2023-06-10 623 瀏覽
#20230603 🤍📍 九町屋 北角水星街6-8號恒寶大廈地下B號舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#燒雞泡魚乾 $39💭 雞泡魚乾燒到咸香乾身🐡又未至於去到卜卜脆既地步,🐷鐘意呢個質地,而且🐷十分鐘意佢配個醬,wasabi有少少攻鼻,越食越過癮,就算無飲酒就咁食都食唔停口🍻.#芝麻蝦多士 #威士忌汁 $37💭 老實講,🐷唔係好食得出威士忌既味道🥃定係🐷誤解左威士忌汁既意思呢🤔不過配個多士係好味既,最驚喜係個蝦多士厚到超乎想像,個包好薄然後見到好多蝦膠,上面仲有啲芝麻,一咬落去有包既脆,又有蝦膠既彈牙,仲有芝麻既香,🐷非常推薦呢個👍🏼.#牛肉壽喜鍋 #跟 #白飯 $65#轉 #烏冬 +$10💭 入面係有好多菜同配料,都係平時食開果啲,比較特別係佢個豆腐係用炸過既,索湯之餘又滑,個湯偏甜,第一啖會覺得好好飲,但食到尾就會覺得漏,可能原先配飯係佢地精心挑選過,可以等個湯無咁甜,期待下次試下😅.#蜂蜜檸檬紅茶 #凍 +$10#青蘋果綠茶 #凍 +$10💭 充滿回憶既野飲,好有以前仙跡岩既味道👅overall呢度都係抵食,而且無落場時間,🐷當日星期六三四點啲時間去坐低,無咩人傾計都幾舒服
#20230603 🤍

#牛肉壽喜鍋 #跟 #白飯 $65
#轉 #烏冬 +$10

#蜂蜜檸檬紅茶 #凍 +$10
#青蘋果綠茶 #凍 +$10
💭 充滿回憶既野飲,好有以前仙跡岩既味道👅overall呢度都係抵食,而且無落場時間,🐷當日星期六三四點啲時間去坐低,無咩人傾計都幾舒服😎

2023-05-29 367 瀏覽
叫咗三個主食+小食 四個人食其中壽喜燒烏冬我覺得最好食!可惜即刻掛住食唔記得咗影相🫣🤣間接證明真係幾好食煎飯都相當不錯拉麵就比較普通,唔係特別推薦埋單四個人每人平均$85以晚餐嚟講,呢個價錢可以食到咁飽都真係唔錯🫡另外可能要留意返餐廳只係收現金/八達通/支付寶對我呢啲淨係帶電話出街嘅人嚟講好容易會唔小心食霸王餐😂好彩同朋友食啫
叫咗三個主食+小食 四個人食
煎飯都相當不錯
拉麵就比較普通,唔係特別推薦

埋單四個人每人平均$85
以晚餐嚟講,呢個價錢可以食到咁飽都真係唔錯🫡
另外可能要留意返餐廳只係收現金/八達通/支付寶
2023-05-24
  • 牛肉壽喜燒鍋
2023-05-09 310 瀏覽
行經水星街 一間平價日本餐廳店內己狸貓作主題配上全木格調餐桌好有日本居酒屋嘅感覺🍱蒲燒鰻魚便當 $79有主角鰻魚之外仲有前菜帆立貝裙邊蘿蔔•冬菇•玉子甜點加埋蕃茄仔+$10 配檸檬梳打食物正常水準,價錢合理📍水星街 6-8 號《炮台山 Fortress Hill》🔛九町屋 Machiya
行經水星街

