眾所周知天后、炮台山兩個地鐵站附近好多小店,都好好味,今次去咗九町屋揾食,好想記錄分享一下🥰真心推介,無論食物、價錢都非常優質底食,平民美食必選💕主要推介 - 晚市特惠套餐,勁抵食👍🏻✨A餐一人定食:厚切牛舌定食 - 免費送米飯+飲品 ($88)📝牛舌都真係幾厚身,外層煎左,食落口外面幾實淨二入面好軟熟,再配搭埋其他伴菜小食,好好味👍🏻✨B餐小火鍋:牛肉小火鍋 ($98)📝火鍋有2種湯底可以選擇,壽喜燒鍋底或者豆乳雞湯底。今次揀咗豆乳雞湯,湯底十分之驚喜,豆乳味香濃,配搭牛肉及蔬菜一齊,幾清新,食落口好舒服,絕對唔會好漏👍🏻✨特色燒✅鹽燒雞翼 ($35/2串)📝鹽燒雞翼穿法特別,張隻雞翼攤開嚟燒,令到外皮燒得好脆,又唔會太乾👍🏻價錢仲好抵食🥰✅焦糖燒菠蘿($30/1份有2串)📝必吃菠蘿👍🏻焦糖燒得好脆,菠蘿好甜,夾埋一齊食口感層次豐富💕飲品推介✅百香果紅茶:好香濃好飲,熱飲都好好飲👍🏻✅手打蜂蜜檸檬紅茶:清新唔算太甜,再配埋面頭有啲泡泡就更好飲👍🏻

主要推介 - 晚市特惠套餐,勁抵食👍🏻
✨A餐一人定食:
厚切牛舌定食 - 免費送米飯+飲品 ($88)

✨B餐小火鍋:牛肉小火鍋 ($98)

✨特色燒
✅鹽燒雞翼 ($35/2串)

✅焦糖燒菠蘿($30/1份有2串)

飲品推介
✅百香果紅茶:好香濃好飲,熱飲都好好飲👍🏻

• 鹽燒雞翼
  • 厚切牛舌定食
  • 牛肉小火鍋
2024-12-04 404 瀏覽
食過發現九町屋值得推薦👍🏻價錢唔貴之餘,質素都好高午市選擇繁多,套餐仲包一杯野飲加多個小食絕對會食到飽住咁走🤣🍱豚肉生薑燒便當 $66主食豚肉用左洋蔥同特配既生薑醬汁烹調,醬汁偏甜,新鮮生薑用量適中,調到味之餘唔會有辛辣既味道,撈飯一流😋便當保留到日式風格,日本配菜同漬物乜都有啲,例如甜小薯仔、酸口開胃腌蘿白、juicy 車厘茄、鳴門卷、冬菇同玉子卷好岩貪心乜都想試啲既食客😊🐮牛肉壽喜鍋 $69性格比真係極高,呢個價錢食到味道唔錯既壽喜燒。壽喜汁味道偏甜牛肉份量超足料,牛肉浸滿壽喜汁同蛋液,又滑又甜😋另外粉絲、金針菇同娃娃菜同樣足料,已經好少餐廳會咁足料之餘,仲要價錢咁實惠。套餐包既飲品:🍹手打蜂蜜檸檬紅茶蜂蜜酸檸檬🍋fresh🍹 百香果紅茶酸酸甜甜百香果配紅茶,好飲👍小食炸物:🥟炸餃子 $33炸物即叫即炸,上枱熱辣辣❤️‍🔥🐣唐揚雞(配手作他他汁) $35他他汁有酸瓜既清新酸味,配脆炸唐揚雞平衡油膩感。整體餐廳性格比高,午市唔洗加一,200蚊就食到2餐加2個小食,值得再黎😋
食過發現九町屋值得推薦👍🏻
價錢唔貴之餘,質素都好高
午市選擇繁多,套餐仲包一杯野飲
加多個小食絕對會食到飽住咁走🤣
🍱豚肉生薑燒便當 $66
好岩貪心乜都想試啲既食客😊

