2024-08-07 624 瀏覽
店名: 九五至尊火鍋狗毛地址: 尖沙咀寶勒巷26-36號華寶大廈LG樓環境: 4/5價錢: 4/5味道: 4/5上網見到呢間火鍋店個名好得意,英文名魚要係The hair of the dog 5😂就想黎試試,除左傳統火鍋食材之外,亦都有泰式小炒、串燒、酒類、刺身等,佢地而家仲做緊優惠🤩🌟優惠⭐️1️⃣夜晚10點前既SAPPORO啤酒$88/杯2️⃣嘉士伯啤酒細樽裝全日$168半打3️⃣10點後入座,火鍋食材全單8折(不包括飲品)4️⃣麻辣鴨血及蜂巢豆腐全日任食5️⃣follow佢地IG+share就會有四款火鍋湯底免費選擇一款,仲可以揀鴛鴦湯底,其他湯底亦有半價胡椒猪肚湯拼冬蔭功湯❤️❤️❤️❤️$🆓 (follow IG+ share免費)胡椒猪肚湯帶有些微香辣口感,猪肚軟熟,冬蔭功湯偏向酸甜,非常開胃🤤牛爽肉(大+$40)❤️❤️❤️❤️$88牛爽肉非常爽口,入口爽滑,而且帶有濃濃既牛香味😍美國特級牛小排(中)❤️❤️❤️❤️$238牛小排即使中型,但份量亦都非常充足,一上枱就比佢既體積驚訝到,食落唔會太肥膩,油花均勻,非常嫰滑😋脆鯇腩(半份)❤️❤️❤️❤️$48脆鯇腩帶有濃烈既魚味,而口感經過大火幾分鐘後,非常脆口,份量亦頗多🤤
店名: 九五至尊火鍋狗毛

地址: 尖沙咀寶勒巷26-36號華寶大廈LG樓

環境: 4/5
價錢: 4/5
味道: 4/5

🌟優惠⭐️
1️⃣夜晚10點前既SAPPORO啤酒$88/杯
2️⃣嘉士伯啤酒細樽裝全日$168半打
3️⃣10點後入座,火鍋食材全單8折(不包括飲品)
4️⃣麻辣鴨血及蜂巢豆腐全日任食

胡椒猪肚湯拼冬蔭功湯❤️❤️❤️❤️
$🆓 (follow IG+ share免費)

