2024-01-16 610 瀏覽
出門在外想解饞,撞正這家上海菜館,環境唔錯,始終係開埠地,人流幾多,店舖都大舖,真係食到飽。來到這裡,當然要試下招牌豆漿與創意美食啦!開門見山,要講下塞得滿滿嘅即煎鍋貼,煎得外層酥酥脆脆,咬落去肉味四溢,嘩,真系咁香,好過癮!豆漿呢,凍嘅嘟嘟冰,入口順滑,實系消暑佳品;熱嘅就溫暖暖心,胃口大開咗咁滋味。至於餈飯大家知道系糯米飯啦,但呢度嘅,就真系另有風味。糯米Q彈,滿口肉鬆與榨菜,香濃而唔膩,嗱,又有油炸鬼嘅脆口,滋味百搭到爆。跟住嚟個雲吞,湯水夠哂鮮,加幾片雪菜,清新解膩,一啖一啖嘅雲吞,彈牙嘅肉餡與薄皮,贏晒。講返個酸辣湯,辣度夠晒kick,酸辣得嚟不失粵菜嘅細膩,分享份量啱啱好,送飯佳品。最後,店家環境滿OK嘅,坐得舒服,有間之選,咁就要多謝手藝唔錯嘅師傅啦!🍢🥢🥟

2023-12-28 557 瀏覽
啲啦,去到呢家店,一試就無話咁上下馬🍽️。首先,佢個即煎鍋貼真係一等一嘅正,皮脆肉多汁,味道好足,香煎得啱啱好,真係一啖一啖咁食落去,食得哂指尖油光閃閃😋。講到粢飯,我要認真講下,呢個野飯真係食落軟糯香口,好滿足咁,華美中帶點小清新。肉鬆、榨菜、油炸鬼搭配得好有層次,糯米飯就係好合我意。講真,食到尾都仲想多啖🤤。湯底清甜嘅淨上海雲吞,非常鮮美,配上雪菜嘅鮮香味,啖啖肉感,完全唔使話哂。湯餸多,食完覺得好滿足,個人勁推介!至於酸辣湯,味道酸辣得嚟唔過火,夠曲夠勁,啖啖入味嘅配料,感覺啱啱好,唔會覺得佢單薄。飲品方面,凍豆漿同熱豆漿都試過,涼快嘅夠香,熱嘅滋味更加濃郁,係飯後來一杯,真係無得輸🥤。總括來講,呢間店嘅小食同正餐都算係半斤八両,香港難得一見嘅上海風味,食落去真係好過癮。下次行過天水圍,仲會拎腳丫子入去搵啲好食嘅!👍

2023-09-28 635 瀏覽
買三個外賣 打單個位肥職員燥底又要催我落單,又打錯晒單,我重覆說給佢聽 佢就話得,岩岩岩,買兩個雙併飯 無話要榨菜,就打我雙拼榨菜飯,每個比多兩蚊都算,我要牛肉雞翼飯,仲要坐車返屋企打開來睇,就得雞翼 牛肉唔知去左邊,打去問仲話自己無錯既,咁既服務態度 絕對無下次,其實做得食市咁辛苦都係為錢姐。唔通為興趣咩,唔該做好d啦,錯單咪應錯囉。差差差差差差差差差差差差差差差差差差上差差差,放工買個外賣食都要受你氣 唔係化
2023-09-19 508 瀏覽
湯和雲吞沒有分開存放,導致雲吞皮發漲。粢飯的糯米應該是經過多次翻熱,糯米是濕的,而油條並不脆。炸獅子球非常乾,不好吃。總結是不再光顧。會花多些交通時間往新蒲崗買粢飯,放在冰箱再加熱,好吃過真真多多倍。這是我的經驗所得!
湯和雲吞沒有分開存放,導致雲吞皮發漲。
粢飯的糯米應該是經過多次翻熱,糯米是濕的,而油條並不脆。
炸獅子球非常乾,不好吃。

