2020-07-24 3149 瀏覽
早前自己出去食 lunch,但去到職員話要 2 點後才有 walk-in 位,所以呢次先 book 位,再跟老公一齊食飯。雖然這次來到,很多佈置都不見了,原來係要搬到另一個位置,但本著「好味是良知」的心態,真係食得好 enjoy。拖羅兩款拖羅,同樣是厚切,非常有口感,而且很鮮味。帶子壽司北寄貝壽司每款壽司各兩件,帶子和北寄貝相當新鮮,而且夾起壽司飯完全不會即時散開,有水準~原條茄子上面鋪上大量的碎碎,最初食唔出係茄子,但煮得好腍身,很容易入口,好特別。明太子雞翼外面香脆,明太子釀得滿滿的,很重口感。芝士鰻魚卷芝士外面帶點焦香,裡面的鰻魚卷涼涼地,好啱夏天食,但又唔想食生嘢的人仕。甜蝦角切魚生丼飛魚子、魚生和蛋鋪滿了成碗飯,用料十足,食得好滿足。雞脾扒轉烏冬肉索咗不少湯,食落很入味,很容易咬開,而烏冬是較粗身,十分彈牙。

拖羅
兩款拖羅,同樣是厚切,非常有口感,而且很鮮味。

帶子壽司

明太子雞翼
外面香脆,明太子釀得滿滿的,很重口感。

芝士鰻魚卷

甜蝦角切魚生丼
飛魚子、魚生和蛋鋪滿了成碗飯,用料十足,食得好滿足。

雞脾扒轉烏冬
2020-07-08
2020-07-13 748 瀏覽
黃到發光ge居酒屋一黎到就見到門口已經有成十個人等緊位,好彩前一日有訂定位先可以直入,星期五晚都幾full, 加上本身d枱都放得幾密下,所以都有d迫迫地, (p.s. 見到牆上貼左notice話黎緊會搬去大d ge舖, 到時應該會坐得舒服d)野食方面都真係幾多選擇,礙於人少關係唔可以瘋狂叫太多,壽司盛合(12件)成盤都算不錯, (除左赤貝同左口魚邊有少少腥之外), 其他都算新鮮串燒叫左牛舌, 雞肉棒,雞翼,明太子玉子燒,除左雞肉棒唔推介, 其他都幾正食居酒屋唔少得叫炸物什錦天婦羅同炸芝士年糕都即叫即炸,重點唔會食到成口油雖然每樣野都係即叫即整,加上個晚幾乎係滿座下,但出餐速度都真係幾快下埋單送左兩張7折coupon
黃到發光ge居酒屋

一黎到就見到門口已經有成十個人等緊位,
好彩前一日有訂定位先可以直入,
星期五晚都幾full, 加上本身d枱都放得幾密下,
所以都有d迫迫地,

野食方面都真係幾多選擇,
礙於人少關係唔可以瘋狂叫太多,

壽司盛合(12件)
串燒叫左牛舌, 雞肉棒,雞翼,明太子玉子燒,
除左雞肉棒唔推介, 其他都幾正

食居酒屋唔少得叫炸物

什錦天婦羅同炸芝士年糕都即叫即炸,重點唔會食到成口油

雖然每樣野都係即叫即整,
加上個晚幾乎係滿座下,
但出餐速度都真係幾快下

埋單送左兩張7折coupon

2020-07-12 482 瀏覽
今晚朋友試新地方 食日本魚生 中伏 叫咩無咩 海胆無 生蠔無 咩深海切魚無 海胆豆腐無 連鳳梨咩特飲都話無 件件魚生 磗頭咁厚切 仲珅我地單點咩都無 叫set + 150元龍蝦魚生 原來個set 我地其他散叫都有 重覆咁推介 我地double triple 咁 食厚切磚頭魚生 d拖羅 油甘魚 唔新鮮 d牛舌好騷囉 永無下次
永無下次

