2024-11-20 88 瀏覽
今日去左太古城SHOPPING,  晚餐去左試下間洋食居酒屋MARU MARU, 係由日本居酒屋達人堀田店長精心主理,仲同洋食料理匠人大嶺宗善合作,打造全新「洋食料理.  單係日本人主理, 都已經好吸引.  店內裝修都好簡潔, 好日本FEEL. 菠蘿奇異果醋梳打  $38蜂蜜生薑檸檬醋薑味汽水 $42餐廳自家浸製嘅果醋, 都幾酸, 幾開胃. 果味香甜, 解膩. 雪糕脆筒吞拿魚他他  $83呢個菜都好特別,    幾創新用雪糕脆筒香脆黎配搭吞拿魚 , 食法新穎 , 擺盤有特色.  吞拿魚蓉中加入中式菜脯、韓式辣椒醬, 海鮮醬, 鮮味滿滿. 脆筒敲碎, 伴他他入口, 多重口感 !唔錯. 串燒拼盤 (5款) $148自家制免治雞肉, 雞翅, 雞皮, 豬肉五花, 牛舌. 火喉剛好. 有微焦香味. 食材都係好高質. 特別一提係雞皮. 勁香脆. 二段低溫油吉列豬扒定食   $148定食份量好足, 配有麵豉湯,前菜,沙律,白飯. 採用日本三元豚,豬扒肥瘦平均, 二段低溫烹煮  油溫要嚴格控制,   利用唔同溫度低溫慢炸兩次,做到外皮酥脆, 肉質嫩滑多汁, 吉列炸皮炸得金黃酥脆,  果然係餐廳招牌菜佢

菠蘿奇異果醋梳打  $38
蜂蜜生薑檸檬醋薑味汽水 $42

雪糕脆筒吞拿魚他他  $83
串燒拼盤 (5款) $148

二段低溫油吉列豬扒定食   $148
佢地仲有好多選擇,如刺身類, 火鍋. 下次一定會試其他!

丸丸 洋食居酒屋
地址: 太古太豐路3號太古城星輝台金星閣地下G1019號舖
2024-11-13
2024-11-10 330 瀏覽
位於太古既洋食居酒屋,主打二段低温吉列食物、洋食同沖繩料理等,餐廳採用大量木系裝修,牆身貼上多款手繪食物圖片✍🏻充滿日式居酒屋風格🇯🇵焗蟹膏蟹肉配黃金多士條($88)蟹膏混合蟹肉🦀同埋芝士🧀一齊焗味道香濃,食到一絲絲嘅蟹肉👅幾足料,多士條表面香脆,內層鬆軟,配蟹膏蟹肉食,幾夾👍🏻二段低溫油吉列豬扒定食($148)定食配有麵豉湯、前菜、沙律🥗同白飯🍚豬扒係採用日本三元豚,肥瘦均勻,經二段低溫炮製而成,即嚴格地控制油溫,將豬扒利用唔同溫度低溫慢炸兩次,做到外皮酥脆,肉質軟嫩👄唔油膩~明太子忌廉烏冬($108)牛乳混合豆乳調制而成嘅湯汁,加上明太子、味道鹹香濃郁😋烏冬採用較為幼身嘅烏冬,口感煙靭,幾掛到湯汁🍜最中雪糕夾餅($48)雪糕有抹茶/芝麻/紅豆/柚子味選擇,我地揀咗芝麻味,芝麻味道香濃👅配上脆口既夾餅,好似食緊雪糕三文治咁~自家製西京味噌焦糖布甸惠顧堂食,follow 餐廳社交平台即可免費獲贈,焦糖布甸幾香蛋味👅口感有啲似雪糕嘅質感,表面塗上西京味噌,炙燒至焦糖化,鹹鹹甜甜,幾有特色👐🏻蜂蜜生薑檸檬醋薑汽水($42)餐廳自家浸製果醋,配上薑味汽水,酸酸甜甜,帶輕微既生薑辣味,幾開胃😆

焗蟹膏蟹肉配黃金多士條($88)

二段低溫油吉列豬扒定食($148)

明太子忌廉烏冬($108)

最中雪糕夾餅($48)