仲有前菜帆立貝裙邊
蘿蔔•冬菇•玉子
甜點加埋蕃茄仔

+$10 配檸檬梳打

食物正常水準,價錢合理

📍水星街 6-8 號
《炮台山 Fortress Hill》
🔛九町屋 Machiya
2023-03-27 272 瀏覽
今日放假 有啲事要去炮台山所以去左九町屋都食翻個lunch😝初頭一去到見到門口好多人嚇親我🤣好彩佢哋係已經食完 準備離開入面都唔算多人 好快就有位😮‍💨😮‍💨😮‍💨食物方面我地叫左3樣野有牛肉烏冬 豬軟骨拉麵 同埋芝麻蝦多士烏冬都幾煙韌 拉麵亦都唔會話好淋蝦多士都好脆口 仲有啲醬汁俾你點😝個人嚟講 我就鍾意個烏冬多啲而且價錢方面都好親民🥰都係$50幾 仲可以加錢叫埋餐飲兩個人最後都只係$160😝
今日放假 有啲事要去炮台山

都係$50幾 仲可以加錢叫埋餐飲
兩個人最後都只係$160😝
豬軟骨拉麵
牛肉烏冬
昨晚我和另一半來到了「九町屋」這家餐廳,度過了一個很棒的晚上。我們點了兩份主食,分別是薄鹽豚肉飯Burger配肉醬汁和豚肉壽喜燒鍋(配米飯),還有小食同串燒,包括吉列炸芝士(配威士忌汁)、芥末脆魚柳(配wasabi醬)和辛味雞翼一串,再加上青蘋果綠茶飲品。首先是主食,薄鹽豚肉飯Burger配肉醬汁的味道很獨特,豚肉帶有淡淡的鹹味,搭配肉醬汁更是讓人一試驚豔。豚肉壽喜燒鍋是用豚肉片、洋蔥和生菜做成的,配上米飯,味道非常美味。豚肉片煮得很嫩,而且壽喜燒醬汁的味道也非常搭配。小食同串燒也都很好吃,尤其是吉列炸芝士,外皮炸得很酥脆,內裡的芝士濃郁滑嫩,加上威士忌汁更是讓人回味無窮。芥末脆魚柳的魚肉質地很嫩,芥末醬汁的味道也很濃郁。辛味雞翼一串則是非常適合喜歡吃辣味的人,辣味很夠,但不會太辣,非常開胃。最後是青蘋果綠茶,這款飲品非常清新,茶的味道不會太濃,而且加上青蘋果的香氣,喝起來非常舒服。整體來說,「九町屋」是一家值得推薦的餐廳,菜品豐富多樣,味道也非常好。如果你喜歡日本料理,這裡絕對是一個不容錯過的好去處!

2023-03-17
1K
2023-03-16 167 瀏覽
難得友人放紅日,約了出來行下食飯,諗諗下好耐冇食日本野,上網見到呢間好似幾特別又幾平,一於試下。餐廳門面裝潢有著日本和風之感。餐廳門面裝潢有著日本和風之感。芝麻蝦多士(配威士忌汁),$36,又係人氣之一,蝦多士好大件,外層芝麻份量多,口感香脆不太油膩,內裡蝦膠爽口彈牙,配威士忌汁食更好味。辛味軟殼蟹Burger,$62。見係人氣之選一於試下,好大件軟殼蟹,酥脆惹味,下層的煎飯,有點似飯焦,口感微脆少許焦香味,伴上肉醬汁食更豐富。牛肉生薑燒便當,$65。牛肉份量適中,味道正常水準,配料有玉子、白蘿蔔及漬物等,最多係車厘茄。九町屋咖啡(凍),跟餐+$10,味道太淡。食物正常水準,坐位迫左少少,價格合理。
餐廳門面裝潢有著日本和風之感。
餐廳門面裝潢有著日本和風之感。
芝麻蝦多士(配威士忌汁)
辛味軟殼蟹Burger
辛味軟殼蟹Burger,$62。
牛肉生薑燒便當
牛肉生薑燒便當,$65。
九町屋咖啡(凍),跟餐+$10,
九町屋咖啡(凍),跟餐+$10,味道太淡。

