2022-09-20 297 瀏覽
👷🏻‍♀️細孖放工拎住太多中秋賀禮,想搵間坐得舒服既鋪又可以擺野既餐廳,最後叫左個丼飯+定食套餐🍴🥢炙燒海鮮丼 💰88 💭有一隻大蝦、四五塊薄切三文魚、帆立貝、蟹籽💭刺身非常新鮮鮮甜,份量唔算少,對得起個價錢😚可惜自己怕蝦膏太濃味,鍾意既可以撈埋壽司飯😂💭壽司飯呈山型,放上刺身後外觀更立體♦️👭🏻評分:🌕🌕🌕🌕🌕🥢定食 (蜆肉麵豉湯·前菜·西柚醬寒天/冰粉·果茶) 💰15💭 蜆肉麵豉湯有3-4飯巨型大蜆肉,絕對唔係雪藏貨,夠扎實有咬口☺️配埋海帶豆卜等等,湯既濃度啱啱好💭前菜:黃豆+ 紅蘿蔔🥕碎絲,醬汁帶甜🌈幾好味💭甜品:西柚醬寒天,西柚醬應該係糖醬,有少許果肉🍊酸酸甜甜,加埋寒天食完冇罪惡感😂💭果茶較為失望🌚係荔枝啫喱粉既味,唔係👷🏻‍♀️細孖杯Dream Tea👭🏻評分:🌕🌕🌕🌕🌑🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸✍🏻總評:💭食材好新鮮,而且侍應服務周到有禮,整體用餐感覺唔錯💭設加一服務費🔟💭👭🏻孖妹小錦囊:逢星期一至四恒生Enjoy卡有9折,變相唔洗收加一服務費🤫🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸👭🏻推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️🌟👭🏻回頭指數:🌸🌸🌸🌸👭🏻環境評分:🌈🌈🌈🌈👭🏻服務評分:🍀🍀🍀🍀

🥢炙燒海鮮丼 💰88

💭有一隻大蝦、四五塊薄切三文魚、帆立貝、蟹籽

💭壽司飯呈山型,放上刺身後外觀更立體♦️

👭🏻評分:🌕🌕🌕🌕🌕

💭前菜:黃豆+ 紅蘿蔔🥕碎絲,醬汁帶甜🌈幾好味

👭🏻評分:🌕🌕🌕🌕🌑

🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸

✍🏻總評:

💭食材好新鮮,而且侍應服務周到有禮,整體用餐感覺唔錯

💭設加一服務費🔟

炙燒海鮮丼+定食
前菜
蜆肉麵豉湯
甜品(寒天)
5 分鐘 (堂食)
炙燒海鮮丼+定食
前菜
蜆肉麵豉湯
甜品(寒天)
  • 炙燒海鮮丼
2022-08-31 135 瀏覽
今日返屋企時突然落好大雨又冇帶遮唯有係度食埋個lunch先走啦Lunch時間見到間間鋪都要排隊我最憎要等既見到呢間入面好多位諗都唔諗就揀佢了好耐冇黎呢間食原來而家轉左qr code落單落單之後大約10分鐘就有得食叫左個汁煮牛定食 $98揀佢係因為定食黎講佢最平😂個定食有味噌湯,汁煮牛肉,一個飯,一個啫喱甜品,一杯果茶飲品,仲有個類似納豆咁嘅野個汁煮牛味道唔錯,都幾入味碗埋個珍珠米,我食食下成碗飯食哂😂味噌湯入面有少少蜆肉,嘗算鮮甜,所以我都飲哂個豆類野試左啖又唔似係納豆但唔吸引所以冇再食了甜品唔太甜,係酸梅味咁幾開胃反而係個果茶太甜所以我飲左啖飲唔到了🙈整體感覺唔係太差者,但唔知點解冇咩人排隊 不過佢一直都keep住有人入黎既但對我黎講人少少坐得仲舒服😊
今日返屋企時突然落好大雨

原來而家轉左qr code落單

落單之後大約10分鐘就有得食

叫左個汁煮牛定食 $98
揀佢係因為定食黎講佢最平😂

個汁煮牛味道唔錯,都幾入味
碗埋個珍珠米,我食食下成碗飯食哂😂

味噌湯入面有少少蜆肉,嘗算鮮甜,所以我都飲哂

個豆類野試左啖又唔似係納豆
但唔吸引所以冇再食了

甜品唔太甜,係酸梅味咁幾開胃

反而係個果茶太甜所以我飲左啖飲唔到了🙈

整體感覺唔係太差者,但唔知點解冇咩人排隊
不過佢一直都keep住有人入黎既

但對我黎講人少少坐得仲舒服😊

2022-06-27 325 瀏覽
🍴Ordered takeout mackerel set. 🐠Quite nice fish was crispy on the skin, just enough rice🍚 to fill you up, a few side veg 🥦for more balance diet as well as some preserved beans as a little starter and a small egg 🥚dumpling. Quick takeout dinner set to get when in a hurry