總結是不再光顧。

2023-09-19
10 分鐘 (外賣自取)
2023-08-21 621 瀏覽
好耐冇嚟北江搵食,原來呢到開咗間上海野!身為粢飯愛好者嘅我,梗係要試下呢到嘅粢飯啦~粢飯加肉鬆 💰$26即叫即整,熱辣辣,啲飯好軟糯!勁大個,基本上成舊粢飯都充滿餡料,裏面嘅油炸鬼仲係好脆,又有好多肉鬆,榨菜係細細粒碎果隻~熱豆漿 💰$12充滿豆味,原味係完全唔甜嘅,可以自己落糖去控制甜度~炸獅子頭 (半碟) 💰$26上海菜必食嘅就係獅子頭,平時係食開紅燒,今次第一次食炸嘅,外面炸得好乾身,但入面都仲係好juicy!不過個人都係中意平時食開紅燒汁果隻版本多啲~五香牛肉 (半碟) 💰$26本身以為會有啲五香汁,點知冇,但啲肉都燘到好淋,算係入味嘅!啲肉同啲筋嘅層次好分明~

粢飯加肉鬆 💰$26

熱豆漿 💰$12
充滿豆味,原味係完全唔甜嘅,可以自己落糖去控制甜度~

炸獅子頭 (半碟) 💰$26

五香牛肉 (半碟) 💰$26
2023-08-21
2023-04-15 787 瀏覽
買左個上海排骨雪菜撈菜飯 外賣 $46 大大份 一個女仔係食唔晒嘅 排骨炸得好香口 食到南乳味 好開胃 排骨都好多件呀 圖上面的我已經食左 二塊排骨 這一間小店 質素不錯👍👍有機會 我會再幫襯距有驚喜
有驚喜
外賣自取
  • 上海排骨菜飯
2022-12-11 737 瀏覽
新北江商場1 樓有好多食肆不過上海麵就唔多真真豆槳大王係其中一個好選擇今日lunch食左個牛肉雲吞上海麵牛肉普普通通,唔錯雲吞就好足料,數量又多,但雙拼都唔係貴好多連飲品都係$50真係抵食
新北江商場1 樓有好多食肆
不過上海麵就唔多
真真豆槳大王係其中一個好選擇
今日lunch食左個牛肉雲吞上海麵
牛肉普普通通,唔錯
雲吞就好足料,數量又多,但雙拼都唔係貴好多
連飲品都係$50
真係抵食
2022-08-29 694 瀏覽
星期日約咗朋友,一齊食個豐富brunch。行過商場,見到呢間中式早餐店都唔錯,一於試吓。餐廳環境乾淨,而且選擇好多。叫左一碗酸辣底雙拼米線$52,雙拼叫左五香牛肉同香炸雞翼。米線份量都多,酸辣湯底味道好好,酸辣度適中。雞翼新鮮炸,都好香脆。淨上海雲吞 $36另外叫左一碗淨雲吞,每粒都真材實料,蝦肉新鮮,食唔停口。好耐冇食過餈飯,同朋友share一份,叫左咸餈飯($22),有肉鬆、榨菜同油條,份量比一般多,餡料好充足,而且熱辣辣,飯煙韌,好好食。最後叫左餐廳自家製豆漿,健康又好味。

星期日約咗朋友,一齊食個豐富brunch。
行過商場,見到呢間中式早餐店都唔錯,一於試吓。

淨上海雲吞 $36
另外叫左一碗淨雲吞,每粒都真材實料,蝦肉新鮮,食唔停口。

最後叫左餐廳自家製豆漿,健康又好味。
2022-08-14
$60 (早餐)
2022-08-28 555 瀏覽
有日亂入新北江食左呢間上海野,估唔到又幾好食,平民野食食得特別開心🥳 大王小食雙拼 ($45) 可以自選3款小食,無錯係3款,唔知點解個名叫雙拼🤷🏿‍♀️炸豆卜釀左魚肉喺入面,豆卜索曬啲湯仲keep 到外皮係脆🧐五香牛展係三款小食入面最濃味,第一啖諗起五香肉丁, 不過牛展炆得好冧,配埋啫喱狀嘅牛筋,好食過五香肉丁多多聲~水餃係自己包,足料又大粒雙拼菜飯 ($48) 叫左炸獅子頭同埋上海排骨,同酒樓食到嘅煨獅子頭唔同,呢隻炸獅子頭外香內嫩,有多重口感,幾特別,黎到可以一試。每枱必點嘅豆漿 ($12) 又滑又香,下次要配返個餈飯
大王小食雙拼
炸豆卜釀左魚肉喺入面,豆卜索曬啲湯仲keep 到外皮係脆🧐