食物正常水準,坐位迫左少少,價格合理。
呢間日式餐廳真係超級抵食👍🏻 令人想係咁嗌野食 因為真係好抵(重要嘅野要講好多次😂) 如果住附近一定會1個星期幾餐餐廳裝修好復古 好似去左日本d舊式小鎮咁🎏 好溫馨好有feel的小店💛 而食物質素都好高 性價比超高!我就點左醬燒雞軟骨小丸子、和風辛味軟殼蟹配辣蟹籽醬、芝士燒大蝦、牛肉壽喜燒鍋、醬燒牛肉煎飯(肉醬汁) 食咁多野都唔超過$500啊‼️誠心推薦❤️和風辛味軟殼蟹配辣蟹籽醬❗真係好好食,炸到熱辣辣,一咬落去爆蟹汁(第一次食到爆汁 肉又多),而且炸粉一d都唔厚,好酥脆,辣蟹籽醬好特別👍🏻 好似蟹籽溝蛋黃醬?辣辣地~點埋一齊食 更加好味😋 推薦!芝士燒大蝦🦐 成隻手掌咁大✋🏻 好多肉,肉質彈牙,上面舖上滿滿芝士🧀 燒得好香,食呢個好滿足😋醬燒雞軟骨小丸子,係肉丸包住雞軟骨,肉嫩👍🏻 上面有d木魚,好似章魚燒咁,口感幾得意~牛肉壽喜燒鍋🫕 睇下隻蛋(哇~)烏冬好彈牙醬燒牛肉煎飯(肉醬汁) 比得好足料 食呢個唔知點解覺得好有家的感覺💛點埋杯清酒飲下更加有feel 細細支好平🤩P.S. 真心推薦呢間餐廳😻😻,食物質素有水準⭐ 價錢好抵食⭐ 環境好⭐

牛肉壽喜燒鍋🫕 睇下隻蛋(哇~)烏冬好彈牙

點埋杯清酒飲下更加有feel 細細支好平🤩

又係約朋友食晚飯嘅時候啦,今次我哋就去到北角嘅一間日式料理餐廳,叫咗成枱嘢食,買單都唔洗$500🤘🏻除左平之外,食物嘅味道同質素都唔差架👍🏻👍🏻餐廳主要以日式料理及串燒為主,價錢都好親民🤑🤑一去到門口就見到佢哋嘅吉祥物,佢哋嘅吉祥物係一隻狸貓😌都幾可愛架!餐廳嘅內部裝修都帶有日本風格,就好似去咗日本嘅餐廳咁👍🏻👍🏻⭐️芝士火腿卷(配手作他他汁)$32食落去外面脆脆的😍帶有香濃嘅芝士味😋配埋小店嘅手作他他汁下齊食👍🏻⭐️芝麻蝦多士(配威士忌汁)$36多士上面有一層蝦膠,食落去爽口彈牙,蝦膠上面有一層芝麻,令蝦多士嘅味道及口感更豐富👍🏻⭐️牛肉壽喜燒鍋 $58 + 10 轉烏冬甜甜嘅壽喜燒鍋 ,而入邊有白菜、豆腐、冬菇等等材料,當然唔少得牛肉啦❤️🥩牛肉鍋會配白飯,但可以加$10轉做讚岐烏冬!⭐️鹽燒鯖魚便當 59鯖魚食落去唔會好柴,而且都唔會好腥😋🐟一個便當入邊已經有好多款小食配茶❤️大滿足!⭐️燒雞泡魚乾 $39一見到泡魚乾,我就即刻點一個黎食🐡 🐡 啖啖鮮甜魚肉,越咬越香口👍🏻⭐️梅子小番茄 $19一份冰涼的梅子小蕃茄,食落去酸酸甜甜的滋味,都幾開胃㗎 !⭐️和風什菜沙律 $35 🥦🥕🥒🍅大大份嘅沙

芝士火腿卷

⭐️鹽燒鯖魚便當 59

⭐️燒雞泡魚乾 $39
梅子小番茄

⭐️梅子小番茄 $19
一份冰涼的梅子小蕃茄,食落去酸酸甜甜的滋味,都幾開胃㗎 !

