2019-08-01 410 瀏覽
呢一兩年掀起咗一股夾公仔熱潮 之前有聽聞過megabox入面有個樂園 入面有好多夾公仔機嘅 原來呢間餐廳就係喺嗰度😮餐廳位置唔算當眼 但係依然有好多上班族喺度食個lunch😗 佢每日都有唔同款式嘅精選午餐嘅 今日我揀咗嘅呢一個係 咖喱牛腩飯因為係午市套餐嘅關係 係有餐湯嘅 店員問我要中湯定西湯 我就揀咗西湯 於是一碗好多料嘅羅宋湯就出現咗喺我檯面啦😺咖喱牛腩飯 一上碟嗰吓就見到佢有幾多椰漿 諗住佢嘅咖喱會以椰香味為主啦 點知又唔係喎 撈勻咗之後 食落口就冇乜椰香味 反而幾辣👍🏻 似乎落咗好多辣椒油 牛腩嘅份量都幾多 可惜佢有兩三舊都好韌吓 同埋只係得牛腩 冇我最鍾意嘅牛筋 感覺就差咗少少啦🙈整體感覺就一般啦 不過見到隔離檯食焗肉醬意粉好似幾吸引 下次再去食吓先

2019-07-05 512 瀏覽
今天帶小米到放宮樂園,順便在這樂園旁邊的餐廳午餐。因為農曆新年期間已購買半年任玩票,所以可享餐廳九五近優惠。就座後,又要煩惱點菜的問題。看到彩色餐牌:鴨腿飯! 鴨肉滋陰補血,冬瓜消暑。跟其他套餐對比,鴨腿飯整體油脂較少,最後選擇這個夏天的美食。    大廚精選鴨腿湯飯視覺:鴨腿顏色較淡,啡黃色的芫茜似是煮了很長時間,有帶皮的冬瓜,几條煮到溶爛的果皮,底下還有一塊完整又厚身的冬菇。白飯另上,不過很大碗,早知點少飯。     嗅覺:芫茜唐芹不多,香氣不足。湯底也没有任何香味。手感:鴨腿煮至軟綿綿,輕輕地就可以拔出鴨下腿的腿骨。筷子也輕易地撕開鴨皮,夾出上腿骨和鴨膝軟骨。來到碗內的鴨腿肉,可以一層一層地撕開每組肌肉。三頭肌?四頭肌?比目魚肌?腓腸肌?几下功夫,輕易變為鴨腿絲湯飯。     口感&味道:鴨腿肉應該是<無得輸>,可是入口卻很乾,鴨肉無底味。即使鴨腿肉絲跟湯一同享用,也感到乾柴。而且湯底味道很淡,果皮/八角份量太少? 單以湯底配白飯,也嚐不到湯底應有的味道。反而覺得白飯有甜味!     雖然整個湯飯很清淡,但正面的想法<應該無加味精>囉! Body Report : 食完無需狂飲水
今天帶小米到放宮樂園,順便在這樂園旁邊的餐廳午餐。
因為農曆新年期間已購買半年任玩票,所以可享餐廳九五近優惠。
就座後,又要煩惱點菜的問題。
看到彩色餐牌:鴨腿飯!
鴨肉滋陰補血,冬瓜消暑。
大廚精選鴨腿湯飯
視覺:
鴨腿顏色較淡,啡黃色的芫茜似是煮了很長時間,
有帶皮的冬瓜,几條煮到溶爛的果皮,
底下還有一塊完整又厚身的冬菇。
白飯另上,不過很大碗,早知點少飯。

嗅覺:
芫茜唐芹不多,香氣不足。湯底也没有任何香味。
手感:
鴨腿煮至軟綿綿,輕輕地就可以拔出鴨下腿的腿骨。
筷子也輕易地撕開鴨皮,夾出上腿骨和鴨膝軟骨。
來到碗內的鴨腿肉,可以一層一層地撕開每組肌肉。
三頭肌?四頭肌?比目魚肌?腓腸肌?
几下功夫,輕易變為鴨腿絲湯飯。
口感&味道:
鴨腿肉應該是<無得輸>,可是入口卻很乾,鴨肉無底味。
即使鴨腿肉絲跟湯一同享用,也感到乾柴。
而且湯底味道很淡,果皮/八角份量太少?
鴨腿湯飯-冬菇
鴨腿湯飯
單以湯底配白飯,也嚐不到湯底應有的味道。
反而覺得白飯有甜味!