牛爽肉(大+$40)❤️❤️❤️❤️
牛爽肉非常爽口,入口爽滑,而且帶有濃濃既牛香味😍

美國特級牛小排(中)❤️❤️❤️❤️

脆鯇腩(半份)❤️❤️❤️❤️

萵筍片(一份+$18)❤️❤️❤️❤️❤️
萵筍片非常清甜,入口爽脆有力,非常解膩🥰

娃娃菜❤️❤️❤️❤️
娃娃菜非常配火鍋湯底,清新口味,配上肉質既鮮甜~

燒鱔串❤️❤️❤️❤️
肉質非常嫩滑,入口爽脆,有口感😝

蒜蓉炒菜❤️❤️❤️❤️
揀左通菜,食完咁多肉,煮菜嫌有啲悶,就可以叫個炒菜,健康而有風味~

乾炒牛河 ❤️❤️❤️❤️
估吾到呢到都有乾炒牛河賣,食落感受到鑊氣,而調味因為揀左少鹹少油 ,所以唔會太油膩😉

龍眼蜜❤️❤️❤️❤️❤️
$68/壺
龍眼蜜非常大壺‼️2個人飲左成5,6杯都仲有,非常清新,口感香香甜甜,夏天必叫😙

醬料
$28/位
原來狗毛酒吧係尖沙咀開埋火鍋餐廳,咁啱去開尖沙咀行街,一於約埋朋友去試下🍲餐廳顏色以紅黑為主調,地方寬敞,每個座卡私隱度極高,多朋友一齊黎仲可以包房唱k🎤⭐️餐廳做緊優惠,晚上10:00期Sapporo買一送一🍻 同埋麻辣鴨血同蜂巢豆腐【任食】😍而家follow埋餐廳ig同share post仲可以free 指定湯底😍😍蕃茄薯仔濃湯鍋 湯底濃郁鮮甜,湯中有蕃茄、粟米同薯仔,用呢個湯底黎煮海鮮同烏冬簡直一流🍅泰式燒豬頸肉餐廳除左火鍋料,仲有一系列泰菜選擇,沙律串燒小食小菜或者炒粉麵都有😆豬頸肉燒得好香口,蘸埋醬汁帶少少辣味,好惹味黑豚肉片.蒙古羊肉片.豬粉腸黑豚片片屬於腩位,肥瘦相間,羊肉入口軟嫩,豬粉腸處理得幾好,冇膻味,外皮爽脆大蜆大蜆份量幾多,放落蕃茄湯底令蜆肉倍加鮮甜,而且入口嫩滑,非常滋味手打烏冬烏冬口感煙韌,打完邊爐再落烏冬,索晒鍋中精神,鮮甜惹味炸魚皮魚皮香脆惹味,快速浸一浸湯底,味道出奇地夾,有少少似蕃茄味薯片🤣萵荀片.海帶.油麥菜.西洋菜蔬菜類選擇都好豐富,平日成日出街食飯少食菜,見到咁多新鮮菜太開心😆

蕃茄薯仔濃湯鍋

泰式燒豬頸肉

黑豚肉片.蒙古羊肉片.豬粉腸

大蜆

手打烏冬
烏冬口感煙韌,打完邊爐再落烏冬,索晒鍋中精神,鮮甜惹味

炸魚皮

萵荀片.海帶.油麥菜.西洋菜

2024-08-02 837 瀏覽
餐廳環境闊落寬敞,有幾間VIP房可以唱K,亦都有酒吧可以玩飛鏢;裝修好靚好泵本,連醬料區都霸氣過人😆Follow IG有得free火鍋湯底/半價雞煲,連鴛鴦鍋都可以免費!除咗火鍋配料,呢度重有好多款酒精飲品同泰菜可以揀,泰式串燒、炒粉麵同甜品等都有😳職員話呢度嘅老闆係做泰國餐廳起家,所以好識整泰菜。我哋揀咗冬蔭湯底+皮蛋芫茜湯底,在此勁力推薦佢個冬蔭湯,酸辣惹味,香濃足料😋🥢麻辣鴨血免費任食,煮到好入味,都幾辣幾香口。🥢手切本地牛睇雪花都知正,肥瘦均勻,肉質軟腍,牛味濃郁😍🥢珊瑚蚌、三黃雞肉、鱔片、冬瓜、紅薯粉珊瑚蚌爽口彈牙,$58嚟講份量都幾多,抵食👍🏻鱔片新鮮,肉質緊實;三黃雞肉比普通雞肉更加嫩滑、有雞味;冬瓜同薯粉勁夾個冬蔭湯底,索曬味好正。🥢燒鱔串好juicy,冇細骨,啖啖肉,魚油勁香🤤🥢椒鹽墨魚咀即叫即炸,熱焫焫上檯,外脆內軟。
1946 瀏覽