⭐️和風什菜沙律 $35 🥦🥕🥒🍅
大大份嘅沙律,由多種蔬菜製作而成,有青瓜、小蕃茄、粟米及其他蔬菜等等,營養都好豐富㗎
枝豆

⭐️枝豆 $19
我叫開枝豆做毛豆,枝豆食落去味道爽甜,而豆穀就略帶鹹味,好啱用來做小食😋😋
迷你甜番薯

⭐️迷你甜番薯 $12🍠🍠
小番薯烤到外脆內軟,食落去番薯肉超級甜,小番薯連皮食都冇問題架👍🏻

⭐️ 北海道帶子 $39
就好似食緊吉列炸帶子咁,帶子炸到外脆內軟,再以芝麻醬作配料,帶子肉食落去都好甜鮮😋

⭐️吉列廣島蠔 $39 🦪🦪
將廣島蠔炸到外脆內軟又多汁,食落去嘅味排、味道鮮甜濃厚,齒頰留香😁
肥牛竹筍卷

⭐️肥牛竹筍卷 $29
平時食開肥牛都係配金菇或蘆筍,而配竹筍都係第一次食到,都幾好味👍🏻當香濃嘅牛肉遇上爽脆嘅竹筍👍🏻都碼錯👍🏻

⭐️麻香帶子串 $25
有兩粒帶子,燒到啱啱好😋配埋麻醬及木魚碎一齊食!都唔差架

⭐️青蘋果綠茶 $10跟餐 🍹🍹
飲落去有好濃烈嘅青蘋果味道,而且我又叫咗無糖,音樂佢又真係唔會好甜

⭐️九町屋咖啡(凍) $18 ☕️☕️
一杯咖啡,有香濃嘅牛奶再配上特有嘅咖啡香味都唔錯㗎 !
芝士火腿卷
迷你甜番薯
肥牛竹筍卷
  • 芝麻蝦多士配威士忌汁
  • 北海道帶子
🍲牛肉壽喜燒鍋$58 改配烏冬加$10,但呢個決定完全冇錯,因為真係好彈牙🥢湯底好夠濃甜,入面有齊晒豆腐、牛肉、蔬菜同埋極吸汁嘅冬粉♨️尤其最近天氣凍一凍,食番一鍋真係正🤤🦀和風辛味軟殼蟹$52諗起平時出面食個軟殼蟹漢堡包都成百幾二百,呢度可以以超低價食到成隻🤩🦐 芝麻蝦多士配威士忌 $36呢度嘅炸物真係冇得輸💯蝦肉部份非常彈牙,配上滿滿嘅芝麻外層,令整體更香口🎌北海道帶子$39雖然呢個貴少少,但係口感真係唔錯,外脆內嫩💥配上少少麻醬同埋木魚碎,好食🐟鹽燒三文魚腩$39魚皮口感香脆,肉質嫩滑,帶點油脂感,送返杯酒就最啱👹🥓荔枝煙肉卷$39 又係一個不敗組合😎係一款去到邊都想隊番串嘅串燒🧀吉列炸芝士 $35不過不失,其他炸物更出色🍶初孫峰の雪溪$79去居酒屋食嘢又點可以唔小酌一下☺️一支300ml 兩個人啱啱好,如果想飲啲再高質素啲嘅,餐廳都有更多選擇✨

