@not.just.coffee.hk boho aesthetic spacious cafe in Sai Ying Pun, Hong Kong ☕️ offers more than just coffee as its name suggests 🌿 indulge in Western and Japanese fusion dishes including pasta and burgers 🍝 cozy ambiance with botanicals and wooden fixtures 🪵西營盤 木系文青 波希米亞風格 咖啡廳 @not.just.coffee.hk ☕️ 顧名思義 唔止係咖啡廳 仲有其他野食 🌿 數款西式同日式菜式,包括意粉同漢堡 🍝 舒適寬敞 木系簡約 文清風格 🪵 🦀 味噌蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉 HKD$138crab liguine意粉軟硬適中 🍝 味噌鹹鮮汁滿滿蟹肉鮮香 🦀 三重享受 蟹醬 蟹籽 蟹肉🍗 椰汁雞肉露筍意粉 HKD$98coconut chicken asparagus liguine雞胸肉片 🍗 配蘆筍同菇菌 🍄意粉軟硬適中 帶椰

🦀 味噌蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉 HKD$138

hazelnut latte + oat milk
榛子微甜 咖啡香醇 燕麥奶泡綿密

🍰 芝士蛋糕 cheesecake HKD$58
幼滑香濃 綿密細滑 配咖啡一流

📍西環西營盤忠正街8號藝里坊・1號地下1號舖 (various locations) 🇭🇰
2024-10-14 377 瀏覽
强烈避雷这家店我去的时候服务员是一名中年男子,当时我肚子不适需要赶紧上洗手间,所以我让朋友落座点单我去上个厕所,这个服务员告诉我没厕所,那我只能跑到附近各个店借用厕所。旁边有家咖啡店说点单就可以上厕所,我就买了杯咖啡,结果发现这家咖啡店厕所旁边就是“不籽是咖啡”的厕所所以我真搞不懂这个丝马男服务员骗我没有厕所,我又不是不在你家花钱,再说了你自己是老板吗?食物非常一般,这个服务员对其他桌也完全没有服务。
强烈避雷这家店

,再说了你自己是老板吗?
食物非常一般,这个服务员对其他桌也完全没有服务。
2024-10-09 367 瀏覽
lunchtime入到嚟試咗意粉、漢堡,同coffee🤎 不過可惜佢係冇lunch set,所以只能夠散叫🥹叫咗一個牛油果青醬蘆筍雞肉扁意粉 ($108),意粉比想像中掛汁,又幾creamy😋 牛油果同青醬呢個combination少見,但都幾有趣,味道唔錯😙 份量都唔少,整體都唔錯💚另外又叫咗手打牛肉芝士漢堡配薯條 ($128),個手打牛肉好香😍 外脆內軟🥰 飲品就叫咗latte同expresso soda☕️ latte都唔錯,好香💛 expresso soda反而有驚喜🤩 好refreshing因為有檸檬,同時咖啡味又好香💛環境都幾舒服,不過價錢都唔算好平,但間中食一兩次都開心💕

環境都幾舒服,不過價錢都唔算好平,但間中食一兩次都開心💕
OpenRice冇keep到我嘅草稿 都忍唔住要再打多次…性價比奇低 比IG marketing呃咗 本身想去嘅餐廳冇開 好耐之前bookmark咗呢間 所以就嚟試吓 食到一肚子無奈食物質素好一般 叫咗一個蟹籽蟹肉扁意粉 個外貌同味道好似工廠區$70嘅質素 呢度價值$138 我諗其中嘅一半價錢去咗呢度嘅裝修 然後叫咗杯椰椰咖啡 唔想search名 單據係寫椰子奶咖啡 個樣稀到… 🙄🙄🙄一見到已經覺得中伏 飲落去味道強差人意(其實我覺得係難飲連三分之一都飲唔到… 當然口味嘅嘢見仁見智..) $52呢度網絡收得好差 長期一至兩格問店員有冇Wi-Fi 話因為知道呢度網絡長期差所以冇WiFi (知道唔關店員事 但如果想慢慢玩手機嘅 特別係睇片睇相嘅 自己可以衡量吓)依種食物質素 埋單差唔多$200一見到嘢食 已經準備好去第二間再食過睇黎而家餐廳嘅賣點唔係食物質素 係ig marketing … 😮‍💨
OpenRice冇keep到我嘅草稿 都忍唔住要再打多次…