🥢麻辣鴨血
免費任食,煮到好入味,都幾辣幾香口。

🥢手切本地牛
睇雪花都知正,肥瘦均勻,肉質軟腍,牛味濃郁😍
🥢珊瑚蚌、三黃雞肉、鱔片、冬瓜、紅薯粉

🥢燒鱔串
好juicy,冇細骨,啖啖肉,魚油勁香🤤

🥢椒鹽墨魚咀
即叫即炸,熱焫焫上檯,外脆內軟。
呢間餐廳有包廂服務,而且就算唔包廂位同位之間地方好大又夠晒私隱!仲有免費湯底優惠添1. **燒鱔串**: 鱔魚軟嫩多汁,烤制後外皮酥脆,滋味香濃。2. **燒蒜茸生蠔**: 新鮮肥美的生蠔,搭配香濃的蒜茸醬,鮮甜可口。3. **芫荽皮蛋湯**: 香濃醇厚的湯底,配以皮蛋和芫荽的清香,口感順滑。4. **洛神花茶(凍)**: 洛神花茶清新爽口,冰鎮後回甘清涼,是夏日的絕佳解渴飲品。5. **牛舌片**: 牛舌肉質柔軟,味道濃郁鮮美,適合各種烹飪方式。6. **娃娃菜**: 娃娃菜嫩滑可口,清新爽口,是一道清爽的時令蔬菜。7. **牛肩胛肉**: 肉質鮮嫩多汁,經過特殊烹制後口感酥脆,極具回味。8. **安格斯三角肥牛**: 肉質柔嫩多汁,油脂適中,入口即化,香氣四溢。9. **炸魚皮**: 魚皮經油炸後外酥內嫩,鹹香可口,非常開胃下飯。10. **手打烏冬**: 麵條韌勁十足,入口有嚼勁,搭配適當調料更加鮮香美味。11. **蜂巢豆腐**: 豆腐鮮嫩滑嫩,蜂巢狀外觀獨特,煮湯或凍食都極其可口。12. **三黃雞肉**: 肉質嫩滑多汁,經過精心烹飪後味道鮮美醇厚。13. **麻辣鴨血**:
仲有免費湯底優惠添

7. **牛肩胛肉**:
肉質鮮嫩多汁,經過特殊烹制後口感酥脆,極具回味。

8. **安格斯三角肥牛**:
肉質柔嫩多汁,油脂適中,入口即化,香氣四溢。

10. **手打烏冬**:
麵條韌勁十足,入口有嚼勁,搭配適當調料更加鮮香美味。

11. **蜂巢豆腐**:
豆腐鮮嫩滑嫩,蜂巢狀外觀獨特,煮湯或凍食都極其可口。

12. **三黃雞肉**:
肉質嫩滑多汁,經過精心烹飪後味道鮮美醇厚。

13. **麻辣鴨血**:
鴨血嫩滑,配以麻辣醬汁,酸辣爽口,令人食欲大開。

14. **燒牛脷串**: 牛肉軟嫩多汁,烤製後外焦里嫩,滋味鮮美濃郁。

15. **桂花糕**: 糕點清香幽雅,口感綿密細膩,糖分適中,回甘十足。

16. **泰式椰汁糕**: 椰奶香濃醇厚,與糯米製成的糕點軟糯可口,清甜順口。

17. **楊枝甘露**: 楊桃、青柠和椰肉交織,口感清甜爽脆,甘甜微酸,解暑佳品。
2024-07-25 931 瀏覽
唔任食 唔限時 要舒服 要好食(手切牛)要方便 揀左呢間九五至尊火鍋店 地方方便 尖沙咀 外面門口已大海報非常吸引寫住免費湯底 環境新裝修乾淨同大 另外有調味位非常乾淨 凍檸茶任飲我地一入去叫左$88 買一送一啤酒麻辣鴨血+烽巢豆腐任食仲叫左即炸炸魷魚送啤酒 🍻勁爽食住點 野食打邊爐 叫左冬蔭公渴底 ?飲左少少湯底 佢哋有調較過 配配菜唔會好濃 搶配菜味我哋點左中手切牛 賣相色色澤均勻 5秒鮮香👍🏻另外叫左三黃雞同蔬菜 (萵荀 粟米)要贊手打蝦丸 超大粒 彈牙 仲好多蝦 好食任食麻辣鴨血(好麻好食)+烽巢豆腐任食(打邊爐好入果)已經好夠飽最後仲送麻甜品 楊枝甘露同椰汁糕都係好食👍🏻啱哂心水 又好食又抵食 👍🏻👍🏻
唔任食 唔限時 要舒服 要好食(手切牛)要方便
[笑哭][笑哭][笑哭]
揀左呢間九五至尊火鍋
地方方便 尖沙咀 外面門口已大海報非常吸引
寫住免費湯底
環境新裝修乾淨同大 另外有調味位非常乾淨 凍檸茶任飲[笑哭]

我地一入去叫左$88 買一送一啤酒麻辣鴨血+烽巢豆腐任食
仲叫左即炸炸魷魚送啤酒 🍻勁爽
食住點 野食

我哋點左中手切牛 賣相色色澤均勻 5秒鮮香👍🏻
另外叫左三黃雞同蔬菜 (萵荀 粟米)
要贊手打蝦丸 超大粒 彈牙 仲好多蝦 好食

任食麻辣鴨血(好麻好食)+烽巢豆腐任食(打邊爐好入果)