2022-05-11 307 瀏覽
因為試過外賣覺得質素唔錯,所以我已經叫過好多次外賣自取了。今次我遲左落單,但又趕住攞餐趕17:25嘅村巴,所以係openrice一落左單就即刻打去舖頭試下求店員幫手盡快出餐。哥時係17:10。17:21去到舖頭未有得攞餐,都預左會miss 村巴,知道係自己遲左Order,所以都唔應該同埋冇怪店員。最後17:24見到店員拎住我嘅餐係廚房跑出黎😭好感動。然後我趕得切上村巴,唔洗呆等20分鐘。多謝廚房同態度好好嘅樓面店員幫忙!
因為試過外賣覺得質素唔錯,所以我已經叫過好多次外賣自取了。
多謝廚房同態度好好嘅樓面店員幫忙!

2022-05-11
2022-03-31 393 瀏覽
梅雨天好鬱悶,想食返啲Fresh 野醒神吓!咁啱見到喺外賣平台叫丼丼屋有折,本身只打算點個刺身海鮮丼,好彩仲有叫埋便當,原來咁高質!即刻超有食慾🤤▪️大分南蠻雞便當 $112不愧為人氣美食!一打開超驚喜! 色水好靚超刺激食慾,便當已經配上七彩野菜,再加一份奄列,幾滑溜!個餐營養好均衡!炸雞扒外脆內嫩,估唔到雞胸的肉質都可以做到咁嫩滑多汁!另外秘製他他醬亦令炸雞食落好清新!好加分!▪️特大赤海蝦貝柱丼 $117首先好欣賞個牛皮紙盒包裝,將刺身同飯分開,啲飯唔會淋晒!刺身用料新鮮有光澤!赤海蝦超有手感,大隻厚肉,如果你同我一樣鍾意食蝦膏,唔好浪費咗個蝦頭,撈飯超正!加埋三文魚、帆立貝、三文魚籽多款高質刺身,仲加咗少少柚子皮令鮮味更加突出,豐富抵食▪️炸芝麻雞翼 $30雞皮超香脆,雞肉好嫩滑,表面仲灑咗啲芝麻增加香氣▪️炸魷魚鬚 $32咬落脆卜卜,香口惹味。我覺得配埋南蠻雞的秘製他他醬,口感更加豐富好食!
梅雨天好鬱悶,想食返啲Fresh 野醒神吓!

▪️大分南蠻雞便當 $112

▪️特大赤海蝦貝柱丼 $117

▪️炸芝麻雞翼 $30
雞皮超香脆,雞肉好嫩滑,表面仲灑咗啲芝麻增加香氣

▪️炸魷魚鬚 $32

2021-12-06 487 瀏覽
星期六同朋友食lunch,想食日本野,黎到丼丼屋,唔使等位又坐得舒服,不過餐牌選擇唔多。我叫左帆立貝三文魚籽丼($115)+ 轉定食($15)+炸魷魚鬚($28)睇落以為好細碗,原來都好多帆立貝,每粒都好大好厚,好鮮甜,上面啲三文魚籽都好出色,入口即爆,配飯一流👍🏻魷魚鬚好香脆。朋友叫左個什錦刺身丼定食($138),粒粒厚切刺身,加上青瓜粒同玉子粒,色彩繽紛,好吸引,掛住食無影到相😂

2021-10-25 288 瀏覽
haven’t been back for a very long time. Ordered the lunch set. It seems they have cut down the portion size with new bowls that’s is lifted in the middle to create an illusion that it is such a bargain with big portion size. The sashimi is thinly cut, the jelly like dessert has no taste to it. I think they added some grape juice to enhance the flavor but its not nice. The starter is okay, the soup with seaweed and tofu is the only thing that is nice. The wings got smaller but the taste is okay.
2021-10-21 361 瀏覽
冇得去日本🇯🇵梗係要食下日本嘢啦❤️今晚見荃灣丼丼屋唔係太多人又唔使等位,所以就入咗去試😋..環境方面,佢哋客人與客人之間嘅分隔做得好好,感覺好衛生好安全。食物方面❤擺盤好靚🤝食物上枱熱辣辣又好味👍..🇯🇵信州吉列豚丼 $85豚肉好Juicy😋又香又脆又好味😋👍..🇯🇵和風汁煮牛肉配飯 $83好多牛肉👍個汁好好味😋個洋蔥好甜👍今晚加多$15配多個甜品同埋湯,個餐仲送埋嘢飲👍😋抵食..💰$202 / 2人 (晚餐)📍荃灣綠楊坊2/F
擺盤好靚🤝食物上枱熱辣辣又好味👍
🇯🇵信州吉列豚丼 $85

