2023-05-24 22 瀏覽
喺西營盤呢間以木系為裝修主調嘅cafe 😍 環境超靚超舒服👍🏻 特別係門口嗰個打卡位🥰 好有波希米亞異國風❤️好igable 😎乾炒大蝦蒜香意粉🍝 ($118)意粉係扁意粉,炒過嘅意粉勁有蒜香味👍🏻 仲有啲黑椒粒粒🥰 意粉軟硬度適中,好惹味😋 意粉上面有三隻大蝦🍤 夠晒彈牙❤️炸大啡菇牛油果漢堡🍔 ($108)依個係一個素burger 黎🥰 入邊有舊炸過嘅厚厚大啡菇😎 夠晒Juicy❤️ 仲配左薯條🍟 炸得好脆身👍🏻熱情果高山茶🍹 ($48)高山茶好有茶香👍🏻 配埋熱情果感覺好清新🌿熱matcha latte 🍵 ($45)我兔仔拉花真係超得意超靚❤️ 抹茶帶回甘👍🏻 正正😎

乾炒大蝦蒜香意粉🍝 ($118)

炸大啡菇牛油果漢堡🍔 ($108)

熱情果高山茶🍹 ($48)
高山茶好有茶香👍🏻 配埋熱情果感覺好清新🌿

熱matcha latte 🍵 ($45)
我兔仔拉花真係超得意超靚❤️ 抹茶帶回甘👍🏻 正正😎
  • Matcha Latte
2023-05-22 18 瀏覽
行過想舒舒服服同朋友傾吓計就入咗嚟,裝修簡潔乾淨☺️坐得都幾舒服下,食物賣相亦一流,幾chill~乾炒大蝦蒜香意粉 $118嚟遠已經聞到浸蒜香味,配菜有雜菇洋蔥同三隻大蝦,炒得啱啱好夠曬味,意粉口係我鐘意,啲蝦都勁彈牙好新鮮🍤都諗唔到可以有咩挑剔炸大啡菇牛油果漢堡配薯條$108素食者必叫👍🏻大啡菇代替牛肉,無咗牛肉嘅油膩感,再配埋牛油果一齊食都幾清爽,大啡菇炸得香脆,咬落去又幾juicy,同沙律醬好夾🤤會想一啖接住一啖食落去,薯條亦都係滿分,熱辣辣嘅粗薯條🍟Hazelnut Latte $48甜度適中,好香咖啡味☕️青瓜梳打 $48好啱夏天嘅一款飲品,解膩一流,青瓜味好重,建議大家都可以叫嚟試下

乾炒大蝦蒜香意粉 $118

炸大啡菇牛油果漢堡配薯條$108

Hazelnut Latte $48
甜度適中,好香咖啡味☕️

青瓜梳打 $48
2023-05-16
2023-05-22 24 瀏覽
#petfriedly Cafe裝修係波希米亞風🤎 門口半室內位置係寵物友善 佈置得好精緻! 今日無帶寵物 所以揀左有冷氣既室內位置~|乾炒大蝦蒜香意粉 $118大蝦好爽同彈牙 食完覺得唔夠喉🤣 意粉蒜香味岩岩好 條條掛到醬汁 高水準👍🏻|炸大啡菇牛油果漢堡 $108大啡菇厚身juicy 啖啖肉咁 雖然餡料係素🥑🍄 但份量唔細 夠飽又好味~ 薯條熱辣辣又脆|Mojito Soda (non-alcohol) $55我覺得有驚喜 真係有Mojito果種薄荷味 好清新💚 好岩依家天氣飲|桂花Latte $42係出面未見過既Latte 所以叫黎試試~ 杯邊灑左啲桂花碎🌼 配埋靚靚拉花 好打卡😆
#petfriedly