2020-07-11 421 瀏覽
食物同服務都係放題嘅質素價錢就係中價日本店價錢叫左個九件壽司盛 黎得8件......魚生唔新鮮 只係放題質素 甚至放題嘅質素都好過佢連杯茶都差過人 唔係綠茶黎 服務質素亦係不知所謂 地方非常迫 waiters不斷係附近整到你 實在唔明白點解可以有咁多人食 相信大家都係因為佢係黃店先食若不是佢係黃店 相信早已倒閉有一大部分黃店都係咁 只係本住夠黃 食物質素都係業餘質素 咁樣嘅黃店真係撐唔落.... 呢間黃店真係無下次 仲有大把黃店可以撐
食物同服務都係放題嘅質素
價錢就係中價日本店價錢

叫左個九件壽司盛 黎得8件......
魚生唔新鮮 只係放題質素 甚至放題嘅質素都好過佢

連杯茶都差過人 唔係綠茶黎

實在唔明白點解可以有咁多人食 相信大家都係因為佢係黃店先食
若不是佢係黃店 相信早已倒閉

有一大部分黃店都係咁 只係本住夠黃 食物質素都係業餘質素

首先店舖環境夠闊落,而且係一間好正既黃店裝修來講都幾有日本嘅感覺!服務態度都好好,店員好貼心!重點係所有嘢都物有所值,價錢一啲都唔貴明太子雞翼估唔到原來雞翼都可以加埋明太子一齊食!呢個配搭真係第一次食,原來都好夾,而且都係熱騰騰上嚟㗎!鰻魚壽司燒得啱啱好,醬汁又夠好味,香濃鰻魚味道,甜甜地夠正!蔥花吞拿魚壽司呢個好足料,吞拿魚蓉加蔥花真係好夾,而且香味濃郁,重點係夠晒新鮮!新鮮刺身三文魚肥美,油脂分布均勻,重點係超級超級厚!!!所以口感好正,而且另一款刺身魚都好新鮮呀!什錦天婦羅有蝦、香菇、茄子等,份量都唔少㗎,而且熱辣辣送上,真係啱啱炸完!主食方面我同朋友就食左:牛肉鍋配烏冬 一直都好鍾意壽喜燒甜甜哋個汁嘅甜道,每次試到都好開心😋今次呢個牛肉鍋嘅甜味好啱我心水🤤鍾意到當湯飲都得牛肉唔會太韌,份量都好多,食極都食唔晒咁😂配埋烏冬真係絕配!甜蝦角切魚生丼 一拎上枱見到咁靚嘅碗裝住,已經心心眼😍擺盤相當之吸引魚生油脂分佈好均勻,食落油脂同魚肉配合得啱啱好望落細細份咁,但其實份量都幾多吓,每食一啖飯,都可以配到幾粒魚生食,唔似其他丼飯要慳住啲魚生送飯食😂嗌得太多嘢,兩個女仔share食都食唔
首先店舖環境夠闊落,而且係一間好正既黃店

裝修來講都幾有日本嘅感覺!

服務態度都好好,店員好貼心!
重點係所有嘢都物有所值,價錢一啲都唔貴

鰻魚壽司

燒得啱啱好,醬汁又夠好味,香濃鰻魚味道,甜甜地夠正!
蔥花吞拿魚壽司

新鮮刺身

什錦天婦羅

主食方面我同朋友就食左:

牛肉鍋配烏冬

甜蝦角切魚生丼

一拎上枱見到咁靚嘅碗裝住,已經心心眼😍擺盤相當之吸引
魚生油脂分佈好均勻,食落油脂同魚肉配合得啱啱好
嗌得太多嘢,兩個女仔share食都食唔晒,最後仲淨咗少少飯🤢但真係好滿足!見佢午市仲有半價,真心抵食!
2020-07-09 90 瀏覽
其實觀塘有好多工廈入面啲餐廳都好正!今晚就去咗丼瀛食晚餐!每位客人都有消毒濕紙巾比你消毒吓先!松葉蟹肉海膽甜蝦三文魚子丼呢個刺身丼有幾款剌身岩哂我呢啲咁貪心嘅人😆松葉蟹肉同甜蝦都好鮮甜!其他刺身都好新鮮!好味道😋流心芝士漢堡漢堡扒配流心芝士又幾好味wor😋嘩真係流心嫁!😍串燒牛舌最愛牛舌😋爽口唔Un 好味道!明太子醬燒玉子玉子好夠厚食落好有口感配埋個明太子醬真係Very Good😋👍燒大蝦頭新鮮生猛即燒!好味呀😋係新鮮游緊水👍
其實觀塘有好多工廈入面啲餐廳都好正!今晚就去咗丼瀛食晚餐!

