早就bookmark 咗呢間Cafe🥰就係見到個蝦吐司就心心眼了😍Cafe嘅環境唔算坐得好舒服但陽光好正🙌🏻🔺香煎帶子+明太子汁扁意粉 $128原本以為會偏膩點知完全唔會🤭唔係creamy忌廉意反而係明太子掛滿每條意粉👅每一啖都好豐富!!帶子一共有3粒都煎得頗香的🙌🏻🔺香煎虎蝦蜆肉冬陰公耳形粉 $115鐘意辣同惹味呢個一定岩你😆冬陰公味好濃加上青檸汁帶有一點酸令意粉更開胃🔥但要留意都頗辣的唔食得辣要留意一下😝虎蝦煎得幾香的同時🔺脆烘蝦吐司🍞$88最期待的吐司但反而就有少少失望了🫢一黎度芝士真係好香!!但吐司配料就普通啲~多士上係蝦膠再加芝士🧀層次上就真相對簡單只係芝士鹹香真係不錯🤭🔺Hot mocha +$26平日3點前叫主食飲品可以減$20,咖啡質素都不錯的💦🔺涷桂花鮮奶咖啡 +$36🤤好味度 : 8/10🔙回頭率 : 8/10

🔺香煎帶子+明太子汁扁意粉 $128

🔺涷桂花鮮奶咖啡 +$36

🤤好味度 : 8/10
🔙回頭率 : 8/10
2024-10-29 239 瀏覽
我哋bookmark咗深水埗好多間Cafe✍🏻其中一間就係不苦buff位於南楓樓人類已經嚟過一次今次帶埋Luffy嚟食lunch星期六下晝4:00到9成full好彩咁啱有個位俾我坐低食lunch 😋當日叫咗個帶子明太子意粉🍝同埋叫咗花茶🫖明太子意粉好好食花茶係連埋個壺一齊上非常好可以飲好多杯大約5:00買單比較少人仲可以周圍俾我哋影吓相📸好想試佢個甜品,下次再嚟試吓甜品Menu同埋咖啡☕️
我哋bookmark咗深水埗好多間Cafe✍🏻

明太子意粉好好食
花茶係連埋個壺一齊上非常好
可以飲好多杯

大約5:00買單比較少人仲可以周圍俾我哋影吓相📸

好想試佢個甜品,下次再嚟試吓甜品Menu同埋咖啡☕️
2024-10-17 441 瀏覽
這間Cafe bookmarked咗好耐,終於有時間去試一試。環境非常舒適,木系無印風,加上充足的自然光,讓人感覺放鬆。香煎三文魚.檸檬叼草奶油醬扁意粉Menu 會不定期更換,今日試咗新推出的三文魚意粉。整體味道清新,帶有適中的creamy口感。檸檬的酸度與叼草的草本香味相得益彰,為整道菜帶來豐富的層次,吃到最後也不會感覺膩,麵條軟硬適中,恰到好處。三文魚煎得非常好,外脆內嫩,魚肉滑溜不乾,加分👍🏻。如果硬要挑剔的話,就是三文魚的份量稍少,如果大塊一點會更理想😅。Lime Espresso Tonic青檸味非常清新,咖啡亦帶果味,非常配合,值得一試。總結很少有Cafe的意粉能做到這麼高水準,絕對值得推薦!

Lime Espresso Tonic

青檸味非常清新,咖啡亦帶果味,非常配合,值得一試。

總結

很少有Cafe的意粉能做到這麼高水準,絕對值得推薦!
2024-10-11 441 瀏覽
食物方面就試咗一個安格斯布里歐漢堡配薯條🍔🍟 ($115)塊牛比想像中細🥲 同埋塊牛比較乾身😢 有少少失望🥲另外就叫咗煙三文魚水煮蛋吐司🍞 ($95)賣相係幾ok❤️ 不過都係吐司嘅份量細😢但係煙三文魚嘅數量都ok🔥但個人唔太鍾意上面嘅蛋黃醬😢而且個蛋冇咩seasoning,偏淡😢反而咖啡就好有驚喜❤️叫咗flat white同cappuccino☕️ ($42 each)個咖啡豆偏fruity,個aftertaste好香😍環境係ok嘅,但我prefer飲品多過熟食🙈
食物方面就試咗一個安格斯布里歐漢堡配薯條🍔🍟 ($115)
塊牛比想像中細🥲 同埋塊牛比較乾身😢 有少少失望🥲

