2022-04-11 336 瀏覽
🍴滑蛋吉列豬扒丼男友話滑蛋吉列豬扒係必點的;滑蛋半生熟咁,用黎拌飯簡直一流,但吉列豬扒個炸粉就稍微偏厚。🍴雜錦刺身丼呢個真係大滿足😆滿滿嘅刺身鋪喺面,再加上爽口嘅青瓜balance返個口感👍🏻一個字 正!🍴一口班戟口感偏乾,有少少似銅鑼燒,冇咩特別。加 定食有麵豉湯、甜品、副菜🥗副菜有啲黃豆係到,酸酸哋幾好味。
🍴滑蛋吉列豬扒丼

🍴雜錦刺身

🍴一口班戟
口感偏乾,有少少似銅鑼燒,冇咩特別。

加 定食有麵豉湯、甜品、副菜🥗
副菜有啲黃豆係到,酸酸哋幾好味。
2021-11-14 574 瀏覽
今日我哋會去行山呀,秋高氣爽天氣涼涼地又有太陽好舒服。咁我哋行山前就嚟咗黃埔呢間丼丼屋食蛋白質食刺身丼咁樣。我哋各自叫咗特上盛大蝦海鮮丼同埋加15蚊升級做定食,我仲升級左做炭燒咖啡添,加五蚊。同埋我哋都另外加咗刺身拼盤就98蚊嘅。整體嚟講啲刺身都算新鮮同埋份量都唔少,但有啲薄既,同埋啲白飯暖暖地地我覺得幾唔錯嘅。 咖啡我覺得幾好飲嘅,好有咖啡味。仲有個甜品係啫喱都幾好食。仲有個納豆仲前菜味道都唔錯。

同埋我哋都另外加咗刺身拼盤就98蚊嘅。

仲有個甜品係啫喱都幾好食。仲有個納豆仲前菜味道都唔錯。
2021-09-09 518 瀏覽
丼丼屋為日式丼飯專家 以日本產米及嚴選食材提供正宗日式丼飯選用宮城縣產特A米炮製丼物 米飯味道更香甜及口感更柔軟丼丼屋今期限定月見燒汁豚肉丼飯套餐包括一份日式沙律,一份甜品,一碗麵豉湯,一杯凍或熱飲午餐黎講算係超級豐富,沙律有番茄牛油果紫菜芝麻用醋油調味酸香清爽易入口麵豉河有細蔥飲落香而濃,甜品係黃豆粉涼粉,入口冰涼香甜主食,月見即蛋,食之前將隻蛋黃界穿佢將蛋汁同肉片拌勻撈飯食,入口肉片會多一分滑溜口感同香氣飲品選了凍綠茶走糖,解油膩一流評分7/10消費$100紅磡黃埔天地聚寶坊(第11期)地下G2及G2A號舖Shop G2 & 2A, G/F, Treasure World (Site 11), The Whampoa, Hung Hom
丼丼屋為日式丼飯專家 以日本產米及嚴選食材提供正宗日式丼飯
選用宮城縣產特A米炮製丼物 米飯味道更香甜及口感更柔軟
丼丼屋今期限定月見燒汁豚肉丼飯
套餐包括一份日式沙律,一份甜品,一碗麵豉湯,一杯凍或熱飲
麵豉河有細蔥飲落香而濃,甜品係黃豆粉涼粉,入口冰涼香甜
飲品選了凍綠茶走糖,解油膩一流

評分7/10
消費$100
紅磡黃埔天地聚寶坊(第11期)地下G2及G2A號舖
2021-06-23 758 瀏覽
今日lunch嚟到香港好多連鎖店嘅噹噹屋 以前一開嘅時候成日食 食咗一排厭左之後都冇乜點食 今日突然諗起就去試吓啦 餐牌同以前唔同晒。坐低完一眼就睇中咗個鯖魚刺身定食————————鯖魚刺身定食鯖魚不過不失過 老咗少少 如果可以煮得嫩啲就好喇 但加咗檸檬汁依然可以帶出魚嘅味道白飯份量太多 米飯煮得偏硬身 個人認為口感可以轉返淋少少咁會容易畀客人配合魚肉黎食紫薯薯蓉完全唔得 本身有少少期待但係一食落口 冇紫薯味食完有種感覺唔知自己食咗啲乜 一舊死實無味既野咁麵豉湯正常貨色 算係比較好飲 但係偏鹹左少少