已經好夠飽最後仲送麻甜品 楊枝甘露同椰汁糕
都係好食👍🏻

啱哂心水 又好食又抵食 👍🏻👍🏻
2024-07-17 858 瀏覽
之前來過附近食嘢,發現咗一間有火鍋,有泰菜食嘅餐廳/酒吧,喺指定時段又可享有sapporo的買一送一優惠,仲有我非常喜歡的“麻辣鴨血”或一般喜歡的“蜂巢豆腐”任食,淨係呢啲已经好吸引喇。終於決定呢日來食,又發現咗另一樣嘢,就係:Follow餐廳社交平台並Share 社交平台Post可享以下四款精選火鍋湯底免費,呢四様湯底就係“胡椒豬肚湯鍋”、“冬蔭功湯鍋”、“蕃茄薯仔濃湯鍋”及“ 麻辣鴨血湯鍋”,而另外七様湯鍋就可享半價的優惠,係唔係好正呢我哋揀咗“蕃茄濃湯”拼“胡椒豬肚鍋”,咁嘅搭配顔色超靚,突發其想,如果個鍋中間個塊做成曲線咁就可以拼成更加美觀的“太極圖案”而更加吸晴,話唔埋遲啲真係會見到呢😁😁作為一個海迷,打邊爐都不忘海鮮,於是點咗個有4樣海鮮的“海鮮拼盤”,有蝦,有蜆,有蟶子,有鮑魚,食過返尋味,encore咗彈牙冇沙大蟶子;仲有豐富的材料,例如“黄喉”、“豬粉腸”、“ 鮮淮山”、“ 蓮藕片”;亦不忘點啲泰式串燒“燒膳串”、“燒牛肉串”、“燒猪肉串”和“燒雞肉串”,好滿足。

2024-07-11 678 瀏覽
其實我真係邊爐怪黎!日日打邊爐都得!既然今日朋友請食飯,就一定搵間可以坐得耐、坐得又舒服嘅火鍋店食飯!可以吹水吹耐啲!呢間餐廳又係好正!系社交平台follow, post story就可以鍋底免費,為我個friend慳錢🤣佢蜂巢豆腐、麻辣鴨血係免費仼食湯底叫左胡椒豬肚湯、麻辣湯,胡椒湯好正!未打已經飲左幾碗我哋叫左幾個餸:手切本地牛大份,呢個好好食,香牛味之餘一啲都唔韌豬皮半分,半份嘅份量啱晒兩個人食,大大塊好脆口脆肉鯇半份,厚薄適中,冇泥味午餐肉半份,炸到好脆口,外脆內軟蜂巢豆腐半份,蠢咗,因為原來可以免費任食萵筍片半份,超級爽口,又新鮮又大塊甜粟米半份,超級香甜,而且冇渣龍眼蜜一杯,清甜潤喉龍眼蜜一壺,叫一壺就最抵,可以refill六杯