自家製西京味噌焦糖布甸

蜂蜜生薑檸檬醋薑汽水($42)
2024-10-04 1063 瀏覽
兩兄弟一直都鐘愛西日美食,對日本和西方文化特別欣賞,如果可以取其所長再加以創作新的料理,絕對有一定新鮮感。太古居酒屋MARU MARU,由居酒屋達人堀田店長精心主理,最近與洋食料理匠人大嶺宗善合作,雙劍合璧下打造全新進化的「洋食料理」,備受關注,至於味道如何就等我介紹一下🥰🌟雪糕脆筒吞拿魚他他🤭主廚巧妙結合華、洋、日三種元素,帶來前所未有的玩味料理!港式菜脯粒代替傳統的日式醃蘿蔔,令吞拿魚增加爽脆口感,再創新地用雪糕脆筒裝載,食法新穎,玩味十足,充滿驚喜。🌟炸馬蘇里拉水牛芝士另一驚喜之作,不要看小這個細細粒的炸芝士,外脆內軟的感覺真的令人一試難忘😋🌟迷迭香枝豆淺漬這個味道比較特別的枝豆,與平時只有鹹味的味道有少許不同。🌟米蘭薄炸雞排這個賣相和顏色都超級漂亮的炸雞扒,即叫即炸,油的溫度也相當講究,可看出日本人對食物認真和執着,亦因為如此食物的質素一定有保證。🌟和風明太子薯仔沙律這個朋友口中好味道爆炸的薯仔沙律是冷盤,薯蓉煮到非常軟滑,加上明太子和溫泉蛋,味道非常配合,口感幼滑。🌟二段低溫油吉列豬排同樣是炸的物的吉列豬排,主廚嚴選日本三元豚,嚴格把控油溫,豚肉分兩次低溫度慢炸,這種一絲不苟

🌟雪糕脆筒吞拿魚他他

🌟炸馬蘇里拉水牛芝士

🌟迷迭香枝豆淺漬
這個味道比較特別的枝豆,與平時只有鹹味的味道有少許不同。

🌟米蘭薄炸雞

🌟和風明太子薯仔沙律

🌟二段低溫油吉列豬排
同樣是炸的物的吉列豬排,主廚嚴選日本三元豚,嚴格把控油溫,豚肉分兩次低溫度慢炸,這種一絲不苟,才做到外脆肉軟。

🌟沖繩苦瓜豚肉炒蛋
本身不喜歡吃苦瓜的,我也接受到這個沖繩苦瓜豚肉炒蛋,苦澀味不太明顯,反而有一種清新爽脆的感覺。

🌟明太子忌廉烏冬
這個是哥哥讚不絕口的忌廉烏冬,他一個人也能夠吃了一碗半😂湯底濃郁鮮甜之餘,烏冬的口感亦非常彈牙。

🌟沖繩塔可飯
這個充滿沖繩特色的塔可飯是將墨西哥名菜Taco的脆餅底換成香軟的白飯,以惹味牛肉肉醬搭配新鮮野菜,拌勻後一起享用,牛肉肉醬的濃郁香氣與野菜的清新爽脆互相配合,充滿地道風味。

🌟漢堡扒蕃茄雜菌煮
主廚利用獨門秘方炮製了的漢堡扒番茄什菌煮,令人感到非常有新鮮感。使用全牛肉製成嘅手打漢堡扒,牛肉混入多款碎切野菜,口感鬆軟而唔會太實,更有野菜嘅香甜味道。