雖然整個湯飯很清淡,但正面的想法<應該無加味精>囉!
Body Report : 食完無需狂飲水。
用餐優惠
優惠券
2019-05-23 658 瀏覽
一直期待有一家含有香港獨特文化的懷舊。九五茶座算幾花心思在食物,菜單展示,及裝修設計方面。値得支持。如有小孩,更加適合。或认为自己是个大細佬都可來玩玩。這裡有夹公仔机和兒時零食賣。今次叫咗下午茶,几掋食。加料邪恶西多士加入芝士更另我有驚喜。凍柠檬茶不錯!

2019-05-23
2019-05-18 451 瀏覽
今日係Megabox 睇戲,睇之前搵下有冇啲好野食,經過見到呢間野裝修好懷舊,就入去一試,下午茶,28蚊一個菠蘿油同野飲,有啲貴,但勝在夠特別,第一次見用蒸籠裝,味道都正常炸脾同薯條都普通,冇咩特別
炸脾同薯條都普通,冇咩特別
2019-05-06 425 瀏覽
二點幾黎到有啲口渴就入左去坐單點飲品 不如叫個下午茶就叫左波蘿油加凍奶茶奶茶 可以奶同茶比例幾好唔會太苦澀 或 太多奶望落色水都靚但個波蘿麵包🥯都幾難食由圖可見個面包好實一啲都唔鬆軟實的的咁個皮都唔夠脆雖然放係蒸籠係幾得意但係味道先至最重要塊牛油都唔夠滑整體味道怪怪地....朋友叫左多士食係花生🥜醬加牛油朋友話 味道幾好 可能額外叫左要烘耐啲所以夠脆朋友幾滿意平日下午茶時間冇咩人 所以幾好坐我地三人坐左六人卡位服務正正常常
二點幾黎到

個皮都唔夠脆

雖然放係蒸籠係幾得意
但係味道先至最重要

塊牛油都唔夠滑
整體味道怪怪地....

