籠包但冇得食 因為全港冇新鮮豬肉供應連生煎包都冇🥠但唔知點解 鍋貼就有😅🧐🤨🥟平時入嚟一定係呀擔擔麵🥜🍜 或者牛肉麵🥩🍜牛肉麵啲牛展肉好淋身 又夠味但今日入嚟多個選擇 就係魚麵🐟🍜感覺清清地幾好 而且啲炸魚旦幾好食仲有雞絲粉皮上海菜中過一定會叫🤤不過好似重手得滯 太多花生醬 😯多唔緊要 咁你俾多啲粉皮我丫嗎😪一碟仔勁少雞勁少粉皮 而且個碟已經細🤭😑呢個真係有啲唔抵食 成40蚊🥴還好仲有個口水雞係好食嘅雖然我唔食辣 但我都覺得好食!
本來想食小籠包

多唔緊要 咁你俾多啲粉皮我丫嗎😪
一碟仔勁少雞勁少粉皮 而且個碟已經細🤭😑
呢個真係有啲唔抵食 成40蚊🥴

還好仲有個口水雞係好食嘅
雖然我唔食辣 但我都覺得好食!

2019-04-23 642 瀏覽
星期日去銅鑼灣,老公話想食小籠包,行過上海姥姥,見冇乜人,就直接坐低,餐桌排排座,似飯堂,店員服務唔錯、反應快、有效率,小籠包都唔錯,如果可以多湯汁更好,酸辣湯拉麵的酸辣湯就一般,酸辣湯底好多一嚿嚿透明粉團,餸亦都好少,與餐牌照片差很遠,紅油炒手拉麵幾嘢味,炸排骨的炸皮完全唔脆,干貝海參鮮魚豆腐羹,味道似西湖牛肉羹
2019-04-22
2019-03-20 2370 瀏覽
今天去睇花展,見到銅鑼灣人山人海,突然想起都未試過這間。反正剛從日本回港,食野都食漏了。都係食返中菜好啲都差不多兩點幾,還是需要等位。。。幸好都算很快😬😬😬上海菜,唔洗問阿貴,一定要試下個酸辣湯先啦🤔🤔🤔我們點了一個酸辣湯,宋嫂🐠羹,雞絲粉皮(細),口水雞,小籠包,上海粗炒,豆沙鍋餅酸🌶湯,酸辣適中,而且都幾多料,還有兩隻🍤仔宋嫂魚羹,味道清甜,還有筍絲和魚肉,如果唔食得辣必試,比起酸辣湯更出色,不過🐠肉就比較小了點點😅😅😅,有啲唔夠喉雞絲粉皮就沒什麼特別,反而個口水🐔,同其它店舖醬汁有點不同。夠晒麻同辣,超好食,雞又夠滑,我諗算是我係香港食咁多口水雞醬汁最好食既一間,而且成碟雞都夠滑嘟嘟。因為外面食既醬汁現在好多地方都有得買,雖然會有點改良,但食落感覺不特別小籠包皮都夠薄,肉質唔太漏,因為加了小小菜,雖然不是超出眾,但都算不過不失上海粗炒,好夠鑊氣,而且食落不會太油膩豆沙鍋餅,正爆,皮薄餡多,夠鬆軟煙韌😋😋😋,因為我們不是一早落單,食到差不多先再加單。但服務員很細♥,說這甜品要等約十分鐘,本來都怕會都幾快上甜品,幸好時間剛好還有就是不是每間都做到,就是供給一份食甜點餐具,我試過好多間

都差不多兩點幾,還是需要等位。。。幸好都算很快😬😬😬

上海菜,唔洗問阿貴,一定要試下個酸辣湯先啦🤔🤔🤔

酸🌶湯,酸辣適中,而且都幾多料,還有兩隻🍤仔

上海粗炒,好夠鑊氣,而且食落不會太油膩

還有就是不是每間都做到,就是供給一份食甜點餐具,我試過好多間都未必會攞一份新既餐具提供,這間店超貼♥,落單後自動提供兩碟兩 叉子👍👍👍

值得食完再食既一間上海菜,環境服務都很好,價錢都不算太貴,感覺非常良好
  • 豆沙鍋餅

• 豆沙鍋餅
  • 上海粗炒
  • 宋嫂魚羹
2019-03-17 507 瀏覽
came here for lunch unexpectedly. ordered sauteed seafood in chilli oil, minced pork noodle with chicken soup, fried silver thread bread and siulong dumplings. all tasted so good and quite filling. the chilli oil is delicious, but does make your mouth a little bit numb. ambiance and atmosphere was nice. servers were good and efficient. would recommend and will come back again.

2019-03-14 346 瀏覽
又再一次同屋企人encore呢間上海菜, 老人家至愛---上海姥姥😃 雞絲粉皮係麻醬控女友最愛! 麻醬略多, 配上醋汁也頗為開胃. 獅子頭和生煎包就不用多說, 是本店招牌菜, 味道出眾值得再Encore👍🏻👍🏻👍🏻. 這次再試新菜式---肉餛飩,芝麻醬餅,和上海粗炒. 餛飩配上雞湯再加上菜肉餡, 鮮而不膩,味道也不錯.可惜麻醬餅和粗炒只屬一般. 麻醬餅配上肉鬆和茴香, 味道有點怪.而粗炒則略微油膩, 而且醬油落太多, 偏黑. 賣相不好.不過總括來講, 上海姥姥菜式還算不錯, 老少皆宜, 值得再次Encore
雞絲粉皮係麻醬控女友最愛!
麻醬略多, 配上醋汁也頗為開胃.

而粗炒則略微油膩, 而且醬油落太多, 偏黑. 賣相不好.

2019-03-11 246 瀏覽
今日去完佐敦谷上攝影,之後同J小姐搭車落銅鑼灣上海姥姥食飯……呢間嘢個名聽就聽過但未食過,我哋都等咗10分鐘先有位,我哋叫咗一個排骨麵share,一碟糖醋雲耳、小籠包及紅油抄手……雲耳酸酸甜甜都ok,小籠包一般般,總是不及鼎泰豐般薄皮,排骨麵的排骨炸得夠香脆,麵質、味道都ok,但就細碗,50幾蚊吾抵食,紅油抄手味道,我覺得辣了一點,其實都OK……呢度啲環境,我覺得其實吾係幾好坐,同隔離枱近,一邊梳化位,一邊櫈,食物嚟得快,寓意快來快走做多轉生意,如果食上海嘢都係王家沙、小南國果啲好食啲……

,如果食上海嘢都係王家沙、小南國果啲好食啲……
糖醋雲耳
排骨拉麵
招牌小籠飽
紅油抄手
2019-01-05
10 分鐘 (堂食)
排骨拉麵
2019-03-07 165 瀏覽
上海姥姥的上海菜衛視連鎖店的關係,其實價錢不太便宜,食物普普痛通。小籠包不過不失,擔擔麵花生醬味比較淡。唯一蔥油餅比較出色,剛剛炸起非常香脆,用料十足,加了非常多的蔥。
小籠包不過不失,擔擔麵花生醬味比較淡。