豚肉好Juicy😋又香又脆又好味😋👍
🇯🇵和風汁煮牛肉配飯 $83

💰$202 / 2人 (晚餐)

📍荃灣綠楊坊2/F
2021-05-16 1166 瀏覽
好耐之前食過丼丼屋(6年前)嗰陣覺得麻麻哋好食 所以一直冇再幫襯今日見咁多人排隊 決定再俾多次機會佢 又見佢換咗餐牌餐牌選擇繁多 仲有套餐添要貴可以去到 ~$200 否則一般<$100最後決定單點個帆立貝三文魚籽丼($115)原先可以叫套餐 但係佢set死咗要配炸魷魚鬚 仲要$158 所以寜願散叫同埋父母叫餐 可以食佢哋嗰啲🙈好吸引😍個碗好似唔大 但係因為佢推起咗啲飯 然後佈滿咗啲超大粒嘅帆立貝 所以其實超大超足料!面頭有三文魚籽 薑 wasabi 可惜我唔食薑同wasabi...仲可以自己落豉油 我都落好多 因為原先飯冇味佢啲帆立貝好正!雖然係張每粒片開一半 但係都有8粒左右 每粒都勁大勁厚肉 食落完全唔凍 肉質鮮嫩 味道仲好鮮甜🤤加咗豉油鹹中帶甜 豉油都比較稀 所以唔會好鹹 同時夠味佢係多到可以每啖飯都有帆立貝一齊食 當然講緊折散咗嘅帆立貝😆之後面頭嘅三文魚籽都好出色 唔好睇佢細細粒 佢入口即爆 爆出三文魚油味 好似食爆珠咁😂充滿omega 3餸飯配帆立貝一流🍚佢啲飯都係意外地好食 佢唔係用珍珠米 質感非常黏身 仲帶有少少壽司米味 其實真係似壽司下面個飯 只係佢再軟身啲 而
今日見咁多人排隊 決定再俾多次機會佢 又見佢換咗餐牌
餐牌選擇繁多 仲有套餐添
要貴可以去到 ~$200 否則一般<$100

最後決定單點個帆立貝三文魚籽丼($115)
同埋父母叫餐 可以食佢哋嗰啲🙈
帆立貝三文魚籽丼

面頭有三文魚籽 薑 wasabi
可惜我唔食薑同wasabi...
仲可以自己落豉油 我都落好多 因為原先飯冇味

餸飯配帆立貝一流
🍚佢啲飯都係意外地好食 佢唔係用珍珠米 質感非常黏身 仲帶有少少壽司米味 其實真係似壽司下面個飯 只係佢再軟身啲 而且食落暖暖哋💕落埋豉油perfect
飯嘅份量真係幾多吓 包食飽
另外試咗爸爸嘅配菜同甜品
🥔配菜係紫薯薯仔蓉 佢有微微紫薯味 少少甜 不過唔算好香 薯仔粒就真係普通烚薯仔咁 係幾特別不過唔可以話好食 會寧願佢夾蘋果粒
至於甜品係一個果凍嘅嘢 底有黑糖糖水 味道麻麻 一來唔夠凍 二來唔夠味 三來啫喱口感唔好
丼飯果然係好味嘅 有水凖👍🏻起碼食到日本風味 似去旅行
份量好足 材料新鮮 餸夠多
只係套餐可能仲唔抵 因為啲嘢唔係咁好食
服務ok 有禮貌嘅
衞生都唔錯 有提供口罩袋同濕紙巾
環境都可以
價錢合理 $115一個魚生飯可能貴咗少少 不過真係好食 明顯同外賣店嘅質素有分別 所以都值嘅
所以證明啲餐廳係絕對可以改善同進步嘅 咁樣我覺得自己會再去☺️
帆立貝三文魚籽丼
2021-05-05 595 瀏覽
假日一家人去咗荃灣行街到午飯時間眼見唔係太多人等位, 我哋即刻按飛等咗大概15分鐘就可入座。我哋幾個人叫咗2份定食同一份兒童餐,每份定食都有味噌湯、沙律、紫薯蓉和甜品什錦刺身丼刺身色澤新鮮, 粒粒厚切肥美刺身佈滿在香軟嘅日本醋飯上,另外用咗青瓜同玉子做配襯,色彩繽紛,非常吸引滑蛋豬扒丼滑蛋做得幾好,唔會太濃或太鹹,吉列豬扒炸到外脆內軟,而且肉質嫩, 撈飯食唐揚雞定食/烏冬/蘋果汁呢個兒童餐份量剛好,小朋友食就最岩,夠均勻營養,有菜、有南瓜、蛋、腸仔同雞,再可選烏冬或飯, 仲有蘋果汁或橙汁送上, 小朋友一定喜歡+$25烏冬因見小朋友碗烏冬質感唔錯, 湯底又唔會過鹹, 所以另外加$25叫多碗一口班戟(5件)小朋友食完話件班戟有蛋香味好食, 之後再叫多碟, 今次加埋朱古力醬更加好味😋
什錦刺身