性價比奇低 比IG marketing呃咗

呢度網絡收得好差 長期一至兩格

依種食物質素 埋單差唔多$200
一見到嘢食 已經準備好去第二間再食過

味噌蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉
椰子奶咖啡
椰子奶咖啡
2024-09-28 347 瀏覽
終於試到依間好多評價的cafe, 星期六中午去,不用排隊,環境算寧靜。味道也味然唔錯,和友人order了的食物全部都好吃,我們十分滿意!龍蝦湯牛油果蝦烏冬,這個組合豪華又好吃,味道香濃。漢堡扒黑松露意麵窩夫~~~

龍蝦湯牛油果蝦烏冬,這個組合豪華又好吃,味道香濃。

漢堡扒黑松露意麵

窩夫~~~

2024-09-09 489 瀏覽
今次又係同攝影師們去西營盤影相,我哋每次影相前或影相後都鍾意去搵一間Cafe嘆吓咖啡,食吓嘢架😃呢間Cafe油麻地分店食過一次,今次響西營盤又見到喎!一於入去試埋呢間分店啦!西營盤分店好文青feel,地方闊落又舒適🌀All Day Breakfast $118有黑松露炒蛋,日本腸,煙肉,雜菌,牛油果,沙律菜,牛角包,好豐富呀🥰味道ok,黑松露炒蛋又滑又香👍🏻不過以全日早餐嚟講賣相麻麻擺盤都幾混亂下😆🌀牛油果青醬蘆筍雞肉扁意粉$108味道真係唔錯😋估唔到牛油果同青醬係咁夾嘅!醬汁好豐富沾滿每一條意粉,夠晒Creamy🥰好香吖!雞肉唔會好嚡,呢個意粉好好食❤️🌀乾炒大蝦蒜香意粉$118份量十足,炒得香噴噴,大大隻蝦都算幾新鮮,好香蒜味,雜菌都好多,意粉唔會過腍,有咬口👍🏻🌀芝士蛋糕$58🌀柚子杏仁蛋糕$58甜品選擇唔多,點咗兩款蛋糕,呢度嘅芝士蛋糕係比較實淨少少,芝士味香濃,柚子杏仁蛋糕都唔錯
西營盤分店好文青feel,地方闊落又舒適
🌀All Day Breakfast $118
🌀牛油果青醬蘆筍雞肉扁意粉$108
🌀乾炒大蝦蒜香意粉$118
🌀芝士蛋糕$58
🌀柚子杏仁蛋糕$58
2024-08-18 508 瀏覽
西環係文青打卡必到之處🤓除左壁畫、海傍,咖啡店就係各位文青標配既地點一間好既咖啡店係可以提升假期既質素🫣當我地一步入店舖就見到滿滿波希米亞既裝修,枱中間有相當既距離,絕對有私人空間,岩哂自己一個 chill 下或者同朋友靜靜咁傾下計 🍽️龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬店主好窩心將烏冬同湯分開🤣俾食客自由加足夠分量既湯,烏冬非常彈牙,每條都有口感,三隻大蝦咬口啖啖肉,配上牛油果加添一份鮮味😛 🍽️手打牛肉漢堡扒蒜蓉意粉配黑松露蘑菇汁有驚喜‼️慷慨既黑松露一上盤就已經非常吸引,再加上牛肉漢堡扒肉汁鮮嫩漢堡扒同黑松露蘑菇汁既香加上意粉同時入口,口感非常豐富😆 🍽️椰爺的咖啡 (凍)夏天最適合飲D 有夏日元素既飲品☀️椰啡一定係最好既選擇🤪咖啡香滑順喉,帶淡淡的椰香味,兩者配合得好好 🍽️Dirty分層明顯,入口係熱辣辣既咖啡,然後係冰涼既牛奶,不錯~ 係室內用膳完,仲可以同朋友拎住杯咖啡出去室外,慢活一個下午~而咖啡店都十分貼心,天花板都有風扇,即使係夏日炎炎都唔會太過辛苦,反而有種懶洋洋既感覺
一間好既咖啡店係可以提升假期既質素🫣