湯底叫左胡椒豬肚湯、麻辣湯,胡椒湯好正!未打已經飲左幾碗

我哋叫左幾個餸:
手切本地牛大份,呢個好好食,香牛味之餘一啲都唔韌

豬皮半分,半份嘅份量啱晒兩個人食,大大塊好脆口

脆肉鯇半份,厚薄適中,冇泥味

午餐肉半份,炸到好脆口,外脆內軟

蜂巢豆腐半份,蠢咗,因為原來可以免費任食

萵筍片半份,超級爽口,又新鮮又大塊

甜粟米半份,超級香甜,而且冇渣

龍眼蜜一杯,清甜潤喉

龍眼蜜一壺,叫一壺就最抵,可以refill六杯
2024-07-07 614 瀏覽
今日同朋友去咗尖沙咀呢間餐廳打邊爐,依家餐廳做緊優惠,所有湯底做緊半價或者免費,相當吸引,我哋今日就嘗試咗「野生菌老雞鍋」嘅湯底,呢個湯底真係超級鮮甜,用咗野生菌同老雞慢火熬煮,入口充滿咗濃郁嘅雞香同菌香,湯底不單止有益而且仲十分美味。🍲而且,職員介紹話仲可以任添鴨血同蜂巢豆腐,真係好抵!鴨血口感滑溜,入口即溶,蜂巢豆腐吸曬湯底嘅精華。🦆飲品方面,我哋試咗Sapporo買一送一,打邊爐嘅時候飲下啤酒,飲落去清涼解渴,啤酒嘅苦味同泡沫嘅香氣相得益彰,非常正。🍺食材方面,「美國特級牛小排(大)」真係唔可以錯過,呢個牛小排切得厚薄適中,脂肪分布均勻,燙一燙就已經好香滑,牛肉味道濃郁,每一口都充滿咗牛肉嘅香味,入口即溶,真係一試難忘。🥩「手打蝦滑」亦係我哋嘅最愛,呢個蝦滑非常彈牙,用料新鮮,蝦味十足,每一口都可以感受到蝦肉嘅鮮甜,燙一燙就已經好好味。🍤「手打牛肉丸(半份)」係一個非常特別嘅選擇,呢個牛肉丸口感紮實,入口彈牙,用料十足,每一口都可以感受到牛肉嘅鮮味,同時有少少筋道,食落去好有口感。🥢

2024-07-05 852 瀏覽
去到先知原來呢間邊爐係同間好出名既bar同一間姐妹店一入到去見到餐廳既裝修好令!啲位都好闊落, 即使我得兩個人去食都好Waiter好好咁安排左我地坐counter野食種類好多! 仲有好多泰國野食可以叫仲有刺身可以叫埋 超滿足不過今次想食邊爐多啲就叫左好多邊爐料首先係叫左個$238既牛小排叫左中size 但份量超多!!!!!牛味好出!!! 超!好!食! 無咩冰味之餘 仲要一啲都唔柴另外仲叫左唔同既丸同蝦滑全部都好彈牙海鮮都好新鮮 唔會有腥味炸魚皮都好香口 脆卜卜野飲選擇都好多估唔到cocktail/whisky 都有得簡不過今日唔想飲酒 叫左杯手打檸檬茶勁大杯!超抵飲不過最想讚既係呢到waiter既服務態度好好好有禮貌之餘仲會主動過黎提我有咩可以任食主動幫手加湯同埋好醒目而且佢個爐有個吸油煙既位食完個身係一啲油煙味都無!!!超誇張呢間好岩同朋友gathering book絕對會encore!!!!!!
去到先知原來呢間邊爐係同間好出名既bar同一間姐妹店
一入到去見到餐廳既裝修好令!
啲位都好闊落, 即使我得兩個人去食都好
Waiter好好咁安排左我地坐counter
野食種類好多! 仲有好多泰國野食可以叫
仲有刺身可以叫埋 超滿足

不過今次想食邊爐多啲
就叫左好多邊爐料
首先係叫左個$238既牛小排
叫左中size 但份量超多!!!!!
牛味好出!!! 超!好!食!
無咩冰味之餘 仲要一啲都唔柴