大王小食雙拼
水餃係自己包,足料又大粒

雙拼菜飯

每枱必點嘅豆漿 ($12) 又滑又香,下次要配返個餈飯
凍/熱豆漿

2022-08-06
午餐
雙拼菜飯
凍/熱豆漿
2022-08-19 352 瀏覽
久不久都會想食上海菜,新北江呢間真真,出名嘅係上海粢飯同豆漿,不過今日已過lunch hour好耐,想食啲飽肚嘢,一於食個多餸上海麵!酸辣香炸雞翼麵$44配菜有雞全翼x2 雞槌x2,4件雞先$44,十分抵食。外皮炸得香脆唔油膩,上海麵掛湯。配料仲有啲豬肚絲、筍絲、鴨血同豬皮,好豐富。炸獅子頭半碟$26獅子頭炸得唔乾柴,外面金黃香口,咬開有油脂咇出黎,豬肉鮮香味美。凍豆漿$12荳香味醇,似係自己新鮮磨成,面層泡泡久久不散,仲有豆蓉嘅口感。非常清甜!呢杯豆漿有驚喜。新北江舖位唔大,呢間唔會放太多張枱,變相座位闊落啲,食得舒服好多。

酸辣香炸雞翼麵$44

炸獅子頭半碟$26

凍豆漿$12

2022-08-18 238 瀏覽
天水圍的新北江商場全名有很多餐廳,今次我們就來到真真豆漿大王試一試。我們點了粢飯加肉鬆,半碟五香牛肉,半碟上海燻魚,煎鍋貼,炸上海雲吞,香炸雞翼拼上海排骨酸辣麵和凍豆漿。粢飯熱辣辣包起的,而且加了額外的肉鬆後,肉鬆的分量非常之多,配上即炸的油炸鬼,以及炸菜等配料,非常之美味很值得推介!五香牛肉,就算是半碟的份量也非常之多,牛肉滷得非常之入味,採用的是金錢展的部位,有肉有筋,口感和味道都非常之好!另外是上海燻魚,同樣是半份的份量已經有很多,煙燻的味道很香,而且魚肉啖啖肉,只有很少魚剌。這個魚用來配麵或者配飯都一定非常之適合!煎鍋貼一份有三隻,即叫即煎,皮薄餡靚,新鮮的肉餡咬下去還有很多肉汁,非常的美味好食!炸上海雲吞一份有五隻,同樣也是新鮮即叫即炸菜肉的餡料調味非常之好,配上酸甜醬汁,很好食值得推介!雙拼酸辣湯麵有香炸雞翼和上海排骨。先說酸辣湯麵,酸辣湯很正宗,有豬紅木耳冬菇等配料,而且上海麵烹調的熟度剛剛好,口感和煙韌度也很好。 香炸雞翼新鮮炸起,熱辣辣香噴噴的,而且雞翼很大隻,有很香的南乳香味,很好食!最後當然是上海餐廳的經典上海排骨,這間餐廳最好的地方就是分量大,而且上海排骨也是新

雙拼酸辣湯麵有香炸雞翼和上海排骨。先說酸辣湯麵,酸辣湯很正宗,有豬紅木耳冬菇等配料,而且上海麵烹調的熟度剛剛好,口感和煙韌度也很好。 香炸雞翼新鮮炸起,熱辣辣香噴噴的,而且雞翼很大隻,有很香的南乳香味,很好食!最後當然是上海餐廳的經典上海排骨,這間餐廳最好的地方就是分量大,而且上海排骨也是新鮮熱辣辣的,味道香濃美味,非常推介~!
2022-08-14 237 瀏覽
上海珍珍豆漿大王今日又ot,唯有買野返去食啦,順手買埋”飯後甜品” 比屋企人食。 行到過去新北江商場,鋪頭都閂得七七八八,但有間小店仲未閂門,咁就揀佢啦。😉不過出乎意料嘅咁好味呀!😊😊呢到有我最愛既粢飯豆漿之外,仲有炸獅子頭,酸辣湯,排骨菜飯,上海燻魚等等既上海野,選擇都唔少架。😍😍炸上海雲吞配酸甜汁買完到返屋企都有一段路程,但返到去,上海雲吞依然保持香脆口感,而家肉餡份量充充,保存相當既肉汁。配埋酸甜醬汁,好開胃。🥰🥰炸獅子頭獅子頭外皮脆口,封住温度同埋令佢既肉汁保留係入面。火候剛好,入面唔會乾咗,黎到都可以試下。❤️❤️😍😍上海排骨菜飯酥炸排骨實在無辦法抗拒。排骨好大塊,而且香脆可口,肉亦冇吸收過量油份,食落好清爽。排骨肉香,配埋個菜飯,平衡返晒!😄😄粢飯粢飯算係其中一樣我成日記掛住既食物。粢飯一睇佢既外表就知佢餡料好多,因為佢真係好大個。咬咗兩啖已經見到有油炸鬼,肉鬆,榨菜同少少菜圃。食完感覺好滿足。😊😊豆漿豆漿我地叫咗凍豆漿同熱既咸豆漿。凍豆漿唔錯,有豆味。而咸豆漿,之後只係係台灣食過一次,係香港食另有一番風味。豆腐入面有豆炸鬼,腐竹同埋葱,少少咸,值得一試。😆😆
上海珍珍豆漿大王