🍽️龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬

🍽️手打牛肉漢堡扒蒜蓉意粉配黑松露蘑菇汁
漢堡扒同黑松露蘑菇汁既香加上意粉同時入口,口感非常豐富😆

🍽️椰爺的咖啡 (凍)

🍽️Dirty
分層明顯,入口係熱辣辣既咖啡,然後係冰涼既牛奶,不錯~

2024-08-16 518 瀏覽
不籽是咖啡這間Cafe由門面至內裏環境都十分優美、舒適。內裏裝修行木系和淺色風格,其中一個區域的地下填滿了細碎的白色小石頭,有一種去了郊外野餐的感覺。龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128呢個餐絕對喺gimmick🥸用茶煲裝龍蝦湯🦞,再由你倒落木碗,倒多倒少隨你(suggest倒曬,免得最濃味、沉底嘅冇倒到出黎),港女打咭一流📸🤳龍蝦湯唔喺預期像西湯般濃稠😌,而是湯底般稀和淡味。但要讚有頗多蟹肉🦀😍,縱使湯底唔濃味,啖啖蟹肉都補救到,加翻海鮮嘅鮮味👍🏻😍小編試過牛油果加䜴油真喺好似食緊三文魚😂,但牛油果配海鮮就第一次😂唔可以話係夾,冇1+1>2的效果,但都唔錯嘅😌 至於蝦,則新鮮脆口❤️,未至於鮮甜但已經收貨👍🏻手打牛肉漢堡扒蒜蓉意粉配黑松露蘑菇汁 $138隻太陽蛋煎得好靚❤️同漢堡一齊食增添濕潤感。漢寶都算幾大,夠厚,有肉味😍,少許肉汁。黑松露份量唔算多,但足夠,意粉醬亦夠creamy👌🏻結論這間Cafe很適合用來打卡,也很適合與朋友一起慢慢食飯、傾偈👫🏻👭🏻👬🏻至於食物的味道則中上,未至於好正,環境>味道,cp值偏低😬份量偏少,男仔可能會唔夠飽😌
不籽是咖啡

這間Cafe由門面至內裏環境都十分優美、舒適。

龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $128
龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬

至於蝦,則新鮮脆口❤️,未至於鮮甜但已經收貨👍🏻

手打牛肉漢堡扒蒜蓉意粉配黑松露蘑菇汁 $138
手打牛肉漢堡扒蒜蓉意粉配黑松露蘑菇汁

結論

2024-08-04
$150 (早餐)
龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬
手打牛肉漢堡扒蒜蓉意粉配黑松露蘑菇汁
2024-08-02 472 瀏覽
。O小姐。Not just a coffee but more than that 。日常。 Not just coffee? 咁仲可以係咩呢??好多人都話西環係好多文青聚腳地嘅好地方,我身為其中一員(汗顏),咁梗係要去吸收吓文化氣息啦。今次嚟到西營盤,一出嚟已經見到好多壁畫,一睇就知道係屬於我嘅地方啦🫢行前多幾步,就見到呢一間樓底咁高,又裝修得咁清新嘅Cafe,決定就開門入嚟啦😃 佢就係不籽是咖啡啦。佢英文名都幾特別咁究竟仲有啲咩呢??裝修簡約,通風及照明都好好,重點係樓底高,就算好多人嘅話,傾偈都唔驚嘈得滯,大家都好明白,如果想搵個地方吹水嘅話,就好驚周圍會好嘈,所以呢一個可以加分。落單係要去到收銀嗰邊落嘅,我哋就叫咗一個牛肉芝士漢堡、柚子雞翼。飲品方面就叫咗桂花latte &椰爺的咖啡。 由於我哋預計會傾好耐,就襯仲係tea time叫埋熱情果茶同埋芝士蛋糕留返喺最尾先食。先講個牛肉漢堡先,個牛肉係醃過嘅,佢就味好特別,唔似我哋平時食嘅手蛋漢堡,我覺得可以試一試,因為喺出面食唔到呢個味,同埋佢都幾大份,我哋兩個人食極都仲未食完…柚子雞翼都多喎,我仲以為得個四隻,點不知原來都唔止,