🌟自家製西京味噌焦糖布甸
焦糖布甸味道相當獨特,感覺普通焦糖布甸有少少相似,但是更加濃郁香甜。

自家製果實醋飮品 (可選擇)
🌟蜂蜜生薑檸檬醋
🌟柑橘Mix 梳打
🌟奇異果菠蘿梳打
2024-09-30
早前去太古郵局時行經呢間餐廳, 得知呢間居酒屋加入「洋食」元素再度開業, 適逢同事生日, 正好放工過黎食返餐。餐廳裝潢以木色為主調, 牆上張貼好幾張手繪食物圖, 什有日式洋食風格, 而且食物款式多。【菠蘿奇異果醋梳打】HK$38餐廳自家浸製嘅果醋, 再加入梳打, 酸味味又帶有果味香甜, 清新解膩。【雪糕脆筒吞拿魚他他】HK$83擺盤很有特色, 吞拿魚蓉中加入了中式菜脯、韓式辣椒醬同埋海鮮醬, 食之前將脆筒敲碎, 伴上他他入口, 既食到濃郁吞拿魚魚油, 口感仲好有層次, 正!【和風明太子薯仔沙律】HK$62綿密薯仔蓉中釀入了明太子, 再疊上一隻流心溫泉蛋, 一篤流出豐富蛋汁, 令口感更加黏滑, 撈埋沙律菜一齊食, 食到明太子嘅鹹鮮微辣, 很有特色。 【米蘭薄炸雞排】HK$75雞排選用了日本雞胸肉, 經刀背捶得薄薄的, 再以混合芝士粉嘅麵包糠酥炸至金黃, 雞排肉質軟林, 面層佈上野菜沙律, 中和到炸物嘅油膩感。【二段低溫油吉列豬排】HK$128為餐廳招牌菜, 標榜分兩次不同溫度低溫油慢炸, 吉列炸皮炸得金黃酥脆, 每卡豬扒亦帶有些少豬嘅油脂層, 脂香撲鼻。【44 小時製作厚切北海道三元豚鐵

【菠蘿奇異果醋梳打】HK$38

【雪糕脆筒吞拿魚他他】HK$83

【和風明太子薯仔沙律】HK$62
和風明太子薯仔沙律

【米蘭薄炸雞排】HK$75

【二段低溫油吉列豬排】HK$128
二段低溫油吉列豬排

【44 小時製作厚切北海道三元豚鐵板燒配自家製醬汁】HK$175
鐵板熱辣辣上檯, 豚肉非常厚切, 慢煮嘅豚肉肉質林得可以絲絲撕開, 肉味重, 備有三款汁醬, 分別係牛肉多蜜醬、鮮蕃茄醬、咖哩醬, 雖然汁醬倒至鐵板未至於有滋滋而散發香氣, 但將豚肉沾上不同醬汁, 別有一番風味, 其中咖哩醬最討我歡心, 咖哩味道極為濃郁美味。
44 小時製作厚切北海道三元豚鐵板燒配自家製醬汁

【明太子忌廉烏冬】HK$108
湯汁以牛乳同埋豆乳製作而成, 口感超滑, 伴上明太子, 攪拌食, 多一點鹹鮮; 烏冬微微煙韌, 掛上了湯汁, 啖啖都食到好重忌廉味; 不過所配搭嘅配料(一條條果款), 口感偏硬得有如魚骨, 要浸林先食到。
明太子忌廉烏冬