🍲牛肉壽喜燒鍋$58

🦀和風辛味軟殼蟹$52

🦐 芝麻蝦多士配威士忌 $36

🎌北海道帶子$39

🐟鹽燒三文魚腩$39
魚皮口感香脆,肉質嫩滑,帶點油脂感,送返杯酒就最啱👹

🥓荔枝煙肉卷$39
又係一個不敗組合😎係一款去到邊都想隊番串嘅串燒

🧀吉列炸芝士 $35
不過不失,其他炸物更出色

🍶初孫峰の雪溪$79

講到居酒屋、日本菜,一般感覺都係「有啲貴」「無咩好食」🥹 但最近竟然比我發現一間小店❣️九町屋❣️,主打居酒屋風日本菜,價錢超親民,無論鍋物、拉麵、燒物、串燒、串揚都可以搵到,更提供多款酒精及非酒精飲品,同朋友暢飲都唔怕𝗈𝗎𝗍 𝖻𝗎𝖽😎 餐廳裝修好用心,加入香港地道元素,仲擺咗好多貓擺設,超可愛呀😌𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥 👍 豚肉壽喜燒鍋 配烏冬天氣涼涼地,梗係要過食個鍋暖暖佢😚微甜既壽喜燒一向係我既首選湯底。除左大大片既豚肉之外,仲有大量既蔬菜配料🥗,份量一啲都唔少,最後可以將烏冬撈入個汁食,啲烏冬煙韌又掛湯,停唔到口😋👍 鹽燒三文魚腩鍾意食香口野既朋友叫左呢款鹽燒小食,係用上油脂分部比較多既魚腩烤製而成。魚皮燒得岩岩好,有微微焦香同好脆口,如果唔係自己怕肥既話,真係會食多幾舊😘📍九町屋 北角水星街6-8號恒寶大廈地下B號舖

𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥
👍 豚肉壽喜燒鍋 配烏冬

👍 鹽燒三文魚腩

📍九町屋
  • 鹽燒三文魚腩
✨和風辛味軟殼蟹(配辣蟹籽醬)💰52 🔅推介🔅💫評分: 8.5/10📝軟殼蟹炸得好酥脆,兩個人可以share一半,會見到成隻蟹🦀️嘅型,上面有七味粉,再點辣蟹籽醬食好惹味,高質抵食🥰。✨鹽燒三文魚腩💰58 🔅推介🔅💫評分: 9/10📝煎得外脆内軟,外面鹽燒到卜卜脆,內裏油脂豐富,除咗檸檬汁之外仲點埋自家製嘅酸汁好match😍,食到後尾凍咗都仲好脆同唔會腥,得少少大骨,切到一條條好容易食!✨雞軟骨串 💰38💫評分: 7.8/10📝有咬口,燒得好香,有七味粉同孜然味,偏濃味嘅調味✨燒雞泡魚乾 💰39 💫評分: 7.1/10📝口感偏韌,加埋 wasabi汁食好香口,送酒一流✨薄鹽豚肉Burger 配咖哩汁💰49💫評分: 7.3/10📝煎飯好似食緊飯焦,性價比好高,咖哩汁配豚肉呢個配搭唔會輸,好飽肚✨迷你甜番薯💰12💫評分: 7.8/10📝連埋加一個價錢係💰12,好鍾意日式串燒叫迷你甜番薯🍠,燒到微焦同入口好甜!✨蓬萊泉美純米大吟釀(300ML)💰249💫評分: 8/10📝好易入口,帶啲果香味,口感柔和,仲有得凍住,仲有其他平啲/貴啲嘅sake選擇!九町屋 𝕄𝕒𝕔𝕙𝕚𝕪𝕒📍北角水星街6-8號恒寶
✨和風辛味軟殼蟹(配辣蟹籽醬)💰52 🔅推介🔅
💫評分: 8.5/10

✨鹽燒三文魚腩💰58 🔅推介🔅
💫評分: 9/10

✨雞軟骨串 💰38
💫評分: 7.8/10
📝有咬口,燒得好香,有七味粉同孜然味,偏濃味嘅調味

✨燒雞泡魚乾 💰39
💫評分: 7.1/10
📝口感偏韌,加埋 wasabi汁食好香口,送酒一流

✨薄鹽豚肉Burger 配咖哩汁💰49
💫評分: 7.3/10

✨迷你甜番薯💰12
💫評分: 7.8/10
蓬萊泉美純米大吟釀(300ML)

✨蓬萊泉美純米大吟釀(300ML)💰249
💫評分: 8/10

九町屋 𝕄𝕒𝕔𝕙𝕚𝕪𝕒
📍北角水星街6-8號恒寶大廈地下B號舖
(炮台山🚇A出口行5分鐘就到)

💫評分: 8.5/10
💬性價比超級高,好味同高質,串燒配sake好正,串燒枝竹仲會有小店嘅名!店員好nice😍,基本上樣樣嘢都好食,熱辣辣,啱晒同朋友飲吓酒傾計🥰