Not just coffee? 咁仲可以係咩呢??

牛肉漢堡

柚子雞翼都多喎,我仲以為得個四隻,點不知原來都唔止,同埋佢個醬都夠嘅,所以食極都唔會話太乾身..
柚子雞翼

飲品方面,我朋友就叫咗杯桂花latte,因為佢想清新一下而我呢就叫咗杯Coconut latte(都幾香,幾有椰子味),係充滿椰香嘅,夏天熱辣辣,飲杯凍飲,簡直係銷魂啊~
桂花latte

我哋一路傾,口水多到不知時日過🤣食埋叫個芝士蛋糕,芝士蛋糕好食呀,份量好足夠唔係細細舊,佢個面仲有啲花瓣,好香~甜品要叫一個芝士蛋糕,呢個值得點啊!配埋個熱情果茶,悠閒嘅一個下午又完結啦😆
芝士蛋糕、椰爺的咖啡、熱情果茶

• 椰爺的咖啡
  • 手打牛肉芝士漢堡配薯條
  • 芝士蛋糕
2024-07-27 474 瀏覽
再來cafe hopping🥴❤️ 今次到訪依間位於西營盤嘅靚靚cafe😍 內裡裝修極富文青感,仿效波希米亞風格設計,感覺溫馨又舒適,好適合消磨時間享受下午茶時光🫶 點了一份龍蝦湯大蝦燉飯😋 意大利飯口味地道,口感微硬有嚼感,每一粒都吸滿龍蝦湯嘅精華✅ 非常濃郁味道極佳😘 大蝦飽滿又厚肉,食落爽滑彈牙,鮮味十足👍 另選了一份焦糖香蕉牛角窩夫❤️ 牛角窩夫即點即焗,食落酥脆香口,層次感十足,牛油香氣滿溢,令人回味不已🤤 配搭附有嘅焦糖香蕉、雜莓、忌廉和香草雪糕一齊食,更添滋味👍 多叫了一件柚子蛋糕😋 蛋糕好鬆化好柔軟,食落甜甜地好易入口😚 表面嘅玫瑰花瓣和柚子汁,為蛋糕更添一份清香,好正❤️ 飲料叫了一杯榛子鮮奶咖啡同埋熱情果茶👍 榛子咖啡味道香濃,榛子嘅甘甜正好中和咖啡嘅苦澀,順口又美味🫶 熱情果茶清爽冰涼,果香四溢,好解膩又消暑❤️