【自家製西京味噌焦糖布甸】HK$48

全晚最最最最驚喜就係呢款甜品, 製作過程中加入了西京味噌烤至焦糖化, 布甸味道鹹甜交集, 質感有如雪糕般柔滑, 入口慢慢化開, 而布甸面層仲有焦糖脆脆, 一脆一滑嘅口感同味道都令我深深愛上!!! 超級推介!!
2024-08-28
和風明太子薯仔沙律
明太子忌廉烏冬
6天前 0 瀏覽
#20241119 📝📍 #丸丸洋食居酒屋 太古太豐路3號太古城星輝台金星閣地下G1019號舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#和風明太子薯仔沙律 $62💭 呢個上枱既時候已經好打卡able📸啲薯仔泥好似個游泳池咁中間裝住個蛋黃🥔食果陣將面頭個蛋黃同埋底下既明太子撈埋,成個薯仔沙律個味即刻豐富左好多,最正係佢仲有啲青瓜係入面,唔只味道,就連口感都豐富埋🥗.#厚切豚鐵板燒配咖喱醬 $155💭 聲稱經過31次反覆測試,成功搵到精準既時間同方法去慢煮呢隻三元豬係最好味,想講即使塊豬扒係極厚身,但係一啲都唔韌,少少韌都無,食落係爽彈既質感,真係不愧要用44個鐘去整😎叫左咖喱醬比起平時食啲日式咖喱稍微帶啲辣味,不過食到啲配菜又會有返啲蔬菜既鮮甜味,超推薦🐷.#豆乳海鮮鍋配稻庭烏冬 $238💭 個鍋入面有勁多海鮮,沙白、蜆、蝦、蠔、魚柳、帶子樣樣齊,用豆乳去煮清清淡淡就更加食到啲海鮮既原味,期間店員姐姐仲好好人過尼幫手煮,慎防啲湯瀉晒出尼,食完啲料仲可以有個煙韌既稻庭烏冬,最尾可以連湯都飲埋就暖笠笠🍲.#西京味噌焦糖布甸 💭 依家只要幫襯佢地堂食,然後like佢地社交平台,即送呢個甜品,咁著數點
#20241119 📝
📍 #丸丸洋食居酒屋
太古太豐路3號太古城星輝台金星閣地下G1019號舖
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#和風明太子薯仔沙律 $62
#厚切豚鐵板燒配咖喱醬 $155
#豆乳海鮮鍋配稻庭烏冬 $238
#西京味噌焦糖布甸
💭 依家只要幫襯佢地堂食,然後like佢地社交平台,即送呢個甜品,咁著數點可以唔試下🤤食落係半溶既芝士味雪糕咁,但面頭用火槍燒過啲西京味噌,咸咸甜甜又幾得意🍮
#太古美食 #🐷在太古 #🐷_食
2024-11-22 0 瀏覽
有個朋友仔介紹太古有間食吉列定食好出色🤩而且價錢黎講唔算貴,比起其他吉列專門店性價比高,今晚一於試試佢😌吉列什錦定食🦐🦪🐖呢個定食有大蝦、蠔同兩件免治豬,大蝦夠晒彈牙而且仲好大隻🤭吉列蠔處理得好好,冇腥味而且仲保持到隻蠔濕潤,火侯掌握得好好👍🏻而我最欣賞既係免治豬🤗外面吉列皮已經夠晒鬆化,內裡免治仲有驚喜,食落完全唔乾身而且仲好有甜味好鬆軟,令人想一食再食🤤吉列豬柳定食🐖雖然老母平時麻麻地中意食豬,但吉列又唔同講法🤭呢個豬柳唔會又柴又乾爭爭,仲有少許肉汁微微濕潤,而且吉列皮整得好好,炸得非常鬆化🤩真係有驚喜😍聽店員講返,佢地既油係每日都會更換,唔怪得炸出黎既色水咁靚🥰而且吉列皮用嘅麵包糠都係用新鮮麵包整成,所以會咁鬆化😍完全睇得出食得出師傅係幾咁用心同認真去做😍自製咖啡燒酎☕️咖啡燒酎係店舖自家製,我就揀左加奶🥛咖啡味香濃之餘後勁有燒酎嘅酒味,係大人嘅味道凍檸檬柚子蜜🍋🍯食炸嘢係要飲返啲清新啲嘅飲品解一解膩,檸檬柚子就啱晒😌西京味噌焦糖布甸🍮味道同口感有啲似卡達拉娜,雖然西京味噌加落甜品度聽落好似好怪😂但其實唔係幾食到咸味,反而仲帶起咗甜品嘅味道🤤餐廳仲做緊promotion,Like
吉列什錦定食🦐🦪🐖

吉列豬柳定食🐖

自製咖啡燒酎☕️
凍檸檬柚子蜜🍋🍯
食炸嘢係要飲返啲清新啲嘅飲品解一解膩,檸檬柚子就啱晒😌
西京味噌焦糖布甸🍮
餐廳仲做緊promotion,Like & Follow餐廳嘅社交平台,就可以得到一份西京味噌焦糖布甸🍮
🤑 人均消費:~$220
🤩 推薦指數:9 / 10
📍 餐廳資料:丸丸 洋食居酒屋 (太古)
太古太豐路3號太古城星輝台金星閣地下G1019號舖

