5天前
如果我第一次食店去試食燒味的話,燒肉叉燒飯是我不二之選,此家亦不例外,例湯是跟飯送嘅,唔使加錢,如果加$3有熱飲,加$5有凍飲,但由於已經有湯,又有杯清水,所以無必要增加卡路里。湯係青紅蘿蔔燒肉下欄湯,青紅蘿蔔都有少少渣,味道可以。碟飯最大特色係有甜酸菜伴碟,見相片的左上方,它有別於傳統鹹酸菜,是甜甜的,一點酸味都沒有,很爽口,可以一試。見評論話啲叉燒好肥唔掂,我同意佢啲叉燒係偏肥,質感過腍,賣相肥瘦相間,肯定不是用脢頭豬肉做,無論有別質感或味道都與傳統叉燒有啲偏離。燒腩仔明顯係用冰鮮甚或雪藏豬肉燒製,所以除了外皮非常鬆脆外,肉質跟叉燒一樣,我有理由懷疑兩者都是用同一食材製作,因為兩者無論紋理或肉質都幾乎一樣,分別在於有皮和無皮。邊吃邊被它的一款小吃所吸引:山椒雞腳,最終決定下單,事後發覺果然沒有落錯決定。雞腳一啖咬落去,感覺便不一樣,絕對不是雪藏貨色,質感富有彈性,微辣微麻,非常好吃,而且份量亦足,有12件~13件,眼見的醃料除了山椒,還有米椒、花椒、薑絲及白醋,冰冰涼涼,絕對是不容錯過的小食。這家店以燒鵝作招徠,且看與同一商場內另一家同樣以燒鵝作招徠的九龍燒鵝,那家的燒鵝更勝一籌。
山椒雞腳