2018-08-17 612 瀏覽
雖然近期又有一波黑糖鮮奶的風湖,不過呢間並唔係我最近飲既。我本來就係一個珍珠奶茶控,所以見到有咩過江忘或者比人推薦過既舖頭,我都會忍唔住一試。呢間丸茶手作係我見到網上好多人介紹而去試既。佢唔係在一般既旺區,而係在何文田勝利道。其實由旺角東新世紀果邊落去都好快,唔係好遠。去到亦唔係好多人排隊,不過當日係平日非繁忙時間,所以可能無咩人。間舖頭都比較細,一眼睇曬,員工大約得2-3個人,所以如果星期六日既話,可能真係會等得耐d。叫左杯桂花珍珠奶茶。d桂花珍珠真係好好味,口感都係我鐘意果種,好煙un既。而且好有味!奶茶都好正,我覺得係我最鐘意既珍珠奶茶!最新見到tst都開左間,大家經過可以去試下

2018-04-10
5 分鐘 (外賣自取)
1K
2018-07-08 1001 瀏覽
在網絡上看到“丸.茶手作”這個名次數很多次,今日先係第一次親身到臨幫襯,排隊人數不多,等待時間只是數分鐘。因為怕肥唔而且又不太喜歡食珍珠,所以只叫了一杯少甜的茉香奶綠試一試😁😁味道尚算可以,不太甜但冰太多,普普通通啦,不太討好😏😏 🤣🤣🤣價錢都可以,我杯中杯茉香奶綠只是$16元,不算貴。可惜手銀員服務態度很差非常敷衍,感到不耐煩的感覺 😯😯哈哈~怪不得客人不多🤣🤣🤣跑到別家的珍珠奶茶店去幫襯同排隊,嘿嘿😆😆
2018-07-02 821 瀏覽
珍珠奶茶迷唔使多講,平時就算經過見到自己都去發掘,何況呢到係東張西望介紹過一更加令我有興趣見識下。特登睇下佢嗰日有冇開同埋查清楚開舖時間,其實都係佢開咗門嘅時間去到,但係同個朋友行極都見唔到?!🧐點知原來佢係真係未開門,同埋鋪頭真係太細間,好專心咁搵都見吾到😂其實原本睇介紹都知佢鋪面好細同埋知道因為咁樣所以得一個人就喺度做嘢會好忙好辛苦,但係都冇諗過過咗時間都未開門同埋真係會睇唔到😂係何文田有啲「隔涉」但為咗珍珠奶茶,我都特登搵好有期望因為佢有唔同口味嘅珍珠,我勁鍾意食珍珠!!覺得要品嚐好味嘅珍奶就一定要試佢將原始嘅奶茶,如果都做得好我相信會好出色去到鋪頭出面,聽講話會好多上班族排隊,結果一如所料。係遲咗開店嘅情況下排隊嘅人似係更加每每上升。基於以上準則,所以我多數都係會飲鋪頭入面佢最原始嘅奶茶就試咗 皇室奶茶,本身勁鍾意粉紅色💓諗住都係嘗試櫻花珍珠但係嗰一刻就覺得好似桂花味會好清香怡人,所以就揀咗桂花珍珠。諗住佢好飲就繼續試其他,會繼續光顧。我個朋友都係一樣,但係佢怕太甜,因為普遍啲飲品都會過甜,所以佢就買咗少甜小冰。終於到啦,充滿期待之下試呢一啖皇室奶茶,結果令人失望,因為茶味好淡