|乾炒大蝦蒜香意粉 $118

|炸大啡菇牛油果漢堡 $108
大啡菇厚身juicy 啖啖肉咁
雖然餡料係素🥑🍄 但份量唔細 夠飽又好味~ 薯條熱辣辣又脆

|桂花Latte $42
2023-05-21 28 瀏覽
西營盤開左好多好有特色嘅餐廳😋今次黎到係藝里坊嘅一間小清新cafe🌱環境同嘢食都好掂💘//🦐乾炒大蝦蒜香意粉$118一送上枱就聞到好香嘅蒜味😍意粉就用咗扁意粉🤓大蝦夠晒鮮味,咬落爽口彈牙🤩加埋雜菌味道一流😽🥑炸大啡菇牛油果漢堡 $108呢款漢堡好有驚喜🥳炸大啡菇好大舊好juicy🤭牛油果都幾甜,醬汁唔會太膩🙈另外有配埋粗薯條,好好味😻🌼桂花Latte (熱) $50第一次試桂花味嘅latte🤣出奇地夾💕飲落淡淡嘅桂花清香🫧加埋好靚嘅拉花,飲得又打卡able❤️‍🔥🍹Mojito Soda $55較重薄荷味,好fresh✨飲落唔甜好解膩🫶🏼
🦐乾炒大蝦蒜香意粉$118

🥑炸大啡菇牛油果漢堡 $108

🌼桂花Latte (熱) $50

🍹Mojito Soda $55
較重薄荷味,好fresh✨飲落唔甜好解膩🫶🏼
呢間都算係一間幾有名氣嘅咖啡店,由油麻地開到過嚟西營盤位於藝里坊,夜晚嚟到特別有feel,周圍有啲七彩顏色嘅燈🌈主要食意粉、燉飯,另外仲有多款小食,選擇算多▶️ 乾炒大蝦蒜香意粉 ($118)賣相唔錯,看似份量少但只不過堆高咗嚟到已經聞到好香🧄食落蒜香味重,朋友形容似干燒伊麵味😂用上扁意粉比起意大利粉掛味🍝麵質al dente好有咬口炒入香菇,令意粉冇咁單調大蝦咬落爽脆🦐唔似雪藏唯一係偏油🤏🏻不過就有鑊氣啲▶️ 龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 ($128)烏冬麵上面放上幾隻蝦、一堆蟹肉、兩片牛油果、紫菜碎同沙律菜,好似poke bowl咁旁邊個金壺就係秘製龍蝦湯🦞可以自己按份量濃度倒落去,食得又玩得,好有儀式感加上咁樣有保溫作用,預你影相影耐咗都仲有暖湯飲keke龍蝦湯比想像中稀同淡味(只有微微龍蝦味)唔知點解食到啲羅宋湯味😂好嘅係唔係用罐頭湯而係自己熬製,可以見到啲精華烏冬比較幼身扁身,口感唔算十分彈牙但掛湯牛油果軟熟🥑自己平時麻麻哋牛油果,但咁樣食又OK鍾意佢加咗大量紫菜碎,食落鹹鹹地同埋和風啲😋(建議大家唔好將湯落落紫菜,如果唔係整淋晒)蟹肉份量算多,雖然冇咩蟹味,但絕非仿蟹柳三隻大蝦同
呢間都算係一間幾有名氣嘅咖啡店,由油麻地開到過嚟西營盤
位於藝里坊,夜晚嚟到特別有feel,周圍有啲七彩顏色嘅燈🌈
主要食意粉、燉飯,另外仲有多款小食,選擇算多

▶️ 乾炒大蝦蒜香意粉 ($118)
賣相唔錯,看似份量少但只不過堆高咗
嚟到已經聞到好香🧄食落蒜香味重,朋友形容似干燒伊麵味😂

用上扁意粉比起意大利粉掛味🍝麵質al dente好有咬口
炒入香菇,令意粉冇咁單調
大蝦咬落爽脆🦐唔似雪藏
唯一係偏油🤏🏻不過就有鑊氣啲

▶️ 龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 ($128)

龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬

加上咁樣有保溫作用,預你影相影耐咗都仲有暖湯飲keke
烏冬比較幼身扁身,口感唔算十分彈牙但掛湯

牛油果軟熟🥑自己平時麻麻哋牛油果,但咁樣食又OK
蟹肉份量算多,雖然冇咩蟹味,但絕非仿蟹柳
三隻大蝦同意粉嗰啲一樣,食落非常爽脆👍🏻質感有啲似龍蝦,好食

▶️ 葡萄柚高山茶 ($45)
飲品都好打卡-able,有猶如日落嘅漸變色🌅
平時唔係好食葡萄柚,因為驚酸,估唔到變咗飲品又OK
第一啖飲落會覺得好甜,可能因為未溝勻,但係等冰融咗之後甜度就啱啱好,唔會杰到好似糖漿
葡萄柚味超出,有種好清新嘅味道,好啱夏天飲

▶️ 柚子蜜梳打 ($48)
係一個有氣嘅柚子蜜🍋,底部全部都係柚子,甜中帶微微苦
平時自己唔鍾意有氣飲品,所以呢個唔係我杯茶🫣
葡萄柚高山茶

食物整體ok,好適合打卡,比較推介食意粉,烏冬就一般般,佢啲燉飯都好似唔錯

環境用上波西米亞風設計🌵簡約且舒適,西營盤呢間分店比起油麻地有空間感,坐得更舒服
加上夜晚唔多人,有種寧靜嘅感覺😌
店主仲有養狗狗,係一隻黑色poodle,好熱情可愛🫶🏻

服務周到,上菜快手而且好presentable,餐具同水係自助嘅
價錢以晚餐黎講差唔多,香港咖啡店大多都要咁上下價錢 (有最低消費每人一杯飲品)
如果大家起西營盤想搵間靚啲坐得舒服嘅咖啡店,或者返完一日學/工想休息吓,不妨考慮吓呢間~
2023-05-21 20 瀏覽
📍不籽是咖啡(藝里坊)今次要分享既係一間近期去過最高質既cafe😍餐廳環境好開揚仲有唔少植物 打卡聚會一流仲係pet friendly 🐶💥乾炒大蝦蒜香意粉$118超香蒜味 😚配扁意粉就算唔係掛汁系意粉🍝都十分夠味有三隻大蝦 超~彈~牙🍤仲有海量雜菇🥰係一款十分惹味嘅意粉💓💥炸大啡菇牛油果漢堡 $108呢款burger 喜出望外🤪首先薯條係酥脆type 🍟而且份量十足薯條愛好者表示絕對收貨✅飽能夠做到外脆內軟🍔就算擺耐左依然無淋晒 配牛油果 🥑生菜 🥬炸啡菇 🍄同帶芥末味嘅mayonnaise 整個配搭無一般牛肉burger 膩而且每樣配料都好新鮮好出色,值得推介💓💥檸檸柚子茶/桂花latte ☕️$45-50柚子茶加入乾檸檬🍋穩陣之選latte 拉花超吸睛 🤩淡淡桂花味加少少桂花亁略縑桂花味可以更強值得一提餐廳仲有紅白酒提供🥂係一般cafe 較為少見🙈岩晒收工想飲返兩杯既朋友

📍不籽是咖啡(藝里坊)

今次要分享既係一間近期去過最高質既cafe😍

值得一提餐廳仲有紅白酒提供🥂
係一般cafe 較為少見🙈
岩晒收工想飲返兩杯既朋友
2023-05-20 53 瀏覽
我bookmark咗呢間餐廳好耐😍,因為真係好靚,好喜歡佢嘅佈置~不過喺西營盤又真係有啲遠⛵…最近想約個住哥頭嘅frd👯‍,終於有去嘅理由啦!超級喜歡大啡菇牛油果漢堡🍔,咬落勁juicy💦~我本身唔太喜歡食牛油果,但佢嘅牛油果好靚🥑~好creamy,好似食緊啲醬汁咁軟滑~再加埋新鮮炸起薯條🍟,好正嘅主菜~呢個乾炒大蝦蒜香意粉有好香嘅蒜味🧄~而且意粉炒得好乾身🍝,唔會油淋淋~不過份量比較細,食完覺得唔夠喉😋~估唔到抹茶latte都有靚靚拉花🍵,而且仲係可愛嘅兔仔🐇~朋友話唔會太甜,抹茶味幾出,但又唔會苦~我就想要飲啲gur啲嘅嘢🥤,所以揀咗柚子蜜梳打🍊~最impress我嘅係,佢呢度用鋼飲管,夠晒環保♻️!呢頭係藝里坊,附近好多大廈都有壁畫🖼,又掛咗好多燈💡~日頭嚟可以影壁畫同彩虹樓梯,夜晚又可以影燈,值得嚟睇下打下卡📸~
不過喺西營盤又真係有啲遠⛵…
最近想約個住哥頭嘅frd👯‍,終於有去嘅理由啦!