牛肉壽喜鍋
🐮牛肉壽喜鍋 $69
牛肉份量超足料,牛肉浸滿壽喜汁同蛋液,又滑又甜😋
手打蜂蜜檸檬紅茶 & 百香果紅茶
套餐包既飲品:
🍹手打蜂蜜檸檬紅茶
蜂蜜酸檸檬🍋fresh
🍹 百香果紅茶
酸酸甜甜百香果配紅茶,好飲👍
炸餃子
小食炸物:
🥟炸餃子 $33
炸物即叫即炸,上枱熱辣辣❤️‍🔥
唐揚雞(配手作他他汁)
🐣唐揚雞(配手作他他汁) $35
他他汁有酸瓜既清新酸味,配脆炸唐揚雞平衡油膩感。

2024-12-01
牛肉壽喜鍋
炸餃子
唐揚雞(配手作他他汁)
4天前 0 瀏覽
日前同同事係附近搵野食, 想食D 抵食O既餐廳, 係街角見到, 就入左去D 裝修都幾有特色, 餐牌都幾多款式今次就嗌個牛肉火鍋套餐, 另外加個軟骨雞肉丸就火鍋配菜, 同埋一個鯖魚便當, 牛肉火鍋一上到黎勁澎湃, D 食材直頭係堆高過個鍋, 仲另外送個飯同埋餐飲牛肉卷, 每條都卷得好厚, 有實實在在O既牛肉入面有菜有粉絲, 要食到咁上下先可以加另外O既加配菜軟骨雞肉丸係正常O既味道, 不過我都係覺得燒/串燒 O既會好食D, 早知就嗌串燒. 一個人其實就咁食個鍋都夠飽, 唔怪得知好多人即頭個飯都唔要...炸雞一客都有好多舊, 都炸得幾香脆。之後就到朋友O既鯖魚便當, 便當砌得好靚, 除左大大條O既鯖魚之外有前菜有菜有醃菜有蕃薯仲有個甜糕點D 食物質素對得起個價錢有餘總結: 抵食, 值得做平日食O既飯堂
D 裝修都幾有特色, 餐牌都幾多款式

牛肉卷, 每條都卷得好厚, 有實實在在O既牛肉
入面有菜有粉絲, 要食到咁上下先可以加另外O既加配菜

炸雞一客都有好多舊, 都炸得幾香脆。

有前菜有菜有醃菜有蕃薯仲有個甜糕點

D 食物質素對得起個價錢有餘

總結: 抵食, 值得做平日食O既飯堂

4天前 0 瀏覽
位處天后水星街17號的九町屋位置方便,價錢相宜、因此每日都會有好多食客幫襯,今晚我哋2人點咗:①🐷黑䐁肉小火鍋 $88䐁肉每件都捲起幾精緻,黃芽白,小唐菜,鮮冬菇,丁方豆腐粒加透明粗粉絲,成鍋滾滾吓幾乎滿溢!我哋要咗豆乳雞湯底,所以啖湯奶白色好惹味。最欣賞豆腐粒,外脆內軟滑,粉絲非一般食開嗰隻而係軟熟肥壯!感覺十分好。👍👍②🐟鹽燒鯖魚便當 $65鯖魚烤焗得皮脆肉質軟,鹹香好餸飯,甜酸蘿蔔、鮮菇、魚蛋、魷魚、車厘茄,小丸子彈牙甘香軟綿綿。日本珍珠米🌾無得輸!③🦐芝麻蝦多士 $38多士上層佈滿厚厚芝麻,蝦肉碎攪成蝦膠,有濃厚蝦味,配特製威士忌汁,口感另類美味😋!④🐝🍋手打蜂蜜檸檬水 $10師傅每朝都提早回鋪手打檸檬使其更出汁,蜂蜜甘甜混合起十分好飲!#九町屋#香港天后水星街17號山河大廈地下A舖#電話28189660#天后日本料理
芝麻蝦多士

#香港天后水星街17號山河大廈地下A舖
#電話28189660
#天后日本料理
2025-01-07
1 分鐘 (堂食)
芝麻蝦多士
今天介紹的這間餐廳,真的很值得一試!🍽️ 牛版腱定食,肉質滑嫩,搭配白飯,味道相當不錯!🍚🥩仲有牛肉小火鍋(壽喜燒湯底),湯底香濃,牛肉在湯裡燙過後,味道很好,而且入面有很多配料,有豆腐、娃娃菜、葛絲,味道濃郁,送飯一流。🍲九町屋奶茶,滑順的口感,覺得好似台式嘅奶茶,好鍾意飲呢個下次都會再叫!手打蜂蜜檸檬水也值得一試!🍋🍯 新鮮檸檬加上蜜糖,酸甜可口,特別解渴😍🌞最後,叫左鹽燒雞翼外皮香脆,肉質鮮嫩,正!🍗✨整體環境也很舒適,店員態度友善,讓人有賓至如歸的感覺。如果你想吃新鮮又美味的日式料理,這間餐廳是不錯的選擇!💖