滑蛋豬扒丼

唐揚雞定食/烏冬/蘋果汁

+$25烏冬

一口班戟(5件)

2021-04-06 557 瀏覽
一個餐100多元,分量是很足的。我們都吃不完,打包了回家。味道也有65分吧,比上不足,比下有餘。炸雞香脆,可鯖魚偏乾,玉子丼則太濕,蛋有點水水的。麵豉湯略咸,紫薯可口
一個餐100多元,分量是很足的。我們都吃不完,打包了回家。

2020-11-10 959 瀏覽
COVID-19 第3波疫情有所緩和,媽媽要換手機,衛訊的小哥說,搬手機資料,要約45分鐘,找個地方吃東西,再回去取手機,剛好!本來想到綠楊坊的美心皇宮,但下午茶已經截單。再行上層走,到了丼丼屋。點了2份定食:#黑咖哩野菜豚肉飯,豚肉片、薯仔、紅蘿蔔、西蘭花、蕃茄,豐富又均衡的搭配,配上黑咖哩,好吃!#鹽燒鯖魚,鯖魚燒得很香,好吃!#芝麻雞翼,皮脆,加上芝麻,好吃!#紫薯沙律#味噌湯#寒天,喜歡這個!#白桃冰茶#柚子茶,熱飲要加5元。價廉物美之選!

點了2份定食:
#鹽燒鯖魚,鯖魚燒得很香,好吃!
#芝麻雞翼,皮脆,加上芝麻,好吃!
#紫薯沙律
#味噌湯
#寒天,喜歡這個!
#白桃冰茶
#柚子茶,熱飲要加5元。

價廉物美之選!
2020-09-19
$91.3 (午餐)
2020-10-31 600 瀏覽
雖然疫情下丼丼屋都有了外賣優惠,不過因為原價價格較高,所以外賣價不是十分吸引。我惠顧外賣是因為想吃這裡的親子丼,由於做得好吃,也不介意付出多點錢。外賣包裝是一個圓型的飯盒,下面盛飯上面再放一個膠盤盛載食材就完成,不過上面的膠盤取出時有點難,因為與飯盒扣得很緊。日本餐通常都用珍珠米,所以口感很好,粒粒分明又不太硬。雞肉被蛋全部包合,肉質嫩滑,蛋看上去好像很熟,其實是軟軟滑滑,蛋汁又多,把整盤食材倒進飯盒內一起食用,蛋香肉滑又沒有骨頭,是一道很好味又有營養的飯餐。每次惠顧這款丼飯都沒有失望。

2020-10-21
2020-08-07 776 瀏覽
外賣了「三文魚什錦丼」接單及處理時間很快,可在指定時間內取餐,不用多等。包裝很好,亦附上兩個冰包保溫度食材亦很新鮮。第一次經openrice落外賣order,經歷好好。會再次幫襯。即日已介紹了給同事們。
外賣了「三文魚什錦丼」
接單及處理時間很快,可在指定時間內取餐,不用多等。
包裝很好,亦附上兩個冰包保溫度
食材亦很新鮮。
第一次經openrice落外賣order,經歷好好。
會再次幫襯。
即日已介紹了給同事們。
2020-06-09 910 瀏覽
超抵散叫的套餐,一個正字。豬肉飯,少spicy,味道剛剛好。飯是珍珠米。沙律是牛油果加菜,油子醋。甜品不肯定是果凍但好有口感。服務員態度非常好又有禮貌,值得一鑽。
超抵散叫的套餐,一個正字。
豬肉飯,少spicy,味道剛剛好。飯是珍珠米。
沙律是牛油果加菜,油子醋。
甜品不肯定是果凍但好有口感。
服務員態度非常好又有禮貌,值得一鑽。

2020-06-05