朋友叫左多士食

冇咩人 所以幾好坐
我地三人坐左六人卡位

服務正正常常

2019-04-07 588 瀏覽
今日陪個朋友o係Mega box行下傢私店,行到攰攰地就搵個地方食下野抖下,o係9/F搵到一間真心正既打卡熱點餐廳【九五茶座 - 放宮樂園】,單單是個餐廳既門面都已經很吸晴,二話不說已經立即衝左入去搵位坐底了。餐廳既周圍都放滿很多懷舊的裝飾,個感覺就好似時光倒流70年代一樣,而且有一點點荔園Feel,因為有得夾公仔,有少少電動既遊戲,岩晒一家大細,帶小朋友放電玩返一日就岩晒喇。單單是個餐牌已經夠晒誠意,是一本秘笈組成的-「武林盛薈」。你會見到好多懷舊款式既小食/麵餐/飲品,啲回憶全部返晒黎咁,「菠蘿冰」、「雜果冰」、「凍咸檸檬雪碧」、「四正蝦多士沙律」、「傳統生炸雞脾」等等...眼花撩亂。炸雞脾狂既我又點會錯過「傳統生炸雞脾配炸薯條」既組合呢,炸雞脾大大隻,都幾巨型,肉感很重,外皮炸得很鬆脆,但肉質嫩滑依然,真心好抵食。炸薯條份量亦不算少,而且炸至金黃香脆,薯味亦很濃,肉肉的薯肉非常滿足。「四正蝦多士沙律」我哋都揀左配炸薯條,因為實在太鐘意食薯條喇,蝦多士非常香口,蝦肉十分彈牙,一塊接一塊咁食,而且咬落脆卜卜,明知熱氣都唔理得咁多了吧。「菠蘿冰」和「雜果冰」都很出色,可以呃like不在
「四正蝦多士沙律」我哋都揀左配炸薯條,因為實在太鐘意食薯條喇,蝦多士非常香口,蝦肉十分彈牙,一塊接一塊咁食,而且咬落脆卜卜,明知熱氣都唔理得咁多了吧。「菠蘿冰」和「雜果冰」都很出色,可以呃like不在話下,重點是整杯都可以又食又飲,滿意至極。希望下次黎可以食多幾款食物次餘,亦玩下掟彩虹吧,因為今日實在人頭湧湧,當然受歡迎亦是其中一個主要因素啦。
2019-03-03
  • 菠蘿冰
  • 雜果冰
  • 四正蝦多士沙律
  • 傳統生炸雞脾
一向喜歡試新嘢🤤及打卡的我📸朋友話畀我聽有一間懷舊餐廳☕咁當然就約埋去試吓啦!去到門口😝已經見到一系列懷舊攤檔🎥再行入啲 仲有懷舊小食🍭及精品售賣區🎮及攤位遊戲🎪真係第☝️次入到一間餐廳唔知做邊樣好樣樣都想🤔但係因為肚餓😛所以就決定先醫飽個肚 再去玩🤹‍♀️影相📷及shopping🤑睇睇餐牌 好辛苦先揀到 呢幾樣至愛:⚀加料邪惡西多士🍞 : 不是傳統西多士的花生醬🥜 係我的至愛芝士🧀餡😍必食😋食落口果然好有口感🧀芝士軟綿綿 溶得剛剛好 ⚁無敵風火輪🎡 : 集合所有小食於一身🥓🌯 所有炸物 炸得剛剛好 ✌外脆內軟☺每款食少少 可以留返個肚試埋其他好嘢 當然賣相亦十分之good👍可以畀我打卡📸啦⚂迷你焗豬扒飯🐽: 真係好貼心 細細碟 就可以試到炒飯🍛嘅香及豬扒🥩嘅鬆軟 好夾😚⚃麥精維他奶🥛 : 味道就當然令我懷緬細個時 無憂無慮嘅生活啦! 暖暖地 暖入心💖終於醫飽個肚啦😊首先衝去玩攤位遊戲🎰好刺激😉 又抵玩😙 再到充滿懷舊佈景的打卡位影影影📸📸📸最後當然就唔會忘記買埋啲紀念品返屋企繼續懷緬啦🤨 總括而言 : 這地方的確是一家大細👨‍👩‍👧‍👦一齊啱去嘅好地方🤩 下次一定會與家人再嚟 食~ 玩

睇睇餐牌
好辛苦先揀到 呢幾樣至愛:

終於醫飽個肚啦😊首先衝去玩攤位遊戲🎰好刺激😉 又抵玩😙 再到充滿懷舊佈景的打卡位影影影📸📸📸最後當然就唔會忘記買埋啲紀念品返屋企繼續懷緬啦🤨 總括而言 : 這地方的確是一家大細👨‍👩‍👧‍👦一齊啱去嘅好地方🤩 下次一定會與家人再嚟 食~ 玩~ 影~ 買~😎
麥精維他奶
麥精維他奶
2019-03-20 365 瀏覽
第一次黎食 朋友黎講新開 價錢唔錯入面覺得格局雅致 充滿港式風味 應該唔錯啦 叫左碗牛腩米 點不知發現裡面碗粉 竟然加料 X!係小強B啊 x真係多L謝晒 點有信心再食以後都唔再幫襯
第一次黎食 朋友黎講新開 價錢唔錯
發現裡面碗粉 竟然加料 X!係小強B啊 x
真係多L謝晒 點有信心再食
以後都唔再幫襯
2019-03-18 308 瀏覽
今日終於可以一試九五茶座,其實之前都睇過雜誌介紹過呢間餐廳,今日真係聞名不如見面,一到門口就見到2檔6,7十年代裝潢既小賣店-爆谷,綿花糖同汽水,我以為除左係電視會睇到外,估唔到係現實世界都會見到,即時令我回想起年少既我。餐廳主要分為2區,一邊係售賣懷舊精品,糖果同遊戲,好似有彩虹竹簽,上鏈既鐵皮小公仔,N年代既電話等,真係童年回憶返晒黎。另一邊就係餐廳,職員介紹左3寶比我地,就係生炸雞脾,咖哩同邪惡西多士。生炸雞脾-肉嫩多汁,皮脆惹味。咖哩牛腩-3個字形容:香!濃!辣!喜歡食辣一定試,佢地辣同咖哩汁好夾,必食邪惡西多士-吸收了蛋漿的金黃西多士,外脆內軟,內夾著香濃的芝士,真是好吃到噴汁,咸甜適中,任誰都抵擋不了的邪惡誘惑~整體黎講,餐廳出品真係好有早期冰室味道,配合整體裝潢,真係好似去6,7十年代冰室,而且打卡位超多,真係一個食得,玩得,影相都得既樂園。
炸雞
-肉嫩多汁,皮脆惹味。
咖哩牛腩