每位客人都有消毒濕紙巾比你消毒吓先!

松葉蟹肉海膽甜蝦三文魚子丼

流心芝士漢堡
漢堡扒配流心芝士又幾好味wor😋

嘩真係流心嫁!😍

串燒牛舌
最愛牛舌😋爽口唔Un 好味道!

燒大蝦頭
新鮮生猛即燒!好味呀😋

係新鮮游緊水👍
  • 松葉蟹肉海膽甜蝦丼
  • 明太子醬燒玉子
2020-07-08 99 瀏覽
值得推薦的觀塘新式日本菜!😛😛😛當日早去,仲未晚餐時段,人唔算多。一坐低就有職員推薦大頭蝦,指住個小魚缸話係每日限量,一陣間午餐時段好多人叫就冇晒㗎啦😖 鍾意食海鮮嘅我梗係不甘示弱嗌左五隻先🤣真係好新鮮,食落彈牙,即撈即燒,啱啱好!壽司一食就食得出係新鮮即握,所有材料都好新鮮,鮮味十足!慢慢追印象深刻係呢個海膽三文魚卷。濃郁嘅海膽配上鮮甜嘅三文魚,有陣味覺衝擊!下次去想再食啊!呢個魚係職員同大頭蝦一齊推薦,果然無介紹錯,雖然望落去好燶,但係其實全條魚都好juicy!反而呢一個壽司杯,我覺得有啲失望😞唔知係個人口味問題定點,覺得冇其他菜式咁新鮮?不過就幾新奇同埋打卡一流🤣🤣
值得推薦的觀塘新式日本菜!😛😛😛
燒大頭蝦

真係好新鮮,食落彈牙,即撈即燒,啱啱好!

壽司一食就食得出係新鮮即握,所有材料都好新鮮,鮮味十足!
海膽三文魚卷

燒大頭蝦
海膽三文魚卷
2020-07-08 69 瀏覽
食物款色多,價錢也相宜。尤其是燒牛舌,每件都甘白彈牙,燒得剛剛好!而一口芝士也是炸得恰到好處,外脆內溶,又不會太燙口。但環境的確較狹窄,所以不太舒適,希望搬遷後,環境可以更寬敞。

2020-07-07
  • 牛舌
  • 一口芝士
  • 清酒煮大蜆
2020-07-08 119 瀏覽
今日嚟到觀塘一棟工廠大廈上面食日本菜,大概七八點左右已經開始坐滿晒,大家果然好落力幫襯黃小店,如果想食dinner建議都係online bk定先!睇吓個Menu呢度主要都係食丼飯、串燒同壽司卷。最尾兩個人叫咗個松葉蟹肉海膽甜蝦丼主食、吞拿魚腩海膽卷、天龍卷,而小食有牛舌、流心芝士漢堡扒同明太子醬玉子燒,叫少個丼飯兩個人就可以試多啲其他小食。首先係個甜蝦丼,可以見到上面嘅材料係堆得非常之滿,至於下面嘅松葉蟹肉係超多,係食到最尾一啖飯都仲有餸,而個海膽同甜蝦一啲都唔腥,幾新鮮,個人唔太好魚子但都有一大堆係面頭,咁樣價錢合理抵食。至於兩個卷個人就鍾意天龍卷多啲,三文魚腩嘅油份夾埋炸蝦同入面嘅青瓜絲,幾滿足。反而吞拿魚腩海膽卷飯個比例係飯多過料,同埋丼飯入面都有海膽,所以食落感覺中規中矩,唔太驚喜。另外牛舌都算厚,總共有四舊一串,燒得岩岩好唔韌唔難咬,都ok多汁,價錢40幾都合理,可以一試。而漢堡扒係好厚嘅,正常味道,但入邊流心芝士整得幾好幾正。最後就個玉子燒,上面嘅明太子醬燒得焦焦地非常香脆,入邊嘅蛋好有層次同味道濃郁,夾埋甜甜地唔錯!晚餐食日本菜嚟講價錢合理,丼飯同串燒比較岀色,值得推介!