喜歡我的食評請Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.foodie

#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #太古美食 #居酒屋 #洋食 #洋食居酒屋 #二段低溫油吉列 #丸丸 #丸丸洋食居酒屋
2024-11-15 100 瀏覽
最近我嘗試咗呢一家餐廳嘅二人set 😋😋個set入面有個明太子意粉,整體來說非常好食!意粉煮到恰到好處,口感滑順,搭配明太子醬汁香濃,帶有一絲微辣,讓人一試成主顧。每一口都充滿了海味,讓人欲罷不能。🥰🥰🥰不過,和牛的表現就有啲失望啦。肉質相對較硬,咀嚼起黎無想像中咁嫩滑,味道都唔算係特別突出,讓整個用餐體驗有點打折扣。總的來說,明太子意粉值得推薦,但和牛就不是首選了。希望下次能有更好的表現!價錢唔平,不過喺呢個位置黎講,都明係正常價位。

價錢唔平,不過喺呢個位置黎講,都明係正常價位。
位於太古城星輝台的丸丸洋食居酒屋是一間極具日式、洋式風情的居酒屋小店。餐廳裝潢簡約,有一種溫馨小酒館的感覺。當晚我們點了幾款精選菜色,每一道菜都相當美味。豆乳海鮮鍋配稻庭烏冬($238):這道菜的湯底以豆乳為主,呈現出絲滑、微甜的豆香,湯裡有新鮮的蝦、帶子、鱈魚肉、廣島蠔等海鮮,給人濃厚的海洋風味,與稻庭烏冬的嚼勁相得益彰。海鮮鮮甜而有彈性,湯汁濃郁不油膩,暖胃之餘帶來一絲滋補感。原條鯖魚一夜干定食($158):這款一夜干經過適度風乾,保持了魚肉的鮮味與質感。魚皮烤得微焦而香脆,與嫩滑的魚肉形成鮮明對比,每一口都散發著鹹香。配搭的飯、湯和其他小菜,讓這個定食的營養與味道更為豐富。. 串燒($25)和 串燒($25):串燒是日式居酒屋的靈魂,這裡的雞腎串燒口感軟滑,帶有微微的煙燻香,令味道更加突出。雞軟骨串燒則呈現了脆口的質感,鹽調味精準,沒有過度覆蓋食材本身的鮮味。

豆乳海鮮鍋配稻庭烏冬

原條鯖魚一夜干定食

雞軟骨及雞腎各一串

2024-11-11
豆乳海鮮鍋配稻庭烏冬
原條鯖魚一夜干定食
雞軟骨及雞腎各一串
2024-09-12 1401 瀏覽
太古 | 丸丸 洋食居酒屋▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ 餐廳 : 丸丸 洋食居酒屋 地址 : 太古太豐路3號太古城星輝台金星閣地下G1019號舖 ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️▪️▪️▪️ 放工就是想找好吃的,今晚就來到太古城附近覓食,近日發現附近開了一家新進洋食居酒屋,身為吃貨又怎可以錯過,立即約朋友放工來試試😌 門口充滿日系風情,店家由居酒屋達人堀田店長精心主理,更誠邀資深料理匠人兼摯友大嶺主廚來港坐陣😎 以洋食及獨門肉類料理為主打,來這裡絕對令你驚喜萬分💫▪️雪糕脆桶吞拿魚他他造型可以,驟眼看以為是甜品其實是他他,以甜筒脆脆壓著吞拿魚他他,食時先靚脆筒敲碎拌同他他同吃,增加香脆感,他他更混入菜譜,增添爽脆感之餘可以解膩,整道菜層次非常豐富💫▪️米蘭薄炸雞排炸漿薄脆可口,雞排不過厚,外酥內嫩,口感豐富,拌上配菜沙拉,非常清爽,炸雞扒面頭佈滿Parmesan Cheese入口咸香,只要吃上一口就停不下來💫▪️和風明太子薯仔沙律賣得挺吸引,外層為薯仔碎,面頭放有溫泉蛋,中間是滿滿明太子,切開後跟拌勻同吃,溫泉蛋香滑增添口感,薯仔跟明太子非常配搭💫▪️吉列豬排以低溫炸煮處理,炸出來外層輕薄酥脆,入口即化,豬排呈現粉嫩色
太古 | 丸丸 洋食居酒屋

▪️雪糕脆桶吞拿魚他他

▪️米蘭薄炸雞

▪️和風明太子薯仔沙律

▪️吉列豬排
以低溫炸煮處理,炸出來外層輕薄酥脆,入口即化,豬排呈現粉嫩色,入口滿滿肉汁,而且肉嫩不柴,食時可沾點拌碟的沙律醬或黃芥末,味道更提升,隨碟有大量椰菜絲,微酸解膩💫