龍蝦湯大蝦燉飯

焦糖香蕉牛角窩夫
柚子蛋糕
榛子鮮奶咖啡
熱情果茶
位於西環西營盤的咖啡店,走清新文青風格,闊落的空間,落地玻璃,高樓底,空間感十足,予人放鬆,慢活的節奏。餐廳主打自家調配的咖啡及各款西式和日式主食。意粉:味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉 蟹醬、蟹籽、蟹肉,無蟹不歡。滿滿的蟹肉鋪面,份量蠻多,把意粉跟蟹肉、蟹籽粒粒拌匀,很有口感。配合味增蟹醬蟹膏,味道更加昇華,帶有蟹肉鮮香。意粉:牛油果青醬蘆筍雞肉扁意粉牛油果醬混合青醬,這個雙綠的配搭,十分新鮮而且配合,牛油果醬令整碟意粉濃稠卻不膩。配料有雞胸肉片、蘆筍及野菌。牛角酥窩夫:煙三文魚牛油果滑蛋牛角酥窩夫牛油果蓉混合嫩滑的滑蛋,煙三文魚捲起,底下是牛角包窩夫,口感比平日吃的窩夫更有層次及脆口,帶點牛油酥香。旁邊還有胡麻醬田園沙律伴碟。咖啡:椰爺的咖啡椰子奶和特濃咖啡的配搭,香醇苦澀的咖啡跟甜甜的椰奶拌勻後,散發淡淡椰香味,易入口,而且兩者味道非常夾。
位於西環西營盤的咖啡店,走清新文青風格,
餐廳主打自家調配的咖啡
及各款西式和日式主食。
意粉:味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉

蟹醬、蟹籽、蟹肉,無蟹不歡。
配合味增蟹醬蟹膏,味道更加昇華,帶有蟹肉鮮香。
意粉:牛油果青醬蘆筍雞肉扁意粉

配料有雞胸肉片、蘆筍及野菌。
牛角酥窩夫:煙三文魚牛油果滑蛋牛角酥窩夫

旁邊還有胡麻醬田園沙律伴碟。
咖啡:椰爺的咖啡

椰子奶和特濃咖啡的配搭,
2024-06-20 333 瀏覽
搬左嚟西營盤幾個月, 都知附近有好多好野食,襯星期日一家人搵間café 坐下chill 先…..喺藝里坊果度有間好幾間café,阿囡揀左呢間, 門口幾張有滕椅同矮枱, 本身阿囡想坐出面, 但因為開始落雨嘅關係, 我地就入左入面坐。【龍蝦🦞湯配牛油果🥑大蝦🍤稻庭烏冬】我叫左呢個湯鳥冬, 佢好特別, 個龍蝦湯係用長柄銅壺裝住, 食之前先倒湯, 成碗烏冬材料好豐富完全見唔到烏冬, 特別係佢3隻蝦都勁大隻又陣牙, 完全無雪味yummy雖然龍蝦湯D色好似好淡咁, 以為佢無咩料到啦, 點知但飲落有好濃郁的龍蝦味. 加埋入面有好多蟹肉, 撈埋一烏冬一齊食簡直無得頂。牛油果連湯一齊食. 呢個食法好大膽.唔係唔好味, 係我自己未能接受,我試左一啖都係就咁食牛油果就算【炸雞煎蛋🍳牛角酥窩夫】阿囡勁鍾意食牛角酥同窩夫, 佢要求食呢個 將牛角酥用窩夫機烤佢, 出到嚟都仲好鬆脆, 加埋厚厚的炸雞扒, 阿囡食得好開心, 係咁比GOOD手勢我,話下次要再食過。 但因為佢仲細, 爸爸抽起左個太陽蛋唔比佢食,【手打牛肉芝士漢堡🍔配薯條🍟】老公係食肉獸,睇克餐牌諗都唔使諗就話要食呢個漢堡.佢話個牛肉好厚, 好彈牙, 加埋

【龍蝦🦞湯配牛油果🥑大蝦🍤稻庭烏冬】

炸雞煎蛋🍳牛角酥窩夫】

【手打牛肉芝士漢堡🍔配薯條🍟】
老公係食肉獸,睇克餐牌諗都唔使諗就話要食呢個漢堡.
佢話個牛肉好厚, 好彈牙, 加埋D半溶嘅芝士真好好惹味. 而薯條係粗身波浪紋切法, 阿囡同佢要爭住食