而漢堡扒係好厚嘅,正常味道,但入邊流心芝士整得幾好幾正。

晚餐食日本菜嚟講價錢合理,丼飯同串燒比較岀色,值得推介!
2020-07-04 133 瀏覽
6月30日,係好失望好灰嘅一日,估唔到黎到呢間店讓已經好失望好灰嘅我哋更失望更灰。坐低發現張枱未抹乾淨仲有食飯殘渣,生意咁好都體諒佢哋忙,算啦。晚餐點左好幾個小食配昆布鰹魚清湯雞扒烏冬,魚生正常,小食唔係好味但都算中規中矩,最後上菜嘅昆布鰹魚清湯雞扒烏冬真係令我哋非常難忘。昆布鰹魚清湯雞扒烏冬上菜時倒瀉左少少湯喺枱,又體諒一下待應,算啦。但烏冬如其名,係清湯但搵唔到昆布同鰹魚嘅縱影,雞扒係圾,係無味嘅圾雞肉,烏冬非常軟身冇口感。呢道菜清淡無味,好適合減肥人士。用餐時間唔長,但愈上菜就愈失望,冇下次。

用餐時間唔長,但愈上菜就愈失望,冇下次。
昆布鰹魚清湯雞扒烏冬
2020-06-30
15 分鐘 (堂食)
撐🟡行動今日來到觀塘站🙌🏻來到這間在工廠區的樓上餐廳未入到餐廳已感受到濃濃的🟡 •松葉蟹肉海膽甜蝦丼 $158和友人每人點了一個丼 大量的魚子令人心情歡愉急不及耐咬下滿口的魚子🤤 海膽新鮮 沒有令人難以下嚥的腥怪味難得在小店吃到不錯的海膽!反而甜蝦就一般 吃得出那雪味玉子不夠嫩滑 但總體來說是okay的 •明太子醬燒玉子 $26 喜出望外的一個小食不只賣相 味道也令人掛念玉子滑嘟嘟 蛋香中帶明太子獨特的味道 味道匹配 玉子面燒得少少燶 香口而帶著甜風味十足•天龍卷 🍣$98來到日本餐廳不能不點卷物吧賣相中規中矩 味道也是😅 吃的時侯炸蝦已凍了皮不脆軟腍腍的 飯量十足 對我們來說更是太多😂卷物上的三文魚則普通 魚子份量不多 小失望😭•流心芝士漢堡扒 $48這款漢堡扒其貌不揚但味道卻出乎地好咬開裡面芝士隨即緩緩的流出來沾上醬汁增添層次 yum yum~•焗帆立貝 $136 想不到這帆立貝不是一整塊上殼上的是一件件切碎的帆立貝加上濃郁的醬汁 味道不錯但稍嫌濃了少少 地方不算難找 食物質素中上 價錢合理撐🟡必來捧場
撐🟡行動今日來到觀塘站🙌🏻