————————
鯖魚刺身定食

麵豉湯
正常貨色 算係比較好飲 但係偏鹹左少少
2021-02-23 1193 瀏覽
好几次经过都进去吃过,今天主要是去黄埔花园购物,没想过要吃午饭。经过时刚开门营业,很多客人在轮候入座。在好奇心驱使下走了进去,被告知会会马上安排座位,就留下吃午餐。店内打扫很干净,桌子也是很清洁,第一个感觉很不错。餐牌上主是日式饭,有单点和定食,价格是有点偏高。但以日式饭店来说,算是正常,点了一份牛舌丼定食,连汤、饮料和甜品。整个套餐的排放和卖相很精致。牛舌是薄切,配上蒜片,饭是加了酱汁,一起吃很惹味。只是牛舌有点韧,没有预期中的口感。连加一服务费,这顿饭是99元,吃到的东西质量是中上。

店内打扫很干净,桌子也是很清洁,第一个感觉很不错。

牛舌丼定食

连加一服务费,这顿饭是99元,吃到的东西质量是中上。

2021-02-23
牛舌丼定食
2020-09-01 1415 瀏覽
今天8月31號,因疫情過去一個月已沒有外出吃飯,今天給自己一個藉囗外出吃頓午飯。餐廳十二時半開始陸續多些客人來到。上一次去日本已是去年十二月,於是很想吃日本料理。我點了一份名物牛筋丼$68,一客特上刺身$48,和加配一杯炭燒咖啡$5。右上加配的刺身有大蝦和帶子各一隻和兩件三文魚,以價錢來說是超值。牛筋丼飯面上鋪滿牛肉和牛筋粒,很有趙口, 另外還有一碗蒟蒻同埋紫薯團作為甜品,所以這一餐真是非常之豐富。
上一次去日本已是去年十二月,於是很想吃日本料理。

牛筋飯拼刺身,含大蝦,帶子及三文魚兩件

牛筋飯拼刺身,含大蝦,帶子及三文魚兩件
2019-07-22 2309 瀏覽
For dinner we went to Dondonya. Grilled beef with Kimchi Tartare rice bowl is tasty.👍🏻 I ordered Obihiro Butadon because they use the pork from Hokkaido which is my favourite place in Japan! Tuna rice bowl is fresh and decent. Very good value from money.
2019-07-11 1563 瀏覽
同朋友係度諗緊食咩晚餐好,經過呢度被便當餐吸引,所以入咗去,個人比較貪心咩都想食😂所以叫咗個滑蛋雞肉便當,加咗幾件刺身,證明冇揀錯,刺身好新鮮,特別係蝦,蝦肉好多肉,食落好滿足,帶子入口差唔多融😂滑蛋加埋生蛋黃更加滑,同飯、雞肉一齊食多重口感,正啊!下次會再去!
滑蛋加埋生蛋黃更加滑,同飯、雞肉一齊食多重口感,正啊!
下次會再去!
榮獲三屆日本全國丼飯大賽金賞🏆「名物牛筋丼」你食過未?「名物牛筋丼」其特別之處在於肉與筋的比例均勻,肉質柔嫩帶有嚼勁。丼物內加入了蛋黃醬及一味粉滋味獨特😋我額外加配了溫泉玉子令丼飯味道更豐富濃厚。。🤤
2019-07-10
  • 牛筋丼定食
2019-04-25 1207 瀏覽
係黃埔行左成日街,想搵下日本野食即刻就諗起丼丼屋,呢間鋪頭係船附近叫左一個三河一色鰻魚三味丼同醬油漬三色海鮮丼呢個鰻魚飯係慢燒,所以要等15至20分鐘黎到之後,試咗第一啖,鰻魚嘅外皮有少少脆,啲肉都幾厚肉等三個字都值得嘅
係黃埔行左成日街,想搵下日本野食