炸上海雲吞配酸甜汁

上海排骨菜飯

豆漿
外賣自取
這間在紅磡的時候就已經聽過他的名字了,想不到會在天水圍開分店,而且還是在我家附近,那就肯定要來試試他最有名的餈飯了,果然名不虛傳!上海雲吞麵(38元)38元真的挺大的一碗,每碗可選配雪菜或柞菜,我就選了雪菜,跟麵湯配合起來一起吃,別有一番風味,而且湯底挺清香的!雲吞挺大的一粒,餡料放得很滿,是菜肉餡,吃起來彈牙,但雲吞皮滑嫩!上海麵吃起來挺有彈性,又挺滑嫩的!糖醋排骨(45元)酸甜的味道很香,而且排骨燉煮得非常入味,肉質入口鬆化,很輕易就脫骨了!五香牛肉(45元)這是牛展肉,吃起來鹹香,中間的筋燉煮得挺嫩滑的!排骨餈飯(28元)這算是這裡的一大特色之一了,基本每一檯都會叫餈飯吃的,只差在有沒有排骨,我喜歡吃肉,所以就試了加肉的!排骨是上海排骨,是經過炸香的!一口吃下去滿滿都是料,煙韌的飯,內裡是爽脆的柞菜,還有肉鬆包了一圈,中間是主角油條和排骨,而且油條竟然還是脆的,這個真的是好評!上海排骨(20元)這價錢想不到是挺大的一塊,醃得非常入味,肉質鬆化,而且炸完吃起來味道更香!香炸雞全翼(11元/隻)雖然全翼被分開了,但吃起來更方便,因為是生炸的,所以沒太多的調味,吃起來焦焦嫩嫩的,味道鹹
上海雲吞麵(38元)
上海雲吞麵

糖醋排骨(45元)
糖醋排骨

五香牛肉(45元)
五香牛肉
這是牛展肉,吃起來鹹香,中間的筋燉煮得挺嫩滑的!

排骨餈飯(28元)
排骨餈飯

上海排骨(20元)
上海排骨

炸雞全翼(11元/隻)
香炸雞全翼
雖然全翼被分開了,但吃起來更方便,因為是生炸的,所以沒太多的調味,吃起來焦焦嫩嫩的,味道鹹香!

即煎鍋貼(22元/3隻)
即煎鍋貼
這個是菜肉餡,但跟雲吞的不一樣,肉的量多很多,吃起來還有肉汁的,而且煎得很香脆!

炸上海雲吞(28元/5隻)
炸上海雲吞
炸的跟湯的是兩種不同的口感,但都很好吃,吃起來更香口,配上酸甜的醬汁來吃更解膩!

鹹豆漿(18元)
鹹豆漿
個人是甜豆漿黨!但看到這個也會想試試,裡面加了挺多料的,有油條,蔥花,蝦米,還有點吃起來爽脆的東西,豆漿本身就是鹹的,味道挺特別,不要當他是豆漿的話就好!

炸饅頭(15元)
炸饅頭
這炸得很香,外脆內軟的,配上香甜奶滑的煉奶,味道更好吃!