❣️再訪?🅈🄴🅂
✏️多啲人會想試多啲其他串燒、壽喜燒鍋、芝麻蝦多士配威士忌汁...同埋一定會encore佢個鹽燒三文魚腩🥳
💲人均~💰200飲埋酒

#九町屋 #aurora #炮台山美食 #天后美食 #炮台山 #天后 #香港美食 #串燒 #串燒店 #串燒🍢 #followforfollow #foodieblog #instadaily #hkfoodblog #foodiehk #居酒屋 #居酒屋🏮 #居酒屋メニュー #居酒屋料理 #日本菜 #日本料理 #日式居酒屋 #日式料理 #串燒店 #小店 #小店推介
鹽燒三文魚腩
📍 九町屋 Machiya📍 炮台山 𝗙𝗼𝗿𝘁𝗿𝗲𝘀𝘀 𝗛𝗶𝗹𝗹 • 水星街6-8號恒寶大廈地下B號舖〔 follow me on instagram @sikbaobaola ! ^^ 〕-Found this izakaya in Fortress Hill which is both cheap and nice! They specialise in Japanese izakaya comfort food ranging from yakitori, tempura, bento, sukiyaki and more!Not only is the food cheap, their drinks and alocohols are equally affordable! A very nice place to dine and chill with colleagues, friends and family after a long, hectic day.-(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘄! ☟☟)=多麼希望早點發現的高質居酒屋 - 《九町屋》食物款式多,每樣都好吃,
📍 九町屋 Machiya
(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘄! ☟☟)
=
多麼希望早點發現的高質居酒屋 - 《九町屋
食物款式多,每樣都好吃,而且價錢超貼地!
壽喜燒、便當、串燒、炸物一應俱全
就連啤酒、清酒也有不少選擇,而且都十分划算
環境寬敞光猛,還有卡座呢
簡直是物超所值的好地方❤️
Asahi ($28)
居酒屋的主角一定是酒類🍻
支裝Asahi只售$28,是在其他餐廳裡看不見的良心價🥺
店員已預先倒了一半在玻璃杯裡~
Asahi

前菜
蟹籽溏心蛋 ($22)
溏心蛋熟度剛剛好,半流心的蛋黃,蛋香味十足
上面放上三文魚子,加添鹹鮮
蟹籽溏心蛋
芝麻蝦多士 ($36)
近乎每篇食評都有推薦的芝麻蝦多士~實在值得推!
外層裹滿黑白芝麻炸至酥脆,超香口
蝦膠滿豐富,口感彈牙
配上少見的威士忌醬,帶淡淡的酒香味,滿搭✨
芝麻蝦多士配威士忌汁
燒雞泡魚乾 ($39)
佐酒良食雞泡魚乾
伴上芥末沙拉醬

壽喜燒鍋
牛肉壽喜燒鍋 ($58)
- 改配烏冬 (+$10)
這個份量、這個價錢的壽喜燒鍋,太划算啦‼️
鍋裡放入牛肉片、蔬菜、冬粉、豆腐等,全部都吸滿甜甜的壽喜燒湯汁
還有一隻生雞蛋,拌入同吃,滋味滿滿
預設配搭為白飯,也可以以$10改配烏冬
烏冬是滑溜彈牙的那種,配上壽喜燒湯汁,非常好吃!

炸物
北海道帶子 ($39)
外面裹上炸漿,炸得香脆
裡面保持軟嫩口感
再配上麻醬跟木魚,好吃
北海道帶子
吉列廣島蠔 ($39)
同樣外脆內嫩的吉列廣島蠔~
鮮味、夠juicy
吉列廣島蠔
芥末脆魚柳 ($32)
同樣是外脆內嫩!
每一口都吃到鮮嫩魚肉,超滿足
配上芥末沙拉醬,太搭配~