另外就叫咗煙三文魚水煮蛋吐司🍞 ($95)
賣相係幾ok❤️ 不過都係吐司嘅份量細😢
但係煙三文魚嘅數量都ok🔥
但個人唔太鍾意上面嘅蛋黃醬😢
而且個蛋冇咩seasoning,偏淡😢

反而咖啡就好有驚喜❤️
個咖啡豆偏fruity,個aftertaste好香😍

環境係ok嘅,但我prefer飲品多過熟食🙈
2024-10-08 507 瀏覽
甜品咖啡高質 值得再訪假日3pm 嚟到,唔洗10分鐘有枱。點了兩杯咖啡及兩款甜品開心果巴斯克蛋糕蛋糕質地非常順滑,半流心,不會太甜。口感細膩滑順、輕盈,開心果味道濃郁但不過重,整體感覺很好。如果喜歡開心果,一定不會讓你失望。小山園抹茶紅豆窩夫窩夫外脆內軟,抹茶味很香,配上紅豆蓉特別合適。紅豆蓉不會太甜,剛剛好,還能吃出紅豆的香味,整體口感很平衡,不會覺得膩。都值得推薦橙啡 橙香與咖啡味道很配合,好解渴,話咁快飲晒店內環境舒服,整體不錯,值得再訪
甜品咖啡高質 值得再訪

假日3pm 嚟到,唔洗10分鐘有枱。點了兩杯咖啡及兩款甜品

開心果巴斯克蛋糕

小山園抹茶紅豆窩夫

橙啡 橙香與咖啡味道很配合,好解渴,話咁快飲晒

店內環境舒服,整體不錯,值得再訪
開心果巴斯克
開心果巴斯克
2024-09-29 519 瀏覽
位置方面 由太子站by walk大概行7-8成鐘,唔算近;我同朋友2人 點左2杯熱既long black , 帶子明太子忌廉意粉,冬陰功蝦貓耳粉,5隻冬陰功雞翼,開心果巴斯克蛋糕 咖啡幾好👍冬陰功貓耳粉味道過酸、過辣 食了一半都無就食唔落去La到個胃有啲唔舒服開心果巴斯克ok 味道淡左啲 淡淡的開心果味唔夠濃朋友個帶子明太子意粉 帶子好細粒 、味道都普普通通。叫了冬陰功雞翼 無乜冬陰功味,同埋以為係煎既 原來係普通炸雞翼咁
位置方面 由太子站by walk大概行7-8成鐘,唔算近;

咖啡幾好👍

冬陰功貓耳粉味道過酸、過辣
食了一半都無就食唔落去
La到個胃有啲唔舒服

開心果巴斯克ok 味道淡左啲 淡淡的開心果味唔夠濃

朋友個帶子明太子意粉 帶子好細粒 、味道都普普通通。

2024-09-28
15 分鐘 (堂食)
2024-09-06 1087 瀏覽
人生食過最奇怪嘅意粉😮‍💨店員一放上枱食都未食已經好唔開胃🤢成碟意粉個底有浸水🙂‍↕️好似未收水咁就上枱…💦💦pesto醬個味好奇怪…👹同個意粉又完全唔夾🥲意粉一啲都唔掛汁🥹入口感覺似醬還醬,意粉還意粉🫠然後叫左一杯mocha🥱想都影唔到…張枱搖搖板咁🎢隻手細細力撞一撞,杯咖啡又少咁啲🫗🫗味道同我嘅人生一樣🗿苦到冇朋友😮‍💨🙏🏼真係有啲失望🙍🏻‍♀️😵😪
人生食過最奇怪嘅意粉😮‍💨
真係有啲失望🙍🏻‍♀️😵😪
2024-08-19 1142 瀏覽
無意中响Open Rice見到呢間咖啡館咁啱又約咗朋友咪嚟試吓有意外驚喜店內環境舒服自在店員可愛親切咖啡處理得好好我對咖啡不是太認識,只覺得飲落順喉可口已經心滿意足這裡正合我口味,不太濃厚但令人記住心頭點了多士及意粉食物味道不錯食得到煮的人有心,食的人開心🥰店內環境清潔企理,坐得舒服自在店員有禮貌、有笑容其實這裡交通好方便,附近有巴士、地鐵行5-10分鐘便可到達如果,不太喜歡繁華熱鬧這咖啡的確係好地方這裡,靜靜感受著生活一點也不苦
無意中响Open Rice見到呢間咖啡館
咁啱又約咗朋友
咪嚟試吓
有意外驚喜
店內環境舒服自在
店員可愛親切
咖啡處理得好好
我對咖啡不是太認識,只覺得飲落順喉可口已經心滿意足
這裡正合我口味,不太濃厚但令人記住心頭
點了多士及意粉
食物味道不錯
食得到煮的人有心,食的人開心🥰
店內環境清潔企理,坐得舒服自在
店員有禮貌、有笑容
其實這裡交通好方便,附近有巴士、地鐵
行5-10分鐘便可到達