邪惡西多士

• 生炸雞腿
  • 咖哩牛腩
2019-03-17 300 瀏覽
今日帶小朋友去mega Box溜冰⛸️,經過尼間貌似懷舊風情的舖頭,入去先知裡面仲有遊樂場同茶餐廳。於是就坐低食個T,叫左好多野食,西多我都食得多了,尼度有個‘邪惡西多’好特別,裡面唔係我討厭的花生🥜醬,而是我最愛的芝士夾心👍🏻👍🏻👍🏻超好食!!食完小朋友又要要夾公仔,買左張200蚊全日任玩遊戲卡,原來佢地有全年任玩的遊戲卡,平均每個月先98蚊咋好抵玩,連我同媽咪都不停影相。小朋友已經吵住下禮拜又要來玩了,好彩唔貴咧
好抵玩,連我同媽咪都不停影相
。小朋友已經吵住下禮拜又要來玩了,好彩唔貴咧
2019-03-17 203 瀏覽
今日去左間位於九龍灣megabox既九五茶座食lunch,之前都聽過好多朋友介紹佢地招牌小食~生炸雞脾,今日終於可以試到啦,餐廳原來有得食仲有好多懷舊精品同遊戲,最特別既係有個蒙面超人卷裝廁紙同眼罩,真係好正。另外仲有好多部夾公仔機,彩虹池,藍球機 ,如果有小朋友,實開心死佢地,假期帶佢地黎放下電就最啱,而且佢地有個$200全日任玩卡,可以不停咁夾公仔,爽!講番野食先,我一行4人,叫左個生炸雞脾,芝士西多士,小食摩天輪,當然最正就係佢地生炸雞脾,即叫即炸夠晒惹味,聽餐廳負責人講,原來雞脾會早1日用秘製配方醃好,有客人order時候就會即炸,所以食落好多汁,而且無冰鮮味,只有早期茶餐廳先會咁做,至於另一推介就係佢地芝士西多士,芝士夾係多士中間,放落口度,d芝士味係口中溶化,口感豐富,整體黎講,餐廳以早期港式冰室烹調為賣點,食落又真係好有個味道。值得。
,而且無冰鮮味,只有早期茶餐廳先會咁做
,至於另一推介就係佢地芝士西多士
  • 生炸雞脾
2019-03-16 1895 瀏覽
閒逛看見門口有點懷舊感覺,兒時回憶湧上心頭😍甫進餐廳內即時。。。嘩的一聲😮內裏有如進了當年的歡樂天地,有玩的,吃的,賣的,只影相打卡已很吸引😂😂當然要試一試這餐廳是否如此懷舊吧~跟餐廳服務員傾談下,原來這裏的廚師都是65歲以上的,所以食品都是用上傳統的手法。迷你焗豬扒飯聽聞這個醬料是茄醬茄膏茄汁做的,也難怪比坊間其他餐廳的味道比較濃郁,跟豬扒不太濃味而軟身的口感恰到好處。雞肶沙律雞肶外脆內嫩,個人覺得雞皮咸了點,但肉類嫩滑,沙律中規中矩,賣相吸引。加料邪惡西多士聽名字很有趣,原來是用上芝士做餡,西多外面仍帶點脆,切開西多士芝士仍是軟滑的😋無敵風火輪在桌上介紹時已被這摩天輪吸引,內裏包括5種食物雞翼,腸仔煙肉卷,雞串,薯條,蝦餅。整體味道都不錯。**這餐廳無論大小朋友都可以在這裏玩玩,逛逛,吃吃喝喝,值得推介,臨走時仍見有人排隊等進場玩耍😂
閒逛看見門口有點懷舊感覺,
兒時回憶湧上心頭😍
甫進餐廳內即時。。。嘩的一聲😮