最後,叫左鹽燒雞翼外皮香脆,肉質鮮嫩,正!🍗✨

放工在公司附近找吃的,這家小店看上去挺溫馨,門外的餐單看到食物價格好實惠。我們7點多到,等了一會兒才能進,還挺旺場的。牛肉小火鍋 (豆乳雞湯底) +飲品 $98 上桌滿滿一鍋,豆乳雞湯味道非常濃郁,奶白奶白的,配料有牛肉/大蔥/玉子豆腐/糖心蛋/洋蔥/冬菇/魚片,還有不同蔬菜,還可以加配料,不過我們覺得一個鍋已經滿足了所有需求,就沒有加配。鹽燒鯖魚定食+飲品 $78定食好豐富,有一大條鯖魚,還有配菜,味附螺肉/溫泉蛋/涼伴青瓜,還有一個湯,不是普遍麵豉湯,而是經蘿蔔雞湯,非常好飲,白飯上面撒上脆脆的飯素,一總個搭配好滿足。雞軟骨小丸子串(2串)$29口感特別,小丸子中夾雜着雞軟骨碎,一口咬下,雞肉彈牙又咬得到脆脆的雞軟骨,再有木魚絲,相當好食。手打蜂蜜檸檬水(跟餐)不用加錢少冰少甜,自由調配,大大一杯,口味清新,跟餐不用加錢。百香果紅茶(跟餐)不用加錢口味自由調整,百香果的香味非常香甜,不是我喝的對面都聞得到,喝下去卻不會很甜。總結,味道/份量都很好很足,價格真的超實惠,服務態度也非常好,店員看我們點了小火鍋,兩人桌可能空間比較不夠,有主動想幫我們換較大4人桌,不過我們坐好就不想再麻煩

牛肉小火鍋 (豆乳雞湯底) +飲品 $98
牛肉小火鍋 (豆乳雞湯底) +飲品

鹽燒鯖魚定食+飲品 $78
鹽燒鯖魚定食+飲品

跟餐雞湯

雞軟骨小丸子串(2串)$29

手打蜂蜜檸檬水(跟餐)不用加錢

少冰少甜,自由調配,大大一杯,口味清新,跟餐不用加錢。

百香果紅茶(跟餐)不用加錢

總結,味道/份量都很好很足,價格真的超實惠,服務態度也非常好,店員看我們點了小火鍋,兩人桌可能空間比較不夠,有主動想幫我們換較大4人桌,不過我們坐好就不想再麻煩人家了。所以我說的性價比之最不假。
牛肉小火鍋 (豆乳雞湯底) +飲品
鹽燒鯖魚定食+飲品
跟餐雞湯
  • 牛肉小火鍋(豆乳雞湯底)+飲品
最近陪朋友屋企玩前,搵咗間以港島區物價嚟講都幾平既日式餐廳,Weekend都有Set Lunch包埋飲品幾抵讚!🌟牛肉生薑燒便當便當有齊餐前小食帶子裙邊、關東煮🍢(大金、冬菇🍄‍🟫、魚糕🍥)、漬物、蛋捲、主菜牛肉生薑燒飯同甜品,相當豐富。當中牛肉生薑燒飯熱辣辣,甜甜地,生薑有唔少但幸好唔會太辣。牛肉份量相當多,又唔會太肥。🌟玉子鰻魚丼飯玉子鰻魚丼飯既鰻魚份量同樣慷慨,唔會腥又冇骨。至於玉子就有混入蔥粒再煎。有埋飯素嚟撈飯,唔會覺得Dry!🌟芝麻蝦多士(配威士忌汁)估唔到日式餐廳又會有港式蝦多士!多層灑上大量芝麻,炸得香脆唔油膩。另外醬汁唔係普通千島醬,而家加咗少量威士忌酒🥃,風味改變咗幾得意!🌟手打蜂蜜檸檬水/茶

🌟牛肉生薑燒便當

🌟玉子鰻魚丼飯

🌟芝麻蝦多士(配威士忌汁)