不過最想讚既係呢到waiter既服務態度好好
好有禮貌之餘仲會主動過黎提我有咩可以任食
主動幫手加湯同埋好醒目

而且佢個爐有個吸油煙既位
食完個身係一啲油煙味都無!!!
超誇張

呢間好岩同朋友gathering book
絕對會encore!!!!!!
本身自己好鐘意唱K 所以平時除左Party Room 都會搵D有得唱K既地方約一大班朋友食飯,呢度個裝潢都幾有心思 一進店就係邊爐區 圓枱方枱都有 頭頂掛左好多紅燈籠 格調帶少少華麗感沿小走廊行會見到8間VIP獨立房 有大有細可容納唔同人數,店員姐姐話人頭消費$500就可以有VIP房 會按訂位人數安排房的😍小走廊的盡頭是酒吧區...原來佢地場地咁大😮🔸胡椒豬肚湯 拼 麻辣鴨血鍋 $免費Follow左佢地IG同出post 就有6個湯底可以免費揀 仲可以雙拼,兩個湯底做得唔錯 落足料煲,豬肚豬骨咸酸菜全集於鍋內 仲放左支竹吸湯 入口濃香暖胃,而麻辣鴨血仲係無限任添驚喜位:個鍋上枱時...覺得實物比Menu圖片更吸引😆呢個情況好少見🔸手切本地牛 (中) $268估唔到會成個鍋咁大盤,油花分佈平均 牛味十足,而且唔會切得太薄 咬落有口感  🔸海鮮拼盤(小) $2982人份量的鮑魚 扇貝 蜆 大蝦,每一樣下鍋後都依然連殼 入口爽脆彈牙 樣樣都非常新鮮,麻辣湯底+鮮大蝦=無敵的🔸鮮鵝腸(半份) $58鵝腸連帶少許肥膏 放到麻辣湯內 又鮮又惹味 🔸鮮淮山(半份) $20難得打邊爐遇到有淮山,很愛吸滿

🔸胡椒豬肚湯 拼 麻辣鴨血鍋 $免費
胡椒豬肚湯 拼 麻辣鴨血鍋

🔸手切本地牛 (中) $268

🔸海鮮拼盤(小) $298
海鮮拼盤(小)

🔸鮮鵝腸(半份) $58
鵝腸連帶少許肥膏 放到麻辣湯內 又鮮又惹味

🔸鮮淮山(半份) $20
難得打邊爐遇到有淮山,很愛吸滿湯汁變得粉粉軟綿綿的口感

🔸龍眼蜜 (壺) $68
惹味邊爐...有個龍眼蜜潤一潤都唔錯,同frd子每人分左3-4杯?! 其實想飲啤酒多D 佢地做緊買1送1,不過第2朝要返早 唯有下次

*醬料 @$28

*所有食材份量都好足

*貼心的 好多食材都有半份或者小份選擇,2-3個女仔食 可以嗌多幾款 唔使樣樣食咁多

*除左火鍋 佢地仲有好多其他食物可以揀,刺身...泰式小食...串燒...泰式粉麵都有 如果多幾個人一齊食 可以好多元化
2024-07-02
海鮮拼盤(小)
  • 海鮮拼盤
  • 胡椒豬肚湯鍋
2024-06-29 736 瀏覽
餐廳位置在尖沙咀,裝修採用中式設計,座位舒服,空間感十足,仲設有酒吧區和VIP房。餐牌除左主打既中式火鍋之外,仲有多款泰國菜提供,選擇多元化;而家餐廳做緊推廣,可以任食麻辣鴨血及蜂巢豆腐,另外凡Follow餐廳IG 並Share IG Post,就可以免費享用一款精選火鍋湯底,非常抵食。我哋揀左胡椒豬肚湯底,胡椒帶微辣,濃郁惹味,咸酸菜醃得入味,豬肚軟腍,喝湯後身體暖笠笠。安格斯三角肥牛:油脂分佈平均,肉質鮮嫩,好高質。黑豚肉片:肥瘦相間得宜,肉質有層次感。脆鯇片:魚肉片新鮮爽脆。手打四寶丸:有墨魚丸、牛肉丸、蝦丸、豬肉丸,款款都大粒又彈牙。雜菌拼盤:有多種菇類,索滿湯汁精華。蟹肉炒粉絲:蟹肉好多,粉絲炒得乾身,泰式滋味。芒果糯米飯:芒果香甜,糯米飯煙韌,泰菜必點甜品。總結,餐廳食物質素有水準,店員服務態度好,值得推薦。