燒物
荔枝煙肉卷 ($22)
荔枝配上煙肉,又爽甜、又有鹹香
好吃得吃了兩串😝
荔枝煙肉卷
麻香帶子串 ($25)
兩粒厚身的合成帶子
配上麻醬跟木魚,味道可口、口感彈牙
但比起這個,個人更喜歡上面的吉列帶子😋
麻香帶子串
鹽燒三文魚腩 ($39)
三文魚腩超肥美,一咬下去就吃到滿口魚油
醬汁甜甜的,沾上一起吃更好吃
鹽燒三文魚腩
最後要一讚餐廳在醬汁上花的功夫~每道菜都會配上搭配的醬汁,例如魚柳的芥末沙拉醬、炸物的他他醬、蝦多士的威士忌醬等
味道豐富多變,可以隨心蘸上自己喜歡的醬汁🥰
$205.5 (晚餐)
北海道帶子
2022-11-26 109 瀏覽
📸九町屋今次又黎開天后搵食行經有間裝修有台灣特色既餐廳門口仲有大大隻貍貓🤣仔細啲睇餐牌先知原來係食日式料理餐廳都幾旺場😗 黎遲一步都要等位啦🍴牛肉壽喜燒鍋 $58 配白飯 加$10轉烏冬💛8.5/10呢個價錢本身無咩期望點知竟然好有驚喜🥹壽喜燒湯調較得啱啱好 唔會太甜牛肉份量多 夾極都仲有鍋入面仲有豆腐 娃娃菜同粉絲煮得入曬味配住白飯/烏冬食 真係唔怕唔夠飽🍴芝士火腿卷 $32💛8/10新鮮熱辣 外脆內軟芝士配火腿本身都係絕配外面再包咗春卷皮🍴必食串燒。荔枝煙肉卷本身擔心個味好怪 但食落又幾夾荔枝既香甜可以減低煙肉既油膩。雞軟骨小丸子卷原來係雞軟骨加埋免治雞肉搓成丸子狀🍴薄鹽豚肉煎飯 配肉醬汁 $49💛8/10呢碟性價比極高Lunch既價錢就食到白飯煎後更香 脆脆地幾惹味肉醬汁感覺似細個食既窩蛋免治牛肉飯#wwh食勻天后#wwh日本菜
📸九町屋