▪️沖繩苦瓜豚肉炒蛋
一道來自日本沖繩的傳統料理,主要材料是苦瓜、豚肉和雞蛋,沖繩苦瓜肉薄,顏色軟深,味道自然甘苦,配上豚肉跟炒蛋,味道配搭💫

▪️沖繩塔可飯
來自沖繩食品,將塔可肉醬淋在白飯上,面面再配上蔬菜,大量的塔可肉醬,加上芝士、生菜和蕃茄等所有配料,拌勻後一起吃,味道非常濃郁,肉醬味道香濃💫

▪️最中雪糕夾餅
配上紅豆🫘雪糕,淡淡紅豆香味,夾上最中餅,無敵配搭💫

▪️自家製西京味啫焦糖布甸
口感有點像雪糕,有陣陣西京味道,咸咸甜甜,非常特色💫

🍹菠蘿奇異果果醋梳打
🍹紅葡萄酒西紅柿醋奶
午後時光,陽光正好,同幾個同事係附近做完嘢肚餓,俾呢間好warm嘅日本餐廳吸引咗,食左個超正嘅late lunch! 叫左4樣野share,個二段低温油吉列豬排好好好味,好夠熱同埋酥脆,夠晒厚但一啲都唔乾。又點左個米蘭薄炸雞排,好重芝士味好有驚喜,好嫩,係我食過最嫩嘅炸雞排!! 個明太子忌廉烏冬湯底好creamy,重有個飯,Taco就聽過,Taco Rice真係第一次聽牛味幾濃!! 隱世小店要支持!!
牛味幾濃!! 隱世小店要支持!!
2024-08-26
  • 二段低温油吉列豬排
  • 米蘭薄炸雞排
  • 明太子忌廉烏冬湯
  • 沖繩塔可飯
這間隱世小店升格了!之前是傳統居酒屋,現在還加入”洋食”概念,主打とんかつ(香港稱吉列豬扒)。出生於沖繩的主更將沖繩的靈魂菜式帶來香港與大家分享。今日試咗小店主打嘅二段低溫油吉列豬排,第一口已經食出油脂平衡,外脆內軟。雪糕脆筒吞拿魚他他,我食到有香港菜甫,韓式辣椒醬與海鮮醬,雪糕筒可打碎伴食,玩味十足。44 小時製作厚切北海道三元豚鐵板燒是必食的菜式,與其它鐵板燒的肉類不同,豚肉入口軟腍腍,小朋友和老人家也非適合。沖繩塔可飯是來自沖繩嘅主廚兒時家鄉的味道。其它吉列大蝦、帶子滿足了我愛吃海鮮的欲望。而海洋刺身肥大肉厚,另我喜出望外。我最愛的菜式韓式炸雞保留了,值得一試。這裹的串燒、鍋物也非常之出色,兩位日本匠人用心之作!😋

44 小時製作厚切北海道三元豚鐵板燒
吉列帶子
吉列大蝦
韓式炸雞
各式串燒
之前同同事成日去,因為有日本人主理,所以間唔中都會去。但早排見裝修,話改成洋食+居酒屋。今日見到終於都開返,就去試一試。佢地話主打二段低溫吉列豬排,當然試下佢啦~我地3個人去食lunch,試左3款唔同既吉列,水準很不錯,價錢都唔算貴,見到日本人師傅企係open kitchen 做炸物,感覺非常靠得住🤣午市定食送埋飲品,價錢ok。下次夜晚再試其他野,店員推介新既44小時慢煮厚切北海道豚肉好似好勁咁,仲有好掛住佢地既果實醋飲品,日本人店長之前話係佢地自家製架...值得再去❤️

今日見到終於都開返,就去試一試。
佢地話主打二段低溫吉列豬排,當然試下佢啦~

午市定食送埋飲品,價錢ok。

值得再去❤️
吉到免治豚定食
吉列海鮮拼盤定食
2024-08-21
15 分鐘 (堂食)
吉到免治豚定食
吉列海鮮拼盤定食