大量的魚子令人心情歡愉
急不及耐咬下滿口的魚子🤤
海膽新鮮

沒有令人難以下嚥的腥怪味
難得在小店吃到不錯的海膽!
反而甜蝦就一般 吃得出那雪味

流心芝士漢堡扒 $48
這款漢堡扒其貌不揚
但味道卻出乎地好
咬開裡面芝士隨即緩緩的流出來
沾上醬汁增添層次 yum yum~

焗帆立貝 $136

食物質素中上 價錢合理
撐🟡必來捧場

松葉蟹肉海膽甜蝦丼
2020-06-26 239 瀏覽
無意之中喺FB見到此店食物嘅相,就被深深吸引啦!再睇埋D食評都唔錯,加埋係黃店,喺呢到訂位仲有半價tim!就毫不猶豫咁book位開餐啦!準時下午1230去到,未坐滿,但店員都要求我地要一點半交枱,咁我又無所謂,我個女食得切就無問題架啦!店員態度都無咩唔好嘅!店內不斷播放反收例嘅片段及歌曲,我嘅另一半就覺得播歌ok,播埋片就有保留,因為佢一路睇d片段,一路諗返起一年多嘅唔開心,影響食慾!唔係話要忘記呢個運動,只係想食緊野個陣可以放鬆返姐!一路等一路聽一路睇貼喺牆上嘅文宣,期待食物嘅到來!先到嘅係亞女嘅流心蛋吉豬烏冬。一上枱我就開始招呼我個女,一路夾d烏冬俾個女,夾夾下唔對路,隻蛋呢?於是就問店員補返。Ok,呢樣唔計較,見個女食到誓願咁,問佢做咩又唔講,就試下佢個碗野,嘩。。原來咸到我個女唔想食呀!我老公叫嘅係刺身定食,諗住唔會差啦,點知。。。從來無見過壽司飯上面會配飯素囉!一般刺身定食如果魚生新鮮,只需要豉油同wasabi配飯就已經好好味啦!d魚生嘅温度係室溫,吞拿魚出曬血水,三文魚嘅肉係散開架,要有幾唔新鮮先可以做到咁呀!食完都驚肚痛呀!一d都唔好食呀!我就要左個海膽三色丼,有海膽、葱

我老公叫嘅係刺身定食,諗住唔會差啦,點知。。。

我就要左個海膽三色丼,有海膽、葱碎吞拿魚同三之魚籽!第一眼望個外觀都ok架,但望真d,d三文魚籽唔係見開個d嘅size,係細粒d架!海膽唔係太新鮮,但味道尚算正常啦!但我俾得咁嘅價錢,我嘅期望唔係咁,我係期望入口之後會有想再食嘅衝動!

到叫飲品,我要凍檸茶走甜同凍檸水少甜,店員應我“則係一杯檸水一杯檸茶啦”!飲品嚟到,甜到入唔到口,我想話你忙還忙,但我呢樣只係少少嘅要求,一般茶記都做到啦!
真係無野好講囉!

真心係好失望!雖然係黃店,但亦都無下次囉!

2020-06-24 139 瀏覽
很久沒有吃日本菜,為了隆重其事,此篇食評用中文寫。約了老友來這官塘工廈吃晚飯,如老友不是地頭蟲,很難想像這裡別有洞天。我們二人餓鬼投胎,點了很多不同種類的菜,這裡基本上甚麼都有,刺身、壽司、鍋物、燒物、沙律、小食、天婦羅包羅萬有,有點像一家放題店。甜蝦角切魚生丼 $97+10%叫得丼瀛,丼飯一定是招牌。這個丼飯有一隻鮮甜甜蝦,很多角切三文魚、吞拿魚、立魚,及不少三文魚籽,還配有兩塊玉子。飯量頗多,刺身尚算新鮮。壽司質素不錯。我們點了兩款,分別為鳗魚壽司及北寄貝壽司。鳗魚挺長,而北寄貝厚得包著壽司飯。鳗魚壽司 $30+10%北寄貝壽司 $30+10%明太子雞翼 $32+10%小食點了明太子雞翼,雞中翼去了骨釀了明太子,皮脆易食。原條茄子 $27+10%蔬菜選了原條茄子,賣相很好,茄子上加了木魚碎提味,再加上拌碟醬汁,健康可口。什錦天婦羅(海蝦3隻) $78+10%海蝦有3隻,另外蕃薯、南瓜、秋葵及洋葱(?)各一。炸粉尚可,並不太厚,食材新鮮,不錯吃。晚市有晚市暖笠笠系列。我們馬上點了一個特選牛肉稻庭烏冬鍋試試。套餐配刺身3切,野菜,餐飲及甜品。刺身三切(跟餐)跟餐的刺身三切有兩塊厚切肥美
很久沒有吃日本菜,為了隆重其事,此篇食評用中文寫。