係何文田有啲「隔涉」但為咗珍珠奶茶,我都特登搵

終於到啦,充滿期待之下試呢一啖皇室奶茶,結果令人失望,因為茶味好淡同埋茶底好薄,覺得質素唔高,同埋最重要嘅係佢根本冇乜味道。
桂花珍珠就唔同介紹所講咁有咬口煙韌,質感係只係適中。係桂花味真係幾香。但係珍珠嗰度可以更加有韌勁。
而朋友果杯更加係有啲「災難化」佢個杯係帶苦嘅,佢都有問我個杯點,我都話冇味。我都有試過直頭係苦嘅
😖😭
即刻我哋兩個直頭揚言好失望😞點解會咁㗎😭更加有打擊我再唔再幫襯?但係我始終好欣賞呢種鋪頭嘅創意努力同心機,所以我都會再俾機會佢嘅!
整體而言,我係好欣賞佢珍珠好似台灣有一間叫「丸作」嘅珍珠奶茶鋪頭係郡場親自每日製作新鮮珍珠,但係「丸作」係真係好有咬口好友韌勁。
加上其實咁樣自己選擇唔同口味嘅嘢飲配搭唔同口味嘅珍珠,真係幾好!但係其實咁樣配搭一杯嘢飲都要廿幾甚至$30,所以如果質素有保證我唔會吝嗇付出呢個價錢飲到好嘢飲
希望下次可以更好!
皇室奶茶加桂花珍珠
念叨了大半年要喝這裡的香芋拿鐵和試桂花珍珠,奈何上次在尖沙咀店寫著沒有香芋拿鐵,這次正好經過何文田店又是看到貼著售罄。而且根據紙條的陳舊程度,我懷疑已經暫停供應很久很久了。今天點了微糖的鐵觀音加桂花珍珠,茶的苦澀味很重,感覺已經泡了很久,失去了清香的味道。桂花珍珠的桂花味要咀嚼一陣子才出來,和茶一起喝就會完全被掩蓋,而且味道有種說不上來的相沖。個人感覺最可惜的是,雖然桂花珍珠是很有特色也幾香,可是整杯茶有大半杯都是珍珠的時候確實不是很享受的一件事情。每一口基本都只有珍珠,有時候我想只喝茶都是奢望。最後只喝了一半剩下一堆珍珠就放棄了,實在不是一個很好的體驗。至於友人的芭樂綠茶加芒果珍珠,要了少糖還是甜得受不了。但是起碼芒果珍珠的味道是濃郁的,口感是不錯的。

2018-06-19 566 瀏覽
呢次主要係我就嚟返學校,weather熱辣辣,我梗係拿拿聲買杯嘢飲先啦,丸茶手作一向主張自打手製珍珠, 今次就叫咗銀毫烏龍茶加桂花珍珠。 果然名不虛傳啊桂花珍珠加清新嘅烏龍茶非常之夾,同時亦都 帶出桂花嘅香味,珍珠亦都非常煙韌
外賣自取
路經旺角又見有啲時間,就特登行左去勝利道嗰邊試下哩間最近被評為top1必試既珍珠奶茶。晏晝4點幾去到好好彩排幾個就到,見個報道都推薦佢地個黑糖珍珠同每日鮮制既珍珠,就叫左杯黑糖珍珠撞奶加桂花珍珠(加$3)。點知完來中杯加左桂花珍珠會變左少左茶,所以最尾都冇加到。等左陣邊行邊飲,冇乜茶味(唔知係咪本身真係冇茶),基本上係感覺飲緊少少甜既鮮奶,黑糖味唔濃,到推介既珍珠,口感比較淋身,份量亦夠多,但可惜既係有起碼一半既珍珠係未煮開, 黏埋一大舊既,根本點啜都啜唔到。以佢既人流量,應該唔會放好耐既姐?唯一可能係咁啱煮得唔好囉~整體黎講,水準一般,如果人少排隊就可以接受。下次試下其他飲品睇下會唔會好啲先

點知完來中杯加左桂花珍珠會變左少左茶,所以最尾都冇加到。

黑糖珍珠撞奶
2018-06-09
5 分鐘 (外賣自取)
  • 黑糖珍珠撞奶
2018-06-10 450 瀏覽
前排去開旺角就去咗勝利道呢間 丸•茶手作,叫咗個「例牌」抹茶拿鐵加黑糖珍珠小糖,因為幾日都落大雨天氣冇咁熱,今次就多口叫咗小冰,點知到我攞嘅時候,竟然係乜冰都冇呀!不過咁,飲落口都仲係凍,依然係我杯茶🤩P.S. 大家想飲凍野有冰口嘅感覺,就唔好好似我咁衰多口叫「小冰」呀!
不過咁,飲落口都仲係凍,依然係我杯茶🤩