即刻就諗起丼丼屋,呢間鋪頭係船附近

叫左一個三河一色鰻魚三味丼同醬油漬三色海鮮丼

呢個鰻魚飯係慢燒,所以要等15至20分鐘

黎到之後,試咗第一啖,鰻魚嘅外皮有少少脆,啲肉都幾厚肉

等三個字都值得嘅
2019-04-21 1047 瀏覽
其實每一次來意都係為著十勝帶廣名物豚丼,不過每次見到標榜 "金賞受賞" 嘅限時新推介,我多數會放棄我嘅初衷,改投新推介,幸好今次的新推介不大吸引我,可以安心點選我心中的 number one。十勝帶廣名物豚丼分兩個份量 - 並盛 (4枚) HK$88 / 特盛 (6枚) HK$108我選了並盛 (4枚)份量,另加 $ 58 加配特上刺身。當中包括 : 副菜、和風湯 、沙律三文魚籽、三文魚、帆立貝、特大赤海老刺身豚丼: 由一碗白飯、豚肉、醬汁組成。通常越簡單菜式越難做得好,除了豚肉肉質外,醬汁是主宰一份豚丼的味道優劣。每片豚肉都有半個手掌大,只有4片豚肉, 已覆蓋了整碗飯表面。豚肉選用肉眼部位,肥瘦適中,肉質份外軟腍;每一片豚肉面層都沾上醬汁再烤製而成,份外入味;醬汁咸中帶甜 ,令軟熟帶黏性的日本米吸收了豚汁精華後份外香甜,不經不覺便將整碗飯吃清光。和風湯內頗多菇及海帶,主角特大赤海老刺身很鮮甜,整個前菜都合乎水準
加配特上刺身

三文魚籽、三文魚、帆立貝、特大赤海老刺身
十勝帶廣名物豚丼, 並盛 (4枚)

和風湯

特大赤海老刺身

和風湯內頗多菇及海帶,主角特大赤海老刺身很鮮甜
,整個前菜都合乎水準

加配特上刺身
十勝帶廣名物豚丼, 並盛 (4枚)
和風湯
特大赤海老刺身
  • 十勝帶廣名物豚丼,並盛(4枚)
2019-04-11 499 瀏覽
自從上次俾丼丼屋的南蠻炸雞飯驚艷左,見到又有全國丼連盟大賞第二回就衝去試今次個滑蛋吉列豬排鐵鍋飯($118)攞獎,但真是失望😞好咸又濕而且同平時的滑蛋吉列豬冇分別,雖然豬排係幾厚切,但都救唔返另一個試的蟹膏松葉蟹飯$178,一上枱都幾乎成個碟都係蟹肉,所以都啖啖肉,但啲蟹肉唔算鮮甜,對比個蛋豬飯就好食d,但性價比低評分:3.5🐷

評分:3.5🐷
2019-03-27 458 瀏覽
門面店外餐牌內裡環境,感覺好舒服😌唔係趕住走既都想坐耐d叫咗個豚肉泡菜「don」定食湯有蜆,味道同質素都不錯沙律🥗粟米、生菜🥬、車厘茄,蟹柳配黑醋泡菜豚肉飯,豚肉乾身,汁好少。味道ok需加一服務費,共$52.8
2019-03-19
豚肉泡菜定食
2019-02-13 510 瀏覽
叫左滑蛋吉列豬扒飯$98,個汁都唔錯,啲蛋熟度岩岩好,另加左個刺身有三文魚,帶子同甜蝦,仲有沙律同湯$56,個飯就不算太出色,價值就有點偏貴。極尚大蝦刺身飯$128,啲刺身都幾新鮮幾好食,份量都算多。另加左個炸豚肉薯餅,有沙律同湯,都不錯!
2019-02-12 402 瀏覽
真心想推介依間丼丼屋,試過其他分店不過黃埔質素一向最好&穩定,Menu會不時更新。最近推出嘅石燒有牛同海鮮。必簡海鮮,因為好鮮甜,又可以追加埋和牛,牛就唔夠嫩🙁呢個成日笑好容易唔夠暖同埋黐底,不過職員嘅服務都好好都會幫你手處理一下。叫佢煮就當然會好味啲啦。不過自己玩都好開心。十勝豚肉食過N次都覺得好野味,不過要有人同你分享,否則個人認為有啲膩&濃味。下次一定要試金賞嘅大分南蠻雞丼! 又,以前d黃金toast已經冇再出,但係新嗰啲甜品都好吸引,不過記得好似食過一次就一般般啦。p.s. 黃埔vip送兩隻芝麻雞翼,勁好味,連埋套餐嗰隻總共三隻。呢個份量就可以三個女仔食得飽。仲可以去下場食個甜品💁🏻‍♀️

最近推出嘅石燒有牛同海鮮。
必簡海鮮,因為好鮮甜,又可以追加埋和牛,牛就唔夠嫩🙁

下次一定要試金賞嘅大分南蠻雞丼!

仲可以去下場食個甜品💁🏻‍♀️
2019-02-11