🌟手打蜂蜜檸檬水/茶

2025-01-09 0 瀏覽
同朋友喺返工嘅時候講起想食壽喜燒,所以放工之後我哋就去咗天后附近覓食🤪估唔到俾我哋發現咗一間新開嘅小店,平民嘅價錢有高級嘅質素🤩店員服務態度仲好親切😌豚肉/牛肉壽喜鍋一上到嚟個鍋係熱辣辣,一試啖湯係一個偏甜嘅壽喜燒,亦都係我嘅最愛!🥰肉嘅份量好多,牛肉味都偏濃,唔會一夾就散晒,加上鍋入邊仲有好多唔同嘅配菜例如豆腐,金菇冬菇等,仲有粉絲😋另外加$10仲可以由飯轉烏冬,今次我就揀咗烏冬,烏冬十分煙靭,而且係用碗另上,唔怕浸得太耐會脹晒,所以呢$10都加得非常抵🤩而豚肉壽喜鍋基本上同牛肉壽喜鍋嘅配菜都一樣,純粹係由牛肉轉咗做豬肉,佢啲肉係比較實在,唔會太多嘅肥膏搞到好膩😝鹽燒黑豚腩串之後我哋仲加咗一個黑豚腩串,用嘅係黑豚五花腩肉,燒到外脆內軟,調味啱啱好,唔會過鹹,下次嚟都會再嗌呢個🤩

豚肉/牛肉壽喜鍋

鹽燒黑豚腩串
行山前先補充體力,找到了這間日式餐廳,港島區星期六日都有午市套餐,最平$50零蚊包飲品超抵食。餐廳有不少熟客到訪,充滿人情味呢。芝麻蝦多士(配威士忌汁 $38)超有驚喜!蝦肉夠厚又彈牙,表面佈滿芝麻,食落好香芝麻味,多士好脆口!醬汁幾特別。唐揚雞(配手作他他汁) $35 大大件雞香脆好味,他他汁好味道!吉列豬扒拉麵連飲品 $59 選了地獄湯,湯底都幾濃郁,麵爽口彈牙,如果想吃淋少少都可以下單時request。吉列豬扒好吃,沙律醬入面夾雜少許蔬菜,這個價錢好抵食!豚肉生薑燒便當連飲品 $66配菜意外地豐富,有烤甜日本小蕃薯、日式蘿白、中華沙律、連甜品大福都有一件。豚肉生薑燒煮得入味。百香果紅茶 少甜少冰味道剛剛好!

芝麻蝦多士(配威士忌汁 $38)

唐揚雞(配手作他他汁) $35
大大件雞香脆好味,他他汁好味道!

吉列豬扒拉麵連飲品 $59

豚肉生薑燒便當連飲品 $66

百香果紅茶
少甜少冰味道剛剛好!
2025-01-05
2025-01-05 0 瀏覽
這間食日本菜的九町屋,主打壽喜燒,丼飯,烏冬拉麵,日式便當等,價錢經濟實惠,所以星期日的兩點都有不少食客。炭燒雞扒便當配飲品都只需$66, 賣相不錯。一份便當有齊前菜,主食及甜品。當中的蘿白冬菇很淋身入味,蘿白無渣。雞扒大件厚切,醬汁很好送飯。咖哩豬扒飯,賣相都不錯,日式咖哩汁香甜,很好下飯,豬扒炸得香脆不油膩,肉質亦不會太乾身。推介小食的芝麻蝦多士,香脆多士舖滿脹卜卜蝦膠及芝麻,炸得酥脆不油膩,充滿芝麻香。

2025-01-05
2025-01-04 0 瀏覽
在炮台山地鐵站附近一間日式小店,裝修溫馨簡潔,感覺很乾淨。蒲燒鰻魚便當 $79(加$10有飲品)除咗鰻魚同埋日本米飯好食之外,值得一提嘅係配菜,兩件蘿蔔大件又清甜,好入味。仲有番薯同埋甜品。一個便當,前菜主菜甜品都有齊。香煎三文魚扒定食$88連飲品,有三件三文魚,仲會配上一碗雞湯,雞湯好濃郁。套餐裏面還有溫泉蛋,用來拌飯很不錯。另外叫了一個小食,九町屋秘製燒茄子$39,燒茄子面頭有沙律醬和味噌,比較特別,令到茄子味道更豐富。凍飲不用額外加錢。整體感覺良好,性價比高。
在炮台山地鐵站附近一間日式小店,裝修溫馨簡潔,感覺很乾淨。

蒲燒鰻魚便當 $79(加$10有飲品)