2018-06-03 428 瀏覽
吃過晚飯後,順便買了杯茶試試看。曾經一度很討厭這家店,因為餐牌選擇多但實際供應只有幾款。這次試的是蜜桃烏龍茶,第一口感覺是甜得很清新,沒有加人造糖醬,是自然的蜜桃味!
2018-05-27 383 瀏覽
大熱天時,遲半小時至開店,要啲客暴曬,開店時又呢樣無,嗰樣無,死罪。幾好飲都補唔番啦,做生意要有誠信(準時,和開店時要有充足準備)😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡
😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡
2018-05-11 651 瀏覽
今天又經過丸茶手作,品嚐他們的手沖奶茶。這次我試了季節限定的抹香薰衣草奶茶配柚子珍珠,朋友則試了茶王奶茶配黑糖珍珠。之前於日本富良野品嚐過薰衣草味的花茶,味道太濃,聯想到薰衣草肥皂或洗衣液之類的產品,但今次再試薰衣草奶茶,淡淡清香的薰衣草香,配上柚子味,感覺出奇的配合。相比之前的輪候時間長了,可能是日已開店了一段時間,相比之前是碰巧他剛剛開舖,客人明顯多了許多。但茶味仍然香濃,口感細緻,珍珠味道出眾,因應尖沙咀加連威老道開了分店,便有儲印仔的優惠推廣。
10 分鐘 (外賣自取)
2018-04-10 826 瀏覽
見電視報導過, 決定去開旺角就順便行去買番杯黎試下, 平時唔算飲品控,唔洗一日一定喝一杯既程度,但我都仲係有一定既要求。叫左古早味手作冬瓜茶, 要左黑糖珍珠, 原本想試其他味道既珍珠但可惜呢日冇出又真係名不虛傳WO, D珍珠又真係幾彈牙, 好QQ的感覺, 茶味也很香, 一入口已經覺得下次要再黎ENCORE, 雖然從MK走過來也需要一點時間。下次希望可以試到其他口味的珍珠店舖面積不大,但店員都很親切有禮,去的時候可能是放學時間所以學生也不少。
唔洗一日一定喝一杯既程度,但我都仲係有一定既要求。

2018-01-24
10 分鐘 (堂食)
2018-03-26 723 瀏覽
我諗除左珍珠啲味較特別 (桂花,紫薯,芒果等),就冇咩特別,奶茶少甜都好甜。。。我諗可能上次撈芒果珍珠太多糖漿有關。。。呢個抹茶拿鐵見佢落左好大勺綠茶粉,不過之後佢落奶粉同糖水,說好的拿鐵呢?

下午茶
2018-03-23 572 瀏覽
話說我係一個珍珠奶茶控什麼黑糖珍珠 芋頭珍珠我乜嘢都試過晒今次試吓呢間先我叫左個桂花嘅珍珠奶茶半糖小冰珍珠都幾彈牙食得出係用桂花整嘅珍珠好味道 而且有好重嘅茶味 好香推介

話說我係一個珍珠奶茶控
好味道
而且有好重嘅茶味 好香
推介

2018-03-22
5 分鐘 (堂食)
2018-03-07 625 瀏覽
好耐之前睇報導話勝利道有間珍珠奶茶,經過左無數次都冇去試,今次去開附近就決定去試下。叫左熱鐵觀音奶茶加桂花珍珠,落完單我開始後悔了。凍嘅奶茶先有漸變嘅效果,而熱飲係用紙杯,外觀上輸左🤦🏻‍♀️桂花珍珠幾特別,咬到有桂花。鐵觀音奶茶茶味好濃,可能我叫左微甜,茶味好突出。整體唔錯,下次我會叫返凍飲

今天下午2點許再去光顧何文田總店,見到更換新來的男職員做收銀兼製作飲品,發現其服務態度親切友善,落單資料正確,制作效率也很快,最重要的是飲品的份量(去冰)也非常足夠👏🏻,味道很清潤,桂花珍珠也保持清香Q彈👍🏻😋。本人感到很高興丸手茶作過年後有180度好的轉變,唯仍有改善空間,就是人手不足的問題,還有我也想嘗試紫薯味和黑芝麻味的珍珠,次次都是黑糖,桂花和芒果味珍珠,希望老闆和經理看到我的食評後,日後會繼續改善和進步,我和家人均喜歡喝你們製作的飲品😋,我會繼續光顧,加油💪🏻!

蜂蜜檸檬(去冰+桂花珍珠)
2018-02-22
10 分鐘 (外賣自取)