如果,不太喜歡繁華熱鬧
這咖啡的確係好地方

這裡,靜靜感受著
生活一點也不苦
2024-08-19
2024-08-07 973 瀏覽
深水埗嗰間不苦餐廳,佢哋嘅all day breakfast真係出色。入面有Chicken Breast、Grilled Tomato、Portobello Sausage、Scrambled eggs、Salad同Sourdough,每樣都有佢獨特嘅風味同質感,令人回味無窮。另外我哋嗌左炸薯角,外脆內軟,每一口都帶嚟滿滿嘅幸福感。而佢哋嘅Latte同Americano,香氣撲鼻,滑順而濃郁,為早餐增添一份愉悅。不苦嘅用餐環境清幽舒適,讓人可以放鬆心情,享受美食帶來嘅悠閒時光。入面既哥哥姐姐服務態度親切細心,增添溫暖感受。

另外我哋嗌左炸薯角,外脆內軟,每一口都帶嚟滿滿嘅幸福感。

入面既哥哥姐姐服務態度親切細心,增添溫暖感受。
2024-08-03
$130 (早餐)
2024-07-20 973 瀏覽
咖啡的苦,是高級的苦。它會苦一陣子,但總不會苦一輩子。Expresso Tonic Expert(1) 明太子意大麵伴香煎帶子日料界寵兒—明太子(偏愛)。醬汁濃稠,放涼時會令忌廉凝結在麵條上。(不要吃太慢⋯⋯(2) 香煎虎蝦蜆肉冬蔭貓耳朵冬蔭功的獨特香氣沾染每一顆飽滿的貓耳朵,酸辣鮮香。若然喜歡半酸半甜,橙啡的清新活力,可令人在炎夏續命。(3) 安格斯布里歐漢堡配香烤脆薯角咖啡店經典的組合 AKA 兒童最愛。配上蘋果汁零違和感。裊裊炊煙從大廈縫隙上升,與一縷晨光交織並延伸。我記得那天的陽光格外的耀眼。🌻
咖啡的苦,是高級的苦。它會苦一陣子,但總不會苦一輩子。