安格斯三角肥牛:油脂分佈平均,肉質鮮嫩,好高質。

黑豚肉片:肥瘦相間得宜,肉質有層次感。

脆鯇片:魚肉片新鮮爽脆。

雜菌拼盤:有多種菇類,索滿湯汁精華。

蟹肉炒粉絲:蟹肉好多,粉絲炒得乾身,泰式滋味。

芒果糯米飯:芒果香甜,糯米飯煙韌,泰菜必點甜品

總結,餐廳食物質素有水準,店員服務態度好,值得推薦。

• 安格斯三角肥牛
  • 黑豚肉片
  • 脆鯇片
  • 手打四寶丸
  • 雜菌拼盤
  • 蟹肉炒粉絲
  • 芒果糯米飯
先寫結論:九五至尊火鍋狗毛係超值得encore,CP 值超高既餐廳!入正題先尖沙咀嘅九五至尊火鍋狗毛超大間,一部分係西式酒吧,另一邊就係打邊爐不過始終係平日,打邊爐比酒吧旺場好多呢首先我要推介嘅就係「胡椒豬肚湯鍋」Like 左佢地社交平台 就免費~湯底由豬肚與香料熬煮而成,味道鮮醇濃郁,保留咗豬肚嘅軟中帶爽既口感而且湯底入味十足,連腐竹配料都好夠味黃喉入口清脆,因为處理得好乾淨所以冇腥味超爽滑,大愛手切本地牛肉味濃郁鮮甜,正宗「牛有牛味」,而且纖維細嫩、油花均稱手打墨魚滑墨魚肉比例高,粉少,可以清楚吃到肉既鮮甜味又爽又彈牙 鮮鵝腸鵝腸亦清理得好乾淨,腸味濃郁,夠肥美爽口桂花蚌擺一分鐘就食得,爽口彈牙,好有鮮味睇到餐單都幾驚喜,有火鍋肉類、海鮮刺身、台灣小食、泰式小食好有特色我對佢哋提供嘅精緻菜式都超滿意估唔到係尖沙咀仲可以嗌到每份$50-$60 既打邊爐配料但賣相同味道都好出色值得Encore!

先寫結論:
九五至尊火鍋狗毛係超值得encore,CP 值超高既餐廳!

入正題先
尖沙咀嘅九五至尊火鍋狗毛超大間,
一部分係西式酒吧,另一邊就係打邊爐
不過始終係平日,打邊爐比酒吧旺場好多呢

首先我要推介嘅就係「胡椒豬肚湯鍋」
Like 左佢地社交平台 就免費~
而且湯底入味十足,連腐竹配料都好夠味

黃喉
入口清脆,因为處理得好乾淨所以冇腥味
超爽滑,大愛

手切本地牛
肉味濃郁鮮甜,正宗「牛有牛味」,而且纖維細嫩、油花均稱

手打墨魚滑
墨魚肉比例高,粉少,可以清楚吃到肉既鮮甜味
又爽又彈牙

鮮鵝腸
鵝腸亦清理得好乾淨,腸味濃郁,夠肥美爽口

桂花蚌
擺一分鐘就食得,爽口彈牙,好有鮮味

睇到餐單都幾驚喜,有火鍋肉類、海鮮刺身、台灣小食、泰式小食
好有特色
我對佢哋提供嘅精緻菜式都超滿意
估唔到係尖沙咀仲可以嗌到每份$50-$60 既打邊爐配料
但賣相同味道都好出色
值得Encore!
平時不少港人鍾意北上消費,我就會發掘下抵食嘅餐廳支持本土飲食業~今次嚟到九五至尊火鍋,位於尖沙咀地段優越方便就腳,估唔到喺香港嘅中心人流最旺嘅油尖旺區都有咁抵食咁平嘅火鍋!打邊爐梗係唔少得啤啤佢,Sapporo啤酒10點前買一送一,超級抵飲!鴨血同埋蜂巢豆腐更加係任食,如果用ig follow share post更加可以有免費湯底,所以成餐飯基本上係超平😍至於食物質素方面,牛肉非常嫩滑,烚一烚即起入口即溶好有牛味,蝦滑亦都非常彈牙,吸收晒湯嘅精華更加好味😋蟶子王真係好大隻!超鮮甜爽口,海鮮控必點~最後食海蝦刺身都好新鮮,口感一流,估唔到火鍋店都有刺身供應,而且仲咁高質,有驚喜🤩總括而言,九五至尊真係性價比高,冬陰功湯底都好入味,火鍋配料食材上乘,誠意推介比鍾意打邊爐嘅各位!