約了老友來這官塘工廈吃晚飯,如老友不是地頭蟲,很難想像這裡別有洞天。我們二人餓鬼投胎,點了很多不同種類的菜,這裡基本上甚麼都有,刺身壽司、鍋物、燒物、沙律、小食、天婦羅包羅萬有,有點像一家放題店。

甜蝦角切魚生丼 $97+10%

鳗魚壽司

鳗魚壽司 $30+10%

北寄貝壽司 $30+10%

明太子雞翼 $32+10%

小食點了明太子雞翼,雞中翼去了骨釀了明太子,皮脆易食。

原條茄子 $27+10%

什錦天婦羅(海蝦3隻)

什錦天婦羅(海蝦3隻) $78+10%

刺身3切

刺身三切(跟餐)

跟餐的刺身三切有兩塊厚切肥美三文魚及一隻甜蝦,正!

特選牛肉稻庭烏冬鍋

特選牛肉稻庭烏冬鍋 $138+10%

上菜是一大鍋上!鍋裡有很多肥牛片、烏冬和粉條、黃芽白、洋葱、一條小棠菜、一塊豆腐、一件冬菇,蔬菜豐富,黑蒜油豚骨湯底也不算油膩,份量十足。湯底可選擇口味。

雀巢檸檬茶

雀巢檸檬茶(跟餐)

跟餐的餐飲是雀巢檸檬茶。

維記雪米糍

維記雪米糍(跟餐)

跟餐的甜品是維記雪米糍。

埋單二人連加一475大元,價錢比餐牌平了。上菜超快,九個字食完走人。
2020-06-22
鳗魚壽司
原條茄子
什錦天婦羅(海蝦3隻)
刺身3切
2020-06-18 143 瀏覽
觀塘好多工廠大廈都有特色餐廳#丼贏 是其中一間-返嚟一直想試日式 果然沒有失望每一道菜 完全合我們的心意🥰十滿意 所以附上為食樣一張-不同菜式 最喜歡始終是日本料理特別喜歡 >>芝士鰻魚壽司🍣推薦大家去呢一間價錢不錯 👍 味蕾感 UP再加上佢哋嘅食物份量真係好大碟所以食完完全覺得物超所值好飽啊😋你哋有冇好嘅餐廳介紹/推介呢
觀塘好多工廠大廈都有特色餐廳
再加上佢哋嘅食物份量真係好大碟
所以食完完全覺得物超所值好飽啊

😋你哋有冇好嘅餐廳介紹/推介呢
2020-06-18 162 瀏覽
Even tho this is a yellow shop, I can’t help but to express my opinions on their food.THE WORST JAPANESE FOOD EVER!I should never trust any Japanese food located in industrial buildings. but I saw all those OpenRice posts saying this restaurant is good. So I would like to give it a try. Wrong decision! and their price is not cheap too! I have ordered a sashimi rice, a sushi platter ($398?) I’ve only taken picture of the sashimi rice.What’s happening to this rice?? They put the sashimi rice on a

THE WORST JAPANESE FOOD EVER!

Wrong decision!

What’s happening to this rice?? They put the sashimi rice on a ice cream bowl??? 🍨 they don’t have other bowls for rice? I don’t get it
it’s not pretty anyway, it’s inconvenient even. The bowl is too high!!

And don’t let me start with the sushi platter, I chose the most expensive one, thought it might be ok, I was wrong. The quality is very bad and unacceptable ! The ingredients are not fresh. The seaweed that used to wrap the sushi are soaked.
with 12 sushi in total, we have 4 or 5 left on the plate.
worst sushi ever eaten.

Too disappointed!

Even tho the shop is yellow, but the food quality is really below standard.