凍飲不用額外加錢。

整體感覺良好,性價比高。

九町屋,以其精緻的定食和溫馨氛圍,成為都市中的一抹寧靜,讓人在忙碌生活中,也能品嘗到美食。餐牌內容好豐富,好味有質素,價錢抵食,服務又好。牛肉小火鍋,壽喜鍋湯底,加肥牛,在溫熱的小火鍋中,鮮嫩的肥牛片輕輕放入,吸收湯底的精髓,每一口都是肉香與湯汁的完美融合,暖意從胃部蔓延至心間,是冬日裏最溫馨的慰藉。香煎牛板腱定食,香煎外皮焦香四溢,內部卻保持著肉質的柔嫩多汁。搭配上精心準備的配菜,如清新的沙拉、軟糯的米飯和溫潤的味噌湯,構成了一頓完美的定食。百香果茶,酸甜的果香和醇厚的茶韻相得益彰。

餐牌內容好豐富,好味有質素,價錢抵食,服務又好。

百香果茶,酸甜的果香和醇厚的茶韻相得益彰。

• 牛肉小火鍋壽喜鍋湯底
  • 香煎牛板腱定食
2024-12-23 100 瀏覽
炮台山天后木星街水星街附近食肆眾多,又不少事價錢親民的小店。要突圍而出,價錢平是唔夠,還要好食才行。今天就在水星街發現這間日式小食堂,價廉物美,難怪任何時段都滿座。$55就有一碗🏅「和風溫泉蛋燒肉丼」,燒豚肉薄切得啱啱好,入口唔肥膩,仲附送一杯手打凍檸茶,清新解膩,絕對超值! 再講下$55嘅🏅「醬燒雞扒豬骨湯拉麵」,雞扒嫩滑得嚟完全無柴,豬骨湯濃郁但唔會太鹹,性價比一流。至於🏅「蒲燒鰻魚便當」就更高質,$79有一大塊香滑鰻魚,仲有鰹魚汁煮嘅蘿蔔同冬菇,充滿和風味道;送埋糯米糍,甜滋滋嘅小紫薯和配菜,簡直完美收尾。總結一句:價錢平,份量足,質素又高,呢間小店真係食足三餐都唔怕荷包痛!

2024-12-21
午餐
2024-12-22 70 瀏覽
今日想同大家介紹一間近住維園嘅抵食餐廳——「九町屋」!呢度真係打波前後嘅好去處,環境輕鬆舒適,價錢又唔貴,特別啱學生黎食!🌟我試咗佢哋嘅「溫泉蛋肉醬雞扒丼飯」,雞扒煎得剛好,肉質嫩滑,搭配香濃嘅肉醬同埋溫泉蛋,簡直好味到爆!🌟接著就係「吉列炸芝士」,外脆內軟,咬開瞬間芝士流出,濃郁香口,真係一試難忘,絕對係我最愛!🌟另外,「吉列黃金蝦」同「唐揚雞」都唔可以錯過,蝦肉鮮甜,炸得金黃香脆,仲有唐揚雞,肉質嫩滑,沾上特製醬汁,口感一流。

2024-12-02
2024-12-22 85 瀏覽
今晚去咗朋友公司附近嘅居酒屋開餐性價比極高 適合長期糧尾嘅朋友 😆嘢食質素👍🏻餐廳木系裝修 設有自助斟水區🐮牛肉壽喜鍋 轉烏冬 (加$10)超大份量 好多片牛肉大量娃娃菜 亦有豆卜 金菇同冬菇壽喜燒汁夠甜同埋幾濃味撈埋烏冬食嗦晒壽喜燒汁 🤤所以個人認為轉烏冬比較match 🤭🐮香煎牛板腱定食 牛板腱肉質唔嚡 幾腍身定食仲有3款前菜 今日有蛋 青瓜同帶子裙邊另外有碗湯 同埋餐飲揀咗凍百香果綠茶🐥辣味雞翼 39大量七味粉喺面頭 炸得脆卜卜 肉質嫩滑juicy

今晚去咗朋友公司附近嘅居酒屋開餐
性價比極高 適合長期糧尾嘅朋友 😆
嘢食質素👍🏻
餐廳木系裝修
設有自助斟水區

🐮牛肉壽喜鍋 轉烏冬 (加$10)
超大份量 好多片牛肉
大量娃娃菜 亦有豆卜 金菇同冬菇