超級喜歡大啡菇牛油果漢堡🍔,咬落勁juicy💦~
我本身唔太喜歡食牛油果,但佢嘅牛油果好靚🥑~
好creamy,好似食緊啲醬汁咁軟滑~
炸大啡菇牛油果漢堡

再加埋新鮮炸起薯條🍟,好正嘅主菜~
炸大啡菇牛油果漢堡

呢個乾炒大蝦蒜香意粉有好香嘅蒜味🧄~
而且意粉炒得好乾身🍝,唔會油淋淋~
不過份量比較細,食完覺得唔夠喉😋~
乾炒大蝦蒜香意粉

估唔到抹茶latte都有靚靚拉花🍵,而且仲係可愛嘅兔仔🐇~
朋友話唔會太甜,抹茶味幾出,但又唔會苦~
我就想要飲啲gur啲嘅嘢🥤,所以揀咗柚子蜜梳打🍊~
最impress我嘅係,佢呢度用鋼飲管,夠晒環保♻️!
Matcha Latte & 柚子蜜梳打

呢頭係藝里坊,附近好多大廈都有壁畫🖼,又掛咗好多燈💡~

2023-05-09
Matcha Latte & 柚子蜜梳打
  • 大啡菇牛油果漢堡
2023-05-16 35 瀏覽
西營盤特色餐廳越開越多,其中藝里坊係一個以色彩繽紛壁畫活化社區既打卡熱點。今次到訪既不籽是咖啡就係位於中心既一間小清新cafe,同周邊藝術氛圍好夾!Cafe以簡約風格同木調色系為主,户外座位同大玻璃窗令環境感覺好開揚。餐牌上主餐,小食同飲品都好多選擇,果然係not just coffee😍🔸乾炒大蝦蒜香意粉3隻大蝦飽滿無雪味,煎香後香口彈牙。扁意粉煮得al dente,醬汁唔搶味但蒜香濃郁,加上洋蔥雜菌炒香,令成碟意粉香口惹味🤤🔸炸雞排炙燒菠蘿漢堡配薯條雞排炸粉薄身,炸後仍保持肉質嫩滑。炙燒菠蘿清甜juicy,加上輕輕烘過既漢堡包外皮香脆,令整個漢堡口感更豐富。薯條粗身炸得好香脆,份量仲好多!🔸Hot Matcha Latte抹茶味道濃郁,少許苦澀味同奶香好相配,而且有靚靚拉花,大推!🍵🔸Ice Chocolate採用天然法國可可粉,朱古力味非常突出,就算冰溶後仍然好好味🍫

🔸乾炒大蝦蒜香意粉

🔸炸雞排炙燒菠蘿漢堡配薯條

🔸Hot Matcha Latte
🔸Ice Chocolate
香港探店|西營盤|咖啡廳|不籽是咖啡今天來到西營盤,當一天的文青。逛了大館、到了海旁打卡,當然要來小巷裏喝喝咖啡!發現這一間西營盤站出口旁邊的不籽是咖啡!點了他們兩款主食:乾炒大蝦蒜香意粉 $118必須要讚的是他們的大蝦非常之彈牙!蒜蓉味不會太重,感覺挺容易入口。意粉烹煮時間適中,保持一定的口感,讓人不禁一口接一口。炸大啡菇牛油果漢堡 $108大啡菇有驚喜!充滿了蘑菇汁,而且酥炸的外皮亦不會很油膩。牛油果、岩鹽為漢堡包增添了不少的風味。而且,麵包本身經過熱烘,釋放香味。熱情果高山茶葡萄柚高山茶兩杯飲料都是初夏解渴之選,酸酸甜甜,感覺還是蠻開胃的。建議大家在飯後,可以選擇步行10分鐘,到旁邊的海旁打打卡,今天的日落超級美!送給大家。——————為食分界線——————📍 不籽是咖啡 (藝里坊) (西環)西環西營盤忠正街8號藝里坊地下1號舖人均消費: $120#mariofatfat #foodie #hkdoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood #hk #hongkong #hkfood #hkfoo
香港探店|西營盤|咖啡廳|不籽是咖啡

今天來到西營盤,當一天的文青。

逛了大館、到了海旁打卡,當然要來小巷裏喝喝咖啡!