白飯煎後更香 脆脆地幾惹味
肉醬汁感覺似細個食既窩蛋免治牛肉飯

#wwh食勻天后
#wwh日本菜
臨近世界杯,先同朋友去食晚餐再上屋企睇波。店鋪離炮台山地鐵站大概5分鐘路程,見到水星街轉入去就會見到餐廳。店內有好多狸貓擺設,裝修採用日本樓房設計,相當有氣氛。環境闊落,座位坐得都幾舒服,上菜速度都幾快,相信坐外面都好有氣氛。<豚肉壽喜燒鍋> $58 ($10 芒果綠茶)加多$10轉烏冬,上枱時熱辣辣,湯底味道夠濃郁,並帶有蔬菜清甜味,撈勻生雞蛋。<芝麻蝦多士配威士忌> $36蝦多士一入口feel到好飽滿蝦肉,表面沾滿黑白色芝麻,蝦肉彈牙煙韌,點埋個威士忌汁味道一流。<蟹籽溏心蛋> $22溏心蛋完美流心,加埋蟹籽,令口感更具層次。<荔枝煙肉卷> $22荔枝加煙肉喺好新鮮既配搭!荔枝汁既香甜正好中和煙肉既鹹味,非常特別,亦喺最難忘嘅其中一款串燒。<鹽燒三文魚腩> $39三文魚腩外層皮香脆可口,魚腩油脂豐富,加些檸檬汁/點伴隨的醬汁食。<溫泉蛋肉醬牛肉飯> $52(+$10青蘋果綠茶)肉醬牛肉飯喺日式洋風菜式,就算叫咗小飯份量仍然十足。將溫泉蛋﹑肉醬同飯全部拌勻,既食到肉醬,又有溫泉蛋柔和既味道
臨近世界杯,先同朋友去食晚餐再上屋企睇波。
店內有好多狸貓擺設,裝修採用日本樓房設計,相當有氣氛。
<豚肉壽喜燒鍋> $58 ($10 芒果綠茶)
豚肉壽喜燒鍋
<芝麻蝦多士配威士忌> $36
芝麻蝦多士配威士忌
<蟹籽溏心蛋> $22
溏心蛋完美流心,加埋蟹籽,令口感更具層次。
蟹籽溏心蛋
<荔枝煙肉卷> $22
<鹽燒三文魚腩> $39
鹽燒三文魚腩
<溫泉蛋肉醬牛肉飯> $52(+$10青蘋果綠茶)
肉醬牛肉飯喺日式洋風菜式,就算叫咗小飯份量仍然十足。
將溫泉蛋﹑肉醬同飯全部拌勻,既食到肉醬,又有溫泉蛋柔和既味道。
青蘋果綠茶帶有微微既青蘋果味道,但又能飲到茶既回甘,唔錯。
溫泉蛋肉醬牛肉飯
<吉列黃金蝦(配手作他他汁)> $36
蝦子食落爽脆,蝦味突出。炸物果然喺新鮮即炸即食最好味。
吉列黃金蝦(配手作他他汁)
<和風辛味軟殼蟹(配辣蟹籽醬)> $52
軟殼蟹一啖咬落去外脆内軟,辣蟹籽醬的更是畫龍點睛,令其冇咁油膩。
<吉列炸芝士(配威士忌汁)> $35
外皮鬆脆,內裏芝士軟糯❤️不過相比起前面嘅炸物就略為普通。
吉列炸芝士(配威士忌汁)
<香菇> $18
香菇juicy, 厚肉之餘又會爆汁。
香菇
<燒雞泡魚乾> $39
雞泡魚乾口感偏韌,加埋wasabi汁食就越食越香口,最啱睇世界盃嘅時候加埋啤酒一齊慢慢食。
<和風什菜沙律> $35
沙律爽脆,味道清新。
和風什菜沙律
總括而言,小店的食物質素不錯,不同小食/串燒會附有不同醬汁,性價比高,唔收加一。
豚肉壽喜燒鍋
和風辛味軟殼蟹(配辣蟹籽醬)
今日介紹嘅呢一間餐廳位於炮台山,一直以來居酒屋嘅價錢每位都唔平,而呢一間價錢非常之親民,大部份串燒都大概$30而且質素都唔錯。餐廳充滿日式風情,自己以QR code數碼落單,有便當、煎飯堡、壽喜鍋、丼飯、拉麵/烏冬、串燒同炸物等等,如果大家唔係夜晚時間嚟飲返兩杯,都可以選擇佢哋嘅便當,價錢都係幾十蚊。🌟 蝦多士 $35蝦多士厚度切得適中,查出嚟都非常香脆乾爽,唔會太油膩。🌟帶子帶子串燒性價比高,每一粒都幾厚身,燒到帶點焦香,亦識得到帶子嘅鮮甜,推薦大家試吓。🌟豚肉壽喜鍋 $55坊間嘅壽喜燒主要為牛肉,而呢一間就可以選擇豚肉,主食亦可以選擇米飯或轉烏冬。鍋物包括豚肉、蛋黃、雜菜、冬菇、粉絲等等。🌟 和風辛味軟殼蟹(配辣蟹籽醬)$52軟殼蟹係呢一個價位算係抵食,size 係正常蟹嘅大細,而且餐廳一啲都唔馬虎,表面灑上和風辛味粉,配埋辣蟹籽醬好惹味。🌟 荔枝煙肉卷荔枝煙肉一咸一甜非常夾,如果可以選擇大大粒嘅荔枝效果會更加好。📌 九町屋 (北角) @machiya_hk 北角水星街6-8號恒寶大廈地下B號舖🚇港鐵炮台山站 A 出口, 步行約5分鐘📍#炮台山

🌟 蝦多士 $35
蝦多士厚度切得適中,查出嚟都非常香脆乾爽,唔會太油膩。

🌟帶子

🌟豚肉壽喜鍋 $55