2024-06-26 155 瀏覽
成日路過呢間餐廳都覺得好神秘,然後個名叫狗毛又好得意,今日終於拉到朋友一齊去試。開頭以為佢剩係得打邊爐,點知睇吓Menu發現佢有一堆泰菜嘅選擇,覺得呢個fusion都幾搞笑,當然我哋入到嚟一定都要打邊爐啦。餐廳本身有幾款免費嘅湯底,只要follow 社交平台同埋repost就得,於是我哋試咗個胡椒豬肚湯底,個煲大概有三至四嚿豬骨,同埋一堆腐竹,腐竹煲到索曬湯底啲味之後好正🤩餐廳服務好好,店員會提你佢哋有啲免費嘅鴨血同埋蜂巢豆腐,仲會不停留意你個邊爐使唔使加水,有冇需要其他嘢食等等。我哋兩個人叫咗一個細海鮮拼盤,份量啱啱好二人份量基本上每樣嘢都有兩隻,有扇貝、鮑魚、蟶子、蝦、同埋一堆花甲,海鮮係急凍既上枱都幾新鮮,同埋好貼心地,鮑魚佢已經預先幫你拆咗殼,等我哋唔會食得太論盡。而且花甲係一粒沙都冇已經處理好晒,值得加分。仲有一碟手打四寶丸,有墨魚丸、蝦丸、豬肉丸、牛肉丸。個人最鍾意墨魚丸同蝦丸,食得出係起膠彈牙嘅感覺,師傅應該真係功夫去製作😆然後仲叫咗一碟手切牛肉,牛肉油脂分布好平均,而且唔係肥牛嗰隻好肥嘅牛肉,只需要淥5秒左右就可以食,牛味好夠,我冇諗過我哋兩個女仔竟然食得晒碟牛肉🤣另外

另外佢有泰菜實在太搞笑,忍唔住叫咗個小食拼盤,小食拼盤有蝦餅春卷魚餅魚卷雞,非常足料,小食拼盤整體係外面九龍城食泰國嘢嘅Level,冇諗過會係一間打邊爐嘅餐廳食到😆
雖然人均消費比較高,但係餐廳環境同埋服務都非常舒適,如果係慶祝特別節日,或者約咗屋企人嘅話都可以嚟食。最後仲送咗泰式椰汁糕,係呢一餐完美嘅句號。
2024-06-20
2024-06-26 155 瀏覽
尖沙咀真係一個搵食好地方,同朋友行過呢間火鍋店,覺得個舖名「狗毛」好得意,原來係「The hair of the dog」嘅意思~由大門口望入去,見到裝修好有格調,就決定今晚聚會去呢度啦!職員仲安排咗圓枱俾我地,坐得好舒服!喺我地心大心細點菜時,職員已經問我地要唔要麻辣鴨血做即食前菜,免費架~!我去親打邊爐都實叫鴨血,當然唔會錯過啦!食住個鴨血去點菜,好快就點到一枱都係~湯底我地揀咗冬䕃功湯鍋,因為餐廳除咗火鍋,仲有好多泰菜可以點呢!咁湯底就試下泰國風味啦,連辣度都可以揀,果然冇揀錯!打邊爐首先唔少得牛肉啦,美國精選封門柳一上枱就靚到嘩嘩聲,食落都好香口,點埋個湯汁更加正~驚唔夠肉食,我地又叫咗份美國肥牛(中)同埋蒙古羊肉片(半份),可以根據胃口點中或者大,我地就叫晒中size,因為可以試多d~脆鯇腩同鱔片我地都叫咗半份,兩款魚都好彈牙~炸芋頭叫咗半份但份量都好充足,放入鍋中吸晒冬䕃功湯汁,真係好好味呀!蝦膠腐皮卷比較少見,又係吸湯汁之作,索到滿滿湯汁,腐皮夾埋生菜同蝦膠,大滿足呀!最正就係個湯底食到最後都唔會變到水咁淡,真係可以當湯飲呀~飲品方面,我地叫咗一壺龍眼蜜,兩個人每人都分到

脆鯇腩同鱔片我地都叫咗半份,兩款魚都好彈牙~

飲品方面,我地叫咗一壺龍眼蜜,兩個人每人都分到3、4杯,好抵飲~

呢度服務好好,職員臉帶笑容好友善,要請朋友食飯就夠晒有頭有面啦~