發現這一間西營盤站出口旁邊的不籽是咖啡!

點了他們兩款主食:

乾炒大蝦蒜香意粉 $118
必須要讚的是他們的大蝦非常之彈牙!
蒜蓉味不會太重,感覺挺容易入口。
意粉烹煮時間適中,保持一定的口感,讓人不禁一口接一口。

炸大啡菇牛油果漢堡 $108
大啡菇有驚喜!充滿了蘑菇汁,而且酥炸的外皮亦不會很油膩。
牛油果、岩鹽為漢堡包增添了不少的風味。
而且,麵包本身經過熱烘,釋放香味。

熱情果高山茶

葡萄柚高山茶

兩杯飲料都是初夏解渴之選,酸酸甜甜,感覺還是蠻開胃的。

——————為食分界線——————
📍 不籽是咖啡 (藝里坊) (西環)
西環西營盤忠正街8號藝里坊地下1號舖

人均消費: $120
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
2023-05-15 19 瀏覽
今日同frd去西環行下,影下張打下卡,經過間cafe,氣氛好慢活,環境又幾靚,就決定入去嘆杯啡chill下😆🔸炸大啡菇牛油果漢堡大啡菇炸得幾出色,牛油果幾fresh,中和左個口感,麵包有輕輕煎過,幾香口~🔸乾炒大蝦蒜香意粉意粉炒得好入味,幾彈牙,大蝦好大隻~ 加左菇做配料一齊炒,口感更豐富🔸桂花latte桂花味幾突出,岩叫杯黎同朋友慢慢飲,慢慢傾🔸葡萄柚高山茶唔會好甜,淡淡既水果味,飲得出高山茶既味,葡萄同柚既味唔會太重,但同高山茶幾夾

🔸炸大啡菇牛油果漢堡

🔸乾炒大蝦蒜香意粉

🔸桂花latte
桂花味幾突出,岩叫杯黎同朋友慢慢飲,慢慢傾

🔸葡萄柚高山茶
2023-05-11 39 瀏覽
一直都知道西營盤B出口一出就有好多靚餐廳、cafe、壁畫既打卡好地方,今晚就揀左黎呢度食晚飯、影下相!平日黎到就最好,可以給你影個夠❤️呢間餐廳充滿空間感,唔會話同隔離檯檯貼檯,令人坐得舒服,感覺乾淨企理我地點左:乾炒大蝦蒜香意粉 🦐意粉係用左扁意粉,al dente👍🏽彈牙!意粉個蒜香味出,同蝦好夾,蝦係爽口,仲有啲炒小雜菇作配菜,既有蒜香,亦有菇香炸大啡菇牛油果漢堡(跟粗薯條)🍔大啡菇炸得香口,容易切開,牛油果夠熟,夠creamy,可以當醬咁配落漢堡度,咁樣好過額外加salad dressing。漢堡包似係自家製,唔似一般可以自己出面超市買到既老牌漢堡包咁粗薯條份量夠,最愛食粗薯條😍飲品🍹叫左杯Mojito Soda,屋企人就叫左杯熱檸檬🍋柚子茶Mojito Soda值得試,同漢堡食就好夾,感覺無汽水咁肥店員態度親切有禮,呢間會有下次的👍🏽
平日黎到就最好,可以給你影個夠❤️
我地點左:

乾炒大蝦蒜香意粉 🦐

炸大啡菇牛油果漢堡(跟粗薯條)🍔
粗薯條份量夠,最愛食粗薯條😍

飲品🍹
叫左杯Mojito Soda,屋企人就叫左杯熱檸檬🍋柚子茶

店員態度親切有禮,呢間會有下次的👍🏽

Mojito  Soda  +  熱檸檬柚子茶
炸大啡菇牛油果漢堡🥑(素)
2023-05-11
Mojito  Soda  +  熱檸檬柚子茶
炸大啡菇牛油果漢堡🥑(素)
  • Mojito  Soda
2023-05-04 40 瀏覽
乾炒大蝦蒜香意粉,每條煙韌意粉都有香濃蒜香味,好入味,雖然冇汁但唔會太乾, 大蝦新鮮彈牙夠大隻飽滿,另外仲有雜菌伴碟,非常惹味。炸雞排炙燒菠蘿漢堡配薯條,雞排既炸皮好薄身,肉質juicy嫩滑。 漢堡皮烤得外脆內軟,再加上炙燒菠蘿,咬落去好多juice 外仲好fresh解膩感。厚切薯條好新鮮,食到唔停口。Caramel Latte,精美飛馬拉花,令人一見心情大好,假日放工chill chill 最岩。Caramel 奶同咖啡既比例令人飲得好舒服,唔會太甜,咖啡味香濃。Chocolate 採用天然法國可可粉,飲落唔係死甜,冰涼超爽。呢度既環境好舒服好似去左旅行咁,非常文青既感覺。出面附近地方仲有不同壁畫燈飾可以打卡。

2023-05-02 18 瀏覽
西營盤越來越多打卡地方,今日就去咗藝里坊影下啲壁畫,之後就比呢間波希米亞風嘅Cafe吸引住,梗係入去影吓相食吓嘢啦。估唔到啲嘢食有幾好食,唔係得個樣,睇得又食得❤️乾炒蒜香大蝦意粉好香嘅蒜香味,上枱嘅時候仲有少少煙出緊,意粉炒得煙煙韌韌,好好味,蝦又夠爽脆。雞扒炎燒菠蘿漢堡包配薯條雞扒配埋菠蘿一齊食,好fresh,塊雞扒好嫩口又唔肥,啱晒我呢啲又怕肥又鍾意食嘢嘅人。Matcha latte 💚龍口嘅綠茶味,加埋啲鮮奶💚拉花又靚💚Chocolate 🤎朱古力又香又滑🤎

乾炒蒜香大蝦意粉

雞扒炎燒菠蘿漢堡包配薯條

Matcha latte 💚

龍口嘅綠茶味,加埋啲鮮奶💚
拉花又靚💚

Chocolate 🤎

朱古力又香又滑🤎
2023-05-02
2023-04-30 19 瀏覽
去藝里坊打卡順便去埋哩間無論門面同內裡裝修都超雅緻嘅cafe食lunch,因為人比較多所以坐唔到長期受歡迎嘅門口打卡位,但系坐室內高樓底,行木系風,坐得一樣舒服。▶️乾炒大蝦蒜香意粉($118)比想像中更好味嘅意粉,意粉好入味,大蝦爽口又大粒,兩人分享岩岩好。▶️炸大啡菇牛油果漢堡($108)素食之選,大啡菇好juicy,入口食得出嘅新鮮。▶️Latte($42)拉花好靚,nutty味濃,同奶完美結合,系我中意嘅味道。▶️Mojito Soda($55)味道令人聯想起兒時常食嘅綠箭,薄荷味非常突出,清新之選。

▶️乾炒大蝦蒜香意粉($118)

▶️炸大啡菇牛油果漢堡($108)
素食之選,大啡菇好juicy,入口食得出嘅新鮮。

▶️Latte($42)
拉花好靚,nutty味濃,同奶完美結合,系我中意嘅味道。

▶️Mojito Soda($55)
味道令人聯想起兒時常食嘅綠箭,薄荷味非常突出,清新之選。
2023-04-28 25 瀏覽
今日三個人去試呢間cafe 我點了大啡菇牛油果漢堡包 咖啡好飲 真係好好味 環境坐得好舒服 外面有很多塗鴉璧畫 服務員態度有禮貌很好 我地坐咗好耐都無比人趕 大家可以不防去試吓
  • 味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉
  • Hazelnut Latte