樽裝豆漿(16元)
樽裝豆漿
這只比杯裝的多4元,但量多了很多,挺有性價比,而且豆漿味道挺香和滑!炸饅頭
2022-08-13
炸上海雲吞
鹹豆漿
樽裝豆漿
2022-08-10 449 瀏覽
【天水圍抵食上海菜🔥真真上海豆漿大王】-話說約咗中學同學係新北江食飯😂見到間上海餐廳好似唔錯就入咗去試吓🍴💁🏻‍♀️今日同大家介紹💁🏻‍♀️🔆真真上海豆漿大王🔆-😋粢飯①個🍙$22呢個粢飯份量十足😝有成個拳頭咁大👊🏻拎上手仲係熱辣辣架🔥肉鬆同榨菜鹹甜鹹甜配搭味道好夾😌軟糯嘅糯米飯包住香脆嘅油條😍口感豐富之餘又夠飽足感😆推介!好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘-😋炸上海雲吞⑤隻 $28 雲吞炸到金黃色💛個餡料係白菜同豬肉🥬個皮口感酥脆,外脆内嫩🥹點埋甜酸醬食落一啲都唔油膩🤩好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑-😋炸饅頭③個 $15前幾日已經想食炸饅頭🍞估唔到呢度竟然有得嗌🤭食落香脆入面好軟熟😍點埋煉奶食😎味道一流!好味指數: 🌕🌕🌕🌕🌗-😋即煎鍋貼③隻 $22個鍋貼咬落去爆汁😜多汁到噴到我隻手🤣味道ok但略嫌煎得唔夠香脆同埋個皮有啲厚😗呢個可以唔試都得🤫好味指數: 🌕🌕🌕🌗🌑-😋糖醋排骨麵🍜$40朋友同我都以為糖醋排骨係咕嚕肉🙈但原來唔係🙊佢係用黑醋同糖煮成嘅排骨色澤和香氣濃郁😜食落酸酸甜甜好開胃😍不過啲肉有少少嚡扣左啲分🤏🏻至於個上海麵湯底可以揀榨菜或者係雪菜個麵有咬口😳幾好食😋好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘-😋凍豆漿及樽裝豆漿
【天水圍抵食上海菜🔥真真上海豆漿大王】

呢個粢飯份量十足😝有成個拳頭咁大👊🏻
拎上手仲係熱辣辣架🔥
肉鬆同榨菜鹹甜鹹甜配搭味道好夾😌
軟糯嘅糯米飯包住香脆嘅油條😍
口感豐富之餘又夠飽足感😆推介!

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘

查上海雲吞

😋炸上海雲吞⑤隻 $28
雲吞炸到金黃色💛
個餡料係白菜同豬肉🥬
個皮口感酥脆,外脆内嫩🥹
點埋甜酸醬食落一啲都唔油膩🤩

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑

😋炸饅頭③個 $15
前幾日已經想食炸饅頭🍞
估唔到呢度竟然有得嗌🤭
食落香脆入面好軟熟😍
點埋煉奶食😎味道一流!

好味指數: 🌕🌕🌕🌕🌗

香煎鍋貼
糖醋排骨面
糖醋排骨麵
2022-08-10 175 瀏覽
我同屋企人都好鍾意食上海野,不過係香港食上海野有時都幾貴今日佢帶我黎到天水圍新北江,我平時真係好少黎呢便,佢話同事介紹佢呢到新開左間粢飯豆漿好正,要帶我試下一黎到就即order返個粢飯兩份分,$22有呢個份量真係估佢唔到,女仔早餐可能半個都夠. 而且佢味道都唔錯,D米係煙un有咬口,而油炸鬼係好脆果D,炸菜同肉鬆都不缺. 已經好少係香港食到咁正宗既味道,要俾個讚佢再黎我order左個咸豆漿,我so far只係係台灣試過一次,好少係香港見到. 都係足料,味道十足諗住再叫個大王小食雙拼,expect係小食size,黎到發現好大份, $45有4大舊牛展, 4/5粒雲吞同埋<5粒冬菇. 雖然冇加錢加麵底,但真係男人都夠飽. 仲叫左鍋貼/獅子球一家人share. 樣樣都好足料呢間絕對唔係豆漿小店,係一間好正宗味道既上海良心店.
我同屋企人都好鍾意食上海野,不過係香港食上海野有時都幾貴

仲叫左鍋貼/獅子球一家人share. 樣樣都好足料

呢間絕對唔係豆漿小店,係一間好正宗味道既上海良心店.