Expresso Tonic Expert
Expresso  Tonic

(1) 明太子意大麵伴香煎帶子
明太子意大麵伴香煎帶子

(2) 香煎虎蝦蜆肉冬蔭貓耳朵
香煎虎蝦蜆肉冬蔭貓耳朵

(3) 安格斯布里歐漢堡配香烤脆薯角
安格斯布里歐漢堡配香烤脆薯角
咖啡店經典的組合 AKA 兒童最愛。配上蘋果汁零違和感。

Apple  Soda
2024-07-13
午餐
Expresso  Tonic
明太子意大麵伴香煎帶子
香煎虎蝦蜆肉冬蔭貓耳朵
2024-06-26 1166 瀏覽
今日同朋友帶埋狗狗去到旺角行下,咁熱想坐低飲杯嘢,見到呢間Cafe可以比狗狗入,又有冷氣可以休息吓,等咗一陣就有位~餐廳裝修以日式係為主,全部都係木系嘅枱凳,成個感覺好溫暖~座位唔係好多,但我哋今次星期六去都唔使排隊~裝修幾靚幾啱打卡!除咗主食同咖啡之外,佢仲有甜品~因為我哋已經食咗正餐,所以叫咗兩杯嘢飲同埋一件蛋糕~我哋叫咗一杯orange black, 一杯lime espresso tonic同一件芝士蛋糕~第一次飲espresso tonic 覺得有氣嘅咖啡幾得意,加左lime都唔會冚過咖啡味,不過自己都係比較喜歡無tonic 咖啡多啲~~平時自己有時都會叫Orange black ,覺得呢杯咖啡味唔夠重~芝士蛋糕就普普通通~
芝士蛋糕就普普通通~
2024-06-16 1095 瀏覽
今日揀咗依間喺深水埗嘅cafe食lunch,cafe位置唔多,而且座位同座位之間都擺得幾貼,齋講環境嚟講唔算舒服🫠✴️卡邦尼意粉✴️醬汁都幾濃郁厚身,鹹香味雖然唔太明顯,但整體食落都幾舒服和諧✨✴️冬蔭公大蝦貓耳朵✴️估唔到佢嘅辣度都幾強烈,真係會俾佢辣親🔥貓耳朵質感煙韌,慢慢一粒一粒食好爽🙈✴️炸雞牛油果芝士漢堡配薯條✴️賣相好靚仔,令人好有食慾👅炸雞嘅炸皮一啲都唔厚,熱辣辣好香脆!薯角炸到金黃色,厚身大件,同朋友share啱啱好👍🏻

卡邦尼意粉

卡邦尼意粉
冬蔭公大蝦貓耳朵
炸雞牛油果漢堡配薯角
2024-06-05 837 瀏覽
星期日中午同男朋友一齊去呢間喺太子站附近嘅cafe,環境都幾舒服,地方又闊落,而且仲係pet friendly嘅餐廳。坐底咗之後望下餐牌,有熟食、甜品、飲品,每個種類都幾多選擇,最終揀咗小山圓紅豆抹茶窩夫($88) 同埋蘋果花茶($55),男朋友就揀咗橙啡($55)。小山圓紅豆抹茶窩夫味道相當唔錯,餅底嘅綠茶味幾濃郁,配埋紅豆、淡忌廉、雪糕一齊食,口感好有層次,重點係成個抹茶窩夫餅底唔會好甜,即使減緊肥食完都冇咁罪疚感~蘋果花茶就由鮮蘋果粒沖泡而成,味道清新,淡淡嘅甜味源於蘋果粒,鐘意養生嘅朋友應該會幾鐘意!最後要介紹橙啡,橙啡顧名思意就係橙汁加咖啡,橙汁嘅含量高啲,所以味道偏酸。我本身都鐘意食酸嘅野,亦鐘意飲咖啡,但今次就覺得酸咗啲啲啲啲,男朋友反而幾鐘意,覺得好fresh,味道唔錯~整體環境舒服,食物同飲品質素幾高,下次會再嚟過輕鬆chill 一chill! 🥳

小山圓紅豆抹茶窩夫
蘋果花茶
2024-06-02
小山圓紅豆抹茶窩夫
蘋果花茶
2024-05-12 546 瀏覽
朋友邀請我去不苦咖啡店和另一位朋友慶祝生日,我們在下午茶時段到店,店內裝修漂亮,環境很好,人流絡繹不絕。我們點了蟹肉忌廉餅,三文魚沙律,牛油果蟹肉多士,卡邦尼蟹肉意粉等跟蟹有仇嘅餐點,以及拿鐵等咖啡,一邊聊天一邊品嚐。三文魚沙律和牛油果多士都有超多我喜愛的牛油果,熟度剛好,非常吸引,可是各款蟹肉的菜式,蟹肉都沒有蟹味,故此味道未能給予滿分。而拿鐵稍苦,跟餐廳招牌稍有矛盾。凍Morca味道不錯,這一餐整體感覺也很好,值得有回頭率。

2024-05-11
慶祝紀念
生日
  • 牛油果蟹肉多士
2024-05-08 509 瀏覽
行街見到呢閒鋪頭裝修幾日式清新,不過!見到無人果陣應該就唔應該入黎挂,但係有d攰見到無人就想休息下,全素全日餐,加22一杯latte,普普通通,但係又唔貴,坐得幾舒服。