【桂花拿鐵(熱)☕️】
有淡淡嘅桂花味而呂會遮蓋晒拿鐵D味,唔錯

【椰爺的咖啡(凍)☕️】
呢個係椰奶+咖啡嘅組合, 香濃嘅咖啡入面飲到有椰奶味都幾過癮
  • 炸雞煎蛋牛角酥窩夫
  • 椰爺的咖啡
  • 龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬
  • 桂花Latte
環境🏠:整體裝潢都不錯,採光度高,單看細節如如椅子上的cushion就會發現非常骯髒食物🥘:lunch set點了一個帶子蟹籽忌廉意粉,一杯葡萄柚高山茶,一個小食(兩件雞軟骨餃子),共$186。意粉賣相味道十分普通,帶子乾而硬,不知道是烹調方式或食材新鮮度出現問題,而且葡萄柚高山茶接近沒有茶味,只有雞軟骨餃子算得上可以。感想❤️:價錢本來在cafe中已算偏貴,食物質素亦強差人意,環境潔淨程度有待改善,唯一好處是可以慢慢吃,不會被催趕。
環境🏠:

食物🥘:

感想❤️:

2024-06-18
餐廳個門口有啲難認要搵咗一陣先搵到間餐廳😂晚市時段餐廳唔算多人,唔使等位 叫左個味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉個意粉汁好creamy同埋都好有蟹味 另外亦都有都唔太少嘅蟹肉可以撈埋意粉一齊食😆😆上面仲有少量蟹籽做點綴另外再叫多咗個蜂蜜檸檬同埋餃子做小食 餃子就略嫌細粒咗少少 不過個蜂蜜檸檬都好唔錯,唔會太甜 🫢總括嚟講用餐體驗唔錯,食物有返咁上下質素 不過價錢就大約$200 都算物有所值
餐廳個門口有啲難認要搵咗一陣先搵到間餐廳😂
晚市時段餐廳唔算多人,唔使等位

叫左個味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉
上面仲有少量蟹籽做點綴
另外再叫多咗個蜂蜜檸檬同埋餃子做小食
餃子就略嫌細粒咗少少 不過個蜂蜜檸檬都好唔錯,唔會太甜 🫢

總括嚟講用餐體驗唔錯,食物有返咁上下質素
不過價錢就大約$200 都算物有所值
2024-06-16 223 瀏覽
🍀不籽是咖啡🍀門面打卡一流😍,帶波希米亞風,室內比較簡約,以木系為主,另外油麻地都有分店,喺西營盤呢一區地點比較靜,悠悠閑閑嘆過下午茶就啱晒,食物方面以西式為主,其次就係咖啡較特別,仲係一間🐶寵物友善餐廳嚟添🍔炸雞排炙燒菠蘿漢堡配薯條 $128 :Burger方面有三款選擇,呢一款雞扒菠蘿漢堡較為特別,叫咗嚟試吓,果然炸雞炸到焦香,外脆內軟,又唔乾身😋,仲帶有肉汁添,係唔錯,配埋菠蘿都幾夾,又夠開胃👍🏻,係個賣相差啲,包烤得唔夠脆,另外配咗粗身薯條,份量適中,口感可以👌🏻🍱全日早餐 配煙三文魚 $138 :其實價錢方面係比較貴,配煙肉就平$20,呢份全日早餐較為普通,有半份牛油果,都新鮮嘅,其次就係牛角包,黑松露炒蛋都唔錯,幾嫩滑😋,另外就有沙律菜,腸仔,同雜菇等,款式唔算好特別,味道較為一般,我諗呢度必食嘅未必係All Day Breakfast☕️Mocha $45 :好耐未飲過朱古力咖啡,所以叫咗杯試吓,佢哋呢度嘅咖啡係幾濃郁,飲落都幾香滑😍,另外加咗朱古力醬,味道更加豐富,又唔會好甜👍🏻,唔會搶咗咖啡嘅味,咖啡嘅價錢性價比高,值得推薦嘅👍🏻👍🏻
🍀不籽是咖啡🍀