內裏有如進了當年的歡樂天地,
有玩的,吃的,賣的,
只影相打卡已很吸引😂😂

當然要試一試這餐廳是否如此懷舊吧~
跟餐廳服務員傾談下,
原來這裏的廚師都是65歲以上的,
所以食品都是用上傳統的手法。

迷你焗豬扒飯
聽聞這個醬料是茄醬茄膏茄汁做的,
也難怪比坊間其他餐廳的味道比較濃郁,
跟豬扒不太濃味而軟身的口感恰到好處。

雞肶沙律
雞肶外脆內嫩,
個人覺得雞皮咸了點,
但肉類嫩滑,
沙律中規中矩,
賣相吸引。

聽名字很有趣,
原來是用上芝士做餡,
西多外面仍帶點脆,
切開西多士芝士仍是軟滑的😋

無敵風火輪
在桌上介紹時已被這摩天輪吸引,
內裏包括5種食物雞翼,腸仔煙肉卷,
雞串,薯條,蝦餅。
整體味道都不錯。

• 雞肶沙律
  • 迷你焗豬扒飯
  • 加料邪惡西多士
香港既地道小食何其多,要數邪惡之首,我相信揀西多士都有好多人會同意 而今次要介紹既,又點會係普通嘅西多士咁簡單呢,今次要介紹「加料邪惡西多士」!!!!!!Megabox嘅依間「九五茶室-放宮樂園」裝修充滿着兒時回憶,一半茶餐廳裝修,有一般嘅茶餐廳食物例如焗豬扒飯、咖喱、特餐茶餐之類。另一半就係好似冒險樂園咁嘅遊戲空間,一邊食飯會一邊聽到大家玩擲彩虹,推銀機同夾公仔機嘅歡呼聲,都幾得意架。呢度有一款次次嚟食都會叫嘅「加料邪惡西多士」,佢表面同一般西多士冇分別,一切開,就會見到入面嘅芝士要準備流出嚟!!! 所以佢點解叫邪惡,就係普通西多士嘅牛油糖漿之外,仲有芝士哈哈哈老實講,依度嘅食物唔算好抵食,一份「加料邪惡西多士」要$32 ,價錢唔係好吸引。不過返工返得咁辛苦,下午茶黎食一份comfort food,俾啲力量自己繼續捱落去啦💪🏻

2019-02-09 1083 瀏覽
牛扒上台係熱騰騰的,入口沒有筋,唔韌。但汁料略嫌過鹹。薯條剛炸起,脆卜卜,不過個人鍾意扭紋薯條多d。雜菜同番茄有炒過,暖暖哋,有誠意華田奶味濃,口感幼滑沙爹烏冬嗰火候掌握得唔係幾專業,過𡀝。湯底都唔夠厚實。凍檸茶喜出望外,用啤酒Jar來裝,份量十足,望到都差唔多落左半個檸檬🍋。

華田奶味濃,口感幼滑

沙爹烏冬嗰火候掌握得唔係幾專業,過𡀝。
湯底都唔夠厚實。

2019-01-29 719 瀏覽
呢度有yes 卡抽😱有夾公仔機,仲有好多打卡位‼️最warm既呢度有枝裝維他奶飲🥛可惜遲左黎,菠蘿油賣哂😭所以叫左個好耐無食既五香肉丁餐肉米🥰💰人均消費$30
呢度有yes 卡抽😱有夾公仔機,仲有好多打卡位‼️
最warm既呢度有枝裝維他奶飲🥛
可惜遲左黎,菠蘿油賣哂😭
所以叫左個好耐無食既五香肉丁餐肉米🥰
💰人均消費$30